Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacpac
őstag
válasz Gubek-Einste #86899 üzenetére
30/10-es mikrós netre lenne, és csak a wifi osztása lenne a dolga. Családi házban, két hálózat van a környéken. Van egy edgerouterX a kábeles hálózathoz.
5k- környéken akkor ettől jobb? Van valami ami érdemes? -
Topikgazda
-
Vastika
tag
Helló!
A szolgáltató szokott adni az ilyen előfizetések mellé, ha jól tudom (legalábbis errefelé adnak) , vagy vásárolható nem túl sok pénzért (díjcsomagtól függően)Az a biztos, mert ha valami nem úgy működik, ahogy kell, nincs egymásra mutogatás ;-)
Most találtam hirtelenjében egy olyat, hogy Nighthawk M5 5G, aminek 800€ az ára... Szerintem talán egy kicsit sok ;-)
Aztán ami szembejött még: Huawei 5G CPE Pro és Pro2, az sem egy olcsóság.[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz undercover #86895 üzenetére
Szia,
Amennyiben egészen biztos vagy benne, hogy egy router elég (azaz nem kellhet Mesh hálózat a későbbiekben sem), akkor adott keretből egy AX50 -et ajánlanék. 30K HUF környéke.
-
Lacpac
őstag
Sziasztok!
TP-Link TL-WR1043ND routerből melyik ver. a legjobb?
Köszi a választ!Üdv:
L.[ Szerkesztve ]
-
undercover
őstag
Üdv!
ASUS RT-AC65P router lett nekem ajánlva. De arra gondoltam ha lúd akkor legyen kövér.
Ezért arra gondoltam akkor már szeretnék egy wifi 6-os routert. Abból ha jól tudom már létezik 30-40 ezer környékén is érdemes darab.
Ismételve:
-Egy szobában lenne használva, tehát a falak távolságok annyira nem számítanak
-Gigabites telekom net mellé kéne, úgy, hogy a wifi sebbesége is elég jó legyen, de használnám lan módban is természetesen.
-2 laptop, 2 telefon, egy tv, egy konzol, bár lehet ha erősebb a jel akkor használnám a szomszédos szobában is egy okos TV-hez. De ez 5 méteren belüli távolságot jelent egy vékony falal szóval nem hiszem, hogy ez plusz szempont.
Tehát lényeges, hogy online játékok szempontjából stabil/alacsony pingem legyen,
És lehet túl sokat akarok de mindezt max 40 ezerért.Playstation 5 Pro// & // LG OLED evo C3 // & // Galaxy S23//
-
Topikgazda
válasz SPeti1984 #86889 üzenetére
A TP-link Archer C80 AC1900-as (10 ezer) router mennyire ajánlott kategória?
Tapasztalat nincsen vele.Esetleg még ezek jöhetnének szóba:
Dlink DIR-878MT AC1900 12 ezer
Tapasztalat nincsen vele de a D-Link-kel az utóbbi pár évben nem a legjobbak a tapasztalatok.Linksys AC1900 (EA6900) 10 ezer
Elég vegyesek a tapasztalatok az újabb Linksys-ekkel, árban nem a legjobbak.Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
érdemesebb most még a 4G-s routereknél maradni?
Még elég kevés 5G képes eszköz van, főleg router fronton így marad a 4G mint lehetőség.Létezik ilyen normális árban
Sajnos a SIM kártyás eszközök elég drágák.Ajánlható eszközök: TP-Link Archer MR200/MR400/MR600, Asus 4G-AC53U/4G-AC55U/4G-AC68U, D-Link DWR-953, Huawei B525/B535/E5180 (Cube)
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
SPeti1984
senior tag
A TP-link Archer C80 AC1900-as (10 ezer) router mennyire ajánlott kategória?
Esetleg még ezek jöhetnének szóba:
Dlink DIR-878MT AC1900 12 ezer
Linksys AC1900 (EA6900) 10 ezer[ Szerkesztve ]
-
zseko
veterán
Csupán visszajelzésként, mivel amúgy is csak ideiglenesnek szántuk így, egy S4 telefon + TL-WR844N alap filléres routerrel simán ment wifin a szobából wireless. De aztán inkább beraktunk helyette egy Alcatel MW40V Mobile Wifit, mert így egy eszközzel kevesebb, a simet első másodperctől simán kezeli, így nem kell szarakodni mobile stickkel és kompatibilitási problémákkal, plusz működik aksi nélkül is, fixen áramra kötve. A térerő inkább problémásabb lett, mint a wifijel (nem az eszköz miatt, mobillal ugyanez). Alig két pálcika, de ehhez is úgy kellett jó helyet keresni, net pedig 4/3Mbps (itthon duplája volt, térerő, netsebesség is). De használhatóan működik (eddig legalábbis, maradjon is így), fél-egy másodpercen belül reagál a kamera a mozgatásra.
HR24.hu
-
MODERÁTOR
-
Alex91
félisten
-
Faith
aktív tag
Üdv!
Olyan routert keresnék ami képes 5G mobilnet megosztásra. Tehát közvetlenül fogadja a SIM kártyát a router és kihasználja a 5G mobilinternet háloztatot. Létezik ilyen normális árban vagy érdemesebb most még a 4G-s routereknél maradni?
-
félisten
válasz Vastika #86876 üzenetére
Friss példa, decemberből:
Lakásfelújítási egyeztetés a villanyosokkal.
Igény: UTP duplán mindenhová, nulla minden villanykapcsolóhoz, fix fázis minden lámpához.
Villanyszerelő: MINEK??? Az UTP már régen csak irodákba kell, a nulla helyett jó a parazita kötés, a fix fázis helyett meg legyen zárva a kapcsoló.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Vastika
tag
Jó ez az ethernet - wifi vita ;-)
Egyértelmű, hogy amit lehet, kábelen kötünk be!!! :-)
Pl. egy lakás-ház átkábelezésénél, vagy új lakás vásárlásánál (...ha még időben belecsöppent az ember a projektbe, amíg terv szinten létezik, és hozzá lehet nyúlni, lehet kérni ezt-azt) érdemes mindenhová húzatni ethernet kábelt is, de ha belefér a keretbe, akkor rögtön kettőt.
A TV, médialejátszó, PC, de a repeater stb. is kerüljön, ha lehet, kábelre.A wifi egy nagyon szuper találmány: mobiltelefonhoz, táblagéphez, netezős laptophoz, meg ha nincs más, akkor de jó, hogy van :-)
De ha van otthon sok minden, ami párhuzamosan és intenzíven használja a hálózatot, akkor mégiscsak a kábel a jobb megoldás.
Egyrészt stabilabb kapcsolat, kapásból 100m-ig, a falak számától függetlenül.
Másrészt gyorsabb (NAS, PC: 10Gbit azért már elég régóta van) , a 100m végén is ;-)
Aztán nem is kezd el a terheltséggel arányosan lassulni, mint a wifi. OK, otthon azért ritkán van olyan helyzet, amikor egy mai jobbfajta wifi-s router vagy AP lehasal, de az ethernet tényleg bírja a terhelést.Én is ilyen maradi vagyok ;-) Nemrég vettünk egy lakást, amit az előző tulaj úgy két éve teljesen felújított, a villany is újra van húzva. De se egy antennakábelt, se egy ethernet kábelt nem bírtak húzni sehová... Sebaj, egész szépen meg lehet oldani kábelcsatornával is ;-)
Az, hogy pl. egy új "luxuslakásba" nem húznak be ethernet kábeleket, az nem azért van, mert annyira modern a lakás, hanem azért, mert a kivitelező, ha lakásonként 20.000 forintot tud spórolni, ami 30 lakásnál pl. 600.000 forint, akkor azt meg is fogja spórolni! Aztán majd megindokolja valami hülyeséggel, pl. hogy azért nem, mert így jobb ;-)
Szerintem ha egy új építésű ingatlan egy kicsit is nem spórolósan készült, akkor - a kor igényeit és technológiáit szem előtt tartva - pont, hogy húznak minden szobába ethernet kábelt. -
félisten
válasz Alex91 #86874 üzenetére
Éppen ezért írtam, hogy igények/lehetőségek.
A gond az, hogy (ismételem magam), hogy a köztudatba átment, hogy a wifi a modern megoldás, ami simán kiváltja a vezetéket -- és ennek megfelelően túlzott elvárások, csalódások és teljesen időpazarló problémakezelési igények lépnek fel.
Mert azt ugye nem tartalmazzák a reklámanyagok, hogy a kábel kvázi determinisztikus, a wifi viszont sztochasztikus. Hogy lehet "akár" 4K videózni is wifin, de nem mindenhol és nem a lakás túlvégéről, ahová ugye még éppen behúzták a kábelt.
MaCS
-
Alex91
félisten
válasz MaCS_70 #86868 üzenetére
Nezd, en csak kijelentettem a velemenyem, hogy azt latom, mint a kollega, hogy (kedvedert) a vezetekes lan-t nem igazan nyomjak, es szerintem is -otthoni- kornyezetben egyre kisebb a jelentosege. Kihozzak a gyors wifi routereket meg mindig gigabites portokkal. Kihozzak a mesh rendszereket, sokszor 1-2 vezetekes porttal.Es tegyem hozza, hogy soho kategoriaban a nas gyartok is leragadtak a gigabitnel, wifi-s eszkozt meg egyaltan nem hoznak ki, (bar, ha jol emlekszem evekkel ezelott volt a Synonak ilyenje).
Ja, es kinyilvanitottam, hogy sok dolgot itt mar csak megszokasbol lokik, pl. hogy wifi-n nem fog az ember normalisan filmet lejatszani. Ami mondjuk valoszinuleg par evvel ezelott igy is volt, de azota azert szepen lehet nezni wifi-n is a 4k-s filmet...De stabilitasrol nem allitottam, hogy stabilabb lenne, de azert ugy gondoltak, hogy fizikabol felmentesem volt , bar nem tudom, hogy melyik kijelentesembol lehetett ezt leszurni...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
ádika86
aktív tag
válasz Gubek-Einste #86869 üzenetére
Köszi előre is!
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Kb 10 látható hálózat mellett, 10 emeletes 84nm2-es panellakás egyik szobájában lenne a router (nem a lakás közepén sajnos), így 1 beton és két gipszkarton falat kéne átvinnie.Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Inviteles rém gagyi 10+ éves előfizetés. Őszintén nem tudom pontosan, rokonoknak lenne, ennyit sikerült kiderítenem. Meg azt, hogy egy film lejön 10 perc alattMennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
2db PC kábellel csatlakoztatva + 3 telefon.Mennyi lenne a beszerzésre?
15ezer ft-ban jó lenne, ha megállna, de ha 17-ért fullos bestbuy leértékelt mennyországot lehet kapni, akkor üsse kő, több is veszett Mohácsnál.Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Gyakorlatilag semmilyen. Nem lenne firmware mókolás és társai. Nem számít a ping és nem kell szülői felügyelet, csak legyen elfogadható internet minden eszközön.Vettek egy 6000 ft-ért Asus RT-N12-őt, ami állítólag még gyengébb, mint az X éves TP-link WR741ND, igy visszatették azt és most szeretnének valami "normálisat". ASUS-ra nehezen tudnám őket rábeszélni haha
Végigbogarásztam a fórumot és elolvastam pár cikket, ezek után maradt néhány opció.
TP-Link Archer C5 AC1200 V4 ~ 13k
TP-LINK Archer C80 AC1900 ~ 15k
Tenda AC23 AC2100 ~ 15k (gondolom erről sincs infótok. papíron van benne minden földi jó, de nem tudom meg merjem-e kockáztatni.)Ezek közül? Vagy esetleg ezeken kívül meg valami jobb opció? Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz MaCS_70 #86868 üzenetére
Egyébként csak az érdekesség kedvéért:
Frissen épített luxuslakások, közel 2M ft négyzetméteráron.
Nincs Ethernet-hálózat behúzva, a beruházó szerint ők korszerű lakásokat építenek, a drótok pedig elavultak.Mondjuk van is wifijük, azzal van tele az utca.
Az meg már csak extra érdekesség, hogy a lakástulajdonosoknak nincs még superuser joguk sem a lakásuk okosotthonrendszeréhez, csak egy butított felületet kapnak.
MaCS
-
Topikgazda
válasz ádika86 #86861 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?A Tenda mint gyártóval nincsen jó tapasztalatok.
Ajánlott eszközök:
20k alatt: Asus AC57U, TP-Link Archer C5v4
20-30k: Asus AC1200GU/AC65P, TP-Link Archer AX10/AX20Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
-
Alex91
félisten
válasz inf3rno #86865 üzenetére
Tudom, a robotporszivot is vezetekkel kotnetek a 10 Gbites halozatra .
Ertem en, de hany ember furna szet a falakat, hogy 10 Gbites halozatot hozzon letre? Mondjuk nem tudom, hogy itthon mire tudnam jelenleg használna az ekkora sebesseget...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
Ez igények és lehetőségek kérdése.
Az átlagfelhasználók jelentős részének elég lehet a wifi, ha nincs sok szomszéd, nem kell mindig stabil kapcsolat, nem fontos az alacsony ping.
Aztán a fórumok tele vannak a kábelezni nem akarok, a router a lakás túlsó sarkában van, tizennyolc hálózat aktív körülöttem, és a feleségem is filmet néz, de szaggat a 4K és megvernek játékban, mert lassan reagálok. Ja, és az AX drága...
A wifi nagyon sokat fejlődött és fog, és mg az is valószínű, hogy utol fogja érni a szintén komolyodó igényeket, de, amint azt mondtátok is: a fizikát nem lehet megerőszakolni. Egy rádiós kapcsolat egyszerűen nem versenyezhet egy vezetékessel.
MaCS
-
inf3rno
nagyúr
válasz Alex91 #86844 üzenetére
Nekem otthoni felhasználásra van SFP+ optikai most. Az 1Gbps a HDD sebesség, ha két SSD között akarsz másolni a hálózaton, akkor már kell az optikai vagy cat6a RJ45, ha nem akarsz a sávszélesség miatt várni. Egy 5 év, és váltani fogok még feljebb 40Gbps-re, mert már ez is kevés lesz. A gyakorlatban annak mondjuk már kisebb jelentősége lesz, mint a mostani váltásnak 1 és 10 között.
Buliban hasznos! =]
-
ádika86
aktív tag
Sziasztok! Panellakásba keresek megbízható routert. Beton falak is vannak, viszont a net nem a leggyorsabb, a térerősség kérdése lenne a legfontosabb. Néztem a Tenda AC9-es típusát, de nem nagyon értek hozzá. Tudtok esetleg valami bestbuy-t ajánlani?
-
sgeza
veterán
válasz Alex91 #86859 üzenetére
Onnan indult a kérdés, hogy stabilabb-e. Nem biztos, hogy pont ezzel a kifejezéssel. Vagyis inkább azzal, hogy a vezetékes felett eljárt az idő. Utána jöttek a válaszok, hogy dehogy járt, hiszen az még mindig sokkal stabilabb.
Így van, azért kell a mesh, mert nem elég a térerő!
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
-
sgeza
veterán
válasz Alex91 #86853 üzenetére
Nem, ne húzz be neki vezetéket, ha nem akarsz! Senki nem mondta, hogy húzz be! Nem erről van szó!
Onnan kezdődött a beszélgetés, hogy a vezetékes stabilabb-e, mint a wifi. Stabilabb. Előbb tisztázd a kifejezéseket! Az almát az almával hasonlítsd! Lehet olyan felállás, hogy a wifi gyorsabb egy eszközben, mint ugyanabban a vezetékes lehetőség. De attól még létezik vezetékesben is gyorsabb. Viszont mindenképp stabilabb. No meg azért ne egy kiragadott, ideális helyzetről beszéljünk csak! Mi van a routertől picit távolabb lévő helyen? Nyilván gyengül a jel viszonylag rövid távolságon belül is már. A vezetékkel ilyen nagyságrendben nincs sebesség csökkenés.
De hagyjunk, nekem nincs kedvem ezen vitatkozni!Szerk.: látom, közben mások is megfogalmazták - talán még jobban is, mint én -, hogy mi a lényeg.
Szóval a wifi egyszerű, kényelmes! Én is használom természetesen! De ami mindig egy helyen van, azokhoz - ha megtehetem - kábelt húzok.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz Dragon3000 #86856 üzenetére
Nem en eroltetem a wifi-t, hanem a gyartok .
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Dragon3000
veterán
válasz Alex91 #86851 üzenetére
A legtöbb új alaplapra már 2,5Gbit kerül, sokra meg ez mellé még gigabites is. Így ha két eszköz között kell a nagy sebesség, akkor azokat közvetlen is össze lehet kötni és wifivel nem fogsz 2,5Gbites stabil kapcsolatot elérni. A másik gond, hogy a wifi csak half duplex, míg a kábeles megoldás full duplex. Lehet neked teljesen megfelel a wifi, de ne akard a saját meggyőződésedet másokra ráerőltetni.
-
viktorhu
veterán
válasz Alex91 #86851 üzenetére
Nem ragadt le a vezeték gigabitnél. Azért egy valós gigabites wifi kapcsolathoz milyen linksebesség kellene? 1900-as? És akkor mennyibe is kerül mindegyik klienset felkészíteni rá? Hány méterre lesz meg a gigabit a routertől? Amennyiből ezt megvalósítod, vezetéken simán egy 2,5 gigás hálózatot össze tudnál hozni, ami valóban meglenne, ráadásul egyszerre mindegyik kliensen, nem úgy, hogy osztozol az összes csatlakozott eszközzel, a szomszédok wifijével, meg akár a mikróval is.
Pl. telefon kijelzőjét kilövöd tévére, minden wifin, és nem chromecast-képes adásról beszélve:
- Stream a routerről a telefonra
- Képernyőstream a telefonról a routerre
- Képernyőstream a routerről a tévéreEz a három stream ugyanazt a wifi sávszélességet fogja osztani.
Már nem a 4 megabites adsl-nél tartunk, ahol mindegy volt, hogy wifit vagy kábelt használsz. Mindig olcsóbb, stabilabb (és rövidebb válaszidejű) lesz egy adott sávszélességet kábelen megvalósítani, mint osztott rádiós erőforrással. A wifi arra tökéletes, hogy a mobil eszközök kényelmesen tudjanak csatlakozni a hálózathoz, de a fix helyen lévő eszközöket - beleértve a mesh routereket is - kábellel érdemes bekötni. Nyilván nem kötelező, és ha elégedett vagy a wifis hálózatoddal, akkor az tökéletes - egy kényelmes köztes megoldás.
Szerk: ezt a hozzászólást is wifiről írtam. De pl. amikor egész napos előadást kell tartanom teamsen képernyőmegosztással, videostreammel, a résztvevők is streamelnek, akkor soha nem felejtem el előtte reggel bedugni a madzagot a laptopba, ahogy pl. a házi kis "miniszerverem" sem a wifiből fogyasztja az erőforrást.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Azert wifizzen, mert nem akar valaki vezeteket latni?
Most komolyan, minden rogzitett kacatomhoz huzzak be vezeteket? Csokken a jelentosege a vezetekes lan-nak.
Es a NAS-ra visszaterve, ha normalis wifi kartyat tennenek bele, akkor gyorsabb lehetne a kaocsolat, mint a gigabites vezeteken...
-
sgeza
veterán
válasz Alex91 #86849 üzenetére
Ez a floppy dolog megint nem jó hasonlat.
Senki nem állította, hogy a wifi ne lenne jó, és nem hasítana rajta a net. De a kábel stabilabb. Ami helyzet kötött egyébként is, az minek wifizzen? Én így gondolkodom, ezért amit lehet, kábellel oldok meg. Ennek semmi köze a floppy/dvd/akármi hasonlathoz.
Nem ragadt az le az 1Gbit/s-nél, csak elkezdett jobban terjedni a wifi.
A vezetékes telefon szintén nem jó hasonlat. Azért van mobil, mert a vezetékest nem tudod magaddal vinni. Mindennek megvan a maga létjogosultsága. De attól még nem jobb az egyik a másiknál mindenben, mert van, amiben jobb vagy kényelmesebb.[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz viktorhu #86850 üzenetére
Miert, meg te is vezetekes telefont hasznalsz?
Ertem en, hogy stabilabb, jobb a zavarturese stb. a vezetekesnek, de az latszik, hogy mig wifi-n egyre nagyobbak a szamok, vezetekesnek meg kvazi leragadtunk az 1 gigabitnel...
-
Alex91
félisten
Errol beszelek, az “oskovulet” ragaszkodik a beidegzodeseihez .
Nalam szepen megy a stream, letoltes, internet, music, filmnezes vezetek nelkul is. Mondjuk csak a regi NAS-om ETHERNET csatija szokott gigabit helyett 100 mbittel hasitani .
Gondolom sokaknal meg hasznalatban van a floppy, cd es dvd, jo pendrive meg megy, bar az is mar sokszor folosleges.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
válasz Alex91 #86841 üzenetére
Nem piszkálódni akarok, de azon túl, hogy a wifi nyilván nem nem korrekt altenatívája a vezetéknek, a LAN szót szerintem kezeljük a helyén!
A LAN eleve a helyi hálózatot jelenti, ami (otthoni helyzetet feltételezve) lehet wifi és lehet Ethernet.
"A mesh routerekre mar nagyjabol igaz is, hogy nincs rajtuk lan...
aki meg mindig a lan-ban hisz, pedig mar eljart folotte az ido..."Ennek nincs értelme. Ethernet esetén mondjuk szerintem sem igaz, de LAN-nal egyszerűen értelmezhetetlen.
A hálózati egységen a LAN azt jelenti, hogy nem WAN, nem pedig azt, hogy vezetékes kapcsolat, ami mondjuk amúgy is egyértelmű... A wifi komplementere az Ethernet.
MaCS
-
sgeza
veterán
válasz Alex91 #86844 üzenetére
Most kevered a dolgokat! Az teljesen más kérdés, hogy valaki meg tudja-e oldani, vagy éppen van-e kedve foglalkozni vele, hogy egy eszközt kábelen kösse rá a routerre, és az, hogy egyébként a kábel stabilabb vagy jobb-e, mint a wifi! Egyébként jobb. Én magam az állandóan egy helyen lévő eszközöket (file szerver, tv), kábelen kötöm be. Sőt, még a Chromecastot is kábellel kötöttem be. Csak azokkal wifizek, amik nem helyhez kötöttek (laptop, telefon).
-
Alex91
félisten
válasz inf3rno #86843 üzenetére
Otthoni felhasznalasra gondoltam. Sokkal egyszerubb wifi-n csatlakoztatni az eszkozoket, minthogy kabeleket vezessunk a lakas kulonbozo pontjaiba.
Es a legtobb router wifin mar gyorsabb, mint vezeteken. Az mas kerdes, hogy ebbol jelenleg mennyi hasznalhato ki, mert a kliensek sajna lassuak.Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Dragon3000
veterán
válasz Alex91 #86841 üzenetére
Miért is járt el felette az idő? Nas esetében meg nem véletlen nincs wifi, mert kell a stabil kapcsolat, akkor csak a lan marad, na meg ha egyszerre több eszközt kell kiszolgálni az wifin elég gyorsan rontja a sebességet is. Ha meg stabil és gyorsabb kapcsolat kell, mint a gigabit, akkor is felejtős a wifi.
-
Alex91
félisten
válasz Dragon3000 #86840 üzenetére
A mesh routerekre mar nagyjabol igaz is, hogy nincs rajtuk lan...
Meg valoban, wifin a telo, a notebook (van amelyiken mar lan sincs, pedig majd millios az ara ), a TV, a media lejatszo, a zene lejatszo, a nyomtato, minden okos cucc... Mondjuk nem ertem, hogy soho NAS-oknal pl. meg miert nincs wifi
Es a lan mar lassan olyan “oreg” IT-s mantrajaval valik, aki meg mindig a lan-ban hisz, pedig mar eljart folotte az ido...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Dragon3000
veterán
Úgy írtam, hogy tv esetében ha 4k remuxot néz hálózaton. Ha nála nincs ilyen elvárás, akkor a többi lényegtelen.
Torrent oldalakon sokszor találkoztam ezzel a gonddal kérdezőtől 60Mbps bitrate mellett, ebben a hang is benne volt már és akadt, wifire váltva megszűnt a gond, illetve sok tv nagyon elmarad a 100Mbps-től, a vicc, hogy még a milliós tv-ken sincs gigabites lan. Amúgy ami még jó lehetőség lehet ilyenkor az usb3-ról gigabites lan-ra átalakító, ha van a tv-n 3.0-s usb.
Ugye ezeket alapvetően streaming -re tervezték és ebből kifolyólag könnyen meglehet, hogy velünk maradnak a 8K -s TV -ken is
Én inkább úgy látom, hogy terelnek mindenkit a wifi felé, ha már úgyis bele kell rakni a mai világban, a lanon meg spórolnak pár dollárt és nem foglalkoznak tovább vele, ami a nagy tétel miatt így is tetemes összeg lesz a gyártónak. Azon csodálkozom, hogy itt még nem jöttek azzal az ötlettel, hogy nem kell rá lan. -
dkess
őstag
válasz Dragon3000 #86836 üzenetére
Igen, ez a 100 Mbps -es TV LAN csatik érdekes határterület. Ugye ezeket alapvetően streaming -re tervezték és ebből kifolyólag könnyen meglehet, hogy velünk maradnak a 8K -s TV -ken is ...
Egyfelől nekem nem derült ki egyértelműen, hogy 4K -s TV -je van vagy éppen 4K Remux -okat nézegetne rajta. Az én személyes tapasztalatom, hogy a 4K Remux -ok elsöprő többsége azért nem megy átlag 45-50 Mbps fölé és maximum 80 Mbps fölé. Tény, hogy vannak ilyenek is, de ott azért ezt lehet tudni (és akkor legfeljebb egy film erejéig átlökni WiFi -re) ... OK, egy HD hangsáv (TrueHD Atmos/DTS:X) hozzáadhat pár Mbps -t, ha ez egy TV -nél számít ...
Általánosságban többet szokott az számítani, hogy az az a csatlakozó "minden pillanatban" tudja a 100 Mbps -t stabilan (ha tudja, mert amennyiben nem, ahogy írod is, akkor az más tészta). Másfelől nem fogja a WiFi -t más eszközök elől és nem is zavarják idegen WiFi -k. Ugye általánosságban kora este filmeznek legtöbben - amikor csúcsra van járatva a szomszédoknál is a WiFi. Aztán, ha vannak még okoseszközök is szép számmal, akkor kb. a 2.4 GHz -es sáv ugrik (nem fog bírni egy 100 Mbps feletti igényekkel rendelkező Remux -al). 5 GHz -en meg meg vinné a WiFi sávszél tetemes részét illetve, ha nincs egy helyiségben a routerrel a TV, akkor itt is lehetnek problémák azért ...
Igen, itt jön képbe az a dolog, hogy amennyiben kellenének a "brutál" 4K/HDR-DV Remux -ok, meg TrueHD Atmos/DTS:X meg a jó WiFi is, akkor külső médialejátszó gigabit -es LAN -al ... Ugyanakkor ez már nem az a "semmi extra" kategória, amit a kérdező is felvetett ...
-
banderasz77
addikt
válasz Dragon3000 #86836 üzenetére
Köszi mindenkinek, maradtam a bevált Archer C5-nél.
-
Dragon3000
veterán
TV esetében,h a hálózatban néz 4k remuxokat, akkor sok esetben jobb megoldás a wifi, mert legtöbb esetben a tv-k 100-as csatlakozása még a 100Mbps-et sem szokta hozni és sok film akadozhat ez miatt, míg ac wifi esetében sokkal nagyobb kapcsolati sebesség érhető el, ami megoldást jelent erre a gondra.
-
sgeza
veterán
-
dkess
őstag
válasz banderasz77 #86829 üzenetére
Szia,
Én arról az oldalról közelíteném a kérdést, hogy amennyiben akár most akár esetlegesen a későbbiekben szükséged lehet "Asus -os extrákra", akkor inkább a AC57U v3 -at válaszd. Most csak egy példát írok (ugye az igényeidet nem részletezted): pl. ha előfordulhat, hogy kellene több eszközös Mesh megoldás akár kábeles backhaul -al, akkor az Asus -t válaszd. A C5v4 ilyesmit nem tud ...
Amennyiben viszont biztosan elegendő az egy routeres megoldás, a legolcsóbb megoldást keresed akkor a C5v4 is jó választás lehet egy Digi gigabit -es net -hez. A C5v4 OpenWrt -t is támogat, ha ez jelentene bármit Neked (ugyanakkor, ha nincs szükséged rá, akkor nem kell felrakni) ...
Amennyiben lehetséges, akkor PC -t, XBOX -ot és akár a TV -t is tedd kábelvégre ...
-
bigdady
nagyúr
Nem sovány az gigabithez?
-
inf3rno
nagyúr
Itt általában az Asust szokták javasolni már egy ideje, mint márkát. Valamiért jobb ár-érték arányú, mint a többi SOHO router. Azért várd meg mit mondanak.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
banderasz77
addikt
Sziasztok!
Digi gigabit alá melyik routert vegyem?
Asus RT-AC57U v3 vs TP-Link Archer C5 v4
Árkülönbség minimális az Archer javára, amiből van is egy már, elvileg semmi gondom nem volt még vele. Egy másik lakásba kellene, de ha jobb az ASUS akkor oda azt venném.
Semmi extra nincs, XBOX, TV, PC, 3-4 eszköz wifire. -
inf3rno
nagyúr
No én nézelődtem AP terén, még érdekelt a Mikrotik hAP ac(2) is az olcsósága és a stabilitása miatt (amúgy hAP ac most van az aprón, ha kell valakinek), de úgy tűnik, hogy wifi terén nem jók még egy 10 éves Asushoz viszonyítva sem. Azt írták több helyen, hogy nem javult azóta sem a helyzet az új firmwarekkel, mert nem prioritás a cégnél.
[link]Szerintem marad helyette egy Ubiquiti UniFi UAP-AC-LITE vagy ha nagyon olcsósítani akarok, akkor a TP-Link EAP225, amit még ajánlottak, de nincs most nagy árkülönbség köztük.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
blakey
titán
Ez oda-vissza igaz, általában az Asus firmware előrébb jár, az újítások hamarabb kerülnek bele, a Merlin felé javítások is belekerülnek, van hogy azonnal Merlin javítja.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
-
-
sgeza
veterán
válasz MaCS_70 #86822 üzenetére
Azért, mert tudtommal nem csak plusz funkciók vannak benne, hanem bugok hibajavításai is. De pont ezért kérdezem, hogy érdemes-e mindenképp feltenni vagy csak indokolt esetben, mert annyira részletesen nem ismerem.
Akkor tehát nem lehet különbség az egyes példányok között? Garancia szempontjából sem (mint a mobiloknál)?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ha nem akarod használni a Merlin többletszolgáltatásait, akkor mégis minek tennéd fel?
A router egyébként a jelenlegi viszonylag utolsó generációs, tehát semmiképpen sem elavult.
Az árak meg nagyot szórhatnak, és bőven akad, aki megveszi 90-ért is, még ha 50-ért is elérhető. Tapasztalat...
MaCS
-
sgeza
veterán
Szerintetek miért lehet az, hogy az Asus RT-AX58U az Árukeresőn kerekítve nagyjából 50 és 90 ezer Ft között mozog?
Azért kérdezem, mert mobiloknál előfordul szürke importos, más régiós, stb, amire a hivatalos otthoni szerviz nem érvényes, csak maga a bolt adja rá a garanciát.
Itt is előfordulhat ilyen? Teljesen megegyezik az 50 ezres a 90 ezressel, vagy lehetnek kiadásbeli különbségek?
Ez egyébként megnyire új készülék? Viszonylag frissnek mondható?Másik kérdés: érdemes alapból feltenni a Merlin firmware-t, vagy csak ha kimondottan van olyan funkció, amire szükségem van? Azért kérdezem, mert mintha ezek néhány verzióval hátrébb járnának, mint a gyári.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
kusza80
tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek ezeket hol érdemes megvenni, vagy éppen honnan ne rendeljem meg semmiképpen?Asus Router AC1200Mbps, RT-AC57U v3
TP-Link TL-SG1005D
TP-Link TL-SG1008D -
kusza80
tag
válasz Tommy-1998 #86818 üzenetére
Szia
Nekem ezt ajánlották mostanság
Asus Router AC1200Mbps, RT-AC57U v3 -
Tommy-1998
tag
Üdv!
Milyen wifi routert érdemes venni 1gbps net alá ami stabilan kiszolgál 2 gépet, 3 telefont, 1 tv-t, valamint wifin keresztül is tudja az 1gbps-t max 20k-ig? Válaszokat előre is köszönöm! -
Zsombe
senior tag
válasz viktorhu #86814 üzenetére
Próbáltam más szerverről is, de ugyanez a helyzet. Ez a sáv nincs leterhelve, 5GHz-et nem sokan használnak és eleve kevesebb a wifi sugárzás, mert kertvárosi környezet.
A linksebesség pedig csak 867Mbps, pedig az iMac képes lenne az 1300Mbs-re is:
''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
hedgehog
senior tag
Sziasztok!
Én egy olyan routert szeretnék, aminél a wifi sokadlagos szempont (már meglévő külön ap-król megy a wifi), de azért legyen benne, viszont a fontosabb az, hogy kábelen ne legyen lassulás akkor sem, ha a rá dugott switch+ap-kra 20-30 eszköz is csatlakozik.
Nem a sávszél a fontos, hanem a válaszidő, mert sok kis kommunikáció zajlik (mobil adatgyűjtők egy raktárban, amik egy másik telephelyen lévő szerverre csatlakoznak neten keresztül)
Ha lehet, 40KHuF-nál ne legyen drágább...-- aka p3d3str1an
-
viktorhu
veterán
válasz Zsombe #86813 üzenetére
Ez lassabb mint a speedtest eredményed, vagyis lehet, hogy a szerver oldalán van a korlát. Igaziból van külön egy wifis topic, de kezdetnek érdemes lenne a telefonra leszedni egy wifi analyzer alkalmazást, és megnézni a grafikát, hogy mennyire terhelt esetleg az általad használt sáv, mert esetleg másokkal is osztozhatsz rajta. Ténylegesen létrejön az 1300-as linksebesség egyébként?
-
Zsombe
senior tag
válasz viktorhu #86812 üzenetére
Teszteltem a letöltést és sajnos gyári FW-rel nem lett túl jó az eremény 5GHz-es Wifin: az elején 22-23mbyte/sec-kel jött az adat, aztán 15-20 másodperc múlva lecsökkent a sebesség 11mbyte/sec-re és végig azt tartotta stabilan.
Más eszköz nem lógott a Wifin, sem LAN-on, így csak a teszt géppel végeztem a mérést (iMac ami bírja az 1300mbit-et is 5GHz-en).''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
sgeza
veterán
-
bpmcwap
senior tag
válasz Core2duo6600 #86757 üzenetére
#Block URL on certain time for specified IP
#
#URL_STRING=youtube.com
#LOCAL_IP=192.168.1.188
#TIME_START=10:00
#TIME_END=16:00
#
#echo Blocking $URL_STRING from $LOCAL_IP at time interval $TIME_START - $TIME_END
#iptables -I FORWARD -s $LOCAL_IP -m string --string $URL_STRING --algo bm -m time --weekdays Mon,Tue,Wed,Thu,Fri --timestart $TIME_START --timestop $TIME_END -j DROP
########################################
Openwrt-ben firewall-ba fenti kód működik, de jó lenne ha erre lenne egyszerűbb menüpont amit adott esetben pipálni is lehet, hogy éppen aktuális vagy sem a szabály, mert küllönben keritések közé kell zárni, ahogy itt is
[ Szerkesztve ]
Túrista vagyok
-
-
blakey
titán
Az AC57U marad tartaléknak.
Majd írok, hogy mire készülök vagy mire nem készülök.Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
sgeza
veterán
válasz Gubek-Einste #86802 üzenetére
Köszi!
-
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
- HP EliteBook 840 G6 Fémházas Tartós Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16GB 512GB SSD FHD IPS
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- AOC CU34G2X 34" 144Hz 21:9, ivelt Gaming monitor, monitorváltás miatt eladó!!
- Logitech G Pro X Superlight + Corepad Skatez PRO & Soft Grips
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest