Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 10
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Amazon Prime Video
- Gmail
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- DIGI kábel TV
- Proxmox VE
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #26097408 #75397 üzenetére
A listából azt mondanám, hogy Mint Cinnamont nézd meg először, az egy jó disztró és nagy felhasználói tábora van. Amit nem javaslok onnan, az az ElementaryOS mert az nagyon le van minimalizálva minden téren. A maradékból még természetesen az Ubuntunak van nagy tábora, de az rokon a Mint-tel. A többit idehaza kevesen használják, a Manjaro pedig nem feltétlen kezdőknek való, bár barátságos.
Viszont mielőtt veszel valamit, legalább csináld azt, hogy pl. a Mint telepítőt kiírod egy pendrivera és bebootolsz róla. Így telepítés nélkül meg tudod nézni, hogy mégis milyen a rendszer, tetszik-e neked. - közben látom már mégis próbáltál valamit.
Úgy amúgy az igényeidet még a gyengébbik gép is bőven túlteljesíti.
*én a cégről és a cuccairól még nem hallottam.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
válasz #63718632 #75398 üzenetére
Probaltam mar a Zorint es a mintet meg ubuntut virtualban de az nem ugyanaz mintha rendesen hasznalnam. Ez a noti eleve linuxal jon. Egy windowsos laptopon szerintem sosem lesz olyan gordulekeny az elmeny mint olyan laptopon amit direkt erre alakitottak ki ezert gondolkozok hogy kiprobalnam. Ezek nem olyan dragak.
CPT.Pirk: Maga a gep specifikacioi eleg arra amire hasznalnam szerinted?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok,
Szeretnem kiprobalni a linuxot. Meg sosem hasznaltam csak videokat latam rola. Talaltam egy ceget akik eleg jo aron gyartanak linux laptopot es meg en valaszthatom ki milyen disztro legyen rajta.
Ez lenne az oldal: [link]
1. Hallottatok errol a cegrol? Eleg keves review-t talalok roluk.
2 A ket laptop kozul melyiket ajanlanatok nekem illetve melyik disztrot?Semmi extrat nem csinalok a laptopomon (windows rendszert hasznalok jelenleg). Netezek, filmet nezek, zenet hallgatok. Appokat nem igen toltok le. Nagyon minimalista az igenyem.
Koszi -
vadkörte
addikt
Részlet az Amlogic S905, S912 processzoros készülékek topikból:
"Mi az a CoreELEC / LibreELEC? SD kártyáról is futtatható minimál Linux operációs rendszer, beépített Kodi-val."Én nem erőltetném. Lehet, hogy valahogy fel lehetne bűvölni, nem vagyok nagy szagértő, de USB-re kötött lemezekre nem építenék tömböt. A fenti idézet alapján CE is egy kiherélt rendszer. OMV-vel meg tudnád oldani LVM-rel, de az USB akkor is gyenge láncszem lesz. Szerintem.
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
kutga
nagyúr
válasz vadkörte #75393 üzenetére
Röviden, van egy tv okosító boxom, és két usb3-as vinyóm, amik ugyanakkora kapacitásúak.
Torrentre használom őket, aktív hubbal, egyikre a filmek mennek, a másikra minden más, gondoltam össze lehetne fűzni őket, hogy ne kelljen minden alkalommal kiválasztani a letöltés helyét. CE nem biztos hogy alkalmas erre.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
vadkörte
addikt
Mit szeretnél elérni?
A CoreELEC egy média lejátszásra "kihegyezett" fork (a letöltési oldalt elnézve leginkább ARM rendszerre) nem tudom mennyire van kiherélve, mennyire maradt meg alatta a linux mag.
Csak, hogy a kérdésre is válaszoljak, ahogy Synapic is írta RAID0, esetleg LVM (logikai kötetkezelés)Üdv. V. Körte
-
kutga
nagyúr
válasz Corleone33 #75391 üzenetére
Ez érdekes. Minden rendben fel van telepítve? A felhasználód hozzáadtad a vboxsf csoporthoz? Nálam semmit nem kell mountolni, guest additions-t telepítettem, beállítottam a felhasználót és a VB csatol mindent a /media alá.
'They bid me take my place among them in the halls of Valhalla where the brave may live...forever..' 13th warrior
-
kutga
nagyúr
válasz Corleone33 #75389 üzenetére
Mi a host os? Nálam w10 alól így tökéletesen ment, a /média alá csatolta a mappát.
-
kutga
nagyúr
válasz Corleone33 #75387 üzenetére
A VB-ban a virtuális gép konfigurálásakor beállítottad a megosztást? Ott lehet azt is megadni hogy automatikusan csatolja.
-
Corleone33
senior tag
A következő problémával állok szemben:
Adott egy Linux (,Ubuntu 18.04), amit Oracle VirtualBoxban futtatok és egy megosztott mappát szeretnék létrehozni a guest és a host rendszer között.
Ez eddig működik is, terminalban mountolom shared mappát és mindkét rendszeren látható, viszont újrainduláskor "elhajítja" az egészet, noha be van jelölve hogy tartós legyen a megosztott mappa és a felhasználó is hozzá van adva vboxsf csoporthoz terminal szerint.VBox GuestAddition fel van telepítve szóval feltételezem nem ez a probléma, alapvető kerneleket meg miegyebeket már lefrissítettem de a végkimenetel ugyanaz: mountoláskor szépen mükszik, újraindításkor meg mintha sose csináltam volna semmit.
Van erre valami normális megoldás vagy mindenképp fstab-ben kell turkálni ezért hogy működjön is? Több órája keresek megoldásokat de egyszerűen nem jutottam előrébb..
[ Szerkesztve ]
"Might be a tragedy / Devastation right in front of me /Am I a future disaster that's waiting to happen? /That's waiting to happen /Like blood on white
-
nagyúr
VDSO teljesen normális dolog, itt azt írják, hogy régebbi kernel-image vdso-ra jelez a program, mivel a vdso értelemszerűen csak aktív kernelnél értelmezhető. No para, mondtam, hogy felesleges ezekkel bíbelődni! (amit írtam, csak egy gyors linkátnézés eredménye, nem hiszem, hogy túl szakszerű)
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
K0zm0
aktív tag
válasz growler #75378 üzenetére
Rápróbáltam amit említettél és érdekes módon dobott gyanús találatot. Meglehet hogy falsepositive?
The following suspicious files and directories were found:
/usr/lib/debug/.build-id
/usr/lib/jvm/.java-1.11.0-openjdk-amd64.jinfo
/lib/modules/5.4.0-52-generic/vdso/.build-id
/lib/modules/5.4.0-51-generic/vdso/.build-id
/lib/modules/5.0.0-32-generic/vdso/.build-id
/usr/lib/debug/.build-id
/lib/modules/5.4.0-52-generic/vdso/.build-id
/lib/modules/5.4.0-51-generic/vdso/.build-id
/lib/modules/5.0.0-32-generic/vdso/.build-idHogy őszinte legyen a java-n kívül nem nagyom tudom mik lehetnek ezek...
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Coreelec (vagy akármilyen linux alatt) van arra lehetőség, hogy két eltérő típusú, de azonos méretű külső merevlemezt egy kötetté rendezzek? Tehát a 2*1 TB-ból csinálnék 2 TB-ot.
-
K0zm0
aktív tag
válasz ubyegon2 #75377 üzenetére
Végigolvasgattam, de ahogy lejön nekem az inkább olyan: "biztos ami biztos, hogy nyugodt legyek lefuttatom" című fejezet.
Még említés van a ClamAV-val kapcsolatban, amit szintén használok, de talán több értelmét látom ezek alapján mint az rkhunternak."A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
onkelz
aktív tag
appimage filet (soulseek), hogy tudnék feltelpiteni, hoggy ne kelljen állandóan keresgélni és kitudjak tenni egy ikont a desktopra?
-
nagyúr
rkhunter majd 7 éve kipróbálva, azóta nem láttam, home user szinten totál felesleges. Szerintem nem is használja senki desktop kliens szinten.
(#75376) K0zm0
Régi nóta, régi nóta! De egyre hangosabban zümmög. Persze ezen az eszközön már nem akarsz fejleszteni, logikus.
rkhunter azt hiszem nem is online, így tényleg mi értelme lenne?
Az egész topikban ennyi története van az rkhunternek.
[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
Ha már így belelendültem akkor kérdeznék olyat hogy: rkhunter használata mennyire indokolt otthoni felhasználás mellett? Anno ismerősöm aki bevezetett a linuxozásba ajánlotta a használatát, de valahol olvastam, hogy inkább a szerver oldalon van igazából haszna.
Mit gondoltok erről?"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
nagyúr
Erre a parancsra nem írta ki rendesen a smart táblát? Lehet, hogy olyan öreg az eszköz, hogy nem támogatott a smart?Akkor ez már nem kérdés! Mivel bogarásznod kellett!
Igazán nincs mit! Ha nincs hiba, az jó, de lassan váltanod kell SSD-re!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ez a két értékjelző csak valami kategória, rég olvastam már erről. De a meghibásodás várható és az öreg kor nem jelent semmit, ill félrevezető. Nekem a vadiúj SSD-t nézve bökte ez a kettő a szemem.
A smart értékek alatt ez legyen, akkor minden OK:
No Errors Logged
sudo smartctl -x /dev/sda
Erre a parancsra nem írta ki rendesen a smart táblát? Lehet, hogy olyan öreg az eszköz, hogy nem támogatott a smart?
[ Szerkesztve ]
-
K0zm0
aktív tag
válasz Synaptic #75370 üzenetére
A parancsot nem hajtja végre mert kell neki az argumentum, mindenesetre sikerült egy short test-et csinálni. A lényeget azért sikerült dekódolonom azt hiszem:
SMART Self-test log structure revision number 1
Num Test_Description Status Remaining LifeTime(hours) LBA_of_first_error
# 1 Short offline Completed without error 00% 11449 -Már van szegényben egy-pár kilóméter!
Köszönöm a segítéget! Hasznos kis cucc![ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
K0zm0
aktív tag
-
peterattila
aktív tag
Délelőtt egy üres ssd-n játszottam az opensuse leap 15.2vel, plasma, kde. Ami feltünt, hogy mennyire fluent az egész, illetve milyen szép a fontok renderelése. FF alatt a lapokra értem, nem az asztali, illetve a menü fontokra. A weblapok olyan szépen jelennek meg, hogy ámultam. Hogyan tudnám ezt áthozni mint alá? Egyelőre nincs szándékomban áttérni süsüre, elég idegennek érzem, de a felület az nagyon megfogott.
-
törölt tag
válasz bhonti #75363 üzenetére
"Tudtommal ext fájlrendszereken egyáltalán nem szükséges defrag. Soha."
Tudtommal ez így nem igaz. Az ext4, ha jól tudom, a fájl tárolásnál, a neki legmegfelelőbb, egyben elérhető területet foglalja le és írja oda a tartalmat. Tehát nem a legelső szabad területen kezd, mint sok más fájlrendszer. Ez jó. Viszont olyan esetben, amikor nincs egybefüggő terület, akkor darabokban ír. Innét szépen tovább lehet gondolni... Szóval maradjunk annyiban, hogy ritkábban van szükség rá.
De a kérdés továbbra is adott. Raid1 esetén a dev vagy a mount legyen az e4defrag paramétere? Azaz esetemben /dev/md1 vagy /hdd?
Update:
Mindegy, próbából kiadtam egy e4defrag /hdd parancsot.
Azután egy sudo e4defrag -c /dev/md1 és most fragmentation score 0 van.
Ezzel megint kihúzok szerintem egy évet.[ Szerkesztve ]
-
bhonti
aktív tag
-
törölt tag
Úgy tűnik, hogy az itthoni szerveremben töredezetté vált az ext4 fájlrendszer a sok ide-oda másolástól/törléstől.
Konkrétan egyes fájlok jönnek róla a megszokott >50MB/s sebességgel, de vannak amelyek <10MB/s-el érhetőek el (vagy még ennél is lassabban), miközben a hdd led folyamatosan teker. Tény, hogy volt olyan helyzet, amikor alig volt már szabad terület.
Két 4TB-os HDD van raid1-ben. Azt szeretném megtudni, hogy miként zajlana a defrag?
E4defrag-ot /dev/md1-re kell kiadnom vagy a rendszer mount-ra? (nálam ez /hdd alá van mountolva)Update:
Hoppá, most vettem észre, hogy a hónap első vasárnapja van és a default raid resync fut
Szóval tegyük elméleti síkra, hogy miként menjen a defrag. Valószínüleg nincs komoly probléma, de hogyan csináljam amikor szükségessé válik?[ Szerkesztve ]
-
Yerix
tag
válasz Rimuru #75348 üzenetére
A username és a password részt nem tudtam hová kell tenni.
Illetve a _netdev amit írtál az mi ?Időközben az is észrevettem, hogy ha a root-al adom ki a parancsot, akkor a torrent kliens tud írni a NAS-ra. De ha az alap felhasználóval, akkor viszont nem. Úgyhogy még írási jog is kellene.
Illetve szeretnék majd a rendszer indulással együtt el indítani 3-4 programot is. Erre lehet, hogy megoldás lenne amit fentebb írt Ubyegon2, hogy autostart segíthet.
-
tordaitibi
veterán
válasz CPT.Pirk #75358 üzenetére
Ezek a "fancy" dolgok minden KDE alatt működnek, nekem legalábbis Manjaro, Debian, és most az Ubuntu is KDE-sítve lett utólag, azon is úgyhogy szerintem ez KDE feature.
A Lemezek lett volna a következő tippem, az is meg tudja csinálni de az is bedrótozza az fstab-ba. Gnome-lemezek a hivatalos neve.
A nofail, ott a pont, nyertél, ez eszembe se jutott.
De én inkább kerülöm a szerkesztgetését ennek a fájlnak.
Nekem ennyi az fstab és indulásnál mindent felmountol amit akarok, nekem így egyszerűbb és jobb a békesség.UUID=9315b819-445c-45a9-807c-ac7c8f8396e6 / ext4 errors=remount-ro 0 1
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oké, az is príma.
Régebben viszont ilyen fancy dolgok nem annyira voltak, de az fstab az volt mindig is és az minden disztrón egyformán működik, azért javasoltam azt. Én egy ideje már nem láttam Ubuntut, így a lemezek alkalmazás nekem ismeretlen.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tordaitibi #75355 üzenetére
Igen. Ugyanakkor a "nofail" opció az fstabban megoldja ugyanezt.
-
tordaitibi
veterán
válasz CPT.Pirk #75350 üzenetére
Elnézést hogy beleszólok de fstab-ba bedrótozni háttérmeghajtót csak akkor ha örökre a gépbe marad mert ha valamiért kiveszi akkor fel se áll a rendszer, nálam legalábbis ez van.
Én is dualbootozok és van egy 1TB háttértáron több partícióm amire a mindkét os dolgozik, igen paraktikus hogy a képek, filmek, letöltések, stb. mindkét os alatt ugyanaz, h letöltöttem valamit pl. win alatt, másnap az Ubuntuba ugyanott a Letöltések mappába megtalálom.
A KDE biztosít egy lehetőséget ahol ezeket a meghajtókat bár cserélhető háttértárként csatolja, de az indulás pillanatában, nekem pl. azon vannak a kis szkriptjeim meg 2 automatikusan induló programom és hibátlan így.
És nem kell fstab-ot berhelni, ami kicsit mindig veszélyes az átlagfelhasználónak.
Ezek mind automatikusan csatolódnak, a fájlkezelőbe kényelmesen elérhetőek:
Ezt ezen a gui felületen lehet pár kattintással megcsinálni:
A többi az snap-es cucc, ne azt nézzétek. -
lev258
veterán
válasz tordaitibi #75353 üzenetére
Mivel elég speciális igény, így szerintem mi sem csinálnánk mást, mint keresgélnénk a neten.
winehq + activex címszavakkalUbuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz tordaitibi #75351 üzenetére
Tedd fel a kérdést, aztán kiderül, van-e rá bármi megoldás. Viszont a tört játékos kérdéseket kerüld.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor egyszerű a helyzet. Lényegében kell annyi mappa ahány partíciót szeretnél csatolni, majd pedig ez alapján csinálsz nekik bejegyzést az /etc/fstab fájlban, mit - hová - hogyan logika szerint.
Annak a részletei itt vannak: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)Ha nem világos akkor segítünk, de kelleni fog egy
lsblk -f
kimenet.Én az /mnt alá szoktam létrehozni a mappákat a partíciók számára.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, fstab bejegyzést kell hozzáadni, meg csinálni mappát ahová fel akarod csatolni őket.
Arra érdemes figyelni, hogyha a Windows rendszer partícióját is fel akarod csatolni, akkor ott az opciókra oda kell figyelni, mert különben problémát okoz a hibrid sleep, ami alapból be van kapcsolva W10 alatt és "dirty" állapotban hagyja a fájlrendszert.
-
Yerix
tag
válasz ubyegon2 #75339 üzenetére
Köszönöm a linkeket és a tanácsot. Úgy tűnik, hogy amit akarok az FSTAB-ben nem megoldható. Úgyhogy akkor autostart és script írás.
Jó lenne néhány hasznos leírás, hogy megtanuljam a linux script írás alapjait.
Még csak egy-két hete kezdtem el linuxot használni, úgyhogy elveszettnek érzem magam, nem tudom mit hol érdemes keresni.
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Tegnap feltettem a dualboot Ubuntut, a W10 alatt használt vinyókat fel tudom csatolni oda is?
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #75343 üzenetére
Speciális gondokkal - így nagy általánosságban - ide tessék fáradni. [link]
-
tordaitibi
veterán
Wine gurut keresnék, vagy linket magyar nyelvű oldalra ahol egy eléggé speciális gondomra esetleg megoldást tudnak adni.
-
onkelz
aktív tag
még egy olyan kérdésem lenne, hogy azt hol tudnám beállitani, hogy mind a két kijelzőn legyen tálca?
-
nagyúr
Jogos, elkerülte a figyelmem, bocsi. Ezekben a linkekben találsz mintát, hogyan lehet fstab-ba mountolni, ahogy látom elég sok összetevőre érdemes figyelni: [link] [link]
Gondolom ilyeneket láttál már Te is, tényleg elég fejvakarós, ha még nem csinált ilyet a user, elég sok mount opció van, amit az adott sw/hw környezet ismeretében tudsz csak meghatározni. Lényegében csak úgy nem tudja megmondani neked senki, hogy ez a sor legyen az FSTAB-ban, eléggé el kell vele bíbelődnöd, de legalább fejből vágni fogod az FSTAB meg a mount részeket.
De ha van egy file ami automatikusan lefut rendszer induláskor és oda be lehet írni parancsokat, az még jobb lenne.
Ez is hasonló lesz, kicsit ismerkedsz a script írással és ha megvan, már csak autostartba kell tenned.
Van neked is olyan érzésed, hogy kicsit ezekre rá kell feküdnöd, mert ezek nem mezei home user feladatok. Nem bonyolultak amúgy, csak ezeket a mount, automount, autostart, script dolgokat kell megismerned.
Én ezeket ügyesen megúsztam jórészt, eddig.....viszont pontosan tudom, mit kéne tudnom, ha valamit meg kéne oldanom és napról napra úgy érzem, semmit nem tudok.
[ Szerkesztve ]
-
onkelz
aktív tag
Sziasztok
25 év Windows után gondoltam kipróbálom a Linuxot.Meg is történt a feltelpítés (Debian 10), egyelőre úgy tűnik minden klassz.Viszont a képernyőbeállításnál az istennek nem jövök rá arra, hogy hogyan lehetne beállitani azt, hogy a laptopon ne ugyanaz a kép legyen, mint a külső monitoron.Tudnátok ebben segíteni? Előre is köszönöm.
-
Yerix
tag
válasz ubyegon2 #75335 üzenetére
Igen azt láttam, ahogy Ő is írta, úgy a terminálba kell. De az FSTAB-ban más struktúrában kell szerepelni. De még nem sikerült megfejtenem, hogy hogy.
De ha van egy file ami automatikusan lefut rendszer induláskor és oda be lehet írni parancsokat, az még jobb lenne. Mert pár programot is el szeretnék indítani a rendszer indulással együtt/után.
-
nagyúr
# mount.cifs
cigam ft úgy látom használható mintát írt ebben a hsz-ben
(#75333) $p@rr0w
Neked egyszerű dolgod van, amit linkeltél, ott a kérdés alatt a megoldás is, alábbi linkről leszeded a megfelelőt és felrakod:
https://nodejs.org/download/release/v8.1.3/
ezek a megnevezésűek lesznek jók a rendszeredhez:
node-v8.1.3-linux-x64.tar.gz
node-v8.1.3-linux-x64.tar.xzmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Yerix
tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, szeretném megkérdezni, hogy a lenti parancs hogy nézne ki az FSTAB-ban ?
mount -t cifs -o username=blablabla,password=blablabla //1.1.1.1/admin //home/manjaro/NAS
-
nagyúr
válasz tordaitibi #75325 üzenetére
Nem rajtam múlik, inkább az adott szituáción. De most nézd el nekem, hogy nem vagyok topon galádkodásban, mióta másik elmenős melót próbálom összehangolni az itthonival, folyamatosan aludnák, még amikor alszom, akkor is csak aludnék.....majd beáll ez azért hamarosan. Reménykedhetünk. (no meg gyakorlatilag én is öregszem)
-
Sonja
nagyúr
válasz peterattila #75328 üzenetére
${execi 60 nvidia-settings -query [gpu:0]/GPUCoreTemp -t} °C
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
peterattila
aktív tag
Szeretném a conky-val kiíratni ezt, illetve ebből csak aktuális hőmérsékletet:
nvidia-smi -q -d temperature | grep GPU
Attached GPUs : 1
GPU 00000000:07:00.0
GPU Current Temp : 30 C
GPU Shutdown Temp : 101 C
GPU Slowdown Temp : 96 C
GPU Max Operating Temp : N/A
Hogyan tudom ezt megtenni? Amíg az athlon 200ge vega-t használtam, ez működött:
GPU-temp: ${execi 30 sensors | grep "edge" | cut -c15-21}
A sensors viszont nem ad infot az nvidia vga hőfokáról.
[ Szerkesztve ]
-
Kenderice
senior tag
Üdv.
Feltettem ubuntu mate-t.
Eljutottam odáig a hangbeállításokkal, hogy már van 5.1 kiválasztási lehetőségem a hangbeállításoknál.
Amikor átteszem arra a kimenetet (5.1 IEC958/AC3), akkor hallom, hogy átkapcsol az erősítő (ami jó jel, hogy passthrough módban van), de ha elindítom a lejátszást, akkor csak süketség van. Illetve ritkán bereccsen a hang.
Ez mitől lehet? Min lehetne még állítani? -
nagyúr
válasz mefistofeles #75323 üzenetére
Nyilvánvaló, értettem én, mondjuk Tordaitibi kolléga is alapvetően tisztában van vele, mennyire galád vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #75320 üzenetére
&(#75319) peterattila
Na nem olcsó, az tuti, de legjobbat a legjobbnak! Egyébként tegnap megnéztem az emlegetett csodát, valami abban a kütyüben lehet, amire allergiás a Linux. legalábbis eddig az volt. Vannak notebookoknál is olyan tipusok, amire köztudottan szinte lehetetlen Linuxot hegeszteni.
Vagyis a Mintbox Basic és a Mintbox Mini irgalmatlanul túlárazott.
Nem is tudom elképzelni kik veszik, de legalább van.
(#75321) mefistofeles
Hát ugye, ez így nem jön össze sosem, de jó ha felkészül erre a kolléga. Mint-en se Gnome, se KDE.....
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz ubyegon2 #75318 üzenetére
Hú ezek nagyon pöpec gépek, nem egy kategória az enyémmel, fényévekkel jobb de ki fog értük 430ezer forintot fizetni?
Amit én vettem az a Celeron N3150 alapú mini pc jelenleg ebay-en 104ezer Ft,
az ugyanilyen kategória az a MintBox Mini 2 Pro, csak az meg 146ezer Ft és nem lehet bele 2,5" meghajtót tenni satán, az enyémbe igen.
Akkor korrekten összehasonlítva, a MintBox Mini 2 Pro agresszíven túlárazott, 40ezer forinttal többe kerül és nincs natív sata bővítési lehetősége.
A SOC gyakorlatilag ugyanazt tudja mint az enyém, Intel Celeron J3455 van benne.
Nekem speciel ronda is szegényke de ez nem mérvadó mert sokaknak bejön ez a military design.Ugyanez a kategória magyarhonba, azonnali elérhetőséggel, számlával, garanciával elérhető 70ezer forintért csupaszon, ha hozzáadom a wireless modult, a 128Gb msata ssd-t és 8GB ramot akkor pont 100ropiba áll meg.
Vagyis a Mintbox Basic és a Mintbox Mini irgalmatlanul túlárazott.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #75311 üzenetére
A héten megy fel egy Mint és tesztelni fogom.
No erre kíváncsi vagyok! Elméletileg, ha ugyanazon Ubuntu alapú, akkor működnie kéne. Persze ugyanazon DE-vel, ami viszont érdekes lesz.
Ezt a mini PC-t több helyen láttam előtelepített Linux-szal árulni. És mindenhol Ubuntuval van előtelepítve.
A kezdőknek favorizált Mint egyiknél sem szerepel.A Linux Mint csapat saját/partneri gépeket forgalmaz*, többek között boxokat is, emiatt nem fogod látni más előretelepített kütyükön.
például ezek
*kicsit olcsóbb meg jobb kinézetűek is!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Sanyi.mTs #75315 üzenetére
terminalba
pkexec nemo
nálam működik, gondolom nálad apkexec thunar
lesz a nyerő. Nem kell sudo, mivel a parancsra feljön a jelszóbekérő kisablak.Arra figyelj oda, hogy a rendszergazdai joggal megnyitott fájlkezelő default csak azokban a meghajtókban ténykedik, amik fel vannak csatolva.
Egyébként megnyitott fájlkezelő üres részén jobbgombos kontext menüben is van root jogú megnyitás. Nemo-nál van legalábbis.
[ Szerkesztve ]
-
mefistofeles
addikt
válasz tordaitibi #75311 üzenetére
Könyörgöm NE!
Kinek akarsz bizonyítani? Nekem? Én egy lelkes amatőr vagyok akinek windows és vagy 20 féle disztró volt már a gépén. Azt telepítek amit akarok, minden probléma nélkül. De a mélyebb folyamatokba nem merültem bele soha! Ha most feldobsz valami mást ami megint csak nem fog működni azzal semmit sem bizonyítasz, magadnak viszont bosszúságot okozol. Ráadásul ha 10x megismétled akkor sem fogom tudni, hogy miért az Ubuntu és miért nem bármi más.
Van egy működő rendszered. örülj neki, használd, tanuld. Talán idővel arra is rájössz mi volt a hiba.
ha 2 évet kinlódtál, hogy elérd azt ahol most vagy, azt botorság lenne szétkúrni!Sosem írtam, hogy "totálisan hülye" vagy! Viszont, hogy betonból van a fejed az tény.
Te magad írod "És tööbszür le is írtam hogy a naprendszerbe mindenkinek hiba nélkül teljesítenek a Linuxok csak én szívok velük." Könyörgöm akkor nem NÁLAD kell lennie valami problémának, anomáliának? Az újabb telepítésekkel nem bizonyítasz senkinek semmit, viszont ha elmélyedsz most a kiválóan működő rendszeredben akkor eljuthatsz odáig, hogy megértsd mi lehetett a probléma!Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
kutga
nagyúr
Nekem ettől inkább csak megjött a kedvem a Linuxhoz, lehet fel is dobok egy Ubuntut.
Amit nem tudok viszont, hogy a wines programok (elsősorban Teams meg Office) miképpen futnak rajta, mert azok kellenek a munkához és az iskolához. De gondolom egy Virtualbox W10-et bármikor fel lehet tenni.
-
tordaitibi
veterán
válasz mefistofeles #75309 üzenetére
"5 ismerősödnek is hiba nélkül telepíted a linuxot (amit azóta is megelégedéssel használnak) csak éppen megadnak nem megy,"
Pontosan így volt.
És tööbszür le is írtam hogy a naprendszerbe mindenkinek hiba nélkül teljesítenek a Linuxok csak én szívok velük.
Írtad hogy általánosítottam és lehúztam a Linuxokat.
Ezt is jól látod, de te mire jutnál ha 3 Mint verzió, , 2 Manjaro, 1 Debian totális csődje után véleményt kéne alkotnod?
És ha valóban igaza van Anakin007 fórumtársnak, valóban a Gnome a megoldás?
Ezt a mini PC-t több helyen láttam előtelepített Linux-szal árulni. És mindenhol Ubuntuval van előtelepítve.
A kezdőknek favorizált Mint egyiknél sem szerepel.
[Pl itt is Ubuntuval árulták] de több helyen is Ubuntut írnak hozzá.
Sehol sem szerepel más Linux.
Meg fogom lépni hogy feltelepítek egy más Linuxot, egy Mintet mert azokon jelentkeztek a hibák nagyon pregnánsan.
És ha valóban beborul, és a többi anomália is ugyanúgy előjön akkor erre a gépre valóban csak ubuntut lehet telepíteni.
Mindezt nem azért fogom megcsinálni hgy a magam igazát erőltessem görcsösen, hanem hogy ha így lesz hogy a Mint vagy más instabil lesz, akkor talán, eseleg, elfogadjátok hogy nem én vagyok a totálisan hülye, nem az én hibámból történt ami törént.
Mivel lassan megint mindenkitől ezt kapom meg.
Ne a Windowst keressem, nem tudok telepíteni se, minek ez nekem, nem értek hozzá, én vagyok a hunyó mindenképp.
A héten megy fel egy Mint és tesztelni fogom. -
vadkörte
addikt
válasz tordaitibi #75298 üzenetére
Egy kis előélet. Nem régóta csak körülbelül 1999 óta foglalkozok informatikával, szigorúan felhasználói szinten. Soha nem akartam egy igazi valódi nagybetűs informatikus lenni, gyszerűen nem érdekelt a dolog annyira.
Járt a kezeim között Windows 3.0, 3.1, 95, 98, 2000, XP, Vista, 7, 8. 8.1 és 10.
Az XP-s időkre emlékszek hogy 10 telepítésbőll 12 különböző sikerült. Kétszer egyformán soha nem sikerül telepednie valami hiszti mindig volt és sosem ugyanaz érdekes.
Az első linuxos botladozásaim a Mandriva-hoz köthetőek, "huzamosabb" ideig az első BlackPhanter-t használtam de gyorsan fel is adtam. Miért? Mert a Windows-t kerestem.
Sok év után kb. 3-4 éve jött a Mint 18 Mate, Majd Manjaro XFCE, utóbbi maradt is. Ha összezuhant, az az én saram volt. Ma az asztali gépen Win10/Manjaro KDE vegyesen fut (utóbbi többet) A laptopon tisztán Manjaro KDE. A tavaszi HomeOffice volt a vízválasztó. Csak a napi beszámolók miatt indítottam a Win-t. Eleinte kényszerítenem kellett magam, hogy ne a 10-est indítsam, de néhány nap után elmúlt.
Volt, hogy szétpartícionáltam, jó volt, újabban rábízom a rendszerre.
Semmi hátrányát nem érzem. Működik, nincsenek anomáliák.
A mai napig élmény a használata. Olyan egyszerű és kézreálló minden. És nem lettem nagybetűs informatikus, maradtam mezei user!A hsz. nem ellenvélemény, csupán egy tapasztalat.
[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
mefistofeles
addikt
válasz tordaitibi #75305 üzenetére
Nézd arra képtelenség válaszolni, hogy mitől működik az ami eddig nem.
A legutóbbi bejegyzésed viszont elég érdekes önellentmondásokat fed fel.
5 ismerősödnek is hiba nélkül telepíted a linuxot (amit azóta is megelégedéssel használnak) csak éppen megadnak nem megy, és ebből kiindulva írsz egy lehúzó cikket a linuxról, miközben minden barátod vígan használja a rendszert.....Még egyszer mondom, nem lehet utólag megmondani mi volt a hiba, egyet azonban bizton állíthatok, nem arról van szó, hogy az Ubuntu a tökéletesség csúcsa és minden más linux szar! (félre ne érts, jó rendszer az ubuntu de semmit nem tud amit más rendszerek ne tudnának)
Ha valami egy pontig nem ment, aztán pedig működik, akkor ott valami megváltozott! Hogy ez szoftveres, hardveres, vagy felhasználó szintű változás az már kideríthetetlen, maximum te tudnád erre, megadni magadnak a választ mert te ismerheted a körülményekben meglévő változásokat amik a sikerhez vezettek. Használd, tanuld a rendszered és sok örömet fog még okozni, csak ne filózd túl a dolgokat![ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
tordaitibi
veterán
válasz Anakin007 #75306 üzenetére
"Azt azért tisztázni kell, hogy ha olyan nagyon elégedett vagy te vagy bárki más a windows-al, nulla IT-s ismerettel az alapok terén is,"
Ezt tömören visszautasítom.
20 év Win alatt ragadt rám rendesen cmd és powershell meg regedit is, valamint nézzél fel a linuxmint.hu -ra és keress rá a nickemre, 444tibi.
Velem volt tele 2 évig a fórum és istenesen megtanultam a terminállal bánni, az egy dolog hogy utálom.
Eljutottam addig hogy apró, de mégiscsak szkripteket írtam, saját fejemből és működnek is.
Nem kevés külső segítséggel de megoldottam a tv tuneremet, a nyomtatómat, a szkenneremet, mindent.Miért teszel fel ilyen provokatív kérdéseket, ez annyira érdekes hogy itt vagyok, tanulni szeretnék valami újat 56 évesen, érdekel a sorozatos kudarcok ellenére is, nem zárkózok el, nem tokosodok be és akkor sokadszor az arcomba kapom hogy ugyan minek is ez nekem.?
Tényleg nem értem. Nem jó az ha egy rögös út után, de akkor is 1 darabbal bővült a linux hívők tábora? Mert már terjesztem is, nem milliós nagyságban de mintírtam már 5 ismerősömnek ez fut a gépén.Androidot 8 éve használok, azonnal belemásztam nyakig, root, fstab átirkálás, ttucatnyi custom rom kipróbálása után maradt a Resurrection Remix, Google cuccok megnyirbálása, reklámmentesen élek a droiddal azóta is, BL nyitás, mindent megcsinálok vele amit én szeretnék.
Most akkor minek nekem okostelefon, kell az nekem..?Hát érdekesen fogalmaztál. És kicsit meg is bántottál.
[ Szerkesztve ]
-
Anakin007
aktív tag
Windows-on az ablakkezelő és a grafikus felület 'egybe van integrálva'. Az van, amit az MS kitalált a win3.1-nél, végeredményben azt látod ma is. Tetszitk, nem tetszik, ez van.
Linuxon vagy egy grafikus felület, ezt hívják X-nek. Régen XFree86 volt a neve, egy ideje Xorg. Ez határozza meg pl. a felbontást, ez renderer a háttérben amikor játszol v. filmezel full screen-ben, stb.
Aztán van az ablakkezelő. Ez lehet KDE, Gnome, Cinnamon, XFce, LXDE, akármi, van pár. Ez fut a grafikus felületen. Hogy melyik tetszik, megnézhetsz jópár screenshot-ot a neten, melyik hogy néz ki, hogy működik.Kérdésedre a válasz: az ablakkezelő. Ubuntu-n Gnome az alapértelmezett, ezzel szállítják. Van a Kubuntu, ugyanez, csak Gnome-os. A Xubuntu Xfce-t használja gyárilag ablakkezelőnek. Tehát Tehát ha a legeljén az ismerősöd telepíti neked az ubuntu-t, akkor azért csapkodnád az asztalt, hogy milyen qrva jó ez.
Azt azért tisztázni kell, hogy ha olyan nagyon elégedett vagy te vagy bárki más a windows-al, nulla IT-s ismerettel az alapok terén is, olvasgatni/tanulni valamit nem akar (mert máshogy nem megy ez sem), akkor miért kezd el foglalkozni egy számára tök ismeretlennel.
Szerintem kéne egy-két nap az ismerősöddel, aki odaül és elmagyaráz pár alapot, ha már van ismerős. Gyorsabb, mint manual-okat olvasgatni hónapokig nem is a konkrét problémáról, hanem álatlában az egészről.
A linux erről (is) szól. Fejlődik és napi v. legalább heti szinten figyelni kell, merre is halad.Én pl. a '90-es évek közepén-végén kezdtem linuxozni, amikor a win98 még friss és ropogós volt. Tudod miért váltottam? A telefonszámla miatt Betárcsázós net, MATAV vonalon, 56.6k-s külső modem. Hétköznaponként 22h-06h között és hétvégén 14h-06h között úgy ment, hogy 150Ft-ig számlázták a percdíjjat. Új volt a net, 6.000Ft volt '98-'99 -ben a korlátlan internet előfizetés. Sok volt. Plusz a percdíjj. Win98 meg néha csinált olyat, hogy "Program szabálytalan műveletet hajtott végre és leállt: rnaapp.exe". Ez a tárcsázó windows-on. Vonal bont, viszlát, kezd újra. Sokszor volt, hogy 1 órában 4x-5x is megszakadt, néha nem volt gond napokig. Aztán amikor anyámék benyőgték, hogy 10.000Ft a számla, akkor volt a baj, mert egy este 4x-5x 150Ft az bizony sok, mégha nem is használtam minden nap, csak hétvégén többnyire.
Volt egy IT-s ex-osztálytársam még általánosból, aki hozott egy Mandrake linuxot. Mondta, ebben az a jó, hogy tényleg multitasking (amit a windows nem tudott az XP-ig). Tehát ha elszállt pl. az ablakkezelő, semmi gond, lehet restartolni, vagy az egész grafikus felületet, a linuxos tárcsázó tartotta a vonalat, nem bontott le, mivel külön futott, konzolból indítva. KDE-vel szállították, azt szoktam meg és azóta is KDE-s vagyok. Nem tudok átállni másra, nekem az jött be. Szubjektív. Tehát nálam ez az ok. Szerintem elég nyomós
Tisztáznod kell előszőr is magaddal, minek ez neked és kell-e. Szerintem.Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
tordaitibi
veterán
válasz mefistofeles #75302 üzenetére
Az Ubuntut is én telepítettem fel, adig a cimbim kávézgatott meg ebédelt nálam.
Ugyanúgy telepítettem mint eddig bármelyiket, már becsukott szemmel emlékezetből választom a Valami más opciót, jelölöm ki a partíciót, adom meg a / csatolási pontot, választom ki hogy a grub az sda-n legyen stb.
Nem tudom. Létezik hogy én rontottam volna el mindet? Akkor hogyan bootoltak, hogyan működtek?
Férle ne érts, nem mgamat mentegetem, túlvagyok kb. 500 Windosws telepítésen, és az utolsó 2 évben 5 ismerősömnek telepítettem Linuxokat.
Mindegyik azóta is jó. Pl. a fiam és Lehel barátom gépe amiket biztosan tudok hogy hiba nélkül működnek.
Akkor azoknak is el kéne romlani.
Hogyan lehet "rosszul" telepíteni..? -
Anakin007
aktív tag
válasz mefistofeles #75302 üzenetére
"...nem is a rendszer a lényeg hanem az, hogy egy hozzáértő ismerősöd telepítette fel, úgy és oda ahová és ahogyan kell? .."
Ott a PONT!
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
Kenderice
senior tag
Hát én is sokszor nekifutottam a linuxnak.
Általában Ubuntu vagy Mint disztrókkal próbálkoztam mostanában (régen UHU-val).
Nagyon tetszik a gyorsasága.
Egyvalami miatt nem tértem át rá.
A gépem alaplapi hangkártyájanak S/PDIF kimenetét sehogy sem tudtam passtrough módba kapcsolni. Ez kellene ahhoz, hogy rendesen meg tudja hajtani az erősítőt.Ez mondjuk win alatt sem ment alapból, kellett hozzá egy program.
-
mefistofeles
addikt
Emlékszem az esetedre......
Bocsánatot szerintem legfeljebb azért kellene kérned, mert saját problémáidból általánosítottál egy rendszert amit milliók használnak megelégedéssel.
Az utolsó kérdéseddel kapcsolatban pedig annyit, hogy szerény tapasztalatommal még nem hallottam olyanról, hogy egy gépen csak és kizárólag az Ubuntu/Xubuntu (mindkét rendszer nevét használod, így nem tudom melyik van valóban a gépeden) működne kifogástalanul, minden más kuka.
.... de ha megengedsz egy megjegyzést a végére:
arra nem gondoltál hogy nem is a rendszer a lényeg hanem az, hogy egy hozzáértő ismerősöd telepítette fel, úgy és oda ahová és ahogyan kell? Véleményem szerint ebben rejlik a titok és a válasz is....Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
Anakin007
aktív tag
KDE-s probléma:
sikerült lokalizálni a syslog-ban, miután háromszori egymás utáni restart sem segített:
pastebinAztán találtam valakit, ugyanezzel a problémával itt
Én is vártam pár percet és kezdett magához térni (tudtam pl. konosole-t indítani bill. kombinációval, abból kde settings-t, mozilla-t, stb), de pl. ikonok, panel továbbra sem jelent meg.
Megnéztem, nekem is LXDE volt beállítva alapértelmezett ablakkezelőnek... átállítottam plasma-ra, restart és kapásból jó. A kollegánál egy upgrade okozta a bajt és másik upgrade oldotta meg. Nálam is volt pár kde--s és plasma-s upgrade. Lehet, ez volt a gond és csak véletlenül pont akkor települtek ezek, amikor az SSD-t cseréltem?Mindenesetre marad a suspend a kikapcs. helyett, amíg nem derül ki...
Mégegyszer köszönöm mindenkinek!
Ha Isten létezne, hinnék benne.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Fűzzük össze a szavakat :)
- ASUS ROG Ally
- Milyen TV-t vegyek?
- Kihátrál az x86S architektúra mögül az Intel
- AMD FX
- Óra topik
- Házimozi belépő szinten
- EA Sports WRC '23
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest