- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Merevlemez felügyelet SMART (S.M.A.R.T.) segítségével - www.hdsentinel.com
- Synology NAS
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Mozilla Firefox
- Mikrotik routerek
- Milyen routert?
- Linux Mint
- AliExpress tapasztalatok
- OpenWRT topic
-
IT café
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sisco2
tag
Ez pedig az Erste Instruments keresője.
-
balpeter04
tag
Trade --> Order Ticket --> Bonds
US-T
-t kell beírni a Symbol keresőbe és már szépen listázza is az elérhető papírokat. Jelenleg fix 5 USD a vásárlás díja.Ha jól tudom mi csak másodpiacon (vagy inkább harmad már?) vehetünk ilyesmit, USA állampolgárként a Treasury Direct-en tudnál venni "közvetlenül" is a Treasury-től (Kincstár).
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
A márciusi zuhanásnál nem viselkedett szépen. A TLT mutatná legjobban a konvexitást, az nekem egyrészt túl nagy kockázat, másrészt nem találtam ACC eur hedgelt variánst. Egyébként az IEF euróra hedgelve ACC variánsban még jó lehetne.
Globálisan diverzifikált alacsony TER-rel nem találtam jó alternatívát az AGGH-val szemben. 0.10% TER felé nem akarok menni valaminél, aminek jó, ha 0.5% a YTM-je.
A magyar állampapír kitettségemet nem akartam növelni.
Az egyik fő szempontom volt, hogy olyat találjak, amit hajlandó vagyok majd 10 vagy 20 évvel később is tartani és nem kell újra meg újra végiggondolnom, hogy mit miért csinálok.
A kötvénypiac sem különbözik nagyon abban a részvénypiactól, hogy a passzív cuccok verik az aktívakat.
A példaportfóliók jellemzően 5-10 év közötti durációs erős kötvényeket tartanak lokális devizára hedgelve. Akár Bogleheads, akár Canadian Couch Potato.
Az változó, hogy aggregate vagy csak treasury, de ez a minta elég jól megfigyelhető.
Bogle egyik mondása, hogy fogadd el a piaci hozamokat.
Ezzel a kötvénypiaccal nehéz lenyelnem ezt, de tulajdonképpen ezzel a kis 10%-kal úgy érzem, hogy diverzifikáltabb a portfólióm.
Ha a hozam lenne az egyetlen szempont, akkor 100% részvény ETF-et tartanák, de ahhoz puding vagyok. -
mgoogyi
Topikgazda
Ha önmagában nézzük, akkor mindegyik normális ország kötvénye szar, >>önmagában<< semmiképp nem ajánlott hosszú távú befektetésre.
Ugyanakkor ha a portfóliód kockázatát szeretnéd csökkenteni, még mindig ezek azok, amik működnek és a kötvénykonvexitás miatt ez a hatás alacsony kamatoknál tulajdonképpen erősebb.
Az összes junk bondnak kevés értelme van, hozam/kockázat arányban jobbak a részvények, stabilitást meg nem ad a portfóliónak.
Illetve van az a mondás, hogy minden kötvény annyit ér, amennyit a kibocsátója.
Így oda jutottam, hogy ha stabilizálni akarom a portfólióm egészét, nem tudom elkerülni az investment grade kötvény etf-eket.
Végül 10% AGGH mellett döntöttem:
iShares Core Global Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (Acc) - befektetésre ajánlott fejlődő és fejlett országok állam és vállalati kötvényei euróra fedezve
Azért az euróra hedgelt változat, mert stabilitást szeretnék, illetve Vanguard tanulmány is van rá, hogy azt érdemes. Ez maga egy jó sok fokos kötvénylétra, ha megindulnak a kamatok, az alsó kötvények hamar elkezdenek dolgozni, illetve ha maga az euró kamat megugrik, az a hedgelésnél profitot hozhat, ha a többi deviza kamatai nem emelkednek annyira. A durációja is elfogadható, elvileg 7-8 év alatt ki kell dolgoznia nominálisan egy kamatemelés miatti értékvesztést és figyelembe véve a 30 éves időtávomat, bele kell férjen.
10% arany, 20% pmáp, 60% részvény etf van ezen kívül. Mindenképp szerettem volna valamit, ami stabilizáló hatású és válság idején várhatóan tudok belőle rebalancolni valamennyit részvénybe.
Ha szigorúan vesszük, a 100% részvény etf a legjobb választás, ha bírja a gyomrod. Nekem kellett valami alap az egésznek, ez egyéni döntés kell legyen mindenkinek.
Ha válaszhatnék, akkor csak investment grade átlag 5 éves államkötvény etf-et tartanék erre a célra, ami hasonlóan diverzifikált ehhez.[ Szerkesztve ]
-
aAron_
őstag
Ugyan ebben a dilemmában vagyok. Sajnos szerintem jól látod a helyzetet, és sokkal kisebb arányban érdemes venni fejlett országok kötvényeit, mint korábban; majdnem ott vagy, mintha készpénzt tartanál. Szerintem ezen okokból változatlan kockázatvállalási hajlandóság mellett is érdemesebb részvényeknek további súlyt adni kötvényekkel szemben, korábban ideálisnak vélt allokáció helyett. Ami talán jó irány: kisebb arány, nagyobb duration, de ez félig nyitott kérdés még nekem is.
What is your ikigai?
-
PredatorZoli
Topikgazda
Dave Ramsey, amerikai pénzügyi guru aki segít az embereknek kezelni mindennapi pénzügyeiket és kijutni az embereknek az adósságból, mindezt úgy teszi, hogy mindenkinek rendkívül konzervatív megközelítést javasol, minimális kockázatvállalással. (Pl fizesd ki a 3%-os lakáshiteled is mielőtt komolyabban elkezdesz befektetni.)
A konzervatív megközelítése ellenére azt javasolja, hogy onnastól kezdve hogy elkezdesz befektetni, ne vegyél kötvényt, a kötvények rosszak gyakorlatilag pont azokból az okokból, amiket te is leírtál. A magas kamatú junk bondok meg gyakorlatilag nem töltik be azt a szerepet amire egy kötvény a portfolioban való lenne, a hozam/kozcázat arányuk nem is valami jó. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Merevlemez felügyelet SMART (S.M.A.R.T.) segítségével - www.hdsentinel.com
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- iPhone topik
- Parfüm topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Karnyújtásnyira van Kína a HBM2 memóriák gyártásától
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest