Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Internet, TV, és telefon szolgáltatók, pro és kontra
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Windows 11
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Proxmox VE
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz CsengődiGeri #11498 üzenetére
Melyik Linux Mint pontosan?
-
CsengődiGeri
tag
Átlag user vagyok a Linuxban ezért kérdezem. Egy ismerősömnek telepítettem Mint-et és kért egy programot amit az enyémen látott de az eltűnt a szoftverközpontból. Régebben benne volt mert én onnan telepítettem de most nem találom. Tudja valaki miért tűnt el a Vivaldi és honnan lehetne fel tenni , vagy ki derült valami hiba ami miatt már nem javasolt a használata? Előre is köszönöm a segítséget.
-
nagyúr
válasz jézusom #11492 üzenetére
De írtam, hogy cinnamon
Éppen ez a baj! Nem érted a kérdést, mivel nem ismered az alapokat. A Cinnamon egy asztali kezelőfelület, ami gyakorlatilag bármelyik Linux disztró alatt lehet, így magáról az alkalmazott disztrótól nem hordoz ez esetben semmilyen információt, mivel a kérdésed nem a kezelőfelülettel kapcsolatos.
Maga a Linux Mint egy annyira egyszerűen kezelhető desktop Linux, hogy nagyanyámnak felrakom és használja vígan, viszont amit szeretnél kezelni rajta, az minden disztrón hasonló módon bonyolultabb lenne, mint egy mezei home user szintű használat.
Szóval ismerd meg előbb az alapokat. Itt, vagy a Kezdő Linuxos topikon is van rengeteg hasznos link az Összefoglalóban.
Az
inxi -Fxxx
kimenet ide való beillesztésénél nem viccből mondtam, hogy használd a Programkód gombot, mivel ha csak így bemásolod, a sorok áttekinthetetlenek, emiatt aki értené a jelentésüket, nem is kezdi el bogarászni. Ha a segítő szándékú kéréseket így figyelmen kívül hagyod, roppant nehézzé válik bármilyen segítséget nyújtani.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz jézusom #11484 üzenetére
Sajnos azt kell mondanom, hogy megakadtam a segítség nyújtásban. .
Első blikkre azt mondtam, hogy ez egy "szokványos" git clone eljárás lenne. Jobban átnézve a github oldalát a proginak (progiknak) ez python-pyp install téma. Ebben nagyon nem vagyok otthon. Hibás instrukciót meg nem szeretnék adni. Annyi konkrétumot sikerült össze szednem, hogy esptool 4.0 verzióra tudsz upgrade-lni 2.6-ról. A 2.1 ami elérhető a rendszeredre, az már nem támogatott a fejlesztő (k) részéről. Az ehhez tartozó NodeMCU is a Githubról érhető csak el.
Mindenképp szükséges feltenni a python-pipe csomagot a Synaptic segítségével. A Synaptic-hoz tudok egy hasznos kiegészítőt javasolni, ami megkönnyíti a keresést a csomag adatbázisban. A következő két parancs kell hozzá (a művelet közben ne legyen megnyitva se a Synaptic, se a Szoftverkezelő/Szoftver központ)!sudo apt install apt-xapian-index
sudo update-apt-xapian-index -vf
Ezután, ha meg nyitod a Synaptic-ot látni fogsz egy új kereső mezőt, ami sokkal inteligensebben keres, mint az eredeti "kis" kereső.
Ezután elég beütnöd a keresőbe a pip kifejezést. Látni fogod a listában a python-pip csomagot. Jobb klikkel kijelölöd telepítésre és az Alkalmaz-ra nyomva fönn, a csomag feltelepűl.Reméljük jön erre másik fórumtárs is, aki jobban vágja a Python-os telepítéseket.
-
jézusom
addikt
De írtam, hogy cinnamon
Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.3 wm: muffin 4.2.2 dm: LightDM 1.26.0
Distro: Linux Mint 19.2 Tina base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Desktop Mobo: MSI model: H87-G41 PC Mate(MS-7850) v: 1.0
serial: <root required> UEFI: American Megatrends v: 3.9 date: 07/17/2014
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Pentium G3420 bits: 64 type: MCP
arch: Haswell rev: 3 L2 cache: 3072 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 12799
Speed: 2140 MHz min/max: 800/3200 MHz Core speeds (MHz): 1: 3200 2: 3200
Graphics:
Device-1: AMD Bonaire XTX [Radeon R7 260X/360] vendor: PC Partner Limited
driver: radeon v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:6658
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: ati,radeon
unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD BONAIRE (DRM 2.50.0 4.15.0-54-generic LLVM 8.0.0)
v: 4.5 Mesa 19.0.2 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:8c20
Device-2: AMD Tobago HDMI Audio [Radeon R7 360 / R9 360 OEM]
vendor: PC Partner Limited driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1
chip ID: 1002:aac0
Device-3: Creative Labs EMU20k1 [Sound Blaster X-Fi Series]
driver: snd_ctxfi v: kernel bus ID: 05:01.0 chip ID: 1102:0005
Sound Server: ALSA v: k4.15.0-54-generic
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: 2.3LK-NAPI port: d000
bus ID: 03:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 44:8a:5b:85:4e:9f
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 10.98 GiB (1.2%)
ID-1: /dev/sda vendor: Western Digital model: WD10PURX-64D85Y0
size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm
serial: WD-WCC4JPLADZZN rev: 1A01 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 49.51 GiB used: 10.95 GiB (22.1%) fs: ext4 dev: /dev/sda6
Sensors:
System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: radeon temp: 33 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 199 Uptime: 2m Memory: 7.72 GiB used: 1.24 GiB (16.0%)
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 target: graphical.target Compilers:
gcc: 7.4.0 alt: 7 Shell: bash v: 4.4.19 running in: gnome-terminal
inxi: 3.0.32„lsb” parancs nem található, erre gondolt:
„lsh” parancs lsh-client deb csomagból
„lsc” parancs livescript deb csomagból
„lb” parancs live-build deb csomagból
„lb” parancs open-infrastructure-system-build deb csomagból
„msb” parancs mysql-sandbox deb csomagból
„ls” parancs coreutils deb csomagból
„lsw” parancs suckless-tools deb csomagból
„sb” parancs lrzsz deb csomagból
„lsm” parancs lsm deb csomagból
Próbálja ki ezt: sudo apt install <deb_neve>[ Szerkesztve ]
-
pigster
senior tag
Sziasztok!
Már jó ideje szenvedek a hanggal. HDMI-n keresztül kellene jönnie, de folyton elállítódik Digital Surround 5.1 (HDMI) kimenet helyett Digital Stereo (HDMI) kimenetre. Ha átállítom kézileg, akkor működik, de mindig elfelejti a rendszer. Mit lehet tenni, hogy megjegyezze a beállítást?
-
nagyúr
válasz #63718632 #11488 üzenetére
Lehet, hogy az, de ebből is látszik, mennyire nem jó alapok nélkül belevágni a dolgok közepébe. Ha felrakta a kolléga x hónapos iso-t és nem azzal kezdte, hogy frissítette első lépésként........
inxi -Fxxx
Így minden benne van az inxi kimenetében.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz #63718632 #11485 üzenetére
Nem lenne jobb a
inxi -Fxxx
kimenet? Persze Programkód gombbal!valami ilyen lesz:
ubyegon@ubyLMCin192HP:~$ inxi -Fxxx
System:
Host: ubyLMCin192HP Kernel: 5.0.0-36-generic x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 7.4.0 Desktop: Cinnamon 4.2.4 wm: muffin 4.2.2
dm: LightDM 1.26.0 Distro: Linux Mint 19.2 Tina
base: Ubuntu 18.04 bionic
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP EliteBook 8570p
v: A1029D1102 serial: <root required> Chassis: type: 10
serial: <root required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 17A7 v: KBC Version 42.38
serial: <root required> BIOS: Hewlett-Packard v: 68ICF Ver. F.62
date: 04/07/2015
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 42.2 Wh condition: 43.5/43.5 Wh (100%)
volts: 12.4/10.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: 33254 2013/03/12 status: Unknown
CPU:
Topology: Dual Core model: Intel Core i7-3520M bits: 64 type: MT MCP
arch: Ivy Bridge rev: 9 L2 cache: 4096 KiB
flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 23147
Speed: 2893 MHz min/max: 1200/3600 MHz Core speeds (MHz): 1: 2835
2: 2842 3: 2858 4: 2798
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Hewlett-Packard
driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0166
Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: modesetting
unloaded: fbdev,vesa resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile v: 4.2 Mesa 19.0.8
compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0
chip ID: 8086:1e20
Sound Server: ALSA v: k5.0.0-36-generic
Network:
Device-1: Intel 82579LM Gigabit Network vendor: Hewlett-Packard
driver: e1000e v: 3.2.6-k port: 4060 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:1502
IF: enp0s25 state: down mac: 88:51:fb:c6:eb:de
Device-2: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel
port: 4040 bus ID: 24:00.0 chip ID: 8086:422b
IF: wlo1 state: up mac: 24:77:03:ec:d6:00
IF-ID-1: wwp0s26u1u5i6 state: down mac: da:f5:38:d7:ba:04
Drives:
Local Storage: total: 232.89 GiB used: 57.35 GiB (24.6%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB size: 232.89 GiB
speed: 6.0 Gb/s serial: S3YJNX0K609165E rev: 1B6Q scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 19.56 GiB used: 14.51 GiB (74.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Sensors:
System Temperatures: cpu: 64.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 218 Uptime: 1d 12h 43m Memory: 7.65 GiB
used: 2.42 GiB (31.6%) Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Compilers:
gcc: 7.4.0 alt: 7 Shell: bash v: 4.4.20 running in: gnome-terminal
inxi: 3.0.32[ Szerkesztve ]
-
jézusom
addikt
válasz #63718632 #11482 üzenetére
Azt hiszem értem. Szóval githubról mindig fordítani kell.
Milyen szofvercsatornán találtad? Én a synapticot meg a szoftverkezelőt néztem.
CPU: Dual Core Intel Pentium G3420 (-MCP-) speed/min/max: 800/800/3200 MHz
Kernel: 4.15.0-54-generic x86_64 Up: 1h 13m Mem: 1662.6/7903.5 MiB (21.0%)
Storage: 931.51 GiB (1.2% used) Procs: 193 Shell: bash 4.4.19 inxi: 3.0.32[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz jézusom #11481 üzenetére
A githubon a progi legfrissebb verziója van, forráskódban. A Linux Mint-re meg egy korábbi verzió érhető csak el .deb csomagban vagy a disztribútor hivatalos tárolóiban. Nagyon konyhanyelven mondva: Egy VW Golf VII-hez sem érhető el egy VW Golf II turbó dízel motor, pedig mindkettő egy kutya, ha azt nézzük. Na ez lefordítva a linux disztrók verziókiadási és szoftver verziók függőségi állapotára, sokkal sokkal bonyolultabb rendszer. Azok számára, akik nem ismerik egyáltalán a szabad szoftverek világát.
Ez mondjuk Windows-ról is ismerős lehet esetleg. Vannak olyan progik, amelyek mentek XP-n, de W10-en nem. Vagy csak egy új verziójuk. Nagyjából, kb, de nagyon felületesen. -
jézusom
addikt
cinnamont raktam fel.
De miért van úgy a githubon, hogy ne lehessen egyből felrakni?
Én kerestem amúgy, de akkor lehet hogy rossz helyen. Ezt se értem minek ez a githubos link, ha egy paranccsal fel lehet telepíteni. A pyton is úgy ment fel.
-
nagyúr
válasz jézusom #11478 üzenetére
Jó az is, ahogy májkimiki javasolta, de ha most látsz először Linux disztrót, talán célszerűbb lenne most az elején behúznod a kéziféket és olvasgatni a desktop Linux alapjait, a Linuxos csomagok telepítése témakör is van olyan bő, hogy nincs értelme így a közepébe alapok nélkül beleugrani.
De ti tudjátok.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz jézusom #11478 üzenetére
Amit linkeltem az egy kész .deb csomag, ami a Linux Mint rendszerre egyből telepíthető. Egyébként a szoftver csatornán is megtalálható (utólag néztem), terminálból is telepíthető lett volna.
A git-es megoldás az forrásból történő forgatás helyben a gépeden. Ehhez kell klónozni a git tárolóját a proginak, mindent lehúz ami a fordításhoz kell. Ott helyben lessz lefordítva forráskódból a program.
Csak ez így most túl sok lehet neked elsőre, ami nem is meglepő.
Ha elboldogulsz egy darabig ezzel a terminálos megoldással, próbálkozzál.
Rövid időn belül feldobok egy teszt környezetet a forgatáshoz és ha még aktuális. Ide leírom neked a forgatás menetét. Azt amit elsőre kinéztél a program legfrissebb verziója grafikus előtéttel egyben.Mondd meg pontosan melyik Linux Mint-et telepítetted! 18-as sorozat, 19-es sorozat, melyik DE (Cinnamon, Mate, Xfce)?
-
törölt tag
válasz jézusom #11468 üzenetére
Figyelj! Próbáld meg a linken mutatott 64bites rendszerre való .deb csomagot letölteni. Letöltés után, bemész a Letöltések mappába, dupla klikkre a GDebi csomag kezelőnek kell indúlni default.
Ha nincs egyébb függőségi probléma, a csomag feltelepűl gond nélkül. A progit a start menüben a kellékek vagy más témakörben találod meg. Ha nem, akkor restartolj és keresd újra. Ha úgy sem találod, akkor gyere vissza és még fogunk kérdezni.
Nyugi, nem kell kapkodni. Ez a lényeg.
[link]
Download szekció>>BinaryPackage>>rákattintassz és letöltöd. -
jézusom
addikt
válasz #63718632 #11467 üzenetére
Köszi! Tetszik amúgy ez a mint. A lényeg, hogy ezt a pyflashert el kell indítanom. Van pár flashelő kábelem bizonyos projektekhez, és windózon eléggé sz@rakodnak. Rendeltem még, ami remélhetőleg windózon is menni fog, de közben mondták, hogy linuxot gond nélkül menne, és így belevágtam. Hát a gond nélkül az már bukta
Szóval letöltöm a zip állományt, meg ki is tudom bontani, eddig oké. De semmi nem indul rajta, és leírás sincs. Elvileg valami pytont feltettem mert parancssorba bemásoltam valamit és akkor feltelepült, ez kell hozzá. -
törölt tag
válasz jézusom #11466 üzenetére
Passz, nem tudom eldönteni a kezdő posztodból hogy, hogy állsz Linux terén. Ha az elmúlt pár óra az első Linuxos próbálkozásod, akkor ez így rettentő kevés. Ha egyből egy git tárolóból akarsz forgatni programot.
Nem, egyébként nem eminens gyógyegereknek való a linux. Az tény, hogy Windows előélet után kell foglalkozni a témával, mert teljesen más világ.
Inkább fejtsd ki, hogy mit szeretnél. Segítünk elkezdeni a használatát.(Egyébként túl a 45-ön, két gyermekes apukaként, 1 unokával, kétkezi munka végzéssel, kb. 6 éve álltam át saját indíttatásból linuxra)
[ Szerkesztve ]
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Felraktam egy linux mintet, 64 bites verziót. Megy, pár dolog működik.
Szeretnék egy programot elindítani. Letöltöm, kicsomagolni tudom, de semmi több. Tudom google a barátom, hát rohadtul nincs sehol leírva hogyan lehet elindítani, csak ilyen szoftvercsomagogkból töltsek le... Ez ilyen githubos cucc. Azt már kiderítettem, hogy nem telepíteni kell, de többet nem tudok
Köszi! -
válasz #63718632 #11460 üzenetére
A dd nem túl praktikus, mert
- a fájl mérete a merevlemez méretével lesz azonos, függetlenül attól hogy adott esetben félig sincs megtöltve.
- nem tudod inkrementálisan frissíteni (csak a változásokat lementeni), ami mik-pak megvanWindows alatt mivel csatolod fel a lemezképet?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
BLC
tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani olyan clone, vagy backup programot, amivel egy mobil Hdd teljes tartalmát le tudom menteni egy univerzális képben. (Lehetséges, hogy windows alatt lesz visszafejtve.)
Válaszotok előre is köszönöm.
-
Cyrin
addikt
Megoldottam, ICEauthority file-t is kellett törölni, meg startx-nél írt valami hibát, amit megszüntettem.
Így most kaptam egy öszvér Mint féle XFCE és normál XFCE keverék desktopot, amit viszont már lehet alakítani. Egyelőre így marad, aztán legfeljebb téli szünetben újrahúzom, és átalakítom a partíciókat is.[ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
Saját tulajdonba vettem, de akkor se jó.
Közben rájöttem, hogy a hibát az okozhatta, hogy betelt a rendszer partició a frissítés közben. 25 Gb nem elég. Takarítás, régi kernelek tölése megvolt. Frissítés azóta kiadott újabb kernelre megvolt. Mégse müködik a dolog. Egyelőre itt tartok. -
nagyúr
válasz Frawly #11449 üzenetére
Csak kezdőknél nem ezeket kell előnyben részesíteni a Szoftverközpont helyett.
Összességében teljesen egyetértünk ezekben, de az, hogy kezdő, nagyon sok szintet lefed!
Mondjuk hiába beszéltük mi ezt itt át pár hozzászólásban, mert ez nem lesz szem előtt. Összefoglalóban lenne egy ilyen tájékoztatónak helye, már sajnálom, hogy kinyírtam anno a blogjaimat, az egyik pont valami hasonló témájú volt.
Amúgy sem ártana a Mint és Ubuntu topikba sem már Tg, mert pár év alatt eléggé elavult az Összefoglaló. Ezért kár volt kirúgni az előzőt, hogy utána szarnak bele a nagybetű Winxerek!
[ Szerkesztve ]
-
-
Frawly
veterán
válasz shield #11438 üzenetére
Azért azt tudni kéne, hogy pontosan milyen Celeron ez.
Vanni tuti van olyan disztró, ami jól elmegy rajta, nem csak hogy XP szintű hardverigénnyel, de attól kevesebbel is. Csak ha nagyon gyenge gép, akkor a fapadosabb, kevésbé felhasználóbarátabb disztrók fognak szóba jönni, azokat meg kezdőként nem biztos, hogy szeretni fogod.
Első körben a Lubuntut próbálnám meg, ha nem futna elég jól, akkor Sparky Linux vagy AntiX, mindkettőnél IceWM felülettel.
Magyarul szinte mindegyik disztró tud, és be szokott lenni készítve rajtuk egy csomó progi, böngésző, levelezőkliens, szövegszerkesztő, zene- és videólejátszó, stb..
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #11437 üzenetére
Persze, hogy érdemes. Nem is állítom, hogy nem, mert ez az alternative.to és alternativeto.net oldalak nagyon hasznosak, nem csak kezdőknek, és nem csak linuxosoknak. Csak kezdőknél nem ezeket kell előnyben részesíteni a Szoftverközpont helyett. Inkább csak annak kiegészítésére. Aki nagyon kezdő, használja csak szépen először ezt a központot, ha már átnézett benne minden vonatkozót, akkor jöhet utána az alternativeto.net, Google keresés és társai.
Egyébként nagyon sok jó progiról lehet olvasni a reddit linuxos topikjaiban is, igaz azok CLI-sek általában, haladóknak.
-
Cyrin
addikt
-
growler
őstag
Ez a hibajelenség nem feltétlenül az új kernel verzió hibája (persze, lehet azé is)
Indításkor csalogasd elő a grub-ot, és állítsd vissza az előző verziót - ha azzal
nincs gond, akkor töröld a legújabb (rossz) verziót - hogy legközelebb ne az
töltődjön be.
Nálam ma frissült 4.15.0-69-re ... de nincs vele gond ! -
Cyrin
addikt
A mai frissítéstől megint használhatatlan lett a rendszer, megjelenik a bejelentkező képernyő (ami eddig nem volt) de nem lehet bejelentkezni, visszatér ugyanoda.
kezd elegem lenni belőlük pár hónapon belül ez a második gubanc, ami a munkát hátráltatja.[link]
asszem nálam nincs is 5-ös kernel...a 4-est frissítette.[ Szerkesztve ]
-
shield
őstag
válasz instantwater #11428 üzenetére
Azon a laptopon amit most is használok netezésre, minden progi 32 bites és nincs vele gond, mivel kevés programra van szükségem netezésre és egyéb kis tevékenységeimre. A PC-n levő dolgaim persze az más tészta.
Az a lapos, amit Linux próbálásra szánok, az 10 éves, 1.8 Celeron, 2GB Ram, 120GB HDD.
Nem tudom milyen "sebességbeli bajok"-ra gondolsz. Ha nincs olyan verzió a Linuxból, amelyik tudjon egy XP szintet produkálni ezen az öreg kütyün, akkor tényleg bajok vannak.
Csak ismerkedni akarok a Linuxal, semmi nagy tervem nincs vele. Böngésző, képnéző, tömörítő, szövegszerkesztő, torrent...stb használata.
Erre keresek kis teljesítmény igényű, magyar nyelvű, átlátható, könnyen kezelhető verziót.
Amelyikbe már van integrálva gyakran használatos közkedvelt programok, az már csak hab a tortán.S.T.A.L.K.E.R. és modok: http://users.atw.hu/stalkermods-hun -- http://www.shieldstalker.nhely.hu
-
nagyúr
válasz Frawly #11434 üzenetére
Ebben most nem értünk egyet.
De. Én is írtam, hogy a nagyon kezdők használhatják a Szoftverközpontot, de leírtam azt is, hogy mikor már kiismerik magukat kicsit a rendszer DE-jében, akkor miket érdemes szép lassan megismerni/használni.
Alternativo oldal listájában meg persze rengeteg olyan is van, amit már nem fejlesztenek, de az, hogy nincs benne az adott disztró tárolójában, az nem igazán hátrány. Sőt! Igazából ez a Winről éppen áttértek alternatív szoftverközpontja, például sokan keresik egyből a Notepad++ alternatíváját, mert megszokták.....mondjuk nem a lista elején van a leghasonlóbb, de egy kíváncsi áttérő megnézegeti úgyis, ami a listában van! De mint írtam is, hogy van internet is a Szoftverközpont helyett....Meg mernék esküdni rá, hogy 1000x informatívabb az első néhány találat, mint az egész Szoftverközpont. Már ha az emberek célzottan akarnak keresni!
Notepadqq kéne az első találati helyre szerintem, de ez van.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #11415 üzenetére
Ebben most nem értünk egyet. Az alternativeto.net-tel vigyázni kell, főleg egy kezdőnek. Egy csomó olyan programot ajánlhat, ami vagy nincs benne az adott disztró tárolójában, vagy már egy rég nem fejlesztett program, teljesíthetetlen függőségekkel. Ehelyett nagyon kezdőnek első körben sokkal jobb a Szoftverközpontot nézegetni inkább.
-
zizidor
őstag
Az megoldható, hogy egy külső SSD-re telepített Mint indítható legyen legacy és UEFI módban is?
(GPT séma, külön partíció a GRUB-nak és az UEFI-nek)„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
zizidor
őstag
válasz #40553216 #11429 üzenetére
Igen! De totál másképp mint Windows esetén.
1. Először kell egy Ctrl+Shift+U, mire megjelenik egy aláhúzott u betű
2. Azután a karakter unicode hexa kódja (pl. 03c9 = ω)
3. Végül egy szóköz.
A szóközt megspórolhatod, ha a Ctrl-t vagy a Shift-et nyomva tartod a 2. pontnál.Egyszerű, nem?
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
nagyúr
válasz #20749568 #11418 üzenetére
Nem hiszem, hogy tudnék 1xű júzer fejével gondolkodni. de értem, mire gondolsz!
Nálad valami manó bújhatott a gépedbe, mert erről a visszaszámlálás dologról se hallottam még, meg arról sem, hogy a Ctrl+Shift U nem működne valahol a mai DE-ken. Sajna Mate-m nincs.
ɔ ɕ ɖ ɗ ɘ ə
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha már ekkora élet lett, a fentit megkérdezem másképp: ti tudtok unicode-dal karaktereket begépelni 19.2-n Mate felületen bárhová, mondjuk ide, hsz-be?
-
addikt
-
nagyúr
válasz growler #11426 üzenetére
Az Appimage ezzel szemben egy telepítés nélkül futtatható fájl - hasonló mint a Win.-es portable app
Sorry, tényleg igazad van, épp a minap ki is próbáltam egy ilyet valakinek a kérdésével kapcsolatban! Na jó, szóval ez volt a tudtam csak nem sejtettem kategória nálam!
Ez a sandboxos dolog meg, hogy egyszer rak fel magának egy külön kis disztrót, ez úgy nagy vonalakban megvolt, köszi! Viszont jó, hogy leírtad, mert sokan nem tudják és itt amit leírtak 2 hete, azt már senki nem fogja látni!
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Na ugye!? Egy kis disztró a nagyban! Kellene a ragyának. Ebben igaza van a nagyArchúaknak, hogy mindenki olyan disztrót használjon, ami a frissítési módszerével biztosítja a hardverek működését. Emiatt is bőven elég lenne azoknak Arch és klónjair használni, akinek nagyon új hardverei vannak. No de a hype meg a hűdejó, ha egész nap frissíthetek valamit érzés.......
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #11425 üzenetére
Sajnos, nem jegyeztem fel hogy ki, de nem is olyan régen frappánsan
megfogalmazta a flatpak lényegét - szerintem, ez a snap-ra is érvényes.:"Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.
3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel mégegyszer.
Az Appimage ezzel szemben egy telepítés nélkül futtatható fájl - hasonló mint a Win.-es portable app
Igaz, hogy a méretük nagyobb mint pkg-vel telepítetteké, de ez azért van
mert a működésükhöz szükséges összes összetevőt tartalmazzák.
Külön futtatókörnyezetet nem igényelnek !
A méretük így is általában 100 MB (vagy lényegesen ez alatt) van. [link][ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zizidor #11422 üzenetére
Dehogyis, az a legelején nagyon hasznos, de főleg nézelődésre. Anno első napokban böngészgettem én is benne, de hamar terminalra álltam át, mert jobban szerettem látni a folyamat-ablakban az egésznek a végrehajtását. Akkoriban persze még nem voltak ezek a konténerezett csomagok szerencsére.
Persze azok miatt, amiket írtam, célszerűbb mielőbb hanyagolni. De lehet még pár olyan program, amit onnan könnyebb felrakni mégis, talán Spoti meg hasonló kliensek, ebben most nem nagyon vagyok képben.
(#11424) growler
Egykutya mindhárom pedig. Mondjuk én annyira behatóan nem tanulmányoztam őket, mert minek? Jelenleg nem tudok olyan csomagot elképzelni, amit csak onnan tudnék feltenni, talán az előbb említettek kivételével.
De akkor mi a különbség? Megtudjuk azt is?
Az én régi laptopomon jól fut a Mint Cinnamon!
Pár hete meglepve láttam, hogy a Mate alacsonyabb erőforrásigényű volt, mint a XFCE.....elég fura.
[ Szerkesztve ]
-
shield
őstag
Még sosem használtam Linuxot, most egy régi laptopot beáldozok rá. Csak nem tudom melyiket használjam, 32bites, magyar nyelvű és egyszerűen használható legyen.
Kinéztem ezt a kettőt:Cinnamon (32 bit) letöltés
Torrent https://torrents.linuxmint.com/torrents/linuxmint-19.2-cinnamon-32bit.iso.torrent
World EvoWise CDNMATE (32 bit) letöltés
Torrent https://torrents.linuxmint.com/torrents/linuxmint-19.2-mate-32bit.iso.torrent
World EvoWise CDNSzerintetek valamelyik megfelel egy kezdőnek? Használata: internetezés, néhány böngészővel, fájlkezelő, szövegszerkesztő, és néhány más programocska használata.
A segítséget előre is köszönöm.S.T.A.L.K.E.R. és modok: http://users.atw.hu/stalkermods-hun -- http://www.shieldstalker.nhely.hu
-
nagyúr
válasz zizidor #11419 üzenetére
Na várjunk csak, én a véleményemet egyébként abból a thread-ból eredeztetve fejtettem ki, hogy felmerült a Szoftverközpontban található olyan csomag, ami 2.5GB méretben települt volna! Erre reagáltam én konklúzióként, hogy inkább el kéne felejteni azt a haszontalan Szoftverközpontot és leírtam a célszerű alternatívákat, amiket egyébként mindenki tud/használ a nagyon kezdőkön kívül! De tudjanak ők is ezekről! Mert ha nem tudnak, akkor egy 20MB-os telepítési mérettel bíró programot fel fognak telepíteni Szoftverközpontból 2,5GB hely felhasználásával! Ez ugye nagyon nem jó és felesleges is, ha van más módszer is ugyanannak a programnak a felrakására.
Egyszóval nem is a Szoftverközpont értelme volt a téma, de már csak arról beszélünk mégis.
Ezek az említett konténerezett csomagok, Snap, Appimage, Flatpak, amik egyszerű felhasználói szokások mellett totál értelmetlenek, de a kezdő örömmel rátalál ilyenekre a Szoftverközpontokban. Ezek miatt is mondom újra, hogy nem célszerű onnan indulni, ezért kell minél hamarabb megismerni a többi, jóval hatékonyabb megoldást.
Remélem így már kicsit tisztább számotokra, miről nyekergek igazából. Mert ugye senki nem thread-et, avagy a big picturest szemlélve reagál, hanem mindig az utolsó a témában keletkezett hozzászólásra! (vannak szerencsére kivételek)
szerintem
Én totál nulla informatikai tudással 6 év alatt vagy 5-6 alkalommal nyitottam meg a Szoftverközpontot, mégis megoldom valahogy, amit szeretnék, innentől kezdve nyugodtan mondhatom, hogy totál felesleges használni.
Mindemellett amiket írsz, az teljesen rendben van.
[ Szerkesztve ]
-
zizidor
őstag
válasz ubyegon2 #11415 üzenetére
"Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet"
Oké, természetesen. De a csomag tárolók és a szoftverközpont lényege is éppen az, amit a Windowsnál rendesen elqrtak: ne neked kelljen összevadászni innen-onnan a programokat meg a leírásukat, értékelésüket, letöltési linkeket, frissítéseiket. Az, hogy ezt könnyen, vizuális módon megteheted, mindenképpen nagy előny a kezdő linuxozóknak, talán ez is segít valamennyit a Linux terjedésének. Ez a "Store" megoldás más platformokon (iOS, Android) is teljesen jól működik. Itt meg nem kötelező. Ez szerintem remekül beleillik abba a Linux filozófiába, hogy van választási lehetőséged.
Ugyanez igaz a frissítésekre is. Én általában apt-vel telepítek, de ha a frissítéskezelő szól hogy találat van, akkor ráhagyom a telepítést.
-
nagyúr
válasz #20749568 #11416 üzenetére
Én is voltam nagyon kezdő, de hamar átláttam, hogy ez csak egy hiánypótlónak szánt valami, de nem kell nekem ehhez kötődnöm. Ravaszul elkezdtem használni az internetet......éééééééés lőn csoda! A többi része persze csak igény szerint jön később, ahogy írtam is. Maradhat az ember sima home user nevű felhasználó is, sok ilyet ismerek, bár ők nem is akarnak telepíteni semmit.
-
nagyúr
válasz zizidor #11412 üzenetére
Nem baj ha vitát generálsz, sőt! Ha értelmes és érvekkel alátámasztott pro/kontra vélemények alakulnak, abból sokan le tudják szűrni, mi felelhet meg nekik jobban! (konkrét témánál maradva)
de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember.
Utálom az egyszavas válaszokat, de most csak az van? -internet
Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban.
Itt nem tetszésről van szó, hanem célszerű alkalmazhatóságról. Ha valaki nagyon kezdő, akár nézegetheti a Szoftverközpontot is, milyen csomagok vannak a tárolókban kategorizálva, de elég szűk lehetőséget ad, ha valaki épp először használ Linuxot. Egy normális desktop disztróban alapból fenn vannak az általános használathoz szükséges programok, ha valami mást akar egy kezdő és előtte Windowst használt, érdemesebb keresgélni célprogramokat a neten (sokkal több van, mint a Szoftverközpontban) ill. az alternatív programok keresőjét böngészni.
Utána már a rutinosabbak használják a Synaptic GUI-s csomagkezelőt és/vagy a CLI-t (terminal). Ha valami függőségi gond van vagy egyén inkompatibilitási probléma, akkor csak a CLI-s csomagkezelők nyújtanak segítséget, itt már bizonyos esetekben akár szofisztikáltabb alkalmazásra is szükség lehet, például x program y*n függőséget nem kezel, de elakad vele az apt, apt-get is, olyankor akár a sajnálatosan mellőzött aptitude megoldja a gondot! (ez persze inkább szabadabb felépítésű disztróknál van így, mint a Debian)
Szóval el is jutottunk az elsőnapos kezdőtől a rutinosodó home userig!
szerintem-tipusú véleményt olvashattatok
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz #20749568 #11413 üzenetére
Ja, ez meg a másik. Ha egy kazal csomagot tesz fel valaki, azt grafikus szoftverközpontban elég kényelmetlen egyenként kikeresni vagy végigkattintgatni. Ha az ember sok csomagot nyomat fel, és előre tudja a nevüket is, érdemesebb a terminálos, konzolos csomagkezelőt használni.
Illetve a szoftverközpont akkor jó dolog még, ha az ember nem tudja a csomag nevét, vagy nem pontosan, vagy a csomag létezéséről sem tud, és úgy talál rá a listában. Tehát kezdőknek kiváló, ha a csomagokkal ismerkednek a tárolókban. Nem rossz dolog egyáltalán, de egy fejlődési ponttól kezdve megéri túllépni rajta.
-
zizidor
őstag
válasz Frawly #11409 üzenetére
Úgy látom a posztom némi vitát indított pro/kontra szoftverközpont témában, bár nem ez volt a cél. Általában én is apt vagy synaptic párti vagyok, de a szoftverközpontnak is megvan a maga létjogosultsága, például pont ilyen esetben, amikor egy ismeretlen alkalmazásról akar tájékozódni az ember. Azon meg nem érdemes vitatkozni, hogy kinek melyik tetszik jobban. Én szeretem a spenótot, de sokan ki nem állhatják.
-
törölt tag
Hali!
Tina Matét telepítettem. Az Ubuntu topikban írta, hogy az AltGr billentyűt lenyomva tartására feljön a kikapcsolás visszaszámlálója. A másik, most „felfedezett” (nekem hiba) eltérés: nem tudok unicode-dal karaktereket bevinni. Ez nálam hiba vagy a Matén nem lehet? Vagy lehet, csak valamit át/be kell állítani? -
-
Frawly
veterán
válasz instantwater #11407 üzenetére
Igen, az apt-tal gyorsabb a telepítés, meg látod mit ír ki, mennyit tölt le, mennyi függősége van az adott csomagnak. Ha valami hiba miatt elakad a telepítés, több információt látsz róla, könnyebb megoldani.
Persze a grafikus szoftverközpont sem szörnyű, de inkább nagyon kezdőknek való, akik most kezdtek el nemrég linuxozni, még nem ismerik a linuxos szoftvereket, és a grafikus felületű szoftverközpont képekkel meg értékelésekkel segít progit választani adott feladathoz. Ha nem vagy már nagyon kezdő, min. 6-12 hónapja már nyomatod a linuxozást, érdemesebb lenne terminálból apt-ot használnod.
-
nagyúr
válasz instantwater #11407 üzenetére
Gyorsabb és biztonságosabb a telepítés szempontjából, főleg a függőségek kezelése lesz stabilabb, de ami még lényeges, terminalból telepítve minden információs látni fogsz install előtt és után is, ha valami akadály van!
Egy ilyen egyszerű csomagnál is láthatod, mennyi információ van terminalban. A témák nem is annyira, de a javasolt nyelvi csomag kiválasztása célszerű lenne ennél a csomagnál, más csomagoknál persze még több hasznos információ van.
Azt is láthatod, hogy egy qt-s lib-et is felrak, ha GTK-s DE-t használsz és nem akarsz QT-s programokat, akár kereshetsz helyette valami alternatívát. Ezzel szemben mit látsz a Szoftverközpontban? Egy szép képet.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
-
nagyúr
válasz growler #11405 üzenetére
Már csak azért sem, mert a snap-et is, meg a flatpak-ot is kerülöm mint
a bolhás kutyát !Na akkor ketten már tuti imádjuk ezeket a csodavalamiket! Aki meg egy 20MB-os telepítést 2-3GB-os flat-snap csudával akarja megoldani, annak egészségére.
Külön öröm lesz, ha Wines programok is automatikusan már egy Wint is telepítenek a gépemre, hogy egy nyamvadt 200KB-os valamit használjak!
(#11403) instantwater
Ha ezt így megkérdezed, akkor neked arra való, amire gondolod, egyébként én csak gyakorlati tapasztalatok alapján írtam, amit írtam. Jó az a Szoftverközpont, minden programról láthatsz egy szép képet, az is valami.
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
válasz Frawly #11404 üzenetére
Nem ! Nem álmodtam. A lényeg az, hogy egy paranccsal tudtam
telepíteni a foobar2000-et az Ubuntu 19.10 Mate-ra.
Az első indítás során, egy pillanatra bedobott valamilyen wine-s
ablakot - a panelra felrakott system-monitoron láttam hogy valamit
még le is töltött. Szóval, úgy tűnik hogy automatikusan letölti és telepíti
a működéséhez szükséges dolgokat. (Beleértve a Wine-t is.)
A hangja nagy felbontású anyaggal meggyőző volt !
A telepített rendszeremre a DeaDBeeF mellé azért nem tenném fel.
Már csak azért sem, mert a snap-et is, meg a flatpak-ot is kerülöm mint
a bolhás kutyát ![ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz growler #11402 üzenetére
Biztos vagy benne, hogy nem álmodtad? A foobar2000-nek nincs linuxos változata. Max. Wine-ben megy a windowsos verzió, lehet erre csinált valaki egy wine-os snap csomagot, de felesleges feltenned, jobb ha helyette felrakod a disztró tárolójából (a nem snap-os) Wine-t, és az alá feltelepíted a foobar2000 hivatalos oldaláról letöltött legfrissebb windowsos változatot.
-
addikt
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #11401 üzenetére
Live rendszerként indított Ubuntu 19.10-re - kíváncsiságból -
feltelepítettem snap csomagként a híres "foobar2000"-et.
sudo snap install foobar2000
A telepítéssel is, meg első indítás után is (valamit még ekkor is
tölthetett le/telepíthetett) elég sokáig elszüttyögött.
De végül is, betöltődött a kezelőfelülete és használható volt !
-
nagyúr
válasz zizidor #11400 üzenetére
gnome-mpv
0.16.ig, 0.17-től megcelluloid
.
[link]Amúgy ezeket a Snap, Flatpak, Appimage csomagokat akkor érdemes használni, ha sem saját tárolóban, sem hivatalos PPA-ban nincs meg a program! De mindig van normális verzió ezekben. Vagy valahol bármi.....
A Szoftverközpontban meg csak nézelődünk, nem kattingatunk. Az aztán nagyon nem arra való, hogy telepítsen onnan bárki bármit is.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest