Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Linux kezdőknek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Windows 11
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Microsoft Excel topic
- DIGI internet
- Mikrotik routerek
- TP-LINK WDR3600 router
- Milyen routert?
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
anorche1
őstag
Van 2db egyforma kulso hdd -m. Mind2 -nel kiprobaltam, mert nem hittem el. Ha luks -szal titkositom, es letrehozok rajta egy ext4 fajlrendszert, akkor valami furcsasag tortenik a szabad hellyel. df -h kimenet:
Size Used Avail Use%
916G 28K 870G 1%A merete 916GiB, oke. Tok ures, de a 28K folgaltsagot elfogadom. De akkor miert 870G az elerheto? Oke, hogy a luks -nak kell valamennyi hely, de ez nem sok egy picit? [link]
[ Szerkesztve ]
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Szeretnék futó rendszert menteni egy samba tárhelyre. Simán rsynckel tuti nem jó, mert a cél drive ntfs, a jogosultságok nem lesznek megfelelően tárolva.
Ha tar -ral mentek, akkor valahogy belefűzi a fájlok jogait úgy, hogy visszaállításkor minden rendben legyen?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #86393 üzenetére
Fut egy windows vm, bekapcsolt rdp -vel. Es a freerdp csomag segitsegevel becsattan a gepre, de valahogy csak az adott alkalmazast kepet kuldi, a teljes kepernyo helyett.
Ha tudsz kuldeni ehhez a Altium Designer egy porjekt fajlt, amit be tudok tolteni, akkor szivesen kiprobalom neked viragbolti vagy valami trial verzioval.
-
anorche1
őstag
Nem tudom volt e mar ebben a topicban tapasztalat, de most kiprobaltam a WinApps projektet(?).
Mukodik, tudok linux alatt word -ot, excelt, meg igazabol barmit futtatni.
Tokeletesnek nem tokeletes, grafikus teljesitmeny biztos nem lesz, szoval photosopra, lightroomra ez nem megoldas, de word -re nekem ugy tunik, hogy igen.
Az excelt probaltam meg, ott lehet, csak az i3 wm miatt, de nem lehett az ablakot meretezni, word, internet explorer, mspaint jol mukodott.
A virtualis gep nem eszik sokat, cpu -bol nalam ha nem csinalok rajta semmit akkor a ksysmanager szerint 0-1%, htop szerint van az 5% is.
Rambol annyit, amennyit adsz. Nalam most 1.2GB, de lehet ha megkinalom tobbel gyorsabban betoltenek."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Pure arch, i3
Hogyan tudom a qbittorrentet ravenni, hogy hasznalja a qt5ct -ben beallitott qt kinezetet?
Manjaro i3 alatt kiprobaltam, ott valahogy ra tudtak venni, nekem viszont ez az egyetlen qt -s app, ami telibeszrja a beallitast. Mi lenne a megoldas erre?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz #68216320 #84623 üzenetére
Ez nekem is feltunt, en utana nezes nelkul arra gondoltam, hogy biztos a windows meg a gyarto kerekiti 60-ra, es valajoban ez az 59 egesz valamennyi a helyes.
Kovetem a temat, topicon kivul talalsz ra megoldast, kerlek oszd meg velunk"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz #68216320 #84154 üzenetére
Futtasd kézzel felcsatolt windwos boot partíció mellett az os-probert root joggal. Valszeg kírrja, hogy nem tudja hozzáadni a rendszert, mert a grub configban gyárilag le van tiltva az os-prober, engedélyezned kell, és utána ismét futattva jó lesz.
-
anorche1
őstag
válasz #68216320 #83897 üzenetére
Gnome -ot nem hasznaltam, de egy wm elonye egy full de -hez kepest a minimalizmus. Alapbol nem csinal semmit, nincs ertesites kezeles, nincs auto mountolas, nincs programinditas, nincs energiamenedzsment, nincs funkciogombok kezelese, alapbol nem rantja fel magaval a hanghoz szukseges dolgokat. Tenyleg nincs semmi. a radugsz a laptopra egy monitort, nem fog tortenni semmi, nem kerdezi meg, hogy kiterjeszteni akarod, vagy duplikkalni. Bedugsz egy fejhallgatot nem kerdezi meg, hogy a laptop szoljon vagy az. Cserebe gyors, egyszeru, es ha egyszer bekonfigoltad, nem lesz vele tobb dolgod.
Viszont tenyleg mindenre megoldast kell talalnod. En pl. megirtam a xrandr parancsot amikor a kulso monitoron hasznalom a gepet, es amikor magaba, es gyors gombbal valtok (alt+shift+o/p). Gyorsgombbal nyitom meg a pulse audio controlt, ahol viszonylag gyorsan tudok valtani ki es bemeneti hangeszkozok kozott. Ertesitesre dunst -ott hasznalok, alkalmazas inditasra d-menut. Auto mountoulasra (pontosabban csak arra, hogy a fajlkezoben megjelenjenek az eszkozok, es kattintassal tudjam oket mountolni) udiskie.
Energymanagmentre korabban xfce4-power-managert hasznaltam, mostmar toroltem, elkezdtem a systemd -t alkalmazni erre (elmenjen alvomodba a gep, ha lecsukom a kijelzot pl.).
Nincs temakezeles, mind qt mind gtk alkalmazasoknal kezzel lottem be a konfig fajlokat (manjarobol kilopva, azt felhasznalva).
Ha nem lenne kotelezo a teamviewer miatt, akkor displaymanagerrem se lenne.
Kell lockscreen.
Meg meg rengeteg minden, ami csak akkor jut eszedbe hogy mennyire hasznos, mikor levaltottad a de -t egy palcika wm -re.A tiling wm -re nehez volt atszokni, mikor gyorsan kellett valamit csinalni csak lassitott, idegesitett, de mar teljesen atalltam, sokkal jobb.
A rendszer atomstabil, 3-4 hetente szoktam csak restartolni. Boot utan 300MB -ot eszik kb. a rendszer. Es gyors, piszok gyors.
Nehez a valltani, de szerintem megeri. Jo szorakozast, es kitartast hozza!
-
anorche1
őstag
válasz ubyegon2 #83911 üzenetére
Koszi, amint lementettem rola az adatokat raprobalok.
A mke2fs -n parancs nekem ilyeszto, a -n kapcsolorol nem talalok semmi infot, sajat maga sem dobja ki lehetosegnek:
[anorche@E6440 ~]$ mke2fs
Usage: mke2fs [-c|-l filename] [-b block-size] [-C cluster-size]
[-i bytes-per-inode] [-I inode-size] [-J journal-options]
[-G flex-group-size] [-N number-of-inodes] [-d root-directory]
[-m reserved-blocks-percentage] [-o creator-os]
[-g blocks-per-group] [-L volume-label] [-M last-mounted-directory]
[-O feature[,...]] [-r fs-revision] [-E extended-option[,...]]
[-t fs-type] [-T usage-type ] [-U UUID] [-e errors_behavior][-z undo_file]
[-jnqvDFSV] device [blocks-count]"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Furcsaltam, hogy hiaba torlok az ext4 -re formazott hdd -rol, nem no a szabad terulet.
[root@E6440 anorche]# fsck /dev/sdb
fsck from util-linux 2.38
e2fsck 1.46.5 (30-Dec-2021)
ext2fs_open2: Bad magic number in super-block
fsck.ext2: Superblock invalid, trying backup blocks...
fsck.ext2: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/sdbThe superblock could not be read or does not describe a valid ext2/ext3/ext4
filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2/ext3/ext4
filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock
is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock:
e2fsck -b 8193 <device>
or
e2fsck -b 32768 <device>/dev/sdb contains `DOS/MBR boot sector; partition 1 : ID=0xee, start-CHS (0x0,0,2), end-CHS (0x3ff,255,63), startsector 1, 3907029167 sectors, extended partition table (last)' data
Gondolom ennek koze lehet hozza.
Valakinek tipp, hogy mivel tudom ezt orvosolni?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Koszonom a tippeket a fajl kuldeshez. Ftp, es egyeb hasonlo egyszeru megoldasok azert nem jok, mert nagyon kenyelmetlen. Lehet, hogy a szolgaltotato nat -ol, az ip -m amugysem fix, noip vagy mas szolgaltatassal kellene megkerulnom. Routert configolni, stb.
Vegul a Resillio File Sync -kel oldottam meg (volt bittorrent snyc).
Mind2 gepen telepitve kelle lennie. Egyik oldalt megosztom a fajlt, atkuldom a kapott linket, azzal bekerul a masik oldalt is fajl a listaba. Majd szepen, nagy tempoval, a 2 gep egymassal kozvetlenul kommunikalva szepen atmegy a fajl."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Mi lenne a leggyorsabb modja 1 nagy meretu fajlt megosztani 2 gep kozott, amik nem egy halozatban vannak?
A felhos tarhelyek nem opciok, mert X ido az, amig felmegy a fajl, majd utana meg Y, amig lejon.
Valami ftp szeruseg kellene, csak ugy, hogy mukodjon a neten keresztul, sebessegkorlatozas nelkul."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
-
anorche1
őstag
válasz SunMount3r #83691 üzenetére
Fájlok bszogatásához ott az mc, 2 panelos tui -s "total commander".
De egyebként x11 forwardinggal grafikus appok megjelenítése is megoldható."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz fatpingvin #83551 üzenetére
Nem hasznalok debiant, de connman esetleg meg alternativa lehet.
-
anorche1
őstag
válasz fatpingvin #83013 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Az tok jo, hogy mar a kernel resze az ntfs kezeles, de a fajlkezelok mikor kezdik el hasznalni? A dolphin es a pcmanfm-qt sem tudja csatolni kattintasra a ntfs diskeket, kezzel kell (mount -t ntfs3 /dev/... /.../...).
Vagy van erre megoldas?[ Szerkesztve ]
-
-
anorche1
őstag
válasz Sokimm #82574 üzenetére
linux alol akarsz linux telepitot csinalni?
Ahhoz nem kell plusz program:
dd if=/home/.../az/eleresi/ut/az/iso-hoz of=/dev/sdx status=progresslsblk -val tudod lekerni a blokk alapu eszkozoket, ott lathatod melyik a pendriveod, mit irj az sdx helyere
(#82575) tordaitibi : of course - termeszetesen
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
válasz szimla65 #82089 üzenetére
Innen toltsd le a legfrissebb linuxhoz valo sp flash toolst.
Ez a letoltesek mappaba fog kerulni, .zip tomoritett fajlkent. Nyisd meg, van benne egy SP_Flash_Tool-5.1916_Linux nevu mappa. Ezt drag and drop -pal fogd meg es huzd ki mondjuk a letoltesi mappaba.
Ezutan nyiss egy terminalt, es navigalj el ebbe a mapba:
cd ./Downloads/SP_Flash_Tool-5.1916_Linux
(cd a change dir parancs, ezzel tudsz masik jegyzekbe navigalni. A vagy teljes eleresi utat kell megadnod (pl. /home/username/Downloads/SP_Flash_Tool-5.1916_Linux, vagy pedig a "." -tal tudsz hivatkozni a jelenlegi poziciodra (ami terminal nyitasa utan alapertelmezetten a felhasznalo home konyvtara)
Ezutan johet a ./flash_tool.sh (a tobbi parancsot, amit kuldtel a kepernyofoton, nem kell megismetelned).[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Kb. 15500db, osszesen 90GB adatot szeretnek 15GB -os fajlokba fuzni.
Mi lenne ennek a leggyorsabb modja? Ez osszesen 6db fajlt jelentene, amit szepen lehetne 6db szalon egyszerre irni.
A tar tud ilyet?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz #68216320 #81260 üzenetére
Felesleges, gyerekjatek telepiteni, foleg ha wm helyett valami de -t raksz fel. Azok fuggosegkent felraknak mindent, ami neked kell. Feldobod az alaprendszert (base, base-devel, linux, linux-firmware), grub -ot (vagy systemd boot -ot) es DE -t (szertinem fuggnek a NetworkManager -tol, ha megsem, tedd fel azt is). Figyelj hogy a displaymanager es a networmanager szolgaltatasat engedelyezd.
-
anorche1
őstag
Egy problemaval tovabbra sem boldogulok:
Bluetooth fulhallgat nem tudok inputnak beallitani. Egyszeruen nem jelenik meg. Sem airpods pro, sem a kis olcso xioami.Barkinek otlet?
Pure arch, pipewire-pulse."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Melyik fajlkezelo kepes arra, mint a dolphin, hogy kepes a jegyzekek nezetet, rendezesi sorrendjet kulon-kulon megjegyezni?
Vagy legalabb shortcuttal gyorsan valtani a nev szerinti, es modositas datuma szerinti rendezes kozott. A dolphin a .directory fajlba illeszt be egy ehhez kapcsolodo sort[Dolphin]
SortRole=modificationtime
De ezzel ugye mas fajlkezelo nem foglalkozik."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz ubyegon2 #79674 üzenetére
Billentyuzet, eger es a wifi drivert tartalmazza a kernel, nem kell semmit csinalni, tobbnyire.
A arch install amit kuldtel meg szerintem nem jo. Mbre rendszert telepit, megsem emlitve az efi modot.
fdisk helyett cfdisk egyszerubb.
pacstrap /mnt base base-devel - es a linux es linux-firmware hol marad?
Plusz systemd-networkot hasznal, az meg max asztali gepen jo, ahol nincs wifi. Inkabb networkmanager vagy connman.Az angol arch wikit celszeru kovetni, ott minden szepen lepesrol lepesre le van irva. Ha meg egy nagy DE -t hasznal, akkor nagyon hibazni se lehet, mert fuggossegkent felpakolnak mindent.
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #79671 üzenetére
Jo ideje azt hasznalok, soha nem volt gond updattel. Jo, kiveve a pulseeffectet. Kezdve azzal, hogy talan az 5-os verzio utan atalltak pipewire-pulse -ra, igy pulseaudioval nem mukodott tobbet. Majd nem reg atneveztek easyeffectre, es szamomra elrontottak a programot. De ez nem nagy cucc, csak fel kell rakni a szamunkra megfelelo verziot, es ignoralt csomagok koze beirni a pacman confjaba.
(#79672) ubyegon2
Egy Arch telepítéshez az is kell, hogy amikor végigmész az összes telepítési parancson, ott pontosan tudd, mit kell adott esetben megadnod, ismerned kell az összes szükséges program nevét és az összes hw-hez szükséges fw és driver megfelelő verzióját is.
Arch wiki. Verziot minek? Jo a legfrissebb.No és ugye a kolléga kifejezetten olyan rendszert keres, ahol nem kell terminalt használni.
Telepites utan nem is kell, pacman -hez is van gui, pamac, octopi pl.Szerintem telepítés közben rájön, hogy a lehető legmesszebb szeretne menekülni a világ minden Linuxától!
Vagy beleszeret, es soha nem akar mast."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz Kazakovian35 #79664 üzenetére
Arch. Teleptithez terminal kell, de megfelelo dolgokat felpakolva a telepitett rendszeren meg tudod kerulni. Plusz telepites kozben rajosz, hogy semmi ertelme a distro hoppingnak.
-
anorche1
őstag
Pipewire-pulse alatt hogyan tudnam a bluetooth fulhallgatom mikrofonjat eletre kellteni? Amit az arch wiki javasol nem segit.
Ma jott pipewire update, legfrissebb van fent, de nem jo, input folon nem jelenik meg."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Sem anydesk, sem teamviewer nem támogatja a waylandet.
Hogyan tudnám távolról vezérleni grafikusan a gépemet iphone -ról?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Swayt tudok futtatni windows host gepen virtualis linuxon valahogy? Virtualbox ugye nem tamogatott. Probaltam qemu -val, hax gyorsitassal es nelkul is, de a kovetkezo hibat kapom:
[wlr] [libseat] [libseat/backend/seatd.c:78] Could not connect to socket /run/seatd.sock: No such file or directory.
[sway/server.c:53] Unable to create backendn any DRM device.Csak qemu + kvm -mel lehet mukodesre birni?
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Archot lecsereltem artix openrc -s artix -ra.
A timeshifttel arch -on minden nap keszult mentes a rendszerrol, de artix alatt hiaba van beallitva, nem ment automatikusan. Mi kell a mukodesehez?Lehet megvan. Cronie csomag ugyan fent volt, cronie-openrc nem. Felraktam, es elinditottam a szolgaltatast, talan igy jo lesz.
[ Szerkesztve ]
-
-
anorche1
őstag
Szeretem a linuxot tenyleg, de neha fel tud idegesiteni. Ha lecsukom a kijelzot, nem mindig megy el alvoba (vagy elmegy, de egybol felebred, vagy esetleg el szeretne menni, de vegul valami miatt inkabb kikapcsol). Erre szoktam figyelni, mindig megvarom, hogy lealljon a venti. Most elfelejtettem megvarni, siettem, termeszetesen nem allt le, bekapcsolva maradt, es igy dobtam be a taskaba.
3orat volt bent, tuz foron vettem ki az egesz gepet. Az egesz haz, kijelzo, billentyuzet, a gep alja, minden tuzforro. Mi lett volna, ha kesobb veszem ki? Aksival birta volna meg jo oar orat, addig futi magat, amig valami el nem romlik?
na mind1
Tanulsag, hogy mindig le kell ellenorzini, hogy ez a szar le tudott e menni alvo modba, mert neha igen konoly problemat jelent neki."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
kb. 55ezer fajlt, 100GB szeretnek mondjuk tar.xz -be archivalni. Milyen programmal, vagy milyen paranccsal tudnam kiiratni, hogy menni ido van hatra, hany szazaleknal tart, ilyesmik.
Win alatt a winrar de emlekeim szerint a totalcommander is ir szepen mindent. Van linuxon hasonlo megoldas?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz anorche1 #78297 üzenetére
Meg egy kerdes, mert nem jon ossze.
Szeretnek csinalni, egy olyan read only megosztast, amit a halozaton belul barki el tud erni.
[test]
guest only = yes
path = /home/user/test
public = yes
guest ok = yes
jelenleg igy nez ki. De a dolphin feldob egy bejelentkezo ablakot. Probaltam uresen hagyva, probaltam felhasznalonevnek minden beirni, mar a rendes samba user adatokkal is probaltam, es nem enged be.
Ahhoz kepest, hogy ennek mindenkit be kellene engednie, nem enged be senkit."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Lenne egy egyszeru samba kerdesem:
Hogyan tudom a samba megosztas felfedezhetove tenni? Ugy ertem, hogy pl. dolphinban kivalasztaom a Network/Shared Folders (SMB) -t, akkor elkezd tolteni, de soha nem talalja meg a halozaton levo gepet. Ha kezzel smb://cim formaban nyitom meg akkor tokeletes."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
De jol birja.
Nekem, dell e6440, i7-4800mq -val igy hasznalom:
CPU (0): -65.43 mV
GPU (1): -75.20 mV
CPU Cache (2): -75.20 mV
System Agent (3): -99.61 mV
Analog I/O (4): -99.61 mVDe havonta 1-2x lepek itt-ott egy kicsit lefele, figyelve, hogy stabil e.
-
anorche1
őstag
válasz Rimuru #77637 üzenetére
Egy kerdesem lenne ezzel kapcsolatban. Mi van azokkal a grafikus programokkal, amik indulaskor root jelszot kernek, mint pl. gparted? Vagy ilyenkor nem maga a program van rendszergazdagent inditva, hanem annak a kerese (particiok listazasa, formazas, stb.)?
-
anorche1
őstag
válasz lev258 #77571 üzenetére
Pontosan, este ra is jottem a megoldasra, csak nem akartam meg egy 4. hozzaszolast is
# Runtime Power Management for PCI(e) bus devices: on=disable, auto=enable.
# Default: on (AC), auto (BAT)
#RUNTIME_PM_ON_AC=on
#RUNTIME_PM_ON_BAT=enableA
RUNTIME_PM_ON_BAT
elol kell kivenni a # -t, es on -ra allitani."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
-
anorche1
őstag
válasz anorche1 #77568 üzenetére
Es nem. De biztos hogy a tlp a ludas. Ha leallitom a service -t, azonnal latja. Ha elinditom a service -t, kihuzom majd vissza dugom a pendrive -ot, akkor megint nem latja. Ha leallitom, megint latja.
Pedig tlp configban nem alitottam semmit, csak felraktam, es engedelyeztem.
-
anorche1
őstag
válasz anorche1 #77476 üzenetére
Tovabbra is fenall a hiba. Nem kell umountolnom, semmi. Ha be van kapcsolva gep, es bedugok egy pendriveot, kulsowinyot, nem ismeri fel. Lehajtom a gepet alvoba, majd felelesztem, es latja. Ha kihuzom, es visszadugom megint nem latja.
lsusb -ben sem latom
ls /dev/ sem frissul.Atbootoltam windows ala, ott tokeletes.
Mostanaban kezdte el ezt csinalni, nem nagyon csinaltam vele semmit.Szerk.: Masik user alatt sem jo.
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
válasz tordaitibi #77478 üzenetére
Es mukodik is? Mert elmeletben vlc -ben is lehet, gyakorlatban viszont hd -nal jobb nem jon.
Neked fullhd/4k mukodik?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz tordaitibi #77451 üzenetére
Koszi a valaszt, firefox + vlc -vel sikerult osszehoznom. Egyet nem tudok, hogyan tudom a felbontast allitani?
-
anorche1
őstag
Pure arch, kde -vel
Dolphinban umountolom a pendrivet, kis is irja, hogy mar biztonsagosan eltavolitom. Kihuzom. Ha kesobb vissza dugom, nem erzekeli, lsblk -ra sem dobja ki, minimum alvo modba kell tennem a gepet es vissza. 5let?
-
anorche1
őstag
Nem linux specifikus dolog, de hatha:
Regi, 12 -es es azelotti operaban volt az opera turbo funkcio, hogy a weboldalakat tomoritve toltotte le, igy kevesebb adatforgalmat hasznal. Van erre most valami alternativa? Nem a sebesseg fontos, hanem hogy tenyleg minimalis forgalmat hasznaljon."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Azt tudom, hogy
shutdown 00:00
parancsra pontban ejfelkor kikapcsol a gep. De nekem az kellene, hogy ne kikapcsoljon, hanem alvo allapotba menjen. Ezt hogy lehet megoldani?"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #77178 üzenetére
En voltam az, es meg mindig nem lehet tudni mi okozza, de nem a periferiak, azokat csak probakent lehuztam, es megjelentek emiatt a logban.
De az uptime -nak lehet koze van hozza. 4-5 bekapcsolt nap utan jon elo nagyobb esellyel.
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Valahogyan a kimeneti hangot tudom tovabbitani bementi hangkent?
Azt kellene megoldanom, hogy egy skype beszelgetes nalam kimeneti hangot (tehat amit a pertnerem mond), azt egy az egyben azonnal tovabbitom discordon. Igen, puskazashoz kell, tudom, nem szabad, de neha muszaj"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Mar szerettem volna irni, hogy az arch ujratelepitese megoldotta a gondot, es a gepem mar lassan 9 napja megy ujrainditas nelkul. Erre megint lefagyott. Ugyanugy ahogy eddig. Azt kiprobaltam, hogy lecsuktam a gepet, lemegy e alvoba. Es lement. Szepen reagalat, arra is, ha repulobe tettem, vagy ha kihuztam a netkabelt, szepen reagalt, mutatta az ertesitest, valtozott a talcan az ikon.
De mikor kihuztam a toltot akkor hangot is adott.
Tty valtas, vagy barmilyen gyors billenty most sem mukodott. Power gombre sem reagalt.En arra tudok gondolni, hogy a vmware horizon bugos, es ilyenkor milden billentyu parancs amit nyomok, azt a vmware kapja el, de valahogy az van lefagyva, ezert semmi reakcio.
Vagy nem tudom, de krva idegesito.Pastebin: [link]
Lefagyas utan megint lehuztam a kulso winyot, egeret, billentyuezetet, habot, internetet, tapot, stb, nem ezzekkel van a gond.Swap nincs, de kizart, hogy akar 5GB folott lett volna a memoriahasznalat. Legkozelebb megint konzolbol inditotam a horizont, kint hagyom masodlagos kijelzon, megnezuk ott ilyenkor mit ir ki.
[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Hat passz. Annyire nem fontos, hogy most elkezdjem probalgatni regebbi verziokkal. Csak figyelnem kell, hogy nem minimalizaljam a firefoxot, egyszeruen csak valtsak ablakot.
Egyebkent lehet a vmware uj verzioja van, ha jol latom 12.22 -es build.
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #76656 üzenetére
Vmware ezt a hibat dobja, mikor firefox kismeretbe helyezesekor dobja a kapcsolatot:
X Error of failed request: BadWindow (invalid Window parameter)
Major opcode of failed request: 15 (X_QueryTree)
Resource id in failed request: 0x0
Serial number of failed request: 4168
Current serial number in output stream: 4168
2020-12-28 15:38:02.519+01:00: vmware-view 417946| cdk_pcoip_desktop_on_connection_state_changed: RemoteMKS connection failed.
2020-12-28 15:38:02.519+01:00: vmware-view 417946| cdk_remote_desktop_collect_usb_status: usbd is not ready for conn cn=cccom4,ou=applications,dc=vdi,dc=vmware,dc=int, ignore."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Volt egy kisebb gondom egy asus fx505 ipuso laptoppal, ami miatt szuksegem lett volna egy live linuxra. De sem live manajro sem arch nem latta a benne leveo m2 -es wd ssd -t. Lsblk nem mutatta, de a telepito sem.
Valami plusz csomag kellett volna m2 -hoz? Bios, windows latja, semmi gond nincs."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Koszonom a valaszokat
Egy masik kerdes:
Hasznalja valaki a PulseEffects -et? Kde alatt nekem hozzadott 2 output eszkozt (PulseEffect(app) es PulseEffect(mic)). Ezeket tudom onnen torolni? Mi a funkcioujuk? Mert hang egyiket kivalsztva sem jon sehonnan."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Kulso, usb -s hangkartyat hasznal valaki linux alatt? Van ajanlott/kerulendo?
-
anorche1
őstag
Valahogy ki lehet fixen kapcsolni legalabb az usb -s eszkozoknel a cache hasznalatat? Hogyha ramasolok valamit egy pendrivera, akkor utana ne kelljen a sync parancsot kiadnom, majd perceket varni, amig tenylegesen rairja az adatot.
(#76656) CPT.Pirk
Koszi, kovetkezo muszak alatt mind2 -t ugy inditom.[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Par napja ujra raktam a rendszert, a lefagyas azota nem jott elo. Viszont most olyan gondom van, hogy vmware horizon alatt megy a ceges rendszer, es ha en az en rendszeremen a firefoxot kis meretbe kuldom, akkor a vmware disconnecttel.
Semmi kozuk egymashoz, full rejtely mi baja van. Semmi massal nem csinalja, csak a firefoxszal, es akarhalyszor meg tudom ismetelni."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
/etc/bash.bashrc -be irtam aliast, es szepen mukodik is root felhasznaloban. De nekem az kellene, hogy sima user alatt is menjen, sudo -val. Siman beeirva nem jo, root jogot ker, sudo -val pedig command not found -ot ir.
~/bash.rc -be bele irtam, nem segitett. Hova kellene beleirnom, hogy mukodjon? /root/bash.rc?
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #76628 üzenetére
Igen, en vagyok az. Bar szerintem ez a jelenseg, hogy kijelentkeztett, es bejelentkezeskor fekete kepernyot kaptam kurzorral, ez ott is elofordult.
Lehet ujra felrakom, bar nem csinaltam a rendszerrel semmilyen extrem dolgot.
A kde -t probaltam levaltani, eloszor lxqt -re, majd openboxra, de nehez ott hagyni a DE nyujtotta kenyelmet.Szerk.:
Es koszonom, hogy raneztel[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Megint lefagyott. Most kijelentkeztettett, bedobtam az sddm -et, beirtam a jelszot, majd kaptam egy fekete kepernyot kurzorra. TTy -t engedett valtan,i ugy ujrainditottam a gepet (bar mivel 1.5 percet tokolt volna, amig kijelentkeztett, ezert inkabb ott eroszakkal kikapcsoltam. Hogy tudtam volna magam kijelentkeztetni?)
Pastebin"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz ubyegon2 #76552 üzenetére
Azutan kerult csak sdd meghajto a logba, hogy en a qbittorrent leallitasa, es meghajto umountolasa nelkul huztam ki az usb -bol. Igy persze, hogy hibat dob.
Win alatt, hd sentinellel raneztem, 16 hibas szektor van rajta, ahogy eddig is annyi volt (evek ota, csak torrent megy ra, semmi fontos). Manjaro alatt is ugyanigy hasznaltam, nem volt gond.De ez a lefagyas nekem nagyon furcsa. Windows -s gombra reagal, de tty -t nem tudok valtani? De a monitor lehuzasara reagal? A qbittorrent is tudja kuldeni az ertesiteseket? Mintha csak az eger es billentyuzet halna le, de a laptop touchapdra es billre sem reagal.
Es az a baj tul ritkan jon elo, legutobb 4-5 nap uptime lehetett (a gep napi 24oraban megy). Akkor kernel frissites utan ujrainditottam, es utana kb. 10 oran belul jott elo.
#76554 rin33
Memtest legutobb hiba nelkul lefutott. Win alatt aid64 stressz teszt alatt sem volt gond.[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
De ez nem hasonlo anomalia, nalad kikapcsolaskor valami folyamatra vart a rendszer. Ha grub beallitasabol kiveszed a quiet modot, akkor ki/be kapcsolaskor lathatod mit csinal, mire var.
/etc/default/grub -fajlban GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" " reszbol torold a quiet szot, majd grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
válasz #63718632 #76547 üzenetére
Manjaro alatt sosem volt vele gond. Es kihuzva sem harult el a hiba. De multkor gyanus volt a swap hianya, ezert bekapcsoltam, most gyanus lett a hub, akkor kiiktatom.
Ez meg is tortent, de tovabbra is spammeli a hibauzenetet. De az elozo lefagyasnal es az uzenet 1x sem szerepelt.
Tanacstalan vagyok, pedig tisztan telepitett rendszer, a szukseges csomagok telepitesen kivul mas nem tortent.[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
Ismet lefagyott ez krva rendszer, megintcsak ok nelkul. Most tobbet idoztem felette. Kihuztam a gepbol az usb hubot, amibe a billentyuzet, eger es egy kulso hdd van dugva. Ezutan a "lefagyott" rendszeren elkezdtek megjelenni a qbittorrent hiba uzenetei, hogy x,y torrent allomanyokat nem talalja. Szoval megse fagyott le teljesen. Tty -t sem usb -s billel sem a laptop billel nem tudtam valntani, ahogy alt+f4, alt+tab, meg igazabol semmilyen kombinaciora nem reagalt.
De a windows -s gombra megnyilt a kde "start menu", de ode sem tudtam irni.
Kihuztam a hdmi kabelt, a rendszer szepen atrendezett mindent a laptop kepernyore, visszadugva pedig a monitorra. Hangerot nem engedett allitani, fenyerot sem, alvo modban sem ment a bekapcsolo gombbal, de a hdd visszajelzo villogott (nem folyamatosan villagitott).
De most legalabb a journalctl mintha dobott volna egy nyomott.
Akf.windowsystem.keyserver.x11: Your keyboard setup doesn't provide a key to use for meta. See 'xmodmap -pm' or 'xkbcomp $DISPLAY'
sort spammelni hosszu idon keresztul.
PastebinBarkinek otlet?
-
anorche1
őstag
válasz Falcon75 #76380 üzenetére
Mi a gond a vlc -vel?
(#76375) Kvardlipot
Gentoo wiki SSD
fstrim itt is mukodhet, vagy fstab -ban az ssd mountalasahoz ird a discrard opciot.[ Szerkesztve ]
-
anorche1
őstag
válasz ubyegon2 #76372 üzenetére
Csinaltam 512MiB swap -ot, swappiness 10 ertekkel, bar manjaro alatt sem volt, es nem volt ilyen. Felraktam hianyolt csomagot, es lefuttattam:
Graphics: Device-1: Intel 4th Gen Core Processor Integrated Graphics vendor: Dell driver: i915 v: kernel
bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0416
Device-2: Microdia Integrated Webcam type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-1.5:3
chip ID: 0c45:64d0
Display: x11 server: X.Org 1.20.10 compositor: kwin_x11 driver: intel resolution:
1: 1600x900~60Hz 2: 2560x1080 s-dpi: 96
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4600 (HSW GT2) v: 4.5 Mesa 20.3.0 compat-v: 3.0
direct render: Yes"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #76369 üzenetére
System: Host: E6440 Kernel: 5.9.12-arch1-1 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.0 Desktop: KDE Plasma 5.20.4 tk: Qt 5.15.2
wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Arch Linux
Machine: Type: Laptop System: Dell product: Latitude E6440 v: 00 serial: B8RDVZ1 Chassis: type: 9 serial: B8RDVZ1
Mobo: Dell model: 0X8DN1 serial: /B8RDVZ1/CN129634C3001B/ UEFI: Dell v: A23 date: 10/09/2018
Battery: ID-1: BAT0 charge: 31.0 Wh condition: 31.0/66.6 Wh (47%) volts: 12.8/11.1 model: Sanyo DELL 96JC944 type: Li-ion
serial: 89 status: Full
CPU: Info: Quad Core model: Intel Core i7-4800MQ bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell rev: 3 L2 cache: 6144 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 43112
Speed: 2694 MHz min/max: 800/3700 MHz Core speeds (MHz): 1: 2694 2: 2694 3: 2694 4: 2694 5: 2694 6: 2694 7: 2695
8: 2695
Graphics: Device-1: Intel 4th Gen Core Processor Integrated Graphics vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
chip ID: 8086:0416
Device-2: Microdia Integrated Webcam type: USB driver: uvcvideo bus ID: 1-1.5:3 chip ID: 0c45:64d0
Display: x11 server: X.Org 1.20.10 compositor: kwin_x11 driver: intel resolution: 1: 1600x900~60Hz 2: 2560x1080
s-dpi: 96
Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio: Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel
bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:0c0c
Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel
bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:8c20
Sound Server: ALSA v: k5.9.12-arch1-1
Network: Device-1: Intel Ethernet I217-LM vendor: Dell driver: e1000e v: kernel port: f080 bus ID: 00:19.0
chip ID: 8086:153a
IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 34:e6:d7:1a:e2:6e
Device-2: Intel Centrino Advanced-N 6235 driver: iwlwifi v: kernel port: f040 bus ID: 03:00.0 chip ID: 8086:088e
IF: wlp3s0 state: up mac: c4:d9:87:41:68:fb
Device-3: Realtek RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter type: USB driver: r8152 bus ID: 4-6.2:4 chip ID: 0bda:8153
serial: 000001
IF: enp0s20u6u2 state: down mac: 00:e0:4c:68:00:3d
Drives: Local Storage: total: 2.17 TiB used: 1.47 TiB (67.8%)
ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 850 PRO 128GB size: 119.24 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: S1SMNSAG401509N
rev: 4B6Q scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb vendor: HGST (Hitachi) model: HTS541010B7E610 size: 931.51 GiB speed: 6.0 Gb/s rotation: 5400 rpm
serial: WXH1AC7ERFNZ rev: 1A04 scheme: GPT
ID-3: /dev/sdc vendor: Samsung model: SSD PM871 mSATA 256GB size: 238.47 GiB speed: 6.0 Gb/s serial: S20ENXAGA17233
rev: 3D0Q scheme: GPT
ID-4: /dev/sdd type: USB model: External USB3.0 size: 931.51 GiB serial: 201703310007F rev: 0204 scheme: GPT
Partition: ID-1: / size: 116.58 GiB used: 41.85 GiB (35.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
Swap: Alert: No Swap data was found.
Sensors: System Temperatures: cpu: 60.0 C mobo: 53.0 C sodimm: 36.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 3312
Info: Processes: 248 Uptime: 1h 38m wakeups: 2 Memory: 15.54 GiB used: 3.44 GiB (22.1%) Init: systemd v: 247 Compilers:
gcc: 10.2.0 Packages: pacman: 920 Shell: Bash (su) v: 5.0.18 running in: konsole inxi: 3.1.09"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #76367 üzenetére
Numlcokom nincs, se a laptopbillen sem az usb -s billen.
Most pl. a yotube video hangjabol bufferelt kb. 1 masodperces reszt ismetelgette a hangszoron. Tty -t nem tudok valtani, nem reagal semmire, eger sem mozog, semmi.
Memtestet mar futtattam, meg win alatt egy feloras aid64 stressz tesztet, es semmi.
Minden meghajton van rengeteg szabad hely, es a 16GB rambol megint jo ha volt foglalva 4."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
anorche1
őstag
Ismet lefagyott a krva arch. Most raneztem az orara is, 9:58 kor. Journalctl semmi infot nem mond akkor 9:39kor volt egy
E6440 wpa_supplicant[1172]: wlp3s0: WPA: Group rekeying completed with 04:bd:70:9f:5e:f4 [GTK=CCMP]
, utna 10:00 kor kezdoden a boot.Hogy lehetne kirderiteni, hogy mitol doglik meg? Megint nem csinalt a gep semmit, firefoxban ment egy youtube video. Torrent sem ment. Semmi megterhelo.
-
anorche1
őstag
A manjaro kde -t lecsereltem arch kde -re (meg mellette reszelgetek egy lxqt -s verziot). Mar masodszor van rejtelyes lefagyasom. Elso alkalommal nem neztem logokat, de most igen. Ha jol latom 19:24:38 -kor tertent valami, csak mi? Nem kapott semmilyen extrem terhelest, egy filmet neztem vegig vlc -vel, majd pont a stablistanal lefagyott. Mindegyik hattertaron van legalabb 60GB hely, a 16GB ram -bol meg jo ha 4 foglalt volt, de szerintem meg annyi sem.
Elso alkalommal vartam egy fel orat, hatha rendbe jon magatol, de nem.Itt van journalctl kimenete, hatha lat benne valaki valamit: [link]
-
anorche1
őstag
Nem szoktam gepen jatszani, de regi haverokkal kocsma helyett ossze szoktunk ulni sorozni + nem rohog minecraftozni. Ezt tlaucnher -t hasznaljuk.
Eddig mindig atbootoltam win ala, de most kiprobaltam linux alatt.
Sajnos eleg gyatran fut itt, annyira megeszi a gepet, hogy bongeszni sem lehet mellette, akad a gorgetes, most is gepeleskor kessessel jelennek meg a betuk. Win -en siman fut a jatek is, meg mellette minden mas is.
Barmi otlet, javaslat, hogy ugy menjen mint win alatt?Arch + kde
dell e6440, i7-4800mq, hd4600, 16GB ram, ssd"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Politika
- Autós topik
- Elite: Dangerous
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Napelem
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Path of Exile 2
- További aktív témák...
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Xbox Game Pass Ultimate 3 hónap
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest