Hirdetés
-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bcl
senior tag
Szerintem itt a szezon a fazonnal keveredik:
A JBOD lemezekről szólA Volume már egy másik logikai szint (Volume manager / lvm).
Az, hogy hogyan szervezi egy adott OS az lvm-eket már a JBOD - től független dolog. A JBOD, ahogy lentebb írtam, azt jelenti, hogy a hw a lemezeket "átadja" az OS-nek, ami majd kezd vele valamit.
És NEM hardveres raidbe vannak szervezve.
A JBOD nem zárja ki a raidet sem!! - pontosabban de, a hardveres raidet igen, pont ez a lényege!Az OS aztán csinál, amit akar a lemezekkel. Legyen akár lvm rajtuk. Ahogy nézem lentebb, van is, valószínűleg valamilyen proprietary megoldás. Engem kicsit a stripe-ra emlékeztet, azzal a különbséggel, hogy nem dobálja szét a fájlokat minden lemezre (így gyorsítva az írást, és az olvasást is), hanem ahogy az egyik telik, úgy pakolja a másikra az adatokat. Ezért maradhatnak - meg szerencsés esetben - ha egy disk kidől.
De ez már valamilyen gyártóspecifikus megoldás lesz.Oké, még egy példa: van egy truenas rendszer, a gépben egy LSI vezérlő. JBOD-ban átadja a lemezeket az OS-nek, majd erre tettem ZFS-t (még régi, rossz szokás, hogy ehhez ragaszkodok, a Solaris időkből maradt ).
A ZFS annyiban speciális, hogy az lvm + fs is (a kettő nem feltétlenül kell, hogy együtt járjon, ld linux lvm + rajta akármilyen fs).Idézet a Seagate oldaláról:
Software Components
As a basic storage enclosure, JBODs typically do not have software elements for data redundancy, performance, and data management. These tasks are typically handled by the host.
JBODs establish a connection with a host storage interface and operating system, which subsequently provides the file system and provisioning. User data is then managed by the host operating system and host application software to provide for the specific application used by the business
(forrás: https://www.seagate.com/gb/en/blog/what-is-jbod/)
De hogy még tovább menjek: a wikipedia oldalon írja is, hogy hívják SPAN/BIG-nek is a lentebb említett felállást, gyakorlatilag pontosan azzal az ábrával, ami itt szerepel. Ez JBOD ugyan, de már rajta van egy fizikai lemezeken átnyúló kötet (!!) fajta, vagy struktúra. Még egyszer: ez már szoftveres megvalósítás. A "csomó lemez" csak úgy ott van, nem-raidben.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Non-RAID_drive_architectures)
Bocsi, ha hosszú voltam!
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Rpaspberry PI 4 8GB RAM, X825-C8 ház, X735 Tápvezérlő Hat, X862 m.2 SSD Hat, WD 240 GB m.2 SSD-vel
- Samsung Galaxy Note 10.1 tablet vezeték nélküli billentyűzettel, tokkal, egyéb kiegészítőkkel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest