- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- VR topik
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
eFeMeR74 #46938 üzenetére
Kábeles kapcsolat esetén nincsen sebesség csökkenés, csak repeater üzem mód használatánál feleződik a link sebesség.
Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél. Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1, TP-Link 743ND) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá. Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.#46939 Dency01
Modem-router kombo eszközök nem ajánlottak több okból sem, akik vettek is ilyet azoknak is volt velük gondjuk. Normál modem + wifi router az ajánlott.
Jelenlegi milyen router van szolgálatban?
10k-ért az Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND az ajánlott, ha nem felel meg a gyári firmware képessége akkor tehetsz rá CFW-t amivel több minden lesz elérhető. -
Dency01
aktív tag
Szevasztok egy kicsit off téma is lesz.
Nagy Gamer vagyok, az a helyzet hogy 2 gép van, és mind a kettő elég intenzíven használja a netet én ugye játszanék, a másikon tesóm pedig videó nézés , böngészés, letöltés stb..
A gond hogy pl megy a letöltés a másik gépen és hiába állítok be mondjuk egy 512kbyte-os letöltést rá, én nem tudok játszani annyira laggolok. (10mbit-es t-home net)
Valamit hallottam erről a Qos csomagütemezőről hogy ezzel lehetne babrálni valamit. Az lenne a kérdésem hogy ezt szoftveresen nem lehet megoldani? Csak routerrel?
A routeremnél Qos fülön csak "Traffic Statistics" -van de nem tudok állítani semmit rajta.
Valaki segíthetne , ha mindenképp router-t kell vennem hozzá akkor ajánlhattok, modemes kellene. Max 10-ért.
Előre is kösz. -
eFeMeR74
senior tag
válasz
Brooster1986 #46932 üzenetére
Sajnos ez a cisco nem egy nagy durranás (Normalis Gigabites dual erős chipszettel szerelt router lenne megfelelő) A 2 router sem megfelelő, mert feleződik a sebességed (Ugyan az a helyzet a jeltovábbítokkal)
Bár egy range extender jobb választás lehet (40MB ne várj nagyobb speedet a teraszon)
A panel amúgy is olyan mint a szivacs és rengeteg eszköz müxik 2,4ghz (pl micro)ami bezavar ezért nehéz olyan csatornát találni amin ki fogod tudni használni wifin a sávszélességet. 5ghz lehet a megoldás csak sajnos azon kisebb hatótávolságod lesz viszont gyorsabb a net. -
-
Kephamos
addikt
válasz
Gubek-Einste #46935 üzenetére
És a TP-linkek nem megfelelőek? Nem olvastam róluk rosszat.
-
-
Kephamos
addikt
Üdv!
Routert keresek panel lakásba.
Jelenleg 100Mbites digi netem van, de nem kizárt hogy késpbb nagyobb csomagra váltok. PC-t használnék vezetékkel, illetve egy iPhone 6-ot wifin. Található még egy PS3 és egy totálbuta nagytévé. Jó volna, ha tudnék egy winchestert kötni a routerre és az valahogyan a rajta található filmeket PS3-ról le tudnám játszani. Nem tudom, hogy ez mennyire lehetséges.
Miféle routert vegyek? Szeretnék minél kevesebbet költeni rá. A keret első körben 15 ezredes. -
válasz
Maczbal #46931 üzenetére
A teljes sebesség vezeték nélküli átvitele már eléggé határ eset N-es linken, 2,4 GHz-n kb 80-100 Mbps amit gyakorlatban átmehet a körülményektől függően, 5 GHz-n ennél több is a távolság/zavarok jobban befolyásolják. AC-s eszköz párral a teljes sebesség meg lehet de itt is jelen van az 5 GHz távolság/zavarok befolyása.
A kinézett eszközökről: Asus N18U/AC55U, TP-Link Archer C5/C7 jót lesz. A TP-Link Archer D5 egy DSL modem-router így nem ajánlott, gondolom nem is xDSL neted van így teljesen felesleges is számodra az ilyen kombo eszköz beszerzése.
Alternatíva lehet még az Asus N56U/N65U/AC56U, a TP-Link 1043NDv2/v3/3600/4300 is.
Hatótávra előre semmit sem lehet biztosra mondani, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni mennyi is az annyi.#46932 Brooster1986
A gondod elsődleges forrása nem feltétlenül a panel falak, sokkal inkább a mások által üzemeltetett wifi hálózatok okozta zavarok.
1; Ha nem felelő a sebesség/lefedettség akkor másodlagos eszköznek a beüzemelése jó ötlet.
2; A Cisco-t nem tudod lecserélni. Nem lesz gond az azonos SSID/jelszó használata több eszközön.
Ajánlott eszközök 20k-s határral:
5 GHz-s wifi nélkül: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3
5 GHz-s wifivel: Asus N56U, TP-Link 3600/4300
20k felett: Asus N65U/AC55U/AC56U, TP-Link Archer C5/C7 -
Brooster1986
újonc
Sziasztok!
A következő lenne a kérdésem. Egy négyemeletes panelház 3. emeletén 120mbit-es Telekom internettel rendelkezem, amit egy Cisco EPC3925 oszt meg a lakásban.
Ami furcsa, hogy már a szobában, ahol az IP tv és a router van, ott is jelentősen lassabb sebesség érzékelhető, kb. 80Mbit, de a másik szobában a jel, gyakorlatilag 10Mbit alá csökken. A teraszon a jel pedig már nem fogható (kb 12 méterre az IP tv-től és a routertől). Arra gyanakszom, hogy a panel falak árnyékolják le a jelet, ezért egy újabb router beszerzésén gondolkozom, amit a másik szobába tennék, és a két router-t összekötném egymással.Két kérdésem lenne:
1. Reális megoldás-e új routert venni és két wifit használni ugyanazon a hálózaton jelerősítés céljából?
2. Ha igen, akkor Ti milyen routert vennétek, ami elbírja a 120Mbps sebességet? Őszintén szólva lehet, hogy a Cisco-t is lecserélném és vennék két ugyanolyan routert. Router tekintetében nincsenek nagy igényeim a legyen gyors net-en kívül...Árban 20-30e közötti routeren (routereken) gondolkozom, bár arról nem vagyok meggyőződve, hogy a Cisco-t is el kellene dobnom. Ami számít, hogy erős legyen a jel a másik szobába és tudjak egy hálózati név alatt két routerrel wifit osztani.
Köszi előre is a segítséget!
Üdv:Brooster
-
Maczbal
csendes tag
Sziasztok!
Én is router vásárlás előtt állok, 120/10-es internet előfizetésem van, ezért szeretném, ha a vezeték nélküli sebesség kapcsolata ezt stabilan hozná legalább a ház adott szintjén, de a NAS gyors elérése miatt jó lenne, ha ennél nagyobb teljesítményre is képes lenne.
Az első dilemmám az, hogy AC vagy N szabvány között keresgéljek egyáltalán...
Jelenleg nincs AC képes eszköz a házban, de előre tervezés szempontjából nem zárkózok el az ilyen routerektől sem. Most azonban egy 300 Mbit/s-es N-es eszközzel is beérném, ha azt nagy hatótávolsággal és stabilan tudná szolgáltatni.30 ezer forint a legfelső határ, ennyi pénzért nem vagyok biztos, hogy minőségi AC routert tudnék vásárolni, ezért lehet beérném egy felsőbb kategóriás N-es eszközzel, ami tényleg hozza a ráírt paramétereket.
Igazából nekem semmi extra funkcióra nincsen szükségem, bár jó lenne, ha lehetne telepíteni rá Tomato-t.
Legfontosabb, hogy gyors legyen, stabil, nagy hatótávolságú és gigabites portokkal rendelkezzen.Amik között keresgéltem eddig:
N-es: ASUS RT-N18U
AC-s: TP-LINK Archer C5, TP-LINK Archer D5, TP-LINK Archer C7, ASUS RT-AC55UHa esetleg van más alternatíva is, nyugodtan írjátok, segítsetek választani!
Előre is köszönöm szépen.
-
VeryByte
őstag
Két telephely site-to-site VPN összekötésére mit javasoltok? Rettenet nagy sávszél nincs.
Régen Draytek-kel csináltam ilyet, talán most már tudtok olcsóbb alternatívát mondani. -
válasz
apple87 #46928 üzenetére
szia,
az "e" jelölésű típus nem a jó wifi szórásáról híres, bár ha az elhelyezés viszonylag jó, illetve a beállítások is rendben vannak, valamint az ellenoldal és a környezeti tényezők is úgy akarják, akkor egy paneles fal még nem szokta teljesen ellehetetleníteni a kapcsolatot.
próbáld meg ideálisabb helyzetbe tenni/forgatni, illetve teszteld a kapcsolatot más/minden csatornán, ha nem segít, akkor érdemes lehet kipróbálni másik routert, adott tekintetben jobb képességűt.
paneles környezetben akár olyan is lehetséges, hogy a 2.4 GHz kapcsolat jobb routerekkel és ellenoldalakkal is problémás, mert (túl)telített a hálózat és csak az 5 GHz-re átállás a jó megoldás. -
apple87
senior tag
Sziasztok !
Lenne egy kérdésem,
Van egy routerem Ilyen: https://www.asus.com/hu/Networking/RTN12E/Tökéletesen működik a szobámban, viszont ha átmegyek a másik szobába pl a telefonommal akkor már nm találja a jelet vagy nagyon gyenge.Panel lakásba lakom ,beton falak vannak ,2 beton fal ennyire leárnyékolja a jelet...?Akárkit kérdeztem aki panelba lakik, nekik jó a jelerősség persze másfajta routerük van.
Probáltam már többféle beállítást de semmi.
Szerintetek mi lehet a probléma? -
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
A jelenlegi modem+router kombohoz egy külső routert vennék, mert a WIFI sajnos elég instabil, néha megszakad, és nem lehet csatlakozni a hálózathoz.
A net 40/4-es, a lakás egy társasházban van, és maga a lakás kb 7*10m. A Router a folyóson, majdnem a lakás kellős közepén lenne. Mit ajánlotok?
Arra gondoltam, hogy egy TP-Link TL-WR1043ND v2-be ruháznék be. Lehet, hogy kicsit sok, de gondolom hosszú tavon jó lehet, és szeretnem, ha mindenhol erős lenne a jel a lakásban. Mit ajánlotok helyette esetleg? Bátran megvehetem?Köszönöm!
-
V8TommY
tag
Sziasztok,
Külsö okok miatt a jelenlegi routeremet cserelnem kell.
Olyan router keresek ami a leheto legerosebb jelet adja es 5 Ghz-et is tud.
30 ezer forint fele nem szeretnek menni, es mar az is nagyon a max lenne.Kerlek, tudnatok adni ötletet?
Jelenleg fut az amazonon egy TP Link Archer C7 kb 22 ezer forintert. A kerdest ugy is meg tudnam fogalmazni, hogy egy ilyen környezetbe tudtok-e erosebb/jobb rotuer ajanlani.
Elöre is köszönöm a segitseget!
-
-
zserrbo
aktív tag
Vettem én is egy ASUS RT-N18U-t 17000-ért, de azon nincs 5ghz. Néztem a következő ami ajénlott az ASUS RT-N56U, ami 19e-től kezdődik. Van más ami ajánlott 21 ezerig és van rajta 5ghz? Azért kellene, mert bérházba kerülne, ahol leg. 8 wifi is van mellette.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Ryzen 3 3200g, Gigabyte A520M K V2, 16GB ram, 512Verbatim Vi560S2 M. 2 ssd+256 GB ssd
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD Magyar
- ELADÓ ASUS Vivobook 15 (X1504VA) Notebook - 15,6" Intel i5-1335U, 8GB, 512GB SSD, Win11
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD IPS Magyar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest