- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Mini-ITX
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wn2tl
aktív tag
válasz
aAron_ #133759 üzenetére
"Szerintetek az idő valóban létezik, vagy csupán az emberi tudat konstrukciója, hogy strukturálja a kaotikus tapasztalatokat? Mert ha az idő nem objektív, akkor minden, amit fizikáról vagy történeti sorrendről gondolunk, az csak egy mentális illúzió"
Az egymásba gyűrűző entropikus folyamatok irreverzibilitásból eredő sorrendiség manifesztációja az idő, aminek terméke a tudat és nem fordítva, ezért nehéz felfogni mi az. -
forumpista
aktív tag
válasz
Dare2Live #133762 üzenetére
Ezert mondtam hogy ezt kellene tanitani. De ez csak normalisan megfizetett, megbecsult tanarokkal megy, ugy nem hogy a kormany ott rug belejuk ahol tud.
Van tanar ismerosom, sajnos ezert hagyta ott a palyat tavaly (es nem o az egyetlen, gyak, abban az iskolaban is mar csak a portas tanit mindent is…)
-
vacs
veterán
Üdv.
A K&H-nál a díjmentes számlavezetéshez min 500K-nak mindig kell lenni a számlán.
Ez egy alszámlán van, így nem nyúlok hozzá, de ha már van, akkor kamatozzon is!
Légy szíves adjatok tanácsot, hogy milyen megtakarításba tegyem?
k&h.hu/megtakaritas-befektetes -
Dare2Live
félisten
válasz
robag93 #133763 üzenetére
Annyit tudok, hogy külön alkalom volt, csak tanár+ő a tanteremben és "előadás volt" arról, hogy ne beszéljen vissza.
De számtalan ilyen eset van. egyik másik kedvencem "környezetből":
"Mit érzékel a szem?"
Hárman válaszolták ugynazt a butaságot a kérdésre, hogy a fényt.
21en azt válaszoltak a kérdésre, hogy: Látás. Amikor rákérdeztünk biztos ez a jó megoldás nem is érti, hogy hárman hogy ronthatták el és írták be a "Mit érzékel a szem?"re azt a választ, hogy a fényt.A félreértések elkerülése végett. Nincs elírva fent a kérdés. 21en bebiflázták az értelmetlen választ és beírták. A tanárnő is rájött amikor 2* raktuk fel a kérdést. De na...
Tök véletlen néztük meg a dolgozatát mert 4est kapott és idegesítette, hogy szerinte jó a válasza... -
Dare2Live
félisten
válasz
forumpista #133742 üzenetére
"1, az iskolában megtanították neki a kritikus gondolkodás müvészetét és mivel tud gondolkodni és tudja használni az eszét ezért felismer dolgokat."
Ezen felvisítottam.
Bocs de muszáj saját eset:
Egy hónapja ment a 3.as gyerekem elküldték visszabeszélés miatt különórára. Érdeklődtem nála az van, hogy matekon visszabeszélt. Szerinte egy 3.as feladatot a tanárnő rosszul csinálta meg. Erre a tanárnő azt újra megcsinálta a táblánál. Fiam szerint az is hibás volt.
Benn van a füzetében mindkettő. Elkértük másét is hátha. Mind a két megoldás hibás.
Mehetett különórára, hogy ne beszéljen vissza.
Érted 3.as matek feladat. Matek tanárnő. Kétszer rosszúl oldja meg annak ellenére, hogy szólnak neki. Mehetett különórára, hogy ne beszéljen vissza. Tudod ezt értelmezni? Én nem.
A kritikus gondolkodást írtják tüzzel vassal ahogy tudják.
És sorolni tudom a pleket. De olyanokat és több tantárgyból, hogy fognéd a fejed.más: Ahogy mi megéljük úgy szinte biztos nincs idő. Márha van. Ettől még ahogy mi megéljük nekünk úgy szubjektíven nekünk van. aAron_ hszéhez még annyit, hogy amit ahogy megélünk az úgy biztosan nincs és nem csak az idő. Színek sincsenek. Csak az EM spektrum kis részét mi szubjektíve pl pirosnak érzékeljük.
-
User_2
tag
válasz
aAron_ #133759 üzenetére
ez valóban nagy személyes problémám,
és eddig nem is tudtam róla beszélni senkivel róla,
örülök, hogy van végre valaki, aki hasonló tüskékkel tölti ki a cipőjét.
de azért nem hiszem, hogy a fizika vagy a történelem kettőnk összekuszált ideje miatt válna hitéleti kérdéssé.és ezzel már több heti offtopic adagomat használtam el.
-
aAron_
őstag
válasz
User_2 #133758 üzenetére
Szerintetek az idő valóban létezik, vagy csupán az emberi tudat konstrukciója, hogy strukturálja a kaotikus tapasztalatokat? Mert ha az idő nem objektív, akkor minden, amit fizikáról vagy történeti sorrendről gondolunk, az csak egy mentális illúzió… nem veszélyes ez a gondolat minden tudományos rendszerre nézve?
-
User_2
tag
válasz
Vision #133757 üzenetére
ha cherry pick- kel választasz előnyös érveket, egyből lebuksz,
olyanok előtt, akik előtt nem szeretnél.
ne felejtsd el.withering heights
great expectations
a christmas carol
1984olyan társadalmat mutatnak be, amelyekben nem szeretnél élni.
az írók nem a kisujjukból szopták, mint valami soha nem elképzelhető scifi-t.egyéneket mutatnak be, akik képesek voltak megmaradni és emelkedni,
a "sohasem lesz jó" gondolatok ellenére.
-
válasz
User_2 #133755 üzenetére
Magyarország nem volt reménytelen hely sem akkor, sem máskor, és most sem az.
Valójában de. És ehhez nem kell még mély szocio elemzéseket sem olvasni, elég a szépirodalmat. Ady - A magyar Ugaron megvan?Magyarországon sohasem volt, és sohasem lesz érdemi polgárság. Márpedig a kitörésnek ez lenne a kulcsa, ebből képződhetne meg a középosztály.
-
atee_13
őstag
válasz
Vision #133754 üzenetére
"Senki sem mondta, hogy ez jól van így. Azt mondom, hogy ez a valóság."
Nem keresem vissza az összes hozzászólásodat, de emlékeim szerint, pontosan azt állítottad, hogy azért nem baj ami van mert erre szavaztak. Cizellálhatod mindenfelé, de ez nálam azt jelenti, hogy azt mondod, hogy jól van.
"Szerintem felesleges elmenni ennyire filozófiai szintre."
Nagyon jó egyetértek. Csak azt nem értem te akkor minek kezdted el : "Hogyan definiálod az akarják kifejezést?"
"A személyeskedésnek tényleg nem tudom, hogy mi értelme van. "Ilyen kérdésfeltevéssel nem lehet mit csinálni. Dánoknál volt 2. VH után komcsi diktatúra, hogy abból lett volna plurális demokrácia? Vagy Magyarországon lett volna valaha, hogy onnan süllyed le?
"Jaltát pedig lehet hibáztatni, de Magyarország már a háború előtt is egy reménytelen hely volt ilyen szempontból."
Magyarán az összehasonlításodnak az ég világon semmi relevanciája.
-
User_2
tag
válasz
Vision #133754 üzenetére
Magyarország már a háború előtt is egy reménytelen hely volt ilyen szempontból.
Magyarország nem volt reménytelen hely sem akkor, sem máskor,
és most sem az.
Nem szükséges önszugeráló kijelentéseket ültetni fejekbe.
ennél okosabb is és értelmesebb is vagy.Jókat írsz, de mielőtt rányomsz a küldd gombra, olvasd át újra,
te - vagy valaki más - azt és úgy értené, mint amit átadni szeretnél?
Lehet hogy érdemes lenne átfoglamazni, vagy pontosító félmondattal kiegészíteni?
hogy az alsó 30% is megértse, akik keveset kérdeznek,
hogy a felső 20% is megértse, akik szeretnek mindent pontosan érteni. -
válasz
1, az iskolában megtanították neki a kritikus gondolkodás müvészetét és mivel tud gondolkodni és tudja használni az eszét ezért felismer dolgokat.
Ilyesmit a magyar oktatási rendszer sohasem csinált.
hogy a közpénzből müködtetett média nem nettó fidesz propagandát tol 0-24-ben
Ez lényegtelen. Aki ezt fogyasztja, az azért teszi, mert vevő rá. Ha mást tolnának ezek a médiumok, akkor nem ezeket fogyasztanák.
Persze az emberek jó része befolyásolható, de ez mindig is így volt a történelem során. A politikusok ezt kihasználják, ennyi. Ezt nem belátni, és valamilyen mögöttes ideológiát költeni mögé vakság.
Ti állítottátok (akárhogy is akarod majd cizellálni utólag), hogy azért van ez így jól, mert erre szavazott a többség, tehát ezt akarták az emberek.
Senki sem mondta, hogy ez jól van így. Azt mondom, hogy ez a valóság.
...nem így akarták (keress rá olyan fogalmat amilyet akarsz, szerintem azért a többség eddig is értette miről van szó) hanem ezt hitették el velük állami pénzen.
Szerintem felesleges elmenni ennyire filozófiai szintre. Igen, van abban igazság, amit írsz, de a derivátuma ennek az, hogy a választók ezt akarják (lényegtelen, hogy miért), és erre a csomagra teszik a voksukat. Ebben benne van sok minden (a stadion csak egy marginális, de szimbolikus része). Az elmúlt 15 évben ez működött.
Én a helyedben inkább Jalta felé keresgélném ennek okát. De gyanítom nem vagy tisztában Sztálin ígéreteivel sem amivel elindult ez a "lavina".
A személyeskedésnek tényleg nem tudom, hogy mi értelme van. Jaltát pedig lehet hibáztatni, de Magyarország már a háború előtt is egy reménytelen hely volt ilyen szempontból.
-
eladocuccaim
junior tag
válasz
üzenabakusz #133752 üzenetére
LOL
-
üzenabakusz
tag
Mibe tegyem a megtakarításaimat? a topic címe, most másoltam ki fenntről.
Javaslom, hogy HETI egy off bejegyzést engedhessen meg egy felhasználó! -
Sziasztok,
Ez akkor most a megtakarításos topik, vagy iskolaválasztásos meg stadionos?
-
atee_13
őstag
válasz
forumpista #133747 üzenetére
Erre szavazott a választók többsége, tehát 'jóvanazúgy
-
Simia
junior tag
A diákolimpia fontos dolog, de sajnos nem indikatív az oktatási rendszer állapotára nézve.
Ebben mindig jó volt az ország, hogy legyen pár elit intézmény ami különösen sikeres mert oda menekül a tánárok és diákok krémje. E mellet (helyett?) ami kellene, az a tömegek megtolása felfelé, hogy ezerből 800 egész jó matekos legyen, vagy legalább ne jelentse ki hogy ő utál gondolkodni. A 100 ezerből 2 diákolimikon az a kirakatba jó, de az országnak vajmi kevés.
És ha már Fazekas: hányan mennek magyar egyetemre spec matekról?
-
válasz
1, Te valamiért azt gondolod, hogy régen a "kritikus gondolkodás művészetét" oktatták az iskolában a lexikális tudás és magolás helyett, de fogalmam sincs, hogy ezt honnan veszed. Az én emlékeim szerint mindig is favágás/grind volt az egész.
2, Régen meg nettó szoci propaganda volt. Milyen jó is volt anno a PártKelte amikor a tolvaj Bakács képviselte az erkölcsi etalont. Ilyen a közmédia. Annak a dalát húzza, aki fizet, az meg mindig a kormány. Alapvetés, hogy ilyenekkel nem zsibbasztja magát az ember. Akinek ennyi esze sincs, annak úgy is mindegy. -
Simia
junior tag
jarni jar, csak nem jut.
Itten van a kutya elásva...
Körzetek vannak.
A körzetes gyerekeket fel kell venni mindenkinek (törvény).
A körzetes gyerekek tesói elsőbbséget élveznek.
Ezzel a két szabállyal egy jobb általános suli be is telik.Ha esetleg van maradék 5-6 hely (mert mondjuk 32 fős osztálylétszámot is bevállal az igazgató), na arra lehet mindenféle trükkökkel bekerülni. Én pl. kifizettem a közterheimet egy ismerős cégének fél évre hogy papíron körzeten belül dolgozhassak, ezzel előrébb kerülve a rangsorban. Ez meg egy kis tankerületi szivességkérés kellett a "szabad iskolaválasztás" gyakorlásához, na meg némi támogatás az alapítványnak, mert az elhivatott szülő a legjobb szülő. Sokan átjelentkeznek ismerőshöz, már ha van rá lehetőség.
Egyébként a suli közben (kb. 6 év) lepukkant, nem az épület, hanem a tanárikar. 4 betöltetlen alsós tanári hely van, ennek megfelelően mindenki túlterhelt és ideges, a gyereknyomorító lelkibeteget meg nem rúgják ki, mert az opció az, hogy akkor 5 betölteten hely lesz.
Az egyik gyereket kimenekítettük 8 osztályos gimibe, de közben az is lepukkant, mert elment pár tanár, az igazgató, és most maradnak el az órák. Versenyre nem mennek, szakkör nincs, mert ahhoz tanár kellene. Van viszont mindkét helyen frissen átadott műfüves focipálya, meg gumis sportpálya, mert a foci a legfontosabb dolog amit valaki valaha az életben tanulhat. Meg is fizetik rendesen.
Borzasztó nyomasztó. Innen belülről úgy látszik hogy most roskad össze az egész sz*rhupac éppen, csak még vettük észre. A környezetemben 6:2 a külföldön továbbtanuló gyerekek aránya, és ebből 2 már biztos nem jön haza. Na EZ a nemzeti tragédia nekem...
-
atee_13
őstag
válasz
Vision #133741 üzenetére
"BTW az általad leírt gondolatfoszlányok nem igazán visznek közelebb a jelenség megértéséhez."
Ti állítottátok (akárhogy is akarod majd cizellálni utólag), hogy azért van ez így jól, mert erre szavazott a többség, tehát ezt akarták az emberek.
Én erre állítottam, hogy nem így akarták (keress rá olyan fogalmat amilyet akarsz, szerintem azért a többség eddig is értette miről van szó) hanem ezt hitették el velük állami pénzen.
Tehát az általad felvetett gondolatfoszlány, hogy azért jó ami történik, mert sokan megszavazták a jelenlegi hatalmat (akinek 40%-al 2/3-a van ...) parasztvakítás.
"Szerinted miért plurális demokrácia Dánia, és miért nem az Kelet-Európa jó része? "
Én a helyedben inkább Jalta felé keresgélném ennek okát. De gyanítom nem vagy tisztában Sztálin ígéreteivel sem amivel elindult ez a "lavina". -
forumpista
aktív tag
válasz
Vision #133739 üzenetére
"De hát erre lenne gyógyír az, hogy valaki felnőtt, és nem hisz el mindent, amit hall."
Attól nem hisz el mindent hogy:
1, az iskolában megtanították neki a kritikus gondolkodás müvészetét és mivel tud gondolkodni és tudja használni az eszét ezért felismer dolgokat.
2, hogy a közpénzből müködtetett média nem nettó fidesz propagandát tol 0-24-ben, hanem megpróbál általános tájékoztatást nyújtani annak is akinek kevésbé megy a kritikus gondolkodásÉs akkor jó napot kívánok, meg is érkeztünk oda amiről 20 kommenttel korábban is beszéltem, hogy a fidesz leépíti az egész oktatást hogy hülyéket neveljen fel, innentől 1-es pont kuka, a 2-es pont meg már rég bukta.
Ha Mauglit egy medve neveli fel, akkor attól hogy felnő még nem lesz atomfizikus.
Az a baj hogy nekem olyannak tünsz mint aki maga is képtelen a big picture-t meglátni.
-
válasz
atee_13 #133740 üzenetére
Ha te tényleg úgy látod, hogy a világon csak okos felnőtt emberek vannak
Nem azt látom, de a választási rendszer így áll hozzá. Akkor most mi van?
Szerinted miért plurális demokrácia Dánia, és miért nem az Kelet-Európa jó része? Nem azért, mert a társadalom többsége kikényszerítette ezt az intézményi berendezkedést? Szerinted ott nincs propaganda? Putyin oda nem próbálta bevásárolni magát?
BTW az általad leírt gondolatfoszlányok nem igazán visznek közelebb a jelenség megértéséhez.
-
atee_13
őstag
válasz
Vision #133739 üzenetére
Innen indultunk:
"Nem azert, mert ezt szeretne a valaszto, hanem azert, mert ha tobb dolog kozul kell valasztani, akkor nem ez neki a legfontosabb."
Remélem a többit össze tudod rakni magadtól is.
"És igen, a média hat az emberekre. De hát erre lenne gyógyír az, hogy valaki felnőtt, és nem hisz el mindent, amit hall."
Ha te tényleg úgy látod, hogy a világon csak okos felnőtt emberek vannak akkor az eddigi eszmefuttatásaid csak kóbor bemelegítések voltak ehhez képes. -
válasz
atee_13 #133738 üzenetére
Nem arról van szó, hogy azt akarják, hanem arról, hogy adóforintokból azt hitetik el velük.
Hogyan definiálod az akarják kifejezést? Mármint ha valakivel el lehet hitetni valamit, és elérni, hogy azt akarja, akkor mit értesz az alatt, hogy nem azt akarja? Ez a kommented nekem teljes zavar.
És igen, a média hat az emberekre. De hát erre lenne gyógyír az, hogy valaki felnőtt, és nem hisz el mindent, amit hall.
-
atee_13
őstag
Szerintem te háttal ülsz a valóságnak.
Nem arról van szó, hogy azt akarják, hanem arról, hogy adóforintokból azt hitetik el velük.
Egy példa és részemről lezárva, mert láthatóan süket fülekre talál. 56 népével elhitették, hogy az a jó, hogy a ruszkik lerohanják a szomszédot és senki nem segít nekik. Mi meg a ruszkikat szopkodjuk. Nettó ruszki agymosás.
-
válasz
eladocuccaim #133733 üzenetére
Ez a jó iskola dolog definíció kérdése. Sokaknak a Waldorf az, mert közösséget épít, cserébe nyilván nem leszel fizikus professzor onnan kikerülve. Másnak meg a Fazék az. Miközben nekem jó pár szaktársam végzett ott, és semmit se profitáltak abból, hogy szétszívatták őket.
-
-
válasz
66zio #133725 üzenetére
emvy leírta a választ erre. Teljesen nyilvánvaló, hogyha bármelyik random választót megkérdezed, akkor azt fogja mondani, hogy legyen fasza egészségügy, fasza oktatás, tökéletes utak, bérlakás program, új ház mindenkinek, ingyen sör, stb. A valóság meg az, hogy amikor a tényleges döntésre kerül a sor, akkor ezek a prio lista aljára kerülnek mondjuk a migráncsozással szemben. Ezt elég jól kikutatták az utóbbi időben, és az jött ki, hogy a magyarok egyáltalán nem gondolkodnak társadalomban. Az a lényeg, hogy a saját kölykük jó helyre kerüljön, és a saját hozzáférésük a közszolgáltatásokhoz rendben legyen.
Direkt nem akarok belevinni aktuálpolitikát, mert az félre visz. Ez nem lokális probléma, inkább regionális (Kelet). Egyszerűen nálunk nincs polgárság, mert nincs történelmi gyökere.
-
válasz
eladocuccaim #133733 üzenetére
Azert jo iskola, mert jo networkkel kerulsz ki belole, nem azert, mert jo eredmenyeket ersz majd el a matek OKTV-n. En nem vinnem oda a gyereket, de ettol teny, ami teny.
-
eladocuccaim
junior tag
AKG, mint jó iskola.
Tőlük jöttek át hozzánk (ingyenes állami gimi) többen is annak idején, mert annyira gyenge volt nekik az AKG. Az összes gazdag hülyegyerek volt gyenge képesésekkel. Később egyetemre is csalással, pénzzel, befolyással kerültek be. Munkahelyre pedig nepotizmussal. Idegbe is gyüttem.’ -
válasz
erdey_a #133721 üzenetére
> Tehát oda jutunk, hogy annak jár a jobb oktatás, akinek pénze van, autója van, és rengeteg ideje van hogy tudja furikázni a gyereket. Valóban szabad az iskolaválasztás.
Pontosan igy van, SOT, jelenleg a helyzet az, hogy penzzel es idovel sem feltetlenul tudsz jo iskolat szerezni a gyereknek, mert egyszeruen _nincs_. Ott tartunk, hogy pl. az AKG-ba a szponzoralt beugro tavalyelott talan 50 millio koruli magassagot ert el. Mashol meg siman csak nincs hely, penztol fuggetlenul se.
-
erdey_a
addikt
válasz
eladocuccaim #133726 üzenetére
Mert teljesen irreális, hogy 5:50-kor már el kellene indulnia (nem felkelnie!) egy 6 éves gyereknek, hogy 1 óra buszozással (1 átszállással) 7:20-ra iskolába érjen.
-
válasz
eladocuccaim #133726 üzenetére
Tud, csak az elet sulyos elbaszasa
-
66zio
aktív tag
válasz
Vision #133687 üzenetére
Vannak jó meglátásaid, de nagyon sokan felhozzák, hogy csak bedobálsz dolgokat mástól meg tételes cáfolatot vársz. Én is ezt tapasztalatom. Példa amit már többször mondtál, hogy azért épül stadion mert az a választói akart. Demagógozni is szoktál, akkor ezt dobom be. Azért van hatalmas várólista mert ez a választói akarat. Az emberek szeretnek nem eljutni vizsgálatokra, műtétekre, ezért kedvükben járnak, hogy sokat kell várni. Az utak is azért rosszak mert az emberek ezt szeretnék. Vannak politikai módszerek amivel (legyünk jó fejek) meggyőzik az embereket ami miatt megválasztanak valakiket. Nem a választó elvárás dönt. Ha ezt nem látod be akkor elég nehéz lesz.
-
-
erdey_a
addikt
Az új elsősöknek szervezett nyílt napok mennyit árulnak el a később, felsőbb évfolyamon előkerülő tanárokról? Vagy az időközben pályaelhagyók helyett érkezőkről? Ugye hogy semmit.
A gyerekeim az aranyba járnak, két tannyelvű osztályba. A lányom németes, a fiam angolos. Nem volt kötelező, mi választottuk ezt a csoportot. Van sima osztály is. Az arany ettől függetlenül a körzetes iskolánk is. Az iskola nem rossz. De a lányom matektanára szerintem átképzett tornatanár. A fiam alsós osztályfőnöke általában véve nagyon jó és elhivatott tanár, de az angolt nem jól tanítja (én legalábbis máshogy tanítom).
-
aAron_
őstag
válasz
confuser #133720 üzenetére
Nem mond ellent. Belső megtérülési ráta (EHM - IRR) az a hozam, amivel a CF-kat diszkontálva a nettó jelenérték nulla (a XIRR valójában egy célérték keresés, eredménye, amire ez igaz lesz). Ha a CF-kat ezzel a hozammal újra befekteted lejáratig, majd diszkontálod, akkor ugyanúgy nullát fogsz kapni. Ha jól értem, vnorbi csak egy másik irányból közelítette meg a kérdést.
Amit te írtál, azt én úgy értelmeztem, hogy a kamat újra befektetésre kerül valamilyen meghatározott árfolyamon, pl. 100%-on.
2027/A eladási hozama:
-
erdey_a
addikt
jajj, azért demagógiából itt páran jelesre vizsgáznának.
papíron szabad az iskolaválasztás. valójában nincs választási lehetőség, mert
1. - az iskolák nem a szomszédban vannak, oda el is kell jutni. nyilván nem opció a város túlsó végében lévő, elit iskolába járni. aki faluban lakik, annak még kevesebb lehetősége van.
2. - adott iskolákba csak akkor vesznek be nem körzetest, ha van a körzeteseken felül hely. ez "elit" iskolák esetében tehát nem jelent automatikus felvételt.lásd még: szabad háziorvos választás. az is papíron létezik csak.
Tehát oda jutunk, hogy annak jár a jobb oktatás, akinek pénze van, autója van, és rengeteg ideje van hogy tudja furikázni a gyereket. Valóban szabad az iskolaválasztás.
-
confuser
senior tag
válasz
aAron_ #133690 üzenetére
Köszi a választ, és neked is vnorbi.
3%-ot a névértékre fizeti, nem lehet így összeadni a kamatot a nettó árfolyamra számolt hozammal, semmi értelme.
Ez tök jogos.Nem, ilyen ex-post hozam becslést maximum forward hozamokkal / árfolyammal lehetne.
Ez viszont ellentmond vnorbi által linkelt saját korábbi kommentjével, nem?Semelyiket. Ilyen hosszú távra ilyen alacsony hozammal, magas spreaddel nem adnék kölcsön a magyar államnak.
Az alapgondolat hogy végig megtartom, bár nem a 2041/A a cél, inkább valami 7-10 év múlva lejáró, aztán lejárat után TBSZ-szé alakítom és bontom, vagyis a spread nem érintene. Ha útközben mégis lenne jó kiszálló (ez a spekuláció a részemről), akkor persze igen, ez lenne az alternatív eladási opció. -
Kasya
nagyúr
Nagyon elmentek Vision tartalmi lenyege mellett és rosszul tamadjatok az erveleset.
-
avl
senior tag
válasz
erdey_a #133711 üzenetére
"nem én választom meg a pedagógust sem és alapvetően az iskolát sem."
hogyhogy nem ?? hanem ki választ iskolát (es iskolat a pedagogus alapjan) ? (en több foglalkozasra mentem a kinezett altalanosba, annak idejen lanyommal mikor meg lanyom ovis volt)
elötte ezt írod: "(két-tannyelvű iskolába járnak, egyik angol, másik német)" ez kötelezöen ? vagy a csaladbol nem te, hanem mas ?
Györben vannak jo sulik, utana meg mehet a Revaiba (en oda jártam; ma is jo) vagy a Kazinczyba
-
Yellow73_a
tag
válasz
erdey_a #133711 üzenetére
Általános iskolát szabadon választhatsz, ha nem, akkor marad a lakhely szerinti körzetes iskola.
Pedagógus és pedagógus között óriási különbségek vannak, már alsós korban is, ami baromira számít, hiszen ott kapják meg az alapokat, ott tanulnak meg tanulni.
Nekünk óriási szerencsénk volt az alsós tanítónénivel, szent megygőződésem, hogy annyira jó alapokat kaptak a gyerekeim, hogy felsőben és gimiben is jól boldogultak. Otthon viszonylag keveset kellett nekünk szülőknek segíteni a tanulásban.
Szerencsére összességében felsőben is és gimiben is viszonylag jó tanárjaik voltak, így most mindketten az elsőnek megjelölt egyetemen tanulnak. -
tisn
addikt
passz, regebben lattam, de majd megkeresem.
addig is, pisa 2022, atlagmatek pontszam:A magyar eredmény
A 15 éves magyar diákok 473 pontos átlageredménye statisztikailag megegyezik az
OECD-országok átlagával, számszerűen egy ponttal magasabb is annál. A magyar eredmény nem különbözik szignifikánsan a litván, a német, a francia, a spanyol, a portugál,
az olasz, a norvég, a vietnámi és az egyesült államokbeli diákok eredményétől. Az európai
uniós országok közül Málta, Szlovákia, Horvátország, Görögország, Románia, Ciprus és
Bulgária matematika teszten nyújtott eredménye elmarad az OECD-átlagtól és a magyar
diákok teljesítményétől.
plusz meg erdemes a timms eredmenyeket is megnezni.https://www.oktatas.hu/sajtoszoba/sajtoanyagok/kiegyensulyozottan_teljesitettek_magyar_diakok_TIMSS/
hogy ne csak offoljunk:
Egyre több ország felismeri, hogy a pénzügyi műveltség fejlesztése össztársadalmi érdek. A pénzügyi nevelést érdemes minél korábban, már iskoláskorban elkezdeni. A PISA 2012 óta negyedik alkalommal vizsgálta a pénzügyi műveltség szintjét a 15 éves diákok körében. Magyarország első alkalommal csatlakozott a 2022-ben összesen 20 ország (14 OECD-tagállam és 6 partnerország) részvételével megvalósult méréshez.
5-BŐL 4 MAGYAR DIÁK PÉNZÜGYI MŰVELTSÉGE MEGFELELŐ, MINDEN HARMADIKÉ MAGAS SZINTŰ
A PISA 2022-es pénzügyi műveltség mérésében a magyar diákok átlagpontszáma 492, amely kimutathatóan meghaladja a részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát és nem tér el érdemben az OECD-országok 498 pontos átlagától.
a kollega grafikonjahoz"Az oktatási szakértő óvva int attól, hogy az eltérő mérések között közvetlen kapcsolatot teremtsünk, vagyis az elmúlt évek eredményeit vizsgálva nem lehet sem javulást, sem romlást, sem stagnálást kiáltani. Ennek oka, hogy háromévente más mintán, némileg más tesztekkel és más eszközökkel (például papír helyett immáron digitálisan), megváltozott társadalmi-gazdasági környezetben mér a PISA-felmérés. Setényi szerint az, hogy az érintett országok kormányzatai mégis összehasonlítják az eredményeket, sajnálatos, az pedig, hogy maga a PISA azt sugallja, hogy az eltérő mérések között van kapcsolat, nehezen megbocsájtható."
vagy
Átlagosan csak 473 pontot szereztek, pedig 2018-ban még 481-et sikerült gyűjteniük. Ugyanakkor az OECD-országok átlagpontszáma négy év alatt jelentősen romlott, 489-es pontszámról 472-re, ami azt jelenti, hogy a magyar diák teljesítmény még így is átlagon felülinek számít.
-
erdey_a
addikt
mi az, hogy iskola és pedagógus függő? nem jár mindenkinek azonos szintű oktatás?
nem én választom meg a pedagógust sem és alapvetően az iskolát sem.
az meg, hogy máshol is ilyen gondok vannak, mennyiben mentesíti a felelősöket?mindegy. legalább megtudtam, hogy ha a gyerekem nincs a legjobb 20%-ban, akkor nem számít. elbaszott egy nép ez a magyar...
-
tisn
addikt
válasz
forumpista #133703 üzenetére
LOL
mint irtam a gyerekek a gyerekek felso 20%-at vizsgald, AKI SZAMIT.
te valoszinuleg nem itthoni oktatasban reszesultel, mert az erto olvasas nem megy.
-
erdey_a
addikt
érintettség okán: hiába van motivált, tanulni akaró fehér gyerekem (kettő is), ha például a matematikát és az idegen nyelvet (két-tannyelvű iskolába járnak, egyik angol, másik német) konkrétan én tanítom meg nekik az iskola helyett, mert olyan alacsony színvonalú az oktatás. És nem bivalyb@sznádi zsákfaluban élünk, hanem Győrben.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision #133694 üzenetére
Még a saját érvelésedből is az következik, hogy indokolatlan stadionokat építeni bérlakásprogram helyett.
#133703forumpista: ezt általában úgy értik hogy a cigányok rontják az átlagot, azokat nem kell beleszámolni. Pogátsa említette egyszer, hogy Nagy Márton több vita alkalmával is hangot adott a meggyőződésének hogy nincs itt semmi baj, hiszen ha a cigányokat nem számoljuk minden oké. Mondjuk arra is illene magyarázatot adni hogy miért ne számoljuk a cigányokat? Nem az ország állampolgárai? Az nem indikátora valamilyen problémának hogy széles társadalmi réteget le vannak csúszva?
-
forumpista
aktív tag
Lol. Abba kellene hagyni az M1 nézését...
Tessék, nézegesd a valóságot: [link] (tekerd le a grafikonokhoz).
Szép mélyrepülésben vagyunk, de persze minden relativ, ha utolsó előttiek lennék, akkor is meg lehetne magyarázni hogy timbuktuhoz képest milyen jól teljesítünk...edit: közben másodjára már paywall mögé került, szóval lementettem a grafikonokat:
-
tisn
addikt
válasz
forumpista #133701 üzenetére
mintha nem tudnád hogy a fidesz lassan másfél évtizede építi le az oktatást hogy minnél hülyébbek legyen az emberek és igy könnyen be tudja hülyíteni őket.
ez konkretan faszsag. meg kell nezni a pisa eredmenyeket a felso 20%-ban (a motivalt tanulni akaro feher gyerekek), pl. matekban elozzuk siman a finneket. az, hogy az also 30% cigopurgye hogy tanul az tarsadalmilag sajnos lenyegtelen. (jelentos reszuk menthetetlen, ha segedmelos lesz belole mar az is kurva jo) -
forumpista
aktív tag
válasz
Vision #133687 üzenetére
"A politika a választói akaratra fog rezonálni."
Lóf@szt mama. Már a sokadszor jössz ezzel a bullshittel, mintha nem tudnád hogy a fidesz lassan másfél évtizede építi le az oktatást hogy minnél hülyébbek legyen az emberek és igy könnyen be tudja hülyíteni őket. Ja és másfél évtizede szól a fidesz propaganda a csapból is, mert minden mást el lehetetlenítettek...
Nem a politika rezonál a választói akaratra, hanem a politika irányítja a választói akaratot.
Welcome in 2025..."A többségnek meg fontosabb a stadion"
Hát ezen már tényleg a földön fetrengek a röhögéstől (ha nem sírni lenne kedvem). Ott van a cáfolat, hogy egy meccset áltagosan ~3500 ember néz meg. Hát biztos ez a 3500 fő a többség az országban, ezért kellet leépíteni a teljes egészségügyet, hogy 3500 ember hétvégente megnézzen egy meccset...
Na de mindegy is, nem ide való ez a téma ebbe a topicba, de hogy neked valami baj van a toronyban az tuti.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AliExpress tapasztalatok
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- VoLTE/VoWiFi
- Politikai mémek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest