-
IT café
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
J.C.G.
aktív tag
-
J.C.G.
aktív tag
Sziasztok.
Linux szűz vagyok és szeretnék megszabadulni a win ökoszisztémától ha ez lehetséges. Már tesztelgettem 1-1 napig az Ubuntut és a Mint Cinnamon verziót és ez utóbbi tetszett meg. Ma megnéztem pár videót is és a KDE nekem a legszimpatikusabb Mint(d) közül. Átnyálaztam az összefoglalót és elbizonytalanodtam tőle.
Szóval a gép amire feldobnám az a következő:
Alaplap: Asus A88X-PLUS
Proci: A8-7600
SSD: hyperx fury 120gb
Memoria: 8GB HyperX FURY DDR3 1866MHzAmivel kiírtam/nám pendrivera az a LiveUSB Install 2.5.12 progi.
Tudom nem Intel/Nvidia párosra, de nekem valószínűleg nem lesz olyan gépem. Maradni akarok AMD alapon.
Mire kell oda figyelnem egy telepítésnél? Lecsatolom a többi háttértárat telepítés előtt mint win-nél és simán mehet? Live elindít és asztalról indítom a telepítőt?
Várható valami galiba telepítés közben vagy utána az AMD miatt?
Amit tapasztaltam Live rendszeren Ubuntun böngészés közben az egér görgető iszonyú érzékeny volt, míg Mint-en picit lassú, de ez kevésbé volt zavaró. Próbáltam személyre szabni, de ez csak újraindításig vagy kijelentkezésig volt életben. Magyar nyelvre egyáltalán nem tudtam átállítani, kivéve a billentyűkiosztást, az működött rendesen. Próbaképpen telepítettem a Comodo víruskergetőjét és sikerült. Nem tudom hogyan, mert csak találomra csináltam, de működött. Most már tudom hogyan kell külső forrásból telepíteni. Ami még hibás volt az az, hogy online film alatt párszor bevillant a kép, de csak Mint Cinnamon verzíónál.
Szerintetek van esélyem egy jól működő rendszerre?Ha kérhetem a szakszavak kerülését amennyire ez lehetséges. Tudom nem lehet mindent, de közérthetően kérném.
Minden segítő szándékot köszönök. -
Merula Alba
tag
válasz
ubyegon2 #9090 üzenetére
.... Vagyok, csak nem érem utól magam a munkával.....
Semmilyen lemezt nem hagytam az olvasóban. Rendszertelepítések alatt csak az adott merevlemez van csatolva, tehát másik lemez sem igen lehet a baja.
Win már nincs is a gélen, még a víz is kiver a gondolattól....Más megoldás nincs arra hogy csatolni tudjam a rendszerhez a nagy vinyót? Mondjuk VM alatt esetleg elviselek egy Wint pár percig. De olyanom még nem volt.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9090 üzenetére
Ezt honnan tudod, hogy optikai lemezre vonatkozik a hiba? Mert én hd0-át látok, aminek IDE HDD-nek kéne lennie.
Rá lehetne nézni konzolban fsck-val. A mountolási hibát illetően viszont egyetértek, a Windows 8-10 gyorsindítás (fast boot) funkciója csak hibernálja a gépet, emiatt nem csatolódik le az NTFS fájlrendszer, így pedig a Linux nem tudja kezelni.
-
válasz
Merula Alba #9089 üzenetére
Boot alatt van valamilyen optikai lemez a gépben?
Az a hibakód I/O hibára utal, de szerencsére nem HDD, hanem optikai lemezre. Ha van benne ilyen, akkor vedd ki és úgy bootolj. -
Merula Alba
tag
válasz
Merula Alba #9086 üzenetére
Sorry...
Ez a boot hiba, és ezt írja ki ha csatolni szeretném a merevlemezt. -
válasz
Szia!
Az első képet rakd fel valahová, akár ide is beszerkesztheted, mert csak annyit látni, hogy add meg az adataidat a belépéshez.
A második kép nem lényeg, mert megnézed a Képregény első képei között, hogyan tudod kikapcsolni Win alatt a gyors rendszerindítást, ugyanis az akadályozza a lemez csatolását Linux alatt. De attól még berakhatod a képet.
-
lazajnd
tag
válasz
A linken található anyagokhoz nem lehet hozzáférni (legalábbis én nem tudok
)
-
Merula Alba
tag
Sziasztok.
A mai nap telepítettem a Mint 18.3 Cinnamon verzióját. SSD-n használnám egyedüli rendszerként, minimális tapasztalattal Linux rendszerekben, és kellő kiváncsisággal.
A kérdésem a következő... Látszólag minden rendben, de a boot során ez a figyelmeztetés fogad, kis idő múlva tovább is lép. Nem tűnik fel semmi hiba. Az alignálásra ok-t ír, a leírások alapján igyekeztem mindent csinálni.
A rendszerben egy zavaró pont van még... a régebbi Win alatt használt másodlagos merevlemezt nem engedi csatolni, holott ez régebben nem okozott gondot.
Tud valaki bármelyik problémámon segíteni? -
0xmilan
addikt
-
Sziasztok!
Frissen telepített Mint kábelen nem csatlakozik a netre.
A router-t látja, de a netre nem tud kimenni.Először az openwrt menüjében keresgéltem, de mivel ugyanazon a gépen a win7 és a Live disztrók is elérik a netet, így a Mint felé fordultam.
A név feloldásra gyanakszom, mert ha egy weboldal IP-jét megpingelem, akkor az műxik, de ha a neve alapján, akkor nem.
Mi lehet a gond?
-
Ha nem lennék ennyire kényelmes.....az apt csomagkezelő parancsait már úgy-ahogy megjegyeztem meg aztán nekem a Mint/Debian mindig működik, járt utat meg....
Abban viszont nincs igazad, hogy legalább lehetne nagy az archom, Tg cím nélkül se lett az kicsi!
Sőt! Az kissé vissza is fogott.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9076 üzenetére
Értem. Nem kényszer, ha még nem akarsz váltani, akkor ne tedd. Előbb-utóbb viszont újra kell tenned a Mintet, akkor érdemes lesz az Arch-vonalat megfontolnod. Főleg neked, hogy van tapasztalatod már, és nem vagy kezdő, el fogsz boldogulni vele, meg könnyen beleszoksz a tutiba. Ahogy már írtam, legalább tg-cím nélkül is lehet újra nagy az Achod, ha más nem, arra jó
-
St3ven
addikt
Egyelőre köszönöm mindenkinek a sok segítséget, kicsit pihentetem a Mintet.
Feltettem a helyére az Ubuntut, (Unityval is) jóval smoothabb a görgetés, ami az eredeti gondom volt. Aztán meglátjuk, hosszabb távon hogy jövünk ki egymással.
-
A pár éves Debian másod disztróként való használata azért elég jó volt a kutyulgatás kipróbálására (kb 2 év alatt tudtam csak kinyírni a Jessie-t). Anno január 01-én hajnalban raktam fel egy Arch-ot is, a koncentráció segített eltereli a figyelmet a zümmögésről az agyamban.
Ha nagyon muszáj, elvagyok én ezekkel is, a sok disztró inkább csak kíváncsiságból volt/van fenn (már egyre kevesebb persze), no meg a sok kezdő kérdés megoldására is kíváncsi voltam gondolom, talán volt bennem egy adag segítőkészség is, emiatt csináltak belőlem Tg-t, gondolom. (sajna ki lettem utálva, így valahová terelnem kell a megmaradt kevés szabadidőmet)
A Mint desktopon nagyon be van lakva, emiatt marad ez a fő disztróm, a laptoppal meg kísérletezgetek, pár kollégám gépére emiatt is sikerült találni mindig megfelelően működő disztrót.Amúgy minden reggel úgy ébredek fel, hogy ma felrakok valami legózós disztrót végre és mélyebben belenézek a dolgokba, de aztán elkezdek olvasgatni és elmarad.
Ami sötét terület nekem, az a VGA-k és a működtetésükhöz szükséges különféle driverek, ezen a területen kéne bővítenem ismereteimet, AMD-vel úgy-ahogy elvagyok persze, de itt sem minden tiszta teljesen a vdpau, vaapi, stb használatával, bár tudom mindnek a funkcióját elméletben.
Köszi az iránymutatást egyébként, sose árt egy más megközelítés, bár én soha nem rettegtem az LTS használata alatt, milyen lesz a következő, ennyi erővel a rollingnál is retteghetnék a folyamatos frissítések miatt vagy éppen amiatt, hogy kihagyok pár hetet és amiatt kampózik a rendszer, mint azt a Manjaro topikban olvastam pár napja.Lényegében én egy jó kezdő rutinnal rendelkezem, nem értek semmihez, de már képes vagyok megtalálni a megoldást, ha gond van, ez jól is jött a topikokban való segítéshez.
(#9074) Mirr Murr
Fentiek alapján is láthatod, nem túl sürgős a laptop vétel.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9073 üzenetére
A Mintet nem is érdemes kiherélni. Pont az az előnye, hogy kezdőknek minden bele van készítve és integrálva, minden nagyon felhasználóbarát. Ahogy ebbe belehekkelsz, az értelme szűnik meg. Ha herélt disztróra van igény, akkor tényleg Arch, Fedora a helyes csapásirány, vagy ha az Ubi-vonalat nem akarod annyira elhagyni, akkor Ubuntu minimal telepítőtől építkezni. Plusz ott van még a Debian minimal, de arról mindenki ismeri a véleményem, hogy miért nem tartom jó ötletnek játszós, böngészős desktop gépre erőltetni.
Elsőre nagyon furcsa lesz az alapoktól felépíteni a komplett telepítést, kicsit olyan, mintha saját disztrót faragnál magadnak. Eleinte meg kell tanulni, ki kell tapasztalni, hogy milyen csomagok kellenek hozzá, meg egy csomó mindent kézzel kell konfigolnod, akkor fog feltűnni utána, hogy a Mintbe és hasonló kulcsrakész, felhasználóbarát disztróban mennyi minden bele van integrálva, ami neked természetesnek tűnik, hogy rendelkezésre áll és működik, mikor pedig egyáltalán nem kézenfekvő. Hatványozottan igaz ez, ha DE-k helyett WM-eket kezdesz el használni. Csak azért írom, mert már múltkor is meglepődtél, hogy az Intel GPU-hoz mennyire nem kellett feltelepítened semmit, aztán mikor jött a történet a kerneldriverrel, Xorg driverrel, Mesa-val, hardveres videókódolással, akkor csodálkoztál, hogy miért rugózunk rajta, mikor az Minten alapból telepítve van, és hozzá sem kellett nyúlnod.
Egyébként nem csak gyenge hardverű gép miatt érdemes ilyen minimumtól építkezős advanced disztrót használni, hanem szakmailag is nagyon fejleszt, sok dolgot értesz majd meg mélységében, meg onnantól képes leszel a saját disztródat építgetni, és nem leszel mainstream disztrókra meg mindenféle eltéesen vergődésre rászorulva, meg a következő főkiadástól rettegni, hogy min kavarnak majd, amivel együtt kell majd élned, meg váltanod arról, amit megszoktál, meg nem kell a gépen majd fent lennie 10 disztrónak állandóan tesztelésre, meg váltogatni közöttük, hogy ebben ez a jó, abban az, egyik ezt viszi, a másik azt. Csak egyszer szopás felépíteni a komplett telepítést, míg megtanulod, utána viszont sok szívástól kímél meg a jövőben, ahogy már írtam.
-
& Mirr Murr
Köszi a tippeket, valami HP Elitebook 8560/70p körül keresgéltem anno, abban már megfelelő a proci is.
Ezek drágábbak, mint amit eddig néztem, most megpróbálok valami legózós módszerrel felrakni pure disztrót a Toshibára, a legfrissebb kerneleket bírja, lehet, a Mint nagy hibája, hogy nem engedi kiherélni a felesleges dolgokat, húzná magával a DE-t is sok esetben. Látom már, hogy nem úszom meg a hosszadalmas telepítést, pedig imádtam a desktop disztrókban, hogy 10 perc alatt konyhakész lett.Addig gyűjtögetek az Elitbookra.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9070 üzenetére
Ha fémházas kell mindenképp ilyen árban, azt tényleg csak az Elitebooktól kapod meg. Esetleg, ha ThinkPadon gondolkodnál, előre szólok, hogy anyaghasználatra nem tartósak, már a régebbi generáció sem, X220 sem, szeret a burkolata törni, főleg a palmrestnél, és az újabb modellek meg még ennél is gyengébb eresztések. Esetleg a Latitude sorozat, abban vannak masszívak, igaz nem fémházasak, de elég strapabíró némelyik, pl. az E5430-cal van pozitív tapasztalatom.
-
& Cyrin
Ha vennem kell valamit, csak úgy, mint a mobilnál, strapa vagy fémházas eszköz lesz, ezt a Toshiba Satellitet csak úgy kaptam az öcsémtől meghajtó nélkül, egy darabig úgy használtam penről.
Amiket most lehet kapni 300 alatt, azok a notebookok talán ingyen ha kellenének.
Különben az a helyzet Linux alatti FB flash gamékkal, hogy akármit raktam fel inteles vga vonalon, semmi nem változott, de észrevettem, hogy raktam fel Chrome-ot nemrég, azzal meg tök simán mennek ezek a haszontalanságok. Érdekes, mert Firefox alá is felraktam a pepperflasht, valahogy mégsem jó, halál lassú a játék.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9063 üzenetére
35k-ért nem rossz vétel, linuxozásra teljesen jó. Néha viszont kicsit drágábban kapsz 2. és 3. generációs Core i-s gépet is, amik kicsit újabbak, igaz azok 40-50 ezres ársávba esnek be, nagyon sok függ a gép fizikai állapotától is (kopás, karc, esztétikai hiba, töltő és aksi állapota, milyen kijelző van benne), meg hogy mennyiért fogod ki.
Az ilyen Espire, Vivobook, meg hasonló tablet, netbook ócskaságokat el kell felejteni, amikor a boltban megveszed, már akkor elavultak, mi lesz még 3-5 év használat után, és a terméktámogatásuk is elég szar (nuku új BIOS, nuku új driverek, ergo nuku Win10, szar linuxos támogatottság). Egyszerűen nem érnek pénzt, akkor már használt üzleti gép, laptop.
-
csixy
addikt
Egy asus vivobook x541-es 4giga ráhegesztett RAMmal 81 ezer forint. Ki kell szedni az aljából a 10 csavart , aztán felnyitván mutatóujj körömmel körbe kell húzni a fedlapját és az mint a celofán a befőttes üvegről feljön, vigyázva szétvenni , vigyázni a kettő darab nejlon lapos szalagkábelre. Cd helyére egy caddy és bele egy SSD-t tenni. Linux alá ír-olvas beszél. És csinos lapos a lapos.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #9063 üzenetére
" Persze ez is WInnel szennyezett, de csak le tudom róla pucolni a nyomokat."
Ha adsz nekik elég időt, ezek lepucolják !
Gyors:sudo shred -vzn 0 /dev/sdc1
--------------------------------------------------------------
Lassú: (biztonságos)
sudo shred -vzn 3 /dev/sdc1
sudo shred -v -n1 -z /dev/sdX
--------------------------------------------------------------
sudo scrub -p dod /dev/sdx
( A shred-et, és a scrub-ot valószínű telepíteni kell ! )
Egyébként: man shred .... man scrubEsetleg:
sudo dd if=/dev/urandom of=/dev/sdx bs=4096 -
Ezen már az ezeréves bios a legújabb, a processzornak is van ez a titokzatos nyűgje, amit csak a processor.nocst opcióval tudok gyógyítani, de nagyon feltöltve is ugyanúgy monokrómosítja magát. Pont jó lesz old computer Linuxokat tesztelni, tán a Manjarot se köhögi ki, de ez nem tuti.
Találtam egy ilyet, ezt a jóisten is Linuxra teremtette, de elég enfant a termék adatlapjának a kitöltése, kicsit taszít így a dolog. Ha ott helyben ki lehet próbálni Mint Cinnamonnal és működik, akkor simán megéri a 35 rugót, persze a halál 250 GB-os meghajtó nélkül. Persze ez is WInnel szennyezett, de csak le tudom róla pucolni a nyomokat.
-
Frawly
veterán
Ennek most lusta vagyok utánanézni, Júbájgön kollégának lesz a feladatja, hogy háziként utánanéz, hogy milyen foglalatú, milyen TDP-jű a mostani proci, a kézikönyv szerint cserélhető-e, mely procik támogatottak, kell-e BIOS-t frissíteni, abból melyik a legújabb, az mit támogat prociügyben, szétnéz online piactereken megéri-e neki használtan lőni. Így ránézésre szerintem lehet értelmesen bővíteni, persze sokat nem kell várni tőle, mert elavultak már a T-s C2D-ók, de azért annyira megdobja, hogy ilyen Flash-játékokkal ne legyen gond, meg a böngészés kicsit fürgébb legyen.
A HP 8xxxp egy jó széria, azt is megérheti használtan és/vagy felújítottan beszerezni.
-
Faszbukozni nem szoktam, arról nem tudok nyilatkozni. Akkor már ketten vagyunk, én se jáccódok ilyen flash alapú vackokkal sem, mert ezek nem váltanak HTML5-re.
A ........-okba gondolom dicséret és nagy egyetértést szántál, azt moderáltad ki vele, hogy ne tűnj rajongónak
Igen, vigyáznom kell a kialakult képre, hogy nézne már az ki, ha nem galádkodom valakivel.....
indítószívással megalapozod a dolgokat, és utána viszont nem lesznek apró ilyen-olyan szívások a jövőben, hogy egy-egy frissítésnél egyszer nem megy ez, nem megy az.
Ilyenem nem volt még Arch alapnál, hogy nem megy ez vagy az, egyszerűen agyhalál minden téren, olyanom volt anno, talán ezért ódzkodom kissé. Lehet, hogy ma már nem ez a helyzet, de pár Arch alapút próbáltam már és mindig kampeca lett a vége. Nálam a Mint és Debian az elpusztíthatatlan, mármint desktopon, a laptop csak kísérleti patkány szerepet tölt be. HP 8440p-t már 35eft körül lehet venni, azzal már futkorászna a flash-game is. Egy olyan disztrót mindig kell tartanom a laptopon, ami erre alkalmas.
Azt nehezen tudom elképzelni, hogy procit cseréljek a Toshibában, ráadásul szerintem forrasztva van. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9053 üzenetére
Faszbukozni nem szoktam, arról nem tudok nyilatkozni. Lehet tényleg ergya a proci a Flashhoz, már ha tényleg az és már nem HTML5-ös játék. Az ilyen fingóapp szintű game-ek soha nem tudtak lekötni, nem játszok ilyenekkel.
A ........-okba gondolom dicséret és nagy egyetértést szántál, azt moderáltad ki vele, hogy ne tűnj rajongónak
Tényleg ajánlom az Archot, lehet először nagyot szívsz vele (bár az sem biztos), de ezzel az egyszeri nagy, előre hozott indítószívással megalapozod a dolgokat, és utána viszont nem lesznek apró ilyen-olyan szívások a jövőben, hogy egy-egy frissítésnél egyszer nem megy ez, nem megy az. Azt nem garantálom, hogy a FB játék menni fog normálisan, ha gyenge a proci, azon csak upgrade-del lehet segíteni, használtan eBayről talán lehet bele erősebb T-s procit lőni, aminek ugyanolyan a foglalata meg a TDP-je, meg a mostani nincs ráforrasztra a lapra.
-
A proci elég gyatra valóban, olyan disztró kéne rá, amin a FB flash gamék nem lassúak, mint a halál, nem akarok emiatt venni valami használt üzletit. Az is lehet, hogy valami más böngirnyót kéne használni rajta.
Ettől a sz*rtól (FB) eltekintve nincs vele gond, a FF pörgeti fel csak kissé a ventiket.Egyedül a Cinmanó legyen száműzve, hogy haladj a korral
........... itt ki kellett pontoznom a válaszomat a közismert népszerűségem miatt, többek között!
furmányos LTS
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9051 üzenetére
Igaz, hogy régi, de ez nem olyan rossz kis laptop még. A proci kicsit gyenge benne, de 4 giga RAM, 120 gigás SSD, GMA4500-as GPU, azért még egész használható, ezen bármelyik disztrónak normálisan kéne mennie. Tegyél újra próbád a Manjaróval, felületből egyéni ízlés szerint választva. Egyedül a Cinmanó legyen száműzve, hogy haladj a korral
Ettől én használtam gyengébb lapost, T1400-as dual celerongy, 2 giga RAM, GMA3000-es GPU (965-ös grafikus mag), 5400 rpm HDD, és még azon is ment minden disztró normálisan, még a Ubuntu is Unityvel meg a KDE-s disztrók is, nem volt működésképtelen hardver. 64 bites, nagyobb DE-kkel kicsit komótos volt, de nem tarkón lövés lassúságban.
Vagy amikor Atom N2600-ról nyomtam, 1 giga RAM, bármelyik OS által támogatatlan GMA3600-as PowerVR GPU, 5400 rpm HDD. Erre eleve csakis Archot tettem, de kompozitált Openbox, LXDE, Xfce, i3wm elmegyegetett rajta. Egyedül a böngészés volt kínos, mert még Pale Moonnal is rendszeresen kiszaladtam a RAM-ból. Meg a tearinget nem lehetett teljesen megszüntetni hardveres DRI vsync hiányában, igaz a kompozitor csökkentette a jelenséget kb. 99%-kal, persze a legdurvább Mesa Gallium LLVMpipe szoftverrender OpenGL-es, mókolós, legagresszívebb vsynces beállítások kellettek hozzá Comptonban. De ez nem a disztró vagy a Linux hibája volt, mert ez a GPU hivatalosan csak Win7 alatt volt támogatva, de az alatt is szarul ment, ott is volt minimális tearing, meg egy 3D alkalmazás sem futott azalatt sem. Ahhoz képest, hogy mekkora hulladék kis netbook volt, még Linuxszal lehetett belőle a legtöbb mindent kihozni.
Én bármire már csak Archot teszek. Lehet adott hardveregyüttesnél először szívok a driverekkel, míg ki nem tapasztalom, utána nem nyomozok, hogy melyik optimális rá, de még sokszor ez is könnyebb, mint 20-30 féle disztrót rápróbálgatni, hátha majd valamelyik out of the box visz mindent, csak épp azt nem fogod tudni, hogy az az egy kivételes disztró hogy oldja meg, és ha az is frissül a jövőben, akkor egyszer csak nem fog menni. Igen, az Arch elsőre nem valami felhasználóbarát, de ha egyszer kiismered, onnantól fog menni bármin, és nem leszel többé semmilyen más disztróra rászorulva, semmilyen furmányos LTS meg hasonló kiadásra.
-
De pont ez az, egy normális disztró megy minden hardveren normálisan.
Értem, akkor a Manjaro is kilőve.
nálam pont nem fut jobban
A Dw jól írta, mert ott a kiadáskori állapot van feltüntetve a 18.3-nál, egyébként ez a verzió van benne:
libegl1-mesa:amd64 17.0.7-0ubuntu0.16.04.2
ez a sor nem tudom hogyan maradt ott:
libegl1-mesa-drivers:amd64 12.0.6-0ubuntu0.16.04.1
Mesa 17.2.8 a mostani.
A vén Toshiba amúgy remekül fut a 10-es mesa-val a Debian 8 alapú Bunsenlab-bal. Lehet, hogy ezek a majd 10 éves gépek nem is tudják, hogy a frissebb mennyivel jobb.
Most már addig magyarázod ezt a Manjarot, hogy felrakok rá egyet, melyik verziót próbáljam rá szerinted? Lehet community-s is. Legutóbb Cinnamonos volt, de az halál volt nagyon, pedig a Mint C tökéletesen fut rajta.adatai:
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305 v: PSLB8U-04X02F serial: X8371747Q
Mobo: TOSHIBA model: Portable PC Bios: INSYDE v: 2.20 date: 12/09/2009
CPU: Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 ssse3) bmips: 7981
clock speeds: min/max: 1000/2000 MHz 1: 1000 MHz 2: 1000 MHz
Memory: Array-1 capacity: 8 GB devices: 2 EC: None max module size: 4 GB
Device-1: DIMM0 size: 2 GB (Single-bank) speed: 667 MHz type: DDR2 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: Hynix part: 151515151515151515151515151515151515 serial: 04004215
Device-2: DIMM2 size: 2 GB (Single-bank) speed: 667 MHz type: DDR2 (Synchronous)
bus width: 64 bits manufacturer: Hynix part: 444444444444444444444444444444444444 serial: 00003244
Graphics: Card: Intel Mobile 4 Series Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2a42
Display Server: X.org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa)
tty size: 180x51 Advanced Data: N/A for root
Audio: Card Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:293e
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.14.7-041407-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8101/2/6E PCI Express Fast/Gigabit Ethernet controller
driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: 3000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8136
IF: enp2s0 state: down mac: 00:1e:33:6e:c6:e4
Card-2: Qualcomm Atheros AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express)
driver: ath9k bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 168c:002a
IF: wlp3s0 state: up mac: 00:21:63:86:90:63
Drives: HDD Total Size: 120.0GB (8.3% used)
ID-1: /dev/sda model: KINGSTON_SHFS37A size: 120.0GB serial: 50026B725A0B0DE1 temp: 25C -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9046 üzenetére
De pont ez az, egy normális disztró megy minden hardveren normálisan. Pont innen ismerszik meg. Csak úgy valamilyen disztrót könnyű csinálni, ami megy a saját gépeden, a kihívás az, mikor az a cél, hogy mindenhol normálisan fusson, a mindenhol alatt persze azt értem, hogy a minimális rendszerkövetelményeknek megfelelő és erősebb/újabb gépeken.
A distrowatch ezek szerint rosszul tudja, a 18.3-as Mintnél is 12-es Mesát ír. Jó, hogy szólsz, ezek szerint megbízhatatlan, máskor nem hagyatkozok rá.
Szóval az lesz, hogy innentől fogva igenis a Manjarót fogom ajánlani, de nem azért, mert fan vagyok, de nem lesz választásom. Plusz az a helyzet, hogy már ezek a rolling disztrók is nagyon feljöttek, rég lejártak már azok a linuxos ősidők, mikor csak 1-2 nagyobb, konzervatív disztró volt az ász, a többi meg sz@rt se ért, mert elszigetelt, támogatatlan, amatőr próbálkozás volt. Most már a kicsik kezdik lelépni a nagyobb neveket. Lehet ez sok embernek nem tetszik, de ez van. Egyébként meg aki ért hozzá, annak mindegy milyen disztró, mert a felmerülő gondokat bármelyiken meg tudja oldani, de ilyenkor sem látom be, hogy miért ne a frissebbre menne rá valaki.
-
F.B.I.
veterán
Semmi gond, köszönöm mindenkinek. Felment egy XFCE, nem raktam külső deivereket, megy minden flottul. Az a baj, hogy még mindig kell otthonra a Windows és emiatt nem foglalkozom a Linuxxal mélyebben, másnak viszont nem rakok, csak Linuxot, mert ha egyszer már rendben megy, utána nem hívogatnak. Úgysem használják az idősebbek szinte semmi másra a régi gépüket.
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #9046 üzenetére
"Engem ettől még abszolút nem érdekel, ha mindenkit áthúztok a Manjarora vagy más rollingra.
Legfeljebb ne úgy vezessétek elő, mint ha csak az lenne a tuti, a Debian/Ubuntu vonal meg tulajdonképpen használhatatlan."
+1
Egyébként meg majd visszajönnek, ez így szokott lenni, hol ez hol az a menő-divatos-felkapott, láttunk már pár ilyet...
-
Ezzel nincs értelme vitázni, mivel tudjuk, hogy erősen hardverfüggő, melyik gépen melyik Linux fut jobban. Sok esetben épp a frissebb driverek vagy kernel okoz gondot. Nálam gyakorlatilag épp a Manjarok futnak a legrosszabb hatásfokkal az öreg Toshibán és eddig az öreg laptopokon is Mint-et tudtam jó hatásfokkal telepíteni, volt egy régi Fujitsu-Siemens laptop, amire kizárólag a Mint 17.3 XFCE volt hajlandó bootolni.
Az öreg Toshibán ráadásul semmi nem működött úgy, mint némelyik Ubuntu származék, bár azok se mind szuperáltak jól.Egyszóval gépfüggő, hogy mi fut éppen jól az adott konfigon. Ettől még persze lobbizhattok tovább a Manjaroval, de amit írsz, hogy az emberek panaszkodnak a tearingre......talán sokkal többen Ubuntusok, ja, mivel nagyságrendekkel többet használnak belőle. Akinél pedig minden jól működik, az nem fogja ide beírni.
Engem ettől még abszolút nem érdekel, ha mindenkit áthúztok a Manjarora vagy más rollingra.
Legfeljebb ne úgy vezessétek elő, mint ha csak az lenne a tuti, a Debian/Ubuntu vonal meg tulajdonképpen használhatatlan.
Mondjuk ettől a 12-es Mesától is lementem hídba
Mesa 17.2.8 van a tárolókban. Mint 18.3
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #9042 üzenetére
Az Xfce fejlesztése már évek óta nagyon lassú, a legutóbbi nagyobb kiadás is valami 3 év múltán jött ki, már mindenki azt hitte, hogy teljesen lehalt a projekt. Viszont Xfce-jéknek van annyi eszük, hogy mindjárt beépített kompozitorral jön, úgy néz ki, hogy ez még pár DE esetén várat magára.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #9043 üzenetére
Ennek nincs köze sem a rollinghoz, sem a kernelverzióhoz. Már a Mintben sincs annyira régi kernel (4.10), hogy számítson, elég rég kiforrott benne a modesetting driver. Lehet talán a Xorg régi benne (1.18.x, Arch-vonalon pl. már évek óta 1.19-es van). Mondjuk ettől a 12-es Mesától is lementem hídba, korszerű disztrókon már rég 17.3.x ágat nyomják, és nyakunkon a 18-as ág megjelenése is, ami nemsokára várható bleeding edge rendszereken. Ez kell a kezdőnek, jó friss disztró, hadd szívjanak az emberek, ha valamit repón kívül kell feltenni, vagy jó grafikus teljesítményt akarnak, mert játszanának is (amit lehet is már Linuxon). Használhatatlan, de legalább 2387-ig támogatott ultraeltées vőrzsön, mert ezt a hihetetlen frissességet és üdeséget muszáj megőrizni az utókornak még évszázadokig. Abban igazad van, hogy lehet csak én szoktam hozzá a tutihoz rolling rendszerek alatt, és ezzel eltolódott az értékrendem, de ezt azért kétlem, mert a topikban előjövő tearing problémák arra utalnak, hogy erre friss linuxosoknak is igénye lenne valahol tudat alatt egy távoli galaxisban.
-
0xmilan
addikt
A Mint-tel szerintem nincsenek annyira komoly gondok. Ha eltavolitunk egy ilyen kritikus komponenst, akkor szamitani lehet gikszerekre.
Nekem az Xfce helyzete aggasztobbnak tunik. Nemreg linkeltem ket fejlesztoi blogbejegyzest, most itt van egy ujabb elemzes. Eleg lassan halad a fejlesztes.
A KDE meg nemreg kapott $200,000 tamogatast.
-
Frawly
veterán
Válaszoltam a másik témában erre vonatkozóan. Sajnálom, hogy galibát okozott nálad az eltávolítás, elvileg nem lett volna szabad neki. A mintesek szégyellhetik a pofájukat miatta. Ez már a sokadig gikszer, emiatt ahogy már írtam, nem fogom ajánlani sem a Mintet, sem a Cinnamont, ha valaki kezdő keres első disztrót, pedig egész a legutóbbi időkig ezeket ajánlottam első körben, sőt, én is úgymond ezekkel kezdtem anno, legalábbis ez a kombó volt az első, amit tartósan is használtam rendes telepítésben (tehát nem csak live rendszerként, meg nem virtuális gépen). Csak egy ideje nem használom (átnyergeltem Mint KDE-re, majd Kubuntura, majd Archra és az alatt mindenféle alternatív felületre), és nem tudtam, hogy ennyire elqrvultak, és ennyire nem követik a linuxos világ fejlődését.
-
F.B.I.
veterán
Kösz fiúk, csak gyorsan kellett és ideges is lettem, le lett törölve, most újra kell telepíteni, mert nincs kép sehogy.
-
F.B.I.
veterán
Honnan tudom törölni a xorg intel drivert? Oké, hogy a fájlok között megtalálom de hol kell törölni?
-
0xmilan
addikt
Ezt kifejezetten Mint-es bugnak írták, Arch alatt nálad szerintem nem fog előjönni, ott gondolom frissebb commitok vannak a repoban.
Annyit tényleg nem ér, hogy kézzel piszkáljam, mert egyrészt comptonnal gyorsabb lenne, másrészt Xfce 4.14-től átállnak GLX-re és OpenGL-es vsyncre. Kérdés, hogy ez mikor kerül release-be...
Lots of works on xfwm4’ compositor (in master), with implementation of vsync using OpenGL, libepoxy support, adding of DRI3/Present to the compositor, use of GLX for compositing instead of Xrender…
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #9033 üzenetére
Szerintem az sem tearing, ha a tesztvideók alatt nem volt, akkor nincs. Némi villódzásszerű utánhúzás nálam is van, ha ablakot mozgatok. Ez nem tudom mitől van, másnál jelentkezik-e, de csak ablak mozgatásánál van, és volt akkor is, amikor modesetting driver helyett Intel Xorg drivert használtam. Ha majd átállok Wayland + Sway kombóra, azon is ellenőrzöm, mert gyanítom, hogy a Xorg miatt van, nem a driver vagy a kijelző okozza.
Az Xfce kompozitorával ne szenvedj (úgy emlékszem, hogy nálam jól működik, megjegyzi a vsyncet, de holnap kipróbálom újra), próbából tiltsd le, és indítsd el helyette a compont. Én ezekkel a beállításokkal használom (vagyis többel, de azok átlátszóságot, elmosást, ilyesmit adnak hozzá):
compton --backend glx --vsync openglA Xorg Intel drivernek még egy előnyét láttam: nem csak a TearFree opciót veszi el (ezzel kiváltva a kompozitort, aki csak vsyncre használná), hanem valahogy szebb az élsimítása, pl. kerek ikonok rajzolatánál. Modesetting drivernél kicsit mintha recésebbek lennének.
-
0xmilan
addikt
Közben úgy néz ki, hogy mégis van tearing. Ablak mozgatásnál látszik, ha nagyon figyelem. Eddig nyilván nem tűnt fel, mert szinte minden teljes képrenyőn van.
Van egy ilyen bug - ami nálam is aktuális - , hogy hiába kapcsolod be a vsync-et (xfwm-ben "Synchronize drawing to vertical blank"-nak becézik), amint bezárod az ablakot, elfelejti.De elvileg van rá "very easy fix":
- letöltesz egy tucat dev csomagot
- leszeded az xfwm forrását
- behúzol egy commitot, ami megoldja a hibát
- újrafordítod a csomagotHolnap (ma) megnézem közelebbről.
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #9031 üzenetére
Először erre gondoltam én is, hogy csak a 4. generációs Core-i-ben lévő GPU-kra és az annál újabbakra vonatkozik, nekem meg 2-3. generációs Core i gépeim vannak, így én is Xorg driverrel használtam egy ideig. Csak aztán derül ki az egyik már írt phoronixos linken, hogy a 4. generáció nem a CPU-ra vontakozik, hanem a GPU-ra, és gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden G965/GMA3000-es és ennél újabb Intel GPU-nál már a modesetting drivert ajánlják használatra. Persze ezzel lesz tearing, mert magának a drivernek nincs Xorg-os TearFree kapcsolója (annak ellenére, hogy a vsyncet támogatja), de erre való a kompozitor. Ez lehet Xorg-os felület mellett futó kompozitor, de lehet Wayland-protokollt használó felület, ami meg önmagában kompozitorként is működik, és nem igényli más kompozitor feltételét.
A Comptont azért szoktam ajánlani, mert kicsi, nincs függősége, nem barmol bele a rendszerbe, könnyű vele beállításokat próbálgatni egyszerűen terminálból. Elindítod a kinézett paraméterekkel, és teszteled a futó grafikus felületed. Ha nem jó, kilövöd Ctrl+C-vel terminálban, és indítod az új paraméterekkel, amíg meg nem találod a jó megoldást. Ha nálad azt írja, hogy már fut más kompozitor, akkor neked nincs is szükséged Comptonra, ha van tearing, akkor a futó kompozitor beállításait kell megkeresni, és ott vsyncet állítani. Nagyobb asztali környezetekben általában van saját kompozitor, Compton csak oda kell, ahol nincs (ezek szerint a Cinmanó is ilyen, meg a kisebb WM-ek).
-
0xmilan
addikt
Egyébként meg pont azt mondom, hogy kéne írni egy cikket erről, amiben az összes videókártyához generációnként szerepelni, hogy milyen driverrel kell használni, mit kell feltenni, milyen beállításokat hol kell eszközölni, milyen hibajelenségekre kell figyelni.
++
Viszont amit #9028-ban irtal, az elvileg csak 4. generacios es afolotti GPU-kra vonatkozik. Az integralt sandy bridge-dzsel szerintem ebbol kiesek. Egyelore nem is volt kulonosebb gondom a default driverrel. -
Frawly
veterán
Szerencsénk van, hogy ez egy fórum, és ha véletlenül téves információ, vagy félinformáció jelenne meg, azt korrigálni tudnád a helyes információ közlésével, anélkül, hogy bárkit csak úgy utánaolvasni küldenél el, mert az utóbbi arról árulkodna, hogy magad sem vagy tisztában a dolgok működésével, ami biztosan nincs így.
Egyébként meg pont azt mondom, hogy kéne írni egy cikket erről, amiben az összes videókártyához generációnként szerepelni, hogy milyen driverrel kell használni, mit kell feltenni, milyen beállításokat hol kell eszközölni, milyen hibajelenségekre kell figyelni. Ezt a disztrókészítők is valami miatt nagyon félvállról veszik, pedig állati sok múlik rajta. A kezdő linuxos nem fog Arch meg Gentoo Wikit nyálazgatni, látja, hogy szar, szaggat, csíkoz, letörli a vérbe.
-
Frawly
veterán
Ha törlöd a Xorg dirvert (és a hozzá tartozó .conf fájlt), akkor átvált Xorg alatt is a kernelben lévő Intel-driverre, amit sokkal sűrűbben tartanak karban. Kép akkor is lesz. Amikor bootolsz Linuxszal, akkor is a kernelben lévő modesetting drivert használja, csak mikor tölt be a grafikus felület, ami a Xorg szerverrel indul, akkor betölti a Xorg-os drivert, ha van olyan, de nem kötelező, mert megy a kerneles driverrel maga a Xorg is, nálam is úgy megy.
A Xorg-os Intel drivert nem ajánlják már használni. Idézet az Arch Wiki Intel graphics szócikkéből:
„Note: Some (Debian & Ubuntu, Fedora, KDE) recommend not installing the xf86-video-intel driver, and instead falling back on the modesetting driver for fourth generation and newer GPUs.”Igen, a zöld kijelölést kell eltávolítani a csomagkezelőben.
-
lev258
veterán
Bár már csak látogató vagyok a topikban, de azért kérek minden segíteni szándékozó kollégát, hogy ne félinformációkkal tűzdelt válaszokat adjon (az Intel driver-re gondolok). Előbb olvasson utána jobban, pontosan mi mire való és a rendszer hogyan működik, mit használ.
-
St3ven
addikt
Ez az eredmény:
[ 1.124620] ata1: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xdf42b000 port 0xdf42b100 irq 132
...
[ 1.439651] ata1: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)Egy hangyányit mintha jobb lett volna az Xfce Live alatt, de lehet, hogy csak placebo-hatás. Szóval inkább megpróbálom a Cinnamont tovább hegesztgetni.
"érdemes lenne a 20-intel.conf-ot kukáznod, meg eltávolítani a xorg-video-intel csomagot"
Sajnos nem teljesen tudom már követni.
Ha eltávolítom a xorg-video-intel csomagot, akkor mi fogja vezérelni a megjelenítőmet?
Továbbá a zöld négyzetes esetében Kijelölés eltávolításra vagy Kijelölés teljes eltávolításra a választandó?
-
F.B.I.
veterán
-
Frawly
veterán
Igen, neked is érdemes lenne a 20-intel.conf-ot kukáznod, meg eltávolítani a xorg-video-intel csomagot, amit a kolléga írt. Minél újabb Intel GPU-n használod, annál valószínűbb, hogy gondot okoz az Intel-Xorg driver. Nálam pl. fagyást okozott a felhasználóváltásnál, leállításnál login managerrekben (nem valódi fagyást, mert egy idő után lelőtte a folyamatot).
Próbáld a dmesg | grep ata parancsot. Nálam pl. ilyet ír (a lényeg)
[ 0.750163] ata1: SATA link up 6.0 Gbps (SStatus 133 SControl 300)
...
[ 0.760199] ata1.00: configured for UDMA/133Az Xfce Live jó ötlet. Ha csinálná, akkor azért győzödj meg a beállításoknál, hogy az Xfce kompozitora be legyen kapcsolva, és a vsync is.
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #9018 üzenetére
A vízszintesen ugráló csík az nem attól van. Az tényleg lehet a 29,97 fps vs. 60 fps, bár nálam 60 Hz-es laptopkijelzőn nem ugrál, oldalirányban is folyamatos a csíkok mozgása. Itt egy valódi 60 fps-es tearing test.
A tearing függőlegesen lép fel, kicsit olyan, mintha a monitor kettétörne egy felső és egy alsó félre, és a kettő egy kis késéssel frissülne:
-
St3ven
addikt
A háttértár egy 1 TB-os Toshiba HDD, közelebbit nem tudok róla.
4 GB RAM, 8 GB swap, utóbbit soha nem használja.
dmesg -H parancs kimete elég hosszú, nincs benne utalás IDE/SATA módokra. Hol kellene ennek az infónak lennie?
(#9017) Frawly
Az intel.conf fájl nekem is érdemes kukáznom?(#9006) lev258
Most kipróbálom a Mintet Xfce felülettel Live módban, mindjárt kiderül, ott is csinálja-e. -
-
0xmilan
addikt
Eddig nekem soha nem tunt fel, pedig nezek gyorsan mozgo videokat, de amit linkeltel tearing test-et, azon latszanak az ugralo csikok.
Az xfce beepitett kompozitorjat hasznalom. Compton-t meg compiz-t le is toroltem anno. A compton-t, most leszedtem ujra, de a compton --backend glx parancsra sir, hogy egy masik composite manager mar fut (ugye az xfce fele).
~ $ inxi -Gxxx
Graphics: Card: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0102
Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel Sandybridge Desktop GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8 Direct Rendering: Yesxf86-video-intel csomagom nincs, csak xserver-xorg-video-intel.
Valtsak compton-ra?
-
Frawly
veterán
Szerintem nálad tearing van. Próbáld meg te is az előző hozzászólásomban írt compton-t futtatni, meg az inxi csomagot feltéve egy inxi -Gxxx kimenetet adni. Intelhez kétféle driver van, mindkettő nyílt. Az egyik a kernelben lévő modesetting driver, és a Xorg-os Intel-driver. Az utóbbit nem is éri meg használni (xf86-video-intel csomagot eltávolítani, /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf fájlt átnevezni valami hülyeségre).
A topikgazdának üzenném: a fenti témaösszefoglalóba bele kéne írni a tearingről összefoglalót, ide is, meg a kezdő linuxos topikba is. Szinte minden 2. hozzászólónak ez a gondja, nem is értem, hogy a mintesek is miért nem figyelnek erre jobban, meg miért nem tartalmaz a Cinnamon alapból bekapcsolt, vsynces kompozitort, miért akarják az ismeretlen tényezős driverre rábízni, szerencsejátékot csinálva ebből. Tipikusan az ilyen hanyagsággal lehet a kezdő linuxosokkal megutáltatni a Linuxot, akik aztán el fogják könyvelni, hogy szar az egész, és pattintják is vissza a Windowst, amin nem jön elő ilyen hiba. Ez már a sokadik cinnamonos eset, emiatt ha valaki kezdő linuxosként első disztrót keres, kifejezetten inteni fogom, hogy Mint Cinnamont használjon, helyette a waylandes Gnome3/KDE5 valamelyikét fogom ajánlani (ezek egyben kompozitorok is a Wayland-protokoll miatt), vagy xorgos felületekből az Xfce-et, mert abba be van építve kompozitor, rendesen ki vannak vezetve a beállításai is a grafikus felületre. Ezzel nem azt mondom, hogy a Cinnamon rossz, de ezek szerint nem kezdőknek való, hiába szánták azoknak, mint teljes windows-szerű élményt nyújtó felhasználóbarát felület.
-
Frawly
veterán
Akkor tárgytalan az egész. Ha mikrolag van, az nem tearing. A tearing az az, hogy mikor görgetsz lefelé, vagy gyors mozgásokat tartalmazó videót nézel, akkor a kép néha széttörik csíkokra, mintha nem egyszerre frissülne az egész képernyő, hanem külön a teteje, aztán egy kis késéssel egy külön csíkban az alja.
Ha mikrolag van, akkor máshol lesz a gond. Nálam sokkal gyengébb procival (i7 2720M, ami nem ilyen új Sky Lake, hanem egy elég régi, lófasz moil proci, gyenge GPU-val HD3000), semmilyen mikrolag nincs. Nem volt Intel driverrel (Xorg driver) sem, meg modesetting (Intel kernel) driverrel sem, teljesen vaj sima a görgetés, folyamatos, mint ahogy írod, a filmek végén a stáblista, egy pillanatra sem akad meg, mindegy milyen hosszan görgetem.
Háttértárnak mit használsz? Kernelkimetet nézd meg dmesg -H parancsot futtatva, hogy a háttértárakat milyen IDE/SATA módban használja. RAM mennyi van a gépben, a swap mekkora?
A helyedben azért feltenném a Compton nevű csomagot, és terminálból elindítanám a compton --backend glx paranccsal, és úgy is megnézném a görgetést. Valószínű nem fogja megoldani, de ha mégis, akkor tudjuk, hogy hol keressük a problémát.
-
lajos0001
tag
Sima videolejátszáshoz a vas szerintem biztos, hogy bőven elég a cinnamonhoz is (bár tény, hogy az xfce jóval kevesebbel is beéri), hacsak nem valami hipernagy felbontást akarsz használni (és valami a háttérben nem használja el az összes ramodat még ráadásul). A videodrivernél gyanítom a bibit. Melyik nyílt vagy zárt video driver működik rajta? Mit mutat az illesztőprogramkezelő? Én másik videodrivert próbálnék meg első körben.
-
F.B.I.
veterán
Üdv!
HELP kellene! Adott egy 18.3 chinnamon, ami egy C2Duo E6550-re lett telepítve, 3 Gb ram társaságában Intel Q35-ös chipset alá. Minden flottul működik, kivéve, hogy minden videólejátszás képe szaggat, a hang jól megy alatta. Mindegy, hogy divx, dvdrip, bdrip, vlc vagy SMplayer, nem jó. A Youtube normálisan megy 1080p-ben, annyi, hogy néha elvágólagosan látható benne kép akadás.
Mi lehet a probléma? VGA nem melegszik, a borda éppen csak kézmeleg. Rakjam újra? Esetleg sok lenne neki, elég egy XFCE (bár memória és proci használat alacsony)?
-
St3ven
addikt
Graphics: Card-1: Intel Sky Lake Integrated Graphics
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1912
Card-2: NVIDIA GM108M [GeForce 930M]
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1346
Display Server: X.Org 1.18.4 driver: intel
Resolution: 1920x1080@60.00hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 530 (Skylake GT2)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.2.8 Direct Rendering: YesEzek szerint Xorg, és mennie kéne a belemókolt config fájlos megoldásnak, nem?
-
Frawly
veterán
-
St3ven
addikt
OK srácok, akkor szép sorjában.
(#8981) lev258
Lefuttattam a
glxinfo|grep OpenGL
parancsot, erre ezt kaptam, a lényeg ez a két sor gondolom:OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) HD Graphics 530 (Skylake GT2)Tehát az Intel van használatban.
Secureboot kikapcsolva.
(#8971) m165le3
Létrehoztam az /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf fájlt, mindjárt indítom újra, nem tudom, kell-e még ezen kívül valami.
(#8996) Mirr Murr & (#9001) Frawly
Köszönöm, ígéretesnek tűnik a link. Ha újra a kezembe kerül az a gép, nekifutok vele.
(#8999) csixy
Kipróbáltam vagy 6-8 disztrót, még az is lehet, hogy ez közötte volt. (Manjaro biztosan volt közötte.) Mindenesetre teszek vele egy próbát, ha ez az OpenChrome cucc nem működne.
-
Frawly
veterán
Mindenképp adj esélyt ennek az Open akármicsodának. Kíváncsi vagyok mire jutsz vele, majd számolj be a tapasztalatokról.
Igazából, ha annyira nem megy, akkor is maradhatsz a Linuxnál. Akkor használod a gépet szoftver renderben Mesa-val (Gallium LLVMpipe driver) és egy kompozitorral (vsync), mondjuk Compton. Itt ott lehet egy nagyon minimális tearing, meg az igazi 3D-s alkalmazások (játék, böngésző hardveres gyorsítása) nem fog menni, de használható lesz a gép, talán használhatóbb, mint XP alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Interactive Brokers társalgó
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Építő/felújító topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen alaplapot vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8500 16GB DDR4 960GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest