- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem örülnek a britek, hogy mindenki Google keresőt használ
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Windows 11
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Windows 10
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HS 2142
őstag
válasz nort_on #62166 üzenetére
Még akár jó lehetőség is lehet a beszállásra, de csak óvatosan. Az egyik podcast esetében elhangzik a Metaverzum kapcsán, hogy a Facebook erős szereplő lehet ezen a téren, augusztusban 350 dollár körül vettek belőle. Én még kicsit korainak gondolom a virtuális valóságba költözést, de 10 év alatt sokat fordulhat a világ, ha addig tartja valaki, lehet kifizetődik.
I am...the architect of my own destruction...So this is it. What is written in the timeline cannot be changed.
-
HS 2142
őstag
válasz Moleman #61791 üzenetére
"Aki viszont komolyabban foglalkozik vele és aktívan ad-vesz, az szerintem sokkal többet tud nyerni a nagy mozgásokon."
Feltételezve persze, ha eltalálja az irányt, ami az átlagos hedge fund alapok teljesítményét nézve nem is annyira egyszerű, pedig elvileg szakirányú képzettséggel rendelkező, professzionális befektetők igazgatják ezeket, akik napjaikat hivatásszerűen azzal töltik, hogy a nagy mozgáson keressenek. (Közeli példaként lehet említeni az OTP Supra alapot, ami viszonylag ismert, de a 2020 márciusa óta felbukkanó lehetőségeket mégsem tudta kiaknázni.)
I am...the architect of my own destruction...So this is it. What is written in the timeline cannot be changed.
-
-
HS 2142
őstag
válasz SzekeresPeti #49552 üzenetére
A CIB ECO is egész használható. (Én bankmonitoron keresztül regisztráltam, mert akkor ott biztosították a legtöbb kedvezményt, de érdemes megnézni esetleg ha van jelenleg a banknak valamilyen ajánlóprogramja).
Annyi feltétel van, hogy havi 100 ezer forintnak érkeznie kell valamilyen formában a bankszámlára, illetve ez új ügyfeleknek volt elérhető és ha nincs SMS szolgáltatás, úgy tényleg 0 forint a költsége az első két évben, a második év vége előtt pedig érdemes körbenézni a piacon ismét.I am...the architect of my own destruction...So this is it. What is written in the timeline cannot be changed.
-
HS 2142
őstag
válasz MuMa012 #38029 üzenetére
Nemrég volt az indexkövető ETF-ekkel kapcsolatban egy témába vágó bejegyzés Ben Carlson blogján, ami esetleg érdekes lehet.
-
HS 2142
őstag
válasz Lex Icon #37763 üzenetére
Lehet félreérthetően fogalmaztam; kicsit bővebben, amire gondoltam, hogyha valakinek a flexibilitás fontos, annak érdemes utánaszámolni, hogy mekkora is valójában az a 15% kamatadó, mert nem biztos, hogy egy fájdalmas összeg a vége.
Tegyük fel, 1M Ft volt a kezdeti befektetés, éves hozam volt 5%, hirtelen mégis szükség van a pénzre már 1 év után, akkor leadózza az 50 000 Ft-nak a 15%-át, ez összesen 7500 Ft.Tehát ezzel megváltotta a nyugalmát, hogy nem kell görcsösen ragaszkodni az 5 évhez. Amit érdemes a pontos számok ismeretében átgondolni, hogy számszerűsítve mekkora is a megspórolt kamatadó, hogyha valamilyen élethelyzetből adódóan mégis hozzá kellene nyúlni, akkor is megalapozott döntést lehessen hozni. (Ha magas szám jön ki, akkor jobban jár, ha átgondolja a kockázatvállalást és az elkülönített likvidebb tartalékainak súlyát növeli a portfólióban, és nem töri fel a TBSZ-t vagy lehet megoldás az évente indított TBSZ is.)
Ettől függetlenül egyetértek, ha 0-nak vesszük a TBSZ számlavezetési díjat, akkor érdemes azt igénybe venni, mert veszteni nem lehet vele, nélküle mindenképpen ki kell fizetni a kamatadót, de a fentiek figyelembevételével ha fel kell törni a TBSZ-t, akkor sincs tragédia.
-
HS 2142
őstag
válasz torma99 #37606 üzenetére
Lehet az opportunity cost-ra gondoltál (magyarul általában alternatív költségnek fordítják). Ez azt számszerűsíti, hogy egyik lehetőség kiválasztása mekkora "áldozattal" járt egy másik lehetőséggel összevetve. (Ebben a példában; az eladó mekkora jövőbeni haszonról mondott le azzal, hogy a kiszállás mellett döntött. Viszont ez erősen külön kezelendő a definíció szerinti veszteségtől.)
-
HS 2142
őstag
válasz discrate #37739 üzenetére
Érdemes kicsit utánaszámolni excelben, hogy kompenzálja-e a megspórolható kamatadó TBSZ-ből adódó kötöttségeket. (Ez persze erősen függ a kérdéses összegtől. Gondolatindítónak egy cikk a témában a kiszámolóról.)
-
HS 2142
őstag
Nemrég volt András György blogjában egy hasonló cikk, ami a jövőbeni rossz eseményektől való szorongással foglalkozik. A lényeg, hogy befektetés előtt tisztában kell lenni a (mentális) alapokkal és akkor is kitartani az eredeti elgondolásod mellett, amikor vérzivataros időkben minden esik mint a kő.
A felkészülés jegyében át lehet tekinteni a historikus adatokat, hogy mivel lehetett a válságok során a legnagyobb drawdown-t/visszaesést a legjobban átvészelni, itt van például erről egy cikk: The Top 4 Portfolios to Recession-Proof Your Investments.
Én mindenesetre azt gondolom, ha várható is a FIAT pénz összeomlása, az nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.
Elolvastam Mészáros Péter cikkét is arany témában ( Aranyba fektetnél? Ezt mindenképp tudnod kell! ) én azt a következtetést vontam le, hogy az aranyra ő sem befektetésként tekint (és mint írja "személy szerint nem igazán ajánlom az aranyat, mint befektetést"), hanem a "menekülő eszköz" funkcióját emeli ki.
A fentebb említett recesszióbiztos portfóliókról szóló cikkben szereplő permanens modellportfólió is 25%-ban tart aranyat, ennél többet én sem gondolom, hogy érdemes lenne tartani, bár természetesen ez mindenkinek az egyéni vérmérsékletétől függ, mekkora mértékű hozamról hajlandó lemondani a kockázatok mérséklése érdekében.I am...the architect of my own destruction...So this is it. What is written in the timeline cannot be changed.
-
HS 2142
őstag
válasz Golyobis #36070 üzenetére
A legegyszerűbb, ha szétnézel, milyen indexek vannak erre specializálódva.
Itt van pl.: a MAC Global Solar Energy Index. Van kifejezetten olyan ETF, ami ezt az indexet követi: Invesco Solar ETF (TAN)
A holdings résznél a főbb tételek ki is vannak emelve, ha egyedi részvényeket szeretnél választani és nem az indexet követni, akkor ez is segíthet.[ Szerkesztve ]
-
HS 2142
őstag
válasz Golyobis #36054 üzenetére
Érzelmi alapon szerintem rossz ötlet bármilyen pénzügyi jellegű döntést meghozni, befektetni racionálisan érdemes. Mivel írtad, hogy még nincs tapasztalatod az értékpapírokkal, ezért szerintem nem a szektorspecifikus ETF-ekkel érdemes kezdeni (egyedi részvény kiválasztása szintén nem javasolt kezdetnek).
A RandomCapital listájában szerepel ugyan ilyesmi: iShares Global Clean Energy, kevés céggel, alacsony likviditással.
Azért vegyél meg valamit, mert érted a működését és látsz benne potenciált. Itt van például egy érdekes eset a közelmúltból: Beyond Meat - Vegán disznóvágás
Vajon hányan vehettek a részvényből (miközben a cég beszámolóinak részleteivel valószínűleg nem igen foglalkoztak) csak azért, mert szeretnék elérni, hogy az állattartásból eredően kevesebb szennyezés érje a bolygót és hányan azért, mert egy újabb mániába csöppentek bele, mondjuk a média hatására?[ Szerkesztve ]