-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kukipapa_rr
tag
válasz concret_hp #26019 üzenetére
Ha volt számlamozgás, havonta postai kivonatot küldenek.
Egyébként e-mailt kapsz számlamozgásról (legalábbis jóváírásról biztosan) az utalást követően pár órán belül (egyenleg nincs benne, csak az, hogy jóváírtunk x forintot).
Szóval félig magadnak kell nyilvántartanod az egyenleged. Telefonon nyilván kaphat az ember aktuális információt.
Már volt egy közvélemény kutatás is ügyfelek között, hogy havi 300 forintot vállalna-e Ön, hogy legyen netbank. Nem ismert az eredménye.
Fapados, de ez kompromisszum. AXA-nál az akciós kamat is már csak 1,5%.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz zeno70 #26062 üzenetére
Ezt majd az idő eldönti, mindenesetre nekem az a véleményem, hogy az lenne a gyanús, és akkor menekíteném a pénzem, ha egy pénzintézet nem követné az alapkamat változását, hanem fenntartaná az irreális szintet. Az tök normális, hogy ha csökken az alapkamat, akkor csökken a hozam.
Ha már itt tartunk, szedjük össze a legjobb (rövid távú) ajánlatokat.
Cetelem mellett AXA rúg még labdába, 1,5% két hónapra (OKÉ4 csomagban). Féléves kincstárjegynél látok még 2%-ot. Egyéb versenyző?
-
Kukipapa_rr
tag
ha jól tudom mindkettőre beva védelem van
Szerintem itt némi zavar van.
Cetelemre OBA garancia van, nem BEVA (mivel kb. bankbetét és nem befektetés), számlánként 100e EUR-ig.
Állampapír: amennyiben közvetlenül a kincstártól veszed, a magyar állam idő- és összeglimit nélkül (!) garantálja, hogy visszafizeti. BEVA csak akkor jön a képbe, ha valamilyen szolgáltatón keresztül, közvetve veszed, ami már csak azért sem ajánlott, mert úgy drágább.
Szóval nem kell ezt túldramatizálni: néhány száz millió forintig gyakorlatilag 100% biztonságot lehet elérni, ha különböző bankokba szétszórod a pénzed és egy-egy számlán nem léped túl a 100e EUR-nyi összeget. Állampapírba meg bármennyit tehetsz (ott viszont kamatkörnyezet változása miatt lehet bukni, ha nem vagy körültekintő).
Egyedül akkor van gond, ha bedől az állam, de annak meglehetősen kicsi az esélye (nézd meg a görögöket, még mindig megvannak).
A BEVA védelem ennél jóval kevesebb, és szigorúbb feltételekkel bír. Olyan befektetéssel óvatosan kell bánni, amire csak BEVA védelem van, de a te két példádra ez nem vonatkozik.
-
Kukipapa_rr
tag
"Az OBA a tagintézetek kötelező rendszeres befizetéseiből és az ebből felhalmozott vagyon hozamából látja el feladatát. Ezen felül, a betétesek kártalanítása céljából, rendkívüli díjfizetést rendelhet el tagjai körében, illetőleg - kormánygaranciával - hitelt is fölvehet."
http://www.oba.hu/hu/betetvedelem/betetbiztositas
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Dani82 #26116 üzenetére
Szerintem mielőtt elutalsz egy szemmel eleg jol lathato osszeget valahová, célszerű végigolvasni a szerződési feltételeket és követni az aktuális hirdetményeket.
"Kamat jóváírás gyakorisága: Minden naptári hónap utolsó napján."
A másik: talán felesleges írni, de ne tartsd minden tojásodat egy kosárban, még akkor se, ha máshol nem kamatozik olyan jól! Legalább 3-4 fele szórd szét a megtakarításodat!
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Oppenheimer #28450 üzenetére
Ha a lakhatás költsége is benne lenne, más lenne a helyzet.
Jövedelem topicban már beszéltünk erről, ez urban legend.
Itthon 90% saját ingatlanban lakik, akkor miért is kéne 25-30%-os súllyal figyelembe venni, ahogy Zsiday is írja?
Az ingatlan áremelkedés is Budapestre és néhány régióra szorítkozik, ráadásul a fenti 90% ingatlantulajdonos töredéke érzékeli a pénztárcáján (akik éppen ingatlant cserélnek és törlesztenek).
Az energiaárak, szolgáltatások és rezsiköltségek - mint lakhatási költségek - pedig teljes mértékben megjelennek az inflációban.
Persze lehet vitatkozni a módszertanról, de minden statisztikai területen lesznek bírálatok, ahol egy számba kell sűríteni egy nagyon komplex, országos szintű, éves változást.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Oppenheimer #28455 üzenetére
@minden érintettnek:
Hölgyeim és uraim, vannak tények (még ha nem is feltétlenül naprakészek, bár a 90%-os adat a lakáshiteles topicba lett belinkelve, 2010-ből), és vannak prekoncepciók, amiket egyesek leszűrnek a saját mikrokörnyezetükből.
Te albérletet fizetsz Budapesten? Igen, számodra nagyobb az infláció. Az ország nagyobbik része továbbra sem Budapesten él, el kéne tudni vonatkoztatni a saját körülményeidtől.
Amikor 10 éve 4-8% volt az infláció, az is érzésre sokkal többnek tűnt (emlékeztetőül: akkoriban úgy indult minden év, hogy minden min. 10-20%-ot emelkedett, beleértve a senki által meg nem kerülhető rezsiköltséget). Én mégsem emlékszem, hogy naponta 20x kellett volna meghallgatnom, hogy hogy torzít a KSH, mivel 6-8% helyett inkább úgy 25%-kal nőttek a költségeim.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz SzekeresPeti #28562 üzenetére
Nem lehet olyasmi az oka, hogy a cégednek vállalati számlája van, a kincstárnál pedig lakossági számlád van?
Sok értékpapírt csak lakosság vehet meg, intézmények nem, tehát én simán el tudok képzelni ilyen megkülönböztetést, hogy nem lehet keresztbe utalni.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz SzekeresPeti #28565 üzenetére
Hihetetlen, mennyire tojnak az emberek az ilyen részletekre, holott nem kevés lóvé megy el az ilyen utalgatásokkal.
Mert az emberek ideje értékesebb, annál, hogy ilyen álproblémákat üldözzön. Többen javasoltak jóval olcsóbb és egyszerűbb alternatívát (vásárolj kártyával).
Ha nem túl nagy összegről beszélünk, akkor eleve megkérdőjelezhető, hogy érdemes-e befektetésekkel szórakozni. Várd meg, míg egy olyan összeg összegyűlik, hogy ne számítson annyira az utalási költség (az úgyis maximalizált).
-
Kukipapa_rr
tag
"az elelmes ember a 10 ftert is lehajol, mert azokon lehet sporolni, masik nap meg leirja, hogy o havi 500e pluszert nem vallalna be napi 4 ora melot"
A hozzászólásod ékes példája a kontextusból kiragadott idézetnek.
FYI: 500e plusz téma annak kapcsán jött elő, hogy keres eleget, a szabadideje és a családja neki (!) fontosabb, mint ez a plusz pénz. Szerintem a világon semmilyen ellentmondás nincs itt.
Az akadémia meg már jó ideje ingyenesen elérhető, mint arra már emlékeim szerint korábban ebben a topicban is felhívták már a figyelmet, ennek ellenére azzal jössz, hogy megéri-e 25k-ért.
Nincs probléma azzal, ha valaki nem elégedett valamivel, csak célszerű a kritikát a tényekre alapozni. Én sem értek egyet sok mindenben vele, de te kiemeléseidbe pont nehéz belekötni.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz axioma #29610 üzenetére
Elkezdtem a megosztásokkal szórakozni Fundánál. Megosztanék konkrét tapasztalatot, ha valakit érdekel.
Egy "régi", 3%-os hozamlesővel kezdtem, tavaly nyáron született kisfiam adószámát jelöltem meg. Hónapok óta vártam már, csak január elején ment a telefon, mert az eredeti szerződés is januári kezdetű/fordulópontú. Évzárásra hivatkozva javasolták, hogy egy hét múlva tegyem. Oké, telefonon megosztási megrendelés egy héttel később leadva.
2-3 héttel később még mindig semmi, telefon: hát, probléma van. Mivel a szerződés kezdete korábbi, mint a baba születése, ezért nyilatkoznom kell, hogy lemondok az állami támogatásról vagy jelöljek meg új adószámot. Mondtam, hogy legjobb tudásom szerint semmi akadálya nem kéne, hogy legyen, hogy ez évtől veszem azt csak igénybe az "új" szerződésre, a korábbiakra nem tartok igényt, és nem véletlenül fordulópontnál próbálom megosztani. Utánanézés, tartogatás után igazat adtak, sikerült a megosztás.
Megjegyzem: majdnem leráztak, én laikus vagyok, simán bevettem volna, hogy ezt így nem lehet, de tisztázni szerettem volna, hogy miért nem lehet úgy, ahogy leírtam. Erre kiderült, hogy ja, de lehet. Szuper.
Pár nap múlva levél jön: naivan azt hittem, ez a megosztásról szól, de csak a problémáról szóló tájékoztató érkezett még csak meg, amit már napokkal azelőtt tisztáztunk. A tényleges megosztás valamikor februárban történt csak meg, visszamenőleg befizettem a januári 20-ast is. Lassan őrölnek azok a malmok, na.
Ami érdekesség: 50/50%-ban kértem a szerződés megosztását, viszont az ügyfélszolgálat javaslata alapján a befizetést ettől nem kellett 10/10e-re redukálni. És tényleg: ebben a hónapban már szépen ment csoportos beszedéssel a 20/20e mindkét, fele szerződéses összegre csökkentett hozamlesőre.
Eredetileg én minden, témáról szóló bejegyzésben, hozzászólásban úgy értelmeztem, hogy megosztáskor lecsökken mind a SZÖ, mind a befizetés, viszont semmi nem akadályozza meg, hogy az ember havonta pluszban befizesse a +10/10e-t az egyébként csökkentett összegű szerződésre, jár majd arra is a támogatás. Azonban amikor a megosztások miatt a SZÖ a minimumra csökken majd (terv szerint majd további megosztogatások következnek), akkor muszáj lesz azt felemelni és így nyitási díjat fizetni.
A tapasztalataim tehát ennek ellentmondanak, simán hagyták SZÖ emelés nélkül a megosztást, ugyanannyi befizetéssel, sőt, javasolták. Nyilván ez csak akkor működik, ha az ember nem tervez hitelfelvételt, viszont nagyon kellemes meglepetés (már készültem a havi plusz befizetésekkel járó többletmunkára). Ez nekem teljes meglepetés volt. Az új havi 20e-s hozamleső szerződés költsége így 2e forint szerződésmódosítás volt csak.
A következő izgalmas kérdés az lesz, hogy lehet-e így már megosztott szerződést továbbosztani (tehát a klónt klónozni) vagy csak mindig az eredetit lehet megosztani (további adószámok szabadulnak fel a jövőben). Erre előzőleg sem te, sem másik fórumon lakó Fundás nem tudott konkrétan válaszolni, így marad az éles teszt. Ha érdekel, majd megírom az eredményt.
Bocs, ha hosszú lett, de szerintem tanulságos: én örültem volna, ha valaki felkészít az ilyen buktatókra, ezért tettem közzé.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz axioma #29621 üzenetére
de nem vontak le cserebe a nyitasi dijat (kulonbozetet)?
Nem, pont ez az érdekes, sőt, ahogy írtam, ők javasolták, hogy ne csökkenjen a befizetés az SZÖ csökkenés ellenére.
a beszedes merteke es a szerz.o. nem biztos, hogy ossze van annyira kotve, hogy ebbol kovetkeztethetnel a szerzodeseid allapotara, az is lehet hogy 20+20-at vonnak de a szerzodesek SZO-je szummaban maradt a regi.
Pont erről van szó. Láthatóan nincs kapcsolat a SZÖ és a megtakarítás mértéke között. Mindenütt azt olvastam, hogy van, de megosztáskor láthatóan nincs.
"Megfenyegettem" az ügyintézőt, hogy hivatkozni fogok a beszélgetésünkre, amiben azt ígérte, hogy a 20/20e-s beszedés ellenére nem lesz SZÖ növelés vagy bármilyen plusz díj felszámítva, és reklamálni fogok; azt mondta, oké. Vártam plusz egy hónapot, hogy lássam a végső eredményt, de ahogy írtam, csak a 2e-s szerződésmódosítási díjat szedték pluszban be (csopbesz).
A klón szerződés egyenlege így: 60e, ahogy lennie kell (van webes hozzáférésem). A másik maradt az eddigi. Ahogy kell.
A SZÖ szerződésenként 1,23M-ra csökkent, 50/50%-kal, ez is, ahogy kell (hozamleső eredeti SZÖ: 2,46M volt). Volt lehetőség más arányra, de ez tűnt a legmegfelelőbbnek. Ez későbbi hitelfelvételnél lehet probléma, ahogy írtam, de engem ez nem érint. Viszont évente tervezem megosztani, több adószámmal, amíg ki nem maxolom a 10 évet (eddig élhet egy szerződés), évente megszüntetve a szerződéseket, felvéve a pénzt (előtörlesztésre), kivéve egyet, ahogy Kiszámoló írta. A kérdés az, hogy megszüntethetem-e az eredetit vagy inkább hagyjam azt békén.
Logikusan gondolkodva, mivel a klón szerződések mindenben megegyeznek az eredetivel, nem kéne, hogy ez probléma legyen, de olvastam az ÁSZF-ben valami gumiszabályt, hogy a Funda eldöntheti megosztásnál, hogy engedi-e vagy ilyesmi, szóval ez bizonytalan. Pár hónap múlva felszabadul egy adószám, megpróbálom a klónt megosztani rá, aztán majd kiderül, mi lesz.
-
Kukipapa_rr
tag
-
Kukipapa_rr
tag
válasz attiati #31328 üzenetére
A sokat szidott Kiszámoló már jópár éve foglalkozott a kérdéssel.
Ami figyelemreméltó, és itt nem hangzott el: a garázskiadás ÁFA-köteles tevékenység, viszont - ekkoriban legalábbis - valamennyi értékhatárig kérhető alanyi ÁFA-mentesség, viszont abba a már kiadott lakások is beleszámítanak.
Tehát aki esetleg már ad ki ingatlant vagy ingatlanokat, annak érdemes futnia ez ügyben pár kört, mi ma az aktuális helyzet, mert egy ÁFA-s 25e/hó már nem akkora biznisz.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz buherton #31465 üzenetére
Miért kellett ekkora összeget KP-ban fizetni?
Egy foglalónál még belefér, hogy az ember lerakjon 5-10%-ot KP-ben aláíráskor, de a teljes vételárat teljesen indokolatlannak látom így fizetni, pláne villamoson utaztatva. Nekem úgy tűnik, eszement kockázatot vállaltál, nyilvánvaló előnyök nélkül.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Oppenheimer #31481 üzenetére
46 milliós lakáshoz minimum 16 millió önerő kell.
Miért kéne 46M-s első lakással kezdeni? Hirtelen rákeresve 46M-ból 70-120 m2-es lakást lehet venni. Miért kéne ilyennel kezdeni, valóban őrült módon eladósodva?
Konstruktív saját példa: egy garzont vettem anno, 20 év hitelre, egyedülállóként, de már akkor sem volt terv, hogy 20 év múlva legyen csak kifizetve, hiszen nyilvánvalóan hamarabb fogom kinőni. De az volt a terv, hogy kifizetés után önerőként lehet majd felhasználni a következőre.
De nem: rögtön egy családnak is megfelelő méretű lakást kell venni 25-26 évesen, egyedülállóként.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz H A M M E R #33215 üzenetére
Én két éve újítottam a lakást Pesten. Voltak olyan szakik, akiknek az ajánlata 15 ezres napidíjra jött ki...
Az egy örökkévalósággal ezelőtt volt.
Ma 15e-t kérnek el - számlával - egy csöpögő csapért + anyag.
[ Szerkesztve ]
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Resike #34385 üzenetére
"És ha pont mínuszba van az árfolyam akkor még 1-2 extra évig is bent kell hogy tudjad tartani."
vs
"szerintem "csupán" egymillió forintot nem érdemes hosszú távra (5 évre) lekötni"
Ez szerintem ellentmondás.
Ráadásul ha valakinek csak 1M-ja van befektetésre, nagyobb valószínűséggel lesz kénytelen hozzányúlni vészhelyzetben, ott pedig már nem mindegy, hogy kvázi veszteség nélkül fér hozzá (MÁP+) vagy épp mélyponton van és még bukik is rajta.
-
Kukipapa_rr
tag
"A quaestorban erintett voltam, a tanulopenz megvolt belole. Viszont onmagaban zsenialisan osszerakott gepezet volt: hamis informaciot tartalmazo papirok a vedelemrol"
Érdekes. Én odáig olvastam a tájékoztatót, hogy nincs se OBA, se BEVA védelem, se semmi (D. Kockázatok, 11. pont - 14. oldal), innentől kezdve nálam felejtős volt.
Pontosan mi is tartalmazott itt hamis információt?
Vajon honnan tudhattam, hogy nem kéne venni belőle?
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Oppenheimer #35431 üzenetére
Ezt hogy kell érteni?
Német bróker német TBSZ-én (ha egyáltalán van ilyen) vagy hazai bróker hazai TBSZ-én, ami a szokott módon működik?
Egyszerűen jóváírják a pénzszámlán az osztalékot, amit újra be tudsz fektetni, mint mondjuk az államkincstárnál?
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Oppenheimer #35433 üzenetére
Köszi szépen.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz dptrsk #35620 üzenetére
"Többeknek felmondták a hitelkártyát, egyik napról a másikra (indoklás nélkül)"
Bár jogilag kifogásolhatóan, de tegyük hozzá, hogy erkölcsileg nem.
Az érintettek - másik fórumon történt bevallásuk szerint - olyanokat csináltak a visszatérítés maximalizálása érdekében, hogy pl. az egyik hitelkártyájuk feltöltését a másikról végezték, csoportos beszedés keretében, ebből láncot alkotva, és mindenütt beszedve a visszatérítést.
Na, ez szerintem minden, csak nem jóhiszemű felhasználás.
De, ahogy írtam, mindez a múlt, a BB UPC hirdetményből már a csoportos beszedés után járó visszatérítés is eltűnt.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Ixion77 #38284 üzenetére
Légyszi, hagyjuk már ezt a károgást a semmilyen nyugdíjról.
Rengeteg eszköze van egy kormányzatnak, hogy egyensúlyban tartsa a nyugdíjkasszát, nemcsak ez a két véglet létezik, hogy lesz/nem lesz.
Igen, készülni kell a még tovább kitolt korhatárra és jelentősen kevesebb reálértékre, de nyugi, lesz nyugdíj, nem kell a riogatás.
-
Kukipapa_rr
tag
Már 2009-ben 354 milliárd volt a nyugdíjkassza hiánya a magánnyugdíjpénztárak miatt.
https://nyugdijmaskeppen.hu/magannyugdijpenztar-manyup/
Ezzel az egésszel véleményem szerint jól a kötelező befizetésre ráépülő, akár 5%-os működési költséget felszámoló pénztárak jártak. Hiszen melyik profit lehet jobb a garantáltnál?
-
-
Kukipapa_rr
tag
válasz mgoogyi #60045 üzenetére
"Olvasd át a topik összefoglalóját."
Nem bánnám, ha ki lenne egészítve azzal a nem elhanyagolhatóan fontos információval, hogy ETF-et USA piacról már nem lehet venni, csak eladni.
Mivel az összefoglaló külön kiemelte, hogy mindegy, hogy milyen devizában vásárolunk ETF-et, szépen beutaltam az USD-mat RC TBSZ-re, és ott szembesülök vele, hogy csak EUR alapon tudom megvenni ezeket.
"Mindegy, hogy egy eurós vagy dolláros S&P 500 ETF-et veszünk, a mögöttes ETF és ezáltal a mögöttes részvények pontosan ugyanazok."
Úgyhogy most bukom jó sokat a dupla konverzión (USD/HUF -> EUR/HUF).
Rengeteg információn kell az embernek keresztülverekednie magát. Légy szíves, segítsetek, hogy az összefoglaló tartalmazza a legkritikusabb pontokat. Ez szvsz ilyen.
Köszönöm
-
Kukipapa_rr
tag
válasz mgoogyi #60089 üzenetére
Köszönöm a módosításokat, szerintem ez így egyértelműbb.
Arra jöttem rá, hogy egyáltalán nem meglepő, hogy az átlag polgár befektet inkább egy nyugdíjpénztár kész portfóliójába, vállalva annak költségeit, minthogy ilyen tanulópénzeket fizessen. Eddig olcsón megúsztam.
Semmi extrát nem akarok, így gondoltam, belevágok magam.
A terv: egyszerű 60-40-es lusta portfólió, 10+ évre, olcsó, de megbízható bróker TBSZ-én USD bevételből 3-4 részvény ETF-be fektetni (IB-nek még nincs, KBC drága, RC fapados - Binance-hez vagyok szokva -, de erre ideálisnak tűnik, főleg Erste tulajdonossal). Többi megtakarítás forintban (MÁP+, PMÁP, esetleg egy kis PEMÁP-ban is), itt olvastam, hogy ez diverzifikációnak teljesen jó, évente újrasúlyozva.
Az ETF-ek kiválasztása folyamatban van, viszont a TBSZ-t meg akartam nyitni, hogy ketyegjen az 5 év, és ezen átsiklottam.
Megköszönöm, ha véleményeznétek, hogy még esetleg mi máson. Nem szeretnék semmi fancy dolgot, semmi daytrade, short, tőkeáttétel stb., csak hosszú távú hold. Próbálok most ETF-ek között jól diverzifikálni, szívesen fogadok további tippeket ez ügyben is. Elképzelés valami ilyesmi: S&P 500, World, Emerging markets, meg amit még nem esetleg nem is ismerek.
Másik dilemmám, hogy tisztában vagyok vele, hogy nem lehet a piacot jól időzíteni, de ilyen hosszú bull market-nek törvényszerűen előbb-utóbb vége lesz, crypto pedig megtanított rá, hogy ATH-nál érdemes inkább türelmesnek lenni, márpedig részvénypiacon évek óta ATH van, és egy inflációs környezet (ami 2-3 évig kinéz a hírek alapján) nem fog a részvényeknek kedvezni. Türelmes vagyok, hajlok valami rövid kötvény ETF felé, aztán akkor vásárolni, amikor beesik. Vélemények?
Köszönöm.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz mgoogyi #60120 üzenetére
A fokozatos befektetés jó ötlet, köszi.
Viszont miért elég csak egy All-World?
András György könyveiből indulok ki, diverzifikálni még azonos eszközosztályon belül is érdemes (bizonyos mértékig), nem? Ezért gondoltam 3-4 olyan ETF-re, amelynél eltérhet némileg a mozgás.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz nort_on #60123 üzenetére
ha fiatal vagy, és sokáig tudod nélkülözni a befektetésed, akkor a 60-40 lehet, hogy túlzott óvatosság
Minden relatív, de több van előttem, mint mögöttem (min. 25 év nyugdíjig), így lehet, hogy igazad van. Gondolni kell azért arra is, ha váratlanul idő előtt hozzá kell férni a pénzhez.
Kérdés: miért VWCE? Miért nem mondjuk MSCI All-World (SSAC, IUSQ)? Ez utóbbi sokkal régebbi, jobban látszik, hogy fog viselkedni zivatarosabb időkben. Ezt leszámítva eléggé hasonlónak tűnik.
A VWCE mit tud, hogy ilyen népszerű?
-
Kukipapa_rr
tag
válasz PredatorZoli #60163 üzenetére
Ja, így világos. Akkor így tényleg nincs értelme tovább diverzifikálni.
Ahogy összehasonlítom (VWCE/SSAC), a két tized százalék költség különbség szépen megjelenik a hozamokban is.
Mivel egyébként eléggé hasonlónak tűnnek, track record + költség alapján az SSAC tűnik jobb választásnak. Mi szól a VWCE mellett?
Esetleg megéri mindkettőt venni (intézményi kockázat csökkentési célból)? Ne egy kosárban legyen az összes tojás, ugye, ha már évtizedes távról beszélünk.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz PredatorZoli #60171 üzenetére
Ezek után logikusan én vennék mindháromból egyenlő arányban (VWCE, SSAC, EUNL), nagyjából mindegyik ugyanúgy fedi le a világot, kettő emerginget is tartalmaz, kettőnek kisebb a költsége (plusz hozam), és így annyira nem térek el a piaci arányoktól, részesedhetem a pluszhozamból kb. ugyanolyan risk mellett.
Na, ez mekkora hülyeség?
-
-
Kukipapa_rr
tag
válasz PredatorZoli #60451 üzenetére
Hát ez csodás, innentől kezdve végképp összehasonlíthatatlan két ETF.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz PredatorZoli #60456 üzenetére
Nem az a gond, hogy valamit tanulni kell, hanem szerinted mi értelme egy olyan mutatónak (TER), ami ezek szerint összehasonlíthatatlan az egyes termékek között?
-
Kukipapa_rr
tag
válasz concret_hp #60704 üzenetére
Létező, működő kamionokat szállított le a Nikola
https://totalcar.hu/magazin/hirek/2021/12/22/letezo-mukodo-kamionokat-szallitott-le-a-nikola/
[ Szerkesztve ]
-
-
Kukipapa_rr
tag
válasz D1Rect #61103 üzenetére
Van annak értéke, hogy tiéd valamiből az eredeti példány, ld. fenn a Mona Lisa-s hasonlatot. Bárki megtekintheti, bárki letöltheti, de csak egy eredeti van belőle. Az pedig adott esetben értékesebb, mint a másolatok.
Hogy ez az érték egy műnél épp mekkora, azt pedig a piac dönti el.
Ezért sántít a csillagos hasonlat, mivel pont az NFT lényege veszik el benne: a blockchain garantálja, hogy tényleg csak egy tulajdonosa van egy digitális műnek. Nem lehet hamisítani, nem lehet többször eladni stb.
Én a lyukat korábban ott láttam a történetben, hogy nem láttam, mi biztosítja, hogy nem jelenhetek meg egy aukción eladóként valaki más művével (akár úgy, hogy egy bitet átírok benne), mint sajátomként, de fórumtársak rámutattak, hogy az aukciós házak alaposan átvilágítják ilyenkor az eladót, hogy valóban az övé-e a mű.
(Nem promotálom, én masszívan spekulatív jelenségnek látom ma ezt, de ugyanakkor érteni is vélem, hogy van, akiknek ez valódi érték lehet.)
-
Kukipapa_rr
tag
válasz Lex Icon #61366 üzenetére
Mert a befektetők többsége érzelmi alapon dönt a többi birkával együtt. A tudás és a gondolkodás nagy luxus.
Nem arról van inkább szó, hogy a tőzsde főleg a növekedést árazza (hiszen ettől lehet magasabb később az árfolyam), tehát ha a növekedési kilátás megcsappan, akkor logikusan sokan kivonják adott részvényből a pénzüket?
Új hozzászólás Aktív témák
- BMW topik
- Íme az új Android Auto!
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Politika
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest