Hirdetés
-
IT café
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz
PistiSan #44998 üzenetére
Azert az all time mi kerul ezen ennyi forintba rekorder nalam meg mindig ez a lens adapter olympus-ektol, ami ha jol merek tippelni semmi mas, mint aminek latszik: egy femtubus egy darab kulso es egy darab belso menettel, feketere fujva,meg a felirat. Ropke 17 ezerert
-
MrChris
nagyúr
válasz
PistiSan #44743 üzenetére
Canont semmiképp se vegyél, az kimondottan fénymásoló és nyomtató márka, abból se a legjobb, tudom, mert régen volt olyanom, most meg HP ami messze jobb, ez tény. Nikon pedig csak filmesben volt jó mert akkor még tudtak jó gépet csinálni, még olyat is amibe bele lehetett nézni!
A kompakt fényképezőgépnek különben sincs értelme, a mobilok már jobb képet csinálnak, hisz azokba sokkal jobb képernyőt építenek és szoftveresen feljavítják amit egy kompakt nem tud! -
jjeahh
nagyúr
válasz
PistiSan #44721 üzenetére
ja, tényleg
nekem is 12mp szenzoros oly-m van, én viszont amíg a nagyon alapokat meg nem tanultam sok mindenért a gépet hibáztattam, de ahogy egyre többet gyakorlok, tapasztalok, annál inkább rájövök, hogy ez a gép is szinte bármire elég...egyedül egy szép nagy evf az amit nagyon hiányolok, rengeteget segítene a manuálozásban, erős fényben komponálásban. sokszor már csak a körvonalakat látom, és nagyjából belövöm, aztán raw-ból kell visszahúzni a képet...egy elektronikus keresővel helyben tökéletesre lehetne komponálni gondolomlalyoska:
de ha mégis kompakt kell az sem baj, csak ezeknek a superzoom-oknak nem látom értelmét...az előbbiekben is linkeltem pár normális kompaktot, hanem pedig vissza lehet keresni, 60-150 ezres ligában mindenkinek ezeket ajánltuk többen is. ha meg a képminőség nem fontos (de kinek nem?), akkor kár ennyit költeni egy gépre sztem, egy 20-50k közötti cucc is megteszi. -
jjeahh
nagyúr
-
jjeahh
nagyúr
válasz
PistiSan #44316 üzenetére
ha már kitobival elégedett vagy vele, szerezz be egy picifix-et, le fog esni az állad
előre én is ledöbbentem, egy ilyen kis cucc mire képes, pedig az a 12mp szenzor öregecske már...ha fix-re nem telik, vagy előbb kipróbálnád a fix-elést, pár ezerért turkálhatsz rá heliost, vagy bármilyen régi manuált, igaz akkor csak manuálfókuszod lesz, de ennyiért érdemes vele próbálkozni
-
jjeahh
nagyúr
válasz
PistiSan #43965 üzenetére
az oly a belépő gépeibe is bele szokott rakni szuper dolgokat, pl. fémház, szenzorstabi alap, nagyon alapos, testreszabható menü, vízszintmérő stb., automatikus módban is elég okosak, a jpeg motorja egyik legjobb, cserébe kissé régi szenzor van benne (mármint az e-pl3-ban, e-pm2 és újabb oly-kban már fejlettebb sony szenzor van), és nem valami gyors az af, mondjuk egy panához viszonyítva.
ha a kitobival a "normál" kompaktokénál kissé nagyobb méret nem zavar, minden szempontból sokkal jobban jártál..mondjuk mi is volt a másik kiszemelt? valami fuji szuperzumm nem? akkor a nagyobb méretet is visszaszívom -
válasz
PistiSan #43962 üzenetére
Minden nagyobb szenzoros gépnél van ilyen döglött pixel. Egyszerűen elkerülhetetlen. A mázlid, hogy Olympusod van, mert itt van pixel mapping lehetőség, a többivel mehetnél szervizbe, hogy elvégezzék ezt a műveletet. Soha a büdös életbe nem veszed észre, hogy azok a pixelek hiányoznak.
Ez abszolút nem garanciális tétel, a gépnek semmi baja.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
PistiSan #43944 üzenetére
iso200 tudtommal az "alapiso", az alatt szoftveres, az e-p1-em is tud iso100-at is, az elején használtam, de meg is bántam, mivel alaposan megöli a dinamikát...na és a fujiban jóval kisebb szenzor van, szal gondolom iso80-on is zajosabb vagy zajszűrtebb képeket dobhat, mint az oly jóval magasabb értéken.
obi fényerő: ezt így megint nem lehet összehasonlítani, vagyis a kitobi gyengébb kezdő fényereje ellenére is az oly gyenge fényben tuti jobban használható, szintén a nagy szenzornak, magas érzékenységen jobb teljesítménynek köszönhetően.
amúgy miért ne vennél hozzá később ezt azt? nem muszáj sokat költeni cuccokra, mint erzol kolléga is említette, ha mással nem is, egy fényerős manuális üveggel érdemes bepróbálkozni sztem, ha meg tudsz barátkozni az af hiányával...pár ezresért egy helios-t pl megkapsz, és olyan lehetőségek nyílnak meg vele előtted, amikről a fujival nem is álmodhatszgyengefényben, beltéren való fotózás válallható minőségben, vaku nélkül is, normális háttérmosás, bokeh mondjuk.
-
erzol
őstag
válasz
PistiSan #43939 üzenetére
Szia!
+1
Én egy másfél éve hasonló gondolatoktól vezérelve vettem egy fuji s4000-et. Aztán megtetszett a fotózás. Nem telt el fél év és már cseréltem is oly pm1-re + felfedeztem hozzá a bagóért kapható fix manuális obikat. Hamar elfelejtettem a szuperzoom adta lehetőségeket a képminőségért cserébe. Ha ráérzel az ízére, szvsz te is hamar fogsz váltani. (Azóta már az epl5-nél járok, és egyáltalán nem bántam meg...) -
jjeahh
nagyúr
válasz
PistiSan #43939 üzenetére
"Mivel nem igen fogom fejleszteni, lehet maradok a fuji mellett."
amiért cserélhető az objektív, azért nem muszáj cserélgetni, ez is olyan, mint amikor azért nem vesz meg valaki egy gépet, mert forgatható a kijelzője, esetleg érintős vagy tud wifi-t, és neki nincs rá szüksége...amiért tudja ezt a "pluszt", azért még nem kötelező használni, szal semmiképpen sem hátrány
-
jjeahh
nagyúr
válasz
PistiSan #43936 üzenetére
hacsak nem kell az ekv 960mm, akkor mindenképpen az olympus...az én gépemben is ugyanez a szenzor van, az aláírásomban lévő linken kb. láthatod miket lövök nagy amatőr fejjel a cuccal, igaz én fényerős üvegekkel kattogok, szal kitobival ilyen háttérmosásra azért ne számíts...képminőségben azért bármilyen üveggel jobb, mint a fuji, sztem akkor is jobban megéri az árát, ha nem fejlesztesz rá mostanában fix-eket.
kisvakut asszem adnak hozzá kitben.
a kitobi átlagfelhasználásra jó, de gyengefényes helyzetekre, háttérmosással játszadozásra, madarak fotózására pl. már nem igazán való, de ez igaz az összes kitobira amúgy.
az akku nálam asszem max 300 raw képig bírja, de szerintem egy cserélhető obis géphez nem csak érdemes plusz akkut venni, hanem szinte alap...és tuti kapsz belőle 2 év múlva is, lehet, hogy tévedek, de tudtommal a jelenlegi oly pen-ekbe mind ilyen akku jár, sőt már a régi oly dslr-ekben is ilyen voltgyakorlatilag két igazi előnye van a fuji-nak: ekv 960mm, és kereső (olympus-ra csak külön vásárolható három típus elég drágán, vf-2, vf-3, vf-4, mondjuk mindhárom nagyon jó)
-
jjeahh
nagyúr
válasz
PistiSan #43888 üzenetére
kb. 80e huf alatt én így választanék kompakt gépet: legyen jó kijelzője, lehetőleg fényerősebbecske, széleslátó obija, szuperzummok kizárva, 10-12 megapixel is bőven elég, legyen masszív, fémházas...80 fölött: ha minél kisebb cucc kell, és később nem akarsz fejleszteni, akkor csúcskompaktok, mint pl. oly xz-2, pana lx7, sony rx100, ha viszont jöhet más is, nem csak kompakt, akkor mondjuk oly e-pl3 is 80k körül megy asszem...
még ott a használt piac is, én az e-p1-emet 30 ezerért vettem, ami kitobival elvileg kb csúcskompakt szint, de ha később veszel rá egy fényerős fixet, teljesen más dimenzió, ha a képminőséget nézzük.
persze ez szubjektív, van aki egy kis zummért hajlandó beáldozni a képminőséget, van aki kereső nélkül nem tudja elképzelni a fotózást, stb... -
Nagya21
addikt
válasz
PistiSan #43810 üzenetére
HAli!!
Rekesz előválasztás: te megadod a rekeszt, a gép hozzáigazítja a zárídőt.
Zársebesség előválasztás: te megadod a zársebességet, a gép hozzáigazítja a rekeszt.
A Panán ezek a kényelmi funciók nincsenek, csak full manual, ahol neked kell szüttyögnöd mindkettővel.
A Canonokon van A-S mód.
Üdv Nagya -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan #43810 üzenetére
Sziasztok!
Végül 2 típus maradt ami közül kérem segítsetek dönteni:
Nikon Coolpix L820
Panasonic Lumix DMC-LZ30CMOS/CCD között különbséget ezek alapján hasonlítottam össze: [link]
A manuális beállításokról nem tudom érdemes e lemondani, mennyire lehetne használni a LZ30 ban ezeket a funkciókat? Úgy vettem ki, hogy a drágább gépeknél már jól használható, olcsóbbaknál viszont nem sokat tesz hozzá.
A L820 ban tetszik, hogy gyorsabb az érzékelő, több sorozat kép adott idő alatt, illetve a külső fényre másképp, (CMOS) szerintem jobban reagál. (videóban van példa rá)
Videóban nem túlságosan erős a mozgásokra, viszont úgy is képeket fogok főként lőni vele. -
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Formula-1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Spórolós topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple MacBook
- alza vélemények - tapasztalatok
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...
- Lenovo IdeaPad 1 15AMN7 - 15,6"FHD - Ryzen 5 7520U - 8GB - 256GB SSD - Win11 - 1 év garancia
- AMD RYZEN 7 AM4 CPU-K
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest