Új hozzászólás Aktív témák

  • zharkanyi

    tag

    válasz htomi85 #39372 üzenetére

    Pont erről beszéltem.
    Az emberek (ahogy te is) jól megtanulták a régi mantrát: "Kockázatmentes befektetésnek a bankbetét és a nagyon rövid lejáratú állampapír tekinthető."

    Szinte senki nem kérdőjelez meg belőle semmit, nem gondol a részletekre.
    Pedig egyrészt ebben a definícióban is benne van a "tekinthető", tehát a gyakorlatban nem az, csak annak szoktuk tekinteni. Ugyanakkor a definíció kiegészítésében ott szokott lenni az államcsőd és társai, de ettől most tekintsünk el.

    Én nem erről a tőkegaranciáról beszéltem. Az valóban "tekinthető" 100%-ban kockázatmentesnek. Én a kamatkockázatról és az inflációs kockázatról beszélek.

    Ezeket a kockázatokat igenis futja minden állampapírba fektető. Ezt felmérni nem bonyolult, de az elmúlt 5 évben olyannyira nyomva van az állampapír (és ezzel együtt a kockázatmentesség), hogy senki nem törődik vele.

    Az igenis kockázat, hogy a megugró infláció miatt reálértéken veszítesz a befektetésen. Az is kockázat, hogy bent ülsz 3 évet a MÁP+-ban (elteltek az alacsonyabb kamatozású évek és jönne az 5,5 és 6%-os év) miközben a mezei bankbetét már 7%-ot ad igazodva a magas inflációhoz és megváltozott kamatkörnyezethez.

    Itt elértünk a definícióban szereplő "nagyon rövid lejáratú" kitételhez, aminek a MÁP+ meg is felel, meg nem is. Egyrészt kiszállhatsz bármikor (veszteséggel), másrészt időnként veszteségmentesen is kiszállhatsz, ugyanakkor mindenki a 4,95%-al számol mikor abba teszi a pénzét, pedig az csak akkor igaz, ha 5 éves futamidőről beszélünk, ami minden csak nem nagyon rövid táv. A futamidő hosszával pedig a korábban emlegetett kamatkockázat és inflációs kockázat jelentősen nő.
    Ha euróban, dollárban akarsz költeni, (pl. Teslát rendelni; külföldön nyaralni), akkor még van devizakockázatod is, hiába van a fizetésed és megtakarításod is forintban. Az elmúlt egy évben a forintban megtakarítók a reálkamat ellenére messzebb kerültek a euróban/dollárban megvásárolni kívánt dologtól.

    Szóval kérlek ne mondja senki, hogy az állampapír kockázatmentes. Attól, hogy nem attól kell félni, hogy Bróker Marcsi lelép a pénzünkkel még igenis van benne kockázat, csak másféle.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák