Új hozzászólás Aktív témák

  • Vastika

    tag

    Sziasztok!

    Látom itt a "szenvedést", hogy akkor most mi legyen a 2Gbit-es nettel, amikor sem a kliensek, sem a wifi, sem a LAN portok nem tudnak ekkora sávszélességet?

    OK, erre még lehet az is a válasz, hogy az ac-s wifin + a Gbit-es LAN csatikon egyszerre tuti be lehet ezt is dugítani ;-)

    De a kérdés: MINEK???? Komolyan érdekel!

    Böngészés, videótelefonálás, meg hasonlók: vicc, oda pár Mbit bőven elég.

    Online filmek: egy 4k-s film pl. simán átfér a tévék 100Mbit-es LAN csatlakozásán (sőt sok is neki, mert kis matek: egy elég jó minőségű, pl. 60GB-os mkv fájl, ami egy 2 órás fil, kb. 80Mbit-es sávszélességet használ)

    Letöltés: nekem a 80Mbit-es netemen egy éjszaka (23:00-6:00 között tölt a NAS, de 6MB/s-ra korlátozva ;-) sokkal több film le tud jönni FullHD és 4k minőségben, mint amennyit meg tudok nézni.

    Szóval nagyon úgy néz ki, hogy otthon, akár az 50m2-es lakásban is sokan néznek 10 tévén 4k online videókat, miközben folyamatosan töltenek le úgy 300Mbit-el valamit, és még mellette böngésznek 12 laptopon, 10 táblagépen, 15 telefonon (amiken emellett videótelefonálnak is)

    Csak azt nem értem, hogy hová fér el az a sok ember és eszköz egy lakásban??? ;-)

    Bocs, de ezt le kellett írnom ;-)

    ui: amikor a szakmát kezdtem, a megyeszékhelyünk megyei könyvtárának volt egy 4kbit/s-os (kilobit per szekundumos ;-) internet kapcsolata, amit egy wifi linken keresztül megosztott a számviteli főiskolával... Közel-távol ez volt az egyetlen fellelhető internet kapcsolat akkoriban - de szép világ volt ;-) Router: a net egy böszme nagy Digital router-be jött, amiből lógott ki az ethernet koax kábele ;-) , a fősuli felé meg NetWare2-ből faragtunk egy router-t, mert akkoriban az, hogy router, mint kész doboz - á, sci-fi kategória volt ;-)
    Ja, és nem volt még linux, meg Windows NT sem router-t faragni: nem találták fel őket ;-)
    ...és még csak 46 éves vagyok!!! ;-)
    ui2: pár éve voltam elbeszélgetésen egy rendszergazda melóval kapcsolatban egy kimondottan IT szakemberek közvetítésére szakosodott fejvadász cégnél, két fiatal hölgy ült velem szemben. Nézik az önéletrajzomat, és jön a kérdés: mi az a Novell NetWare??? ;-)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák