Microsoft: felejtsük el a szuperintelligens AI-t

A Microsoft elnöke szerint a következő 12 hónapban biztosan nem készül el, de valószínűleg a következő évtizedekben sem.

Brad Smith, a Microsoft elnöke kijelentette: nincs rá esély, hogy a következő 12 hónapban elkészüljön a szuperintelligens mesterséges intelligencia. Arra is figyelmeztet, hogy ez a technológia még évtizedekre lehet tőlünk.

Az ügy apropója az lehet, hogy az OpenAI igazgatótanácsa kirúgta Sam Altmant, majd sorozatokat megszégyenítő eseményfordulatok után végül visszakerült a cég élére, dolgozói és befektetői nyomásra. Azonban mint kiderült, a kirúgására azért került sor, mert kutatók azzal keresték meg az igazgatótanácsot, hogy veszélyes felfedezés küszöbén állnak, aminek akaratlan következményei lehetnek az emberiség létezésére. A Q* projekt nagy áttörés lenne, felülmúlná az embereket a legtöbb gazdaságilag értékes feladatban – de az áttörésről állítólag nem kommunikált Altman, és az is zavarta az igazgatótanácsot, hogy Altman szerint előbb kell valamit piacra dobni, és csak azután felmérni és kezelni a kockázatait, következményeit.

Brad Smith most azt mondja, nincs semmilyen veszélyes áttörés. Teljesen esélytelen, hogy látjuk majd a következő 12 hónapban ezt az AGI-t, aminél a gép erősebb, mint az ember. Ez évek, ha nem évtizedek kérdése, most a biztonságra kell fókuszálni.

Smith szerint nem a nagy felfedezés miatt rúgták ki Altmant, hanem súrlódás volt közte és az igazgatótanács között.

Smith szerint most a biztonság a fő, mint egy lift, áramhálózat vagy busz esetében. Smith szerint az AI-rendszereknél ez főleg a kritikus infrastruktúránál fontos, hogy mindig megmaradjon az emberi irányítás.

A Microsoft maga egyébként 3,2 milliárd dollárt fektet Nagy-Britannia AI-szektorába, ez az eddigi legnagyobb befektetésük az országban. A felhő miatt viszont fájhat a fejük, a brit trösztellenes hatóságnál megint bepanaszolta őket a Google.

Azóta történt

Előzmények