Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz #63718632 #9799 üzenetére
Nekem nincs gondom a Frissítéskezelővel, a 1-5 szinteket kicsit feleslegesnek tartom, az Ubuntuét nem sűrűn használtam, egy időben egyiket sem, a Debian miatt megszoktam, hogy nincs is olyan.
A mostani állapotában teljesen jó amúgy a Mint Frissítéskezelője, áttekinthető könnyen kezdőknek is, könnyebben, mint Ubuntunál.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #9798 üzenetére
Egy kicsit félreértettetek. A Mint egyik erényeként említettem a Frissítés kezelőt, miszerint nem viszi bele a Usert verzió frissítésbe. A terminálos dolog csak most Taránál jött, de azt meg kell találni és le kell futtatni. Ettől függetlenül a Synapticban és a terminálban futtatott sima frissítés, verzión belül nem veszi figyelembe a Frissítés kezelőben beállított szinteket.Teszem azt nincs kijelölve kernel frissítés. Ez az előbb említett két eszközzel megtörténik, mindent felfrissít amit a tárolókban talál. Minten be kell kapcsolni az automatikus frissítés telepítését is. Default inaktív, csak tájékoztat a rendszer az elérhető frissítésekről.
Ubuntun meg rányomhat a distro upgrade-ra, függetlenül attól hogy tudja-e hogy mi az. Továbbá automatikusan települnek a biztonsági frissítések. Ez mellé meg default a "következő verzióra frissítés" is. Ebbe szaladnak bele sokan és omlik össze a rendszerük, mert pl. tele rakták magukat PPA-kal. Azt viszont már nem tudják, hogy ezeket ildomos distro upgrade-kor kikapcsolni, mert ugye változik a kiadás és a PPA-nak is követni kell.
A terminál oké, ha PPA vagy más miatt használni kell, de kimondottan a rendszert frissen tartani nem kell.
-
nagyúr
válasz #63718632 #9795 üzenetére
Vannak igazságok abban, amit írsz, de a Mint frissítése dolgában lev258 látja jól. Fő verziót most sem frissíthetek Frissítéskezelőből sem 18.3-on, nemrég még alverzió frissítése sem volt megoldható innen.
A Debian - Arch vonal kérdését jól látod nagyrészt, de a terminal használata azért mégis csak fontos lehet, mondjuk ha valami nincs a tárolókban.
-
nagyúr
Mert lehet dist-upgrade kell hozzá.
Az sem mutatja a kernel frissítését, most megnéztem a 18.3-ban.
Nem, az nem a disztribúció verzióját frissíti.
Tudom, többször le lett írva a topikokban ez is.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ sudo apt update && sudo apt dist-upgrade
.....
.....
Állapotinformációk olvasása... Kész
62 csomag frissíthető. A megjelenítésükhöz futtassa az „apt list --upgradable” parancsot.
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
adobe-flashplugin chromium-browser chromium-browser-l10n
chromium-codecs-ffmpeg-extra ffmpeg fonts-opensymbol fwupd
gir1.2-javascriptcoregtk-4.0 gir1.2-webkit2-4.0 libappstream-glib8
libavcodec-ffmpeg-extra56 libavdevice-ffmpeg56 libavfilter-ffmpeg5
libavformat-ffmpeg56 libavresample-ffmpeg2 libavutil-ffmpeg54 libdfu1
libfwupd1 libgd3 libjavascriptcoregtk-4.0-18 libpostproc-ffmpeg53
libreoffice-avmedia-backend-gstreamer libreoffice-base libreoffice-base-core
libreoffice-base-drivers libreoffice-calc libreoffice-common
libreoffice-core libreoffice-draw libreoffice-gnome libreoffice-gtk
libreoffice-impress libreoffice-java-common libreoffice-math
libreoffice-ogltrans libreoffice-pdfimport libreoffice-sdbc-firebird
libreoffice-sdbc-hsqldb libreoffice-writer libsmbclient
libswresample-ffmpeg1 libswscale-ffmpeg3 libwbclient0 libwebkit2gtk-4.0-37
libxml2 libxml2-doc linux-libc-dev nodejs python-libxml2 python-samba
python3-uno samba-common samba-common-bin samba-libs smbclient
squashfs-tools timeshift uno-libs3 ure wpasupplicant xserver-common
xserver-xorg-core
62 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 193 MB.
A művelet után 5.168 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] nUgyanez a normál
upgrade
kimenete is.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz #63718632 #9795 üzenetére
Az Ubuntu sem fog neked a következő kiadásra frissülni. Jelzi neked, hogy elérhető és te döntesz.
A Mint-nél meg egy darabig nem is volt rá lehetőség. Így akkor sem tudná jelezni, ha akarnád.
Ettől még lehet igazad ebben vagy abban, de azért ne ferdítsünk.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #9793 üzenetére
Összességében a föntebbi pár hozzászóláshoz fűztem a saját gondolataimat. Nincs szüksége Átlag Józsinak sem Ubuntun sem Linux Minten terminálból frissíteni. Meg tudja csinálni kényelmesen grafikus felületen. Nem borítja meg a rendszerét, nem piszkálja csak használja.
A Mint nagyon bolondbiztosra van csinálva ilyen szempontból. Normál módom nem lehetséges verziót ugrani, míg ez Ubi-nál automatikusan be van kapcsolva: "frissítsen a következő kiadásra".
Számtalan Ubi vérzik el distro upgrade miatt, míg Mint talán egy sem, ha a default frissítési mechanizmust használják.
Szóval nem kell a Debian vonalból Arch-ot csinálni és Átlag Józsiból meg terminál terminátort. Mert úgy látom mindig megfordul a gyerek fekvése. Az friss ubuntusok szét cincálják a rendszert, mert azt hiszik értik. Az Arch alapúaktól meg elvárják, hogy ubuntusan kínáljon fel mindent. Persze egy pure Archot meg nem tudnak összerakni. -
nagyúr
válasz #63718632 #9792 üzenetére
Nyilvánvaló, de ezt most melyik hsz-re írod válaszként vagy mihez kapcsolódik?
A kernel frissítéshez nem kapcsolódik, mert az default beállításokkal rendelkező Frissítéskezelőből frissül, ugyanakkor terminalos update && upgrade-nél nem jelenik meg, több esetben tapasztaltam ezt.
-
törölt tag
Egy valamit tisztázni kéne! A Linux Mint default frissítéskezelője a grafikus Frissítés kezelő. Ez kezeli a beállított frissítési szinteket. Nem tüntek el a Tarában sem, csak meg kell jeleníteni az adott menüponttal. Számtalanszor el lett mondva máshol, hogy a Synaptic és a Terminálos frissítési parancs nem veszi figyelembe a Frissítéskezelőben beállított frissítési szinteket és beállításokat.
Ennek tudatában kell a User-nek eljárni.
Synaptic-al és Terminálos apt-vel megtudod borítani a rendszert. Ennyi.
Default használat során semmi nem indokolja az alternatív rendszerfrissítést. A tálcán jelez a pajzsocska, user mondja Frissítés és kész. Ennyi.
További interakciók utánajárást és jobb felkészültséget kíván. -
nagyúr
válasz 0xmilan #9790 üzenetére
Na jó, legyen, először ez jutott amúgy eszembe....azért Mint 18.3-ről odaugrani elég kemény lenne. Szó se róla, abban nem találna a kolléga zavaróan leegyszerűsített GIU-s csomagokat.
Gentoo-ról nem tudtam, hogy valaha is elterjedt lett volna. Slackware is ott van még az LFS előtt....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Bocs, nekem most esett le, hogy te már haladó-nak tartod magad, azért nem vagy megelégedve a Tara-val. Ezt megértem, a 19 kifejezetten kezdőbarát lett, ahogy a Mint mindig is volt. (haladóként nem is értem, miért foglalkozol a Frissítéskezelővel)
Én még főverziót nem frissítettem, csak alverziókat, emiatt nem tűnhetett fel ez az égbekiáltó hiba a Tara-ban.
Amúgy mit akarsz az Antergos-tól, haladóknak pure Arch dukál!
(#9786) milangfx
Ez érdekes, hogy kernelfrissítéseket a Frissítéskezelőből lehet elvégezni, nekem a terminalban nem jelentek meg ugyanezek a friss kernelek.
Én a frissítéseket nem merném úgy megcsinálni, hogy ne kérjen jelszót terminalban, mert hamar elfeledném a jelszavamat.[ Szerkesztve ]
-
-
gregory91
senior tag
Miért gondolod azt hogy a frissítéskezelő egyszerűsítése visszaesést jelentene?
Az lenne a jobb ha bonyolult lenne? Mert akkor az apt a "konzolos felületével" egyszerűbb lenne...
A Timeshift nem kötelező de ajánlott aki oda-vissza telepítget csomagokat,nekem is van "mentésipontom" a kezdteti állapotból.ubyegon2: Nekem a virtualbox nem hajlandó elindulni,az ajánlja telepítsem újra,már próbáltam mindenféleképen:szoftverkezelő,apt,még külsős(*.deb) fájlos telepítés se működött(érdekes mert szintén *.deb-el ment fel teamviewer és köszöni még most is jól van). 18.04-el még rendesen "muzsikált".
[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
-
Cyrin
addikt
válasz ubyegon2 #9780 üzenetére
"Van valódi problémád is a Mint Tara-val?"
Van hát!
(abszolút szubjektív leírás, a megoldások nem érdekelnek, nem az a lényeg)
A canon nyomtatóm 17.3 alatt jól működik, simple scan is kezeli. 18.3 alatt nyomtató része jól működik, simple scan már nem kezeli. 19 alatt már egyik sem működik... Szép kis fejlődés...Vegyek másik nyomtatót, a linux ingyenes, csak vegyek hozzá való hardvert...
A céges Samsung multi nyomtatónál ugyanez van, ami ment eddig, az most nem. Be lehet nézni a Mint fórumba, a nyomtató szekció tele van ilyenekkel. Van még egy oldtimer A3-as nyomi is a cégnél, na az 18-astól szűnt meg nyomtatni. Vegyenek újat. Meg csak HP-t. De az se jó, mert a pl a Samsung nyomtató üzletágát megvette a Hp, ki is adta rá a frissített drivert, oszt mégse jó...
-
nagyúr
Timeshift mitől lenne kötelező?
Két gépen van fenn a Tara, egyiken sem használtam még.Az a színes sáv sem zavar a Frissítéskezelőben:
Amúgy nehezen hiszem, hogy valaki ekkora rutinnal a Frissítéskezelőre szorulna, mikor terminalból is frissíthetsz. (Nekem amúgy ugyanolyannak tűnik, mint volt)
Van valódi problémád is a Mint Tara-val?
(#9779) Frawly
Bár szerintem az Arch-vonalhoz képest a Gentoon kívül kb. minden visszalépés.
Ne nevettess már kora reggel!
[ Szerkesztve ]
-
zoli62
addikt
Na az asztali gépről kidobtam a Tara-t mert szerintem egy haladó felhasználónak visszalépés a 18.3-hoz képest és feltelepítettem az Antergos-t. Másik gépen megmaradt a Sylvia, elvégre 2021-ig az is támogatott.
-
nagyúr
válasz 0xmilan #9773 üzenetére
A szarkazmus meg az irónika elég távol áll tőlem.....(esetenként fél méterre is)
Hasznalhato mar a 19 bugok, akadasok, stb. nelkul?
Elméletileg igen, már két hete az bootol be nálam, most már fel sem tűnik, nem csinál különösebb galádságot. Egy dolgot próbáltam, amit említettek a linuxmint.hu-n, a pulseaudio-equalizer felrakása. Na az valóban eltűnik telepítés után, meg kellett trükközni a webupd8-as PPA-val és azt zárolni synapticban, hogy ne frissüljön a tárolós verzióra. Egyedül a Firefoxot cseréltem ESR-re, de olvastam itt a Qbittorrent nem megfelelő működéséről is, nálam tökéletesen működik az is.
Amit tapasztalsz, az lehet valami XFCE-s dolog is, mintha olvastam volna, hogy ilyen session gond volt valakinél, volt akinél a lightdm rosszalkodott. (a legelején egy boot után nekem is a default háttér jött elő a felrakott helyett, de ezzel nem foglalkoztam, amit azóta beraktam, ugyanúgy ott van még)Mindenképpen érdemes reinstall-t adni neki, ha megvannak a konfigjaid, mert ilyenkor szinte lehetetlen kinyomozni, mi és hol romlott el.
Ja és a desktop mellett a HP 8570p-re is Tara Cin került 3 hete, ott semmihez nem nyúltam, minden működik flottul. Lezárásra alszik, felélesztés után minden jól megy tovább.
[ Szerkesztve ]
-
0xmilan
addikt
válasz ubyegon2 #9772 üzenetére
A felriados, meglepodos szmajli nalam szarkazmusra utal. A vagy inkabb.
Hogy ON is legyek:
Hasznalhato mar a 19 bugok, akadasok, stb. nelkul? Lehet, hogy ujra kene huznom, de ugy, hogy a /home-ot elotte atrakom kulon patriciara.
Honapokig nem volt kikapcsolva es mikor nyaralas utan bekapcsoltam, teljesen elromlott, mas volt az xfce-session-om. Eltunt a hatter (no big díl) meg tobb beallitas. A firefox visszaugrik ablakosba a teljes kepernyobol, mikor escapezek egy full screen videot. A display managerem is mas - anno veletlenul torolve lett a lightdm, majd ujraraktam - , megjelent egy libqemu user az (eddig egyeduli) sajatom mellett. Meg a kinezet is ilyen plain fekete, nem a szokasos mintes.
A legrosszabb az egeszben, hogy a ctrl + alt + bekszpesz (asszem xfce4-logout van mogotte) bezarja az egesz xfce sessiont es nem dobja fel azt a valasztos ablakot, hogy ujrainditani, suspendelni vagy mit akarok. Igy csak ugy tudom altatni, hogy be van zarva minden ablak, aminek nem sok ertelme.
Szoval ezt a kaoszt talan egyszerubb lenne friss telepitessel helyrerakni, mintsem kezzel matani, hogy anno mit rontottam el. Az a baj, hogy eleg sok minden valtozott a default installhoz kepest, talan a /home-on kivul is. Bar a fontos konfigokrol van backup. -
Frawly
veterán
Nem is tudtam, hogy Júbájgön azért hagyta abba a topikgazdaságot meg a cikkezést, hogy bemutatóvideókra váltson. Itt lelkesen bemutatja a kedvenc Tara Cinmanóját
-
apszi
őstag
A másik példa amit találtam:
nfs rw,soft,intr,noatime,x-gvfs-show
[innen szedve] -
apszi
őstag
ubyegon2
Frawly
Köszönöm az ismételt segedelmeteket, ujjam a ravaszon, és azonnal küldöm a fotót.
Addig is újabb fába vágtam a fejszém, amit úgy hívnak NFS kliens beállítás. Igazából a java megvan, tulajdonképpen csak egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen opciókat érdemes, vagy kell beállítani, beírni az fstab szerkestésénél.Gondolok itt pl. erre:
nfs size=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
[innen szedtem][ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ha minden jól megy, ez a parancs csinál egy linket, amit böngészőben tudsz nézni vagy ide felrakni pastebin-nel. (nem kell fotózni) A leállás dolgai is ott vannak a kimenet végén.
ubyegon@Mint19C:~$
journalctl -b -1 | curl -F 'f:1=<-' ix.io
http://ix.io/1kRj
[ Szerkesztve ]
-
apszi
őstag
Sziasztok!
Van egy olyan újabb újdonságom, hogy időnként kikapcsolásnál (Sylvike) 2:59-et számol vissza a masina, és csak utána áll le. Mi lehet ennek az oka?
-
Alveus
tag
válasz Csavargoo8 #9754 üzenetére
Ott konkrétan a KDE-t cserélte le valami másra, mert kifejezetten azzal volt a nyűg, ha jól rémlik
-
lev258
veterán
válasz Csavargoo8 #9754 üzenetére
Igen, megnéztem. A kezdő Linuxos topikban volt, úgy egy hete. A kolléga Anakin... néven fut.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Csavargoo8 #9752 üzenetére
Úgy rémlik, nemrég valakinek ugyanilyen baja volt KDE-n. Most hirtelen nem tudom, melyik topikban írt róla.
-
Csavargoo8
csendes tag
Sziasztok!
18.2 KDE-t használok. Egy pár hete olyan gondom van, hogy a Firefoxban és a Double Commanderben nem tudom a menüket használni. Hiába kattintok rá egérrel nem történik semmi. A Firefox kiegészítőket sem tudom így használni.
Mi lehet a gond? Tud valaki segíteni? -
b3Ro
senior tag
Egy érdekes, es roppant zavaró dologgal találkoztam. Atom-ot es vs code-ot hasznalok napi szinten, es a live server egyiknél sem működik. Értem ez alatt, h ami kodot elmentek, az nem frissül a böngészőben automatikusan, hanem nekem kell frissitenem az oldalt.
Újra raktam a fenti 2 programot, a kiegészítőket is, de 1x működik aztán sokszor nem. Eddig meg egyetlen egy rendeszeren sem volt ilyen, pedig használtam mar mindent...Valakinek van ötlete, h mi lehet a gond ?
-
törölt tag
Igen, minden bizonnyal. A wifit csak azért említettem, mert nekem is van egy ilyen "Centrino" korabeli kis Samsung Q210-es notim és egy "n"-es wifi stick-el sokkal jobb a wifi sebességem.
-
mAtech
aktív tag
válasz #63718632 #9732 üzenetére
Ja. Ez a típus az. Annyi, hogy nekem T5550 van benne.
A Wifije most egy Intel, de az is ABG-s, mint az előd Broadcom valami. Szerintem ez az alaplapi chipset ennyit bírhat lekezelni nem?Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
nagyúr
Ezeket nagyon nem vágom, nincs is CGN-es VGA-m, de itt mint ha ezt javallanák, de nézd át azért a linket, hogy megfelelő-e a a kártyád ehhez a sorhoz:
"radeon.si_support=0 radeon.cik_support=0 amdgpu.si_support=1 amdgpu.cik_support=1"
egyébként ezt azt error-t kiírja az ukuu-val kapcsolatban, nem tudom van-e jelentősége:
[115589.961495] ukuu[10244]: segfault at 500000000 ip 00007fbcdb4d6ad4 sp 00007fbcd2ffcb30 error 4 in libglib-2.0.so.0.5600.1[7fbcdb4a8000+113000]
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
b3Ro
senior tag
Osszeraktam egy gepet vegre, amire Mint 19 kerult ahogy irtam, es teljesen megvagyok legedve.
Egy hiba jott elo, megpedig a kepernyo kimelot elfelejtettem kikapcsolni, es mikor vissza ultem gep ele, akkor be volt fagyva. Kikapcsoltam, jo minden mar.Egy kerdesem viszont lenne. R7 260X van agepben, es ahogy latom readon drivert hasznal, de en az amdgpu-t szeretnem hasznalni. X11/xorg.config.d mappaban ott van mind a 10-amdgpu.conf es a 10-readon.conf fajl.
Hogy tudom aktivalni az amdgpu-t ? -
Sonja
nagyúr
válasz Mtbsrác #9733 üzenetére
Elméletileg csak egy
sudo apt install mint-meta-codecs
parancsot kell lefuttatnod terminalban. Ez elvileg minden fontos csomagot feltesz, köztük a chromium-codecs-ffmpeg-extra csomagot is, ami ide kell.Szerk.: Vagy innen is felteheted.
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
nagyúr
Én épp amiatt is álltam át Win7-ről Linuxra 5 éve, mert a 2GB memó is kevés volt már, viszont ez épp a határon van, hogy most 32 vagy 64bites disztrót rakjon fel az ember. Utána vettem a desktopba +2GB ramot és onnantól volt igazi! Win7 2GB-ról Linux Mint Maya 64bit 4GB-ra.....egyszóval fényévnyi távolságra volt egymástól a kettő.
Az öreg Toshiba L305 is bővítve lett anno 2*2GB-ra és viszonylag jól ment, amíg ment.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz gregory91 #9722 üzenetére
Megpróbálom majd
Más: az mp4-es video megnemnézhetőségére.
Sztem emiatt nemtudom megnézni azokat a videokat hiszen a bögésző se ismeri és kezeli.
Erre kéne valami megoldás. Nézegettem máshol oda vmi chronium akármit vagy ffmpeg extra-t akarnak hogy tegyem fel lehet az a baj. Nemtudom!
Peppermint flasht vagy micsodás frissítettem az nemoldotta meg a bibit. -
-
mAtech
aktív tag
Felraktam a 19-es Tara-t. 64-bites (azért ez és nem a 32, mert a Skype deb-je nem megy 32-biten), XFCE verzió.
10 éves gép. Dell M1330, 2GB RAM, SSD.
Azt kell mondjam jobban megy, mint ami előtte rajta volt. Xubuntu 18.04 LTS.
Fluidabb, jobban kapkodja magát. Nem tudom, ha dobok bele 2x2GB-ot (más kérdés van-e értelme költeni rá), akkor mennyire lesz haladósabb...
Gondoltam csak beírom a tapasztalatom.Üdv,
A.Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...
-
apszi
őstag
Sziasztok! Használ valaki esetleg Srware Iron böngészőt? Annyi a gondom, hogy nem tudok bejelentkezni a google fiókommal, mert bejelentkezésnél befagy. 64 bites Tara.
-
gregory91
senior tag
válasz Mtbsrác #9712 üzenetére
Próbáld meg a következőket hátha:
Mindenképp csatold fel a meghajtót(ne vacakolj még a terminálal csupán fájlkezelőben rákattintasz a meghajtóra).
Majd ezt követően jegyezd meg a pendrive kötetcimkéjét.Majd nyiss egy terminált:
cd /media/felhasználóinév/felhasználóinév - igen a felhasználói neved amibe bejelentkezel(lehetőleg ne "vendégfiók").
ls < - Ez segít megnézni hogy melyik is volt az a "kötetcímke".Majd végül:
sudo chmod 777 /media/felhasználóinév/kotetcimke
sudo chmod 777 /media/felhasználóinév/kotetcimke/*[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
nagyúr
válasz growler #9720 üzenetére
(#9713)-ben is ez van, tényleg ilyen, hol másolható adat a pen-re hol meg nem. Nem tudtam még megfigyelni, milyen műveleti előzmények váltják ki a jogosultsági gondokat, de valami magyarázata biztosan van. Olyan nincs, hogy a Linuxnak hol ilyen kedve van, hol olyan.
Elég zavaró, hogy valószínűleg a fordítás miatt bekerült a
írásvédettség
kifejezés, mert sokakat megzavar. Attól még erről szó sincs természetesen, szimpla jogosultsági kérdésről van szó.Ez már mondjuk ki lett vesézve......
[ Szerkesztve ]
-
growler
őstag
Néhány nappal ezelőt jártam úgy, hogy egy live rendszer törlése után
valamilyen fájt akartam másolni a pen.-re, de írásvédettség miatt nem sikerült.
Megnéztem a jogosultságát, és root-ról a felhasználó tulajdonába adtam.
De még így is írásvédett maradt. Futtattam rajta a sudo hdparm -r0 /dev/sdxy
de ez sem használt. Hanem tudod mi ? - A gép leállít, a pen. kihúz a gép indít
betöltődés után a pen, visszadug, - és gyönyörűen lehetett rá másolni. -
King Unique
titán
válasz ubyegon2 #9713 üzenetére
Próbaképpen egy másik rendszeren dd-vel (olyan módban) kiírt Linux ISO-nál utána a pendrive-ot a Mint pendrive formázó eszközével FAT32-re formáztam. Akkor sikerült "a cél írásvédett" hibaüzenetet produkálni a Mint fájlkezelőjében (Nemo). Viszont az előzőleg linkelt leírás alapján semmi nem jelzett írásvédett állapotot és rootként indítva a Nemo fájlkezelőt simán lehetett írni a pendrive-ra, ahogyan a Double Commander használatánál is. Szóval ez inkább tűnik jogosultsági problémának, mintsem hagyományos értelemben vett írásvédett állapotnak. Az utóbbi lényege pont az lenne, hogy akkor még formázni sem lehet addig a pendrive-ot, amíg nincsen megszüntetve a read-only mód.
Később reprodukálni viszont már nem nagyon sikerült ezt Mint alatt, se az UNetbootin, se a pendrive lemezképíró (dd) + pendrive formázó használatával. Mindkét esetben simán lehetett utána írni a pendrive-ra, akár még Ext4 fájlrendszernél is. Max. pl. a GParted okozott ilyen téren gondot, mert a FAT32-vel ellentétben az azzal létrehozott Ext4 fájlrendszerű partíció írásához eleve emelt jogosultság kellett.
[ Szerkesztve ]
-
J.C.G.
aktív tag
válasz ubyegon2 #9715 üzenetére
Én akkor csináltam új partíciót is meg mindent a segítségetekkel, de akkor se engedett rá írni csak a D.C. használatával, utána viszont már egyik ablakból áthúzva simán másolt rá. Ezért is írtam le nekem miként oldódott meg. De amúgy ezzel kéne valamit kezdenie a Linux közösségnek szerintem.
-
nagyúr
Igen, ugyanez a problémád volt, de ez sem írásvédettség bolt, hanem jogosultsági probléma, ill. az is bejött a képbe, hogy a Linux másképp formázza a pent, mint a Win.
Másrészt a mai segítő hsz-ok nem formázásról szóltak főleg. Új particiós tábla készítése volt például, az nem formázás.
-
nagyúr
Nekem van egy Sandisk Extreme 32GB penem, amit csak filmekhez használok TV-n lejátszásra, NTFS a nagyobb méretű fájlok miatt. Ez néha sima Nemon keresztül is másol, időnként meg kiírja, hogy nem másolható fájl az eszközre, ilyenkor csinálom
rg
módban. Passz, nincs rá semmilyen magyarázat. Nem szórakozok vele, ilyen. Még ha Debianon csinálná, nem is lepne meg, de Mint-en is csinálja. Linuxos iso-k kiírására ezt nem is használom.(#9712) Mtbsrác
Jól sejtettem akkor, hogy ez nem írásvédettség- ezt King professzor meg is erősítette!
Így használd.
Egyébként minden eddigi javaslat az inicializálásra és a többi módszer tökéletes megoldás a probléma megoldására, de ez esetben nem használ semmi.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz Mtbsrác #9706 üzenetére
Igen, mert alapból a linuxos fájlrendszerek úgy jönnek létre, hogy csak rendszergazda tudjon rá írni. Meg a linuxos bootolható lemezképek/telepítők is írásvédettre vannak megcsinálva. Ha újra rendesen akarod használni a pendrive-ot, akkor cfdisk -z paranccsal particionáld elölről, NTFS-re vagy ami kell, arra figyelj, ha Windows alatt is használod, az csak egy partíciót enged az egész pendrive-on, vagyis lehet több, de akkor egyiket sem tudja kezelni. Ha linuxos fájlrendszert teszel rá, akkor meg chown felhasználóneved -R paranccsal gondoskodj róla, hogy legyen rá jogod írni nem rendszergazdai jogokkal is.
Elvileg már a fájlrendszer létrehozásakor (konyhanyelven formázás) is vannak kapcsolók, meg felcsatoláskor is (mount), hogy az user is tudjon ráírni chown-ozás nélkül. Egyet nem szabad még, amit sok kezdő meghúz, hogy chmod 777-et futtatnak rajta végig türelmetlenségből.
-
King Unique
titán
válasz Mtbsrác #9706 üzenetére
Jó, de ez így akkor is kissé abnormálisan hangzik. De mondjuk az nem derült ki, hogy akkor mivel és hogyan lett kiírva rá a telepítő. Illetve az egy dolog, hogy ki lett írva rá, de utána gondolom újra lett formázva az eredeti partíció a pendrive-on, vagy egy másik partíció létrehozva és oda lettek másolva az új fájlok, nem a telepítő fájljai közé beszórva. Valamint amit írsz, az inkább jogosultsági problémának tűnik a fájlrendszernél, ami ≠ az írásvédett állapottal.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Írásvédett volt vagy user-ként nem lehetett rá másolni, de rendszergazdaként megnyitva fájlkezelőből viszont igen? Nem mindegy.....írásvédett eszközt másik fájlkezelő sem fog megnyitni.
Időnként nekem is csinálja ezt a pendrive-om, olyankor jobb gombbal megnyitom rendszergazdaként.[ Szerkesztve ]
-
J.C.G.
aktív tag
válasz Mtbsrác #9703 üzenetére
Ugyan ez volt a bajom nekem is. Amíg WIN7 alól készítettem rá boot-olható MINT-et addig semmi gondom nem volt vele, de MINT alól ugyan ez írásvédetté tette. Feltelepítettem pár particionáló programot a gépre és csak nem akart jó lenni. Aztán kipróbáltam úgy, hogy Double Commander program használatával másolok rá ami sikerre vezetett, innentől eltűnt az írásvédelem a pendrive-ról.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz King Unique #9705 üzenetére
Pedig minden pendrive azután lett ilyen miután rá lett írva egy linux telepítő.
Az amit linkeltél nekem kínaivSonja: Hát nemjött össze. Megcsinálja a parted minden szép és jó csak éppen ugyanaz a szitu.
PLUSZMost éppen MC-ben tudok rá írni rendigazdiként. Amúgy vboxban fut egy xp nekem azzal simán tudok ráírni, mozgatni akármi . Viszont ha leformázom és ismét egy linux indítót akarok csinálni akkor ezek a progik csudásan dolgonak rá, unetboot-al is és a lemezképíróval is.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Linuxnál mondjuk így. Attól viszont még normál esetben nem lesz írásvédett egy pendrive, mert egy OS telepítője ki lett rá írva. Az írásvédett állapot, pláne ha tartós és a szokásos módszerekkel nem lehet megszüntetni, az ilyeneknél akár a tönkremenetel jele is lehet...
[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
Elsőnek ments le mindent, ami kell róla. Utána a gparted-et indítsd el, válaszd ki a pendrive-ot oldalt (/dev/sdX), majd töröld a partíciót. Utána Eszköz -> partíciós tábla létrehozása, és hozz létre rajta egy msdos partíciót. Elvileg utána már jónak kell lennie az eszköznek.
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
Mtbsrác
senior tag
Hogy lehet leszedni a nyomorult pendrive-okról az írásvédettséget? Régebben volt rajta linux install azóta csinálja ezt és akármivel formázom le (win-t is beleértve), mindig ezt a hibaüzit kapom ha másolni akarok rá.
-
nagyúr
Igazán nincs mit! Mindkettőnk kíváncsisága kielégítve.
A lényeg valóban az, hogy azon a gépen most jobb minden, mint volt.(#9699) growler
Még mindig fura, mert nekem normálisan működött a Qbittorrent. E szerint nem a Tara a gond.....
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest