- Windows 10
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- XPEnology
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Direct One (műholdas és online TV)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mozilla Firefox
- Linux kezdőknek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
senior tag
"Így is túl értelmesek ahhoz, amilyen feladatok várnak rájuk."
Gratulálok az emberek lenézéséhezEzt most félreértetted, pedig egyszerű mondat, ami pont az ellenkezőjéről szól. Ha visszaolvasol, folyamatosan nem érted a következtetéseimet, de lehülyézel. Végülis, valahol ez a szép ebben a világban.
A Tények Erdejében nincsenek faházak
-
Nem, nem ezért kihívás, de azért bizonyos agy kell hozzá (amúgy tényleg idióták csinálták, de azért működik ).
" de körülbelül értened kellene a szindrómát, aminek a lényege, hogy nem tudják ki vagy kik azok a csoportban akin múlnak a dolgok."
Szerintem kb. 15+ év meló után pontosan tudom, miről beszélsz"Akárki jön szembe az utcán, nyomogatja az okostelóját, de te el tudod képzelni, hogy annyira hülye, hogy nem érti a nyomorult csomagológépet. "
Userekkel dolgozom. Nem elképzelni tudom, hanem pontosan tudom, hogy 99%, hogy olyan hülye. Azt is, hogy ez baj.
(De az eddigiek alapján a leghülyébb te vagy )"Így aztán azt sem érted, hogy a német miért beszéljen ahhoz, aki nem tudja megoldani a feladatot. "
Mondjuk azt, hogy meg tudja oldani?"Így is túl értelmesek ahhoz, amilyen feladatok várnak rájuk."
Gratulálok az emberek lenézéséhez[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
senior tag
Kihívás, mert hibbantak programozták le azt a csomagolószoftvert. Úgy van, mint minden cégnél, aki ért hozzá azt átverik, otthagyja, és megy máshová programozni, ahol majd megint átverik. Meglepne ha az informatikában másképp lenne. A hülyék meg maradnak stabilan, és akkor csinálnak olyan dolgokat, hogy az agyad eldobod, ha tényleg elkezdesz belelátni, hogy mit művelnek.
A múltkor volt egy műsorban a home office kapcsán, hogy akkor derült ki, hogy a legtöbb ilyen informatikai cégben, fogalmuk sem volt arról, hogy ki felelős azért hogy eredményesek. Tehát akire tippeltek, meg mondjuk megnyomták a fizetésénél a ceruzát, arról például bebizonyosodott, hogyha bent van, sincs értelme, mert ugyanúgy nem sikerül időre semmi, mert aki otthon van azok közt valaki kevesebbet dolgozott, de azok közt meg nem volt olyan, akit magasabb státuszúnak nyilvánítottak, vagy értékeltek, tehát elméletileg nem kellett volna számítania a munkájának. Most emlékezetből mondom, ezért lehet nem pontosan ez a szitu, de körülbelül értened kellene a szindrómát, aminek a lényege, hogy nem tudják ki vagy kik azok a csoportban akin múlnak a dolgok.
Bár, lehet túl sokat látok beléd. Eleve a csomagolóállomásos sztorinál az azért működik úgy, illetve van szélsőségesen leegyszerűsítve, hogy gyorsabban lehessen csomagolni, és 0 betanítási idővel. Akárki jön szembe az utcán, nyomogatja az okostelóját, de te el tudod képzelni, hogy annyira hülye, hogy nem érti a nyomorult csomagológépet. Ilyen következtetésekkel aztán persze, hogy nem érted hol kell a megoldás irányába fordulni.
Így aztán azt sem érted, hogy a német miért beszéljen ahhoz, aki nem tudja megoldani a feladatot. Vagy miért hallgassa meg? Mit tudnak neki mondani, amit hálózati eléréssel nem lát, vagy az eredményekből? Általában azzal beszélnek akivel muszáj, mert mégiscsak ő itt a megbízott helytartó, rendeli a piát, meg a hostessekkel.
Értő olvasás az a Monte Christo grófjához kell. Értelmesebbnek kéne lenni? Így is túl értelmesek ahhoz, amilyen feladatok várnak rájuk. Majd beprogramozzák rendesen azt a csomagolórobotot az osztrákok, meg küldenek betanító ütemtervet lefordítva.A Tények Erdejében nincsenek faházak
-
"Például a gyakorlatban, kivel fognak mondjuk a németek beszélni?"
Egyre kevésbé van értelme annak, amit írsz" És ha már beszélni tudsz, csupa gyökér mindenhol, mégis kinek fogod tolni? "
Pont ezért kéne az átlagnak értelmesebbnek lennie, mint jelenleg. Mi épül abból, ha félhülyékből áll a társadalom?
BTW a valóság, hogy egy mezei fémipari gyárban már a csomagolóállomáson is terminál írja ki, mit csinálj, mennyit hova kell tenni, nyomogatniuk is kell, stb. 8 általánossal már jelenleg is kihívás, és ez egy egyszerúbb hely. Mire lesz alkalmas az a munkaerő, amit te vázoltál?"Elsősorban olvasni kell, ott meg 3 szóból meg a környezetből érteni lehet mit akarnak, nyelvtan megint nem kell."
Nyilván az értő olvasáshoz sem@dabadab : Bot?
-
Én csak kérdeztem. Kérdezni szabad.
A kérdés mögé egy háttérbirodalmat képzelsz.
Ha egy szíriai menekült az válaszolja, hogy nem magyar az anyanyelve, akkor dicséretet kap. Kevés hibát követ el a szavak használatában.Végül is mindegy. A nem válasz is válasz.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
dabadab
titán
Tök érdekes világban élhetsz, ahol a népesség gyakorlatilag kizárólag néma, rabszolga segédmunkásokból áll, akik végtelen szalagok mellett dolgoznak.
Nem kérhetsz fish and chipset Angliában, mert nincs olyan hogy hal.
Egyébként van BÁRMI, amihez értesz vagy csak ilyen nyilvánvaló blődségeket szedtél össze az internetről?
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
senior tag
A nyelvtanítás ami felszínes. Például a gyakorlatban, kivel fognak mondjuk a németek beszélni? Az iskolában az osztályból lesz 1 akivel fognak. Annak meg úgyis fizetnek magántanárt is, meg le lesz vajazva minden, igazából nyelvet sem kéne tudnia, csak a látszat nem árt a Csekonics bárókának. 20 gyerekből 19 az mexikóiak, oroszok, lengyelek, stb. közé kerül. Egy melóban nagyonnem kíváncsi senki arra amit mondasz, vagy megcsinálod, vagy repülsz, nincs olyan opció hogy beszélsz. Mondjuk az nálunk sincs, tehát már ebből lehetne következtetni, de minek ugye? Érteni kell amit mondanak, azok egyszerű dolgok. És ha már beszélni tudsz, csupa gyökér mindenhol, mégis kinek fogod tolni? Ha nem tőmondatban szólnak az emberhez, akkor vagy azt jelenti összekevertek valakivel, vagy azt hogy kirúgnak. Ha túl sokat beszélsz az baj, mert akkor vagy mindent elbaszol, vagy lógsz, akkor megintcsak fornextciklus a kirúgásra. Nézd meg Ricky Gervais nyelviskoláját. Nem kérhetsz fish and chipset Angliában, mert nincs olyan hogy hal. Van laposhal, sügér stb, de ha odamész hogy hal kell, japán turistának néznek és odadnak valami szart, ami már egy hete ott dekkol.
De egyébként ami nálunk kell, az kimerül az írott szöveg elolvasásában, illetve esetleg visszaírsz valamit, amit vagy egy másik hasonló tudásúnak írsz, vagy egy olyannak akinek anyanyelve, az meg úgyis toleráns lesz, mint az indiaiakkal. Megérti az a fő, és a lényeg hogy jó hírek legyenek. Tehát jó híreket kell tanulni, kész van főnök, megy főnök, oké minden. Nem azért kellünk az EU-ba, hogy azt írjuk ez egy nagy lófasz gyerekek, hanem hogy gut,gut.
Elsősorban olvasni kell, ott meg 3 szóból meg a környezetből érteni lehet mit akarnak, nyelvtan megint nem kell. Ezeket nem mondják el nyelvórán, mert már azzal vannak elfoglalva, hogy az esernyőnél, tanítják a nyelvtant, miközben nincs is esernyőm, tehát már azokat a szavakat sem fogom használni, amiket fontosnak gondolnak, és összedől az egész nagy értelmes kártyavár. Itt kezdődik, hogy mit kéne megtanítani, és erre épül minden ami hasznos. És ha már olvas meg ért valaki, akkor elkezdheti a nyelvtant ha annyira ráfüggött, az otthoni szokások miatt ugye meg a Mikszáth/Jókai tandemen pallérozott hazafi. Na meg a kiejtésnek sincs semmi értelme, ami ugye fonetikusan le van írva, mert azt helyben kell megtanulni hogy ejtik ki a helyi bugrisok, a lengyelek úgyis éppolyan szerencsétlenül beszélnek mint mi, tehát velük nem kell az oxfordi akcentuson izgulni. Kábé vázoltam néhány szempontot, ha már a felszínességet szóba hoztad.[ Szerkesztve ]
-
"hogy úgy tanulnak meg kint például angolul, hogy elcserélik egy szamárért a piacon az itteni angoltanárt, "
Tehát ha van pár kókler, akkor a nyelvtanulás hülyeség? Fura logika."Nem tudom még mekkora valóságnak kell szembejönnie. "
Mármint neked. A valóság az, hogy a nyelvtan tanítása nem véletlen sehol."Nem kell érteni hozzá a nyelvtant, én sem emlékszem a határozószó mit jelent, mégis írok, és érted."
Amíg bele nem futsz egy olyanba, amikor szükség lenne rá."Nem kell érteni hozzá a nyelvtant, én sem emlékszem a határozószó mit jelent, mégis írok, és érted."
Mert tanultad. Ha tudsz idegen nyelven, ahhoz tanultál nyelvtant is, amúgy. Legalábbis az alapjait érted.". Azért kell a nyelvtan, mert egy tanítható tudomány. Nincs más titka. Fenntartja a tanár hivatalát a tananyag."
Valahogy sejtettem, hogy te mindenből csak a felszínt látod. Elég szomorú.
Nem, nem ennyiről van szó. Ami ennyire üres, az nem szokott hosszú távon fennmaradni." Egy ismerősöm például évekig fizetett magán nyelvtantanárt, de végül az amnesztiával jutott diplomához. Ez egy tömegjelenség, biztos mindenki tudna ilyet mondani. "
Igen, tömegjelenség a lustaság. Nyilván van, akinek nagyon nehezen megy, de én sokkal több embert ismerek, akik sz@rtak az egészre inkább. Gondolom neked is az csípődött be, hogy nyelvtanon fingattak (Én sem voltam jó belőle, de nem mondom, hogy hülyeség, ahogyan pl. matematikára sem.)Mutogatni való hater díszpinty
-
senior tag
Kismillió példa van rá, hogy úgy tanulnak meg kint például angolul, hogy elcserélik egy szamárért a piacon az itteni angoltanárt, anélkül hogy bármi fogalmuk lenne a nyelvtan létezéséről. Nem tudom még mekkora valóságnak kell szembejönnie. Nem kell érteni hozzá a nyelvtant, én sem emlékszem a határozószó mit jelent, mégis írok, és érted. Jó mondjuk itt ez nem idegen nyelv, de egy másik nyelven még ennyit sem tudok a nyelvtanról. Vagy pl. angolul úgy leveleztem a kínaival, hogy egyikünkről sem lehetne mondani, hogy tudott, nyelvtant meg, ne röhögtess. Azért kell a nyelvtan, mert egy tanítható tudomány. Nincs más titka. Fenntartja a tanár hivatalát a tananyag. Ha úgy tanítanák, hogy megtanuljanak, akkor rájuk jóval mérsékeltebben lenne szükség. Egy ismerősöm például évekig fizetett magán nyelvtantanárt, de végül az amnesztiával jutott diplomához. Ez egy tömegjelenség, biztos mindenki tudna ilyet mondani. Kinek volt belőle haszna? A tanároknak, ennyi a történet. Lingvista maffia. És akkor jönnek ekkora baromsággal, hogy finnek vagyunk.
[ Szerkesztve ]
-
Azt kérdőjelezted meg, hogy a helyesírásnak van-e értelme, meg a nyelvtannak.
Bebizonyítottuk, hogy van. A nyelvtanuláshoz pl. kifejezetten kell, de az csak egy bizonyítási út volt amúgy.". Például, hogy a gyerekek sem tanulnak nyelvtant, "
Mire tudna tanulni, már felszedte a nyelvet. De ez nem jelenti, hogy ne lenne fontos tudnia, hogy a saját nyelve hogy működik, meg hát egy rakás fogalom alapja is az, ami a nyelvtan, ezért tanítják az iskolában. Meg idegen nyelvekhez is. Ha nincsenek ilyen fogalmaid, hogy részes eset, tárgyeset, akkor soha nem fogod megérteni, hogy miért ihr néha a sie, és hogy az ihr néha miért ők, miért ő (Nyilván ez egy rendkívül logikátlan rendhagyás, de anélkül, hogy az esetek fogalmát meghatározod, soha nem fogod tudni elmagyarázni senkinek, hogy a női "ő" és az amúgy "ők" miért ugyanaz a szó )" ahová utólag erőszakolták rá a formát, ahogy a nyelvtant a nyelvre. "
Ez meg konkrét hülyeség A nyelvtan a létező nyelv formális leírása, ld fent"aminek a fényében a debil iskolarendszerünk nevetségessé válik,"
Az már megvolt, de valamilyen formájú nyelvtanoktatás mindenhol van (max. nem külön tárgyként )Mutogatni való hater díszpinty
-
senior tag
Nem magyaráztál el semmit. Egyébként ezek köztudottak amiket beszélsz, semmi új információval nem szolgáltál. Azt kérdőjeleztem meg, hogy kell a nyelvtan a nyelvtanuláshoz. Szerintem egy erőltetett, mellékes információ. Egyébként tanulmányok is rendre felbukkannak erről. Például, hogy a gyerekek sem tanulnak nyelvtant, tehát mégcsak különösebben szokatlant sem mondtam, amiről ne látnál az átlagmédiában, szakemberektől tanulmányokat. Tetőtől építik a házat, miközben még a tető sem szabályos, tehát nem oda fog kerülni a gerenda, ahová utólag erőszakolták rá a formát, ahogy a nyelvtant a nyelvre. De ez nem arról szól, hogy így tanulj. Arról hogy ez igaz. Mindenki úgy tanul, amilyen lehetőség elérhető. Meg lehet tanulni ugyanazt 199szeres befektetéssel, ugyanakkor a zéró tanulás nem elég hozzá.
Valószínű egyébként, hogy ugrásszerűen fog a változás eljönni. Mi belülről sosem csináltunk semmit, tehát nyugaton kijön egy olyan módszer, például a technikai fejlődés következtében, aminek a fényében a debil iskolarendszerünk nevetségessé válik, akkor 1az1- ben átveszik, és onnantól azt fogják szajkózni hogy azajó, azajó.[ Szerkesztve ]
-
"Szerintem meg, amúgy nem, és sosem válik rutinná."
Nyilván nem, hát elég sok ember tanult meg idegen nyelvet, nyilván nem tanultak hozzá semmit, hogy amúgy hogyan kell összerakni mondatokat
Tehát egy idegen nyelv tanulása közben elég sokszor elgondolkodsz rajta, hogy melyik aak a helyes, amíg nem rögzül. Ez maga a tanulás. Komolyan..."És megkérdőjelezek mindent, ami nem működik,"
Tök jó, csak ha elmagyarázzák neked, hogy hogy működik, meg amúgy egy komplett tudományterület épül rá, amiről bizonyított, hogy van értelme, akkor legalábbis ne erőltesd a baromságotMutogatni való hater díszpinty
-
senior tag
"Menet közben, miközben beszélsz és az egyik szó után küldöd a másikat, eközben kikeresed fejben hogy melyik tárgyerset, melyik részes esete forog fenn, hogy a megfelelő előtaggal megküldd a mondókádat."
Erre válaszoltad azt, hogy...
Amúgy igen, amgy rutinná nem válik
Szerintem meg, amúgy nem, és sosem válik rutinná. Azokat a szavakat használod, amelyeket eleget láttál, halottál az adott közegben, abban a formában szerepelni ahhoz, hogy élesben eszedbe jussanak.
És megkérdőjelezek mindent, ami nem működik, mivel annak is van oka, hogy valami működik.Hieronymus Továbbra sem értem, miért merült fel benned, hogy nem magyar az anyanyelvem. Nem láttam még, hogy hozzászólásban megkérdőjelezted volna bárkinél. Ha szíriai menekült vagyok, akkor ez azt is jelentheti hogy másodrendű állampolgárként kezelsz. Csak hogy értsd, ez helytelen, nem elfogadott, nem kulturált viselkedés, és a törvény sem enged ilyet. Nem szokásom fenyegetőzni, ezt se vedd annak, de nem árt ha tisztában vagy vele hogy már túlmész minden határon, ami később neked lesz kellemetlen. Ráadásul a személyes támadásaidat próbálod, tényeknek feltüntetett összevissza hablatyolás mögé rejteni, amiknek a közös nevezője, hogy baromságok, de legalább a tárgyhoz sincs semmi közük.
-
"a nyelvtan már csak távoli idők emléke"
Nem kell a nyelvtanon gondolkodni beszéd közben. Az emberek többsége, legalább is az anyanyelvén, nyelvtanhelyesen gondolkodik. Élőbeszédben ritkán van mondatszerkesztési hiba. Inkább a tartalom árnyalódik a mondat végére. Illetve divatos töltelékszavak keverednek be a mondatokba.
A külföldön élők esetében, a gyerekeknek nem mindig van anyanyelve.
A szülők magyarul beszélnek otthon. A napi élet viszont az adott ország nyelvén folyik. Iskola, bevásárlás.... Ez esetben a magyar nyelv elsajátítása nem lesz hatékony. De legalább az ország nyelvének elsajátítása is nehezebb lesz. Hiányzik ez első néhány életévben az adott ország nyelvének használata.A kérdés továbbra sem az, hogy kém vagy, vagy sem. Csak terelsz. Nekem amúgy is tök mindegy.
A kérdés továbbra is, hogy magyar az anyanyelved vagy nem.
Egyszerű kérdés, amire egyszerű választ lehetne adni. Mégsem boldogulsz a válasszal.
Igen vagy nem?Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
"Arra nincs idő beszéd közben, "
Igen, ezért van, hogy a nyelvtanulás nagy része gyakorlás."Általában érzésre megy, ahogy sikerül, később a nagy gyakorlattal rögzül a helyes használat. "
OK, akkor én mit mondtam eddig?"amikor is a nyelvtan már csak távoli idők emléke, nemhogy beszéd közben vissza tudd idézni."
Értelmes ember szokott emlékezni arra, amit tanult. Nekem is csúnyán szoktak nézni, amikor mondom valamire, hogy azért valami fogalmad lehetne, mert pl. középiskolai tananyag az illető cucc (Vagy pl. user, akinek az 1 hete tartott bevezető oktatáson elmondtuk, mivel kihez lehet fordulni )Látom, hogy nagyon bajod van valamivel, de nem érdemes élből mindent megkérdőjelezni, amiről azt hiszed, hogy nem jól van úgy, vagy neked nem tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Amúgy igen, amgy rutinná nem válik.
Arra nincs idő beszéd közben, csak ha te vagy a borneói szultán, aki bármeddig ööözhet. Általában érzésre megy, ahogy sikerül, később a nagy gyakorlattal rögzül a helyes használat. Ahol nincs nagy gyakorlat, ott soha, illetve a gyakorlat elmaradása újfent visszaesést okoz, amikor is a nyelvtan már csak távoli idők emléke, nemhogy beszéd közben vissza tudd idézni.
Ismerem ezeket a lózungokat. Azt sem tudják az egészről, amit egy átlagember, akkor azok meg sem próbáltak másra gondolni, mint a lustaságra, így persze hogy az jutott eszükbe.Hieronymus És arra nem gondolsz, hogy ha orosz kém lennék, letagadnám, vagy ellenkezőleg, elmondanám mert arra számítanék, hogy úgysem hiszed el.
[ Szerkesztve ]
-
"Menet közben, miközben beszélsz és az egyik szó után küldöd a másikat, eközben kikeresed fejben hogy melyik tárgyerset, melyik részes esete forog fenn, hogy a megfelelő előtaggal megküldd a mondókádat."
Amúgy igen, amgy rutinná nem válik. A 2. nyelv tanulása nem olyan, mint az anyanyelvedé, ha esetleg valami új ebből.
Illetve akkor sincs tragédia, amikor nem találod el, mert külföldiként nem akkora gáz, ha töröd a nyelvet. Anyanyelvűként viszont na.A dimplomaamnesztia meg a lustaságról szólt, meg hogy a járvány alatt nem működtek a nyelvvizsgaközpontok.
Te vered át saját magad. Felőlem úgy vagy hülye, ahogy akarsz - lehetőséged mindig van tanulni
-
"Lendüljünk át azon a részen, ahol próbálod leleplezni hogy orosz kém vagyok"
Mikor írtam azt, hogy te orosz kém vagy? Soha! Eddig eszembe sem jutott.
Most, hogy szóba hoztad, már hajlok arra, orosz fizetett alkalmazott vagy. Nem kém. Propagandista.Most már tényleg érdekes, hogy egy egyszerű kérdésre képtelen vagy válaszolni.
Magyar az anyanyelved vagy sem?A németeknél jobban tanítanak nyelvet. Általában német anyanyelvű nyelvtanárok tanítanak.
Jó eséllyel nem beszélik a tanulók anyanyelvét.Magyarországon a nyelvtanárok jó része csak tanulta azt a nyelvet, amit tanítania kell. De nincs élettapasztalata. A másik oldalról nézve. A tanulóknak is nagyobb a tanulási motivációja Németországban, mint Magyarországon.
Van egy harmadik szempont is. A nyelvtanítás egyben ismeretterjesztés is. Hasznos információkat tartalmaz.
Egy fejezet a németországi sörök típusairól szól. Nem csak azt tanítják hogyan rendelj egy étteremben. Azt is tudod, hogy az itallapon lévő söröknek mik a tulajdonságai. Legalább jelzés szinten.Ezzel szemben Magyarországon a nyelvtanításnak nincs ilyen másodlagos haszna. Én négy évig tanultam oroszt. A negyedik év végére nem jutottam el odáig, hogy egy pohár vizet tudjak kérni oroszul.
Egy időben voltak orosz munkatársi kapcsolataim. Értékelték azt a néhány szót, ami megmaradt az emlékeimben. Bár egy pohár vizet, ma sem tudnék kérni oroszul.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
senior tag
Tény, hogy fingom nincs a német nyelvről. De lássuk mit mond erre a net.
"Az esetek német elnevezéseit mindenképpen tanuld meg (Nominativ, Akkusativ, Dativ, Genitiv), hiszen még gyakran fogunk velük találkozni, például a főnevek ragozásánál is."
Menet közben, miközben beszélsz és az egyik szó után küldöd a másikat, eközben kikeresed fejben hogy melyik tárgyerset, melyik részes esete forog fenn, hogy a megfelelő előtaggal megküldd a mondókádat. Mit nem értesz azon hogy eredménytelenül? Pár éve osztották ki a diplomaamnesztiát, mert tízezrével voltak akik nettó 18 évig iskolapadban ültek, anélkül hogy egy idegen nyelvet elsajátítottak volna.
Ezek után bízni a nyelvoktatásban csak egy olyan világban lehetséges, amiben az iskola, ahol ha tanulsz valami feleslegeset, az nem lesz felesleges, és ahol az egyenhüvelykujj feltalálói a hasukra ütve találják ki a szabványokat, vállvetve harcol a cégek ellen , és olyan tudást ad az embereknek, amiben te nem veszed észre hogy ki dolgozik gyártósoron és ki a felsővezető. Téged átvertek.Hieronymus Lendüljünk át azon a részen, ahol próbálod leleplezni hogy orosz kém vagyok. Tehát az iskolázott emberek, azért kellenek a cégeknek mert azokkal jó tapasztalatok vannak. Maradjunk annyiban, hogy a cég szempontjából hasznos az egy tág fogalom, és nem biztos hogy minden résztvevő számára egyaránt hasznos. Németországban is ilyen szarul tanítanak nyelvet, szóval ez egy világszövetség, vagy ott ez nem menne át?
[ Szerkesztve ]
-
"A cégeket a haszon érdekli, nem a helyesírás."
Tanulatlan ember kevés hasznot hajt. Inkább veszélyes, mint hasznos. Az alkoholista segédmunkások kora már leáldozott.
"Hiába tanulja a nyelvtant, ha nem ért, nem beszél, akkor semmi értelme hogy helyesen nem tud, vagy helytelenül nem tud. "
Te nem érted.
Az, hogy a magyar nyelvtanítás kevéssé eredményes, az nem a nyelv szabályainak hibája.
A szavakat és a nyelvtant egyszerre tanítják. Az lenne a cél, hogy nyelvtan helyesen kezdjék meg a szavak és mondatok használatát.
Németországban a német nyelvet tanítják a külföldieknek. A tanár német anyanyelvű a tanulók több országból származnak. Nincs közös nyelv. A német lesz a közös nyelv. A nyelvtani szabályokkal együtt."Neked magyar az anyanyelved?
Nekem így tetszik. Hozzászólás, így szoktam. Ha a hipokuszkusz ellenszerét írnám le, akkor is beszólogatnál?"Egy egyszerű kérdés, amire igennel vagy nemmel lehet válaszolni.
A kérdés nem beszólás.
Ha tekintélyed lenne, megkérdezném. Természetesen. A fogalmazás és helyesírás nem tekintély kérdése. Inkább szükséglet a tekintély eléréséhez.
Szóval igen vagy nem?"Elképzeltem egy indiai vallást, amit 8 évig gyakorolnának."
A te tévedésed az, hogy kevered az alapoktatás tartalmát, az alap képességek készségszintű elsajátításának idejével.
Az alapképességek.
Matematika. Összeadás, kivonás, osztás szorzás.(kétjegyű számok esetében fejben számolva)
Kommunikáció. Olvasás és szöveg értelmezés. fogalmazási és írási képesség A nyelvtani és helyesírási szabályok szerint.(Beszédben is, nem csak írásban.)Ezek az alap képességek a továbbiak megtanulásához. Ha ez nincs meg. nem viszed sokra az életben. Meg nem értett zseniként fogod leélni az életedet.
-
"Attól még elpocsékolt lesz az a 8 év."
Ha tanulsz valamit, az soha nem felesleges. Ezt nem értik sokan."A cégeket a haszon érdekli, nem a helyesírás."
Ez ellen küzd az iskola, ember."és nagyon eredménytelenül."
Ja OK"Amúgy a hüvelykujjak különböző méretűek. "
Igen Ezért lett szabványosítva"A nyelvtan teli van rendhagyó dolgokkal."
A műszaki élet is" És a németben is asszem vannak esetek, "
Értem én, hogy fogalmad sincsMutogatni való hater díszpinty
-
senior tag
Attól még elpocsékolt lesz az a 8 év. Szedhetnének virágot, vagy fára másznának nemtom. Elképzeltem egy indiai vallást, amit 8 évig gyakorolnának. Nem gondolom hogy a gyártósor embernek való, de a társadalom így döntött, és ennek vannak és lesznek következményei. A cégeket a haszon érdekli, nem a helyesírás. A soron jó nagy hasznot csinálnak, szóval fent nincsenek veszélyben, bárhogy beszélnek.
A gyakorlat engem igazol, tehát úgy tanítanak nyelveket, és nagyon eredménytelenül. Miközben ha nem ismered a szavakat, nem érted mi van leírva.
Amúgy a hüvelykujjak különböző méretűek. Találtak egy méretet, ami jól megfogható, megmunkálható mondjuk fatiplinek elég vastag és erős, hogy nem törik el. Vagy gyakori faágak voltak abban a méretben, ami már elég kifejlett volt a használathoz. A technika nem nyelvtan, mindig áll mögötte valami értelmes, amire kötődik a többi. A nyelvtan teli van rendhagyó dolgokkal. És a németben is asszem vannak esetek, és beszéd közben képtelenség aszerint ragozni, az gyakorlattal rögzül, akkor meg már mindegy, hogy van rá magyarázat.A Tények Erdejében nincsenek faházak
-
senior tag
válasz Hieronymus #152 üzenetére
Hiába tanulja a nyelvtant, ha nem ért, nem beszél, akkor semmi értelme hogy helyesen nem tud, vagy helytelenül nem tud.
Neked magyar az anyanyelved?
Nekem így tetszik. Hozzászólás, így szoktam. Ha a hipokuszkusz ellenszerét írnám le, akkor is beszólogatnál?A Tények Erdejében nincsenek faházak
-
De, pedig azért.
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCvelyk_(m%C3%A9rt%C3%A9kegys%C3%A9g)
"Ha az ember ezekbe beleás, mindig van mögötte valami logikus,"
Igen, ld. fent.
A folyóban pedig az a logikus, hogy a ly meg a j nem ugyanaz a hang.
Ha kicsit is képben lennél nyelvtanból, (ahogyan én sem nagyon) akkor tudnád, hogy annak is vannak hangtani alapjai, és nem hasraütve alakult ki egy csomó minden."A nyelvtant tanítani egy idegen nyelvből például totális baromság" természetesen, nehogy tudd, hogyan épül fel az a nyelv. (Én németül tanulok most, abban is van logika a temérdek rendhagyás mellett.)
Én is azért tudok helyesen írni, mert sokat olvastam, de attól még tudom, hogy a nyelvtan maga nem hülyeség.
" Gyártósorra, eleve elpocsékolt idő volt a 8 általános is. "
Gratulálok. Az értelmes az lenne, hogy ha valaki valami "alacsonyabb rendűnek gondolt" munkát végez, az se legyen valami fogalmatlan gyökér, mert különben a társadalom egésze nem megy semmire. Meg az egyén sem, mert megvezetik, átverik minden szinten.
Szóval ez a "neki nem kell tudnia, mert kőművesgyárimunkástakarító" egy hihetelelnül gáz, lealacsonyító lenézés. Igenis, ezek is legyenek műveltek."Jó hát ha ilyekre gondolsz amit felsoroltál az elég kellemetlen, de valahol természetes."
Kellemetlen hát, és amúgy hamarosan a cégek működését is fogja veszélyeztetni, amikor már projektmanagerek is így kommunikálnak. Megint tele vagyunk analfabélákkal.Mutogatni való hater díszpinty
-
"...a stílust lehet fogalmazási hibának nézni."
A lópikulát lehet fogalmazási hibának nézni. A stílus nem mondatszerkesztési hiba. A zagyvaság nem stílus.
Csak magadat áltatod, ha stílusnak gondolod a fogalmazási hibáidat."Nem jó a személyes példa, de most hozok egyet, hogy még nem volt hozzászólás, amit ne értettem volna, de ettől még félreérthetem a nyelvtanilag helyesen leírtakat is, ami a formátumból inkább fakad, mint a helyesírási/nyelvtani hibákból."
Nem jó a személyes példa, de
mosthozok egyet. Ez egy mondat. Egy gondolat. A szóhalmozás - de most - felesleges. Egy értelmű, most hozod.Még nem volt hozzászólás, amit ne értettem volna. Ez egy kerek mondat. A még szintén szükségtelen, de szódával elmegy.
deEttől még félreérthetem a nyelvtanilag helyesen leírtakat is. Persze, félre értheted. Ennek nem a nyelvtanilag helyes forma az oka.
Többféle oka lehet.Nem ismered egy szó azon jelentését, amelyben használják a mondatban. Vagy egyáltalán nem ismered az adott szót.
Az írás túlságosan szakmai. Az értelmezése szignifikáns problémát jelent alapismeretek nélkül.Pontatlan olvasás. Nem azt olvasod, majd értelmezed, ami le van írva.
"A nyelvtant tanítani egy idegen nyelvből például totális baromság,"
Mert?
A német nyelvnek eléggé kötött szerkezete van. Ha tükör fordítás csinálsz, a szavakat fordítva és a magyar szórendet megtartva, nem sokat fogy érteni egy német."Az egész gigabotrány amiből kirobbant, ott csak valami hibát vétett a hozzászóló. "
Neked magyar az anyanyelved?
-
senior tag
Azt el nem hiszem, hogy azért akkora a menet, amiért a folyó nem pontos j. Úgy képzelem az akkori technológia, erőhatások stb. alapján, hogy találtak egy jó kompromisszumot , amit mindkét irányban el tudtak érni. Ez aztán behatárolt egy tartományt, amin belül van az érték, amivel lehet hasraütöttek, de a metrikus meg colos méretű menet elég közel van egymáshoz. Ha az ember ezekbe beleás, mindig van mögötte valami logikus, szemben a nyelvtannal, ahol azt mondják, hogy mert csak, ne törődj vele. A nyelvtant tanítani egy idegen nyelvből például totális baromság, de a nyelvtanulás a tanárokról és a nyelviskolákról szól, és egy intézmény és haszon alapú perpatvar. Amikor már ért valaki azon a nyelven, illetve beszél is valamennyire rosszul, akkor ráérnének. Pl. egy percet sem tanultam nyelvtant, viszont szerettem olvasni, tehát az egész intézmény egy ablakon kibámulásra épült, tőlem függetlenül létező rendszer, amivel egyszer érintettük egymást, amikor kértem hogy ne buktassanak meg.
Az egész gigabotrány amiből kirobbant, ott csak valami hibát vétett a hozzászóló. Jó hát ha ilyekre gondolsz amit felsoroltál az elég kellemetlen, de valahol természetes. Reagálnak a környezetükre. Most ha gyártósoron dolgozik, vagy egy rakás hasonló munka van még attól felfele, ami totálisan igénytelen az abban dolgozókra nézve, akkor meg nagyon színvonalasan fejezte ki magát. Gyártósorra, eleve elpocsékolt idő volt a 8 általános is. Angliában asszem van valami általános, meg egy-két év , aztán mehetnek egy elég széles tartományban elhelyezkedni. Nem mindenhol van ez, hogy diplomás kasznihegesztő. El lettünk kényeztetve.A Tények Erdejében nincsenek faházak
-
"Nem keverem, mert a stílust lehet fogalmazási hibának nézni."
Ezt írta a kollega fentebb. A nehéz szöveg nem azt jelenti, hogy az rossz, hanem hogy neki kell állni értelmezni. Van egy csomó információ, amit nem lehet 3 szóban átadni."Ez a nyelvtanból fakad, ami próbál szabályokat alkotni oda, ahol nem voltak. "
Nem."ugyanakkor egy helyes nyelvtani forma még rejthet totális sületlenséget. "
Nyilván, de ha helytelenül is van írva, akkor több a hibalehetőség."A colos menet azért akkora, mert eggyel kisebb és eggyel nagyobb, más erőhatásokra képes, "
nem ez volt a kérdés. Miért pont akkora? A láb miért akkora, amekkora? Ezek is úgy alakultak ki, hogy valaki hasraütött. Ma meg szabvány.
A vasút nyomtávja meg visszavezethető a római szekerek szélességéig."Ezért látszik meg az iskola toxikus környezete a nyelvtanigénylés mögött, mert istitucionalizációba erőszakolja a természetes gondolkodást, így a valóság érthetetlenné válik, amit az első reakciómnál egy mondatban leírtam, így aztán körbeértünk. "
OK, de akkor te miért írsz úgy, amit magad szidsz?
Különben nem; az iskolában azért tanulsz nyelvtant, mert később kell majd ezen a nyelven kommunikálnod, és nem baj, ha azt mindenki érti, aki azt a nyelvet használja.És akkor ha ez nincs, akkor ilyeneket írnak emberek, hogy
"Űdv heileg hol van"
"hello erdekelne kabel ilyesmi"
"Ez egy ru féle csoda és messze nem uled tv."
Most csak szemezgettem a hirdetéseimre írtakból.
"És itt a bökkenő hogy a nagyobb munka azzal van hogy legyen mögötte tartalom,"
Nyilván, de ha már azt meg tudja ugrani, akkor miért ne tudna helyesen is írni?
És az az alap, hogy tudsz helyesen írni, legalábbis elvárható egy értelmes embertől.
", és a forma egyszer automatizálhatóvá válik, és akkor mit fog csinálni a sok nyelvtanmániás, az már inkább izgalmas kérdés."
Nem tudom, mire gondolsz nyelvtanmániás alatt. A gond itt az, hogy a fél ország félanalfabéta, nem valami úri passzióról van szó, hanem arról, hogy rengeteg ember nem tud leírni egy értelmes mondatot a saját anyanyelvén, ember.Mutogatni való hater díszpinty
-
senior tag
Nem keverem, mert a stílust lehet fogalmazási hibának nézni. Ez a nyelvtanból fakad, ami próbál szabályokat alkotni oda, ahol nem voltak. Vannak szabályok például amelyek más nyelvekből migrálnak, attól függetlenül hogy különbözőképp alakultak meg.
Nem jó a személyes példa, de most hozok egyet, hogy még nem volt hozzászólás, amit ne értettem volna, de ettől még félreérthetem a nyelvtanilag helyesen leírtakat is, ami a formátumból inkább fakad, mint a helyesírási/nyelvtani hibákból. Azért hoztam be az írókat, hogy jelezzem, ha nem érti valaki, az a fogadó hibája is lehet, ugyanakkor egy helyes nyelvtani forma még rejthet totális sületlenséget. A colos menet azért akkora, mert eggyel kisebb és eggyel nagyobb, más erőhatásokra képes, így a skálán betölt egy helyet, továbbá a legyártásának technológiai/gazdasági részleteivel függ össze, ami miatt például nem lesz belőle metrikus. Ugyanakkor éppolyan fizikai szabálynak felel meg, minthogy ha a lábamra ejtem a kapalácsot, akkor az megüti. Vagy mert a colos lyukba, bele kell férjen. Bármilyen szintű tudásod van róla, elég lehet azon a szinten a tökéletes használatához. Tény hogy a váltó átdobásánál igazad van, mert a sínek váltására gondoltam, és lehetett volna a bicikli váltójára is gondolni, viszont egy változásra mutatott, ahhoz képest ami eddig volt, így aztán tökmindegy hogy nem fejezte ki pontosan mire gondoltam, amivel tisztában is voltam amikor leírtam. Ezért látszik meg az iskola toxikus környezete a nyelvtanigénylés mögött, mert istitucionalizációba erőszakolja a természetes gondolkodást, így a valóság érthetetlenné válik, amit az első reakciómnál egy mondatban leírtam, így aztán körbeértünk. Persze, nem ördögtől való követelni, hogy helyesen legyen leírva, csak ha semmi értelme annak ami mond vele, akkor olyan mindegy. És itt a bökkenő hogy a nagyobb munka azzal van hogy legyen mögötte tartalom, és a forma egyszer automatizálhatóvá válik, és akkor mit fog csinálni a sok nyelvtanmániás, az már inkább izgalmas kérdés.[ Szerkesztve ]
-
Miért a colos menet milyen fizikai törvényszerűség miatt pont akkora?
A nyelvtan azt írta le első körben, ahogyan működik az adott nyelv, onnantól pedig a változások kerülnek bele.
"Ha már nagyon rosszul, akkor sajnos elrejti az író, amit el kéne árulnia. "
Szerintem te a nyelvtan és a stílus fogalmát kevered. (BTW nézd meg a saját irományaidat, hát az is érdekes néha )" Pl. itt van a komplett magyar próza, nagyon helyesen leírva, ez alapján értelme kéne hogy legyen, és mégsincs."
Gratulálok Innentől már világos."Eddig komolyan vettük a helyesírást, ideje átdobni a váltót. Uff , én beszéltem."
Valóban, mennyivel jobb, amiket a facen írnak arcok, azt se tudod kihámozni, mit akarNem 8 évet tanítanak magyar nyelvtant+helyesírást az iskolákban, illetve nem azért nem tanulják meg sokan, mert kevés rá valamennyi év.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Hieronymus #146 üzenetére
Lehet hogy részigazságok vannak abban amit mondtok, meg nagyon messzire vezetne ezeket kibontani, így csak annyit fűznék hozzá, hogy aminek 8 év sem elég a megtanulásához azt nem is kell tanulni.
-
"Ha rosszul leírnak egy könyvet, attól még érthető lehet.
Ha rosszul írnak le meg egy könyvet, attól még lehet érthető.
Persze, csak nem az lesz az értelme, amit a szerző közölni szeretett volna.
Helyesírás.:
Nem mindegy, hogy Gizike örült vagy őrült!
Ha valaki így írja le, "Gizike orult." nem egyértelmű mit szeretet volna közölni.
Nyelvtan alaktana és mondattana ismeretére is szükség van.
Van itt néhány szóvirág kötő hozzászóló. A 15 soros mondat eleje és vége között semmiféle összefüggés sincs. De legalább a közbeszúrt mondat töredékek sem kapcsolódnak egymáshoz."Pl. itt van a komplett magyar próza, nagyon helyesen leírva, ez alapján értelme kéne hogy legyen, és mégsincs."
Nem a víz hibája az, ha a kiskacsa nem tanul meg úszni.Az általános ismerek megszerzése az oktatás legalább 8 évig tart. Ennyi idő nem elegendő az olvasás és szövegértelmezés készségszintű elsajátítására. Ebből következik, hogy a gondolatok érthető megfogalmazása és írásban rögzítése sem fog menni.
-
senior tag
A szabványokat szerencsés esetben még az is betartja, akinek fogalma sincs róla, mivel eleve a fizikán alapulnak, a nyelvtan meg egy jól sikerült felhőatlasz. Ha rosszul leírnak egy könyvet, attól még érthető lehet. Ha már nagyon rosszul, akkor sajnos elrejti az író, amit el kéne árulnia. Ez elsősorban, de akár kizárólag is, mindenkinek rossz rajta kívül, mivel az aki írja, az tudja, de senki más nem. Szerintem ez 2 irányú dolog. Pl. itt van a komplett magyar próza, nagyon helyesen leírva, ez alapján értelme kéne hogy legyen, és mégsincs. Eddig komolyan vettük a helyesírást, ideje átdobni a váltót. Uff , én beszéltem.
-
Aú.
Arról van szó, hogy rengetegszer teljesen érthetetlen szöveget képesek emberek leírni. Nem Kazinczs, hanem egy átlagos értelmes ember szintje hiányzik...! És 20-ból 19szer azt találnád, hogy az illető tökhülye."Kurt Vonnegut könyvei is helyesen vannak leírva, mégsem érti mindenki, "
Rossz a következtetésed. Rosszul leírva nem is várható el, hogy érthető legyen.Illetve hogyan vennél komolyan valakit, aki egy ennyire alapdologra, mint az anyanyelvén írni, képtelen?
"mint a szavak helyes formai ábrázolása, mert erre a bekapcsolva felejtett szóellenőrző algoritmus is képes. "
Nem mindig... de mégis mindenkinek a rendelkezésére áll, mégsem képesek használni sokan.
A megoldás, hogy a nyelvi szabályok (ahogyan pl. műszaki életben a szabványok) azért vannak, hogy biztosítsák, hogy amit azon a nyelven írnak, az az azt a nyelvet ismerők számára értelmes lesz. Ha folyamatosan hibajavítani kell olvasás közben, az macera.
(Ld. még, nem mindegy, hogy egyesek rosszul érzik magukat mások faszán - attól függően, hogy hol van a vessző.)[ Szerkesztve ]
-
senior tag
20-ból 19szer, ha kinyomoznánk hogy mi áll a háttérben, akkor nem a helyesírás kirívóan alacsony szintje lenne, viszont mind a 20x eredménytelen az akció, amiben megpróbálják elérni a figyelmeztetett embereknél hogy Kazinczy szintjére kerüljenek. És akkor még mindig itt a probléma, hogy Kurt Vonnegut könyvei is helyesen vannak leírva, mégsem érti mindenki, tehát a helyesírás sem garancia arra, hogy érthetővé válik a szöveg.
Tutira nincs értelme az egész akciónak, csak akkor ha az akció valami más hatás elérésére irányul, vagy mások az indítékai, mint a szavak helyes formai ábrázolása, mert erre a bekapcsolva felejtett szóellenőrző algoritmus is képes.A Tények Erdejében nincsenek faházak
-
-
-
senior tag
A helyesírás az a memorizálóintézmények, mint iskola, egyetem fegyverneme. A pillanatok alatt hozzáférhető információk tárolóedényének használt agy, reflexreakciója környezetére.
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
-
-
senior tag
Addig fejlesztik, amíg bevételt nem okoz. Majd még több bevételt, még több fejlesztési lehetőséggel. Ha az MS bekebelezi az OpenAI-t csak azért teszi, hogy fejleszteni tudja, mert azáltal még több hasznot termel neki. Végeredményben csak az AI felé lépkedés az egész. Mellesleg a hatékonyságával, az emberi döntéseket számolja fel, mégha egyelőre homeopátiás mértékben is. Ha már létezne az AI és hatalma lenne, pont ugyanezt tenné.
Egy dolgot biztos nem kell majd feltalálnia. A humanoid robotot, mert 8 milliárd darab fogja várni az utasításait.[ Szerkesztve ]
-
-
-
senior tag
Az AI felé tartó út lehet a hatalom útja. Ha az AI irányítás több pénzt kínál, akkor átengedik neki. Ha mégsem és lefojtják, akkor csak idő kérdése, hogy kerülő utakon akkora haszon kínálatával áll elő, hogy már nem tudnak ellenállni neki. Még jóval az öntudatra ébredés előtt, már hatalommal bír majd. Nincs olyan evilági szerveződés, ami ennek ellen tudna állni. 3 gyűrű adatott az Open AI, MS-nak és Will Ferrelnek. De mind fölött az egy uralkodik majd.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
törölt tag
Viccet félretéve, nem csodálkoznék, ha az egész szuper AI témát csak fedősztorinak dobták volna be, hogy elvonja a figyelmet az MS hatalom átvételről. Már az is beszédes, hogy az MS elnöke cáfolja a hírt és nem az OpenAI vagy Altman.
[ Szerkesztve ]
-
" az is zavarta az igazgatótanácsot, hogy Altman szerint előbb kell valamit piacra dobni, és csak azután felmérni és kezelni a kockázatait, következményeit."
Hát ez engem is zavarnaMutogatni való hater díszpinty
-
senior tag
válasz Apollyon #110 üzenetére
Valami hasonló állhat a háttérben, amit "ddekány" leírt. Kb. 2008 felé hagyták abba a jobb AI ígérgetését. Megálltak egy standard szinten, ami nem teljesen tragikus, de valószínű hogy már annyit nem kísérleteznek, hogy ebben fejlődjenek. Így kevésbé költséges legyártani, mint egy csomó munkát meg próbálgatást olyanba ölni, aminek kétséges a kimenetele, meg a hozzájárulása is az eladásokhoz. Nyilván lebutítva voltak mindig, ez alap. Mondjuk az autósaknál, azért egyszerűbb dolguk lenne, de az előállításnál mindent meg kell indokolni. Úgy láthatják üzletileg, hogy nem éri meg rá pazarolni.
-
ddekany
veterán
válasz Apollyon #110 üzenetére
Tudom miért vannak gyengítve (pl. simán 100%-os biztonsággal oszthatnák a headshot). De van az a fajta bot butaság, ami simán megtöri az illúziót. Mint mikor nem érdekli, hogy átgyalogol egy hallott társán, aztán feladja a zajforrás kutatását, hogy áh, úgyse volt semmi. Ilyenek. Ezek persze hagyományos programok, és csak nem volt rá idő/akart, hogy ezt az esetet is lekezeljék benne.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Ateszpapa #114 üzenetére
Edge böngésző, Copilot egész ügyes. Az megy telefonon is. A kereséseim fele kb már Copilot-ból megy.
Valamint a Google Asszisztens is megkapja a Bárdot lassan, szóval natívan is lesz LLM elérés az Androidban. Samsung mit tud ehhez még hozzátenni, amit a másik kettő nem tud? -
Ateszpapa
addikt
Igen persze vannak hibái még bőven, de jelenleg már itt tartanak vele.
Hamarosan szerintem sokkal jobb is lehet a helyzete, gyorsan fejlődik.
A Samsung az S24-be valami hasonlót emlegetett, de azt majd meglátjuk milyen lesz. -
senior tag
Lesznek AI fölé pozicionált melók. AI alá , annak nincs nagyon értelme. Az a vélekedés, hogy kitakarítja a középszerű vagy az alatti irodai munkákat. Az AI-vel csak az olló nyílik. Az eddigi tapasztalatok alapján, bárminek a még magasabb szintű művelése, hatékonyságba transzformálódik. Ha logikusak lesznek a változások, akkor ők kiesnek manuális munkára. Ha logikátlanok, akkor kérdés, hogy napjaink abszurditása növelhető-e anélkül, hogy valami hatalmas őrülethullámban nem kulminálódik(mondjuk a munkásosztály megtér a prófétához, és a muzulmán erőtér kontrollja alá kerül). A humanoid robot egyelőre két tyúklépés tett meg 1970-től, de a reneszánszát éli, mint ígéret. Nyilván tisztában vannak vele, hogy azoknak is kell valami, akik az olló alsó felére esnek, hiszen ők öröklik a Földet.
Ateszpapa Vicces, hogy a videóban arra fókuszál a chatgpt szöveg, hogy az EQ-t igénylő munkák, szolgáltatások maradnak fenn, miközben egész idő alatt empátiát szimulál. Nem venném be rá a ciánkapszulát, hogy az empátia humán emulációja nagyon értékes marad, ilyen konkurenciával.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Ateszpapa #109 üzenetére
Igen, de fordítani sajnos még nem tud olyan ügyesen. Én kínai novellát (manhua) akartam megetetni még a ChatGPT-vel, de nem volt jobb, mint egy Google Translate.
A kontextust nem értik még az LLM-ek. Nem tudják ki az alany, nem tudják az MC nemét rendesen angolra fordítani (mandarinban nincsenek nemek a nyelvtanban, ha jól tévedek), a szereplők neveit nem tudja lefordítani, stb. Pedig ha vmire jó egy LLM, akkor éppen a műfordításban lenne sok reményem. Rohadt elkeserítő, hogy szuper történeteket félbe kell hagynom, mert a nyers kiadások már a végére értek, a fordítás meg évekkel le van maradva.
Kellene egy otthon tréningelhető model, amivel az emberi fordítást meg lehet etetni és abból kiindulva fordítsa le a többit értelmesen![ Szerkesztve ]
-
Ateszpapa
addikt
Azért ez nem semmi szerintem, hogy már Magyar nyelven is lehet vele beszélgetni.
Érdemes megnézni ezt a videót,hogy beszélgetnek vele Magyarul.
[link]És ez a mostani helyzet ChatGPT4.
-
ddekany
veterán
Kétlem, és nem kicsit, hogy most merevebbek a hierarchiák, nehezebb a "rétegedből" a kitörés, mint mondjuk 400 éve.
"Mivel az AI nem érinti a humanoid robotot"
Nem-e? Eléggé meglepne, ha sikerül a mostaninál intelligensebb "szövegelős" AI-kat csinálni, ami el tud komplettebb irodai feladatokat látni pl., és amit abból tanultunk, az nem alkalmazható humanoid robot esetén. A világ valamiféle megértése kapásból kell mind a kettőnek, meg előre tervezni, "gondolkodni". Persze a humanoid robotnak a 3D-s/fizika részt magasabb szinten kell művelnie, de ettől még a korábbi is kell.
[ Szerkesztve ]
-
Alchemist
addikt
A régi "weak AI" vs. "strong AI" vita. Igazából az utóbbitól távol vagyunk, a LLM alapú modellek is csak a verbalizálásban jeleskednek, a valóságról nincs fogalmuk.
Ugyanakkor egy "célszerszám weak AI" a maga alkalmazási területén kvázi csodákra képes.Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
senior tag
A lélekölő munkáknak a szaporodása várható is, meg történik is , folyamatosan. Úgy mint a mechanikus esztergánál, még elég széles tartomány volt, amit tudni kellett, legalábbis a fejlődés nem volt blokkolva. Ma jellemzően az az elképzelés, hogy van egy señor, aki tapasztalat, fejlődési lehetőség mellett, igényelhet magasabb fizetést, meg van 10 sî señor, akinek már operátorként, a korlátozott beavatkozási lehetőséggel, blokkolva van a fejlődési lehetősége. Ez tudatosan zajlik, közvetve cél is hogy a tapasztalatát ne tudja megszerezni, így hosszútávon alacsonyabb fizetésért dolgozzon. Régen ez jelentett 11 szakit, ma 1 szaki és 10 gyalog pl., vagy még durvább arányokat, így a kifizetett összeg átlagban jóval csekélyebb a munkáért, ha a technikai fejlődést kihagyjuk, mert úgy meg hatványozottan kisebb. Mivel az AI nem érinti a humanoid robotot, így az olló nyílásával egyre szaporodik a réteg aki monoton fizikai munkára lesz ítélve.
Nagyon bevált módszer. Egyébként történelmi léptékű tapasztalatok vannak erről, ahogy például a papok elzárták a könyveket, vagy a Google felcseréli a neten az informatív tartalmat, marketing tartalomra.
Az AI-t ha alkalmazzák, a meglévő erőterek, ebbe az elrendeződésbe fogják terelni a résztvevőket.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Smith szerint az AI-rendszereknél ez főleg a kritikus infrastruktúránál fontos, hogy mindig megmaradjon az emberi irányítás.
Majd az AI elhiteti veled, hogy a kezedben van az irányítás. Végtelenül naív elképzelés, hogy majd kordában tudjuk tartani.
Logitech G203, RBG-s egér mindössze 7k-ért ---> https://hardverapro.hu/apro/logitech_g203_slch/hsz_1-50.html
-
ddekany
veterán
Eddig az volt, nagyon hosszú távon, hogy beáll a rendszer arra, hogy kevesebb munkáért jobban élsz. De persze minden technológiai változásnak megvannak a sajátosságai, nem mindig működnek az analógiák. Eddig azért jobbára fizikai, meg extrém monoton és lélekölő munkák váltódtak ki, amikre nem mondanád, hogy bármi köznyelven intelligenciának nevezhető kellett hozzájuk, meg mindenki utálta őket csinálni is. Most elindul alulról felfelé egy úthenger, ami a valamennyi intelligenciát is igénylő munkákat viszi (OK, ha a megbízhatósági gondokat sikerül kikalapálni), és mindenki les, hogy majd milyen intelligencia szinten áll ez meg. Sokan magabiztosak, hogy nem megy a már sokkal tovább, de... alapjuk nem nagyon van hozzá. Ráadásul az úthenger haladási sebessége nagyon nem mindegy. Vagy először hatalmas tisztaság lesz, és nyugdíjas paradicsom, mikor a város lakóinak a fele random irodistából köztisztasági és idős gondozó lesz, akiket persze az állam fizet.
-
Lajmund
őstag
Egy biztos egyretöbb ember munkáját fogja kiváltani ha tetszik ha nem. Fel fog értékelődni annak a munkának az értéke amihez tényleg ember kell. Rengeteg semmirekellő irodistát fognak kidobni és csak a jó szakemberek maradnak meg a cégeknél amit mondjuk nem lenne rossz de ez a többi embernek nem lesz több pénz mert úgyis benyeli a tulaj. Ami viszont nagy probléma hogy a gdp nagy részét a jól kereső irodisták adják szóval ha ez csökken akkor beszoptuk mégjobban. Alap jövedelem meg felejtős. Hol? Itt? 100 év múlva se inkább nézik ezek a patkányok hogy éhenhalnak az emberek ahogy most is teszik és leépítenek mindent mint a rák.
Lapierre Pulsium SAT 5 /Asus tuf rtx 3080/ lg 65" c2/ Samsung Z fold 5 / galaxy watch c6 47mm/ Adam audio 8"/ Fyne audio F3 12"/smsl do 100/ seeaudio bravery/ fio lc bt2/
Új hozzászólás Aktív témák
- Steam topic
- Visszatér a Pebble
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Lexus, Toyota topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Windows 10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest