Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz Vrtboy #84699 üzenetére
Én is az 58-assal kezdtem, de a három szintes ház sarkaiba nem ért el a wifije.
Így lett 92-es, ami impozáns.
A 92-es nagy erénye még a dedikált wifi backhaul, aminek értelemszerűen akkor van jelentősége, ha wifin használsz mesht.
Nem nagyszabású torrentezéshez simán jó lehet a DM.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Vrtboy
tag
válasz MaCS_70 #84693 üzenetére
Szia,
Köszönöm a gyors választ.
Nekem ha alkalmanként egy - két torrentet el tudok rajtani indítani anélkül, hogy gépet kellene elővennem és nem akasztja le a routert akkor biztos szuper...
Sebesség fontos, lefedettség fontos, VPN kapcsolatot stabilan kezelje....
Rendelek egyet aztán meglátjuk...
Egyébként mesh irányába kicsit erősebb ax92u? Túlzás már? -
félisten
"Ha van rá normális CFW az plusz előny."
Ha nem konkrét CFW kell, akkor mégis miért gondolod, hogy a gyári rendszer nem lesz elég?
Amúgy meg konkrétan alig árultál el valamit a körülményekről, az igényekről. Ezek nélkül meg nehéz lenne bármilyen tanácsot is adni.
MaCS
-
félisten
válasz blakey #84691 üzenetére
Az AC stabilitásához nem férhet kétség, és nekem személy szerint elég is az AC. De éppen egy generációváltás közepén vagyunk, ami jó szokása szerint exponenciálisan megy végbe.
Én személy szerint kizárólag annak ajánlanék már nem AX-es eszközt, aki biztos abban, hogy nem lesz szüksége AC-nál magasabb szintre. Márpedig ha valaki erre vonatkozó tanácsot kér, az az esetek nagyon nagy többségében nagyon nem biztos az ilyesmiben.
Gondolj csak arra az általános igényre, hogy "kébelezni nem akarok, de nem is kell semmi komoly hálózat, csak multiplayeres játékokkal játszanánk"!
MaCS
-
Sziasztok,
Routert keresek 20-30k között. Nincsenek nagy igényeim csak lehetőleg a Wifi része stabil legyen.
Vidéken kis házban. (most egy tp link 1043 v1 szolgál, de szegény kezd megfáradni.)
Ha van rá normális CFW az plusz előny.
Melyik típusokat érdemes nézegetni?üdv: sonar
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
félisten
Az az 5G wifi ugyebár 5 GHz...
A wifit mindig lehet reszelgetni, hiszen egy borzasztóan sztochasztikus jószág.
A kábel viszont nem csak hogy szinte determinisztikus, de törvényszerűen mindig is sokkal gyorsabb és megbízhatóbb lesz.
Értsd ezalatt: a kábeles megoldásokra írt számok magasabbak, és ha nincs hiba, akkor majdnem igazak is. (Technikailag igazak, de a felhasználó nem ezt látja.)
MaCS
-
Joezyka
senior tag
Sziasztok!
A meglévő routeremet szeretném lecserélni (TP-Link TL-WR841N), új lakásba (panel) költöztünk ami nagyobb, és vannak pontok (a sok beton miatt a panelben), ahol már már alig van wifi, olykor a telefon meg egyéb eszközökön ha van is wifi, azt írja nincs internet.
Ezen kívül sok problémám van vele, de ezzel nem is untatnám a népet.Kérdésem az lenne, hogy milyen routert ajánlotok ~20e Ft alatt (de persze minél olcsóbb annál jobb) ami egy kb 85nm panel lakásban stabilan tudja tartani a wifi jelet?
A net jelenleg 70Mbit, de emelik majd 100-ra elvileg(nem túl sok, nekünk elég).
Eszközök amiket használunk:
- 1 PC kábelen
- 1 laptop wifin
- 2-3 okostelefon
- 2 klíma
- 1 okos TV (a TV-n játszuk le a PC-n lévő filmeket, többnyire HD felbontásban, a nagyobb felbontású filmek akadnak így, USB-n nem, sajnos egyelőre nem találtam erre még okosabb és költséghatékony megoldást).Segítséget előre is köszönöm.
Ha szép nem vagy, hülye ne legyél!
-
félisten
válasz Vrtboy #84690 üzenetére
Az AX58 nagyon jó választás.
A mobilos alkalmazása elég jó, de triviálisan nem teljes körű.
Download Master van rá, amit torrentezők nem tartanak elégnek, DE:
- routerre szerintem elég, értsd: routeren amúgy sem szokás tiszta erőből torrentezni, lájtos torrentezésre meg elég a DM;
- az AX58-ra van Merlin, arra tehető EntWare, arra meg emlékeim szerint más torrentkliensek.MaCS
-
Paloczi95
tag
Most mértem többféle eszközzel sebességet: PC kábelen 550/320mbps (viszonylag hosszú, kb 30 méteres Cat.5e kábel), wifin a router közvetlen közelében (2 méterre) 450/270mbps, wifin egy fallal arrébb 320/250mbps. Társasház, de nincs kifejezetten sok hálózat (10-15). Itt is tömeges FTTB-FTTH váltás volt, ezért került hozzám is optika és Digi1000. Biztos, hogy a korábbi csomagomat módosították, mert az 100/100 volt, de elképzelhető, hogy 500/300-ra állították? Azért nem akartam hívni őket, mert a garantált az 300mbps letöltés, szóval nincs “alapja” a panasznak, bár korábban mindig valamivel több jött még az elméleti max értéknél is.
Firmware-t frissitettem a legújabb elérhetőre. Alapvetően egyáltalán nincs igény CFW-re, de nem riadtam volna vissza tőle, ha azzal lehetett volna a sebességet javítani, de ezek szerint nem a router (akár szoftveresen) a szűk keresztmetszet. -
blakey
titán
válasz MaCS_70 #84686 üzenetére
Szerintem egy jó és stabil AC-s router évekig elég lehet, de ehhez ugye kell a stabil firmware. Nem vagyok egy sebességmániás ami a Wifit illeti, persze nem árt ha jó és stabil valamint hozza a ma elvárható sebességet de szerintem egy olyan router ami stabilan tudja Wifin a 300Mbps-t az még jó lesz egy darabig. Ugye itt van az AX-es routerem de tartaléknak ott a Padavan képes AC-s routerem és AX sebesség ide vagy oda én nagyon szeretem az AC1200-as, Padavan-képes routert, néha előveszem és azt használom mindenféle kompromisszum nélkül. De egyetértek, ha valaki nem szeretne próbálkozni különböző CFW-kkel és jó pár évig szeretne egy stabil, támogatott routert akkor AX-es legyen és abból is egy magasabb kategóriás.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Vrtboy
tag
Sziasztok,
Kérlek segítsetek választani, ajánlani az alábbiak alapján:
- Most egy AC -s routerem van, a lakásban so-so a lefedettség...igazából azzal nincs gond..
- Előtte egy Synology AC1900 volt, amire lehetett telepíteni alkalmazásokat, ezen keresztül töltöttem le azt a néhány filmet / mesefilmet amit megnézünk...de a Synology katasztrófa volt. Úgy el tudott fogyni az erő belőle ha nem indítottam újra egy - két naponta, hogy használhatatlan volt...
Na most ezt elkerülendő szeretnék egy új routert:
- AC vagy AX
- min 1900-as
- legyen rajta egy torrentezésre szolgáló alkalmazás / USB tárhely teljesen megfelelő
- telefonos applikáció nagyon klassz lenne, most is az van és nagyon kényelmes, hogy nem kell laptop az ölembe ha a gyerek meg szeretne nézni egy filmet / mesét..
Én alapvetően az AX58U -ra gondoltam (még ha esetleg nem is használná ki a jelenlegi eszközeink nagy része, bár ennek nem néztem utána, hogy pl. 8. gen Intel -s laptop, mit szól hozzá..).
AX58U:
- erre a routerre elérhető a Download Master
- használható ez az alklamazás vagy eljárt feletette az idő?
- IOS -re van Ausus router app, amiről teljes körűen managelhető?
Köszönöm szépen a válaszokat, javaslatokat. -
Veron
addikt
Köszi mindenkinek, de kicsit elvesztem.
Szóval valahogy hekkelek az AC65Pre OpenWRTt. Nem tudom hogyan, de megoldom.
Viszont, ha kiderül, hogy az 5G wifi így sem az igazi, milyen eszköz jöhet szóba APként?Van értelme mesh eszközt (pl.TP Link Deco, ez megtetszett) -70dB jelerősség mellett rádiós kapcsolaton a routerhez csatlakoztatni, vagy mindenképp kábelen kell?
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
dkess
őstag
válasz Paloczi95 #84685 üzenetére
Számítógéppel/laptoppal mérve is 500mbps a letöltés kábelen? Emlékszem nekem előtte 500/300 FTTB netem volt. Amikor 1000/300 FTTH lett, akkor vagy több, mint egy hétig ugyanolyan sebességeket mértem. Vagy egy hétig baszogattam telefonon Őket amire átállították (mondjuk tömeges FTTB -->FTTH migráció volt akkor éppen a környéken ...). Egyébként nem kaptál új szerződést mondjuk új PPPoE bejelentkezéssel? Amennyiben mondjuk PC -n is ilyen 500 -as netet mérnél, akkor érdemes lehetne egy(/pár) telefont megejteni Nekik ... Maga a router -nek röhögve ki kell hajtania az 1000 -es net -et.
Firmware -t frissítetted egyébként?
Főleg amennyiben társasházban élsz és azért vannak zavaró szomszéd WiFi -k bőséggel, akkor az a majdnem 500 -as letöltés korrekt érték (pláne, ha kábelen sem kapsz többet). Nyugodalmasabb órákban lehet azért majd több is (AC1200 -as TP-Link -eknek panelben WiFI -n nagyjából 550 Mbps -nél van vége - ugye 5 GHz -en 867 Mbps az elméleti max AC esetén).
Megmondom őszintén nem tudom a C6v2 az OpenWRT -vel hogy áll. Amennyiben jól értettelek ez egyáltalán nem volt igény a részedről. Lenne bármilyen funkciója ami érdekelhet?
Egyébként érdekes módon az OpenWRT még ronthat is a helyzeten. Egyes típusoknál vagy nem megvalósított vagy bugos a HW NAT - aztán még jól csökkenhet is az internet sebesség rossz esetben.
-
félisten
"Én inkább valami szebb formájú, kecsesebb AP keresek"
Ha azonos műszaki tartalommal találsz, válaszd a kecseset!
De jó tudni, hogy a gyártók nem keveset kaszálnak azon, hogy a gyengébb eszközeiket szép kecses házba teszik, és rengeteg vásárló ez alapján választ -- aztán szív, vagy csak simán kevesebbet kap a pénzéért. (Persze az esztétikumnak is van értéke, nem vitatom...)
Pár éve egy műszaki áruházi eladó mesélte, hogy a vásárlók szívesebben, sőt, tömegével veszik meg a dizájnos minihifiket, még ha szólnak is nekik, hogy a másik mellette sokkal jobb, sokkal szebben szól...
MaCS
-
félisten
Mellékes megjegyzés:
Rendszeresen előkerül ez a "lehet még AX-es eszközöm" felvetés.
Srácok!
Nem "lehet", hanem biztos. Az AX már itt van, a következő notebookotok, telefonotok már nagyon valószínűen, még a most megvásárolandó routeretek élettartamán belül AX-es lesz. Akkor pedig felvetődik, hogy miért nem elég gyors, reaktív a kapcsolat.
Lehet számolgatni (szép integrálokkal), és nem biztos, hogy mindenkinél azonos lesz az eredmény, nagyon valószínű, hogy a most olcsóbban megvett AC-s router lesz hosszabb távon a drágább.
Megértem én, hogy a pénz nem ingyen van, de egy hosszú évekre szóló eszköz esetén a 10e, de még a 20e forintos különbségek is havi egy-két gombóc fagylalt árában mérendők. Akinek ez megéri a folyamatos bosszankodást, annak csak rajta...
Nem pénzkidobásra akarok én senkit sem biztatni, csak észerű gondolkodásra.
MaCS
UI: Épp a minap futottam össze egy ismerőssel, aki még a nyáron, internetfejlesztéskor megtakarított kb. 20e Ft-ot az olcsóbb routeren. Most ismét távoktatás van a gyerekeknél, meg menne a játék, videocsetelnének a szülőkkel, mindennaposak a panaszok. Most cserélhetnek router egy nagy buktával, miközben az eredeti felárat nem egész két hét alatt elfüstöli az úr.
-
Paloczi95
tag
Köszi az ajánlást, azóta megvettem a C6-ot, vezetéken kb 500mbps a letöltés, wifin valamivel kevesebb. Látom, hogy mindenhol írjátok, hogy a C6 nem CFW kompatibilis, de az OpenWRT oldalán úgy látom, mintha a C6v2 EU verziója támogatott lenne. Valamit benéztem?
Egyébként a plusz beállítási lehetőségeken kívül a CFW gyorsabb sebességet is jelenthet? -
dkess
őstag
A "szép, kecsesnél" lehet többet fog érni a funkcionalitás - ami pl. egy külső antennákkal is rendelkező router lenne.
Nekem az a véleményem, hogy olyan többszintes házba, ahol az alap gyári firmware -el rendelkező AC65P WiFi -je a felső szinten már semmit nem ér - ott egy két router -es (avagy router+AP) felállással jobb térerőt és sebességet érhetsz el fent (sok eszköz esetén akár már lent is) mint egy darab "felpimpelt" AC65P -vel csak lent.
@blakey,
Megelőlegezve, hogy igazad van - csak érdekességként:
- ugye azonosítottuk, hogy a gyártó (Asus) valótlanságot állít a honlapján (linkeltem is) a AC65P -el kapcsolatban,
- az OpenWRT a ASUS RT-AC85P-s hivatalos honlapján (szintén linkeltem - sőt kimásoltam az érintett részt) szintén ezt a valótlanságot állítja a RT-AC65P -el kapcsolatban,
- és, ha ez nem lenne elég, akkor szintén az OpenWRT hivatalos honlapján (ezt Te is írod, hogy elb@szták) valótlanságot állítanak a AC57U V3 OpenWRT képességeiről ...Most a fentebbiek alapján egy átlag "JóskaPista" (mint pl. én vagy akár Veron) mi a "puskaporos frászt" tudunk leszűrni (avagy hol kellene keresni az igazság forrását - illetve tudom is már: egy magyar fórum eldugott topikjában valahol a sűrűjében ) ...
@So5ika
Az ASUS RT-AX56U az Asus RT-AC85P -hez képest csak AC -n olyan sokkal nagyobb sebességet nem tud. Talán a külső zavarokat és távolságot jobban bírja, de ennyi.
Az "oroszlánkörmeit" akkor villogtatná a AX56U, ha lenne AX -es kliens eszköz(ei)d majd a jövőben. Akkor több lenne a sebesség is már érezhetően - ami távolsággal és külső zavarokkal sem csökkenne olyan mértékben. Itt akár már bizonyos távolság és zavar esetén akár 3X is lehet a gyakorlati sebességkülönbség.
Adok egy linket (ami TP-Link -es, de laikusoknak első olvasásra elmegy), ahol az AX előnyeiről lehet nézelődni: [link] . Ugyanakkor azt Neked kell eldöntened, hogy adsz az AX -re akár egyetlen fillér többletet avagy sem ... Feltételezem, ha lesz AX -es mobiltelód/tableted/laptopod vagy egyebet, akkor nem feltétlenül cserélnéd le a most megvett router -edet. Egyébként én sem, pedig van AX -es kliensem. Most van alkalmam tesztelgetni AX -es routert - hát bizony ez nemcsak marketing ...
[ Szerkesztve ]
-
-
So5ika
tag
Szia!
Köszönöm a választ. Épp ezért akarok jövőálló eszközt vásárolni, mert még lehet AX-es eszközöm. De az nem világos, hogy egy újabb router, ami tudja az AX protocol-t, miért csak 867 Mbps sepességet produkál AC protocol-on, miközben a régebbi, csak wifi5-ös szabványt támogató eszközök pedig tudnak 1000 feletti névleges értéket.
Amúgy 41 nm-es új építésű kis lakásba lenne T-home 1 Gbps nethez vásárolva, amin lenne 2 telefon, 2 notebook, konzol, tv. Egy laptopot leszámítva mindegyik eszköz képes AC protocol-on kommunikálni.Asus RT-AC85P például képes lenne a feladatra, míg ASUS RT-AX56U AC protocol-on pedig nem? Ezt nem vagyok képes megérteni. De javítsatok ki, ha tévedek.
Üdv.:
Attila -
blakey
titán
AC65P=AC85P, tesztelve, bizonyítva OpenWrt fejlesztőtől aki történetesen itt a fórumon aktív tag, csak át kéne menned az Asus topikba. Az AC57U V3 mióta OpenWrt-képes, honnan az infó?
OpenWrt-sek lemásolták az adatlapról amit nem javítottak. Szoval fogadd el, hogy ua. a két modell.Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Veron
addikt
Ez szép hosszú lett, de köszi a részletes leírást. :)
Nem idegenkedem az OpenWRTtől, bár még nem használtam, de nem baj, routerOSnél biztosan egyszerűbb.
Én inkább valami szebb formájú, kecsesebb AP keresek fentre, akár a falra. Tudniillik nem bízok abban, hogy a most -80dB jelerősségű ac wifi sokkal jobb lesz az OpenWRTvel.
-
dkess
őstag
válasz blakey #84677 üzenetére
Egyfelől a gyártó (Asus) megkülönbözteti az AC65P-t és AC85P-t WiFi sávszélesség oldalról. OK, lapozzunk - mit mond az OpenWRT? Ezt: [link] . Kimásolom mindjárt a legelső mondatot:
"The ASUS RT-AC85P/RT-AC65P are AC2400/AC1750 wireless routers with 4 LAN GBit ports and 1 WAN Gbit port. Additionally, it has a single USB 3.1 Gen 1 port. The device has 3 external antennas, a fourth antenna is built into the device. The two routers are fully identical except the maximum radio speed 2333 vs 1750."
Azaz nemcsak a gyártó (Asus) szerint él az amit írtam, hanem az OpenWRT -sek szerint is ...
A Veron -nak szánt eredeti ajánlásom logikája:
- ugye Te írtad Neki az OpenWRT -t - OK, rendben,
- Te is írtad nekem ezzel az ajánlással kapcsolatban az OpenWRT -t - OK, rendben.
Namost az AC65P mellett (ami eleve van most Veron -nak) a AC57U V3 is támogatja az OpenWRT -t. Azt az utolsó hsz -edben is írtad, hogy másodlagos routernek (AP módnak) ajánlható is a AC57U V3. Ezt tettem ...Miért a két router meg Mesh -en molyolás a részemről a Veron -nak tett ajánlásomban. Két oka van:
- Veron írta, hogy a meglevő 1 db AC65P -vel a kétszintes házában a másik szinten borzalmas a WiFi lefedettség (azaz adná magát, hogy a másik szinten legyen valami AP módban),
- OpenWRT támogat Mesh -t (802.11R Fast Transition). Így ez akár AC65P és másik OpenWRT -t támogató router -el (legyen az bármi menne).Azaz, ha a AC65P -t nem küldené vissza valamiért illetve az OpenWRT -től nem idegenkedik, akkor 2 router -es megoldást javaslok - és Mesh -t is (ez utóbbi első hallásra csak kényelmi funkció, de azért több annál).
Namost miért ajánlottam alternatívaként adott esetben 2 db AC57U V3 -t? Két oka van:
- ár. Így olcsóbbra jönne ki 2 router -es felállás alapján,
- a AC57U V3 bár támogatja az OpenWRT -t (ezen keresztül a Mesh -t), de már a gyári ASUS firmware is támogatja az Asus féle AiMesh -t ...A másodikhoz kis hozzáfűzés: valahogy úgy érzem (lehet nincs igazam), hogy Veron picit idegenkedik az OpenWRT használatától. Persze annak beállítása (benne akár a Mesh is) kicsit bonyolultabb, mint a gyári szoftveré, de persze nem rakétatudomány. Ugyanakkor úgy éreztem egyáltalán nem baj, ha van olyan alternatíva is - akár Mesh -re is - ahol mindkét router a gyári szoftverrel is támogat Mesh -t ...
@So5ika,
Az AX -es router -ek választásakor kicsit "a jövőt is választjuk". Azaz OK, hogy most nincs AX -es klienseszközöd, de ugye nem biztos, hogy soha nem is lesz ...
Másfelől a névleges maximális WiFi sebesség jó, ha több, mint a felét megkapod (a 2/3 már extrém) - de inkább kevesebbet is akár. Másfelől egy AX1750 vagy annál nagyobb AC -s router árára már nem kell vállalhatatlanul sokat dobni egy AX -es router-re ...
Szívem szerint azt mondanám, hogy AX3000 alatt ne nézelődj (ez Asus -ban AX58U - ami már sajna 50K HUF körül van), de persze az anyagiak miatt lehet lentebb is alternatívákat keresni ...
Amennyiben más márka is szóba jöhet:
- TP-Link AX50 (AX3000) - 31K HUF,
- TP-Link AX73 (AX5400) - 39K HUF,
- Asus AX58U (AX3000) - 48-50 K HUF.Persze, az AX56U (AX1800) is jó router - elméletileg nem nyúlsz mellé vele. Ugye részleteket nem árultál el illetve azt sem, hogy milyen szolgáltatásokat vársz el az eszköztől, így leginkább ez csak "vakon ajánlás" ...
-
blakey
titán
Nem feltétlenül a gyártók oldalára kell hagyatkozni. Szét lettek szedve, le lettek tesztelve, ugyanúgy 3 külső és 1 belső antenna van mindkét routerben (AC65P, AC85P) és ugyanazt tudják. Azért ajánlott router, mert olcsó pénzből kihozható egy komoly tudású router, OpenWrt-vel nagyon jó cucc. Mérések, tesztek stb, én is használtam néhány hónapig. A Mesh nem minden, egy router nem attól ajánlott vagy sem. Nem feltétlenül dokumentációk alapján ajánlunk valamit hanem leteszteljük, szoftveresen és hardveresen is. AC65P helyett elég kompromisszumosan ajánlott két AC57U V3, inkább egy AX56U és esetleg második routernek egy AC57U V3 Mesh-ként. De amíg kapható 1200GU addig önálló routerként jobb választás lehet az OpenWrt, Padavan kompatibilitás miatt. Az olcsóbb Asus routerek Wifi teljesítménye gyárilag vissza van fogva, értsd. kb. 75%-on teljesítenek a tudásukhoz képest, az AC65P OpenWrt-vel hozza az N18U 2,4GHz-es lefedettségét, tehát a tudás megvan csak szoftver is kell hozzá. Én nem vinném vissza az AC65P addig amíg nem nézi meg OpenWrt alatt.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
So5ika
tag
Sziasztok!
ASUS RT-AX56U routerrel szemezgetek, de kicsit összezavarodtam a specifikációkat illetően.
Azt írja, hogy AC szabványon 867 Mbps sebességet tud. Jelenleg nincs AX szabvánnyal rendelkező eszközöm, viszont 1 Gbps-os netet kellene kiszolgálni. Nem AX-es routerek AC szabványon tudnak 1 Gbps feletti teljesítményt. Vagy rosszul értelmeztem valamit?
ha viszont nem, akkor max 35k-ig milyen routert ajánlanátok, ami az 1Gbps-es netet ki tudja szolgálni wifin keresztül. Elsősorban AX-es eszköz lenne célszerű.
Köszönöm! -
dkess
őstag
válasz woodworm #84672 üzenetére
Azt nem tudom, hogy port-forward mennyire működik ezen az eszközön. Azonban, ha a felület hozzáférhető az előfizető számára, akkor már előnyös. Lehet idővel javítani is fogják a hibákat.
Ugyanakkor nézzük meg, hogy mi is a rögvalóság. Nézegetem nálam a WiFi -ket (többtucatszámra látok). A 2/3 -a alhangon csak 2.4 GHz -en N -es WiFi -t tudó Digi -s ONT -é (ez lakáson belül jó, ha 60-80 Mbps -t tud WiFi -n). Ezek mindegyike gigabit -es internet mellé (kisebbet kérni sem tudsz). Megkockáztatom sokuknál kb. semmi sincs kábelen ...
Húgoméknál (családi ház) évekig az sem tudatosult, hogy gigabit -es internetük van. Ugyanezen a Digi -s ONT -al tolták WiFi -n a maximum 60-80 Mbps -t ... Pedig amikor építkeztek, akkor - a javaslatom alapján - az egész ház be van kábelezve (még hangszórókábelekkel is - még magasságiak is elöl-hátul). Még a ház külső falán is van fedett konnektor/UTP kábel/koax (TV) kiállás - nem használták kb. soha (a külső kiállás pedig az Ő ötletük volt - evés közben jött meg az étvágy) ... Eltartott egy ideig amíg rávettem Őket, hogy a laptop -ot legalább akkor dugják kábelvégre, ha sávszéligényes dolgot művelnek (pl. "virágboltozás") vagy a nappaliban levő TV legyen kábelen (ott is van kiállás).
Na, most ilyen ügyfeleknél mennyi router van most? Nulla. Fogják és még az esetlegesen meglevő N -es routert is kivágják ...
Akik ebbe a topikba jönnek (illetve jelenleg is használnak pl. a környékemen) azok miért is jönnek jellemzően?
- mert mondjuk ezen N -es ONT -ok (legyen akár dual-band -es, mint a T -nél) WiFi -je helyett valami AC -s vagy AX -es megoldást szeretnének,
- és/vagy szintén AC/AX igénye mellett WiFi lefedettség problémát szeretnének orvosolni,
- "non plus ultra" szeretnének mondjuk port-forward szerű dolgokat állítani (azért ez már nem teljesen általános).Namost, ha szolgáltatói oldalról elkezdenének tömegese(bbe)n terjedni az olyan eszközök díjmentesen, melyek a fentebbi 3 feltételt együttesen teljesíteni tudják (OK, további WiFi -s egységekre kell rászánni némi plussz lóvét), akkor hogy fognak reagálni általánosságban a népek?
@blakey,
Köszönöm a tisztázást. Egyébként az Asus szerint az AC65P nem AC2400 -as, hanem AC1750 -es: [link] . Úgy egyébként a Mesh hiányában is köszönöm a kiigazítást.
Akkor javaslom Veron küldje is vissza az AC65P -t. Még 2 db Asus RT-AC57U V3 -val (ez 32K HUF lenne) is jobban jár pl. Mesh -be kötve, mint az 1 db AC65P -el 25K HUF -ért.
Akkor már tényleg nem értem mit keres az ajánlott router -ek az AC65P között ilyen áron, Mesh -t sem tud és még a WiFi lefedettségére is panaszkodnak ...
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
Tisztázzuk a dolgokat, az AC65P nem Mesh-képes valamint AC65=AC85P, azaz AC2400-as mindkettő. OpenWrt-vel sokkal többre lesz képes az AC65P gyári firmware-e butított tudásban és teljesítményben is.
-
dkess
őstag
Mondjuk az Asus routered (AC65P) mellé egy másik Asus router (ekkor lenne "grátisz" gigabit switch -ed fent is)? Akkor mehetne a Mesh is.
Amennyiben ugyanúgy AC1750 WiFi -t szeretnél AP módban, akkor ugyanolyan routert, mint amilyen van - amennyiben kicsit spórolni szeretnél AC1200 alapokon, akkor Asus RT-AC57U V3 (ez is Mesh képes). Ez utóbbi egy tizessel olcsóbb, mint az AC65P.
-
dkess
őstag
Egy kétszintes házban amennyiben az emeletre tennél egy AP -t, akkor a földszinti router -en miért kapcsolnád ki a router WiFi -jét, ha pont a lefedettség a probléma (5 GHz -en)? Pont annak lenne értelme, hogy van lent is és fent is WiFi szórás és akkor az 5 GHz is rendben lehetne. Esetleg adná magát az Asus Mesh használata - javasolt módon kábeles backhaul -al ...
Mikrotik teljesen jó választás (bár a router+AP választás ott is előnyös lenne) - főleg akkor, ha a rendszerét tanulni szeretnéd ...
@szekera
Szívesen. Használd egészséggel. Esetleg néhány hét tapasztalat után írjál vissza egy-két mondatot mennyire vált be a használat folyamán.
Kicsit más. Ha már szóba kerültek a Synology router -ek, akkor egy-két szó a hamarosan jövő QNAP routerről is. Pont tenap volt hír itt a pH -n is: [link] . Címszavakban:
- 2 db 10 Mbps -es LAN port - támogat multigigabit -et is (2.5/5 Gbps, akinek Cat5E van a falban annak számíthat),
- 4 db gigabit Lan port,
- AX -es WiFi,
- link aggregation lehet két 10 Mbps -es porttal illetve két gigabit -es portot is összefogva,
- WAN port lehet 10 Gbps -es (/multigigabit) vagy gigabit -es alapokon,
- ütős szoftveres support lista stb. stb.Biztos nem lesz olcsó, de a hozzászólások között előkerült még egy téma is. A Telekom amennyiben gigabit -es vagy 2 gigabit -es internet csomagra váltó ügyfeleknek díjmentesen cseréli az ONT eszközét Sagemcom F@st 5670 -re (magyar használati: [link] ). Persze új előfizetők már valószínűleg eleve ezzel kapják. Ez az ONT papíron jó cucc - 1 db 2.5 Gbit/s + 4 db gigabit -es port AX -es Wifi -vel.
Néztem a "nagytesót" is (ami nincs Magyarországon még, ha jól tudom):
Sagemcom F@ST 5688AX. WiFi terén: 4x4 11ax @2.4GHz, 4x4 11ax @5GHz (Tri-Band) ...Ahogy néztem Sagencom is kínál ezek mellé (külön kell megvenni) AX -es WiFi extendereket dual-band és tri-band alapokon is (Mesh -el hogy áll azt nem tudom). Persze saját AP -t is rakhatsz után AP módban.
Az is igaz, hogy amennyiben pl. egy gigabit -es és egy 2.5 Gbps -es LAN -t is üzemeltetsz otthon párhuzamosan (azaz pl. nemcsak egy PC -re kellene a 2.5 Gbps), akkor a 2.5 Gbps port után kelleni fog egy 2.5 Gbps -et is tudó switch, de ...
Egy szó mint 100, amennyiben a szolgáltatóknál az ilyen tudású ONT -ok elterjednének, akkor a felhasználók tetemes részének szempontjából ez a topik kb. zárójelbe kerülne. Pláne mivel az eszköz web -es felületéhez is hozzáférést kapnál a használati alapján (sőt a T még az ONT -ot is az ügyfelekkel cseréltetné - az ilyen "ne nézzen bele az optikai kábel végébe" jellegű tanácsok nem is annyira viccesek ...).
-
Real_Necro
veterán
Én is feljebb szerettem volna váltani az AX55-el, de jelerősségben 2,4en jóval gyengébb, mint az N18.
Most viszem vissza...„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
őstag
válasz BrandonXXV #84637 üzenetére
Attól függ. Például apáméknál tök nagy a ház, és a ház sarkában van a router. Itt engedélyezve van ez a smart connect funkció. Amikor egy kliens a nappaliban van (relatív közel a routerhez), akkor az 5 GHz-et használja. De amikor elkezd távolodni, akkor egy idő után automatikusan átáll a 2.4 GHz-re. Szóval szerintem jól működik ez a funkció.
De például mi egy feleakkora lakásban lakunk, mint faterék, cserébe rengeteg zavaró wifi van, főleg 2.4 GHz-en. Én szeparáltan használom a wifi csatornákat, mert nálam semmi szükség 2.4 GHz-re, legalábbis a távolság miatt nincs. A router a lakás közepén van, minden helyiségben tökéletesen gyors és magas jelszintű az 5 GHz. Szóval én a 2.4 GHz-et csak olyan eszközök esetén használom, amik nem támogatják az 5 Ghz-et. (Régebbi mobiltelefon, Amazon kindle, PS3, stb.)
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
Veron
addikt
akkor lehet adok neki esélyt és kipróbálom. mondjuk ez csak 2,4GHz-en hozhat eredményt, 5GHz-en annyira gyenge a jel a hálóban, hogy azon biztos nem segít.
B tervként abban gondolkodom, hogy a földszintre teszek egy routert (lehet ki is kapcsolnám a wifit) és az emeletre egy AP-t. Mikrotik eszközöket néztem, de egyelőre nem értek az OS-ükhöz."Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
blakey
titán
Nem jár semmilyen vesztéssel, vissza teheted a gyárit ha arról van szó.
Jelismétlőben csak akkor ha nem tudod megoldani másképp.Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
blakey
titán
-
psion2101
tag
Nézd el nekem,de nem vagyok nagyon hozzáértő.Nem érdekel a kinézete hanem az hogy legyen net az egész lakásban.Optikai kábel csatlakozik a digis routerba.Arra gondoltam ott kábellel rá kötöm az egyiket a másik meg egy szobával arébb lenne amit egy salak blokk fal választ el.Nem ragaszkodok a Zyxelhez bármi jó.Ezért nézegettem a Tp link megoldásait
-
blakey
titán
Felteszed az OpenEWrt-t és sokkal jobb lesz a Wifi.
-
gahor72
aktív tag
Én smart connectben használom +mesh. 1 ssid hibátlan, teszi a dolgát. A felületen nézegettem hova melyik sávra mit rak, nehogy az ac képes mobilt 2.4GHz re tegye pl, de minden oké.
Az IoT cuccok meg vendég hálón vannak 2.4GHzen szeparálva a belső hálótól.
Üdv -
dkess
őstag
válasz scream #84654 üzenetére
Szia,
Az aktív eszközökről a táblázat nem 3 oszlopos - csak felette 3 fül van: összes, vezetékes, wi-fi. Szerintem ezzel keverhetted.
A DHCP reservationt nem kell egyenként rögzíteni természetesen. A 'Hálózati központ' app - 'Helyi hálózat' / 'DHCP kliensek' fülén ráállsz az érintett eszköz sorára és megnyomod a 'Címfenntartáshoz hozzáadás' gombot. Ezt követően a szomszédos kékkel jelölt 'DHCP foglalás' fülön ott is lesz a bejegyzés. Tudod is majd szerkesztgetni ott ...
A WiFi beállítások egyébként külön vannak a 'WiFi Connect' app -ban.
Úgy egyébként AX -es WiFi -t és legalább multigigabit -et WAN/LAN -on tudó eszköz jól jönne Synology oldalán - igen. Egyébként mind a vezetékes hálózaton és WiFi -n is betonstabil és gyors. Szolgáltatások terén is jó szerintem.
Szerintem adj egy esélyt, hogy megismerd kicsit a szoftvert. Van saját fóruma is itt a pH -n (én mondjuk ritkán fordulok elő ott - a NAS -osban inkább).
@Veron,
Majd az Asus guruk kisegítenek - én nem tudom hol kell állítani WiFI jelerősséget. Régen volt már Asus router -em. TP-Link meg sosem volt, de ott tudom, hogy lehet ...
A Tp-Link Deco M4 -t nem tudom hogy áll WiFI lefedettséggel. Persze Deco Mesh -el jó lesz valószínűleg. Érdemes kábeles backhaul -al kialakítani egyébként. 2 db LAN csatlakozó is csak azért van rajta, hogy két Node egységet is rá lehessen kötni kábelesen ... Ilyenformán van hármas pack -ban is az M4 ...
Egyébként, ha elég a kettes pakk, akkor az egyik LAN csatid szabadon marad a Mesh Router -en - ami mögé egy párezer forintos gigabit routert dugva meg is vannak a hiányzó portok. Tudom nem annyira "elegáns", mint ha ...
-
Veron
addikt
Köszi. Akkor au AC65Pn nem mehet jelszintet állítani?
Egyébként nem kell feltétlenül Asus.
Tp-Link Deco M4 nem lenne jó? Bár mintha csak 2 db Lan portja lenne.
A mesh egység/AP lehetne dekoratívabb, mert jól látható helyen lesz a nappaliban."Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
scream
veterán
Hali!
Egy Asus RT-AC68U-t váltottam egy Syno RT2600ac-re.
Azért esett a Syno-ra a választás, mert a NAS-ukkal tökéletesen elégedett vagyok, szintúgy a DSM-mel.
Viszont ez a router szoftveres szempontból (SRM) elég nagy csalódás, így Merlin után...
Aktív eszközökről csak egy sima, 3 oszlopos tábálázat van a "Control Panel"-en, DHCP reservation is csak egy sima táblázat, ahol kézzel lehet csak bevinni az eszközöket (nincsen legördülő az éppen aktív eszközök listájával). Annó OpenWRT alatt is bőven több opció volt, mint most itt.
Ennyi pénzért elég fapad érzésem támad, főleg a 4 éve, az ehhez képest féláron vásárolt Asus-hoz hasonlítva.
Synology árán (~90e) jelenleg van jobb/ajánlottabb vétel - gondolkozom az elálláson is - hasonló paraméterekkel, igényes és megbízható működéssel/szoftverrel? Nem baj, ha AX-et is tudja (ha Synology árulna AX-eset, azt vettem volna...)
-
dkess
őstag
válasz psion2101 #84652 üzenetére
Egyébként kábelre tennéd? WiFi -s backhaul -al nem biztos, hogy elég jó/stabil lenne - bár ez lehet konkrét elhelyezés kérdése is (direkt rálátás segít). Amennyiben lenne 14 napos elállás (mint új termékeknél) vagy próbagari, akkor azt mondanám próbáld meg. Bár nem vagyok ilyen "14 napos próbálgatós" sem, de amennyiben megfogott a kinézete, akkor ...
@kezo0
Bakker, jogos. Pedig így is értelmes (majdnem). Figyelni fogok rá ... -
dkess
őstag
Két db ASUS RT-AC57U v3 ? Ennek AC1200 -as WiFI -je van. Igaz a WiFI hatótávja nem lesz jobb, mint a AC65P -nek, de kettőt Mesh -be kábeles blackhaul -al már jobb lenne ... Ez olyan bruttó 32K HUF össszesen.
Avagy a meglevő AC65P (ez AC1750 -es, ez lenne mondjuk a Mesh router) mellé AC57U Mesh node -nak szintén kábelen persze? Ez így együtt kb. 41K HUF (de a AC65P -t már megvetted - a AC57U lenne olyan 16K HUF).
Az a baj, hogy Asus -éknál a komolyabb hatótávú WiFi -t (egy routerrel akarnánk megoldani) olyan 40-50K körül kapnánk. Mondjuk AX58U - 50K, de már AX -es. WiFi -nél persze garancia nincsen, de van ugye 14 napos elállás, ha nem tetszene a mutatvány ...
-
Veron
addikt
Vásároltam egy Asus AC65P routert, mert reméltem, hogy sok más előnye mellett jobb lesz a hatótávja, mint a Digi ONTnak. De nem igy történt, ezért szeretném megkérdezni, hogy valahol lehet - e a jelerősséget állítani. Én sehol sem találom a menüben.
Ill. van 20e Ft körül olyan min. AC router, aminek bizonyítottan jó a hatótávja? Mesh megoldás is jöhet, nekem két gigabit Ethernet port kell minden más wifin kapcsolódik. Utóbbi esetben emelném az árat 35e Ft környékére.[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz psion2101 #84647 üzenetére
Szia,
Amennyiben jól látom, akkor egy "router" meg egy WiFi -s egységből áll a pack. Egy gyors vélemény:
- trendi,
- "tündi-bündi",
- "csak" AC -s Wifi,
- csak egy WAN és egy LAN csati,
- drága.Úgy látom nagyon céleszköz. Mesh -re kihegyezve - kábeles blackhaul -al is. Azonban csak nem vesszük kábelvégre a másik végét - veszítene a "tündi-bündi" -ségéből ...
Viccet félre téve - amennyiben Mesh kell, tetszik a kinézete (ez fontos), a mobilapp OK - esetleg szeretnél Alexa -val ökörködni (ezt még a TP-Link is tudja) akkor ez a Te eszközöd lehet. Komolyan - egy dizájnerterméknél, ha amúgy technikailag elmegy, akkor kifizetném a dizájn felárát ...
-
psion2101
tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek a Zyxel Multy U - AC2100 mesh router szettről? -
Real_Necro
veterán
Igen, ezeken mind végigmentem, gyakorlatilag letükröztem az N18 beállításait. Rendkívül idegesítően újraindulgatott meg kilőtte a wifit folyamatosan. Factory reseteltem, elcsomagoltam, holnap viszem vissza... Túl szép lett volna 25-ért...
Az N18at 2 éve vettem, de annyira kezes bárány volt, hogy minden csettintésre működött és soha semmilyen problémám nem volt vele... Maradok mellette még egy darabig.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
dkess
őstag
válasz Real_Necro #84641 üzenetére
UPnP be van kapcsolva (asszem alapból be szokott lenni)? A port-forwarding szabályok rendben lefrissülnek a Synology NAS -ról? Amennyiben az UPnP off, akkor kézzel kell azokat felvinni. Nagyjából minden mást is beállítottál, ami az N18 -nál be volt állítva?
Legfrissebb firmware van fent? Amennyiben folytatja a kellemetlen gyakorlatát a router (amiket leírtál), akkor 14 napos elállás lesz a nóta vége ...
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
Külön SSID legyen mindegyikre.
-
dkess
őstag
Szerintem érdemes lehet, de ez függ az WiFi eszközeidtől is.
Mondok szélsőséges példát:
- Amennyiben van egy raklap csak 2.4 GHz -es WiFi -t tudó eszközöd - jellemzően pl. okoskonnektor, okosizzó, okoskapcsoló, okosmosógép stb., meg WiFI nyomtató, TV -k stb. akkor annak a 2.4 GHz -hez tartozó SSID/jelszót adod meg,
- nagyjából a minden másnak (ami kicsit is sebességigényesebb) - pl. laptop, PC (ha nem tudod kábelre rakni), mobiltelók, tabletek stb. akkor annak a (valamelyik) 5 GHz -hez tartozó SSID/jelszót adod meg. Ez utóbbiak közül csak azokhoz adnék meg 2.4 GHz -hez tartozó SSID -t is amelyekkel "nagyobb" távolságokra is bandukolhatsz. Például laptop (ha nem szoktál kiülni a kert végébe), PC -vel sem mászkálsz sokat pl. avagy tablet -el sem feltétlenül, de pl. egyes mobiltelóknál jól jöhet, ha a kert végében is van még WiFI ...
Nagyjából ez a logika:
- 2.4 GHz: nagyobb hatótáv, de lassabb,
- 5 GHz: kisebb hatótáv, de gyorsabb.Továbbá az okoskonnektor, okosizzó, okoskapcsoló (de még a nyomtatók is) stb. jellemzően mostanában csak a 2.4 GHz -et ismerik (azt is legtöbbször csak N -es fomában) - másfelől ezeknek semmilyen sávszél nem kell gyakorlatilag ...
-
Real_Necro
veterán
Szenvedek az AX55el. Nekem ennyire problémás, instabil routerem még nem volt. Folyamatosan megszakad, újraindul, ez eltart kb 10-15 percig, utána kb fél-1 órát megy...
Telefonomat időnként nem hajlandó becsatlakoztatni, megtagadja a kapcsolatot, majd gondol egyet és megy...
Mióta beállítottam mindent, synology nas ds get alatt nem megy a bt-search, "nullás" minden file... De a szakadás bosszant leginkább...Még bajlódom vele kicsit, aztán lehet holnap viszem vissza és maradok a kezdetektől atomstabilnés megbízható N18nál...
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
dkess
őstag
Nagyon szépen a kiigazítást. Az Asus -nál, mint AC1200 -as router az ASUS RT-AC57U -re gondoltam és annak a 15K körüli árát írtam, de Asus AC65P (ez AC1750) típust írtam.
Ez elírás és elnézést kérek. Persze a Asus AC65P is ajánlott típus - csak az ára 25K körüli ...
Igen, ha a TP-Link OneMesh nem tud kábeles blackhaul -t, akkor kábeles háttér igénye esetén marad csak a AP mód. Tekintve az árkülönbözetet a Deco -khoz még így is megérheti.
Akkor úgy néz ki van még 9K -ért C6. Akit érint, annak jó hír lehet.
@Imifej
Két dolog miatt ajánlottam két C6 -ot:- feltételeztem, hogy azért van jelenleg is két router (egyik AP módban) - a repeater- ről nem is beszélve - mert kell a lefedettséghez. Namost, ha igény merült fel arra, hogy legalább AC -s WiFi -d legyen, akkor gondoltam, hogy azt mindenhol szeretnél és nemcsak a lakás felében ...
- bruttó 9K HUF -ért AC1200 -as router nem tudom mikor lesz legközelebb ...[ Szerkesztve ]
-
Imifej
senior tag
A repeater típusa TL-WA850RE ami egy v.1 így még AP-ként nem tud üzemelni. Csak az utcára tolja ki a wifit, mert sokat diskurálunk a szomszédokkal. Ezt nem tudom kábelen elérni, a sarokban lévő speiz-ben van bedugva. Oda az utcára tökéletes. Hatótávokkal nincs gondom, ez a 3 eszköz lefed mindent (90m2). Egyenlőre csak egy C6-ot tervezek venni, de később majd meglátjuk. MESH nem izgat annyira. 1043nd miért nem jó routernek? Gigabies porton kiszolgálja majd a C6-ot. De ha kell, akkor azt is lecserélhetem.
Marantz PM7000N, JBL TLX500
-
BrandonXXV
aktív tag
Meg jött az ax92u, elkezdtem beállítgatni. Az első dolog, ami az én hozzá nem értésem miatt van, hogy érdemes-e különválasztani a 3 hálózatot (2,4GHz, 5 GHz-1, 5 GHz-2), vagy legyen bekapcsolva a Smart Connect és akkor egy SSID alatt látja mindet és vált automatikusan az elvileg legoptimálisabbra?
-
kiir
tag
A TP-Link Archer C6 v3 a rendelkezésre álló információk szerint kétmagos MTK chipsettel megy (akárcsak a már kapható C6U), a C1200 AC1200 egymagos Broadcom-mal.
Az Euronics 8.990 Ft-os TP-Link C6-akciója a honlapjuk szerint még tart.
A TP-Link OneMesh-e nem tud kábeles összekötést, csak wifin megy. A Deco-k viszont tudnak.
Az Asus RT-AC65P ára is elírás lehet, inkább 25 kHUF lesz az.
-
dkess
őstag
válasz Imifej #84629 üzenetére
Mármint az 5G képes telefonok AX WiFi -jére gondolsz?
Komolyra fordítva. Az AX sajnos komoly kiadás lenne - pláne, ha több eszközt is be kellene vetni a siker érdekében meg még jót is akarunk (esetleg Mesh -t egyebeket). A meglevő N -es WiFI -s infrastruktúrához képest az AC is komoly előrelépés lesz. Jut eszembe - a jelismétlő (repeater) mi lenne pontosan? Hasonló mennyiségű WiFi -s eszközre (2 router/jelismétlő ) szükség lenne?
Első körben azt mondanám AC1200 alapú eszközökben gondolkozzunk (ennél nagyobbak már inkább 20K felett vannak). Azt javasolnám, hogy jelismétlő használatában ne gondolkozzunk, ha csak nem a meglevő is AC -s és használható AP módban illetve mondjuk Mesh -t támogat. Egészen egyszerűen egy jelismétlő nem olcsóbb egy routernél és az utóbbi:
- komolyabb WiFi teljesítmény,
- gigabit -es LAN csatlakozó (TP-Link jelismétlőkben 100 Mbps -es van) van,
- routerekben kapunk is egy "grátisz" gigabit switch -et is ...Amennyire jól látom nem írtál költségkeretet. Javaslatom:
- legyen kettő db Archer C6(v2) - egyik a fő routert (1043ND) cserélné - a másik AP módban (wr840) a másikat cserélné,
- amennyiben a jelismétlőt is cserélni kellene, akkor egy harmadik Archer C6(v2) is ...Ezek darabja bruttó 11K HUF. A harmadikat akkor lenne érdemes, ha megoldható lenne, hogy az is kábelre kerüljön. Egyébként lehet két router lefedné a teljes lakást (amiről nem tudunk szinte semmit). Egyébként ezek OneMesh -t is támogatnak - így megoldható lenne akár egyetlen SSID(/jelszó) használata mindenhol.
@szekera,
Kezdem akkor a kevésbé érdekes dolgokkal. AX esetén 30 ezer HUF alatti eszközt nem szívesen ajánlanék ebbe a környezetbe - így akkor az AX -et húzzuk is ki.
KEzdjük azzal, hogy a linkedről a TP-Link Archer C1200 AC1200 -t élből kihúzzuk - nem ajánlott. Rossz chipset, újraindulgat stb. Egyébként ezt fogja megkapni a hamarosan debütáló Archer C6v3 is - ezzel is vigyázni kell. Most a boltokban még a Archer C6v2 van, de amennyiben ez lenne a választott, akkor erre figyelj (hogy v2 legyen). Akkor marad két versenyző amiket kinéztél:
- TP-Link Archer AC1200 C6(v2) - 11K magasságában,
- TP-Link Archer AC1750 C7 - 20K HUF magasságában.Ide én még beszúrnám, mint lehetséges versenyzőt: Asus AC65P (ez AC1200 -as) - kb. 15K HUF.
Mivel nem derült ki pontosan hol van az a nappali (mennyire van középpontban) illetve gyaníthatóan a szobák 15 méterre dologból, hogy nagyon a szélen van - így kétféle dolgot mondanék:
1.
Amennyire nagyon az épület egyik végében a sarokban lenne, akkor: legyen kettő db AC1200 C6(v2) Mesh -be kötve (a távoli szoba oldalán AP módban). A kettő között kábeles kapcsolatot érdemes létrehozni - így hátul is lenne egy gigabit -es "switch" is ...
2-
Amennyiben megoldható, hogy a nappalinak legalább a szobák felé eső részén - folyosóra néző helyen legyen, akkor - egy router: TP-Link Archer AC1750 C7 vagy Asus AC65P.
@Gubek-Einste
Most lehet én értem rosszul (simán lehet), hogy AX -es illetve drágább router nem fér bele. Amennyiben mégis, akkor az AX10 -et (AX1500) nem ajánlanám - pont tegnap szidták nagyon. Szerintem az AX20 (AX1800) se sokkal jobb. Ráadásul ezek alig vagy egyáltalán nem előrelépés sebességügyileg, mint mondjuk egy AC1750 -es kategória ...
Az AX50 -et (AX3000 -es) viszont már ajánlani tudnám - saját tapasztalatból is, ha extra szolgáltatások nem kellenek (WPA3, OneMesh - bár ezek később lehetnek firmware frissítéssel stb.). Igazából 40K alatt egy AX73 (AX5400 -es) még jobb választás lenne: még erősebb WiFi, Mesh, jobb hűtést biztosító burkolat (bár AX50 -é is elég) stb. stb.
Asus oldalán AX58U -nál (AX3000 -es) kezdeném szívem szerint az ajánlgatást AX vonalon. Szőrmentén AX55/AX56U is beleférhet, ha árban "érzékenyebbek" vagyunk, de ez utóbbiak WiFi sávszélességben a TP-Link -ek (AX50/AX73) alatt vannak - szolgáltatások tekintetében pedig felette (kinek mi a fontos).
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
szekera
csendes tag
a ház egyszintes, talán 4 wifi-t láttam a telefonon a környékből
kábelen a nagyobb TV, mellette a modem és a router, nincs utp sehol (tervezett legtávolabbi vételi pont kb. 15m-re: szobák)
eddig csak mobilinternetet használtunk, mostanra megnőttek az igények a technikai fejlődésnek is köszönhetően (pl. Skype, Netflix)
néztem AX-es routereket is, épp az előretekintés-jövőtállóság kapcsán: pl. TP LINK Archer AX10 (22e) és TP LINK Archer AX50 (30e), v. máshol itt: [link] 17-21e Ft-ért
Mesh-re úgy gondolom nincs szükségem (egyelőre) -
Imifej
senior tag
Köszönöm a választ! Igen, én is a C6-ot nézegettem. Csak telefonok, pár netezős laptop mennek wifiről, így szerintem elég lesz. Minden asztali gép, hifi, nyomtatók kábelesek. A fő router egy 1043ND, van egy AP-be kapcsolt wr840 router, egy jelismétlő, és egy Gb switch. Csak egyre több az 5G-s telefon, és Chromecast is van, ezért gondolkodtam egy 5G-s AP-ben. Családi ház, így szomszédok nem igazán kavarnak be, így eddig megvoltam ezekkel is. C6-ból érdemes megvárni a v3-ast, vagy ugyan olyan jó a v2 is? Mert az előbb olvastam, hogy jön.
-
dkess
őstag
válasz szekera #84627 üzenetére
Szia,
- egyszintes/kétszintes? Szomszédos WiFi -k mennyire zavarnak be? Valószínűleg nem nagyon - biztonsági kérdés.
- mi lenne WiFi -n és mi kábelen? Az a "nagyobb TV mellett" a ház mely részén van? Oda terveznéd a routert is? Van bármilyen két helyiség között UTP kábeles kapcsolat?
- mit váltana? Azzal mik voltak a tapasztalatok? Adott esetben mi az oka a váltás igényének?Általánosságban AX -es WiFi -be a jövőtállóság tekintetében invesztálnál (20K körül jó még nem lesz)? Mesh esetleg, mint igény - vagy éppen kizáró ok?
-
szekera
csendes tag
Sziasztok!
Családi házunkba most kötötték be a kábelnetet (100/10 Mb/s).
130 nm, 4 helyiségben 2 tv, 2 telefon, 1 laptop.
Kábelmodem a nagyobb tv mellett (gondolom LAN-ra), egyébként csak böngészés, családdal videóbeszélgetés (alkalmilag Netflix) lenne a cél.
Kb. 20e Ft-ig milyen paraméterek szerint válasszak routert?
Mire figyeljek a kiválasztásnál? (elolvastam a téma összefoglalókat)Előre is köszönöm a segítséget!
-
dkess
őstag
válasz Imifej #84625 üzenetére
Mivel semmilyen részletet nem osztottál meg ezért első körben TP-Link -nél maradva némi választék gondolatébresztőnek:
- Deco széria (AC -s is van, Mesh -t is tudnak): [link]
- SOHO AP -k (ezek N -esek - nem ajánlom): [link]
- Vannak repeater -ekből olyanok, amik AC -sek és AP módba tehetők és még Mesh -t is tudnak, de nem ajánlanám egyiket sem, mert borzalmas a WiFi teljesítményük (mondjuk egy szobára elég, ha kábelvégre teszed)
- Pro AP -k: itt van mindenféle, még kültériek is (Star Wars -osan szólva: nem biztos, hogy ezeket a droidokat keresed): [link]Namost, ha olyat keresünk, ami értelmezhető WiFi teljesítménnyel rendelkezik, AC -s (mondjuk AC1200 -as), AP módot támogat - és akár OneMesh -t (TP-Link -nél kompabilitásnál maradva) és még legyen olcsó is, akkor azt mondanám legyen egy router (ekkor még egy gigabit switch funkciót is kapunk grátisz).
Mondjuk első körben legyen: TP-Link Archer C6 (v2) AC1200. Ez most délutánra felment 11K HUF -ra (eddig kisker bruttó 9K HUF volt). AC1200/AP mód/Mesh támogatás/gigabit stb. stb.
Persze extra igények esetén lehet feljebb menni ...
-
Imifej
senior tag
Sziasztok! Meglévő gigabites hálózatomba keresek AC képes AP-t. TP-Linkeim vannak, de ott nem találtam kimondott erre a célra eszközt. Tudna valaki ajánlani erre a célra valami megfizethetőt? Itthoni beszerzés lenne jó. Köszönöm!
-
viktorhu
veterán
válasz Mr.Peter #84622 üzenetére
AP módnak hívják. És ha komolyabb webes konferenciákról van szó (webkamerával, hosszabb időn keresztül, prezentációval stb.), akkor érdemesebb arra az időre vezetéken keresztül csatlakozni (bedughatja majd a laptopot a nála lévő AP módú routerbe), amúgy meg saját wifije lesz akkor.
-
Mr.Peter
aktív tag
Sziasztok!
Wifi jel erősséggel van problémám, és ezzel kapcsolatban, illetve router - router összekötésben szeretnék segítséget kérni.
Adott egy digis router.
Albérlőnknél gyenge a jel, nem tud homeoffice konferenciákat tartani. Kábel viszont van nála. Vagyis egy plusz routert arra rá lehetne kötni. Kérdésem az lenne, hogy alsó árszegmentből router- router kapcsolatot, külön álló wifi hálózat konfigurálással milyen modellek tudhatják? Vagy ha mindegyik tudja, milyen üzemmónak nevezik ezt a kötést? Sebesség nem lényeg, 100mbit unrif elég.
Köszönöm szépen!<<<KEEP IT REAL!>>>
-
dkess
őstag
válasz Paloczi95 #84620 üzenetére
1.
Bár nem tudni az a C5 melyik verzió, de:
- amennyiben számít az a pár ezres is illetve érdekelne esetleg a CFW, akkor: használt C5,
- amennyiben jó lenne, ha lenne garancia (vadonatúj készülék), esetleg OneMesh majd: akkor akciós C6.2.
PC -t szó nélkül dugj kábelre (szó nélkül meglesz a gigabit, késeltetés jó lesz stb. stb.) - a helyett, hogy AC1200 -as Router (pl. C5/C6) mellé valami kotvák N -es adapterért akár egyetlen fillért is kiadj.
3. Tárgytalan. (!!)
-
Paloczi95
tag
Sziasztok!
Eléggé időszerűvé vált az itthoni hálózatom fejlesztése, a minap kötötték be a Digi1000 netet (eddig Digi100 volt), hozták a megszokott Huawei ONT-t, amit bridge módba rakattam a szerelővel. Eddig egy TP-Link WR1043ND routert használtam, de ez így már kevésnek bizonyul, még vezetéken is. Őszintén szólva minél olcsóbban szeretném megúszni az upgrade-et, azon gondolkodtam, hogy most a black friday-ban jóárasított [Archer C6]-ot vegyem, vagy esetleg egy használt [Archer C5]-öt. Szerintetek?
Egy tégla lakásban lenne használva, kb 60 négyzetméteren, néhány okostelefon, TV, laptop lenne a wifin, egy PC kábelen, illetve egy másik PC kérdéses, ebben is tanácsot kérnék: jelenleg egy ősrégi bg USB adapterrel van csatlakoztatva a wifire. Vagy rákötöm azt is kábelen, vagy vennem kell egy USB/PCIe adaptert, hogy maradhasson a wifi, de már normális sebességgel. Mivel régebbi gép, elegendő lenne n-es adapter is hozzá szerintem. Ebből is néztem néhány használt eszközt: [link] [link]
Ti mit ajánlotok 1. router kérdésben, 2. PC kábelen vs wifin, 3. ha wifin, milyen adapterrel? -
félisten
válasz Real_Necro #84616 üzenetére
Ha nincs túl sok DHCP-foglalás meg tömeges porttovábbíítás, akkor max. fél óra alatt megvagy vele.
MaCS
UI: Egy kalappal a vizsgákhoz! Nekem is lesz...
[ Szerkesztve ]
-
kiir
tag
válasz Essejó #84594 üzenetére
Szórják ki a TP-Link Archer C6 v2-őt, mert jön a v3. Méghozzá a fórum kedvencével, a MT7621 SoC-cal.
-
Real_Necro
veterán
válasz MaCS_70 #84611 üzenetére
Ez esetben valamelyik estét rá kell szánnom, de most egyelöre vizsgára készülök... amii munka meg gyerekek mellett nem egyszerű. Minden esetre ha nem jön be, visszaviszem.
-
silvergod
őstag
válasz Essejó #84612 üzenetére
azért ne húzd fel magad.. amúgy előtte volt 1043v1 azt cseréltem az asusra na az hulladék volt...de nyugi már újra az asus van és a tplink kerülve örökre
Iphone 12/12 PRO tokok-fóliák-lencsevédők és Samsung S20--S20 PLUS--S10 Lite - tokok és fóliák eladók ---> aprón megtalálod
-
dkess
őstag
Szia,
Azaz a Telekom ONT eszköze ONT+Router módban futna és lenne 2 db AiMesh -t támogató Asus router AP (Access Point) módban - ahol az egyik lenne az 'AiMesh Router' a másik pedig az 'AiMesh Node'?
A válasz igen. Itt is kétféle úton lehet elindulni - az ONT és az egyik Asus router (ez lesz az 'AiMesh Router') között kábeles kapcsolat és a két Asus router között vagy kábeles kapcsolat (kábeles blackhaul) vagy WiFi -n is lehet a kapcsolat. A második router lenne a 'AiMesh Node'. A két router közötti WiFi -s kapcsolat esetére sematikus rajz alább (a kábeles is ugyanez - csak a WiFi helyett kábel):
Vegyük észre amit írtam az elején is - mindkét Asus router AP módban van. Azon belül az egyik Mesh Router - a másik a Mesh Node.
A két Asus router között gond lenne a kábeles kapcsolat (maximum az ONT -hoz tudna kapcsolódni mindkettő) - gondolom ezért is jött a kérdés. Mivel, ha nem lenne gond, akkor simán az egyik lenne Router/Mesh Router módban - míg a másik AP/Mesh Node módban kábellel összekapcsolva.
Persze amennyiben a Telekom node ONT/Bridge módban működne, akkor is működne a utolsó mondatomban megkezdett logika ...
A beállítások pontos menete Asus forrásból: [link]
-
Essejó
veterán
válasz silvergod #84603 üzenetére
Már ne is haragudj, de aki képes egy Asust egy TPhulladékra cserélni az még is mire számított? Ez már egyenesen perverzió, ráadásul a belépő AX10-re? Jó, hogy már nem egy 1043v1-re. Áhh, nem is bosszantom magam ezzel.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
félisten
válasz Real_Necro #84606 üzenetére
Sajnos nincs. Még típuson belül sem ritka az olyan frissítés, aminél újrahúzást ajánlanak.
MaCS
-
crm
csendes tag
Sziasztok!
Az megoldható, hogy a Telekom által biztosított router két lan portjára kötve 2 Asus router AiMesh módban működjön?
Köszönöm a segítséget.
-
Alex91
félisten
Asus RT-AX92U beuzemelve... Eddig pozitiv a dolog, remelem marad is igy . Temelem, hogy par evig ez is kiszolgal! Nem olcso, de ugy voktam vele, hogy nem akarom xopatni magam, ha nem muszaj .
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
dkess
őstag
Hát igazából egy 1043NDv3 (ami Neked van) nem akkora szívatás, mint mondjuk 1043NDv2 (ami meg Alien4 -nek van), de azért így 2020 végén szerintem ne adjunk már családtagnak egy csak 2.4 GHz -en N -es WiFi -t tudó routert ... Ilyet a Digi ONT is tud már - pl. a Telekom meg Dual-Band N -es WiFi -t tudó ONT -ot szór a szolgáltatása mellé. Maximum, ha port-forward -ot akar állítani valaki akkor e szempontból lehet ennyi előnye egy a 1043NDv3 -nak ...
Bruttó 9K -ért AC1200 -as eszköz már korrekt ajánlat gyors internet mellé (persze a testvéred igényeit annyira sem ismerjük, mint a tiédet).
@silvergood
Az AX10 -et én sem ismerem - sem a sebességét. Most egy Synology RT1900ac melett nézegetek/próbálgatok egy TP-Link AX50 -est. Ez utóbbit húgoméké - csak most még nálam van ...
-
Giot
addikt
Köszi!
Synology szerintem kimarad.
És 20e magasságában nézelődök szóval az AX50 nekem már tényleg sok.
Az AX20 lenne a jó irány.
De ha az 1043ND tényleg szívatás számba megy a panelba, akkor inkább kap egy C6-ot akciósan ahogy írtátok is. Nekem meg marad az 1043nd amíg 500megabiten vagyok.Köszönöm szépen a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
Asus RT-N18ról AX55-re létezik hatékony, ajánlott áttelepülés, vagy biztosabb, ha nulláról magam állítok be mindent?
-
dkess
őstag
válasz silvergod #84603 üzenetére
150-200 -as pingek? Pláne, ha még mellette is ennyi? Akkor az hibás - küld vissza 14 napos elállással.
LED kikapcsolás gombbal lehetősége AX10 -ben valóban nincs. AX20 és a feletti AX -es routerekben viszont van ...
Én sem cserélem le az AC1900 -as routeremet - nincs ezzel gond. Nem, nem a sebesség miatt (mert az AX azért érezhetően gyorsabb) ...
-
silvergod
őstag
cseréltem egy ASUS 1300G PLUS-t egy TPLINK AX10 AX1500 ra mert ugye újabb kicsit erősebb is,meg mégis AX stb.
na hát ez hiba volt...azt hittem hogy majd érezhető lesz a változás,de semmi igazából ....sőt a sebesség teszteken vagy ugyanolyan ,vagy rosszabb eredményeket produkált. nem is volt olyan stabil mint a régi...a ping értékeim a 8-12 helyett lett 150-200. A jelerősség közvetlen mellette ugyanaz mint a régi, távolabb kb. 10dbi -vel gyengébb mint a régi,ami harmatos. a ledeket az asuson ki lehetett kapcsolni,ezen nem...
szóval szerintem nem éri meg igazán cserélni, ha van egy jó AC-s,erre legalábbis biztos nem...
gondoltam megosztom hátha valakinek jól jön....Iphone 12/12 PRO tokok-fóliák-lencsevédők és Samsung S20--S20 PLUS--S10 Lite - tokok és fóliák eladók ---> aprón megtalálod
-
dkess
őstag
Akkor mondok egy személyre szabott ajánlást. Amennyiben Synology RT1900ac -hez használtan (újan nem lehet kapni - az utódja meg nem szimpatikus az egy LAN csatija miatt) kapnál jóáron, akkor ez egy nagyon jó választás. Rengeteg feature -t tud - amennyiben ilyesmi érdekes, akkor nem nyúlsz mellé.
Amennyiben ezek nem annyira érdekelnek, akkor csak halkan mondom: AX50 (avagy esetleg AX73). Mivel ezek 5 GHz -en tudják a 160 MHz -et - ezért PC/laptop -al (ha AX -es WiFI van benne, mint az enyémben pl.) már 2.4 Gbit/s -es kapcsolatot is tud létesíteni (mobilokkal/tabletekkel: 1,2 Gbit/s). Pár hozzászólással feljebb meglesheted (képernyőképekkel) mit tud egy AX50 egy mobiltelefonnal egy WiFi -vel igen durván "szennyezett" társasházban. Ugyanakkor ezek már 30K HUF felett vannak ... Az AX10/AX20 -nál az 1,2 Gbps mód a maximum.
Amennyiben az a 20 körüli ajánlás "kőbe vésett", akkor én az AX20 irányában mennék el ...
Még egy személyes ajánlás a végére. A testvéredet ne szívasd 1043nd -vel - különösen, ha Neki is gigabit -es netje van/lesz. Lepd meg (akár karácsonyra) egy bruttó 9 ezer forintos Archer C6 - al ...
-
Giot
addikt
Köszönöm az ajánlást!
Max 5-6 okoseszközt kellene kiszolgálni, ehhez még egy laptop meg, egy PC ami a wifit illeti.
Meg egy PC vezetéken.
1043nd-t (V3) váltana nálam, ami meg menne panelba tesómhoz.
Ami fontos legalább olyan tempó, lefedettség, és stabilitás, mint az 1043, de bevallom azért többet várok ha már fejlesztek.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
- HP EliteBook 840 G6 Fémházas Tartós Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16GB 512GB SSD FHD IPS
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- AOC CU34G2X 34" 144Hz 21:9, ivelt Gaming monitor, monitorváltás miatt eladó!!
- Logitech G Pro X Superlight + Corepad Skatez PRO & Soft Grips
- Lenovo T14 G1 i5-10310u 16Gb ram, 256Gb NVme, 1 év garancia, számla
- Dell 5320 i5-1135G7 16 Gb Ram 256 Gb NVMe, érintő kijelző 12 hó garancia, MINT AZ ÚJ !!!
- HP X2 1013 G3 Core i5 8250U 16Gb Ram Win11 Tablet 120HZ kijelző Garanciával
- Toshiba i5-4200 8Gb ram, 256Gb tárhellyel, számlával, garanciával
- Belépő kategória (GARIS , KIVÁLÓ ÁR ! ) Ryzen 5 2600X / 16 gb drr4 / 5600 xt 6gb
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest