Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
válasz woodworm #76803 üzenetére
Ahogy az AC1XXX is egy szép nagy szám, aminek a töredéke szokott összejönni való életben. Évekig tök jól elvoltam N300-on tiszta környezetben, amíg nem jöttek divatba a magas bitrátájú 1080p Linux ISO-k. De továbbra se ez a lényeg, szerintem nem a nethez kell a WiFi hálózatot tervezni, hanem a felhasználói szokásokhoz.
#76806 TeeJay: de most is 500-as nete van
[ Szerkesztve ]
I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
a kérdésem nyilván arra irányult, hogy miért a nethez próbáljuk igazítani a vezeték nélküli hálózat kapacitását és miért nem a felhasználói szokásokhoz?
eleve, ahol kell a nagy sávszél és alacsony ping, ott a kábel a megoldás úgyis, a fenti elv szerint akkor gigás nethez alapfelszerelés az ax Wifi képes router csilliárdokért, miközben lehet nincs is olyan eszköze az embernek, ami ki tudná használni.
ha meg nem mozgat adatokat belső hálón, mert nincs se NAS, se ehhez hasonló, a hajára kenheti a plusz sávszélességet, mobileszközöknek az esetek többségében az N300 is elég bőven.
-
fogtunder
nagyúr
hátha esetleg hasznos lesz valakinek még...
TP-Link Deco M4 3 pack
200nm-es házba vettem, mert a korábbi setup, amiben egy N18U és egy N12-D1 láttak el wifivel egy-egy szintet, már kezdett karcsú lenni, nem ment rendesen a szerverről streamelés, több eszköz párhuzamos használata problémás volt olykor, plusz évek óta nagy fájdalmam, hogy nem volt roaming a hálózaton, a fődém elég vastag vasbeton, ami nagyon hatékonyan fogja a jelet, de annyira nem, hogy mondjuk egy mobiltelfon lecsatlakozzon a földszinti AP-ről és átmenjen az emeletire.
először a vállalti AP-k között nézelődtem, Ubiquiti és TP-Link vonalon, de mindkettőnek kell a háttérben egy külön vezérlő, ami megdobná a költségeket és a funkcionalitásuk töredékét se használnám ki. ugyanezért vetettem el a Synology routereket is, majd ha nagyobbak lesznek a gyerekek és ki bírom használni a fejlett user management és content filtering opciókat, cserélek arra, egyelőre csak annyi kellett, hogy legyen gyorsabb vezetéknélküli kapcsolat és rendes roaming.
így kerültem a consumer kategóriás Mesh rendszerek világába. hosszas olvasgatás után két tanulságot szűrtem le. a drágább rendszerek vagy extra szoftveres funkciókat adnak (parental control, vírusellenőrzés, hasonlók), vagy (bizonyos esetekben és) dedikált antennát az eszközök közötti kommunikációhoz. őszintén szólva, ha kicsit hajlandó az ember időt szánni rá és beletanulni, a felső kategóriás TP-Link/Linksys/ASUS/Netgear rendszerek helyett jobban jár, ha vállalati AP-ket rak ki vezérlővel.
így mentünk egyre lejjebb az árral, az tiszta volt, hogy a felső szintet nem fogom tudni egy eszközzel lefedni, mindenképpen hármas csomag kellett, végül tesztek alapján a TP-Link Deco M5-M4 párosnál álltam meg. az M5 szoftveresen minimálisan többet tud, illetve van benne BT antenna is, nem csak WiFi, a plusz 100Mbps 2.4Ghz-en nagyjából elhanyagolható, végül arra jutottam, hogy az M5 pakk árából már kijön két EAP225 és egy omada vezérlő, így vettem 44.000-ért 3db M4-et.így, kicsivel 15K/db áron szerintem megérte. sajnos a beállításhoz accountot kell regisztrálni, amiért nem rajongok különösebben, jobban szeretem ezt lokálisan intézni, de túltettem magam rajta. a konfigurálás amúgy pofon egyszerű, kb 15 perc alatt felállt a 3 készülékből álló mesh hálózat, hosszabb idő volt, amíg a telepítés helyén elvezettem szépen a kábeleket.
routerként végül nem próbáltam ki, mert nagyon limitált a funkcionalitásuk, az egységsugarú user igényeit lefedik, de aki pár port kinyitásánál és IP cím fixálásoknál komolyabb beállításokat is szeretne elvégezni, annak nem ez lesz a megfelelő eszköz.
vezetékes backhaul mellett 400Mbps-t mértem, gyanítom, hogy a laptop hálókártyája lesz a limitáló tényező, mert tesztekben azért volt ez jobb is, de vezeték nélkül is tud 300-at stabilan, ami alapvetően korrekt eredmény. két falon keresztül leesett 120-ra, de ez nagyjából várható volt azért.
a dobozon lévő 400nm-es lefedőképesség azért egy jóindulatú túlzás (talán könnyűszerkezetes ház esetén meglehet), de 200-250nm-ig szerintem simán OK, persze kérdés az is, mik az igények, én nem szerettem volna 100Mbps alá kerülni sehol, ezt tudja is.ugyanakkor nem mindenkinek lesz jó. én alapvetően olyan helyre ajánlom, ahol vagy van lehetőség vezetéken csatlakoztatni őket a fő egységhez, vagy a fő node-ot központi helyre lehet rakni, hogy a jelnek ne kelljen kettő ugrania, mert ott iszonyatosan beesik a sávszélesség. ilyen helyekre kellene a dedikált backhaul antenna, de amiben van ilyen, az már az az árszint, ahol az ember elgondolkodik a kábelezési lehetőségeken, akár bútorok mögött, parkettaszegélyben, de mondjuk két darab M9+ és két darab M4 ára között már van akkora különbség, amiért én rászánok egy-két napot és kivésem/glettelem/festem a lakás megfelelő pontjait.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #76725 üzenetére
Van wired backhaul, anélkül meg se venném.
Igazából onnan indultunk, hogy TP-link eap245, de az kicsit ágyúval vérébre, plusz a Mesh működéshez kell egy kontroller is, aztán néztem a Synology MR2200ac-t, ott megint az van, hogy tök jó csomag, de a szoftveres rész töredékét használnám csak ki, és a harmadik antenna csak backhaulra van fenntartva. A Deco 4 meg 50K alatt megáll, legrosszabb esetben átszerelem Apámék házába, ott amúgy is folyton küzdelem van, mert hiába mondtam, nem kábelezték be a házat.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #76717 üzenetére
N18U, az CTF-el elbírja, csak fölöslegesen minek legyen ott, ha igazából nem kell? Így is eléggé tele van a TV melletti rész.
-
fogtunder
nagyúr
Tp-Link Deco M4 tapasztalat router módban van valakinek? Sajnos kereső nem volt a barátom. Vettem egy 3-as pakkot, mert az edigital éppen akciózza és ki akarom próbálni, igazából az érdekelne, hogy vajon le tudja-e kezelni a gigás Digi netet, vagy hagyjam bent a mostani routert és menjenek AP módban?
-
fogtunder
nagyúr
válasz Cirbolya_sen #72016 üzenetére
Akkor azt benéztem, de PoE-n keresztül tudom etetni? Az egyik ponton van ugyan 220V is, de a másik helyen nincs és elég macerás lenne odavinni. Plusz nem hiszem, hogy életem párja repesne az örömtől, ha felfúrnék egy sündisznót a nappali közepén a plafonra.
A Zyxelt néztem még, de nagyon drágák, Ubiquitit egyszer régen szereltem is és emlékszem, hogy tetszett, úgyhogy szerintem vagy az lesz, vagy a TP-Link.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Cirbolya_sen #72014 üzenetére
A Xiaominak megabites protjai vannak, pont nem old meg semmit. Költséghatékony megoldás most is van, ha költök rá, akkor jó megoldást akarok.
A TP-Link vállalati cuccait nézegetem még, azok egy fokkal olcsóbbak, a kültéri AP is tőlük van és teljesen OK, a management szoftver meg elfut dockerben a szerveren.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
sziasztok,
picit offtopik, mert nem routert keresek. a hálózat jelenleg úgy néz ki, hogy van egy Digis optikai HGW bypass módban, mögötte egy ASUS N18U, ez látja el a router funkciókat, illetve az emelet (~100nm) WiFi lefedettségét, a földszinten (~70nm) pedig egy N12-D1 AP módban. zavaró hálózat alig van, a jelenlegi eszközök is lefedik a területet, az egyetlen gond a sávszélesség, kezd karcsú lenni a single-band N-es WiFi. a falak az emeleten fémvázas gipszkartonból, a fölszinten Ytongból vannak.
Két Access Pointra lenne szükségem, amik Dual-Band AC-t tudnak, normális az antennájuk, tudnak normális roamingot, PoE-n tudom őket ellátni árammal és plafonra telepítéshez lettek tervezve.
Első körben az Ubiquiti cuccait néztem, de ha van valami értelmes alternatíva olcsóbban, szívesen meghallgatom.[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz BomiBoogie #51767 üzenetére
semmi bonyolult nincs benne szerintem, de ott van a HGG is, ami a gyári fw-re épül, simán webadmin felületről be tudod flashelni, én is azt használom, mert alapvetően szeretem az ASUS rendszerét, csak kellett pár extra dolog, amit az nem tud.
-
fogtunder
nagyúr
válasz BomiBoogie #51764 üzenetére
ha esetleg kevésnek érzed a hatótávot, a hardverben van még bőven tartalék, csak fw-t kell cserélni rajta.
-
fogtunder
nagyúr
válasz MaCS_70 #51741 üzenetére
hülyén fogalmaztam. nem azt akartam mondani, hogy a háta mögött egyáltalán nincs lefedettség, meg persze közvetlenül alatta is vígan lehet netezni, de a kérdés szempontjából, hogy mondjuk az antenna scope-jába eső részen mennyire visz át falon, nem releváns, hogy én mit tudok mérni mögötte a garázsban egy főfalon keresztül.
a kérdések jók, meg kell néznem, én kizárólag AP felhasználásra vettem, húztam ki neki kábelt a garázson át, PoE-vel meghajtottam, egyszer beállítottam és azóta ugyanúgy van, csak teszi csöndben, amit kell. a két LAN pl. arra jó, ha egy oszlopra akarsz több ilyet rögzíteni körkörös lefedettséghez, akkor a PoE és bemenő jel átadható az első eszközből a többinek egyszerűen. írják is a specifikációs lapon:
1 10/100Mbps Shielded Ethernet Port (LAN0,Passive PoE in)
1 10/100Mbps Shielded Ethernet Port (LAN1, Passive PoE Passthrough)[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz inf3rno #51731 üzenetére
ennek az antennája 65/35 fokot fed le (horizontáls/vertikális szögek), ezen belül normál AP módban tökéletesen működik. hogy falon mennyire megy át, azt nem tudom, mert csak mögötte van fal és ott lefedettség sincs a felépítésből adódóan.
-
fogtunder
nagyúr
én olyat nem írtam, hogy nem tudja, csak azt, hogy nem emlékszem már rá, mert kb. azonnal cseréltem
(#51724) inf3rno: én a ház mögötti részt egy TP-Link CPE210-zel oldottam meg, ennek irányított antennája van, csak hátrafelé sugároz és beteríti a kertet. 50 méteren mondjuk nem tudom, milyen, mert az már erdő, de 25-ön még elég jó sávszélesség van, a 9dBi antenna mondjuk valószínűleg ellő odáig is.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
RT-N18U-n HGG fw-vel biztosan állítható, a gyári szoftverre nem emlékszem, mert egy óráig se volt olyan rajta. DD-WRT és Tomato is tud ilyen funkciót, szóval ha a CFW használata nem kizáró ok, akkor van bőven választási lehetőség.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Intruder2k5 #51690 üzenetére
fura, az N12 D1 keresére nekem ezt hozta vissza az árgép
sajnos az USB-N14 nem vált be, amint elindítok egy akármilyen játékot, eldobja a Wifi kapcsolatot, akármelyik USB portba dugva, az alap driverrel és az ASUStól letöltöttel is Win 10 alatt.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
az ASUS RT-N12+ az gyakorlatilag az N12 D1? mindenhol csak így látom már listázva.
-
fogtunder
nagyúr
az 5Ghz-nek két értelme van, egyrészt a gyorsabb routerek dual-band módban tudják a nagyobb wifi sávszélt megvalósítani, illetve ha sok a környező 2,4GHz-es hálózat (társasházak).
nem tudom, mi újság mostanában a Tenda termékeivel, de régen nem a stabilitásukról voltak híresek, ami a TP-Linkeknél olcsóbb, ott valamin eleve spórolnak.
ha stabilitást akarsz, viszel egy kábelt a hátsó szobába, vagy elé, és oda beraksz mondjuk egy ASUS RT-N12 D1-et AP módban. ha a kábel egyáltalán nem opció, akkor ugyanez az eszköz repeater módban valahova félútra, ahol még be tudja fogni az eredeti WiFi hálót rendesen.
-
fogtunder
nagyúr
válasz battag #51658 üzenetére
milyen repeater mód van még?
csatlakozik a router SSID-jára és tovább osztja, az elérhető sávszélesség feleződik. stabilnak stabil, de ha olyan helyre rakod, ahol már eleve gyenge volt a jel, ezen hiába lesz fullos, csak azt a netet tudja tovább osztani, ami átcsordogál rá.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #51651 üzenetére
az N12 D1 tudja gyári fw-vel a repeater módot, Apáméknál úgy állítottam be egyet.
-
fogtunder
nagyúr
válasz BomiBoogie #51600 üzenetére
gondolom vasbeton födém van a két szint között, azt sajnos semmi nem bírja túlzottan. nálunk a házban úgy lett megcsinálva, hogy van egy router az emeleten, ez végzi a NAT-olást és routolást, és megy le egy kábel a földszintre, ahová le van rakva egy ASUS N12 D1 AP módban, ez csak annyit csinál, hogy a földszintet teríti wifi-vel.
ha csak az internet elérés a cél, akkor szerintem valami olcsóbb N300-as cucc is elég AP célra, ha nincs rajta aktív DHCP szerver és külön csatornán vannak, akkor nem fognak összeveszni elvileg.
-
fogtunder
nagyúr
válasz fogtunder #51570 üzenetére
megjött az USB-N14, direkt rálátással egy N18U-ra kb. 10 méterről 13,4MBps sebességel tudtam lehúzni dolgokat szekvenciálisan a NAS-ról, alapvetően azt mondom, megérte az árát, de sajnos nem olyan, mint a gigabites kapcsolat volt. viszont az esetek nagy többségében több, mint elég, és ezt legalább stabilan tudja.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #51564 üzenetére
azt tudom, hogy az N12 D1 nem tudja, a családban már 4-et üzemeltem be AP-nek. ott kezdődött a dolog, hogy volt egy N15U itthon Tomato-val, azt akartam beállítani erre a célra. viszont Intruder kollegával közösen a topikjában rájöttünk, hogy nagy valószínűség szerint hw hibás, és sajnos nem a tápja, ezért nézek új lehetőség után.
még egy N18U-t tutira nem veszek ezért, mert ahhoz túl drága és nincs másik kliens, ami használná. első körben lehet megpróbálkozom az USB adapterrel, aztán meglátjuk.
-
fogtunder
nagyúr
sziasztok,
arrébb kellett raknom az íróasztalt a géppel együtt és ott, ahova került, nincs kábel behúzva értelmes közelségben. van egy régebbi 150MBPs TP-Link stickem, de Win 8 és 10 alatt sem észleli a rendszer, ha hibernációból, vagy alvásból ébresztem, illetve a sávszélessége is lehetne nagyobb. a kábelezéshez elég sok gipszkartont kellene vésni és ideiglenes ez a hely is, plusz fél éve festettünk, azt elvetettem. a fő router, aminek a wifi-jén lógna, egy N-18U, szóval 2,4Ghz-en kell minél gyorsabb kapcsolatot létrehozni.
szerintetek mi lenne a legjobb megoldás a hálózati csatlakozás megoldására? egy USB wireless adapter, vagy egy router wireless bridge módba rakva? illetve milyen típusok? adapterből az ASUS USB N-14-et néztem a külső antennák és a pozicionálhatóság miatt, routerből pedig a jól bevált N-12 D1-et, de ennek csak megabites portjai vannak.
nem ragaszkodok a márkához, csak az összes wifi eszközöm ASUS, ezért nézegettem az ő kínálatukat. minden ötletet szívesen veszek.
-
fogtunder
nagyúr
válasz loko28 #48839 üzenetére
mivel panel, gondolom körbe leszel bástyázva más wifikkel, amiknek a nagy része valószínáleg 2.4GHz-en megy majd, és mivel falakon nem kell átmennie, neked valószínűleg jobb választás lenne az 5GHz. lehet jobban jársz, ha veszel egy N-es routert, ami jó 5Ghz-en, mintha azt a TP-Linket.
-
fogtunder
nagyúr
válasz proradeon #48828 üzenetére
nem olyan nagy a távolság, légvonalban 5-6 méter, ha kihozom hosszabbító kábellel az ajtónyílásba, akkor inkább 5. teszteket én is kerestem, de nem nagyon találtam semmit egyelőre szerintem rendelek egy TP-Linket, aztán ha nagyon nem tetszik, akkor visszaküldöm és jön az ASUS. aztán ha az se tetszik, akkor előveszem a Hiltit.
sokat segített a véleményetek, köszi mindkettőtöknek!
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #48825 üzenetére
és proradeon:
nem tervezek router cserét a közeli jövőben, az N18U is azért kellett csak, mert upgrade-eltem 500/200-as netre és a régi router nem bírta NAT-olni. családi ház, senki nem zavarja a jelet és a legtöbb kliens amúgy is kábelen van. csak az a helyzet alakult ki, hogy két éve, mikor festét/kábelezés volt, nem gondoltam, hogy a totyogó gyerek miatt a teljes asztalt be kell költöztetnem a gardróbba. így oda nem húztam kábelt és most nincs kedvem ezért szétvésni a falat, hogy lehozzam a kábelt a padlásról, de valószínűleg ez előbb fog megtörténni, mint hogy másik routert veszek.
sajnos mITX lapom van, így a PCIe kártyák amúgy is kiestek, mert a VGA elfoglalja mindkét slotot, illetve hosszabbító kábellel az USB-t ki tudom vezetni a majdani helyről úgy, hogy legyen direkt rálátás a routerre.
arról így mit gondoltok, hogy mondjuk egy ASUS USBN14 lenne jobb direkt rálátás mellett, vagy a TP-Link WDN4200 a beépített antennákkal, annak ellenére, hogy ez 450-es 2.5Ghz-en?
a sávszélességet jobban zabáló dolgok nagyrészt fHD streamek, youtube, twitch, mkv a NAS-ról, olykor steam-ről játékok telepítése, de azt mondjuk ki tudom várni, viszont az élő netes streamet azt nem nagyon.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #48816 üzenetére
és van értelme dual bandet venni, mikor a router csak 2.4GHz-t tud? a TP-Link WDN4200 még OK, mert az papíron 450-et tud 2.4Ghz-en, de a többi, ahogy néztem, ugyanúgy csak 300-at, mint mondjuk az ASUS USB-N14.
-
fogtunder
nagyúr
sziasztok,
RTN-18U mellé milyen wifi adaptert ajánlott venni (természetesen a minél nagyobb sávszélesség lenne a cél)? csak USB jöhet szóba, mITX miatt nincs szabad bővítő slotom.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #45425 üzenetére
nekem mindkét szinten mennyezetre vannak szerelve, mert máshogy nem nagyon tudtam volna olyan helyre rakni őket, hogy ideális legyen lefedettség szempontjából, ott azért nem annyira utolsó szempont, hogy hogy néz ki az eszköz.
-
fogtunder
nagyúr
válasz xXxian #45337 üzenetére
igazából bármelyiket be lehet állítani, nem atomfizika, de vannak eleve AP-nak szánt eszközök, illetve az ASUS-ok nagy része az első konfignál átrakható egy klikkel AP módba. az N12 D1 elég költséghatékony megoldás, ha elég az N300-as WiFi, ha ennél gyorsabb kell, az már zsebbe nyúlós lesz.
a szomszédos hálózatokból nekem is van kb. 4, de annyira gyengék a távolság miatt, hogy nem zavarnak be, illetve ennyit még van esélyed okos csatorna választással kimozogni, mivel nagy valószínűséggel mindenki a 6-os és 11-es csatornán lesz. valami WiFi analyzer progival kellene szétnézni, hogy milyen erősek és melyik csatornán vannak.
-
fogtunder
nagyúr
válasz xXxian #45334 üzenetére
hát azért árban is van vagy 10% eltérés. összefoglalóban ott a leírás mindkettőről, az N65 Ralink chipsetes és más a firmware van rajtuk, mint a Broadcomos ASUSokon, egyébként mindkettő elég jó, kb. ugyanazokkal a funkciókkal. viszont az N65U belső antennás, az 5Ghz családi háznál nem igazán szokott kelleni, mert kevés a zavaró idegen hálózat, szerintem inkább vegyél N18U-t.
az AP az Access Point rövidítése, a lényeg, hogy lehúzol egy kábelt a földszintre a routerből, azon kapja a jelet, amit szétszór WiFi-n. ennek az az előnye a wireless repeaterrel szemben, hogy nem egy gyenge jelet továbbít és nem feleződik az elérhető sávszél, viszont két külön WiFi hálózatod lesz, még akkor is ha, ugyanazt az SSID-t adod meg, amik között manuálisan kell váltani.
-
fogtunder
nagyúr
válasz xXxian #45313 üzenetére
én most raktam be egy RT-N18U-t, hasonló paraméterekkel rendelkező családi házba (nálunk ytong van, az emeleten pedig giszkarton), cfw-vel kicsit megtuningolva a jelerősséget még a földszinten a vasbetonon keresztül is tud értelmes jelet produkálni mondjuk böngészéshez, de a nagyobb szávszélességet igénylő streamek már be-be akadnak bizonyos helyeken.
nekem mondjuk eleve volt egy RT-N12 D1 a földszinten AP-nek beállítva, ezt erősen ajánlom neked is.
-
fogtunder
nagyúr
válasz djpundro2 #45197 üzenetére
hatóságilag szabályozva van, hogy maximum milyen erős lehet a routerek által sugárzott jel, ha gyári fw-vel használod, egy idő után akkor sem lesz erősebb, ha 70K-ért veszel routert. igaz, hogy a környezet ugyanaz, de ez azt is jelentheti egyben, hogy pont ugyanannyira alkalmatlan arra, hogy egy eszközzel megoldd a lefedettséget.
sokszor láttam már én is ezt a hibát, hogy az emberek megvették a számukra teljesen felesleges routert azért, hogy majd ettől erősebb lesz a jel, aztán meg néztek, hogy hát ahol eddig sem volt, most sincs. ahelyett, hogy első körben átgondolták volna, hogy hol a legjobb elhelyezni a routert a lakásban, vagy vettek volna 8K-ért egy AP-t és kihúztak volna 10-15m tyúkbelet, amit el lehet rejteni a parketta szegélyek/szekrények stb. mögött.
aki meg odaírja egy routerhez, hogy ez lefed X m2-es lakást, azt hülye.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
csak szólok, hogy az Edigitalnál éppen akciós az ASUS RT-N18U, 20K ingyenes szállítással, ha valaki éppen ilyenen gondolkodik...
-
fogtunder
nagyúr
válasz G-Bali #45168 üzenetére
van pár dolog, amiben tényleg okosabb a Syno DSM (cloud service, mobil appok, surveillance station), de a szolgáltatások nagy része a ZyXelre is felrakható FFP-vel. nem kell előre ráparázni a parancssorra, mindenről van leírás (magyarul is a logouton), értelmezni kell a szöveget és csinálni sorban a lépéseket.
-
fogtunder
nagyúr
válasz G-Bali #45129 üzenetére
az erőforrás igényes feladatokat (média kiszolgálás, torrent, stb) át fogja venni a NAS a routertől, innentől annak csak routing feladtokat kell ellátnia, ami annyira nem erőforrás igényes, ha nincs nagyon gyors neted.
amennyiben nem kell az AC wifi, és nincs sok 2,4Ghz hálózat a közelben, akkor simán jó lehet egy 1043ND is.
a DS215j meg bár nem gyenge, az erőstől azért eléggé messze van
-
fogtunder
nagyúr
bekötötték a Digit, 500/200, érdekes módon az RT-N15U csak 96/89Mbitet tud, direktben megvan a garantált sávszél, de a routeren nem megy keresztül több, pedig mindenhol CAT5e kábelek, és hálón belül meg is van a gigabites sebesség, hw NAT engedélyezve, szóval úgy érzem cserélni kell.
AC WiFi előny, de nem szükséglet, a nagy adatforgalom úgyis kábelen keresztül megy, nyomtatót, HDD-t, egyéb vackokat nem akarok rákötni USB-n, torrent, DLNA és társai szintén nem kellenek. viszont jól látható helyen van, úgyhogy a design lényeges. 5Ghz nem kell, inkább a 2,4 legyen erősebb, kertes házba kell, alig van hálózat a környéken, ami bezavarna, viszonyításképpen az N15U megfelelő lefedettséget produkált. illetve jó lenne, ha a hardver időtálló lenne, 3-4 évig már nem akarok cserélni. QoS, parentel control kellene bele.
a WiFi kliensek egy iPhone 6, egy iPad 4G, egy Galaxy S6 és egy Z4 Tablet.
jól érzem, hogy N18U-t kellene vennem? TP-linkben mi az, ami erre jó lenne? A keret mondjuk legyen 25K.
-
fogtunder
nagyúr
válasz macii97 #44924 üzenetére
az 5Ghz-nek akkor van értelme, ha sok a 2.4-es hálózat körülötted, amire egy társas házban elég nagy az esély. ha lakásban vagy, érdemes lenne inSSIDer-rel, vagy valami hasonló programmal felmérni a környezetet, hány hálózat van, milyen csatornán, milyen erősséggel, ezek alapján talán könnyebb lenne válaszolni.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Vasinger! #44868 üzenetére
mert mondjuk ha úgy kezded, hogy 5Ghz-es router kell minél olcsóbban, ezt meg ezt néztem, akkor gondolom teljesen más válaszok születtek volna.
én saját érdekemből nem vennék meg olyan TP-Link routert, amit itt nem ajánlanak, annyi olyan van, amiről van tapasztalat és jó.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #44708 üzenetére
persze, hogy egyszerűbb, ha eleve nincs értelmes áron alternatív megoldás a trendet meg látom, használok én is wifit, de azért inkább behúzattam a kábelt minden szobába és vettem switchet, ami kiszolgálja.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #44699 üzenetére
ezt egyébként nem is értem, nekem csak a tv mellett több cucc van kábelen rákötve a hálózatra, mint ahány LAN portja van egy SOHO routernek. ok, értem én, hogy nem mindenkinek van otthon NAS, 2 konzol, HTPC otthon, meg még mellé nyomtató és asztali gép, de tényleg ennyire szűk az a réteg, aki ezt igényli?
-
fogtunder
nagyúr
szerintem a router elhelyezés a beltéri lefedettség szempontjából jó, az Ytong szerencsére nem árnyékol sokat. a kültéri dolog másik tészta, nekem ilyen távolságban az ASUS RT-N12 D1, aminek nem gyengék az antennái, már olyan gyenge jelet produkál, ami zene streamelésre sem igazán alkalmas, de ez csak helyszíni próba után fog kiderülni. nekem az lett a vége, hogy vettem egy kültéri irányított acces pointot, amit felszereltem kintre, így most normális lefedettség van az egész kertben.
a 20K két normális routerre azért elég karcsú, két ASUS RT N12 D1 pont kijön belőle, de ez már nem elég a 100Mbites kapcsolat mellé, tehát legalább az egyik eszköznek valamivel erősebbnek kellene lennie. esetleg egy TP-Link WR1043ND v2 routernek és egy WR 841 access pointnak a másik emeletre kijön ennyiből, nekem egy ASUS RT-N15U és egy N12 D1 van hasonló konfigurációban, beltéren tök jó a lefedettség mindkét szinten.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #44622 üzenetére
az N15U-ra két féleképpen lehet felrakni a talpat, lehet álló és fekvő is.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Intruder2k5 #44416 üzenetére
igazából ez már megvan most is, viszont perpill nem is NATol, csak switch meg AP, és melegszik elég szépen. mondjuk új routert nem nagyon van kedvem most venni, megnézzük, hogy bírja, max ha kell, akkor cserélek. a cfw javíthat valamit a teljesítményen egyébként?
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
Az Asus RT-N15U gyári sw-vel le bír kezelni egy 500/200-as netet?
-
fogtunder
nagyúr
válasz errorcode06 #44307 üzenetére
vegyél hozzá egy 16 portos switchet, az egyszerűbb lesz.
-
fogtunder
nagyúr
válasz LógaGéza #44257 üzenetére
köszi az infót, a TP-Linket én is nézegettem, részben azért, mert ez még hátra a kert felé is tudna teríteni, ami monjduk nem elvárás, de akár még jól is jöhet. a wireless cuccaikat még nem használtam, de unmanaged switchből már volt pár, ár-érték arányban nagyon jók voltak és soha semmi bajom nem volt velük. mit kell amúgy ezen beállítani? SSID, pass, csatorna, más most nem jut eszembe, ami otthonra kellene.
-
fogtunder
nagyúr
válasz krealon #44255 üzenetére
nem hiszem, hogy erre reális igényem lenne a belátható jövőben, a házat lefedi a két ASUS router, amit jelenleg AP-nek használok (mert a T hulladékát persze nem lehet ppoe passthrough módba állítani), minden szobában van gigabit LAN, szóval csak arra kell, hogy kinti lefedettség legyen és ne kelljen még a tápellátással is külön foglalkozni.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz Intruder2k5 #44246 üzenetére
elvileg a hőmérséklet a legextrémebb környezeti hatás, ami érheti, napfény, csapadék nem lesz. otthoni használat, a földszinti AP-nek használt router a lakótér középpontjába van telepítve, azt szépen le is fedi, csak itt van közötte egy kétbeállós garázs egy valag fémszerkezetes cuccal, kvázi semmi jel nincs már a teraszon, az emeleti AP meg túl magasan van, a terasz feletti tetőn még jó lenne, de lent már a hálózat sem látszik.
sajnos ebbe az aspektusba nem igazán gondoltam bele a tervezéskor, de még aránylag egyszerűen ki tudok húzni LAN kábelt és PoE-n meghajtani. switchet amúgy is venni kellene egy újat, az emelet most kissé igénytelenül van összedugdosva, mert csak két 4 portos volt otthon és bár működik, a tudat idegesít, és akkor abból is vennék PoE támogatásút.
amúgy erről mi a véleményed? ZyXel NWA1121-NI kicsit olcsóbb lenne és elvileg ez is tudja, ami nekem kell. az UBiQUiTi-vel már találkoztam egy régi cégnél, ahová a raktárba raktunk hasonló AP-ket és elég jók voltak, de azért nem mindegy, hogy 20, vagy 30K.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
sziasztok,
nem teljesen a topic témája amit kérdezek, de dedikáltat nem igazán találtam.
kültérre szeretnék access pointot venni, alapvetően egy 40nm-es fedett teraszt kellene beterítenem vele, a telepítést a tető alá gondoltam, de wallmount megoldás is érdekel. 150/300Mbps bőven elég, ami még lényeges, hogy tudjon PoE-t.
a keret aránylag rugalmas, de azért szeretném költséghatékonyan megoldani.
-
fogtunder
nagyúr
én ezt egyiket sem venném meg, a D-Linkbe vetett hitem túl sok sokszor rendült már meg.
amíg egy lejátszó van csak egyszerre, addig jó a megabit lan HD streamingre, további bővítésnél már lehet kevés, én megabitest vennék.
mostanában TP-Linket, vagy Asust érdemes venni, ajánlott típusok 20K-ig. ez mind gigabites switch résszel szerelt.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
a manapság kapható SOHO routerek majd mind 4 LAN porttal rendelkeznek, úgyhogy valszeg egy kis switch kell még majd a rendszerbe, tehát egy eszközből ezt nem olyan egyszerű megoldani. a mikrotiknek vannak több lan porttal szerelt megoldásai, azokat viszont nem nagyon kapod meg ilyen áron.
ha egyébként elégedett vagy a mostani vezetékes routerrel, akkor vegyél egy ASUS RT-N12 D1-et vagy TP-Link 841-et acces pointnak.
ha routert is cserélnél a rendszerben, kellene tudni, hogy van-e igény gigabit LAN-ra belső hálón, mert akkor kell egy gigabites router és egy kis switch, ha az 5 LAN-on csatlakozó kliens egyikét sem tudod/akarod WIFI-ra váltani.
-
fogtunder
nagyúr
válasz TeeJay #31167 üzenetére
nekem aztán nem kell könyörögnöd, még véletlenül sem, kb. annyira érdekel, mire költöd a pénzed, mint hogy a pápának fájt-e tegnap a hasa. azt meg nem tudom hol olvastad, hogy szerintem 100%-on megy a proci, merthogy én ilyet nem írtam, személyes mérések híján, az tuti.
sokszor estem régebben én is abba a hibába, hogy fillérb*szó módon olyan hw-t vettem, ami pont elég volt arra, amire használtam, aztán fél-egy év múlva meglepő módon kevés lett és vehettem meg azt, amit elsőre kellett volna. ez egy tanács volt, ha megfogadod igen, ha nem, nem.
-
fogtunder
nagyúr
válasz yodamester10 #31075 üzenetére
hát ha kábellel megoldható, akkor semmi probléma, még a megabit lanon is átmegy egy mkv.
-
fogtunder
nagyúr
válasz yodamester10 #31063 üzenetére
én a 3d wifi streaminggel max akkor próbálkoznék, ha egy légtérben van a két eszköz, a gipszkarton fal fém váza nem tesz jót a jelnek, és itt kettő is van belőle.
-
fogtunder
nagyúr
válasz PeGaTi #31011 üzenetére
a födémek gonoszak, nekem hasonló konstrukcióban van a tetőtérben egy RT-N12 D1, a lépcsőház környékén még pattog le a jel, de távolabb már nem sokat érzel belőle sajnos. ha rendes jelet szeretnél mindenhol, valószínűleg le kell vinni valahol a kábelt és felrakni még egy routert a földszintre is. ezt viszont csak helyszíni próba során lehet megtudni.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #30924 üzenetére
gondoltam, de a válasz szempontjából nem volt mindegy.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #30906 üzenetére
Az Asus N15U-ra a Soc-ja miatt nincsen 3rd party firmware.
de, Tomato van rá.
-
fogtunder
nagyúr
nem tudom, milyen NAS-t akarsz venni, de az alap eszközök megabites porttal szereltek, szóval csak ezért nem érdemes másik routert venni, nem az lesz a szűk keresztmetszet.
a range extender mód pedig felezi a sávszélt, esetleg egy wireless bridge lehetne jó, ha amúgy a hálózat továbbosztása nem lényeges. én media streamingre mindenképpen ajánlom a kábel behúzását, még ha körülményes is, a kábel folyómétere elég olcsó, inkább jól körbe kell vezetni valahol, ahol nem látszik. nekem rengeteg szívásom volt a wifi media streamekkel, aztán végül bekábeleztem a házat.
-
fogtunder
nagyúr
válasz imanoob #30787 üzenetére
hali,
ha ilyen szintű konfigurálhatóság kell, akkor egy mikrotik vezetékes routerre fűzném fel a rendszert (meg persze pár gigabites switchre), azoknak elég durván konfigurálható mindene, ilyen feladatokra vannak kitalálva. beltéri AP-nek nem kell nagy szám, mondjuk egy ASUS RT-N12 D1. kültéri antennát még sosem használtam, úgyhogy az jó kérdés.
-
fogtunder
nagyúr
Ugyanez, vagy építeni kell, az N54L elég drága, és a TDP-je sem túl alacsony. Inkább egy integrált celeron lap, nem fogyaszt sokkal többet, mint az ARM alapú cuccok, viszont nagyságrendekkel erősebb.
30339:
Csak film streamre elég a megabit LAN is, a routerben levő switch szerintem elég lesz, a DS412 nem is biztos, hogy ki tudna tolni ennyit magából. Nekem egy olcsó TP-link switch van bent, sosem volt akadály.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz sad_Vamp #30306 üzenetére
elég sok plusz funkció van bennük, amiket a gyártók nem, vagy kevésbé profi oldanak meg a saját fw-jükben, olykor szándékosan. én mostanában nem használok ilyet, mert pillanatnyilag nincs rá szükségem, de még a linksys wrt54g-mből kellett wireless bridget csinálni egyszer, akkor nagyon jó volt. mobilnet sticket tudsz használni másodlagos kapcsolathoz, nyomtató szervert, sokan torrent és dlna szervernek is használják, bár ehhez nem a kínálat alja kell, és szerintem nagyon nem erre való a router. plusz olyan szinten tudod bekonfigurálni az otthoni hálózatodat, ami elsőre többnyire ijesztő.
-
fogtunder
nagyúr
válasz sad_Vamp #30302 üzenetére
azt többnyire nem akarásból csinálja az ember, hanem mert kell, én már megőrülök a kombó eszközöktől, mert a többség egyik feladatot sem látja el úgy, ahogy szeretném. ajánlani sajnos nem tudok kombinált eszközt, mert nem ismerek megbízhatót.
az Asus témában annyit, hogy én boldog tulaja vagyok egy n12 d1-nek és egy n15u-nak is, mindkettő tökéletesen teszi a dolgát. nekem régebben a pálinkával voltak nagyon rossz tapasztalataim, de túltettem magam rajta
-
fogtunder
nagyúr
válasz sad_Vamp #30299 üzenetére
Nem ajánlott. Ha elromlik valami, könnyebb pótolni, később bővíteni, ha igény lesz rá. Az ajánlott routerekre többnyire rámegy valami custom fw, amivel rengeteg extra igényre találsz megoldást, ami egyébként sok pénzbe fájna.
-
fogtunder
nagyúr
válasz joshua7 #30215 üzenetére
120-as nethez már illik gigabites router, mert nem fogja tudni kihajtani a teljes sebességet, megabites típusok max 80-as net mellé ajánlottak. gigabitesből akkor tudod ennyiből kihozni, ha veszel használtan egy még garis TP-Link 1043ND-t.
kábelezés szempontjából úgy kellene megoldani, hogy modemből kábel a routerbe és arra rákötni a gépet, meg a tv-t. tehát összesen 3 kábel.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
ugyanott voltak, mert a kábel és a táp ott jön ki az álmennyezet alól, külön csatornán, de mindkettő szabad volt (kertes házas környék, kevés szomszéd, volt 3 szabad csatorna), az N12 antennái függőlegesen állítva, de próbáltam pár fokos szét- és összetartással is.
szabad rálátással nem igazán van különbség, de a problémás helyeken (ez többnyire különböző gipszkarton építmények mögötti részeket jelent) jobb az N15U, általánosságban stabilabb a jelerősség.
hozzá kell tenni, hogy a szint 75%-a egy légtér, ahol amúgy megközelítőleg ugyanúgy teljesítettek. ha lesz időm, egyszer visszarakom az N12-t a plafonra és kimérem újra.
egyébként én sem értem, hogy ez hogyan lehet.
-
fogtunder
nagyúr
-
fogtunder
nagyúr
válasz petyus_ #29968 üzenetére
az, hogy nem tud, pontosan mit jelent? elindul, de szakadozik, vagy eleve el sem indul? látja filmet magát valamilyen megosztáson keresztül, vagy azt sem?
mert ha net van, akkor a router és a tv kompatibilis, szóval máshol lesz a hiba. az elvileg hozzáértő ismerős is egy tág fogalom, van akinek már az is hozzáértő, aki meg meri nyitni windowsban a vezérlőpultot.I hate morning people. And mornings. And People.
-
fogtunder
nagyúr
válasz madarasz92 #29673 üzenetére
nekem is hasonló problémám volt, a megoldás az lett, hogy van egy router az emeleten, meg egy a földszinten, mindkettő relatíve olcsó, mondjuk egy TP-Link 941ND szerintem elégséges, ha nem kell gigabites hálózat otthonra.
én a router, mint NAS/Torrent kliens használatát sosem ajánlom senkinek, mert nem erre tervezték a hardvert és nem is erősebbek, mint az alapszintű NAS megoldások, valami arm alapú proci, pár mega ram, a torrentezés pár száz kapcsolattal bármelyiket a határai közelébe sodorja, és akkor még a router funkciókról, amiket alapvetően el kell látnia, még meg sem említettük. az USB alapú kapcsolat a HDD-vel szintén egy probléma.
én szerintem a helyedben, amennyiben elégedett vagy a belső hálózat sávszélességével, vennék egy 941ND-t (vagy N-t, mert amúgy se érdemes nagyon cserélgetni az antennákat), azt beraknám routernek, a mostani 841-et beraknám a földszintre access pointnak, és ha van rá pénz, akkor vennék egy rendes NAS-t (Synology DS213j az alja, amit érdemes hosszú távon). illetve ha van kedved barkácsolni, akkor egy régebbi gépet is befoghatsz a NAS helyett, vagy építhetsz egyet, ha vannak maradék alkatrészeid, sokkal olcsóbb lehet, mint egy gyári NAS megoldás.
-
fogtunder
nagyúr
válasz madarasz92 #29671 üzenetére
csak gondolja bele, hogy az új routerben sem lesz sokkal erősebb hw, mint a NAS-ban, és annak a feladatai mellett még a NATolást, a wifit és a belső hálózati adatforgalmat is rá akarod ereszteni, hű de nagy sebességbeli növekedést ne várj. ha a jelenlegi routerrel nincs nagy baj, inkább egy erősebb NAS-t vegyél, vagy QNAPot, vagy Synologyt és meg fognak oldódni a gondok szerintem.
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gubek-Einste #29500 üzenetére
pláne a gipszkarton profilok, eredetileg én is az álmennyezet alá akartam rakni, de a rengeteg fém profil teljesen tönkrevágta a jelet.
-
fogtunder
nagyúr
válasz krealon #29475 üzenetére
van az RT-N15U-ra is Tomat, ami mondjuk nem nagy segítség, ha külső antennásat szeretne, bár ez nem volt kifejezetten kikötve.
(#29476) Nyn: a Lynksys kikerült a Cisco kezei közül, drágák és többnyire nincs árjuk 3rd party fw, így nem ajánlottak kifejezetten. én is egy WRT54G-ről váltottam Asusra (N15U, bár én gyári fw-vel használom, mert nem kellenek az extra dolgok),és elégedett vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
válasz Gsx-rr #29390 üzenetére
kábelen, vagy wifin streamelnéd?
az átlag BD50 film, amennyire tudom, olyan 30-40 megabit/sec, ez nem lehetetlen direkt rálátással, de nekem az a tapasztalatom, hogy még a 1080p is be tud akadni olykor 300megabites Wifin keresztül is. tudni kellene, milyen WiFi vevő van a TVben, és ahhoz igazítani a routert, mert ha az a gyenge pont, ahhoz kell igazítani a routert is.
-
fogtunder
nagyúr
ha már amúgy is van két routered, miért nem veszel egy NAS-t? kicsit profibb és hosszú távon jobb megoldás lenne erre a problémára szerintem, a belépő szintű cuccok kb. 20K környékén vannak, használtan kapsz olcsóbban is, és nagy valószínűséggel nagyobb sávszélességet fogsz kapni a pénzedért, mint a router + USB winyó kombonációban, ami a HD kamera streamnél nem hátrány.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Filmvilág
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Elden Ring
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- További aktív témák...
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
- HP EliteBook 840 G6 Fémházas Tartós Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16GB 512GB SSD FHD IPS
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- AOC CU34G2X 34" 144Hz 21:9, ivelt Gaming monitor, monitorváltás miatt eladó!!
- Logitech G Pro X Superlight + Corepad Skatez PRO & Soft Grips
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest