Hirdetés
-
IT café
Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jjeahh
nagyúr
válasz
yvsmad #62438 üzenetére
Ja ismerem, én inkább arra gondoltam, hogy az öreg Olympus vadászott-vadászott, majd jelezte, hogy hurrá, betalált a fókusz, éles a kép! Majd otthon monitoron kiderül, hogy mégsem, szal gyakran lőtt olyanokat, mint amikor a dslr-ek front fokuszosak
. De az még nagyon kezdetleges gép volt, az egyike a legelső milc-eknek, ugyanakkor pl pana fronton már a G1 fókusza is jól működött.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
yvsmad #62436 üzenetére
Ez mind nézőpont, igény kérdése, próbáltam, használtam mai modernebb gépeket is, de máig a 2011-es Pana G3 a kedvencem, hiába elavult
. Olcsó, nem sajnálom ütni-vágni, pici, forgatható érintőkijelzős, a pana autofókusza meg már a kezdetekben is teljesen jó volt. Ugyanakkor pl. a 2009-es Olympus E-P1-et már én is kissé ősleletnek érzem
. Nem tudom kompakt fronton mi a helyzet, de gondolom nagyjából ugyanez. Van egy bizonyos szint dinamikában, ami alá nem akarom adni, az optika legyen viszonylag éles, a pana féle kontraszt af mindíg is elég volt nekem, iso, gyorsaság, wireless, ilyesmi engem nem érdekel
. Őszintén szólva az E-P1-el is csak az volt a gondom, hogy az autofókusza botrányosan vacak, hatalmas a fókuszmező, vadászik, mellémegy a fókusz stb.
Ja és telefonokkal is hasonló a helyzet nálam, az elején belebuzultam az okostelókba, havonta váltogattam, szénné custom romoztam, aztán az első galaxy s-nél rájöttem, hogy ez igazából csak fölösleges időpocsékolás számomra, eladtam és egészen tavaly szeptemberig butatelefont használtam. Most már okostelóm van, de csak azért, mert ezeket a Xiaomikat szinte ingyen hozzávágják az emberhez, de sokat elárul a 9 napos üzemidő arról, hogy mennyit nyomkodom
.
Szal nekem ezek csak eszközök, amik pár minimális kritériumnak meg kell feleljenek és kb. ennyi. Azért úgy érzem fölösleges 3-4x-es árat fizessek egy gépért, hogy modernebb legyen, ami valszeg úgysem igazán érdekelne. Na de még úgyis meglátjuk lesz-e egyáltalán LF1-em, mert nehéz olcsón találni, egyelőre egy ideig lesem a helyi apró oldalakat és az ebayt. -
jjeahh
nagyúr
válasz
kovisoft #62431 üzenetére
Manapság a gépek tudása kissé elszállt, mármint én biztosan nem használnám ki őket és már az sem izgat, hogy a legújabb trendi gép legyen a kezemben, így gyakorlatilag a 2011-2014 körüli gépek tökéletesen megfelelnek nekem minden szempontból és sokkal olcsóbban meg lehet úszni a vásárt, mint egy új vassal. Szal az, hogy az 1.7" ma már halott, nem zavar, amíg teszi a dolgát
. Csak tényleg nehéz LF1-et találni.
expo: ez a TZ100 nagyon ott van, látszik le vagyok maradva pár évvel, erről nem tudtam
. Kár, hogy eléggé drága még. A szenzorméret nem tudom mennyire lenne probléma, nagyon sokat számít szerintem az optika is. Kíváncsi lennék pl. egy 1.20" mobil szenzorhoz képest érezhetően jobb-e és ha igen, mennyivel. Pár raw-ot töltöttem le, de nem találtam elég 200mm-n lőtt képet, meg ellenfényes kiégett felhőst sem igazán, pedig azok érdekelnének a legjobban
. Szal kissé tényleg tartok az 1.7" szenzoroktól, ugyanakkor lehet, hogy tökéletesen megfelelne.
Friczy: a Pana bekaphatja (már bocs
), évek óta nézem ahogy nyírják ki a legjobb gépeket utód nélkül
. Először a G3-nak nem volt igazi utódja, aztán a GM1-nek sem, a GM5-nek sem, a csúcskompaktok egy részét is hanyagolják
.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
pandur99 #62428 üzenetére
Az drága
kovisoft: tudom, teljesen tisztában vagyok a dolgokkal, hogy mekkora szenzor mit tud stb, engem nem zavar ha gyenge fényviszonyoknál elvérzik, olyankor raknám fel mondjuk egy Miggo Splat-re és lehet hosszabb záridővel fotózni. Van amúgy 3 "rendes" fényképezőgépem (milc), egy tucatnyi optikával, de még mindíg nem elég picik hordozni, meg végülis a pici gép csak instás random bringázós turista képekhez kéne, max ritkán, évente 3x ha tényleg jól sikerül egy kép, az megy fel flickr-re meg komolyabb oldalakra is. LF1-el amúgy mi a gond? Az optikája nem tűnik a legélesebbnek, de nem is rossz, az 1.7" szenzor dinamikája meg valszeg nekem már elég lenne... csak találnék valahol olcsón ilyen gépet
. RX100 is tetszik, de a zoom nekem talán fontosabb a nagyobb szenzornál. Vannak még X-Z1-ek olcsón, de azokat még fontolgatom, mert a szenzor a Sonynál kisebb, cserébe az optika sem hosszabb és még a méret is nagyobb. Amihez nagyon ragaszkodok az tényleg a kis méret és hogy azért 1.7"-nél ne legyen kisebb a szenzor, meg a minél hosszabb tele vég azért jó lenne. Tudom én is, hogy kissé ellentmondásosak az igények, de pl. az LF1 mégis létezik. Kár, hogy nincs nagyobb választék ilyen gépekből. Közben próbálgattam itthon, hogy mekkora méretet lennék hajlandó elviselni övtáskában és hát az öreg Olympus E-P1-em, meg a GX1 optika nélkül tökéletes méret, de így nem lehet vele fotózni
. Na meglátjuk, hogy zoomban, vagy szenzorban kötök-e kompromisszumot, még agyalok rajta, ha esetleg valaki tud még X-Z1, RX100 korabeli csúcskompaktról, amit érdemes lenne megnézni, ne tartsa magában
-
jjeahh
nagyúr
Ja tudom, de hát pl az LF1 tud mindent nem? Rx100 is nagyon sokat tud kis méretben, csak ott elmentek a nagyobb szenzorméret felé, cserébe rövidebb az optika. Szal meg lehet ezt csinálni, csak egyre kevesebben valósítják meg, valamiért a pici, de nagy tudású gépek kora leáldozóban van (?), nagyjából az rx100 széria tarol még, a pana pl. a GM-et is kinyírta (GM1-GM5)
. Sajnos nem Mo.-n lakok, így a hardverapró nem játszik.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
trialboj #62424 üzenetére
A lényeg, hogy nagyon olcsón megússzam, az rx100 ebayen 160 eur körül megy használtan és még annyit is sajnálok most kiadni rá
. A vállalható képminőség (dinamika, képélesség legyen OK, háttérmosás, bokeh buzulás már nem érdekel annyira), raw, lehető legkisebb méret és ekv. 100mm vagy hosszabb tele a legfontosabb (gyakorlatilag a zoom hiányzik a legjobban a mobilomból, 200mm-vel már nagyon boldog lennék), na meg a lehető legalacsonyabb ár. Gondolkozok, hogy a szenzormérettel kompromisszumot kötök, lehet elég lenne az 1.7" is, de akkor már jó lenne nagyobb zoom... pl. a Panasonic LF-1 szinte tökéletesnek tűnik, de jó áron nem láttam egyet sem, csak licittel, ritka, mint a fehér holló
. Pedig valszeg ellennék vele, 1.7", 28–200mm, nagyon pici, majdnem mindent tud, amire szükségem lenne.
-
jjeahh
nagyúr
Sziasztok! Az összefoglalóban leírtakon kívül létezik még bármilyen régebbi kifutott pici kompakt gép, aminek legalább 1" a szenzora? Rx100 méret kéne kb.
-
-
jjeahh
nagyúr
Ez nem rossz ötlet, mármint akkor lehet, hogy továbblépnék és vennék valami x-t10-et vagy x-e2-őt... ezzel csak annyi a problémám, hogy natív fixekre sosem fogok annyit költeni, amennyibe a fujinon obik kerülnek, meg akkormár ha megkockáztatom a szenzorstabit, ott van x-t10 árban az e-m10 is, amihez már jó áron lehet kapni további optikákat... igaz itt lemondhatok az ooc jpg-ről, oly-val is rawozni kell, még ha keveset is
Szal vissza az elejére egy pillanatra... eredileg két opció volt:
- vagy veszek valami nagyon olcsó pici gépet montizni, ami belefér egy váztáskába a kabát és a szendvics mellé. A táskákra példa: [link] [link]
- vagy veszek egy valamivel drágább még mindíg kisméretű milc-et, amivel tudok koncertfotózni is, mivel ennek a bandának meg ennek a fesztiválnak (amit szintén ez a banda szervez) 80%-ban én vagyok a fotósa. Ez az opció természetesen akkor játszik, ha az együttes állná a szettem árának mondjuk a felét... ha nem állják, akkor valszeg veszek egy kiskompaktot és fotós nélkül maradnakSzóval utánna kell nézzek, hogy van-e olyan bringás váztáska amibe belefér egy kisebb milc kit és meg kell kérdezzem a bandát, hogy beszállnak-e a vásárba. Sajnos nagyon kevés olyan táska van, ami szélességben több, mint 80mm, mert ugy-e pl egy x-t10 a legkisebb kitobival 80-85mm vastag... Sőt, eddig nem is láttam olyan váztáskát, a legszélesebb, amit találtam az 60mm. Sajnos az nem játszik, hogy szétszedve rakjam el, ahhoz túl gyakran veszem elő egy kép erejéig.
-
jjeahh
nagyúr
Az a gond, hogy a színeket leszámítva már nem is bízok annyira a panákban, már második panasonic-om döglik be. Először a GH2-nek hibásodott meg a keresője, aztán a kártyafoglalat kezdett vacakolni, ma már gyakran 3-4x újra bele kell toljam a kártyát, hogy végre felismerje... a G6-ban is megadta magát a kártyafoglalatban valami pöcök, mert folyton dobta ki a kártyát, szerencsére ha a fedelet rácsuktam, használható volt. Aztán elkezdett a kukucska szemszenzora vacakolni, majd a kijelzőmechanika is kezdte megadni magát, kihajtva durván kotyogott meg kattogott. Mi is volt még... ja, az EVF-be valahogy befurakodott egy m*rha nagy porszem és ott ragadt, nem akart kijönni. Meg a bajonett is durván kotyog, szerintem egy nagyobb obit nem bírna el. Próbáltam meghúzni a csavarokat, de az sem segített rajta. Végül egy 150km / 2300m szintes bringázáson, amikor végre odaértünk a célhoz, egy gyönyörű vízeséshez, a pana kijelzőjén megjelent egy olyan felirat, hogy "kapcsolja ki, majd kapcsolja be újra" és azóta cseszik működni, megadta magát. Gondolhatod milyen jól esett ott akkor a vízesés alatt a dolog, majdnem agyvérzést kaptam
. Pedig viszonylag jó állapotban volt, mármint sehol egy karc rajta vagy ilyesmi... azóta hiába kapcsolgatom ki-be, semmi nem segít rajta, akksicsere sem... a firmware-t meg így nem lehet frissíteni
.
Szal a panás tapasztalataim nem valami pozitívak, egyedül a G3-al voltam elégedett, de lehet csak időben eladtam, mielőtt elkezdett volna vacakolni. Persze a színektől a G3-al is ki voltam készülve
Tin_Shield, vond: Nem rossz ötlet, utánnanézek. Bár attól félek, hogy a szenzorstabit megöli a folytonos rázkódás.
Vyndree: Kösz, utánnanézek ennek is, bár első blikkre eléggé játékszernek tűnik.
szerk: kissé sötét az az obi egy ekkora szenzoron... -
jjeahh
nagyúr
Sziasztok!
A közeljövőben leváltanám a milc-emet, mert montizok és jó lenne hátizsákmentesen tekerni, a "nagy" milc meg sajnos nem fér bele semmilyen bicajos váztáskába vagy nyeregtáskába. Szal az igényeim:
- legyen pici, pl egy rx100 méretű gép megfelelne
- jó lenne 1" vagy nagyobb szenzor, de ha manapság egy kisebb szenzor is hozza mondjuk egy régi 12mp m4/3 gép dinamikáját, akkor jöhet az is
- az optika átfogása kb. hozza egy kitobiét, mondjuk egy ekv. 28-70mm obival ellennék
- jó lenne max 100k körül megúszni használtanAmi előny, de nem létszükség:
- ha nem pana, sony vagy nikon (utómunkás színek)
- ha van kereső és/vagy kihajtható kijelzőSzerintetek van esélyem kifogni bármit is?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Sasi82 #55167 üzenetére
A panasonic lx100 ára még a 200k-t sem éri el és az apsc tükrös kit-ek képminőségét nem csak megközelíti, hanem meg is haladja. Az autofókusz viszonylag gyors, a videója remek (4k, 100mbps) és ekkora az egész. Az egyetlen komoly hiányossága talán az, hogy fix és nem érintős a kijelzője.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Elydan #55089 üzenetére
A képminőséget a legjobban két hardverelem befolyásolja, a szenzor és az objektív...
A szenzorokról: ha technikailag ugyanolyan fejlett szenzorokat veszünk, akkor a nagyobb mindíg jobb. A régi SX160 IS gépedben 1/2.3" szenzor van, az lx100-ban meg 4/3 méretű, itt össze tudod hasonlítani kb mekkora a különbség:Az objektívekről: minél nagyobb egy objektív fényereje (értsd: az F-szám minél kisebb érték), annál több fényt enged a szenzorra, így érthető módon egy nagy fényerejű objektívvel gyenge fényben könnyebb dolgod van, kevesebb lesz a bemozdult meg zajos képed. A régi kompaktod optikája F3.5 – F5.9 fényerejű volt, az lx100 obija meg F1.7 – F2.8 és ha ez nem lenne elég még jobb minőségű is, tehát élesebb, nincs CA stb.
Amúgy az rx100 meg rx100 II-őt is érdemes lenne meglesned, azok sem rosszak -
jjeahh
nagyúr
Persze ez már ha jól számolom a harmadik topik ahol mindenki űrlény és neked van igazad
F3.5 fix fényerősebb mint a kitobi kezdő értéken, távkoldóval állványról tárgyfotózáshoz kell a magas iso meg a minél nagyobb szenzor, kisebb szenzorral szűkebb a dof és nagylátószögön nem lehet tárgyfotózni szerintedNo de nekem mindegy, a kolléga majd eldönti mit akar, ezt a vitát meg itt veled befejeztem, mert off és frusztáló, csak ne vezesd félre az usereket fordított elméletekkel légyszi.
-
jjeahh
nagyúr
16/2.8 tudtommal nagyon gyenge, de lehet tévedek, 30/3.5 meg ugyanolyan sötét mint a kitobi, de legalább nagyobb tárgyaknál hátrálnia kell. 50/1.8 csak kisebb tárgyakhoz lenne jó, vagy tér kell neki, + ilyen gyútávon F1.8-al ha élesre akar mindent lőni úgyis rekeszelni kell, akkor meg minek. Szerintem kezdésnek valszeg elég lenne neki a kitobi, főleg hogy már az lx7 képével is elégedett volt, ezért nem ajánltam panára sem neki fixet.
"egyébként tárgyfotózáshoz kétlem, hogy papírvékony DOF kellene. pont ezért is jobb az aps-c szenzor."
Ezt meg nem értem, az apsc szenzor valamivel nagyobb mint az mft szenzor, az lx7 szenzoránál meg végképp és ugyanolyan optikával, ugyanolyan beállítások mellett pont az apsc-vel lenne szűkebb a dof
No de itt is ne kezdjük el ezt a kinek a nagyobb vitát
cidalain: Nem tudom, bevallom a g6-omon a wifis vezérlést még ki sem próbáltam
, ha bemozdulás nélkül akarsz exponálni egyszerűbb szerintem beszerezni egy filléres távkioldót, m4/3 vagy sony topikos srácok valszeg tudnak ajánlani egy bevált kioldót bármelyik géphez
-
jjeahh
nagyúr
válasz
cidalain #55041 üzenetére
Az lx7-nek nagyon jó és fényerős az optikája, de a szenzor pici, tehát a milc-ek a sötét gyengébb kitobival is hoznák nagyjából azt amit az lx7, mert a jóval nagyobb szenzor kompenzál. Ha a pana tetszett, akkok milc fronton g6 kit, ha fontos a jó ergonómia, fogás, kereső és gm1 kit, ha fontos a kis méret... ha mégis kompakt vonalon maradnál, sony rx100... Bár az első gen. rx100-nak picit lágy az objektívje és CA-zik is. Esetleg meglesheted még az a5000-et is, ennek sem tökéletes a kitobija, de azért még vállalható.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
pappkarcsi #54971 üzenetére
Újan egy kutya, használtan viszont van, ha esetleg az is játszik. Viszont ilyen célra muszáj a nagy fényerő? Szerintem fontosabb lehet a manuális beállítási lehetőség, raw formátum + állvány.
-
jjeahh
nagyúr
A jpeg képeket a fényképezőgép feldolgozza, ráhúz egy előre beállított profilt és tömöríti. A raw meg tömörítetlen nyers (jobb esetben
), ezért néz ki másképp a jpeg. Jobb gépekben általában a jpeg színvilágát, kontrasztját, szaturációját, élességét meg a zajszűrést is lehet valamennyire finomhangolni.
-
jjeahh
nagyúr
"de az ember beltérben nem lehet annyira igényes egy ilyen kis géppel"
Miért ne? Egy mai m4/3 szenzor simán hozza a 70d képminőségét, videó minőségben meg egy pici gm5 is megeszi a 70d kamu fullhd videóját reggelireTin_Shield: Videónál a villanyzúm szerintem inkább előny mint hátrány, feltéve ha szép simán műkszik, persze kinek a pap kinek a papné. Lx100 nagy hátránya szrintem a fix kijelző
-
jjeahh
nagyúr
válasz
szenesember #54723 üzenetére
Így is fel lehet fogni és van abban amit írsz, kivéve, hogy 1/60 - 1/80 nem hiszem, hogy mindíg össze fog jönni, bár azt csak a kolléga tudja milyen fénykörülmények lesznek a konferenciákon. Esetleg valami erősebb izzók a konferenciaterembe lehet olcsóbban kijönnének mint egy rendszervaku
-
jjeahh
nagyúr
válasz
zeorsdfd #54720 üzenetére
Miért kell konferenciára nagy zoom? A nagy zoom + nagy fényerő és/vagy nagy szenzor nem valósítható meg 150k-ból, ez van sajnos
. A zoomot helyettesítheted ilyen témánál legtöbb esetben lábzoommal vagy utólagos vágással, a fényerőt viszont semmivel... márpedig lx7-nek a stylus 1-hez viszonyítva 2FÉ előnye van ha jól tudom. Amúgy meg én személy szerint beltéri eseményeket 100%-ban fix obikkal szoktam megoldani (1x zoom) és még soha nem éreztem hiányát a zoomnak
-
jjeahh
nagyúr
válasz
zeorsdfd #54716 üzenetére
Ha konferenciák, akkor gondolom legtöbb esetben gyengék a fények, ehhez kézből egy kis szenzoros kompakt önmagában valszeg kompromiszumos lesz, mondjuk ha a mókusvillantó beépített vakuval arconvillantás megfelel...
Normális, természetes eredményt szerintem ha kisebb a konferenciaterem, akkor plafonra irányított rendszervakuval lehet megoldani (ha fehér vagy világos semleges színű a plafon), vagy állvánnyal, de utóbbival nagy az esélye a bemozdulásnak, mivel mozgó embereket fényképezel.
Én helyedben ha mindenképp 150k-ból akarod megoldani és még találsz újan, egy lx7-et vennék, annak legalább az optikája fényerős (F1.4), minimális iso emeléssel elég lehet ha nem túl gyengék a fények. Ha ez is kevésnek bizonyul, akkor kiegészítheted egy olcsó rendszervakuval és még mindíg nem lépted túl a 150k-t. -
jjeahh
nagyúr
Az a5000-ben hiába nagyobb a szenzor, nem a legfejlettebb darab, az olympus szenzora a kisebb méret ellenére nem igazán marad el tőle semmiben. A második obi meg miért jobb mint az oly második obija? Vagy az csak sima kitben van? Beépített vaku sajnos nincs, de mintha adnak vele dobozban egy kisvakut, bár ebben nem vagyok biztos.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
func93 #54607 üzenetére
A méret semennyire, a nagy zoom viszont igen. Vannak más kis gépek, amiknek sokkal jobb a képe mint ennek.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hebehebe #54533 üzenetére
Akkor esetleg gf7? Szelfibarát kijelző, wifi benne van, csak a púpja fura egy kicsit, de ez ízlés kérdése. Méreteket itt tudsz hasonlítgatni, bár olyan jó képű gép szvsz nincs ami nadrágzsebben kényelmesen elférne, max kabát-ingzsebben vagy övtáskában.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
outdoor #54450 üzenetére
"Egy új kompaktgépen töröm a fejem, amely szép világos képeket készít."
Bármelyik világosat készít ha világosra exponálod a képet.
"Van olyan kompaktgép, ami CF kártyára ment?"
Tudtommal nincs.
"Illetőleg amely gyors záridővel készít képeket, hasonlóan egy tükörreflexes profimodellhez."
Ha van fény, a leggyengébb kompaktal is lőhetsz gyors záridővel képeket. Illetve ha nincs akkor is, ha van manuális mód rajta és gyors záridőt állítasz be, csak lehet, hogy full sötét lesz az elkészült kép -
jjeahh
nagyúr
válasz
hszilard666 #54448 üzenetére
Canon topik? Vagy ha a sony adapterezés érdekel... esetleg ez a topik.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
hszilard666 #54445 üzenetére
Ilyen fejlesztési tempóval talán 2030-ra
Amúgy sony a7 sorozatra fel lehet vagy nem?
De ez itt off.... -
jjeahh
nagyúr
válasz
lugomon #54434 üzenetére
- Te készíted a rossz képeket nem az rx100, tanulj meg végre legalább alapfokon fényképezni, ha akkor is "rossz képeket készít" a kezedben a sony akkor jogosan leírhatod a negatív véleményedet.
- Az evf sokunknak nélkülözhetetlen.
- A pana meg magentába hajlik, az oly sárgába. És?
- Videó... tudnál mondani legalább egy olyan camcordert ami nem drágább mint az rx100 III és jobb a videója?
Remélem ezután nem küldesz megint szokás szerint sértődött fenyegető privát üzeneteket -
jjeahh
nagyúr
válasz
zeorsdfd #54427 üzenetére
Talán valamelyik panasonic lx használtan. Anno ebben az árkategóriában az olympus xz-10-et ajánltuk, de az sajnos már nem kapható, sőt az "olcsó" kisszenzoros csúcskompaktok lassan teljesen eltűnnek a piacról, egy ideje kompaktokban is az 1" vagy nagyobb szenzor hódít és ezek a gépek már drágábbak...
Ha nem fontos a nagyon pici méret, akkor 60k-ért én egy alig használt milc-et vennék (25-35k) kitobival (20-30k). -
jjeahh
nagyúr
-
jjeahh
nagyúr
Olcsóbban nem tudom van-e említésre méltó 4k képes gép, talán sony fronton valamelyik rx100, majd a kollégák megmondják a tutit, én keverem az rx100-asokat már
Ha fullhd is megfelel, akkor esetleg panasonic g6? Nem kompakt, de valszeg ez a legolcsóbb gép amit komolyabb videózásra is ajánlani szoktak, a videója igazi valós fullhd, nem iterpolált, az autofókusza is egész használható, van forgatható érintőkijelzője, elektronikus keresője és van külön full manuális videó programmódja.
-
jjeahh
nagyúr
Ha nem akarsz optikát cserélni és elegendő számodra az obi átfogása (zoom) meg fényereje, akkor igen, jó minőségű képeket lehet vele lőni, jobbat, mint egy apsc vagy m4/3 szenzoros cserélhető optikás milc-el vagy dslr-el kitobival. Íme pár gyorstalálat, vagy ennek a usernek az első oldalon a havas-hegyes képei sem tűnnek rossznak, szintén lx100-al lőtte. Engem valszeg egy dolog zavarna nagyon rajta: a kihajtható érintőkijelző hiánya...
-
jjeahh
nagyúr
válasz
jpisti #54380 üzenetére
Vagy nagy zoom vagy gyengefényes helyzetek, a kettőt egyszerre egy optikával nem lehet. Én beltéren F1.0-ás fix (1x zoom) obit használok, de még ezzel is fel kell tolnom az érzékenységet néha akár iso1600-ig is. Na most nézd meg a csilliózoomos kompaktok optikája milyen fényerejű (F2.8, F3.5, tele végen sokszor F6-7) és a pici méretű szenzoruk mit tud iso1600-on... szal ha csak nem süt be a nap az ablakon, egy szuperzoomal beltéren vaku nélkül kézből szerintem max absztrakt festményeket tudnál lőni.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ricsiv92 #54352 üzenetére
A váz ugyanaz, a kitobi változik.
g6x - elektromos zoomos palacsinta kitobival adják
g6k - sima kitobi
g6w - duplakitBici: ja, szerencsére nekem zoom egyáltalán nem kell és mikicsati sem, mivel külön felvett, kevert hangot vágnék mindíg a videókhoz. Viszont a fix nem érintős kijelző tuti zavarna.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ricsiv92 #54346 üzenetére
Csak annyi a gond, hogy ezek közül nincs mindegyiken miki csati és kihajtható kijelző sajnos. Helyedben én egy g6, gh2-őt fontolnék meg alaposan, bár a gh2-őhöz már csak használtan jutsz hozzá, picivel lassabb az af, nem tud 50fps-t és az igazi tudását csak hekkelve mutatja meg. Cserébe valamivel masszívabb a g6-nál, a dedikált kezelőszerveit én jobban szeretem és multiaszpi szenzor van benne, amit én személy szerint imádok. Értsd: amikor képarányt váltasz nem vesztesz a felbontásból, sőt, pl. 16:9-nél oldalirányban nagyobb látószöget kapsz, ráadásul ha rawban fotózol is abban a képarányban kapod meg a nyers képeket amilyenre beállítottad, ezzel én rengeteg vagdalással eltöltött időt meg szoktam spórolni lightroomban.
Esetleg ha kell a 4k, akkor g7... -
jjeahh
nagyúr
válasz
capulet75 #54309 üzenetére
Annyira lapos méretben csak néhány okostelefon tud szerintem kielégítő minőséget produkálni. Esetleg ha kabát, ingzsebre gondoltál, vagy övtáska is játszik, akkor lx100, gm1 (ha kereső kell gm5) palacsinta kitobival, vagy 14mm F2.5-el, 20mm F1.7-el, erre van kis méretű kistelezoom is meg szintén pici portré fixek és minőségben simán hozza amit az 550d. Esetleg a jóval kisebb szenzoros ámde nagy fényerejű objektívvel rendelkező lx7? Vagy sony fronton rx100 sorozat? Méretek: [link]
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Játékos #54304 üzenetére
Nem kerülendőek, sőt, azért tettem off-ba mert ez kompakt topik, a cserélhető obis gépeket itt szoktuk kitárgyalni.
A gh3 egy nagyon jó gép, ergonómiailag és szolgáltatásokban, építési minőségben klasszisokkal komolyabb mint a nikonod, de méretben maga a váz ugyanakkora -
jjeahh
nagyúr
válasz
Játékos #54302 üzenetére
A nagy átfogás kisebb méretben azonos képminőséggel nehéz lesz, mert milc fronton csak az utazózoomok 150-200k-ba fájnak.
Kisebb átfogással (kitobi) viszont elég nagy a választék...
On gép (kompakt): panasonic lx100
Off gépek: panasonic gx7, gm5, gm1, olympus e-pl5, e-pl6, e-m5, e-m10, sony a6000, a5100.
Itt tudsz méretet hasonlítgatni -
jjeahh
nagyúr
válasz
mauimagic #54247 üzenetére
Tényleg nagyon jók ezek a nagyszenzoros kompaktok, de azért még mindenben nem verik a cserélhető obis nagytesókat. Pl. ha igazán szűk dof, F1.4+ fényerő kell vagy portrézni akarsz, ezekre nincs igazán megfelelő kompakt. Ha magas iso kell, vagy telézni akarsz meg uwázni, esetleg halszem kéne vagy ezek közül bármelyik nagy fényerővel, ezeket egy kompaktban nem kapod meg, több kompaktot venni meg csak azért mert egyik telében jó, másik széleset lát szvsz macerább és drágább mint egy vázhoz több objektívet beszerezni. + még ott van a manuálozás stb. Én is hobbista vagyok de még nem létezik egyelőre olyan kompakt, amivel mindent meg tudnék oldani amit akarok.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
zolikaDB #54230 üzenetére
Használt milc kit + ha szűk a keret egy régi manuális obi 3k-ért hátteret mosni nem lenne oké? Persze a manuális fókusz mozgó témára kissé macera, de ha van türelmed... Én is ilyen szettel kezdtem anno, a váz 25k volt, az üveget meg ingyen kaptam
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Cortez863 #54216 üzenetére
Ez egy cserélhető objektíves nagy szenzoros rendszerkompakt. A benne lévő 16mp szenzor valszeg mostanában nem fog elavulni, de ha mégis úgy érzed majd idővel, hogy már nem elég a pl7 képminősége, akkor max veszel egy jobb, fényerősebb optikát, nem muszáj a gépet leváltani
Az ixus-hoz képest, bármilyen ixus is volt az, valszeg teljesen más dimenzió lesz a kis oly képminősége
-
jjeahh
nagyúr
válasz
TheProb #54165 üzenetére
Ez itt off, de szvsz ez a kereső hiányát és a fogást leszámítva fejlettebb-jobb építési minőségű gép mint egy 1xxxd canon. Sőt, a rosszabb fogás is lehet előny, ergó cserébe kisebb a gép, az 1xxxd-k keresőjét használni meg szerintem inkább kínszenvedés mint élmény
De ha teheted próbáld ki őket, kinek a pap, kinek a papné...
-
jjeahh
nagyúr
Új rx100 IV revjú. Nem olvastam el minden mondatot, de a képek annyira királyak...
Elég hihetetlen, hogy mit ki lehet hozni egy mai zsebkompaktból.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
mediumgecso #54118 üzenetére
Grat, szép fényeket! Irodalom.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
mediumgecso #53952 üzenetére
lx100-ra szavazok, legjobb gyengefényes teljesítmény, villámgyors af, evf.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Belabaa #53850 üzenetére
Sokszor, például portréknál, házikedvenc fotózásnál, makróknál stb. nem árt ha leválasztod a hátteret, ezzel kiemelve a témát. A háttérmosás egyáltalán nem jelent rosszabb képminőséget, sőt, mivel általában nagy fényerejű optika és nagy szenzor eredménye ezért gyenge fényben pont hogy jobb képminőséget jelent. Értsd: a kolléga az rx100-at is le tudja rekeszelni F2.8-ra ha azt akarná, hogy a háttér is éles legyen, a panát viszont soha nem fogod F1.8-ra nyitni ha nincs elég fény, mert max csak F2.8-at tud...
-
jjeahh
nagyúr
Szerintem nincs olyan beállítás, ami minden nappali fényes szituációhoz és témához jó, én pl. általában szinte minden egyes kép elkészítése előtt állítok valamin akkor is, ha a fények nem változnak.
Ha van türelmed, akkor raw, a jpg-t mindíg a gép "dolgozza fel" és tömöríti, a raw viszont nyers, tehát te dolgozod fel és tömöríted ahogy akarod, ráadásul a fehéregyensúlyt simán lehet utólag is állítani. -
jjeahh
nagyúr
Jó kis gép az, de vannak korlátai, szerintem nem meglepő ez az eredmény ha belegondolsz.
1. Az első rx100-nak tudtommal még nem karcolt annyira az obija, szal egy ilyen képet én szigorúan rekeszelve lőnék meg vele állványról.
2. 1" szenzor van benne, tehát iso 800 körül szerintem kb. azt kell várni tőle, mint mondjuk egy 4/3 lapkától 1600-on, ráadásul minél gyengébb fényben fotózol magas iso-n, annál zajosabb a kép.
3. A sony nem a jpeg motorról híres, valszeg a zajszűrése sem valami kifinomult
4. Ha van türelmed szerintem állványól raw-ban sötét vagy fekete homogén témáról lőhetnél egy iso tesztet úgy, hogy fokozatosan emeled az érzékenységet, ezzel kiderülne, hogy milyen értékeken érzi jól magát a gép, általában a köztes értékek (mint a te képeden iso640) sokkal jobban zajosodnak. Én is megcsináltam ezt a tesztet minden gépemmel és csak azokon az értékeken fotózok, amik tisztábbak... a régi olympusomon pl. iso320 sokkal zajosabb mint iso400, 640 szintén zajosabb, mint 800, inkább iso1000-el egy szint. -
jjeahh
nagyúr
"Az LX7 is 90k és videóban nem kicsit rosszabb mint egy 90k-s mobil, hanem nagyságrendileg"
"az RX100-at már néztem én is. Azok valóban jónak tűntek, a mobilok szintjét hozzák talán videóban is"
"Videóban meg amit írtam: Ott még rosszabb az arány a mobilokhoz képest. A fényképezők 80%-a alulmarad egy igazán jó videós mobillal szemben szvsz."Milyen mobilod van? Kell nekem is!!
-
jjeahh
nagyúr
válasz
pFEFErohni #53740 üzenetére
-
jjeahh
nagyúr
Ez most nem pont neked szól, mert te lehet tisztában vagy a dolgokkal, hanem bárkinek aki lusta egy picit olvasgatni és panaszkodik a masinájára: a fotózás lelke a fény. Amíg van fény addig meg ezekkel a mai csúcskompaktokkal szinte csak rajtad múlik, hogy "milyen képeket csinál" a gép, mert a gép csak egy szerszám, a kép a fejedben születik. Szal szerintem el kell sajátítani a fotózás technikai meg kompozíciós alapjait, a raw, feldolgozószoftverek használatát és akkor garantálom majd hogy vállalható fényben bármelyik mai csúcskompakt vagy cserélhető obis gép "jó képeket csinál" majd a kezedben és sokkal elégedettebb leszel a gépeddel
Nem olyan nagy dolog megtanulni az alapokat, komolyan érdemes rászánni egy kis időt, mert tényleg meghálálja majd magát, gyakorlatilag egy kis tudás többet dob a fotóid színvonalán, mint ha vennél egy új gépet
Íme pl. egy fórumos kolléga képei, az x30 nagyapjával, x10-el készültek, szerintem nagyon ott vannak a szeren: [link] [link]. Én is 25k-s géppel kezdtem anno és máig egy 35k-s vázat használok általában
-
jjeahh
nagyúr
válasz
gmeszaros #53731 üzenetére
1. Ha milc-re zoom optikát teszel ott is lesz zoom
2. Vagy egy zoom obi
3. Vannak fix rekeszes kompaktok, de a legtöbb "sötétedik" ha zoomolsz, ergó ha kevés a fény zoomolással romolhat a képminőség, mert vagy zajosabb lesz a kép, vagy bemozdul.
4. Gépfüggő
5. Igaz
6. Attól függ. Ezek pl nagyon picik és kb azt hozzák egy milc-el, mint egy csúcskompakt, az elsővel még zoomolni is lehet.
7. Igen, használtan milc fronton egész jó gépeket ki lehet fogni bagóért, ha úgy érzed kell a kukucska, akkor panasonic g3 35k körül megy, micro four thirds topikban asszem pont van egyik kollégának eladó. Esetleg olympus e-m5 vagy e-m10, ezek komolyabb, masszívabb vázak, de már 100k-ba fájnak és videóban nem a legjobbak (bár ha jól értettem nem kell csúcs videó). Kérdés, hogy ekkora méret belefér-e még...
Ha kompakt, akkor sajnos a keretedbe csak olyan gépek férnek bele, amiken van kukucska, de gyenge fényben nem az igaziak, vagy olyanok amik gyenge fényben tűrhetőek, de nincs rajtuk kukucska. Szal ha lemondasz a viewfinderről, akkor egy csúcskompakt is megfelelhet, pl lx7. -
jjeahh
nagyúr
Az első normális gépem előtt 30x zoomos masinám is volt, most mégis simán elvagyok 1x zoommal is, ha rááll a szemem egy adott gyújtótávolságra egyszerűen mindent abban "látok" így nem hiányzik más. Szal ha tetszeni fog a kis sony valszeg megszokod majd a kisebb zoomot, főleg ha nem akarsz madarat meg hasonlókat fotózni.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
gmeszaros #53721 üzenetére
Váz = gép objektív nélkül.
Ezek a cserélhető obis gépek milc-ek, nem sima kompaktok, fő előnyük nyilván a cserélhető optika, így mindíg az alkalomhoz megfelelő objektívet tudod rájuk csavarni és a nagyobb szenzor, tehát egy jó optikával jobb képminőséget érhetsz el. Hátrányuk viszont, hogy egy nagyobb optikával nagyobb méretű lesz a géped. Ha csak az a cél, hogy mindíg nálad legyen, akkor valszeg szinte bármelyik kisebb kompakt vagy milc megfelel, a legnagyobb milc-ek is max akkorák általában mint a legkisebb dslr-ek. -
jjeahh
nagyúr
válasz
gmeszaros #53717 üzenetére
Utómunkával hátteret mosni nem az igazi
Nem hangzanak hülyén amúgy az igényeid, sztem ezekkel az igényekkel olcsóbban meg fogod úszni.
Ha új vagy alig használt gépek, akkor panasonic lx7, gf7, gm1-et ajánlanám, ha használt akkor esetleg nagyobb tokba vagy sima övtáskába egy gf1, gf2, gx1, olympus e-pl5 beleférhet (csak vázak 18k-45k között mennek, kitobi 20-30k), főleg ha lemondasz a kitobiról és vszel hozzá egy panasonic 14mm F2.5-öt. Én pl egy nagyobb panasonic g3-at és néha gh2-őt sigma 60-al fogok hordozni övtatyóban tavasztól túrákon, szal igény kérdése mekkora méretet vállalsz be.
Méreteket itt tudod összehasonlítani: [link].
Használt gépnél az expószámra kell figyelni, általában írja, ha meg nem akkor meg lehet kérdezni, 10k expó alatt szerintem bátran meg lehet venni. No meg persze az állapot is számít, karcos-e a kijelző, gombok működnek-e, ilyesmi. Nem nagy ügy, ezek a masinák általában mind jó állapotban vannak. Belterekhez jó jöhet esetleg egy plafonra irányítható vaku, de szerintem ezt hagyd későbbre, majd meglátod igényled-e.cidalain: igaz, mondjuk vakut, állványt nem mindíg kell hordozni
-
jjeahh
nagyúr
válasz
gmeszaros #53714 üzenetére
Két kérdés:
- Portrézni is akarsz? Szeretnéd néha a hátteret "leválasztani" a témáról háttérmosással? Mert erre az olcsóbb kompaktok nem a legjobbak.
- Használt játszik? Mert használtan valszeg már beleférne egy nagyobb szenzoros gép vakuval, állvánnyal és egy jobb fényerős fix optikával is. Egy ilyen szettel már kezdőként nem igazán lesz olyan téma amit nem tudsz lekapni kivéve ha nagyon távoli témákra gerjedsz, pl. madarak, mókusok, oroszlánok -
jjeahh
nagyúr
válasz
pFEFErohni #53693 üzenetére
Minden csak egyéni preferenciák, ízlés, felhasználói szokások kérdése. Van akinek a sony jobb választás lehet, személy szerint én az olympusnak örvendenék nagyon, akár a jelenlegi cserélhető objektíves rendszerem mellett is tudnám használni
-
jjeahh
nagyúr
válasz
daniduke #53581 üzenetére
Beltérre kéne? Egy plafonra irányított vaku nem elég? 12mp szenzoros géped van? Egy jobb szenzoros váz nem játszik? Pl. e-pl5, esetleg gx1, g3, bár a panákkal nehéz lesz stabi nélkül 1/25s-t kitartani és pl5-ben valamivel jobb a szenzor. A régi 12mp szenzorhoz képest szerintem bármelyik előrelépés lenne, én e-p1-ről váltottam g3, gh2, g6-ra, az öreg oly-val max iso1600-ig merészkedtem el, a panákkal már 3200-ig, szal ha 12mp géppel elégedett vagy az iso3200-al egy újabb 16mp szenzorral szerintem 6400-ig fogsz elmenni. Mondjuk g3 csak magas iso-n jobb, kisebb értékeken mintha szándékosan butítva lenne, iso160 is szemcsés, ami a legkisebb érték.
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
szenesember #53545 üzenetére
Nem tudok róla, lehet, mondjuk gondolom alaposan rontják a képminőséget.
junior11: elvileg nagyjából egy liga, csak a pana "nagyobb zoomot" tud és sötétebb tele végen.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
FirstTripla #53543 üzenetére
Fz1000-nél panaszkodnak fókusz és zoomhibára. Esetleg ez? Kár, hogy kell a nagy zoom, mert hasonló árban gyenge fényben ez megeszi az fz1000-et reggelire...
Új hozzászólás Aktív témák
- aquark: Tapasztaltabb motorosok segítségét kérném!
- MWC 2025: Most akkor van vagy nincs kék Nothing Phone (3a)?
- Házi hangfal építés
- Videó stream letöltése
- Formula-1 humoros
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- MWC 2025: Előrendelhető a Nothing Phone (3a)
- Yettel topik
- Politika
- Tippmix
- További aktív témák...
- Tokina AT-X Pro 11-16mm f2.8 (IF) DX eladó!
- DJI Mavic 2 Pro + Fly More Combo + Propeller Guard - Ingyen GLS házhoz vagy autómatába!
- ELADÓ - Nikon AF-S 50mm 1.8G objektív szép állapotban, dobozában (full frame & aps-c)
- Sigma 28-45mm F/1.8 DG DN (A) - L-Mount
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest