Hirdetés
- Windows 11
- Synology NAS
- Milyen routert?
- Mikrotik routerek
- Adobe Photoshop
- A Holdra vinnék az adatközpontokat
- A hollandok szerint rossz ötlet lenne, ha elterjedne a boltokban a BNPL
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- XPEnology
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz Alx.Mercer #4301 üzenetére
Ma megérkezett a Vanguard TBH-250-es fej a Manfrotto MT190XPRO3 állványra. Pár sorban leírnám az első tapasztalatokat, mert szerintem hozzám hasonlóan mások se nagyon ismerik ezt a típust...
Első kézbevételkor azonnal elfogott az a bizonyos "ez minőségi cucc" érzés. Igényesen megmunkált, jó anyagokból összerakott gömbfej ez.
Súlya a konkurens márkákhoz képest elég csekély, mindössze 450g, ennek ellenére 20kg-os terhelhetőséget kapott a specifikációi között, amit persze nem nagyon hiszek. Inkább a fele lenne reális. Mindenesetre nem fogom megtudni, mert a súlyzóimat nem tudom felfogatni rá.
Lényeg, hogy külsőre jól néz ki, igényesen megmunkált darab, masszív érzetet sugall.A gömbfej alján 3/8-os menet található, de mellékelnek egy 1/4-es szűkítő anyát is kisebb menettel rendelkező állványokhoz. A felcsavarással semmi gond nincs, leszámítva, hogy a panorámázáshoz begravírozott osztásoknál a 0° pont sehova nem esik. Sehogy nem tudom úgy forgatni az állványt, hogy a 0° felém nézzen (nem halálos probléma, csak kellemetlen, elvégre a menet méretéből és a menetemelkedésből ki lehetne számolni, hogy mennyit fordul el a gömbfej, mire megszorul)
Két vízmérték is található rajta, mindkettő gömb. Egyik tájképnél használható, másik portré állásban, feltéve ha erre alkalmas módon van a gép felrakva a fejre.
3 rögzítő található a fejen. A legkisebb a panoráma módot működteti. Ez szerencsére nem henger alakú, hanem egy kis kar, ami erőlködés nélkül lerögzíti a fej forgását.
A második egy közepes méretű henger, ez hivatott a gömb mozgásának finomságát szabályozni. Kilazítva, a gömb szépen és simán mozog. Határozott, de nem teljes szorításnál megtartja a fenti kombót 45°-ban lefele nézve és még kisebb lefele történő nyomkodáskor sem volt hajlandó megmozdulni... Azt hiszem ez jónak mondható.
A harmadik a fő rögzítő kar, ami teljesen leszorítja a gömböt, semmilyen mozgást nem engedve meg. Szerencsére ez is egy kar (henger helyett) így kényelmesebben és biztosabban lehet szorítani vele. Ráadásul a kar tetszőleges irányba elfordítható ha esetleg a mérete miatt útban van. Egy dolgot furcsálltam csak a fő kar használata közben: ha beállítom a kompozíciót, majd rászorítok a fő karral, akkor finoman felfelé kezdi húzni (mintha hátrafelé dőlne) a gépet... Persze ez csak élőképnél 10x-es nagyításnál volt észrevehető. Nem tudom, hogy ez normális-e, mindenesetre, ha a szorítást szabályozó gyűrűvel előtte kicsit rászorítok, akkor nem jelentkezik a probléma. Összességében a mechanikai kidolgozások, mozgások, rögzítések jól vizsgáztak. Egyáltalán nem fogom félteni a felszerelésemet, miközben ez a fej tartja.Gyors-cseretalpból sajnos csak 1 darab jár hozzá, szemben a gyártó olcsóbb SBH sorozatával, mert ott kettőt mellékel... Persze egyenlőre ez az egy is elég. A cseretalp mérete nekem pont megfelel, jól elhelyezkedik a 70D alján. Felfogatása nem szimmetrikus, ezért előre vagy hátra (felrakástól függően) kicsit kilóg, de nem zavaróan. Én sokszor fogom a gépet úgy, hogy bal kézzel egészen az objektív tövénél. Ezt a cseretalpat fel tudom úgy tenni, hogy egyáltalán nem ér a kezemhez, szóval rajta tudom hagyni a gépen, nem kell levegyem amikor nem az állványon használom (pl a Manfrotto 498 RC4-es "lapátja" biztos, hogy engem zavart volna)
A vázhoz csatlakozó menetet sajnos kézzel nem tudjuk rászorítani (szerszám vagy pénzérme kell hozzá). Ebből a szempontból a második helyre szorult Manfrotto 498RC2 sokkal praktikusabb.
Felszorítás után, ha a gép portré állásban van és a hosszabb objektív napellenzős végét határozottan elkezdjük húzni, akkor kicsit elfordul a váz a talpon, hiába van az gumírozva. De ehhez tényleg idióta módjára kell megtekerni. Normális esetben, közepes súlyú objektívvel meg sem mozdul. Egy nagyobb, bitang súlyú objektívet meg úgysem a váznál szoktak rögzíteni, ahogy én tettem... Elvégre a forgatónyomaték annál erősebb minél hosszabb az erőkar. Ha állványgyűrűt használok, akkor lehet meg sem mozdult volna, mert annyival előrébb kerül a felfogatási pont.A cseretalpat a fejhez egyszerű menetes szorítással lehet rögzíteni pillanatok alatt, miután behelyeztük a sínbe. Egy kis biztosító ütköző is van belül, ami megakadályozza, hogy lecsússzon a cseretalp a géppel együtt egy esetlegesen kevésbé megszorított manőver után. Csak akkor vehető ki a cseretalp, ha a menetes rögzítést teljesen, akadásik kitekertük.
A második furcsaság ekkor jelentkezett. Miközben a bordázott gumival ellátott csavarral a cseretalpat rögzítettem a fejre, az a kis gumigyűrű minimálisan ugyan, de a csavarás hatására kicsit megmozdult... Nem fordult körbe, csak megmoccant... De szerencsére kis ügyességgel meg tudom úgy is szorítani (vagy lazítani) hogy ne mozogjon semennyit, szóval ez sem olyan nagy probléma.A pontot íz "í-re" a panoráma kar kilazítása tette fel: brutálisan finoman és egyenletesen fordult körbe! Csak ennyit mondtam: "Ájj, ez de ku**ajóó!" Nem volt lágy, se erős, egyszerűen "szmúút" volt. Tetszett.
Kb 1 órát ismerkedtünk, és ugyan van pár furcsasága, de szerintem együtt tudok velük élni, Nincs viszonyítási alapom, mert ez az első állványom és az első gömbfejem is. Elégedett vagyok a fejjel és az állvánnyal is, de mindkettőből el tudok képzelni jobbat, ezért mindkettőre ötből négy pontot adnék.
Én a fejet 26K-ért vettem újonnan, boltból, akciósan. Most ugyanez 43-45k.. Ennyit nem biztos, hogy adnék érte...Ha van rá igény, akkor csinálhatok pár képet a fejről.
Elég hosszú lett ez a "pár sor"...
-
belovary
senior tag
válasz Alx.Mercer #4301 üzenetére
Na passz... Sajnos nem ismerem, de attól még lehet jófajta...
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- CASIO órák kedvelők topicja!
- One mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest