Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Microsoft Excel topic
- Windows 10
- XPEnology
- OpenMediaVault
- Windows 11
- Adobe Indesign
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
OK, köszönöm mindkettőtöknek a választ!
Azért is akarom, mert épp dd-vel csináltam írásteszteket egy külső meghajtón, ahol a parancs lefutása előtt cd-vel be kellett lépni a felcsatolt eszköz mappájába. Akkor csak azon csinálja. Ha ezt (cd...) nem teszem meg, akkor elkezdi gyalulni a rendszerpartíciót, vagy az egész merevlemezt??
Device Write Benchmark: 1000MB x 1 (USB 3.0)
# cd /media/......
# dd if=/dev/zero of=./tempfile bs=1000M count=1 conv=fdatasync,notruncIlletve 17.1-es Mint alatt egy Logitech egérnél, gépelés közben folyton elugrál a curzor. Egyelőre nem tudok vele mit kezdeni, vmi ötlet esetleg?
-
spammer
veterán
válasz King Unique #37097 üzenetére
rm ~/.bash_history
Végleg törli! Ha kukába akarod dobni, akkor fájlmenedzserből tudod kukázni (home könyvtáradban van)
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
_Dumber_
őstag
válasz King Unique #37097 üzenetére
Ha minden igaz a historyt a home könyvtár .bash_history fileben tátolja. Töröld ki majd hozz létre egy üreset
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Hogyan lehet a terminal cache-t fullosan kiüríteni, hogy az előzetesen begépelt parancsokat ne dobja ki újra Mint 17.1 Cinnamon
A history -cw csak átmenetileg törli, utána megnyitva, megint ott van minden. -
spammer
veterán
válasz Smithy87 #37093 üzenetére
Egy integrált inteles valami megteszi ismerkedési célra. 1-2 GB RAM már elegendő, ha nem szempont a fullos, mindenféle effektes desktop. Továbbá itt egy link gyűjtemény, amik közül szemezgethetsz.
-
lev258
veterán
válasz Smithy87 #37093 üzenetére
Én az irodaira szavaznék. A kínai box zsákbamacska, hacsak nincs hozzá konkrét specifikáció. Persze a telepítendő rendszert a géphez mérve kell kiválasztani. Kérdés az is, mi a célod vele, mire lesz használva.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Smithy87
senior tag
Sziasztok!
bevallom töredelmesen, hogy nem olvastam végig a topikot az lenne a kérdésem, hogy ha el szeretnék kezdeni ismerkedni a linux variációkkal mi az az olcsó gép amin érdemes és szívás nélkül lehet? Valami kiszuperált régi irodai vagy egy tetszetős intel alapú chinese tv box is megteszi?
-
-
-
-
olivera88
veterán
Két dolog bosszant Linuxon:
Az egyik h numlock lock nincs bekapcsolva gépinduláskor, és mikor írnám számokat mindig megfeledkezem h nincs bekapcsolva a numlock.
A másik meg h nem tudom használni az autómata görgetést böngészésnél. Arra gondolok mikor megnyomom a görgőt és húzom lefele az egeret vagy fel és magától görget olyan sebességgel ahogy én akarom. Na ez bosszant igazán mert sűrűn használom.
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
Fenyő
őstag
válasz agy73p #37082 üzenetére
Én főleg xfce-t használok, annak alapból meg kéne jegyeznie a wifi jelszót ha már egyszer beírtad, szóval nem találkoztam még ilyennel, max ha több hálókártya vagy kapcsolat van, akkor azok között lehet prioritást állítani, esetleg Opensuse topikban lehetne még érdeklődni.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz agy73p #37079 üzenetére
Milyen asztali környezetet használsz? Azokban szokott lenni jelszó kezelő, abban kell beállítani, hogy jegyezze meg a jelszót. - csak nem tudom, miért nem jegyzi meg alapból.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
agy73p
senior tag
OpenSuse-n utólag tettem fel a wifi csatlakozást, ezért minden újraindítás után kéri a jelszót hozzá, addig nem indul el a net.... Hogyan tudnám ezt kijavítani? Szájbarágósan, ha lehet, mert kezdő lennék.... Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Sonja
nagyúr
Alapból megjelenik nálam a bluetooth icon az óra mellett a panelen, holott nincs is bluetooth az USB-ben. Ha beledugom az USB-s bluetooth adaptert, majd kihúzom, akkor eltűnik az icon. Nem lehet valahogy beállítani, hogy alapból, boot után ne legyen ott az icon, csak ha csatlakoztatom az USB-be a bluetooth adaptert?
Ubuntu Studio 14.04.2 LTS + XFCE 4.10
[ Szerkesztve ]
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
King Unique
titán
válasz spammer #37071 üzenetére
Nincs semmi, mondom, hogy be sem bootol róla, hanem csak átugorja és indítja az alap HDD-ről a deafult rendszert...
Viszont megoldódott: Rufus által kiírva már teljesen ok minden, tehát nem az ISO a sz@r, hanem a program, amivel ki lett írva, mind Windows, mind Linux Mint esetében... Kösz az ötletet és a dd leírást!(#37073) ubyegon2: elég durva hiba. Nálam 1x csontra fagyasztotta a gépet, úgy, hogy semmit nem tudtam vele csinálni, csak manuális kikapcsolás segített...azt hittem ilyen csak Windows alatt fordul elő, de nem.
(#37075) SATA_boy: ok, köszönöm a plusz infókat és tapasztalatok megosztását. Már most is, de idővel majd egyre ajánlottabb lehet átállni 64 bitre.
-
Fenyő
őstag
válasz SATA_boy #37075 üzenetére
Bőven nincs akkora különbség mint a Debian és Ubuntu között, hisz az alap ugyanaz, inkább egy Fedora remix, kb mint Ubuntunak a Mint, betűsimítás + nonfree tárolók + néhány általános progi ami az átlagfelhasználóknak kellhet, kényelmesen beállítva.
Ha már Xfce-es disztrót próbálsz akkor próbálj 4.12-est, a Korora 21-ben még csak a 4.10-es van, a 22-es lesz majd csak elérhető a 4.12-vel.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
SATA_boy
csendes tag
válasz King Unique #37058 üzenetére
Egy kissé talán sántító hasonlattal élve ugyan, de a Korora a Fedorának az, mint ami az Ubuntu a Debiannak -> egy könnyebben kezelhető, felhasználó barátabb disztribúció, amin alapból van multimédia támogatás (mp3, videók) és flash. Kevesebb dolgot kell hozzá összevadászni (ha kell egyáltalán), ez egy linux terén kevésbé járatos egyénnek nagyon fontos lehet. Azért XFCE-t próbálok most, mert az már régen volt a gépen, valamiért nem igazán jött be eddig, VM-ben simán adok neki még esélyt, nincs veszteni valóm.
A 32 bites OS használatának (ügyes észrevétel, figyelmes olvasás) egészen prózai oka van: évek óta semmi gondom a 32 bites rendszerrel, nem volt miért újratelepíteni (egy nyűg mindent újra belőni egy tiszta telepítés után, első sorban ez tart vissza). De ha esetlegesen úgy hozza a helyzet hogy bővítem a gépet memória mennyiségét (2x4 GB a terv), akkor már lesz rá 'ürügy', hogy nekiveselkedjek a 64 bites OS-sel való mélyebb megismerkedésnek.
Közben feltelepült a Korora VMWare-ben, megkukkantom közelebbről.
-
nagyúr
Ennyi a Debian cinmanója, a Mint se hiszem, hogy többet használ, kicsit Mintesítették, de lényegi különbség nincs. Háttérképeket raktak be Mintesek, de neked se nagy kunszt, rákatt a +- ra és hozzáadod a kedvenc hátérképeid mappáját, én is behúztam a közös /data partícióról:
GNOME Tweak Tool- t még felrakhatod, ha nem lenne fenn az alap Gnome- al, ezt például a Mint Cinnamonra is érdemes felrakni, sötét témát ebben tudsz engedélyezni például. Rendszerbeállításokban meg ugyanúgy csinálhatsz mindent.
Ahogy a többiek már leírták, ne rakdj fel több DE- t, inkább külön próbáld ki őket. Okozhat zavart és még nem fogod tudni mi okozta.
(#37070) King Unique Sajnos a mintstick mostanában ezt okozza, nekem is leterheli a rendszert eléggé és ha otthagyom, amíg írja a pent, hiába írja ki, hogy kész az írás, a processzor egy magja 100%- on pörög. Javíthatnák már ezt.
nem bootolható - ez mit jelent pontosan? Amúgy régebben nekem is volt pár ilyen, nem szerette a gépemet.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
spammer
veterán
válasz King Unique #37070 üzenetére
Van valami hibaüzenet a bootoláskor?
Egyébként:
Win alól: Rufus
Linux dd lényegében ennyi:
lsblk , ezzel kilistázod a meghajtókat, megnézed, melyik a pendrive (pl. sdb)
Aztán például:
dd bs=4M if=/home/felhasznaloneved/Downloads/linuxdistroneve.iso of=/dev/sdx
bs a blokkméret (4 MB)
if a bementi fájl
of a cél, ahova akarod másolniA helyes elérési útvonalakra ügyelj, az x helyére az azt a betűt írod, amit az lsblk listázott, ami a pendrive-é (például: sdb, de ha sok meghajtód van, akkor valószínűleg nem "b" lesz.)
Majd enter és vársz, semmi visszajelzés nincs közben, csak ha végzett.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Üdv!
Olyan előfordulhat, hogy az adott disztró 64 bites ISO-ja pendrive-ra, vagy DVD-re kiírva nem bootolható, tehát magával az ISO-val nem stimmel vmi
Zorin OS 9.1 és MakuluLinux ISO-k esetében ütköztem ebbe a hibába. Windows alatt, a cikkben is ajánlott Win32Diskimager programmal csinálva, nem bootolható. Ha Linux Mint pendrive lemezkép-író progijával csinálom, azzal se...ami mellesleg baromira terheli a rendszert, 100%-ra nyomja fel a CPU-t...
A Suse Studio Imagewritert nem próbáltam még, ahogy a dd-t se, mert igazából egyiket se ismerem olyan szinten.
Az ISO fájlok elvileg jól lettek letöltve (hivatalos torrent), nem hibásak. Minden más egyéb disztró ISO-ja, tökéletesen működik és bootolható, mindkét rendszer esetében, a fentebb említett programokkal létrehozva.[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
Egyszerre csak az az egy ablakkezelő fut, amivel utoljára bejelentkeztél. A többi addig nem megy, nem eszik erőforrást. Lehet fent akármennyi, viszont spammernek igaza van, nem célszerű túl sok DE-t feltenni, mert összehányhatják a rendszert, aztán nézni fogsz, hogy miért csinál egyik-másik furcsaságokat.
-
wopi
aktív tag
Másik téma: Debian esetében, ha próbálgatom a különböző DE-ket, az a HDD-n kívül mennyire terheli le a gépet? Szvsz ha egyszerre egy DE fut, akkor a többi csak van, nem foglal le memóriát, cpu-t, nem kér kenyeret. Jól látom a helyzetet?
Ezen kívül: Debian Mate telepítés alatt, ha felteszem a Cinnamon-t, akkor kell valami extra csomagot is, vagy elég az apt-get install cinnamon? Cinnamon-extra vagy hasonló csomag van, amit nem hoz magával, de tanácsos? Pl háttérképek nincsenek. Persze ez épp nem életbevágó, csak ez az első, ami szembeötlő volt.
-
gery2123
őstag
válasz herdsman12 #37062 üzenetére
De miért is a debian akarod mindenáron? Először én biztos egy ubuntu, mint distrot próbálnak ki, használnék, utána jöhet a debian. Minden asztali környezet megvan ubuntu alatt is.
-- PSN_ID: GerY2123
-
nagyúr
válasz herdsman12 #37062 üzenetére
Vagy nagyon elnéztem valamit, vagy választékosabb (?) a CD image a Netinstall-nál.
Ha megvan egy működő rendszer bármely telepítési mód segítségével, akkor már ugyanott vagy, azt telepítesz, amit akarsz. A mai netkapcsolatok mellett a 3 dvd- s iso változatból a 2- 3. elég felesleges, ha a választékra gondolsz.
Végül is minden telepítési mód ugyanarra az állapotra fogja beállítani a rendszered, ha csak el nem szúrod.
Nem kell a kerneleket frissítened, ha a rendszer se akarja, ha valami nem jól működik, akkor szoktak kernel verziót váltani.Mi az a 3-4 sec, ébresztő? Nálam user, passw megadással inkább 40 sec.
SSD- n van a rendszer. A többi disztró 7- 12 sec alatt bootol, Jessie ennyivel gyorsabb. ez már lehet a kernelek verziója miatt akár
-
Edorn
senior tag
Köszi a választ! Valószínűleg én is e mellett fogok dönteni, mert a cég is ezt használja, illetve szerverekre nagyon ajánlják...
Az mennyire számít, hogy 32 vagy 64 bites a linux vps szerveren?
[ Szerkesztve ]
AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
herdsman12
őstag
válasz ubyegon2 #37055 üzenetére
Vagy nagyon elnéztem valamit, vagy választékosabb (?) a CD image a Netinstall-nál.
Egyszer telepítettem Live módból a Sid verziót, kérdezés nélkül felpakolta az 586 non-pae és a 686 kernelt. Működött mindkettő, de a stabil verzió miatt következett egy CD image telepítés. Itt több dolgot is választhattam volna (586 non-pae, stb), sajna nem figyeltem eléggé mik vannak még ott. Aztán megpróbáltam az 586 non-pae kernelt utólag telepíteni, de megakadtam, mert a telepítő CD-t kérte és hiába mountoltam a pendrive-ot, nem fogadta el.
Most kipróbáltam a Netinstall-t, de felesleges volt a para, mert a kötelező (ország, nyelv, bill, part) dolgokon kívül, nem volt sok választási lehetőség.
Alapból kipipálva:
Debian desktop environment, print server, Szokásos rendszereszközök.
Választható:
GNOME, Xfce, KDE, Cinnamon, MATE vagy LXDE, valamint web server és SSH server.
Pedig "Fenyő" kolléga 586-os megjegyzése miatt teszteltem volna, de most "csak" 686 van.
Mindhárom telepítésnél azonos programok települtek, ennyi kb elég is volt a Linux telepítésből.Röviden a "két szó és a két méret" nekem csak az install internet kapcsolatot vagy a hiányát jelenti, ez egyértelmű, vagy mást kellene látnom?
Van még egy kérdésem, amikor két kernel kerül a gépemre (Sid telepítés), akkor külön kell frissíteni őket, vagy bármelyikből elég frissíteni?
Mi az a 3-4 sec, ébresztő? Nálam user, passw megadással inkább 40 sec.
-
King Unique
titán
válasz SATA_boy #37057 üzenetére
Szívesen.
Hallottam már ezt a Korora nevet itt a fórumon, de jobban megnézve csak azt látom, hogy Fedora alapú. Akkor már inkább próbálnám ki utóbbit, de ha ez jobb, akkor lehet virtuális gépre feltolom én is.Amúgy azt nem értem, hogy ha procid támogatja a 64 bitet virtualizálva is, akkor élesben mért 32 bites OS-t használsz, mert nem 64 bitest?
[ Szerkesztve ]
-
SATA_boy
csendes tag
válasz King Unique #37047 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes infót és a direkt linket!
Úgy látom a 6-os verziót is csiszolgatják azért (májusi az utolsó kiadás dátuma). Feltelepítettem, ha időm engedi, kipróbálom és megfuttatok rajta egy XFCE-s, 64 bites Korora 21-est. -
nagyúr
válasz herdsman12 #37054 üzenetére
Van, de nem tiszta, mire gondolsz, mert itt a laikának is egyértelmű a dolog, nekem legalábbis az.
A két szó és a két méret mindent megmagyaráz.
laikusként:
Netinstall esetén mindent neked kell kiválasztani/letölteni/telepíteni, ebben választod ki a DE- t és az alkalmazások csomagjait is. A normál iso- nál meg már összeraktak neked egy kész rendszert asztal/ablak/ajtó kezelővel és rengeteg program csomagjával, amikből a legtöbbre nincs szükséged. Ha már elérsz egy jó kezdő szintet és tudod, mi mire való és mit akarsz ezek közül használni, akkor mindenképp egy netinstall a jó választás.
Haladóbbak között van egy olyan mellénydagasztó dolog is, hogy kinek van kevesebb telepített csomagja. Mondják, hogy gyorsabb, pörgősebb a rendszer a sok felesleges csomag nélkül.
Nekem a jelenlegi Jessien kívül kevés gyorsabb disztróm van, pedig azt a 3.7 GB- os isoval telepítettem cinmanóval, utóbbit és más csomagokat is frissítettem fel/le már párszor sid, testing, experimental, strech és LMDE2 repokkal. Gyors, mint a veszett fene és nem értem miként tud 3-4 sec alatt bebootolni.[ Szerkesztve ]
-
herdsman12
őstag
Van valami lényeges különbség a netinstall és a CD image telepítés között?
-
Rimuru
veterán
válasz CPT.Pirk #37051 üzenetére
Semmi ilyet nem rak fel alapbol, csak annyi tortent hogy wopi otthagyta az -m kapcsolot ami termeszetesen lecsereli a grubot.
wopi: Ha mar igy tortent en chainloaddal toltenem be a mint grubjat. Lenyegeben le kell masolni(/atirni) azt ami ott van peldanak a windowshoz, atnevezed es a megfelelo particiot allitod be.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tiszta Arch-ot még nem telepítettem, de gondolom lehet olyat, hogy ne rakjon fel bootloadert, mert akkor csak egy frissítést kellene indítani a Mintes grubban. Vagy ha felrakja az Arch a grubot, akkor abban indítani a frissítést.
Nem tudok róla, hogy lenne bármi gondja a grubbal bármelyik disztrónak.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
King Unique
titán
válasz SATA_boy #37037 üzenetére
Van az 32 bitesre is [link]
Én korábban sok rendszert, jó-néhány Linux disztrót végigpróbálgattam Virtualbox-ban is, de volt, hogy Windows alatt, az adott VB verzió volt sz@r (Linux alatt kevésbé talán), hibaüzeneteket dobált stb. Telepítés után képernyőfelbontás beállítása is külön élmény volt, mert volt, hogy terminálban kellett szórakozni vele, aztán, ha csatlakoztattál külső perifériákat, azokat egyenként hozzáadogatni, engedélyezni stb. Néha már macerás és fárasztó volt... Aztán olyan is volt, hogy akadozva futott róla xy Linux disztró, vsz a program hibája lehetett.
Ezzel szemben VMware Player nekem stabilabbnak hat Win alatt, auto felpakolja a WMware Tools-t, így tudsz egyből felbontást állítani, külső eszközöket automatikusan lekezeli, csak rádugod és megy. Illetve nem szaggat rajta a virtuális rendszer.VB, mivel elvileg teljes értékű program, itt-ott kicsivel többet tud, lehet vele virtuális gépet klónozni stb. VMware Workstation természetesen messze übereli, de az egy drága szoftver. Az ingyenes Player meg értelemszerűen le van itt-ott butítva, de szerintem stabilabb és kényelmesebb még így is, mint a VB, legalábbis nekem.
Bocs a kései válaszért.
[ Szerkesztve ]
-
wopi
aktív tag
Szép vasárnapot!
Telepítettem egy arch-ot, illetve másik partíción hagytam egy Linux Mint-et. Az arch felülírta a grub-ot a saját bootmanagerével, és persze eltűnt a Mint. Próbáltam a syslinux config fájljába, hasonlóan, ahogy az arch van beleírni a mint-et. Meg is van, kiválasztható bootnál, elindul, csak épp egér, billentyűzet nincsen. A lényeg: Hogyan tudom megoldani legegyszerűbben, ha van Mint és Arch is...?
Köszi!
-
BoB
veterán
Ehez annyit fűznék hozzá, hogy nem Arch-nál van stable és fresh. Fel lehet keresni a libreoffice honlapját, ők döntöttek úgy hogy kettészedik. Arch csak azt kínálja ami upstream érkezik.
Tehát ez nem arch különlegesség.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Fenyő
őstag
válasz spammer #37014 üzenetére
Nem kell új ppa-t felvenni csak egyszerűen szerkeszteni a meglevőt a kívánt verzióra, ami ált csak egy szám átírását jelenti (pl 4-3-ról 4-4-re stb.) kb úgy bő félévente, amikorra az újabb verzió is kiforrja magát, mondjuk Arch-nál pl szerencsésebben van megoldva mert ott külön van fresh meg still (stable) ág...
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #98452736 #37039 üzenetére
Az nem Debian függő dolog, hanem inkább az asztali környezeté. Biztos van valamerre energiagazdálkodás beállítási lehetőség a Mate-ben, arrafelé nézz körül.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
törölt tag
válasz SATA_boy #37035 üzenetére
Szia!
Természetesen nem tervezem még virtuális gépen kívül máshogy használni a Debiant, először megpróbálok boldogulni vele, ismerkedni ilyen módon. Ha Linuxot telepítek élesben majd, akkor Ubuntu Mate-t szeretnék felrakni, vagy lathronos blogjában szereplő valamelyik verzióval is szemezgetek. -
SATA_boy
csendes tag
válasz King Unique #37031 üzenetére
King Unique, VMware Player csak 64 bites Windows-ra van? 32 bites Windows verziót nem találtam az oldalukon (nekem meg olyan van)...
Egyébként te azt használod? Mik a tapasztalatok? Milyen a VirtualBox-hoz képest? Érdekelne a véleményed, meglátásod, és persze a többieké is, aki már használta a VMware Player-t.
-
SATA_boy
csendes tag
válasz Lathronos #37007 üzenetére
Cinnamon 4.5.2 Stable ?
Néztem én is, hogy a remastered rendszered ezt írja ki, de ez hogy lehetséges, amikor a 2.6-os verziót éppen most jelentették be?
Jó dolog olvasgatni a fórumot, én például nem tudtam hogy ha PPA-t rakok fel, akkor két hivatkozást is felpakol (tehát a source-t is felrakja).
Ha kiveszem a 'source' elől a pipát, akkor attól még a frissítéseket ugyanúgy megkapom ugye? Nálatok milyen a beállítás? A 'source' előtt is van pipa? Egyáltalán pontosan mi a különbség a kettő között, mi szükség van a 'source'-ra?
-
SATA_boy
csendes tag
válasz #98452736 #37027 üzenetére
Nem tudom végül miért a Debian mellett tetted le a voksod. Tudom, hogy van pár fórumtárs aki szereti, de továbbra is úgy gondolom hogy a Debian nem teljesen kezdőknek való rendszer. Én akárhányszor próbáltam, mindig volt vele valami gondom, aminek a megoldásához egy csomó időt és energiát kellett volna befektetnem. Talán nem vagyok eléggé kitartó, de igazság szerint jobban szeretem a 'kulcsrakész' rendszereket, amiken csak minimális módosításokat kell végeznem.
Szóval lehet, hogy lesz egy elméletileg stabil rendszered, de jó régi alkalmazásokkal lesz teletűzdelve. Egy csomó mindent hegesztened kell majd rajta, hogy úgy tudd használni mint a Windows-od. Persze mivel csak virtuális gépként rakod fel, legalább jó okulás lesz, a saját bőrödön fogod megtapasztalni a dolgokat (elvégre a tapasztalat a legjobb tanár). Emellett megismerkedsz a virtuális gépek működésével, ami szintén előnyös lehet a továbbiakban. Szóval bátor dolog a Debian stabil ágával kezdeni, majd figyelem hogy boldogulsz (ha szereted a kihívásokat, hajrá).
-
nagyúr
válasz #98452736 #37032 üzenetére
Ez a verzió az, amit érdemes leszedni, a DVD-1,verzió, ami nem live és tartalmazza a telepíthető/választható DE- ket:
torrent
[link]direkt letöltés
[link]Live verzió akkor kell, ha live- ból akarod kipróbálni dvd- ről vagy pendrive- ról.
Ha már leszedted a testing verziót, nyugodtan próbálgathatod azzal, a MATE ugyanaz mindkettőben.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Lathronos #37024 üzenetére
Azt tudom, hogy 2 készül, csak azt volt a bajom, hogy leszedtem és utána nem PPA-val raktam fel, hanem simán. A PPA gondolom még előző telepítés után maradt ott, vagy alapból ott volt, már nem tudom...?
(#37025) lev258: na mindegy, elsőre zavaró volt, hogy elállította...majd, ha nem frissül, akkor visszatérek a PPA megoldáshoz.
Köszönöm a plusz infókat!
(#37029) C0lumbo: VMware Player a legjobb, az automatán felrakja az xy guest kiegészítőt. Virtualbox esetében kell vele szöszmötölni többet...
-
BoB
veterán
-
törölt tag
Sziasztok!
Nem bírok tovább várni, holnap kis fogom próbálni a Debian 8.0.0. Mate verziót VirtualMachine-ban
Le is töltöttem a Debian 8 Mate x64 Live CD 1-et. Az elvileg elég igaz?
A VM-et hogyan állítsam be?[ Szerkesztve ]
-
Edorn
senior tag
Vps-t szeretnék bérelni több php/mysql honlap számára, viszont linux téren eléggé kezdő vagyok. A jó, hogy nagyon jól előtelepítetten adják át, alig kellett legutóbb is hozzápiszkálni (cégünknek is rendeltünk régebben).
Most magamnak rendelném, és ki szeretném kérni a véleményeteket, hogy szerintetek mivel legyen előtelepítve és miért. Melyikkel lenne a leggyorsabb, vagy éppen legegyszerűbben kezelhető ha felmerül valami probléma vele...
Amik közül lehet választani:
- Debian 7.0
- Ubuntu 12.04
- Ubuntu 14.04 (64bit)
- CentOS 6.0
- CentOS 7.0 (64bit)(1db 1 000 MHZ proci, 1024 MB memória, 50GB tárterület és a legújabb PLESK-el lehet piszkálgatni, no meg ssh-n root-ként)
AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
lev258
veterán
válasz King Unique #37022 üzenetére
Van több "skin" is a LibreOffice-hoz, a beállításoknál lehet variálni. Nyelvre meg amit írtak.
-
Lathronos
őstag
válasz King Unique #37022 üzenetére
PPA esetében mindig 2 bejegyzés készül, nem kell megijedni. A magyar nyelvhez a Beállítások -> Nyelvi támogatást futtasd, majd kapsz egy ilyen felugró ablakot, melyen kattints a Telepítésre:
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
King Unique
titán
válasz lev258 #37019 üzenetére
Kellett nekem piszkálni, mert...
Megcsinálni megcsinálja, mind2 PPA leírással, felrakja a 4.4.3-at, de magyar nyelv nuku, illetve a megjelenés kicsit fura...fekete-fehér, W2000 stílusú. Leszedtem, és felraktam a másik leírás szerint manuálisan, azzal ok minden.
Már csak annyi kérdésem van, hogy az így felrakott verzióhoz, utólag hozzá lehet-e adni PPA-t, vagy csak manuális update marad
A szoftverforrások-PPA menünél meg maradt 2 LO bejegyzés:Ez még lehet az előzőre vonatkozik, vagy nem tudom...hagyjam, töröljem, adjak meg mást?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz King Unique #37018 üzenetére
A ppa-ból szokott menni minden. A múltkor annyi történt, hogy csúszott a magyarítás az újabb verzióhoz, de attól még nem volt vele gond.
-
King Unique
titán
válasz lev258 #37008 üzenetére
Igen, ezt akarom én. Általában a "sima" megoldást szoktam, 1x próbáltam korábban PPA-val, de az nem magyarította, illetve helppackot se tette fel, ahogy emlékszem. Azokat nem tudom hogyan kell külön hozzáadni a tárolóhoz? Max manuálisan rátolom...
(#37011) Lathronos:hasonló ez is, de ha azt mondjátok, hogy jobb a másik PPA, akkor marado annál.
-
-
spammer
veterán
válasz King Unique #37009 üzenetére
PPA-val egyszerűbb.
(#37013) Lathronos: nem muszáj használni a legfrissebbet, de ha kellene valami miatt, akkor már egyszerűbb egy olyan PPA-ból, ami nem egy adott verzióhoz van kötve, így nem kell megint új PPA-t felvenni (vagy cserélni) a későbbiekben.
[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz lev258 #37012 üzenetére
Egetrengető újdonságot (mint pl. 100%-os MS Office kompatibilitás) úgyse fognak tenni bele, így nem életbevágóan fontos mindig a legújabbat használni szerintem. Persze lehet, hogy tévedek. Főleg ha a különböző verziók nem kompatibilisek egymással(mint TeamViewer esetében).
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Lathronos #37011 üzenetére
Amit ő linkelt ppa-s írást, az jobb. A tiéd csak a 4.4-es sorozatra vonatkozik. Később nem frissül.
"Előbbi esetében is majd tovább frissíti automatán a rendszer gondolom."
Ő szeretné. Amúgy én is így használom, és teljesen jó. Egy barátomnak mondjuk pont megoldotta az egyik kompatibilitási problémáját.[ Szerkesztve ]
-
Lathronos
őstag
válasz King Unique #37009 üzenetére
A legújabb LibreOffice-t(4.4.2) így tedd fel. Én is így csináltam.
-
King Unique
titán
válasz Lathronos #37006 üzenetére
Igen, a fentebb fórumtárs által ajánlottban is ez a módszer van megadva. Akkor majd nekiállok, köszönöm.
Más:
Tudom, hogy nem szokás vele foglalkozni, de ha újabb LO-t akarok feltenni a jelenlegi 4.2.8.2 helyett, akkor jó ezen leírás alapján alapján, vagy PPA-val kell [link]?? Előbbi esetében is majd tovább frissíti automatán a rendszer gondolom. -
Lathronos
őstag
válasz King Unique #37000 üzenetére
Az első, a conky manager telepítésének leírása. Conky-all függőség, így mindenképp települ.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Vagy tedd be az akkut és úgy használd, vagy szerezz 90W-os töltőt. Jelen felállásban nem fog menni 2 GHz-en a proci - és ez nem oprendszertől függ, BIOS-szinten van így megoldva.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
nagyúr
válasz King Unique #37000 üzenetére
3. leírásban lévő Conky-manager az egyszerű és GUI- s.
-
spammer
veterán
válasz King Unique #36997 üzenetére
Nem kell túlbonyolítani. Felrakod a conky-t meg például az lm-sensors csomagot (ha kellenek a hőfokok), keresel egy példa conky-t (akár a fórumtársét, amit mutatott) és első lépésben abból csinálj egy módosítást, szerintem úgy könnyebb kitapasztalni, mintha nulláról akarnál írni egyet. Ez Linux, openszósz, használd fel nyugodtan másokét és tanulj belőlük.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Logitech Z906
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Microsoft Office és Office 365 topic
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Microsoft Excel topic
- Apple notebookok
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest