- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Nagyon nem tetszik az NVIDIA-nak Joe Biden utolsó percre tartogatott terve
- Bejelentkeztek a TikTok amerikai ágazatáért
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Synology NAS
- Router gondok
- Proxmox VE
- Mozilla Firefox
- VPN topic
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beri
addikt
A routerek wifi részét természetesen ki lehet kapcsolni teljesen, ha nem lenne rá szükség. A sávszélességet, pedig úgy osztja el a gépek között, ahogy kéred. Ez a QoS. Alapértelmezettként mindegyik gép ugyanolyan prioritású, de megadhatsz max. átviteli sebességet is, stb.
hati: Azt nem tudom biztosra megmondani, hogy tud-e WOL csomagot forwardolni a 320N, sosem próbáltam, de illene azért
Az IP tartomány pedig tetszés szerint átállítható gyakorlatilag bármi másra, tehát nem kell félned az ütközéstől. Bár szerintem a céges hálóból nem a 192.168.1.x-et látod kifelé, szal nemhiszem, hogy bármi ütközne eleve. -
rebugra
aktív tag
Sziasztok. T-online-os Internetem van, és most ez a fel állás:
D-Link DSL-360R ADSL2+ Modem
+
NETGEAR WGR614 v7 Wireless RouterMilyen megoldást ajánlotok, hogy e kettő helyett egy Wireless modem legyen?
═════════════ --==[ FinestMedia Werbetechniker ]==-- ═══════════
-
hati
addikt
Sziasztok!
Otthoni 4 gépes nethez kellene egy jó gigabites switch, + UPC FP60 szétosztása lenne még a feladata. Ehhez ezt néztem ki: Linksys WRT320N
A kérdésem, hogy tud-e wake on lan csomagot beforwardolni a wan lábról a lan lábakra? Nekem most egy DI-624-em van, ami nem enged a broadcast címre forwardolni és arp táblába meg nem lehet fixen elmenteni mac címeket, így ha ki van kapcsolva a szgép, akkor nem tudom kívülről felébreszteni.
Köszi
-
ImI87
őstag
OK, köszi!
Nálam a gépek közötti sebesség nem lényeges, csak a netet kapná 2 gép vézetéken, és időnként menne a wifi, ha v.mi laptop vendégeskedik nálam.
Akkor - a költséghatékonyság jegyében - nyugodt szívvel megvehetek egy 941ND-t, és azzal is fullon fog menni a Fiber Power 60? Mások is meg tudják erősíteni ezt?
Van v.mi lényeges hiányossága, vagy "betegsége"? Amúgy van olyan lehetőség, hogy a teljes wifi részét kikapcsolja az ember, ha nincs rá szükség? És ugye ezek a router-ek tudják dinamikusan szabályozni a sebességeloszlást 2 gép között? Úgyértem, ha pl csak az egyik gépen megy letöltés, akkor azon megy (elvileg) 60 gigabittel, de ha megy mindkét gépen a letöltés, akkor felezi 30-30-ra? Vagy ha nem felezi, akkor mi alapján ossza el a sávszélt? Sorry a sok kérdésért, de gőzöm sincs a router-ekről, eddig kimaradtak életemből........ -
Beri
addikt
Arra elég egy 100-as router is, de ha gondolsz a jövőre, akkor gigabites mellett döntesz. A felsoroltak közül a D-Link a leggyorsabb, kb. a dupláját tudja a wan portja a WRT320N-hez képest is. Ha nem akarsz gigabitest, akkor a TP-Link 941ND jó választás, a fiber 60-at tudnia kell.
A valódi sebesség, amit egy router tud, az a processzorától függ elsősorban (persze egy jól megírt fw csodákat tud tenni), a RAM mennyisége a nyitott kapcsolatok számát határozza meg főleg. A TP-Link 941ND 400MHz-e és 32MB RAM-ja bőven elég még 100Mbit felett is elvileg, ha megjön a 1043ND-m, majd benchmarkolom (az elvileg ugyanez a bél, csak gigabites switch-e van).
LAN-on belüli adatátvitelkor (pl. LAN1-be és LAN2-be dugott gépek között) a proci/memó nem számít, ott a procinak semmi dolga, akkor csak switch-ként működik a router. -
ImI87
őstag
UPC Fiber Power 60 nethez keresnék router-t. (Bár most még nincs rá szükség, de a jövőre nézve veszek inkább wifi-set, ami valódi N-es sebességet tud.) A lényeg az, hogy vezetéken keresztül valóban tudja a 60 gigabit sebességet. Kell ehhez mindenképpen gigabit-es router, vagy elég v.mi jófajta 10/100-as is? Elméletileg egy 10/100-as router is tudna 100 megabit-et, de mitől függ, hogy ebből mennyi a valódi sebesség? A benne lévő procitól/ramtól?
Tudnátok ajánlani pár konkrét típust?
Magamtól ilyeneket néztem ki: Linksys WRT320N, vagy D-LINK DIR-655.
Ha nem kell gigabit-es, akkor pl egy TP-LINK 941ND, vagy Linksys WRT160NL megfelelne az elvárásaimnak?Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
J.R.Ewing
tag
bármelyik új TP-LINK is tud QoS-t. ip és port alapján beállítgatva. pl megadhatod, hogy a 80-as porton legalább 1 mbit legyen, így a böngészés nem lassul be
[I]Bandwidth Control Rule Settings
Enable:
IP Range: -
Port Range: -
Protocol:
Min Bandwidth(Kbps) Max Bandwidth(Kbps)
Egress Bandwidth:
Ingress Bandwidth:[/I] -
J.R.Ewing
tag
válasz DeFranco #5588 üzenetére
igen, 4 lehet rajta kábelen. wifin mennyi azt nem tudom, nem hiszem, hogy a csatornák számának ehhez lenne köze.
az a sáv, amit használhatnak európában, az 13 csatornára van felosztva.ha ez egyiken pl zavar a szomszéd wifije, akkor másik csatornára váltva jobb lehet a jelerősség.
elvileg együtt tud működni, csak mivel a notebook régen, így csak a lassabb G-s szabvánnyal fog menni. netezésre ez is elég, amennyiben nem 30-60-120 mbites netet akarsz a notin is.
-
DeFranco
nagyúr
válasz J.R.Ewing #5585 üzenetére
Nem volt még wireless routerem, bár most lehet szükségem lesz rá, de nem értek hozzá.
Jól olvasom, hogy ennek 4 LAN portja van, és 13 channelen kommunikál? Ez azt jelenti, hogy 4 gépet lehet kábellel + 13-at wireless csatlakoztatni?
Egy régi FuSi amilo lenne wireless csatlakoztatva. Meg kell rajta valamit nézni, vagy mindenképpen együtt tud működni a kettő? (ez most hülyén hangzik, de teljesen tök vagyok hozzá). Előre is köszi.
-
atesss
addikt
Üdv !
Részben a korábbi DualWAN-os router témára visszautalva, ha mégsem úgy, hanem külön-külön routerrel akarnám megcsinálni :
Mennyibe kerülne egy olyan router, ami tud 60Mbit-et 30Mbit-re leszabályozni ?
Tehát egyrészt tudja a sebességszabályozást (vagy custom FW-t fel lehet rakni rá, és azzal tudja), másrészt el is bírja ezeket a sebességeket.
Wifi sem ártana azért hozzá, de elég G-s.
Torrent nem lenne túl erősen (mivel a UPC úgyis baromira lelassítja), arra sajnos emiatt seed szerver kell úgyis --> egyszálú FTP lenne helyette nagy sebességgel.[ Szerkesztve ]
-
Csorbi
addikt
Ezek szerintem mind a ramirisből hordják, ott áraztak el valamit félre, de nagyon. (Vagy csak hülyének akarják nézni az embert...? ) Meg lehet nézni az árgépen lévő cégek weboldalait, mind a ramirisra épülnek.
A hivatalos forgalmazó a mercury computer, na majd ha ők behozzák, akkor talán végre rendes áron jelenik meg... -
Zoliwrc
aktív tag
Jelenlegi 8 megás netemet szeretném megosztani egy másik szobában lévő géppel és későbbiekben egy szintel lejjebbi laptoppal.
Ezt néztem ki:
[link]Vélemény? Esetleg ebben az árkategóriában ha van valami jobb azt szívesen veszem.
-
J.R.Ewing
tag
ez rablás, de legalább már kapni...
nem véletlenül ennyi: sztem hegyekben állnak a régebbi típusok. ki venne 11ért 941ND-t, ha 13 lenne a 1043ND?
amúgy a cseh webshop ügyintézője válaszolt(ezeknél 1000csk-12e Ft a 1043ND)
[I]Hi, the product will be available on the Czech market after Oct. 19th:-(
We can ship to Hungary, of course, no problem.
Best regardsEva
===========================================
TNTRADE spol.s r.o. E-mail: info@tntrade.cz[/I][ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
-
J.R.Ewing
tag
a TP-LINK.
a 1043ND átszámítva 11-12000Ft-ba kerül cseh és szlovák webshopokban
eccadict: a tp-link oldalán supportnál megtalálod az összes firmware forráskódját. pont azért tették ki, mert az OpenWRT-s srácok sírtak nekik, hogy megszegik a GPL licencet, és nem tudnak rá 3rd party firmwaret tenni. ha minden igaz az x41ND sorozatnál már megoldott az openwrt feltelepítése. további infokért az openwrt fórumán keresd juhos gábort
[ Szerkesztve ]
-
J.R.Ewing
tag
a pontos típusra és a HW revízióra figyeljetek!
841N-t ne vegyetek! az régi V1 és V2-es hardware reviziójú, már újabb firmware-t sem adnak ki hozzá, így csomó funkció ugrott, ami a 741ND,841ND és 941ND típusokban benne van. pl QoS. (tp-link support írta, én is azt akartam venni, aztán lett inkább 741ND)
csak akkor vegyétek meg, ha tényleg 841ND és legalább v3.
-
-
FefeeX
veterán
A Linksys, ami ugye Cisco Systems, meg hasonló apróságok (100szor nagyobb neve van), a 320n-t 22-ért adja... Ugyanazt tudja (na jó, a Linksys-en nincs USB), csak szebb is mellette, és nincsenek kilógó rusnya antennái... Szóval, 27 egy óriási vicc érte. Inkább akkor valóban ASUS RT-N16, ha lesz majd ennyiért...
[ Szerkesztve ]
-
ecaddict
senior tag
Szerintem annyira nem poén. Ennyit max az Asus RT-N16 ér, TP-Link biztosan nem.
Green Dam botrány után meg aligha vennék olyan router-t ahol a gyártó nem adja ki a teljes firmware forráskódot és nincs rendes alternatív firmware hozzá. Ennyiért meg pláne nem.
### RT-N16, WL-500 Oleg optware script ami majdnem mindent feltesz ### ===========> http://wl500g.info/showthread.php?t=23684 <===========
-
jeni
félisten
Abból indultam ki,hogy a 941ND az kerül 10800 Ft-ba akkor a 1043ND amit adnak majd 27000 Ft-ért az majdnem a 3x áron menne el. Tudásban nem lesz jobb ,amivel többet tud az a Gigabit LAN, és a USB csati ( bár ezt nem néztem meg rajta az adatlapján ). Ugyanúgy 2,5 GHz működik majd, nem duálos és nem 5GHz a router.
-
KicsiUbul
őstag
Tud valaki olyan routert javasolni, ami defaultban tud IPV6 -ot mint LAN, mind WAN oldalon?
Értem én...
-
Beri
addikt
Ezt nézzétek, 1043-as TP-Link iránt érdeklődők: [link]
Ez a nap poénja
-
PMT
csendes tag
válasz attika89 #5534 üzenetére
Hali!
iponnál 8900 a webshop ár, ha jól látom, meg ki tudja még milyen kényelmetlenségek vannak (előre meg kell rendelni, házhozszállítás stb.)
itt pedig 7800 bruttó 5 év garival és nem kell előre rendelni, odamész a boltba és megveszed
legújabb firmware lesz rajta.
Firmware Version:
3.4.6 Build 090226 Rel.63173n
Hardware Version:
WR841N v3 00000000Nagy valószínűséggel ezt fogod kapni. Csak ajánlani tudom a másikkal szemben.
-
AMD_ok
őstag
Azt egyébként még hozzátenném,hogy a dhcp client listában továbbra sem látom a kisgépet.... pedig megy rendesen, hogy lehet ez?
pontosítok: ha be van kapcsolva a laptop, akkor "kiüti" a listából, és csak a nagygép és a laptop látszik. Ha viszont a laptop nem kapcsolódik,akkor látszik a táblában... Na erre mondjon vki vmi okosat
[ Szerkesztve ]
-
AMD_ok
őstag
a franc se tudta, hogy azzal dolgozom . Annyira nem értek hozzá, de az útmutatás segített,hogy nézzem meg a kisgépen, és ott kellett átállítani . Most már megy rendesen,hozzáférek a nagygépről is, meg a laptopról is, megy a torrent is!
Köszönet mindenkinek a segítségért
-
AMD_ok
őstag
megvan a gond: az alapértelmezett átjáró sem jó, és a z ip cím is más (ami kellene: 192.168.1.10x , és ami most van: 192.168.2.102) Hol lehet win xp-be ezeket manuálisan átállítani? Mert próbáltam ott ahol ezt kiirja,de nem tudok változtatni rajta
MOD: megvan, net már van a kisgépen
[ Szerkesztve ]
-
-
J.R.Ewing
tag
válasz wolfee77 #5531 üzenetére
Nekem az kicsit TV-SHOP-os minoseg...
biztos azért ad TP-LINK 5 év garanciát, mert TV-SHOP-os minőség.
ez nem belkin meg edimax vazzeg. régen TP-LINK gyártotta kb az összes nagy gyártó szarjait, aztán gondoltak egyet, és csináltak egy saját márkát. a legjobb ár/érték aránnyal rendelkezik.
[ Módosította: Thrawn ]
-
attika89
senior tag
válasz J.R.Ewing #5527 üzenetére
Köszönöm!
Szerintem a 841ND lesz az ipon-tól, majd meglátom jövő héten hogy lesz időm bemenni hozzájuk, de ahogy látom meg kell rendelnem egy nappal előtte, hogy legyen náluk, mert nincs raktáron (nem akarok még 2500-at kifizetni a futárért)fountain pen is life | Samsung S22 Ultra | Hifiman Ananda Nano
-
tibz03
őstag
Sziasztok!
Először is leszögezném, hogy totál amatőr vagyok a témában, szóval ha hülyeséget írok, akkor elnézést.
Kellene egy vezeték nélküli router és egy USB-s vevő, itthoni internet megosztására. A lehető legolcsóbb (de még megbízható, normális minőségű) megoldás érdekelne.
Aminek meg kell felelnie:
- legyen rajta legalább 1-2 hagyományos LAN port
- legalább 2 vezeték nélküli eszköz tudjon rá csatlakozni egy időben
- 2 vastagabb falon átmenjen a jel
- a sebessége nem mérvadó, egy 2,5 MBit-es netet kell megosztaniaSzóval egy, ezeknek a kritériumoknak megfelelő routerre lenne szükségem és egy USB-s vevőre, együtt lehetőleg 8-10k alatti összegért. Vagy ezeknek bármelyik router megfelel? Ha igen, akkor milyen márkát érdemes venni?
És egy kérdés: beállítható-e valamilyen módon (akár a routeren, akár külön program feltelepítésével), hogy ha pl. két gépre van megosztva a net, akkor milyen sávszélességet kapjon az egyik, illetve a másik gép?
Köszi a válaszokat előre is!
[ Szerkesztve ]
-
wolfee77
csendes tag
válasz wolfee77 #5531 üzenetére
Aprosag, de nem eloszor talalkozok vele (es majdnem meg is szivtam), talan akik mostanaban tervezik olcso N-es router beszerzeset, a nagysavszelessegu netek megjelenese miatt annak hasznos info lehet:
nem szerettem volna tul sok penzt szanni erre a beruhazasra, de az 50MBit-es nethez semmikeppen nem volt eleg a G szabvany teljesitmenye (az elmeleti 54MBit a gyakorlatban jo ha eleri a 25-ot)
3-4 router maradt az altalam szimpatikusnak tartott modellek kozott, ebbol 2 ASUS, 2 DLINKAz N-es DLINK routereknel (pl.: DIR-615, 635) minden magyar forumon, hirdetesben, reklamfeluleten hatalmas betukkel kiemelik a felelmetes sebesseg es hatotavolsag kulombsegeket a G szabvannyal szemben, azonban az ertekesitesi pontokat keresve teljesen veletlenul, vasarloi velemenyeknel, felhivaskent a kovetkezo linket talaltam:
http://reviews.cnet.com/routers/d-link-wireless-n/4505-3319_7-32435592.html
Itt jol lathatoan, a router meg nehany G szabvanyos regebbi modell ateresztokepesseget sem eri el, a DLINK hivatalos magyar oldala sem szamol be arrol az aproporol, hogy az olcso N-es routerjeik 54MBit maximalis ateresztessel rendelkeznek N uzemmodban is !!!
Pont adtam volna a szarnak 1 pofont, ha a meglevo WRT54GL-em utan egy ilyen eszkozre "upgrade-eltem" volna.
Az ASUS RT-Nxx (11,13) bevaltottak a hozzajuk fuzott remenyeket, az 50MBit-es internet-hozzaferest teljes savszelessegen elerhetove tettek N szabvanyon, bar nem ez volt az egyetlen cel illetve ok, de erosen pozitiv elmenyt/benyomast keltettek.
Ime:
http://www.speedtest.net/result/581857209.png
http://www.speedtest.net/result/581918535.pngMellesleg: eladova valt 1 makulatlan muszaki es esztetikai allapotu WRT54GL v1.1 (remek eszkoz, masfel evig volt hu szolgam 7/24 muszakban) teljes tartozekpaletta es doboz
ALKALMAS JATEKSZER AZ OPENSOURCE FW-K HEZ !!!Ha erdekel dobj 1 mail-t: hack.the.planet@freemail.hu
Beke
dábölju
-
wolfee77
csendes tag
válasz grabber #5524 üzenetére
Hat TP Link az olyan, amilyen
Nekem az kicsit TV-SHOP-os minoseg...Ha a kertben is neteznel es a kert messze van a routeredtol, akkor mindenkepp N-es routerben gondolkozz, ennek a szabvanynak hozzavetolegesen 30-40%-al nagyobb a hatotavolsaga mint a G szabvanye, az ateresztokepessegrol nem is beszelve.
En most ASUS RT-N1x tipusokat hasznalok/probalgatok. Ez sem sokkal jobb mint a TP LINK de majdnem teljesen elegedett vagyok.
Az admin felulet jelszohossza szerintem keves, osszesen 8 vagy 9 karaktert tud (ez aprosag, es lenyegtelen, de miert ? es ugyanide nem lehet https alatt bejelentkezni.
Ami kicsit hianyzik meg, de ez csak az N11-nel van, nincs VPN, VoIP tamogatasa ami alapvetoen 1 opensource firmwarekkel megoldhato lenne, am szinte ez az egyetlen modell ami nem tamogatott ASUS haza tajan.Az N11 router 12e brutto volt, 2 ev garanciaval, fw a legujabb volt rajta, beallitasa 2 perc koruli idot fog elvenni az eletedbol (ha e mellett voksolnal). Millio hasznos kis feature van benne az alapszolgaltatasok mellett (DDNS, 4x MULTI SSID, broadband quota, VLAN, stb) attekintheto es kifejezetten felhasznalo barat az admin page
Otthonra, 50 MBit+ feletti internet kapcsolatok vezetek nelkuli sugarzasara is alkalmas a G szabvany karcsu 25MBit-es ateresztokepessegevel szemben.dábölju
-
wolfee77
csendes tag
Hi,
Probald meg a NAT/QoS alatt a TCP 5900-as portot a "kinyitni" / forwardolni a "kis letolto gep" IP-jere. Ez mivel allitasod szerint nem latszik a DHCP CLIENTS TABLE alatt ezert, kenytelen leszel a gepen megnezni az IP-t.
Nekem is volt hasonlo tapasztalatom Linksys-ekkel, evek ota ilyen eszkozoket hasznalok es VNC is regota segiti a munkam.
Eppen 1 napja valtam meg egy WRT54GL v1.1-tol, 1,5eve 7/24 uzemben mukodott, sajnos a G-s routerek ateresztokepessege (kb. 25 MBit) mar keves a jelenlegi savszelessegemhez ezert olcso N-es ASUS routerre csereltem, de ezzel is elegedett vagyok, megoldotta a szuk keresztmetszet problemat.Pontositok: a VNC kapcsolatot kezdemenyezo (viewer) es fogado (server) gepen is ki kell nyitni az 5900-as portokat, java applet eseten az 5800-ast (a bongeszoddel tudsz vnc-zni) is.
Windows-os gepen a tuzfalnal tudod ezt megtenni ha a telepito nem tette volna meg.Remelem tudtam segiteni.
W.
dábölju
-
AMD_ok
őstag
na srácok,megvettem a linksys wtr320n típ. routerét.Eddig minden jó és szép,de annyi van, hogy vnc serverrel érem el a letöltőgépet a nagy gépemről,és most ez sehogy se megy,nem tudok rámenni a kicsi letöltőre.A vnc viewer-ben már átírtam a dhcp által kiosztott ip-t,de később rájöttem,hogy nem ez a baj,hanem a router nem is "érzékeli",hogy rajta van a gép.A visszajelző ledje szépen világít,de ha a router menedzsmentjében nézem a csatlakozott eszközöket,akkor ott csak a nagy gép és laptopom jelenik meg,a letöltőgép nem.Mi lehet a bibi vajon?
[ Szerkesztve ]
-
attika89
senior tag
Üdv mindenkinek!
Remélem jó helyen járok...
Wifi routert keresnék max olyan 7-8e Ft-ig!
A net kábelen jön (t-com: le:2,79 Mb/s fel 0,16Mb/s)
Egy asztali gépet kellene vezetékesen ellátni, valamint egy laptopot vezeték nélkül, szóval nem nagy feladat, de egyáltalán nem értek hozzá és elvesztem a kínálatban.Előre is köszi!
Atifountain pen is life | Samsung S22 Ultra | Hifiman Ananda Nano
-
addikt
Sziasztok!
Nem tudok dönteni pár router közül.Visszaolvastam,de arról nincs info,hogy van-e nagy különbség a ezek a routerek közül:
TP-Link TL-WR642G
TP-Link TL-WR542G
TP-Link TL-WR340G
Linksys WRT54G2Ami fontos: Kertben is ha lehetne használni az jó lenne,net lassú(lényegtelen),sokat tudjunk és minél olcsóbb legyen,mert nem szándékozom sokat költeni rá.
-
ecaddict
senior tag
Nem tudom ismeritek-e, OpenWRT HW lista.
Szerintem ezt érdemes nézni, a jobb routerekről majdnem minden info megvan.atesss
Linux virtualizációra gondoltam, de a WL-500 ezt nem fogja tudni.
Lehet már ismered a OpenWRT-s WL-500 NW interface leírást.A lényeg, két ethernet interface használatos, az egyiken a WiFi lóg, a másikon meg a LAN switch.
### RT-N16, WL-500 Oleg optware script ami majdnem mindent feltesz ### ===========> http://wl500g.info/showthread.php?t=23684 <===========
-
Dot
őstag
Nézegettem amiket írtatok. Kiváncsi lennék a teljesítmény-adatokra.
asus rt-16n 533mhz 128mb
linksys 320 300mhz 16mb
n1 vision 16mb
ennyit találtam. Aki tud még írjon. Keresgetek én is. Vásárlást karácsony, újév körül/után tervezem.élj a mának! sz@rd le a holnapot! szidd a tegnapot!!
-
J.R.Ewing
tag
beteszel egy switchet a modem és a router közé, és 2 WAN portos router kell hozzá.
modeml>>switch>>2 kábel a router mindkét WAN portjába, és majd a DHCP kiosztja mindkét WAN portnak a saját IP-jét.
azt, hogy ezután a 2 WAN portot el lehet-e különíteni és külön-külön LAN portokhoz rendelni, azt nem tudom, mert nem használtam még 2 WAN portos routert.
de erős a gyanúm, hogy csak load balancing miatt van 2 WAN port, ebben az esetben ez így értelmetlen lenne.
mivel 2 külön alhálózatról van szó, csak a duplázott router a megoldás...sírjál a modemgyártóknál, hogy az admin felületre tegyenek sávszélszabályozási lehetőséget...
vagy helyileg szabályozod le a forgalmat 30-ra 30-ra, ebben az esetben u.az az IP, de nincs is jelentősége a dolognak.
eleve nem értem, hogy miért fontos, hogy 2 ip és külön-külön sávszél. ahol ez tényleg fontos, ott van pénz duplázott infrastruktúrára. neked nem a 30/30 felosztás a lényeg? ha az megvan, miért érdekes a külön IP?
nem látok rá indokot, hogy otthoni használatban ilyen igény felmerüljön
-
atesss
addikt
válasz ecaddict #5507 üzenetére
Most itt a virtualizációs megoldásnál mire gondolsz konkrétan ?
Milyen hardver, és milyen szoftver kellene ehhez ?Amúgy Windows alapú virtualizációval (MS Virtual PC) én már megoldottam korábban egy elég komoly dolgot:
Korábban ADSL-em volt, T-Online, de hosszú éveken keresztül, még Axelero-sként kezdve.
Ez azért lényeges, mert egy haveroméknál, akik szintén T-Onlineosok voltak, de jópár évvel késöbb kötötték be, már T-Online néven, ott nem lehett ezt a trükköt már eljátszani.
Szóval felraktam MS Virtual PC-vel egy másik XP-t a gépre, és a hálózat beállításánál nem a "Shared networking" (a "normál géppel") választottam, hanem ugyanúgy a PPPOE-s ADSL betárcsázást, mint a "normál" gépen.
Egy hálókártya volt a gépben, közvetlenül a modemből jött a net.
Elfelejtettem lecsatlakozni a host gép-en az ADSL-ről, és mégis sikerült másodikként csatlakoznom, és egy teljesen külön IP címet kaptam !
Aztán kiderült hogy ezt még egy 2. virtuális géppel is el lehet játszani (vagy 3 virtuálissal, és 0 host-al), és így egyszerre 3 IP címem lehet. Az össz sebesség persze nem nőtt meg.
Egy másik fórumban utánakérdeztem, és aztmondták ilyen biztosan nem engedélyezett, ez valami bug lehet a szolgáltatónál.
Mindenesetre arra jóljött néha, ha rapidshare-ről (ahol 1 IP-re erősen limitált a sebesség) gyorsan le akaram szedni valami nagyobb dolgot, akkor három részben raktam be, "külön gépekre".
Csak P4 2Ghz +1GB DDR-en nem volt valami gyors a két virtuális XP-vel a gép."Vagy több LAN kártyával"
Na igen, de ezt csak asztali gépbe tudom berakni, routerhez nem...
Illetve ilyen menedzselhető switch-ekbe gondolom rack-ekbe lehet berakni a külön-külön hálókártyákat (illetve inkább tizesével), de az se egy olcsó kategória...Egy Asus WL500gP a linux-al nem tudhat ilyet ?
Mondjuk egy switch elékötve, és két kábelen megy be a net, legyen A és B; és két másikon "jön ki" sebességszabályozva : C és D.
A-t virtuális hálózatba (vagy valami ilyesminek mondható dologról hallottam már Olegnél asszem) kötöm C-vel, B-t meg D-vel.kali
annyival jobb a 30-as mint a 15-ös, hogy ha csak 2 vagy 3 gép van otthon, és nem akarod őket egyszerre használni, akkor mind a kettőt/hármat beregisztrálod, és mindet akkor használod router...stb nélkül, amikor csak akarod, nem kell mindig az aktuálisan használni kívántat beregisztrálgatnod - mert előtte pont a másik volt beregisztrálva.
Áh köszi, ezt nem értettem, hogy ez mire jó, de így már világos.
Mondjuk ezt az egész MAC regisztrációs hülyeséget nem értem mi a francnak van a UPC-nél ? Más szolgáltatónál nem nagyon hallottam ilyet.azt meg pláne nem egyszerű kivitelezni, hogy több (3) szolgáltatós ip cím esetén külön - külön legyen szabályozva a sávszélesség...
No nekem pont ez az ami kellene...Illetve belegondolva elvileg lehetne azt is, hogy az egyik routerrel az egyik publikus IP-cím tartományát leszabályozom, és akkor a másik publikus IP címhez már nem is kéne szabályozás.
Melyik az a legolcsóbb router (lehet vezetéknélküli (G-s) is akár), ami elbír 30Mbit-re leszabályozott 60Mbit-es forgalmat, akár gyengébb torrentezés mellett is (ahhoz meg jól jönne QOS is mondjuk) ?
[ Szerkesztve ]
-
ecaddict
senior tag
Mennyire lassan? Asus RT-N16?
Ne kérdezd mikor lesz kapható, semmi közöm sem a gyártóhoz, sem a forgalmazókhoz...### RT-N16, WL-500 Oleg optware script ami majdnem mindent feltesz ### ===========> http://wl500g.info/showthread.php?t=23684 <===========
-
Dot
őstag
Hali!
Lassan tervezem 1 új router beszerzését ehhez kérnék 1 kis segítséget!
FELTÉTELEK! Mindegyiknek meg kell felelnie:
-4 v több gigabites LAN port
-gigabites WAN port
-minimum 'g'-s wifi
-DDNS, DMZ, Virtual Servers (de ezt már manapság mind1ik tudja)
-erős hardver: tényleg nagy sebességű 100-200Mbites internet megosztása 2-3 gép között mivel minden gépen sok torrent fut így sok peerhez kell kapcsolódnia! (ezt a mostani Belkin N1 nem bírja, ezt tervezem lecserélni)
-jöhet drága is, de jobb lenne 30k körül megállnaÜdv.: Dot
[ Szerkesztve ]
élj a mának! sz@rd le a holnapot! szidd a tegnapot!!
-
ecaddict
senior tag
Ja, akkor visszajutottunk oda, hogy, ha valaki sávszélesség managmentet szeretne akkor jobb egy IP címet használni (+ egy jobb routert, mert ehhez komolyabb vas kell), hiába lehetne akár három is.
-
legenda
válasz ecaddict #5509 üzenetére
a megosztott kapcsolatok sebességének limitálásával kapcsolatos kérdésére nem írtam semmit, szerintem az nem függ össze a szolgáltató által szabályozottan/korlátozottan kiosztott ip címek és a csatlakoztatható gépek - azonos időben egyszerre beregisztrálható mac adress azonosítók - számával.
szerintem egyik - azonos időben több ip címet kiosztó - csomag sem tud olyat, hogy fix arányban osztja el a netet az ip címek között, hisze honnan tudná, hogy valójában melyik gépen mit akarunk kezdeni a nettel...
van több olyan router típus is, ami tudja ezt, az általa kiosztott belső ip címek - vagy mac adress - alapján lehet szabályozni, hogy melyik kapcsolat milyen sávszélességet kapjon.
a switch szerintem sem megoldás a dologra, a fent említett router megoldáson kívül mást nem látok olcsó és célszerű megoldásnak.
azt meg pláne nem egyszerű kivitelezni, hogy több (3) szolgáltatós ip cím esetén külön - külön legyen szabályozva a sávszélesség...[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
ecaddict
senior tag
Ha jól értem az a gond, hogy egy sima switch nem fogja azt megoldani, hogy egyformán legyen elosztva a sávszél.
Azaz nem fogja megakadályozni, hogy ha az egyik IP cím használója ha eszetlenül el kezdi használni a hálót (rengeteg kapcsolatot nyitva), a másik IP cím használójának ne essen le totál a sávszél.Vagy pl. a fiber power 60-ban már ez is benne lenne?
-
legenda
az én értelmezésemben;
fiber power 15 esetén; 1 ip cím -> 1 gép, tehát egyszerre csak 1 mac adress regisztrálható, másik gép/hálókártya esetén mindig regisztrálni kell az aktuálisan használni kívántat! megoldás; router -> mac adress klónonoz -> igény szerint x számú gépre net megoszt!
fiber power 30 esetén; 1 ip cím -> 3 mac adress regisztrálható, de azonos időben alapban egyszerre csak 1 használható. szintén router kell ahhoz, hogy azonos időben több gép kapjon netet! annyival jobb a 30-as mint a 15-ös, hogy ha csak 2 vagy 3 gép van otthon, és nem akarod őket egyszerre használni, akkor mind a kettőt/hármat beregisztrálod, és mindet akkor használod router...stb nélkül, amikor csak akarod, nem kell mindig az aktuálisan használni kívántat beregisztrálgatnod - mert előtte pont a másik volt beregisztrálva.
fiber power 60 esetén; 3 ip cím -> 3 gép, tehát 3 mac adress beregisztrálható, és router nélkül, például switch segítségével, egyszerre három gép is használható úgy, hogy mind a három külön ip címet kap![ Szerkesztve ]
-
ecaddict
senior tag
Egyre több helyen kezdik beárazni az Asus RT-N16-ot. Bár úgy tűnik még kint sem kapható, mostmár egész közeli helyeken is feltűnt az ára.
atesss
Ha jól tudom ezeket az IP címeket a szolgáltató MAC cím alapján adja. Azaz a kérdés arra redukálható, hogy hogyan tudsz több MAC címet mutatni a szolgáltatód felé. Vagy több LAN kártyával vagy virtualizációval. Esetleg célhardware-el (nagyobb sebesség esetén a virtualizáció is akkor megy rendesen ha az ethernet cucc is tudja). Egyik sem olcsó megoldás.Persze lehet van egyszerűbb megoldás is, most csak ez ugrott be.
-
atesss
addikt
#5495 -re valaki ? [link]
-
jeni
félisten
válasz Norbi_888 #5503 üzenetére
A router ára ott drágább annyiért sokkal jobbat kapsz másutt
TP-Link TL-WR841ND
Wifi adaptert meg a[TP-Link TL-WN821N] -
Norbi_888
csendes tag
Üdv,
Előre is elnézést a láma kérdésekért....8Mbit-es ADSL netem van, dinamikus ip-vel, csak egy felhasználónév és jelszó van hozzá. Ezt szeretném majd vezeték nélkül kettéosztani egy asztali gépre és egy laptopra.
Teljesen járatlan vagyok a témában, de ahogy utánanéztem, kell egy wifi router és ha minden igaz kell hozzá 2 db USB adapter is? Vagy PCI adapter? És a laptophoz is kell adapter? Azon elvileg van WIFI...
A legegyszerűbb megoldást szeretném választani. Ahonnan a laptopot rendelem ezt árulják:
router
USB adapterKöszönöm.
-
legenda
válasz grabber #5501 üzenetére
nekem is ilyen van az asus notiban, és asus wl-520gc 125m router párosítással gyorsabb, mint a másik notiban lévő intel 4965agn modul! 28 mbps vs 25-26 mbps az atheros javára! de majd jön egyszer egy 802.11n router, és fordul a kocka!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Szólánc.
- Milyen autót vegyek?
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Óra topik
- BestBuy topik
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Steam topic
- További aktív témák...