Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Közben egy kicsit utánajártam: [link]. Itt azt írják, hogyha szétment a védelem, akkor is üzemel tovább sima elosztóként, de kialszik egy led rajta. Lehet, hogy a te aljzatod is ilyen, és jelzi, ha újat kéne venni. Olvass utána! Azt írták egyébként, hogyha nagyobb feszültséget kap, mint amire tervezték, akkor megy tönkre, tehát nem számít, hogy hányszor kap kisebbet az élettartama alatt, azok nem degradálják a túlfesz védelmet. Én koax-ra nézek most villám védőket, vannak galvanikus leválasztók néhány ezresért. Telefonkábelre is létezik ilyesmi, de azok úgy tudom jóval drágábbak, és nem érik meg.
Buliban hasznos! =]
-
psg5
veterán
Letezik hogy mivel ez rovid idon belul a 3. Routetb hogy a szolgaltatonak nem volt ideje uj ip cimet kiosztani? (villamcsapott router utan egy regi beallitva az szepen mukodott, most megjott az uj es azzal van ez a firmware gond)
Laptoppal megneztem kozvetlenul nem jon a modembol most net...
[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
MODERÁTOR
Szia!
És az biztos, hogy a túlfeszvédő elosztón keresztül ment be a túláram? Ha rézkábeles neted van, főként ha az utcán oszlopokon van húzva a kábel, és nem a föld alatt, ott ugyanúgy bemehet, és tönkreteheti a hálózati eszközöket, lévén az adatvonalon még védelem sincs.
-
Topikgazda
-
inf3rno
nagyúr
-
Topikgazda
Ha nem kell 5 GHz-s wifi akkor nincsen nála ajánlottabb típus, dual band képességgel Asus N56U/AC58U, TP-Link Archer C5/C7 vagy D-Link 860L B1 (csak CFW-vel) jöhetne szóba.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
őstag
Nem elegendő a csak túlfeszes elosztó... ha más érzékenyebb eszköz nem ment tönkre a házartásban, akkor a túlfesz a Net-es kábelen keresztül érkezett.
A háztartási hálózati eszközök ez ellen védtelenek. Részben segítség az olyan kombi elosztó amin a hálózat is át van fűzve... vagy ezekben a régi, még kapható routerekben gyárilag van ilyen védelem.
Amíg csak' a router vagy a switch ment tönkre, addig occó és könnyen pótolható. Ha egy asztali gép vagy egy laptop száll el... az általában sok router ára... a LAN-on bekötött TV dettó... így örülj, hogy ha csak egy háztartási router vagy egy switch az áldozat.Meliora sunt bono inimica
-
krealon
veterán
"Kérdésem, hogy honnan bizonyosodhatok meg róla, hogy a routeremnek nem lett baja? Mármint, hogy majd a bejövő netet is szépen kezeli?"
Adsz a WAN oldalra internetkapcsolatot.
Pl:
Mobiltelefonon megosztod a mobilinternetet wifin.
Windowsos notebookkal csatlakozol wifin a mobiltetefonra, majd ezt a kapcsolatot megosztod a kabeles csatolo iranyaba, amit az ASUS WAN portjaval osszekotsz.
Ha az ASUS status lapjan a WAN oldal kap IP cimet, akkor valoszinuleg a villamcsapas nem okozott karosodast. -
jmuranyi
tag
Szia! Villámcsapás: együttérzésem.
Csak nagyon egyszerű ötleteim vannak,
ha minden más működik, esélyes, hogy a
WAN portja is megúszta.1. Elvinném egy ismerőshöz, és ott bekonfigurálnám, kipróbálnám.
2. Keresnék egy másik routert, annak az egyik LAN portjához
hozzákötném a NAS-t, a másikhoz az N18U-t, mint acces pointot.
És nyúznám kicsit a média lejátszást... -
Topikgazda
A router saját topikjába érdeklődjél inkább ez ügyben.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
őstag
Paneloknál, vagy más sok lakásos társasházaknál szinte már csak az 5Ghz-en található szabad csatorna... ami az egyik feltétele annak, hogy értelme legyen normálisan WiFi-t használni.
A 2,4 Ghz nagyobb területen szór, azaz szennyezi a környezetét és mások lakását és az a kb. 12 csatorna nagyon hamar betelik egy lakótelepen.Az én esetem, amit tudom, hogy sokan nem akarnak és nem is fognak követni.
Én pl. kikapcsolom az egészet amikor nem vagyok otthon és éjjel is amikor alszunk (távirányítós konnektor), továbbá minden eszköz kábelezve van (Nemcsak PC, hanem pl. a TV is, plusz minden szobába raktam UTP aljzatot)... Valójában Cat6 FTP, de tök mindegy... Ezek után látható, hogy én pl. hétköznap csupán néhány órát szennyezem a környezetemet, míg hétvégén is csak átlag 12 órát. Vannak emberek ahol tényleg 7/24-ben megy a net, de mivel én nem lopok semmit , így arra sincs szükségem. A dinamikus IP miatt, nálam a felhőben való tárolás egyszerűbb, célszerűbb és megbízhatóbb megoldás, mint egy kintről elérhető házi NAS... de annak is megvan a maga értelme, ha pl. saját multimédiás tartalmat szeretnénk mindig elérni házon belül.
A lakás egy öreg társasházban található, nem vagyok milliomos, de akár egy aktuális festés alkalmával is be lehetne kábelezni a lakást és akkor jóval kevesebb kérdés lenne ebben és a hasonló topikokban. Hiszen ott lenne a Wifi vagy éppen egy AP, ahol arra szükség van és nem ott, ahol a szolgáltató az adott lakás szélét átfúrta. Elnézést az OFF-ért, de az 5 Ghz-es kérdés sok esetben nem a sebesség miatt érdekes 2016-ban, hanem a szennyezők miatt. A szennyezés pedig az ilyen eszmefuttatáshoz kapcsolódik.
- azaz jogszerű internet használat (ebbe nem illik belekötni),
- aztán ha nem kell kikapcsolom (alap dolog minden másnál, akkor itt miért nem?),
- aztán csak ott használok Wifi-t, ahol kell (elismerem, ez a kábelezés dolog befektetést igényel, ezért bele lehet kötni, de óriásit lehet vele nyerni)
- Oda rakom a Wifi-t, ahova kell (gyakran a lakás központi része, és ez csökkenti a szomszédok szennyezését, és megold sok gondot)Na erről is szól az 5GHZ-es kérdés Off-ba raktam, hátha tanulságos, de nemcsak magánvélemény, mert én így csinálom, nem csak mondom. Ha valaki magára veszi az nem baj, akár a szomszédaim is lehetnének... Ők a többség.
[ Szerkesztve ]
Meliora sunt bono inimica
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
Topikgazda
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Ajánlott eszközök 20k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3/v4 (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus N56UEgy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
krealon
veterán
"Amit mutat 90mega kornyeke az azert valos lehet?"
Nem, kepzetes. (Lasd matematika: komplex szamok wikipedia)
Ertelmetlen kerdesre, csak ertelmetlen valaszt lehet adni.Tehat az a kerdes, hogy
- egy elvileg 120 Mbps atvitelre kepes internetszolgaltatas,
- RT-N12 D1 router a 100 Mbps kapcsolatra kepes portjan keresztul lemert, 90 Mbps atvitel hiheto-e?
A valasz: igen. -
krealon
veterán
"Nemsokára nagyobb netsebességre váltunk (120MB). Kérdésem, hogy a mostani Asus RT-N12 D1-es router és a netet elosztók: Tp-Link SG108, Tp-Link SG 1005D elegendők lesznek a sebességhez?"
Az ASUS RT-N12 D1 biztosan nem tudja WAN-LAN atvitelben (NAT) a 120 Mbps sebesseget, hiszen 100 Mbps portjai vannak.
"Cserélnem nem kell valamelyiket?"
Ha ki szeretned hasznalni kabelen a teljes 120 Mbps sebesseget, akkor az osszefoglalobol tudsz magadnak keszuleket valasztani az RT-N12 D1 helyett.
-
félisten
Amint azt a szakértők itt már nagyon sokszor leírták, a wifi-sebesség többismeretlenes egyenlet annál, mint hogy biztosra lehessen menni vele.
Az RT-N18U nálam nagyon jól teljesít (gyári FW-rel, tehát nem emelt adóteljesítménnyel), egy 3×80 négyzetméteres családi házat (téglafalak, poroszsüveges, ergo téglafödém) szépen, saroktól sarokig lefed, sőt, még tőle jó 10 méterre a garázs előtt, a kocsiban is vígan megy a frissebb Samsung telefonokkal.
Mindezt csak kipróbálás útján tudod Nálad is ellenőrizni -- na, pontosan ilyen esetekre rendeltetésszerű a netes rendelés, 15 napos elállási jog intézménye.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
Topikgazda
-
Topikgazda
Nem ide való kérdés, menj át Router gondok témába.
-
legenda
abból is fogod látni, hogy a "d1" nem csak router, hanem ap és range extender is egyben, és ez szerepel is a dobozán, hogy; 3-in-1 és router/ap/range extender
találtam is képet a neten;
az rt-n12e dobozán szerepel az "e", és nincs 3-in-1 valamint /ap/range extender felirat;
a sima rt-n12 meg teljesen más;
[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Topikgazda
Az eddig használt eszköznél erősebb így biztosan nem lesz vele gond, wifi tekintetében pedig egy szinten a korábbi AP-val, megfelelő beállításokkal szinte biztosan azonos lesz a teljesítménye.
Drágábban már gigabites típust lenne érdemes venni, 20k-s határral a következőek vannak: TP-Link 1043NDv2/3600/4300, Asus N15U/N16/N56U, Netgear 3500Lv2.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
Szerintem mindenképpen jobban megérné venni egy új wifi router-t mint egy AP mivel árban nincsen jelentős különbség a két eszköz között.
Ajánlott típusok a TP-Link 841ND v8 és az Asus N12 D1, ezek jók lesznek akkor is ha gyorsabb lesz a neted.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
MODERÁTOR
-
legenda
igen, és az e-mail minimum bepróbálható, még pénzbe sem kerül, csak időbe és energiába.
régebben több olyan üzlet is volt, de arra is nehéz teljes biztonsággal alapozni, mert sok megszűnik, más néven folytatja és papíron nem akar kötődést mutatni a korábbi céggel - pont a garis ügyintézések miatt is...
ponr egy bő hete is vásároltam magamnak egy tl-wdr3600 routert, és az üzlet a 2 év gyártói garit adta rá, ráadásul árban is jók, viszont más téren is nyugodt vagyok, mert olyan cégről van szó, ami nem igazán tud csak úgy simán megszűnni, vagy más néven üzemelni tovább, mivel komoly közbeszerzési eljárásokban (is) vesznek részt, írnak alá támogatást évekre...stb.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
legenda
szia,
visszaható hatálya természetesen nincs a jótállási időintervallum változásának.
akkor egyszerű a dolog, ha a forgalmazó intézi, de ha az nem kivitelezhető, akkor csak saját ügyintézés jöhet szóba, a gyártói honapon megtalálható minden szükséges infó.
emiatt is érdemes korrekt forrásból vásárolni, ahol a gyártó által adott teljes jótállási időt megadja a forgalmazó is, nem pedig ott, ahol a gyártói 2, 3 vagy több év helyett 1 évet ad az ő papírján...[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
fogtunder
nagyúr
én ezt egyiket sem venném meg, a D-Linkbe vetett hitem túl sok sokszor rendült már meg.
amíg egy lejátszó van csak egyszerre, addig jó a megabit lan HD streamingre, további bővítésnél már lehet kevés, én megabitest vennék.
mostanában TP-Linket, vagy Asust érdemes venni, ajánlott típusok 20K-ig. ez mind gigabites switch résszel szerelt.
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
a manapság kapható SOHO routerek majd mind 4 LAN porttal rendelkeznek, úgyhogy valszeg egy kis switch kell még majd a rendszerbe, tehát egy eszközből ezt nem olyan egyszerű megoldani. a mikrotiknek vannak több lan porttal szerelt megoldásai, azokat viszont nem nagyon kapod meg ilyen áron.
ha egyébként elégedett vagy a mostani vezetékes routerrel, akkor vegyél egy ASUS RT-N12 D1-et vagy TP-Link 841-et acces pointnak.
ha routert is cserélnél a rendszerben, kellene tudni, hogy van-e igény gigabit LAN-ra belső hálón, mert akkor kell egy gigabites router és egy kis switch, ha az 5 LAN-on csatlakozó kliens egyikét sem tudod/akarod WIFI-ra váltani.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Topikgazda
-
jNk
senior tag
Ha nem is lehetetlen, de nehéz megmondani a garantálható sebességet. Az AP-val egy szobában "n" szabványú wifi klienssel optimális esetben elérhető a 40mbit/s is, de ez jelentősen csökkenhet a távolság növekedésével és még inkább a falak számával.
Ebben a tesztben összehasonlítanak több wireless eszközt is (köztük a WR741-et is aminek a wifi része azonos a WA701-el), de még ez alapján sem lehet kijelenteni hogy a kertedben garantáltan menni fog a 15-20mbit/s sebesség. -
jNk
senior tag
Access Point módban azt fogja csinálni ami a terved vele, a routered kiszolgálja a kábeles gépeket, a wifis eszközök pedig az AP-n keresztül használják a router álltal szolgáltatott netet.
Az AP dhcp szerverét nem árt kikapcsolni (és az ip-jét módosítani ha az is 192.168.1.1 mint a routeré) hogy ne harcoljanak a routerrel
A választott eszköz attól is függ hogy milyen sebességű netet és mennyi kliens között szeretnél megosztani. -
MODERÁTOR
Nézegettem én is ezeket az access point-okat a kérdésed után, de arra jutottam, k...a drágák! Persze nyilván én a saját szemszögemből beszélek, de ha nekem kellene ilyenben döntenem, akkor ennyi pénzért (közel 10k) biztosan nem vennék access point-ot, akkor már inkább egy WR941ND, amit ha másképp nem, akkor DD-WRT-vel tuti, hogy tudsz access point-ként használni, mi több lesz egy új routered! Ideális esetben még akár le is válthatod vele a Linksys-t...
Na persze ez mind csak az én gondolatmenetem volt, gyári funkciójukat tekintve mindenképpen az access point az, ami Neked kell!
-
legenda
részemről a kettő közül inkább az asus, mint az edimax!
az asus korábban nálam is jól teljesített, azért ugrottam át a tp-link termékekre, mert bizonyos (ár)kategóriában olcsóbban, több garival, legalább olyan - de gyakran jobb - teljesítményt kapok!
amennyiben csak egy router és egy ellenoldali wifi modul kell 5 megabit/sec alá, úgy szerintem felesleges 15 - 20 e ft-ot kiadni, olcsóbban is kohozható!
ár/érték szempontjából ezt mondanám; tl-wr740n vagy tl-wr741nd + tl-wn721n vagy tl-wn722n / 10 e ft alatt vagy, és még előre is terveztél kicsit!
ha feltétlenül asus kell, akkor az rt-n10 mellé nézz valami usb modult, például; usb-n10N.Szil; a tl-wr941nd csak router!
Lajkó; szerintem is tl-wr740n vagy tl-wr741nd kell neked!
[ Szerkesztve ]
-
legenda
- mekkor az elvárt átviteli sebesség?
- milyen csatolású ellenoldal kell az asztali gépbe? (usb, pci...stb?)
- hozzávetőlegesen mennyit szánsz a mutatványra? (a routerhez hány ellenoldal kell? egy asztali, vagy több?)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
- HP EliteBook 840 G6 Fémházas Tartós Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16GB 512GB SSD FHD IPS
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- AOC CU34G2X 34" 144Hz 21:9, ivelt Gaming monitor, monitorváltás miatt eladó!!
- Logitech G Pro X Superlight + Corepad Skatez PRO & Soft Grips
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest