Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kenderice
senior tag
válasz Synaptic #75051 üzenetére
Köszi, sikerült.
Nem pontosan így, mert alapból nincs benne az OMV-Extras, azt külön kellett telepítenem.
Abból a repóból már fel tudtam tenni a transmissiont.
Viszont lett egy új gondom.
Nem tudok létrehozni megosztott mappát, mert ahol be kellene tallózni a meghajtót, nem csinál semmit. Nem látja.
A lemez fel van csatolva a dev/sda1 mappába.
Mi lehet a gond? -
válasz Sanyi.mTs #75094 üzenetére
sudo chown user:group mappanév
a user elsődleges csoportja ugyanaz, mint a user neve, tehát usernév:usernév -el szépen magadra veheted a mappát, de achmod 777 mappanév
parancs is megoldja, csak az elég favágó (mindenkinek full joga lesz ) .Egy root jogú filekezelőből is ugyanezt meg tudod tenni, jobb kattos menüből.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75091 üzenetére
Jó ez a link, Mounting a NFS share from Synology to Linux How-TO és az általad készített leírás is NFS Synology NAS-ra való csatolás-ról!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75092 üzenetére
Gyenge a NAS torrentre, vagy csak megszokás?
Egyik sem, a Synology tökéletes, azelőtt dektop HDD-re ment a torrent, de sokat tartózkodom notebookkal olyan helyeken, ahol csak mobilnetem van, így ha valamit ott akarok megnézni, célszerűbb magára a notebook-ra letöltenem. Emiatt is kellett nagyobb SSD-re váltanom a 8570p-ben.
Próbáld ki te is az NFS-t
Mindenképpen megnézem majd, mert most már kíváncsi vagyok rá, köszi!
(#75094) Sanyi.mTs
chown
A user opcionális paraméter jelzi az új felhasználót.
A group opcionális paraméter (mely kettősponttal, újabban ponttal van elválasztva) jelzi az állomány új csoportját.
A target paraméterek jelölik az állományokat vagy a könyvtárakat, melyeknek a tulajdonosát megváltoztatjuk.Ha sem user, sem group nincs megadva, az utasítás semmit nem csinál.
ezt is tanulmányozd:
Jogosultságok Linux rendszerek alattItt példákat is találsz. Meg itt is: Linuxos jogok
[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
mindenkinek köszönöm a segítséget.
megnéztem az /mnt/video mappa jogosultságát, (csatolás nélkül is) root a tulajdonos és a többiek csak olvashatják.
gondoltam megcsinálom home alá "sudo" nélkül: /home/xyz/mnt/video
addig míg nem csatolom a meghajtót, addig én vagyok a mappa gazdája és tudom írni, olvasniakkor már csak a mappa tulajdonosát kellene megváltoztatni vagy a többieknek rw jogot adni
ls -l
drwxr-xr-x 2 root root 0 szept 8 19:08 video
De a
sudo chown xyz video
parancsra nem dob hibát és nem változik semmi.Véreshurka, köszönöm az nfs tanácsot, de előbb ezzel szeretnék megküzdeni, ha nagyon nem megy, akkor kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, a 2021 elejére várható 5.11-es kernel fog hozni egy rakás javítást az AMD Polaris (GCN1.0 / 1.1) GPU-s kártyáihoz. Jobb későn, mint soha... [link]
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Véreshurka
senior tag
-
Véreshurka
senior tag
válasz Sanyi.mTs #75063 üzenetére
Most kipróbáltam, hogy az /mnt alá csatolok egy mappát, nálam megy minden szépen: írás is, olvasás is. Ha érdekel, így csináltam, bár nem különbözik túlzottan attól amit írtam korábban. Annyi, hogy még mindig NFS-el csatolok. Ha esetleg nem menne az NFS jogok megadása a NAS-on, ez a reddit poszt elég jól összeszedi, de itt van ahogy én csináltam (bocs, de angolul használom a rendszert, remélem azért érted majd a menüket):
1. Control panel --> File Services # itt engedélyezned kell az NFS-t, mást nem kell bejelölni
2. Control Panel --> Shared Folder (itt gondold át, hogy melyik mappát melyik gépedre szeretnéd majd felcsatolni, majd jelöld ki a mappát) --> Edit gomb, vagy jobb klikk Edit --> A fenti menüsorban keresd meg az NFS Permissions fület --> nyomj a Create gombra, majd add meg:
Hostname or IP: ha csak egy gépre szeretnéd megadni a jogot akkor csak annak a gépnek az IP címét írd be ide (ha jól emlékszem: 192.168.1.10), ha viszont szeretnéd, hogy a hálózatod minden gépe elérje, akkor add meg így: 192.168.1.1/24 (feltéve ha a subnet maskod: 255.255.255.0)
Privilege: Read/Write # értelemszerűen ettől eltérhetsz ha az indkolt, mondjuk nálam a médialejátszóra konfigolt engedély csak olvasni engedi
Squash: Map all users to admin # itt nekem csak ezzel az egy beállítással működött, nem tudom, hogy biztonsági szempontból jó-e ez így, de minden leírás ezt ajánlja
Security: sys
Enable asynchronus -->pipa
Allow connections from non-privileged port... --> nincs pipa # persze ha a hálózatod ezt kívánja akkor legyen
Allow users to access mounted subfolders --> pipa
Nyomj egy OK-t neki.
Ezzel a NAs felöli résszel meg is vagy. Ha több megosztott mappát is szeretnél felcsatolni akkor ezt minden egyes mappával meg kell ejtened.Linux alatti teendők:
sudo apt install nfs-common
# nem tudom alapból fent van-e náladsudo mkdir -p /mnt/nas/video
# ha ide szeretnéd felcsatolni, persze olyan struktúrát adsz meg amilyet szeretnél. Nálam pl. a /home alá van csatolva: /home/vereshurka/NAS/mappáksudo mount -t nfs 192.168.1.10:/volume1/video /mnt/nas/video
# feltételezve, hogy a volume1-en van a video mappádHa minden igaz fel is csatoltad a mappát és el is éred, tudod írni/olvasni. Legalábbis nálam megy mind a kettő Majd ha működik minden fstab alá is felveheted, hogy mindig fel legyen csatolva, ebben inkább majd a többiek, nekem 4 hét kellett mire szerkeszteni mertem az fstab-ot
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75089 üzenetére
Igen, az az. Esetenként notebookra töltök filmet, nem NAS-ra, de később fel akarom tölteni, akkor ezt kell használnom. Erre a célra megfelelő.
-
Véreshurka
senior tag
válasz ubyegon2 #75088 üzenetére
Lehet feltölteni a NAS-ra, most megnéztem. Van egy upload gomb, ott simán meglehet csinálni. De, hogy őszinte legyek nem értem eddig hogyan másoltál fel/le a NAS-ra? Mert ott az Upload gomb, fájlra/mappára jobb klikk-el meg ott van a Download. Így? Nekem ez kicsit nyakatekertnek tűnik, ha csak nem egy olyan gépről csinálja az ember ahol nincs felcsatolva meghajtó és persze nem otthon van.
El Psy Kongroo
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75087 üzenetére
A DSM megvan hiszen másképp nem tudnám a NAS-t manag-elni. De azt nem tudtam, hogy onnan lehet a gépről is másolni
Ööö...szóval akkor ezt meg is beszéltük! De én félrebeszéltem, persze, hogy nem lehet közvetlenül gépről másolni, úgy látszik elveszítettem a kapcsolatot a Földdel, bocsi. Fel sem tűnt eddig, bár ha belegondolok mindenképpen hálózaton megy a NAS-ra a gépről, nem? Ezt a NAS kérdést kb olyan hozzáértéssel kezelem, mint a TV-t ezt azt megnyomok és működik.
Na most már tényleg megnézem, hogyan megy a Nemo-val való csatlakozás, de ugye a notebook és a gép nincs fizikailag összekötve, szóval.....
[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
válasz ubyegon2 #75086 üzenetére
A DSM megvan hiszen másképp nem tudnám a NAS-t manag-elni. De azt nem tudtam, hogy onnan lehet a gépről is másolni Bár nekem ez nem tűnik annyira kényelmesnek.
chroot/chown mint mondtam nekem is nagyon kínai egyelőre, bár nem is nagyon foglalkoztam még a kérdéssel. Egyelőre örülök, hogy ha azzal az egy felhasználómmal elevickélek
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75081 üzenetére
Azt hiszem a DSM felületre regisztrálva lehet managelni mindent, torrentklienstől kezdve felhasználókig, minden megvan egy helyen. Vezérlőpult, Csomagkezelő központ, Filemanager van a felületen, arra már nem emlékszem, milyen címen léptem be, talán a NAS-hoz kapott papíron volt leírva. Sajna piszok lusta vagyok én is, így soha nem tanulom meg a chroot meg chown dolgait, ez a GUI hátránya, de a kényelme is. Pedig alapszinten kéne ismernünk a jogosultság kezelésének alapjait, mert mi van, ha épp megfekszik a GUI.....
Ha jól látom, itt elég jól levezetik a DSM használatát a kezdetektől.
[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
Lenne nekem is egy kérdésem:
Ebben a percben telepítettem egy Debian alapú disztrót a braswell alapú (Intel Celeron J3060) miniPC-mre, viszont a képernyő bal oldalán megakad a kurzorom. Ahogy olvasgatom, az ubuntu bug reporterben már jelentették. Esetleg valaki találkozott már ilyennel? Kipróbáltam, hogy a /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf fájlt feltöltöm ezzel:
# Prevent mouse tearing on Braswell processor (gfx part)
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "LinearFramebuffer" "true"
EndSectionCredit: [link] utolsó hozzászólás
Működik is, de azt írják, hogy ezzel meg kikapcsolom a VSync-et és nem lesznek túl minőségiek a videók. Bár nem terveztem videókat nézni a masináról, de nem lenne rossz, ha az elméleti lehetőségem meglenne rá. Valakinek nincs véletlenül más ötlete? Vagy nem találkozott esetleg ezzel a bug-al és talált rá másmilyen megoldást?
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
Cyrin
addikt
válasz Véreshurka #75082 üzenetére
Nem olvastam vissza, nem tudom milyen linuxot használsz.
Nálam Ubuntu 18.04, 20.04, Mint 19.3, 20.3 alatt semmit nem kellett telepíteni, beállítani, csak a nas-on bekapcsolni ezt az apple file megosztást. Ezután minden úgy jelenik meg Linux file kezelőben, mint amikor még müködött a SMB. Megjelenik a DiskStation, rákattintva a könyvtárak, amiket kattintásra külön külön felcsatol. És bekéri a jelszót. -
Véreshurka
senior tag
Ki fogom próbálni! Milyen csomagot kell feltenni? afpfs-ng? És hogyan kell csatolni? Hirtelen ezt az oldalt találtam, de nem világos, hogy mi is az adevries a csatolási parancsban a // után:
mount_afp afp://adevries:passwd@10.211.55.3/adevries /tmp/xa20
Mounting adevries on /tmp/xa20Felhasználónév? Mappa?
És jól látom, hogy jelszavazható? Syno-s NFS alatt csak a jelszavazást hiányolom...[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
Véreshurka
senior tag
válasz ubyegon2 #75078 üzenetére
Ezt nem tudtam, akkor ezek szerint szerencsém volt. Bár amikor először készítettem a /home alá mappát, akkor sudo-val kezdtem és akkor volt ilyen problémám, hogy a felhasználóm csak olvasni tudta a mappát, ahogy töröltem a mappát és sima sudo nélkül hoztam létre, akkor már minden rendben volt. Az /mnt mappát nem akartam teleszemetelni mindenféle mappával, mert ahogy tájékozódtam efelől a neten olyan példákat találtam ahol inkábbb csak olyan dolgokat csatoltak fel ide ami nem hosszútávra szólt, mint mondjuk pendrive-ot, ha az nem csatolódott fel automatikusan. Még a jogok között egyáltalán nem ismerem ki magam (chown és chroot parancsok), ezek még nagyon kínaiaik nekem. Webes felületen hogyan oldod meg a dolgokat? Nekem az NFS teljesen jól bevált, illetve van egy mappám sshfs-el csatolva, az is vajsimán műkdik, még a másolási sebességeim is jobbak, mint SMB alatt. SMB alatt nem mindig hajtotta ki a gigabit-et, de NFS alatt táltosként megy minden.
El Psy Kongroo
-
Cyrin
addikt
válasz Véreshurka #75079 üzenetére
Olyan mint a többi, nfs, smb,webdav stb.
Ezt viszont jól kezeli a Linux is. Próbáld ki[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Véreshurka #75076 üzenetére
Ha a /home-ba van valami csatolva, ott egyértelműen nincs jogosultsági gond, míg a /mnt-nél viszont van. Mondjuk én Syno NAS-nál nem is vacakoltam soha ilyen samba meg nfs dolgokkal, teljesen tökéletes a Syno webes felülete mindenre. Egyébként Nemo fájlkezelőben tudnám csatolni a NAS-t, de volt olyan vélemény is, hogy ez csak helyi hálózaton akar jól működni. Majd megnézem ezt is valamikor.....
-
Cyrin
addikt
válasz Véreshurka #75076 üzenetére
Vagy a Snyology.n próbálja meg bekapcsolni az Apple Filing Protocol (AFP)-t.
Ezután nálam minden működik, mint anno Win alatt. És nem kell álltgatni semmit mint NFS-ben. -
Véreshurka
senior tag
válasz Sanyi.mTs #75074 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet. Volt egy Win10-es gépem (pont most gyalultam le) amin SMB-vel voltak megosztva a syno-s mappák, és linux-on ugyanazok a mappák NFS-el vannak felcsatolva, annyi, hogy az NFS jogokat még be kell állítani a nas-on. Esetleg amíg nyomozod, hogy mi a helyzet az /mnt/video mappa jogosultságaival, ki próbálhatnád az nfs-t is, linux (nas) -linux (noti) között úgyis inkább az az ajánlott.
El Psy Kongroo
-
-
Sanyi.mTs
addikt
Köszönöm a tanácsokat.
Ami van:
- synology ds218+ nas, megosztott mappákkal, amiket fel lehet csatolni (pl.: video, photo, stb.)
- laptop1 win 10-zel, nas megosztások smb-n csatolva. Külön meghajtó minden megosztott mappa.
- laptop2 linux mint xfce 64bit, ennél szeretném a nas megosztásokat ugyanúgy elérni, mint a win 10-es gépen (van egy csere ssd-m, amin win10 van erre a gépre)Linuxos laptopon van egyetlen egy "xyz" felhasználó (nincs másik felhasználó konfigurálva)
NAS-on pedig kb fél tucat felhasználó (xyz nincs), az "sm" felhasználó pedig az admin. Ezzel a felhasználóval akarom a linuxos gépen elérni a megosztásokat.[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
válasz Sanyi.mTs #75063 üzenetére
Elnézést, hogy belevau, én is még csak most ismerkedem a linux-al, de miért nem NFS-el osztod meg a NAS-on lévő mappáidat? Ha jól látom a másik fórumban Synology NAS-od van.
sudo mkdir
parancsba én is belefutottam 1-2 hete, hogy nem tudtam a sima felhasználómmal írni, csak olvasni. Ahogy böngésztem a netet arra jutottam, hogy sudo nélkül hozom létre a mappát ahova csatolni szeretnék. Nálam a te mappaszerkezetedet nézve ez így nézne ki:mkdir -p ~/NAS/video
--> ez a home-odba hoz létre egy /Nas/video mappátLeszeded az nfs-common csomagot,
sudo apt install nfs-common
(feltételezve, hogy debian alapú rendszert használsz)Aztán már csak fel kell csatolni:
sudo mount -t nfs 192.168.1.10:/volume1/video home/felh.neved/NAS/video
(feltételezve, hogy a volume1-en van a video mappa), illetve a többi mappát is így fel tudod venni, nálam hiba nélkül működnek, tudom írni/olvasni is őket.fstab-ba is felveheted:
192.168.1.10:/volume1/video home/felh.neved/NAS/video nfs defaults 0 0
(a space-eket kicseréled TAB-ra)Kap egy reboot-ot a Linux, és már fel is van csatlakoztatva a NAS-od mappája állandóra.
(#75072) Synaptic: nekem úgy jött le a hozzászólásból, hogy most linux van a gépen amire csatolni szeretné...
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
Synaptic
senior tag
válasz Sanyi.mTs #75070 üzenetére
Kicsit elbeszélünk egymás mellett
1 Van egy Nas od , amin van az sm+xyz felhasználód és van rajta valahol a video könyvárad amit meg akarsz osztani ?
2 Van a laptopod amin vélhetőleg win 10 van és fel szeretnéd csatlakoztatni a //192.168.1.10/video -t rw jogokkal. ?Kezdenék egy sudo chmod 777 /mnt/video -val
[ Szerkesztve ]
Ryzen-7-5800x3D/Asus TUF B550M Pro/Asrock-PhantomGaming-6800Xt
-
-
Sanyi.mTs
addikt
hogyan tudom megnézni?
az xyz felhasználóval hoztam létre (sudo mkdir /mnt/video)
lehet, hogy a saját home könyvtáramba kellene létrehozni egy mappát és oda csatolni? -
-
Sanyi.mTs
addikt
-
Synaptic
senior tag
válasz Kenderice #75065 üzenetére
Azzal ne foglalkozz simán fut 4 el is
Itt is 2 particio ill. disk kell.Sanyi.mTs
Nem a klinens hanem a szerver oldalon van probléma az írási joggal. Jelen esetben a //192.168.1.10/video -t nem tudod írni[ Szerkesztve ]
-
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz CPT.Pirk #74600 üzenetére
mégis visszatértem a linuxhoz. a kisgépembe (thinkpad x200) visszarakva a win10-es ssd-t érezhetően döcögősebb volt a rendszer.
Újra nekifutottam a hálózati meghajtó felcsatolásának. (mondjuk az segített, hogy megtudtam, hogy linux alatt a meghajtók nem betűt kapnak (mint windows alatt), hanem mappába kell őket csatolni.
Sikerült is csatolnom, moután az /mnt mappába létrehoztam a meghajtóknak a megfelelő mappákat:sudo mount -t cifs -o username=sm //192.168.1.10/video /mnt/video
Olvasni tudom a meghajtó tartalmát, de írni nem. Próbáltam -o helyett -w -t, de akkor meg nem sikerült a csatolás.
Mit ronthatok el?[ Szerkesztve ]
-
-
válasz Kenderice #75056 üzenetére
Windows alatt sem egyszerűbb semmi, csak a MS jobban elfedi előled. Viszont ha valamivel elakadsz, sokkal nagyobb szívás, és sok esetben esélyed nincs rájönni, mi okozza.
A túlbonyolítás sem mindig az, max. annak látszik, ha elsőre próbálod. A Windowst megszokni volt sok éved, ez meg új, és tök más, nyilván nem úgy kell nekiállni, mint ahogyan egy tök más rendszeren. (Meg az is ott van, hogy egyszer kell belőni, és utána nincs vele többet gond, megy, amíg meg nem döglik a hardver, vagy el nem rontod.)Mutogatni való hater díszpinty
-
vadkörte
addikt
válasz Kenderice #75032 üzenetére
OMV topik első hsz-át olvasd át. A telepítés lényegében next-next-next-finish. A belakás egy laikusnak "munkásabb" és jobb lett volna, ha először nem az éles, hanem egy virtuális gépen próbálkozol. (az éles OMV-m előtt vagy 5 VM-t csesztem szét, mire megtanultam. )
A v4-ben volt még az extras-ban Transmission, a v5-től megszüntették, elsősorban Docker-ből lehet telepíteni (gyűlölöm!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Illetve lehet parancssorból is és ott tényleg egy config file-ban kell megadni neki az eléréseket.(#75033) Synaptic:
Ez miatt nem vagyok hajlandó telepíteni az 5-öst! A 2.28 óta OMV fut a NAS-ocskámon, de ha ragaszkodnak a Docker-hez, akkor búcsúzok tőle. Inkább összeszenvedek egy Ubuntu-server-t, (ez a tipikus nehéztüzérséggel a verébre esete (Samba asztali és notebook felé és NFS megosztás EGY nyomorék Pi2 mediaplayer-nek + torrent. ENNYI a NAS-om feladata)) vagy CLI-ből telepítem a TM-t (a config-ot meg kibányászom a 4-esemből) de nem vagyok hajlandó szopni a Docker-rel. VM-ben nagy nehezen felkínlódtam egy TM-t, de működésre bírni már nem tudtam. Értem és megértem, hogy nem tud és nem akar felelősséget vállaln ia külsős plug-in-ekért, de menjen a fejlesztő a zivataros p*********a!
(#75045) Synaptic:
A v4-ig volt az extras-ban, de kivették (meg még nagyon sok mindent)[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
Kenderice
senior tag
Ezek a felesleges túlbonyolítások teszik nekem ellenszenvessé az egész linuxot.
Tetszik mert gyors, de ha valamit telepíteni akarsz, mindenféle akadályba ütközöl.
No meg olyan beállításokkal kell órákig szenvedni, ami windows alatt két perc.
Touchpad scroll részének beállítása, ujjlenyomatolvasó beállítása.
Például az asztali gépem hangkártyája optikai kábellel van összekötve az erősítővel. Linux alatt nem sikerült beállítani, hogy direkt módon küldje ki a hangot rajta, hogy meg tudja hajtani az erősítőt.
Win alatt ez 30 másodperc volt.Ezekkel az apróságokkal riasztanak el sok embert a linux disztribúcióktól...
-
Kenderice
senior tag
válasz Synaptic #75053 üzenetére
Hát nem.
Egy olyan ssd-re szerettem volna feltenni elsőre, amin előtte ubuntu volt.
Az istenért sem tudta partícionálni magának a lemezt.
Ki kellett szednem az ssd-t, áttenni egy windowsos gépbe aminek a lemezkezelőjével tudtam törölni a partíciókat és egyben leformázni.
Utána vissza ebbe a gépbe.
Így tudtam csak feltenni.Nincs kedvem ezt újra eljátszani...
-
-
Kenderice
senior tag
válasz Synaptic #75051 üzenetére
Köszi, de nem szenvedem még egyszer végig a telepítést.
Nem tudom elhinni, hogy a frissebb verziókkal egyre nehezebb megcsinálni valamit.
A józan ész azt diktálná, hogy ennek egyre egyszerűbbnek és könnyebbnek kellene lennie.
De ezek fordítva vannak bekötve. Túlbonyolítanak mindent.
Amúgy ez ment nekem csak nem tudtam, hogy az 5-ösben nem lehet megcsinálni így.
Külön meghajtón lesznek a megosztott mappák.
Már leszedtem a transmissiont a tárolóból de nem jelenik meg a bővítmények között...[ Szerkesztve ]
-
Synaptic
senior tag
válasz Kenderice #75050 üzenetére
Szóval sajna kezdd azzal hogy a 4.1.22 verziót szeded le , az 5x ben csak dockerből lehet telepíteni [kép]
Ha feltelepítetted akkor belépsz rá root felhasználóval és azzal a jelszóval amit adtál.
Ott indítasz egy frissítést az apt update && apt upgrade parancssal
(talán egyszer Y -t kell nyomni)
Kiadsz egy ip a paracsot és megnézed hogy a 2: adapterednek mi az inet címe (ezt adtad kézzel vagy ezt kapta a DHCP től) ezt jegyezd meg.
Ha minden készen van akkor reboot
Ezt a gépet nem kell piszkálnod többet.Böngészőből megnyitod a megjegyzett ip-címet (ip a) nálam speciel 192.168.0.125
Belépsz a webes felületre admin + openmediavault párossal . [kép]
A bővítmények fül alatt kiválasztod a transmission 4 et és feltelepíted [kép]
Ezután már megjelenik a szolgáltatások között. [kép] [kép]A többit majd holnap
De még mielőtt nekiesnél a partícionálás sem mindegy minimum 2 partíció kell az egyik a rendszer ez 5 gb max és a másik az adatok (filmek stb)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Anakin007 #75046 üzenetére
Super! Ma is megoldottunk egy eddig újnak tűnő problémát! Végül nagyon frappánsan oldottad meg. Húznia kellett volna magával a fw-t, archwikiben mintha ez lett volna, de így még tutibb/leleményesebb a megoldás.
Nem egyszerű amit a readme file ír:
A gobi_loader hozzáad egy udev szabályt
ez elindítja a firmware betöltését és használhatóvá teszi a modemet.Jobban jártál a Te megoldásoddal.
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
válasz ubyegon2 #75028 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek az infót, sikerült megoldani. Van gobi-loader binárisban,de csak doc file-ok vannak benne. A Lenovo oldalán megleltem forrásban + wine-n (vagy igazi winen) telepíteni kell a win7-es gyári drivert. Azokban van firmware és onnan kell kihalászni a /lib/firmware/gobi alá. Aztán
/lib/udev/gobi_loader -2000 /dev/ttyUSB0 /lib/firmware/gobi
és már megy is, a modem-manager is látja. Úgy fest, konstansan működik, úgyhogy egyenlőre ennyi, hálás köszönet Synaptic-nak és neked!
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
-
Synaptic
senior tag
válasz Kenderice #75036 üzenetére
"Engem itt veszítenek el.
Miért kell programozónak lenni egy oprendszer használatához?
Ezért is nincs annyira elterjedve a linux, mint a windows."Ilyeneket én is írtam az elején
Próbáld elérni a webes felületét a torrentnek a ipcímed:9091 porton transmission esetében.
[ Szerkesztve ]
-
Kenderice
senior tag
válasz Synaptic #75035 üzenetére
Az OMV jobban tetszik meg már felszenvedtem.
Nem gondoltam volna hogy egy pár kilobyte-os programmal ennyit kell szarakodni.
Egyszerűbb lenne, ha benne lenne a telepíthető bővítmények között.
Nem tudom miért nem lehet megoldani, hiszen a repoban benne van.
Engem itt veszítenek el.
Miért kell programozónak lenni egy oprendszer használatához?
Ezért is nincs annyira elterjedve a linux, mint a windows. -
-
Synaptic
senior tag
válasz Kenderice #75032 üzenetére
Dockerből kell telepíteni :
Itt van lépésről lépésre : [link]
Ne ijedj meg tőle nem olyan bonyolult mint elsőre látszik Az egész dockernek az a lényege, hogy előre bekonfigurálod a programot és utána szedi le neked.
[ Szerkesztve ]
-
Kenderice
senior tag
Na, végül is az OMV-t tettem fel, de a torrent klienssel van gondom.
A telepíthető bővítmények között nem volt.
Parancssorból telepítettem mert megtaláltam a repoban, de a webes kezelőfelületen nem látom sehol.
Hogy tudom beállítani, hogy lássam és tudjam konfigurálni?
Próbáltam átírni a repo-t hátha másikban benne van a telepíthető bővítmények között, de ahol lennie kellene a sources.list fájlnak (/etc/apt), nincs apt mappa.
Hol tudom megváltoztatni a repository-t? -
nagyúr
válasz Synaptic #75029 üzenetére
Atyaég, évtizedenként rácuppansz a Linuxra! Azért látod, mekkora változás van 10 év alatt!
Ez a vacak töki valami is már 10 éves szutyok? Nem csoda, ha egy modern OS nem ismeri. De azért csak próbálkozz, a linkelt leírásban is sikerült valakinek. Tök géz csak egy ilyen vacak miatt tartani egy Wint.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Synaptic
senior tag
válasz ubyegon2 #75028 üzenetére
KB 10 évvel ezelőtt is volt egy linuxos fellángolásom , akkor még az a nyomorult etokent is sikerült életre lehelnem . Most nem megy.
A faceboot csoportba is felraktam eme videot , hogy ez lenne a problémám ezt kellene megoldani : [link]
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Legújjabb kubuntu-m van, Lenovo T410-en, 64 bites rendszer. Random módon nem látja az integrált HSDPA modemet a network-manager. Segítenétek rájönni, mit nézzek? Ma öt indításból egyszer jelent meg az ikonja KDE-n a network managerben. Kicsit idegesítő, pont amikor kéne, akkor nem megy. a SIM-en nincs PIN kérés, amikor látja, hiba nélkül csatlakozik is. Letöltöttem egy "Modem-manager"-t GUI-val, de az egyáltalán nem lát eszközt soha, még akkor sem, amikor a KDEn- épp működik.
Maga a modem Qualcom Gobi 2000. lsusb listázza:Bus 002 Device 004: ID 05c6:9204 Qualcomm, Inc.
A kernel 5.4.0-51
Köszönöm előre is!
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
válasz Kenderice #75024 üzenetére
Pedig kb. ugyanazt csinálod, csak nem egy GUI-n írod be a paramétereket
De fentebb linkeltem GUI-t is vsftpd-hez.
Illetve, a SSH-val meg talán semmit nem kell csinálni, hogy legyen sftp-d.Net felől azt lehet elérni, amire beküldöd a megfelelő portokat a routereden.
-
Kenderice
senior tag
Engem a GUI hiánya zavar.
Egy windowsos FTP szervert (filezilla) fél perc alatt bekonfigurálok.
Ez a szövegesszerkesztős dolog nem megy nekem.
De kipróbálom az openmediavault-ot meg a FreeNAS-t.
Gondolom ezeket is el tudom érni a net felől is, ugye? Úgy, ahogy mondjuk a filezilla-t és a transmissiont... -
-
Synaptic
senior tag
válasz Kenderice #75017 üzenetére
A freenast erre találták ki. Egy 4gb-s pendrive-ra is telepítheted oszt csókolom. Konfigurálás után nem kell sem monitor sem billenytűzet rá. Valamint messzemenőleg nem parancssoros
ubyegon2
Az egy vén laptopba lesz[ Szerkesztve ]
-
-
Synaptic
senior tag
-
nagyúr
válasz Synaptic #75008 üzenetére
Pedig mennyi gonddal kevesebb lenne. Neked, én meg simán magamra vállaltam. Volna.
(#75012) I02S3F
No, épp minap írtam kollégának, hogy Linuxon mindent IS meg lehet oldani. Néha kitartás kell persze meg egy ilyen jól irányzott link, mint amit Te is bedobtál. (én erről az aladdin tökiről még csak mesében hallottam)
[ Szerkesztve ]
-
Synaptic
senior tag
válasz I02S3F #75009 üzenetére
Kicsit nevetséges de a windows alrendszer egyszerűen csak azért kell mert a nem kicsit öregecske aladdin etokenemet (munkahelyi vpn) nem tudom életrekelteni linux alatt. Távoli asztalon minden meg tudok csinálni csak egy alap windows kell.(VmWare)
-
-
I02S3F
addikt
válasz ubyegon2 #75007 üzenetére
Jó volt!
@Synaptic: A win10-nek nem is tudom pontosan mennyit adnék, mert ha raksz mellé office-t, meg az update-ek helyfoglalása... Én a nagyobbik ssd 3/4-ét ssd-t odaadnám neki. A kicsi meg a nagyból a maradék meg a steam-es játékoké.
Szerk. : A Linux alaprendszer mehet egyben, ahova a steam-es játékok mennek.
De javítsatok ki!
[ Szerkesztve ]
-
-
Synaptic
senior tag
-
válasz Kenderice #75000 üzenetére
Ha csak belülről éred el, akkor miért nem Samba? Sokkal egyszerűbb (gondolom Windowsról éred el, csak betallózod a megosztást, és simán másolgatsz...) Meg sima FTP-t nem is érdemes kiengedni net felé.
Amúgy van Vsftpd GUI-s konfig cucc :
[link] (System-Config-Vsftpd for free. Graphical configuration tool for Very Secure FTP Server)De este elő tudom neked túrni a régi konfigom.
[ Szerkesztve ]
-
Synaptic
senior tag
válasz Kenderice #75000 üzenetére
Amennyiben tényleg csak nas-t szeretnél+torrent , arra ott linux alapokon az openmediavault vagy a freenas . Pofon egyszerű beállítási felülettel.
Nekem is lenne egy kérdésem. van 2 felesleges ssd-m (512+256 GB) . Ezt hogyan osszam el a linux számára ?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Politika
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- Építő/felújító topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest