Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
válasz MaCS_70 #79591 üzenetére
Ahogy gondolod. Ha seamless roaming wifi kell, a legjobb szolgáltatásokkal az Ubi UniFi termékvonala rendelkezik - elfogadható áron.
Az meg ugye mindig is szubjektív, hogy ki mit tart felhasználóbarátnak.
Ha egy adott területen nem vagyok otthon, egy adott rendszerhez nem értek, én sem megyek segíteni azzal kapcsolatban. Ezt lehet úgy is aposztrofálni, hogy “hanyatt-homlok menekülök”
Nemrég váltottam DIY routerre, de a wifi-m továbbra is UniFi -
tvamos
nagyúr
válasz blakey #79571 üzenetére
Atgondoltam az igenyeim, a hozzaszolasaid olvasva.
Szoval: olyan routert szeretnek aminek tutira jo a firmware-e, es nem kell henkolni. Csinaltam en mar Raspberry PI-bol is router, de nincs mar kedvem ilyesmihez. Erted!"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
veterán
válasz adika4444 #79596 üzenetére
köszi!
a steeringet elengedtem, igazából a laptopoknak kell sebesség wifin (nagy néha egy tabletnek), többiek vagy vezetéken lógnak, vagy teljesen mindegy nekik, az a pár (megmértem, 65/85) mbps meg a borzalmasan leterhelt 2,4-en is megvan. előbbieknek van külön ssid meg utóbbiaknak egy rejtett (igazából három, mert egyszerűbb két plusz ssid-t használni, mint mindenféle billentyűzet nélküli eszközöket új névre tanítani ).
hanyas vagy, te disznó?
-
adika4444
addikt
válasz qnadam #79581 üzenetére
Az ER-X az EdgeOs miatt nagyon Debian feeling. Az amúgy az alapja, a 2-es (legfrissebb) firmware-nek Stretch, annak minden előnyével. Pl. az említett disztró csomagjai is futtathatóak.
Hatalmas pozitívuma az IPv6 támogatás (tűzfal), ez eddig itt a legjobban megoldott, a MikroTik-en nagyon gyerekcipőben jár. A port forward része szintén eszméletlen kényelmes, alapból megvan a Hairpin NAT. Egyes beállítások, interfészek állapotát nehezebb lekérdezni, mondjuk a Miki esetében a /interfaces pppoe-client részen rögvest látni az állapotot és lehet is módosítani, itt a konfigurálós részen lehet állítgatni, és külön status része van a PPP-nek.
Az első beállítás az ER-X-en könnyebb volt, a MikroTik-hez ekkold többízben linkelt leírását használtam, itt az Ubi topiklakói segítségével nagyon hamar ráéreztem, talán jobban is adja magát mint az MT.
Egyértelműen tehát nem tudnék jobbat mondani. A MikroTik nekem szubjektíven kicsit professzionálisabb feelinget nyújt, ez az EdgeOS inkább olyan otthoni buhera ízű. Persze ez a valóságban nem így van, kőkeményen lehet céges környezetben is használni, stabilnak is stabil, a szolgáltatáskínálat is hasonló mint az MT-nél.
Mindkét eszközt csak SSH-n át vezérlem, a webes felületeikkel nincs jó tapasztalatom, de mások szeretik. Az Ubinál van központi menedzsment szoftver is (UNMS), de ebben már nem vagyok benne, nálam az ER-X mellett egy OpenWRT-s WDR3600 szórja a Wi-Fi-t, emeleten pedig egy ASUS.
(#79593) MaCS_70
Ingyen ebéd sehol sincs. Vagy bele kell tanulni az Ubiba és megvenni a megfelelő eszközöket, vagy a TP-LINK olcsóbb megoldásával próbálkozni, de beállítani ugye ezt is kell, ha hiba van azt elhárítani itt is kell. Esetleg fizetni szakembernek aki beállítja előbbit (itt az Ubiquiti topikban is vannak többen akik elég jól művelik), de alap szinten azért nem egy nagy kihívás beállítani, és optimális esetben nem szabad megállnia a rendszernek. Ha meg még is, akkor vissza az elejére, vagy érteni kell hozzá (legalább alap szinten), vagy fizetni a hiba elhárításának sebességétől és minőségétől függően. Egy rendszer minél többet tud, annál összetettebb, a roaming pedig tipikusan olyan igény, hogy nem a legegyszerűbb kétklikkes router kell hozzá.
(#79595) qnadam
A band steering része tényleg szörnyű, ha egyszer rámegy a 2.4-re a laptopom akkor nem megy vissza 5-re. Mivel ahol használom az egész épületben van 5G, ezért a 2.4-et tiltottam a gépemen és akkor nincs ilyen jellegű probléma. Szerencsére nem sokaknak van ehhez kedve hogy állítgassa, szóval 100-150 Mbps-t mindig mérek.[ Szerkesztve ]
üdv, adika4444
-
veterán
válasz MaCS_70 #79594 üzenetére
egyik helyen egy egyébként is 0-24-es windowsos gépen megy, másik helyen egy filléres kínai minigépen linuxon, de van hozzá dedikált cloud controller is.
a roaming megy szépen, ez biztos, a band steeringgel vannak bajok (maxra tekert 5 gigával, minimumra állított 2,4-gyel is van, hogy a laptop az utóbbin ragad, hiába szól az ap is, hogy van gyorsabb, meg a gépen is be van állítva, hogy az 5 legyen preferált), így inkább külön ssid-je van a két sávnak.hanyas vagy, te disznó?
-
félisten
válasz qnadam #79592 üzenetére
Ja, egyébként első helyen én is a TP-Link EAP-okra gondoltam, mivel nálam is szolgál egy, és elégedett vagyok vele. Tekintettel viszont arra, hogy csak egy van (kültéri), fogalmam sincs arról, hogy hogyan működhetnek együtt. Gondolom, egy Omada kontroller kell ehhez, de nem tudom, hogy az min futna el.
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
félisten
válasz qnadam #79592 üzenetére
Az, hogy beállítás után mennyit kell hozzányúlni egy hálózathoz, nagyban függ a körülményektől és a felhasználói igényektől.
Jó néhány otthoni (és kisirodai) hálózatot felügyelgetek. Tény, hogy nagy részükhöz akár több éve sem kellett hozzányúlni, de vannak olyanok is bőven, ahol rendszeres az állítgatás, és nem hibás működés miatt.
A jelen esetben jó hosszú belakási időszakra számítok, és nem feltétlenül leszek mindig kéznél.
De nem zárkózom én el az Ubiquiti elől, szívesen fogadok ubiquitis tanácsokat is!
-
veterán
válasz MaCS_70 #79589 üzenetére
miért kell felhasználóbarátnak lennie? egyszer beállítod, és elfelejted. családban két tp-link rendszer is van (egyik helyen 2x eap110, nálam 2x eap225), előbbi épp 63 nap uptime-nál jár. plusz távolról is rá lehet nézni a controllerre, igazából tennivaló nem nagyon van vele.
hanyas vagy, te disznó?
-
félisten
válasz Multibit #79590 üzenetére
Az a gond a Ubiquitivel, hogy nem triviális segítséget kapni hozzá.
Előfordult, hogy ismerősnél lehalt a hálózat, a rendelkezésre álló segítségei hanyatt homlok menekültek, amikor meghallották, hogy Ubiquiti.
Én magamnak erősen gondolkodom egy Ubiquiti hálózaton, de másnak nem merném ajánlani.
MaCS
-
félisten
Akkor most én kérdeznék:
Új építésű ház, szerintem két AP kell bele, ez a kép AP viszont biztosan elég, úgyhogy a falak száma, anyaga nem számít.
A lényeg az, hogy a router esztétikai okokból rejtve lesz, vélhetően a lakáson kívül, úgyhogy olyan komplex megoldást keresek, amiben a két AP vezetékes hálózati kapcsolattal nyújt seamless roamingot, és ami nem mellékes: legyenek esztétikusak és lehetőleg plafonra szerelhetők.
További nehezítés, hogy mindennek felhasználóbarátnak kellene lennie, tehát Ubiqiti, Mikrotik nem játszik.
-
FerNandor
őstag
válasz Gubek-Einste #79584 üzenetére
És, ha az edigitalnál mégis v1-est adnak?
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Vangelis
félisten
válasz Gubek-Einste #79582 üzenetére
Akkor nézek valami egyszerűt.
Sajna ennyi a keret rá.... kábel úgysem lesz rádugva.Fogyasszátok szeretettel: //BruTÁÁLiSSS// https://www.alza.hu/alzaplus-referral?referralCode=rknv73rbVdAf
-
Topikgazda
-
FerNandor
őstag
válasz Gubek-Einste #79582 üzenetére
Szia,
Az ac57uv2 és a sima ac57u között van lényegi különbség?
Edigitalnál elvileg a sima van, másik helyen meg v2. Ugyanabban az árban."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Topikgazda
-
AssAssynn
őstag
válasz Gubek-Einste #79563 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
Vangelis
félisten
válasz Gubek-Einste #79577 üzenetére
Tégla, Blokk és kőház 2 szint.
Most egy sima mezei 1 antennás megfelel... csak haldoklik.3 4 eszköz lesz rajta.
100megás net van talán.
Fogyasszátok szeretettel: //BruTÁÁLiSSS// https://www.alza.hu/alzaplus-referral?referralCode=rknv73rbVdAf
-
Topikgazda
válasz Vangelis #79573 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
FerNandor
őstag
válasz Gubek-Einste #79570 üzenetére
Köszönöm.
"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
adika4444
addikt
válasz tvamos #79569 üzenetére
Hatalmas +1 a hAP ac^2-re és a leírásra, ha van rá egy fél napod, a linkelt útmutató alapján elég jól fellőhető úgy, hogy ne legyen lyukasabb mint más routerek, sőt... Aztán ha érdekel a téma, akkor elég jól bele lehet mélyedni. Van demo.mt.lv és demo2.mt.lv ahol ki tudod próbálni a webfelületet és az SSH-s vezérlést (felhasználónév admin), ezt mindenképp javaslom rápillantásra.
Itthon üzemelt pár hónapot, majd negyedik hónapja muzsikál rokonnál egy ilyen. PoE adapterrel egyetlen ethernet kábel megy bele, long term firmware-rel hozzá sem kell nyúlni. Itthon is csak azért lett cserélve, mert rokonnál routercsere jött, és akkor már nálam lett új eszköz, egy Ubiquiti ER-X személyében.
Nekem az egyetlen ami nagy nehézség volt elsőre a port forward felkonfigurálása Hairpin NAT-tal, de ha egyszer megérti az ember a lényegét, akkor nagyon jó az is.
üdv, adika4444
-
Vangelis
félisten
Üdv Lányok/Fiúk!
Kellene vennem egy routert. 1 laptop, pár mobil kiszolgálásához.
Igazából most egy 1 antennás valami régi tenda van.
Picit jó volna erősebb és stabilabb.
Keret 10 e ft alatt....
Semmi extra dolgot nem kell tudni csak stabilan működni.
thx
Fogyasszátok szeretettel: //BruTÁÁLiSSS// https://www.alza.hu/alzaplus-referral?referralCode=rknv73rbVdAf
-
törölt tag
válasz qnadam #79568 üzenetére
Megmondom őszintén nem néztem meg melyik eszközről van szó pontosan, így próbáltam általánosan megfogalmazni. A választási opciókat a kérdező linkelte be.
#79569) tvamos
Ezek az eszközöknek a felprogramozása lényegesen több opciót biztosít az eddig megszokott eszközökhöz képest. A nem megfelelően beállított eszköz, potenciálisan ki van téve ennek a veszélynek. Mivel a lehetőségek tárházát biztosítja, így a nem megfelelően beállított eszköz, könnyedén fegyverré alakíthatóak. Nem azt mondtam, hogy könnyebben kompromittálhatóak, sokkal inkább a rosszul, hibásan, nem megfelelő beállítások okozhatnak problémát. Erre próbáltam felhívni a figyelmet. -
blakey
titán
válasz tvamos #79569 üzenetére
Nem vonom kétségbe, hogy voltak rossz tapasztalataid, de ha olvasod a topikot akkor láthatod, bogy vannak hozzáértők is akik pont az általad felsorolt márkák közül használják valamelyiket valamilyen CFW-vel és nimcs rossz tapasztalatuk. Nekem is voltak kellemetlen pillanataim TP-link vagy Sybology routerrel, előbbinek a gyári szoftvere volt rossz, OpenWrt megoldotta, utóbbi meg teljesen használhatatlanná tett 2 eszközt, tehát bármilyen márkával és rendszerrel lehetnek gondok. Az OpenWrt meg egyéb CFW-k is akkor jók ha maximálisan támogatottak az adott eszközön, ha olyat választasz akkor nem kell hegeszteni, pl. nálam most az AC65P OpenWrt-vel hónapok óta stabil. Mondjuk Asusból nekem eddig csak olyan routereim voltak amivel nem volt gond.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Topikgazda
-
tvamos
nagyúr
válasz ekkold #79566 üzenetére
Koszonom, jol hangzik. Tetszik az anyag, amit kuldtel, hasznos hetvegi olvasmany lesz!
(#79560) vargalex
Szoktam olvasni az irasaid, ha azt mondod, hogy megeri azt a +7 ezret, akkor bele fog ferni. (Bar fura lesz, hogy az egyik eszkoz feher, a masik meg fekete... a ket feher jobban mutatott volna egymas mellett.)(#79565) blakey
Nem szeretnek openwrt-t, meg dd-wrt-t hegeszteni most. Mind a kettot probaltam, tobb eszkozon is, soha, egyik sem lett stabilabb tole. Igen, kaptam franko feature-oket, de olyan egyszer sem volt, hogy stabilabb lett volna.(#79564) szir3na
Azt semmi kepp sem szeretnek botnetet epiteni. (Tudom, nem en epitem, hanem feltorik, es...) Miert olyan sokkal konnyebb a router os eszkozokkel epiteni, mint egy sima soho routerrel?Node komolyan! Ha felsorolt markakat nem, es mikrotik se a router os miatt, akkor mit?
Neztem meg ezt a Buffalo AirStation WHR-600D-t. Ez teljesen ismeretlen a szamomra, munkatarsam szerint jo... Vagy neztem a Synology RT2600ac-t, de ez azert rohadt sokba kerul. Ok, a brand-del jok a tapasztalataim. Esetleg lehetne a Cisco Small Business RV160W VPN. Gondolom ez nagyon jo, mondjuk ennyi penzert legyen is jo. Esetleg meg a Ubiquiti Networks AmpliFi Instant Home Wi-Fi System lehetne meg, de errol azt sem tudom, hogy micsoda. Kommersz cuccnak nez ki, jo sok penzert...Tenyleg nem tudom. Szeretnek egy gigabites portot, meg jo lenne az AC-s net, de nem elvaras. Nem kell kulonosebben nagy sebesseg. Csak ne fagyjon le, ne dobalja az eszkozoket! Jut eszembe, kicsi a lakas, nincsenek falak, nem nagyon vannak kozeli szomszedok, csak 1.
Bocs, ossze vagyok zavarodva, mi kell nekem, csak nem akarok mar megegy vackot. Szeretnem egyszer beallitani, aztan menjen 10 evig, mint a Linksys WRT54GL.
[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
FerNandor
őstag
válasz Gubek-Einste #79562 üzenetére
Köszönöm.
2 emeletes téglaház első emeleti lakása, sok felhasználó nincs a házban, sok az idős lakó. Szintenként 4 lakás.Max 2 laptop és 2 telefon lenne a hálózaton. Se okos tv, se semmi más "újdonság".
3 szoba. Kb középen, a nappaliban lenne a Router. Az egyik laptop valószínűleg amúgy LAN-on lenne.
Nincs semmi extra igény. Amire eddig kellett, a wr840-es TP Link is stabil és elegendő volt, csak az ehhez már gyengusz. A linkelt árban jó lenne; 10-15 ezer Ft."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
ekkold
őstag
válasz tvamos #79558 üzenetére
Mikrotikből hAPac2-t érdemes venni ennek a legjobb az ár/érték aránya, ha több a keret akkor RB4011 (ebből létezik wifi nélküli, és wifis verzió is)! A beállítása az átlagosnál több szakértelmet igényel. Írtam erről egy cikket: [link]
A hAPac2 simán elviszi a gigabites netet, az RB4011 processzora sokkal erősebb, észre sem vesz ekkora terhelést, simán elbír több VPN-t is egyszerre, és jó sebességgel. Házilag gyakorlatilag nem nagyon tudod komolyabban leterhelni a processzorát.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
blakey
titán
Mi van akkor ha nem márkát veszel hanem olyan eszközt ami pl.OpenWrt képes, nem hinném, hogy sokkal rosszabb lenne a RouterOS-hez képest.
Boldog karácsonyt! - ELADÓ: Homatics Box R 4K Plus *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
törölt tag
A MikroTik RouterBOARD RB750Gr3 nincs benne wifi.
MikroTik HAP AC LITE RB952UI-5AC2 nem rossz választás lakossági szinten.
Amivel jó ha tisztában vagy, nem megfelelően beállított MikroTik gyakran válik botnet hálózat áldozatává. Ezzel csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy ha nincs meg az alapvető tudás, tapasztalat, alapvető hálózati ismeret. Akkor csak óvatosan. Ha nincs időd, türelmed tanulni, akkor nem a legjobb választás. Ha nem vagy biztos a dolgodban érdemes elvégezni egy alap tanfolyamot, a mindenamimikrotik.hu oldalon ez 1 hónapra 10.000 Ft körül van. -
Topikgazda
válasz AssAssynn #79559 üzenetére
Asus AC65P: Ismert, kipróbált eszköz, sokaknál bevált, hosszútávra tervezésre mindenképpen ajánlott típus.
TP-Link Archer C6: Kevés vele tapasztalat, gyengébb is mint az Asus, helyette inkább Asus AC57Uv2 vagy AC1200GU legyen.
TP-Link MR6400: Semmi szükséged rá, 100-as portjai vannak így a 100/300-as netet is éppen csak ki tudná szolgálni, előrelépésre semmi lehetőség sincsen vele.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz FerNandor #79557 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Milyen típusú a jelenlegi eszköz?És még azt szeretnkérdezni, hogy arra mi a magyarázat, hogy egyes routerek 10/100-as LAN-t tudnak, de WiFi-ben ettől többet, mondjuk 300-at?
Belső hálózaton/wifi-s kliens eszközök között tudhat többet is mint amennyit a vezetékes portok lehetővé tesznek.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
AssAssynn
őstag
Sziasztok!
Egy 90nm-es egyszintes, téglából épült, önálló családi ház internetlefedettségét szeretném megoldani. Sajnos nem tudom középtájt elhelyezni az eszközt, de a legtávolabbi pont így is csak a budi lenne, ahová 2 falon kellene átjutnia a jelnek, ha az alkalom úgy szüli.
Két oldalról, illetve szemből van szomszéd, egyaránt 10m távolságra kb, szóval nincs nagy jelsűrűség.
A net digitális kábelen 100/30-as lenne, esetleg később 250/100, de az nem tudom mikor lesz még elérhető.
2-3 ember és ehhez mérten leges-legfeljebb 3 laptop, 3 telefon és egy okostévé üzemelne róla, de átlagosan, egyszerre szerintem csak 2-3 eszköz.
Filmek, videók, átlagos szörfölés, skype, néha kisebb játékok mennének rajta. Torrent csak nagyon mérsékelten.
Kérdésem: "Milyen routert?"
1.- Láttam, hogy az ASUS RT-AC65P -t ajánlottátok nagyon itt, ami elhiszem, hogy jó, de kicsit drágállom (=nem vagyok benne biztos, hogy kell nekem ennyire jó/drága)
2.- TP-Link Archer C6 - feleannyiba kerül, mint az előző. Elég népszerű is. Miért ne lenne jó nekem?
3.- TP-Link MR6400 - jelenleg ezt használom a mostani lakásban, de lehet néhány ezresért eltudnám kérni a tulajtól. Egy évet ment mindösszesen. Újonnan drága, és igaz a SIM fogadás miatt használják, amire nekem az új házban nem lenne szükségem, de kérdés, ha olcsón hozzájuthatok, akkor ne maradjak-e ennél. C6-tól jobb vagy rosszabb?Hirtelen ennyi, köszi a segítségért előre is!
[ Szerkesztve ]
"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Meguntam az haztartasi routereket... volt mostanaban Asus, TP-Link, Linksys, Dowado, de nem vagyok elegedett veluk.
Arra gondoltam, hogy most venenk franko MikroTiket. Mert ezt meg nem probaltam. A kovetkezo 2 eszkozt talaltam:
MikroTik RouterBOARD RB750Gr3
MikroTik HAP AC LITE RB952UI-5AC2
Szerintetek megfelelne ez a cucc otthonra nekem. Neha nagy file-okat masolok a belso halozaton, meg neha elofordul, hogy 10-nel tobb eszkoz log a wifin.
Eredetileg nem akartam tobbet kolteni egy ezresnel, ez meg 1300 korul lesz a vegen, de ennyi meg belefer.
Van jobb (koltseghatekonyebb) javaslatotok esetleg?"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
FerNandor
őstag
Sziasztok,
net bővítés miatt (digi 500-ra) néznék másik routert, mert, ami van, nem bírná el.
Ezt néztem [link] TP-Link Archer C6 AC1200 , árban jó TP Link volt eddig, bajunk sosem volt vele, stabil volt.
Van esetleg ellenvetés?
És még azt szeretnkérdezni, hogy arra mi a magyarázat, hogy egyes routerek 10/100-as LAN-t tudnak, de WiFi-ben ettől többet, mondjuk 300-at?"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
Nyx89
aktív tag
Sziasztok!
AC65P-nel van jobb megoldas jelenleg hasonlo arkategoriaban? (N18U-t fog valtani, egesz pontosan az N18U AP/Repeater modban lesz)
AC66u B1-nel hatekonyabb ha jol ertelmezem. Esetleg valami hasonloan jo ajanlat TPLInk vonalon?
Elore is koszi,
Udv -
GIhe
tag
Kéne egy kis segítség :
melyik Router : jobb ,gyorsabb , stabilabb :
Chipset Qualcomm Atheros QCA9558 @ 720 MHz
RAM 128 MB Flash 8 MB----------------------------------------------------
Proci : Dual 800 Mhz
memoria : 256 MB Flash 128 MB-------------------------------------------------------
proci : Dual core
-------------------------------------------------------
Wi-fi 6 , ax szabvány,
3 magos 1,5 Ghz-es processzor. -
Celtis
veterán
válasz Celtis #79471 üzenetére
Megígértem, hogy beszámolok a WDR3600->AC65P csere eredményéről. Csináltam pár mérést, és összefoglaltam egy táblázatban.
Ez egy családi ház, ahol a földszinti nappaliban van a router. A megjelölt pontokon végeztem több mérést és azokat átlagoltam. A számok letöltés/feltöltés mbps-ben, illetve zárójelben a wifi jelszint egy mobil appal mérve.
Az IoT eszköznél maga az eszköz jelentette ezeket a jelszint adatokat.Összességében az látszik, hogy
- az új routerrel mindenütt lényegeseb jobb a 2.4GHz-es térerő és jellemzően a fel és letöltési sebesség is. Viszont a teszteknél többször feltűnt, mintha rövid időkre megállna a feltöltés (vagy csak a webes oldal hülyéskedett)
- a WDR3600 5G-s képessége siralmas. Nem csak annyival rosszabb, mint amennyivel kisebb teljesítmény állítható be, hanem még a 2 méterre lévő TV-n is lassú, és indokolatlanul kicsi volt a hatósugara. Itt az AC65P fölénye elsöprő.Meglepő módon nekem lassabbnak tűnik az AC65P ha a bootolást vagy a luci felületet nézem.
A teljesítményt még lehetne feljebb tekerni mindkét sávban., de egyelőre nem tartom szükségesnek.Ha másért nem is, de az 5GHz-es teljesítményért mindenképpen megérte váltani. Voltak stabilitási problémáim is a TP-Linkkel, néhány hetente előfordult, hogy újra kellett indítani a routert, mert a wifi köhögött. Remélem ez a probléma eljesen megszűnik.
Remélem valakinek hasznosak lesznek ezek az infók, ha már ennyit melóztam vele.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
-
Topikgazda
válasz misa479 #79539 üzenetére
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz Aftershock11 #79538 üzenetére
Asus AC65P lenne talán előre lépés a jelenlegi eszközzel szemben.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
blakey
titán
válasz Celtis #79546 üzenetére
HW NAT-ot be kell kapcsolni, a túzfalnál van a szoftveres és a hardveres is, mindkettőt, menni fog a gigabit is.
-
Celtis
veterán
válasz blakey #79543 üzenetére
Igen, tudom. Az volt a gond, hogy amíg előre konfiguráltam a routert - még tiltva a vezetéknélküli hálózatot - az ország beállításoknak nem volt hatása a választható teljesítményre. Az engedélyzés után már be lehet állítani nagyobb teljesítményt, sőt egész brutálisat.
Elkezdtem az összehasonlító méréseket. Az már elsőre is látszik, hogy még a kisebb teljesítménnyel is jobban teljesít a wifi.
Viszont a vezetékes sebesség siralmas. Eddig azért 700mbit kijött a digiből LAN-on, most 450. Erre valami ötlet?
-
GIhe
tag
Sziasztok !
Lenne egy kérdésem : kettő Router közül melyik lenne jobb ?
Otthoni átlagos felhasználásra , melyik stabilabb ,gyorsabb , megbízhatóbb ?[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
válasz Celtis #79542 üzenetére
EU-ban minden országban gyakorlatilag ua., USA és nagyobb lesz a teljesítmény.
-
Celtis
veterán
Most konfigurálom a routert, aztán összehasonlítom a régivel (a referencia mérések már megvannak).
Viszont az a gondom, hogy a 2.4G wifi teljesítményt nem tudom magasabbra állítani, bármilyen országot is választok. 100mW a max, míg a WDR3600-on 50%-kal több érhető el. -
misa479
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg egy TP-Link Archer C20 AC750 Dual-Band 4port FE Router van otthon. Normál használathoz megfelelt, de elkezdtem otthonról dolgozni és folyamatosan szakad, így eldobja a kapcsolatot, adatbázisok nem mennek. Ma skypecall után nem is tudtam használni, kiakadtam, elég volt lecserélem.
Digi netem van, panelban lakom 70nm, több fal van mivel egyik végéből a másikba kellene a jelnek elérni.
Van ötletetek, hogy mit vegyek?
A routernek a helyét változtatni fogom, de így is marad minden irányban egy betonfal amit át kell vinnie.
Köszönöm, ha segítetetek a választásban! -
Aftershock11
csendes tag
Sziasztok!
Jelenleg egy MI-R3G routerem van, Padavan firmware-el. Mostanában kicsit instabil a Wi-Fi néha, ha több kliens van (a szokásos 4-5-nél) akkor még inkább, bár ez önmagában lehet sima Wi-Fi betegség is (panel, sok interferencia, plusz gyakorlatilag mindent vezeték nélküli módban használok jelenleg). 2 hónapja nem volt újraindítva (tehát nyilván magától se indult újra), ilyen szempontból nincs vele baj. A lakás bekábelezése nyáron fog megtörténni.
Gondolkodtam a leváltásán, viszont nem tudom van-e értelme, nyernék-e vele érdemben valamit. Az AX szabvány érdekes, de nem szánnék rá annyit amennyibe most még kerül, plusz nem látom, hogy bármilyen eszközöm használná a közeljövőben. 15-30 ezer között lenne a lélektani határ. Az se baj, ha szerintetek nincs értelme a cserének - annyival is okosabb leszek.
Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
hEngi
tag
Sziasztok,
AX-es routert szeretnek venni. Annyi megkotesem van hogy kulon SSID-t lehessen megadni a 2,4 es az 5GHz-es kapcsolatnak (A laptopom eldobja a jelet nagy terheles mellett ha osztozik az SSID-n a ketto). A keret ~50-60K. Jo lenne ha a DDNS-t + port forwardot tudna
Ezeket neztem:
https://www.asus.com/Networking/RT-AX58U/
https://www.tp-link.com/hu/home-networking/wifi-router/archer-ax50/
https://www.netgear.com/home/products/networking/wifi-routers/rax40.aspx
Udv,
hEngi -
Topikgazda
-
blakey
titán
válasz Celtis #79528 üzenetére
Nem biztos, hogy nem lehet másképp telepíten icsak egyelőre ezek a biztosak. Még nincs stabil OpenWrt verzió. Miért nem éred el ssh-n? Lehet, hogy rossz IP-címmel próbálkozol.Telnet nem szükséges. Gyári IP-je 192.168.50.1, ha felment az OpenWrt akkor 195.168.1.1. Nálam minden flottul ment/megy. Igaz mielőtt bármibe is belekezdtem volna elég sokat olvastam, érdeklődtem, végül minden megoldódott és tényleg hibátlanul üzemel.
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz blakey #79527 üzenetére
Egyelőre csalódás ez a 65P router.
Elég fura, hogy nem lehet csak simán rátölteni a firmware-t (mint a tplink esetén) hanem scp-vel meg shh-val kell szórakozni. De ez nem is lenne akkora baj, ha működne. Hiába engedélyeztem az SSH-t, aztán a telnetet is, se SSH-n se SCP-vel nem érem el a routert (timeout), csak a webes felületét. Kellene még valami konfigurálni rajta? -
blakey
titán
válasz Celtis #79526 üzenetére
Vargalex félét érdemes feltenni, valamikor február közepén linkelte a legutóbbit, a nagyobb wifihez meg országot kell választani, EU-ban gyakorlatilag egységes így inkább EU-n kívölit érdemes választani.
-
Celtis
veterán
Ha megjön az AC65P, konkrétan melyik openwrt-s firmware-t érdemes feltenni, honnan lehet letölteni? Illetve itt is valami egyéb országot kell választani a nagyobb wifi teljesítményhez?
-
sittes79
addikt
válasz Gubek-Einste #79524 üzenetére
Köszönöm és van értelme már ezeknek az új ax és WiFi 6os okosság oknak vagy ahhoz már olyan eszköz is kell ami támogatja? Esetleg a range jobb?
-
Topikgazda
-
sittes79
addikt
Sziasztok,
Emeletes házba költözünk, 2 szint, szeretnék valami jobb routert a jelenlegi voda-huawei HG-659 mellé, helyette leginkább. Van/lesz vagy 15-20 wifi eszköz.
Max 50.000 Ft amit erre költenék.
Köszi
-
Tegla80
addikt
válasz szpeti40 #79519 üzenetére
technikailag igen......
Viszont En is rendeltem egy itt is ajanlott ac65p-t es ugy gonoltam,h a modem-router-ps4 vonalon akkor mar megadom a modjat es cat7 lesz a kabelezes.Mivel penzben sem tobb,mint egy sima cat5e-cat6-cat6a viszont szigetelesben es tudasban azert megis csak tobb ezert ezt valasztottam.(azt ,h jol tettem e nemtom,de vastagabb az biztos,plusz fejlodni kell es nem ezen a 2e penzen mulik az eletem igy belevagtam. )[ Szerkesztve ]
Sony® & PlayStation®
-
BMS
őstag
válasz Gubek-Einste #79514 üzenetére
Megrendeltem ezt az asust.
CAT6-os kábel elég hozzá vagy ár CAT7 kell?"You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
BMS
őstag
válasz Gubek-Einste #79514 üzenetére
A másik amit kinéztem az ez volt: [link]
De lehet ezt hagyom jövő hónapra és megveszem azt az újabbat."You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
Topikgazda
-
BMS
őstag
válasz Gubek-Einste #79512 üzenetére
Ilyen 30-35k körül vennék 1 vagy 2 darabos mesh rendszert. A tp-link m4-ről letettem mert az asust többen ajánlották.
Lehet veszek most egy meg jövőhónapban egy Aimesh-es routert.
Ez az új fajta wifi támogatja a mostanit?"You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
No.01
őstag
Sziasztok,
Batorkodnek kerdezni mivel betelt a pohar reszemrol (UPC, ConnectBox, toltogetes, lassitas es lefedettsegi gondok)
Szoval routert keresnek amit ra tudnek kotni a UPS-s box-ra.
- 90nm2-t kellene lefedni egy szinten elosztva. Maga a router a bejarattol fel meterre van befalazva (csak gipszkarton) es a vezetekeles nagyon nehezen oldhato csak meg, ha egyaltalan megoldhato lesz...
- Kell, h birja a strappat. Kis tulzassal allandoan kapcsolodik ra 4-5 keszulek, csucsidoben (este ) akar ennek duplaja is.
- Toltogetes megy nonstop.
- Jo lenne ha idotallo lenne: jelenleg 250Mbit-es a netem, de tervben van az upgrade ha tobbet fogok tudni otthonrol dolgozni. Igy ez felmehet 500 vagy akar 1000Mbit-re is
- Mondanam, h az ar nem szamit csak jol mukodjon, de ez nyilvan nem teljesen igaz. A fenti kiteteleknek feleljen meg, mas egyeb huncutsagra nemigen tartok igenyt.Tipp, otlet, tapasztalat?
U.i.: Meg annyi hozzafuznivalom lenne, h jelenleg szituacion orvosolva beuzemeltem egy Repeatert ha ezzel kompatibilis lenne az meg hab lenne a tortan. Ha nem az sem gond lesz helye a tesomeknal, ha esetleg eleve v.mi MESH-es routert ajanlanatok. (felve a 2 kulonbozo marka nem egyuttmukodesetol)
Elore is koszonom a segitseget!
[ Szerkesztve ]
-
george61
tag
válasz Gubek-Einste #79507 üzenetére
Köszi
-
Topikgazda
-
george61
tag
Kedves Kollégák!
Egy 30 Mb-os nethez keresek routert. A legfontosabb cél a ház minél jobb wifi -jel lefedettségének biztosítása
A TP-Link Archer C6 és a ASUS RT-AC65P AC1750 között vacillálok. Mit javasolnátok?Egy rövid indoklást megköszönnék.
Köszönöm. -
adika4444
addikt
válasz doktordrog #79488 üzenetére
Nem is a terhelés, csak ha eltűnik hirtelen a netről... Van Mikrotik-es topik, oda írj be, nem volt még szerencsém LTE-es modellhez belőle, csak mások tapasztalatából tudom, hogy jó.
üdv, adika4444
-
BMS
őstag
válasz Gubek-Einste #79503 üzenetére
"You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
Topikgazda
-
BMS
őstag
válasz Gubek-Einste #79501 üzenetére
Ehhez is lehet később egy másfajta Aimesh technológiás routert adni?
5GHz-en ez is 867 Mbps-ot tud. Ha úgy is utp kábellel lesz a modembe csatlakoztatva nem lenne érdemes egy olyat keresni ami 1000 Mbps feletti teljesítménnyel bír 5GHZ-en?
"You will be remembered as the King who sacrificed his life... for NOTHING"
-
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
- HP EliteBook 840 G6 Fémházas Tartós Laptop 14" -70% i5-8365U 4Mag 16GB 512GB SSD FHD IPS
- Eladó JURA ENA 5 Svájci Kávéfőző gép
- AOC CU34G2X 34" 144Hz 21:9, ivelt Gaming monitor, monitorváltás miatt eladó!!
- Logitech G Pro X Superlight + Corepad Skatez PRO & Soft Grips
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest