- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Tagadja az Apple, hogy eladta volna a Siri által begyűjtött adatokat
- Nagyon nem tetszik az NVIDIA-nak Joe Biden utolsó percre tartogatott terve
- Bejelentkeztek a TikTok amerikai ágazatáért
- Ilyen még nem volt: magát büntette meg az EU az adatvédelmi törvények miatt
-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz PHenis #100643 üzenetére
Én magamnak a te helyedben leraknék 2 külső AP-t a falra. Egyet lentre egyet fentre. Vagy akár csak lentre,nem tudom hol mennyire fontos a net.
Mivel nem fő AP lenne akár AC -ban gondolkodnék,nem kell drágább AX-es.
Sima 1-2 db router lenne AP-módban.Az hogy milyen márka az meg egyén meg ár kérdése. Mikrotik kültérit használnék,más márkában nem tudom van-e kültéri jó áron.
De az is megoldás,hogy Mesh rendszerre átalakítani az egészet,de az drágább lenne. Viszont nem igényel kábelezést. Abban majd más segít milyen Mesh ajánlott.
-
addikt
válasz PHenis #100640 üzenetére
Nem szokás kérdése:
Van-e kábel az új AP helyén?
Ha nincs akkor lesz?
Ha nem lehet,akkor Mesh
Mennyi pénz van rá?
Milyen eszközt ismersz?
Mi az ajánlott...Sokmindentől függ. Nàlam Mikrotik router és Ubiquity AP van. Ha kattant valaki,mint én akkor bármi lehet szokás
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz Barnahalo #99434 üzenetére
Mikrotik drágább,wifiben gyengébb és megbízhatóságban is van mit csiszolninrsjta(új ros 7 os van még)
Ez az ár nagyon a belépő a routerek es wifi ap világába,asus az jó árban ad megfelelő teljesítményt és egyszerű szoftverrel. Ezért ajánlott router is,os is cserélhető rajta ha valaki többre vágyik.
Ha nem értesz hozzá és nem ismered ezeket a gyártókat akkor nem ajánlott Mikrotik,Cisco....
Ennyi wifi eszköznél már esetleg Ubiquity ajánlott lehetne,de azzal 100k felett indulna a sztori. Ezzel kinis esett.T-p-lnk ár értékben jó volt,most drágább árban is jó. De egyik sem tökéletes. Az is tud ajánlott vétel lenni de tudni kell miért veszed és mik a tulajdonságai.
-
addikt
Igen,mert bondot egy eszközben kell létrehozni. Az nem bond,ha a switchbe megy egy a másik port meg a routerbe. Lehet a nas összefogja switchként a 2 portot a bond miatt.
Ez nem jó megoldás. Bond a routerben vagy a switchben kell összefogni vagy meg kell szüntetni és 1 kábellel bekötni a NAS-t,vagy 2 IP vel használni a nast 2 kábellel,de nincs ennek előnye igazából.[ Szerkesztve ]
-
addikt
Önmagába ne dugd vissza a kábelt. Saját magába ne dugd vissza a kábelt,mert az egy hurok. De létezhet nagyobb hurok is,de az elv ugyanaz.
De egymás után rakhatsz switcheket fa struktúra szerűen.
Ilyet nem csinálunk
Sem ilyet,hogy sok eszköz után még visszakanyarodni kábellel előre:Ilyesmi lehet,otthoni/kisebb hálózatokban(profi helyeken redundáns kialakítás van)
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sziasztok!
Mikrotik Hap ac2 router wifi-jét szeretném otthon lecserélni,mert a router a RACK szekrényben van és log alapján nem is acélos a térerő. Sebesség meg szintén gyenge,mert Mikrotik 80MHz és csak AC a wifije.
Egy falra szerelhető AP-t szeretnék csak,ami WIFI 6-os. 60nm-re kellene,szerintem egy AP elég lehet,mert a mostani még így is elég volt. Csak 1 darabbal tervezek. Ha kell controllert tudok futtatni NAS-on. Ha talán a jövőben fejlesztenék akkor MESH hálózat,kábelezni nem tudok. Egy modern pár évig kiszolgáló AP-t szeretnék csak ár értékben jó áron. EZ az elképzelésem.Tömören:
Keret kb 50k.
1000/300 a net
60nm Kádár kocka Kb
Filmezés,netezés,munkára lenne
2 telefon,2 laptop,NAS,1 tv,kamerák ennyi a hálózatAmiket néztem:
Mikrotik gyenge wifiben,főleg wifi6-ban.
UNIFI 6 PRO-t néztem ki,de bizonytalan vagyok benne SW mennyire jó. NANO HD AC wifi már régen gigabitet tudott. Szimpatikus volt az az eszköz.
ASUS router még ami lehet,de nekem az SW nagyon csicsás és nem tudom HW mennyire jó.
TP-link kínai semennyire nem szoktam ezzel a márkával találkozni -
addikt
válasz Gubek-Einste #35608 üzenetére
Nem is maradna a gyári
-
addikt
válasz Gubek-Einste #35606 üzenetére
Köszi,Asus lesz,mert a Tp-link-en kívül most mást is kipróbálnék.Főleg a SW különbségek miatt.
-
addikt
Sziasztok!
Régebben csak hobbiból olvastam a topikot,de most amikor szükségem lenne nekem is egy routerre már nem vagyok benne a témában
Éjszaka menni szokott a gépem,torrent és külső HDD miatt,desokat fogyaszt és zajos.Család szeretné ha halk lenne éjszakánként.Torrent nem fontos,de jó lenne ha azt is tudná a router.
Most egy 941 ND van,ezt szeretném lecserélni.AC-sek még drága számomra és nincs olyan eszközöm ami tudná.Most még nem kell,de cáfoljatok meg ha rosszul tudnám
Openwrt nekem már sok grafikus felület nélkül már nem megy a beállítása(nem sikerült anno).Gargoyle nekem nem elég okos,annál jobbat szeretnék.Anno Asus volt a szimpatikus,de most nem tudom mi változott.
-Mimo nem kell
-N-es wifi
-1-2 USB port.2. Nyomtatónak max,de az Wifin is megy
-gigabit szerintem nem használom ki.Net 15 mbit,N-es wifi meg nem tud sokkal többet,ráadásul az USB port sem elég gyors hozzá.Amit javasoltok,de ha már az egyik oldal korlátozott,akkor mindegy a másik oldal.Ár:10-20k között lenne.
Köszönöm a segítséget
-
addikt
válasz Intruder2k5 #31210 üzenetére
Openwrt és Tomato között mi a különbség?Openwrt ha jól sejtem,megy TP-linken?
-
addikt
válasz Intruder2k5 #31208 üzenetére
Amelyikhez jobb a FW Inkább Asus-on gondolkozom
2 TP-linkem is van
841 ND Annyira stabil,ha nincs maxon járatva(10/2 net),hogy 3 hónap runtime,áramszünet miatt.Ha meg elment a net,csak a szolgáltató karbantartása miatt volt.De most,hogy rajta lóg a másik router is 741 ND,már nem mondanám igazinak.De most szeretnék mást is kipróbálni.Meg visszaolvasva is inkább másik gyártó.Gbit/n-es wifi/1-2 USB nem tudom mi szokott még igény lenni.Antenna mindegy ha jó a belső.
-
addikt
Hello!
Ha új routert szeretnék,de nem gyári FW-vel,akkor melyik FW a leginkább ajánlott?
-
addikt
válasz Studiossrác #30370 üzenetére
Hello!
Elméletileg ez tudja Tp Link MR3420.De a többit a profik megmondják.
-
addikt
válasz Gubek-Einste #30368 üzenetére
Köszi,otthon van is egy 841ND v7.1. Az nem is vált be repeater-ként,állandóan dobált mindent és megölte a belső hálót.Csak porosodik a polcon,de mivel már napok óta gondolkozok rajta,lehet berakom alhálózatba otthon.Azzal nem volt gond.
-
addikt
Hello!
Ipari területre(20-40 méter fa gerenda csarnokba)kellene mégegy wifis router.Két dolog lenne fontos.
1, Wifi teljesítménye
2, Megbízható kb 40 Mbit/s belső háló kommunikáció.Internet csak 15 Mbit/s-esMár van két wifis router,az egyik egy Tp link 3220,de meglepődve tapasztalják a dolgozók,hogy gyengébb a wifije mint a régi Tp-link WR340(típust nem tudok,csak kinézetet).Helyére kéne egy jobb.
Irányított antenna nem megoldható,körsugárzó kell.8 dBi pedig csak 15°-os,bár ha felrakom 3m magasba 20-40 méterre még jó lehet.Bár nem hiszem,hogy sokat javítana és lehet nincs is szükség jobb nyereségre.De ezt csak akkor tudom meg.Még egy kérdés,tapasztalat alapján ez a felállás maradhat:
Internet(15 mbit)->WR340->Új router->3220
Vagy jobb felcserélni a WR340-et a 3220-al?köszönöm a segítséget.
-
addikt
De az atheros-om semmilyen kiterjesztést nem tud tudtommal Akkor meg akármit csinálok sima g sebességnél nem fog többet szülni.
Emiatt vagy veszek egy sima g routert(WR642G)6,5k-ért vagy n-es szabványt is ismerőt(WR841ND) 8k-ért.
Nem tudom mennyire számít,de 20 vagy 26 mbit nekem mindegy,mert az internetem 1 mbit.Másolni meg ha sokat akarok,akkor bedugom a kábelt és jön 18 mb/s-el kb. -
-
addikt
válasz J.R.Ewing #5525 üzenetére
Köszi a választ!Nekem megéri a 941-es,mert nem tudom kihasználni az N-es szabványt semmiképpen sem és nem is akarok beruházni adapterbe sem.
3 antenna sokat számít a 2-höz képest?A laptop wifi-je mennyire korlátozó tényező,mert annak is elég erősnek kell lennie,hogy messzire eltudjon sugározni. -
addikt
Sziasztok!
Nem tudok dönteni pár router közül.Visszaolvastam,de arról nincs info,hogy van-e nagy különbség a ezek a routerek közül:
TP-Link TL-WR642G
TP-Link TL-WR542G
TP-Link TL-WR340G
Linksys WRT54G2Ami fontos: Kertben is ha lehetne használni az jó lenne,net lassú(lényegtelen),sokat tudjunk és minél olcsóbb legyen,mert nem szándékozom sokat költeni rá.
-
addikt
Egy általános laptopban csak 54mps-el wifi van?Mert akkor hiába veszek 108-at
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Direct One (műholdas és online TV)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- World of Tanks - MMO
- CES 2025: idén sem lesz hiány MSI notebookokból
- További aktív témák...
- Huawei P30 Pro 8/256GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Apple iPhone Xs 64GB, Akku: 100%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Xiaomi Redmi Note 12S 8/256GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy S23 8/128GB, Normál, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!