Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
Igen be voltak/ vannak kapcsolva és kis bütykölés után, már működik minden.
Köszönöm a illusztrációt!Az Alt+Tab működik szépen, de a Super (Win) + Tab hatására elsötétül a képernyő, amit nem értek, mert annál is kéne vmit csinálnia. De mindegy.
Ami még kicsit zavar, hogy a Windowsról ismert Super + D és Super +E nem működik (Cinnamon alatt ok), de gondolom valahogy azt is meg lehet oldani.Amúgy ez milyen disztró pontosan? Csak mert azt látom, hogy KDE 5.x, de nemrég kipróbáltam a Kubuntu 15.04-et, ami még elég bugos és folyton hibaüzeneteket dobott, így hagytam a fenébe.
[ Szerkesztve ]
-
Nkboy
senior tag
válasz King Unique #37197 üzenetére
Amiket használni akarsz effekteket, be van kapcsolva?
Képernyőszéleket meg szerintem elég egyszerű bekapcsolni:
A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással
-
King Unique
titán
KDE alatt a rendszerbeállítások ---> működés ---> képernyőszélek menüben az aktív képernyőszélek műveleteket, valamint a spec effekteket (asztalrács, asztalkocka stb.) hogyan lehet működésre bírni
Jelenleg Mint 17.1 KDE alatt próbálgatom, de hiába nyomkodom a default billentyűkombinációkat (Alt+Shift+F12-> bekapcsolás ; Ctrl + F11->asztalkocka ; 4 db virtuális asztal megadás majd Ctrl+F1/F2/F3/F4), nem történik semmi.... Egyedül az Alt+Tab lapozás működik csak, ami elég szép és látványos.
Cinnamon alatt az érzékeny sarkok ás ablak/ munkaasztal váltások szépen működtek, illetve Mate felületen, valamint Zorin OS-ben a beépített Compiz effektek, köztük asztalkocka is simán ment, mindenféle mókolás nélkül ugyanazon a gépen.
Nem értem KDE alatt mért nem, elég zavaró.Update:
Nagy nehezen a virtuális asztalok közti váltás úgy néz ki működik és ha az elsőn van megnyitva és a másodikra megyek, ahol mutatja az elsőn megnyitott alkalmazást is, akkor a kocka is fordul egyet vissza. Csak ezt kitapasztalni, beállítgatni elég macera...[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Na ha lement a marketing, akkor kötekedek kicsit.
Linuxos fájlrendszer is tud töredezni. Olyan nincs, hogy egy fájlrendszer nem töredezik. Pl, ha van 1 giga szabad helyed és egy 500 megás fájlt felmásolsz, majd egy 300-ast és egy 150-est. Nem tudja 1 darabba elhelyezni. Azt csinálják legtöbbször a linuxos fájlrendszerek, hogy nem egymás után pakolják a fájlokat hanem elosztják. Oké egy friss ntfs mindig gyorsabb lesz, mint egy ext. de mondjuk 10000 írás/olvasás után az ext hozza az eredeti sebesség 99.4%-át az ntfs meg leesik felére. Miért? Mert a partció elejáre kezdi el pakolni. Ha törölsz valamit, annak helyét is felhasználja. Függetlenül attól, hogy mekkora fájlt másolsz éppen. A linuxos meg baszomnagy üres helyeket hagynak. Közé betenni egyben simán lehet nagyobb fájlokat 1 darabban. De egy idő után már több darabban tárolja. Mondjuk 8-10-ben. Szemben az ntfs 8-900(0) darabjával.
Ezért mondják, hogy linuxon nincs töredezés. Van, csak nem olyan nagyon. Csak kicsit.
Amivel gallyra lehet vágni egy linuxos fájlrendszert is, az a torrent. Ha nem foglaltatod le a klienssel a helyet előre - lassabb működés - akkor sok torrent letöltés/törlés után több ezerre tudja hasogatni ugyan azt a fájlt.
No mindegy, lényeg az, hogy az xfs-nek van beépített töredezettség mentesítője, de az ext4-nek is. e4defrag néven.
il sole non sorge più ad Est!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ccleaner nincs, de nem is kell. A programok szemetét a csomagkezelő hivatott eltávolítani, olyan csak a legújabb Windowsban lesz.
A töredezettség mentesítés az Windowsos dolog, a Linuxos fájlrendszerek máshogy működnek, a keletkező töredezettséget nagyjából maguktól megszüntetik: [link]
Chekdisk helyett meg az fsck (pl. fsck.ext4) parancssori eszköz van, kb. ugyazt csinálja, de ez jellemzően magától is lefut x indítás vagy idő eltelte után, vagy pl. áramkimaradás után.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
eames
tag
Linuxon (Mint) van töredezettségmentesítés, ccleaner, checkdisk? Vagy kellenek egyáltalán?
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Dluinet #37188 üzenetére
Navigálj az /usr/share/applications mappába és onnan át tudod húzni a gyakran használt alkalmazásokat az asztalra, icewm az ilyen fapad , de cserébe beéri egy P1-essel és kb 10 mb rammal, kb ennyi a különbséggel X-el vagy nélküle.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Fenyő
őstag
válasz Dluinet #37184 üzenetére
De a magyar billentyűzetkiosztás legalább már működik , beta1-ben még azzal is voltak gondok, amíg nem jön ki a végleges én el vagyok a 13.2-vel, bár stabilitási problémák a betával sincsenek, igazából csak ilyen apró-cseprőbb bugok, amúgy amit érdemes még belőni szűz antiX-ban a preferált programok feltelepítése, esetleges tárolólisták felvétele mellett, az a beállításoknál van egy olyan menüpont, hogy advert-block, ez gyakorlatilag egy hosts file-os szűrést csinál neked a kiválasztott szerver listájából, ami ilyen gyenge gépen sokkal kímélőbb megoldás, mint akárcsak egy uBlock is, flashblock pedig alapból települ az antiX-al.
[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
válasz herdsman12 #37179 üzenetére
Nem pont úgy, de felment a driver, van net, onnan írok
Viszont a 90 mp késleltetést nem értem. Ebben van ötletetek?
-
Fenyő
őstag
válasz Dluinet #37182 üzenetére
Sorry, hogy nem teszteltem le előtte a dolgot és húztam vele az időd, de most már tudom, hogy antiXos live képfájl készítés a legacy-grub miatt nem olyan egyszerű mint más kurrensebb disztróknál amiben már grub2 van, mert vagy upgrédelni kell előtte az antiX-os rendszer grubját 2-esre is úgy megcsinálni a mentést róla vagy a fentebb leírt kissé körülményesebb módszert kell alkalmazni legacy-grub esetében.
Amúgy magyarosítás tökéletes már a beta3-ban? A beta1-ben még eléggé alapszinten volt a lokalizáció.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
felraktam 15 perc alatt a béta3-at, tökéletesen működik
smplayer-rel youtube lejátszás "tökéletes" (1300MHz-es celeronM processzoron 720p lejátszás fut, néha akadozva)
böngészés okés
más nem kell második gépnek[ Szerkesztve ]
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
Fenyő
őstag
válasz Dluinet #37165 üzenetére
Na kipróbáltam egy teszt rendszeren és működik a dolog, de kissé körülményes, tehát először systemback rendszertelepítéssel telepítsd fel az antiXot, a Rescatux-al pedig vissza tudod állítani grubot (reinstall, majd update), de ez önmagában még nem elég a feltelepített rendszer bár már tud bootolni, de még nem fog tudni rendesen elindulni mert az etc/fstab és slim.conf fájlt még szerkeszteni kell és bár nem szükséges, hogy legyen recovery módunk a /boot/grub/menu.lst is. Tehát bootolj vissza live rendszerrel és csatold fel azt a meghajtót (pl /media/sdx alá) amire az anitXot telepítetted, utána kényelem végett futtasd a doublecmd-t a menüből root módban (gksu doublecmd), navigálj a felcsatolt vinyó etc könyvtárába (/media/sdx/etc) és közben indítsd el a gparted pl, hogy kiderítsd a partíciók UUID-jét, ha megvagy szerkeszd az fstab fájlt vhogy így;
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# /proc /proc proc defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0622 0 0
#Entry for /dev/sdax (a pacitrió száma amire az antiXot telepítetted) :
UUID=xxxxx amit Gparteddel megnéztél másold ide / auto defaults,noatime 1 1
#Entry for /dev/sdax :
UUID=xxxxx a paertició UUID-je ha csináltál swapot, amit kevés ramos gépen érdemes swap swap sw,pri=1 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom udf,iso9660 noauto,users,exec,ro 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom udf,iso9660 noauto,users,exec,ro 0Ha megvagy mentsd el és térj át a slim.conf fájlba, ahol a default_user sorban add meg azt a felhasználót akit a systembackkel lértehoztál.
Így már mőködőképes a dolog, de a /boot/grub/menu.lst fájl végében a recovery módnál is írkád át az UUID-éket.
Bár a config fájl szerkesztéseket lehet meg lehet csinálni miután systembackkel létrehoztad a rendszert és utána futtatod a Rescatuxot, így megspórolva a mégegy live-os kanyart.[ Szerkesztve ]
-
herdsman12
őstag
válasz agy73p #37174 üzenetére
Szenvedtem vele én is, az itt leírtak alapján csináltam.
lsusb kiírja, hogy mi a tipusa.
Az enyém (TP-LINK TL-WN725N)
Bus 005 Device 006: ID 0bda:8176 Realtek Semiconductor Corp. RTL8188CUS 802.11n WLAN AdapterNálam csak úgy kezdett működni, hogy a Wicd - Beállítások - Általános fül - Vezeték nélküli adapter beírtam - wlan0 és utána reboot.
[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
válasz agy73p #37174 üzenetére
Közben okosabb lettem:
- az OpenSuse indításkor csak késleltet valamit: LSB:AppArmor initialization,
dev-disk-by\x2duuid-a.....(itt rneget betű-szám...device (42, 43...s/1min30s) és megvárja, amíg eltelik a 1perc 30mp és aztán enged indítani.... ezt hogy lehetne kiiktatni?- letöltöttem ez alapján a firmware-eket, de meglepődtem, mert ezek már a lib/firmware könyvtárban voltak.... és mégsem telepítette magától....
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz CPT.Pirk #37172 üzenetére
Alapból stable-el települ, de választható testinggel és siddel is. Belinkeltem a 15-ös bétát is fentebb, csak felelőtlenül/teszteletlenül belinkeltem neki a felfrissített 13.2-es mentésem, ahol kiderült, hogy a grub2-re nem gondoltam (mivel a disztrók nagy többsége azzal jön, így általában nem is lenne gond).
Sajnos ezen gépen más nem fog túl jól futni, még egy Debian LXDE is érezhetően lassabb és ott még a nonpae kernel beállításokkal is bíbelődni kell, míg az antiX alapból nonpae kernelt használ.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
agy73p
senior tag
Kellene egy kis segítség:
Feltelepítettem a Debian Jessie-t, de nincs netem. Egy külső TP-Link usb wifivel használom Korora és Suse alatt is, de itt nem világít a led sem. Tudom, h Debian alatt minden nehézkesebb.... A hálózati beállításoknál bemásoltam mindent a Korora beállításai alól, de nem lehelt belé életet.A másik gondom, hogy az eddig működő Suse a Debian telepítése óta csak félig indul el, aztán a zöld képernyőnél megáll és kész.
-
Apollyon
Korrektor
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem lenne egyszerűbb, ha felrakná az elsején kijött béta3-at a mostani antix isoból? Amúgy Debian testing alapok, ez nem hangzik túl jól.
Nem járna jobban valami népszerűbb dologgal?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Fenyő
őstag
válasz Dluinet #37165 üzenetére
Akkor próbáld ki azt, hogy felteszed grub nélküli rendszertelepítéssel systemback-el az isot egy ext4-es partícióra, utána pedig Rescatux-al visszaállítod a grubot, mondjuk a legbiztosabb az lenne, ha az eredeti rendszerre tennék egy grub2-őt és utána csinálnék róla egy systembackes live képet, csak az kissé időigényes.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz King Unique #37168 üzenetére
Lehet, hogy "lemezek" néven fut magyarul, passzolom, én sosem használom magyarul a rendszert/programokat. Nekem kb. 8 másodpercenként parkolgatta és ugye mindig visszaállt az érték, ezért ki is kapcsoltam az egészet a fenébe, nincs szükségem rá, ha nem használom a gépet, úgyis altatom az egészet.
szerk: de valószínű a lemezek lesz az, feladatkezelőben meg tudod nézni, ha fut, elvileg gnome-disks a folyamat neve, azt hiszem ezzel is lehet indítani terminálból is. szerk2: ja, ez az: kép
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
King Unique
titán
válasz spammer #37166 üzenetére
Ez nem egyenlő, a "lemezek" alkalmazással, vagy ez külön program, amit fel kell rakni? Csak mert én abban ilyen beállítási lehetőségeket nem találtam.
Amúgy ez a fejparkolás is túl van kicsit misztifikálva, eleve 3,5" HDD-knél aggasztóbb, ott kell állítgatni, de WD-nél egyértelműen a saját programjával ajánlott. A többinél meg kevésbé jellemző.
A 2,5" notivinyók közül szinte mindegyik parkol, de azok eleve 2x annyit (600.000) is bírnak ilyen téren és nem minden esetben érdemes belepiszkálni. Én notimban is WD van, de én nem babráltam Win alatt se, mivel annyira nem jelentős az érték növekedése és maga a parkolás valahol egy szükséges művelet. Külső meghajtóknál szaporább nálam, de akkor ott lehet majd kipróbálom ezt a Disk Utility csodát., persze csak adott OS-en belül érvényes ez is gondolom, mert a firmware-be nem tud belenyúlni véglegesen. Hasonló lehet, mint a HDS APM és leállás tiltása opciói.[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz King Unique #37164 üzenetére
Elvileg a gnome-disk-utility-vel tudod állítani az értékeket, de nekem anno az elementary OS alatt nem működött, hiába állítottam be. Azóta talán már javították, illetve talán Ubuntu/Mint alatt megy normálisan, tegyél vele egy próbát.
hdparm-os ellenőrzés ennyi, mint a linkelt hsz-emben is látható: sudo hdparm -I /dev/sdX | grep level
Szerintem nincs tuti megoldás, ami minden disztróval és hdd-vel tuti biztosan, folyamatosan működik, mert a sleepből visszatérve szeretik resetelni a beállítást, visszaállítva az APM értéket 96-ra vagy 128-ra, legalábbis nálam mindig ez volt a notimmal.
szerk: amúgy abban a linkelt hsz-ben lévő megoldással azért volt gondom, mert a rendszer szarul működött (béta volt), így hiába is variáltam a sleep-es megoldásokat.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Ha már fejparkolás, akkor azt mért nem a WD saját tooljával állítjátok Csak az tud firmware szinten bellenyúlni és bootolhatóan kiírva, lefuttatható a wdidle3, illetve az UBCD OS-től függetlenül. Valamint a Red sorozathoz adott WD Red SMART load/Unload utility 3.5" Drive megoldás megy Linux alól is.
(#37158) spammer: ez az 1 sor restart után már nem érvényes, így külön folyamatot kell neki létrehozni, hogy automatikusan induljon, ha jól olvasom. Megvan egy korábbi leírásod is [link], de nekem egy kicsit körülményes volt.
Van erre vmi pontos, egyszerű leírás, ami tuti működik folyamatos jelleggel, több HDD típusnál és disztónál is?
Illetve van HDS Linuxra is, de abban ezeket szerintem nem lehet állítani.[ Szerkesztve ]
-
MKLS
aktív tag
Igaz, ennyire nem merültem bele, viszont szerintem +1Gb RAM sem oldalná meg ezt a dolgot. Itt a Manjaroval van valami gondja a gépnek, mert más disztrók teljesen zökkenő mentesek ezen a gépen és nem azért mert kisebb erőforrás igényűek. Firefox meg hasít Manjaron is, csak nem szeretnék más böngészőt használni, de ez már legyen az én problémám.
-
nagyúr
válasz #21078528 #37157 üzenetére
Régi WD Black- ről van szó, nem kell kikapcsolni a parkolást, éppen bekapcsolni akarom, bőven túl van az 5 évén és 2 éve kinyírta a rossz táp, de vissza lehetett hozni 100/100- ra, csak melegszik erősen. Újraéledése óta arra torrenteztem 1,5 évig, a 600000 park ciklusból még csak 2985- öt használt el.
Ezek fényében jót mosolyogtam azon, hogy csak ártanék neki!
Pont felette van egy újabb WD1003FZEX és a házat nem is lehet frontoldalról hűteni, így ezt a meghajtót akarom kímélni inkább, ennek is elég magas az üzemi hőfoka, de legalább sohasem parkol.
(#37158) spammer Ez elég eccerűnek tűnik!
Köszi a tippeket és bocs az offért.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Fenyő
őstag
válasz Dluinet #37153 üzenetére
Most, hogy mondod tényleg az antiX még legacy grubot használ, míg a Sytemback Grub2-őt (eddig fel sem tűnt mert csak Grub2-őt használó live képet írtam vele vissza ), akkor telepítsd (rendszertelepítés) grub nélkül és utána az antiX control centerben (vezérlőpultban), a System fül alatt a Configure System alatt van olyan, hogy grub repair opció, de akár grub2 is telepíthetsz (ha van neted, wifit wic manager jobb felül van egy legördíthető nyilacska amiből a beállítások nyílnak, ott a vezeték nélkül adapternél add meg, hogy wlan0, amennyiben csak egy hálókarid van, onnantól ha ráfrissítesz a listára látni fogja az elérhető hálózatokat), annak a riperjéről elég sok leírás kering a neten.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz #21078528 #37157 üzenetére
Én kikapcsoltam a fenébe a parkoltatást/leállítást: hdparm -B255 /dev/sdX aztán jó napot. Systemd alatt kreáltam egy service-t neki (/etc/systemd/system/set-hdparm.service), aztán sleep/resume esetére egy scriptet (/usr/lib/systemd/system-sleep/set-hdparm.sh), így bootoláskor és alvásból visszatéréskor is be van lőve a hdparm érték.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #37155 üzenetére
hdparm -S 0 /dev/sdx, ezzel pl. kikapcsolod a parkoltatást.
Ha jól emlékszem 1-241-ig 5mp, 241-251 30p értéket lehet állítani, de inkább olvas utána...
Szerintem -y opcióval lehet folyamatosan altatni, de ennek is olvas utána...
Vagy valamilyen boot szabályt csinálj, vagy a legelegánsabb az UDEV szabály.Egyébként az altatás/felpörgetés témánál semmivel sem tudnál jobban ártani a meghajtónak, szal 3x is meggondolnám, hogy megéri-e...
-
Tim82
félisten
Miért nem bővíthető?
Mindenhol azt írják, hogy 2 RAM-foglalata van, miért ne kezelne 2*1 GB RAM-ot? [link]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
nagyúr
válasz #21078528 #37154 üzenetére
sudo hdparm -S /dev/sdx az értéket hová kell beírni?
Így kéne valahogy, a kis -s nem jó, ha egyáltalán nem használom a HDD- t x ideig?
Ez gondolom rebootig tartó állapotot idéz elő, jól sejtem, hogy valami cron- ba vagy hasonlóba kéne ezt betenni? bocs, de elég gui-manó vagyok a Mint miatt[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #37149 üzenetére
ez most azt jelenti, hogy szívesen!
Akár felrakhatod hamarabb is a .deb fájlt gdebi- vel, ahogy néztem nem nagyon vannak függőségei, amik miatt gond lenne.
(#37148) colomb2 Sorry, nem írtam, hogy KDE- vel telepítettem az Antergost.
Egyébként a gdu- val annyi a gond, hogy két HDD- ből az egyiket nem rakja auton parkolóra, Mint- en a 3.10 verzió van. Jessie- n a 3.16- os már működik jól, de ezt meg Mint-re nem tudom csak úgy felrakni, eléggé le van maradva a Mint, libgtk 3.10- et használ, a gdu 3.16- nak meg minimum 3.12 kéne.Szerinted szeretné a Mint, ha kimozgatnám a gtk alapot alóla? Mégis csak a 3.10 gnome- ra épül az egész. kezd piszkálni a kíváncsiság
Itt már van a Betsy- s 3.14- es, alakul ez.
No, ez elsőre nem egyszerű, minden fájl nyekereg valami függőség miatt libgtk, libgail, vissza kéne menni valami alaphoz, onnan indulni, de ezt nem tudom, hogyan kezdjem.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #37077 üzenetére
Ma kipróbáltam a mintstick pendrive írót és az mintstick_1.2.4_all.deb verzió már normálisan fut, nem terheli a processzort, a Mint 17.2- ben már ez lesz.
H e l p kéne ehhez:
Melyik program van Arch alapra, amelyikkel be tudom állítani a HDD- k készenléti állapotát úgy, mint a gnome-disk-utility- vel így?
Nem GUI- s módszer is érdekel, bár azt nem ismerem, de itt az idő megismerkedni, az Antergost is hasonló célból raktam fel.
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
MKLS
aktív tag
Sziasztok!
Olyan jelenséggel küzdök, hogy van egy régi HP 530 (1.8Ghz 2 magos, 1Gb RAM-os) lapos ami második gép a családban. Manjaro (Xfce) nagyon tetszene, minden működik is flottul kivéve a Chrome-ot. Alapjába véve működik, de pl. egy gmail vagy valami csillivillibb weblap úgy megakasztja (chrome nem válaszol, stb.) hogy még bezárni sem nagyon tudom akkor, mert még az egér sem mozdul, de végülis nem fagyás, mert percekkel később erős izzadtság szag után aztán megembereli magát. 0.8.1-es Manjaro volt az első amit próbáltam anno, de sokáig nem hagytam fent pont emiatt. Figyelem az oldalukat és mindig, ha volt distro frissítés akkor kipróbáltam, de a probléma úgy néz ki állandó. Tudom gyenge a gép a Chrome meg nagyon erőforrás igényes lett, de az elsődleges gép miatti szinkronizációk végett nem szeretnék böngészöt váltani.
Ami az érdekes az egészben, hogy ubuntu alapú disztrókon nincs ilyen. Még Mint cinnamonnal sem, pedig annak a DE-je azért igényli a kraftot. Próbáltam még Xubuntut, Korora 21-et (szóval Feedora alapon sincs gond), most épp Ubuntu Mate van és itt is okés minden. Kiváncsi lennék mi okozhatja ezt, mert ahogy nézegettem, szinte elenyésző az általam próbált többnyire Xfce-s disztrók közötti memória felhasználás. Sőt most a buntuméjt még kicsivel többet is eszik mint az eddigiek. -
Fenyő
őstag
válasz Dluinet #37136 üzenetére
Ilyen gépre antiX való icewm-el (13.2, ami már annyira nem friss, de van egy kb 2 hetes systembackes live mentésem róla felfrissítve belőve P3-hoz, vagy a 15 beta3 is már valószínűleg elég jól használható), alapból kb 50 megát eszik, egy jól belőtt Iceweasellel sem igen megy 300 mb fölé a ramfogyasztás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Dluinet #37136 üzenetére
Egy LXDE / XFCE felületű Linux disztrót kellene nézni a gépre, azok memória fogyasztása kb. 100MB körül mozog, szóval még netezni is simán fogsz tudni vele. A Celeron M proci persze nagyon sovány, a mai weboldalak pont olyan nehezen fognak vele betölteni, mint ahogy most XP-n teszik, ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni.
Böngészőből Firefoxot tennék rá, az jól viseli a kevés memóriás környezetet.
Ha belejössz és megtetszik a Linux világa, akkor később felrakhatsz olyan minimalista disztrót, ami a grafikus környezettel együtt se nagyon eszik több mint 50 - 60 megát.
Nem szeretek Ubuntu alapú dolgokat ajánlani, de kezdésnek talán egy Lubuntut nézz meg. [link]
kovaax: már évekkel ezelőtt is azzal ment a Minecraft, szóval jah.
-
kovaax
őstag
-
nagyúr
a segítségeteket kérném
van egy régi laptop celeron M 1300MHz-es procival 760MB rammal
erre kéne egy böngésző és egy vindows távoli aszat elérés,
internet wifin keresztül oldható megmi lenne erre a megoldás (win XP-t hanyagolnám), hogy tűrhetően menjen, mert a mai böngészők minimum 512MB memóriát elfoglalnak, így a rendszernek nem sok marad
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
agy73p
senior tag
Lehet, hogy csak beállítások adják a különbséget, mondtam, nem értek hozzá, és így azt használom, amelyiket ezért vagy azért jobbnak gondolok. Nagyon élvezem, hogy egyszer ez a disztró, egyszer az a disztro fut....mindenesetre mostanában megint gyakrabban indítom az OpenSuse-t, mint a másikat.
Debiant szerettem volna mindig is kipróbálni, de pár hónapja még nem tudtam feltelepíteni.[ Szerkesztve ]
-
agy73p
senior tag
válasz whbear #37130 üzenetére
Igazad van, siettem, elkapkodtam. DE akart lenni az ED.
-
Edorn
senior tag
Van egy php scriptem, ami egy nagyobb fájlt dolgozna fel. Eddig egy régi tárhelyen legalább félig meddig lefutott: a fájl egy részét feldolgozta, majd megállt, mert kifutott az időből.
Most egy új vps szerveren egy ideig tölt az oldal, majd Internal Server Error-ad vissza... A logban ezt találom:
[Sat Jun 13 11:25:10.567481 2015] [fcgid:warn] [pid 2983] (104)Connection reset by peer: [client 145.236.63.12:63585] mod_fcgid: error reading data from FastCGI server
[Sat Jun 13 11:25:10.567514 2015] [core:error] [pid 2983] [client 145.236.63.12:63585] End of script output before headers: index.phpMi lehet a hiba és hogyan orvosolhatom?
CentOS Linux 7.1.1503 (Core) 64 bit
php: 5.4.16-23.el7_0.3
nginx: 1.6.0-1.14082516.centos7/var/log/httpd/suexec_log:
[2015-06-13 11:25:36]: uid: (10002/valami) gid: (1003/1003) cmd: cgi_wrapper[ Szerkesztve ]
AMD Ryzen 5 5600 3.50GHz AM4, SAPPHIRE PULSE RX 6650 XT 8GB, EX2220 (1920x1080), crucial MX500 SSD, CRUCIAL 16GB Ballistix DDR4 3200MHz, MSI B450 GAMING PLUS | Tárhely, domain: https://nokturn.hu
-
-
lev258
veterán
válasz Anakin007 #37124 üzenetére
Nem erről van szó. A Chromium/Chrome/Opera böngészőkben az NPAPI lecserélése zajlik. Ha ez megtörténik, valószínűleg lesz majd kiegészítő az új rendszerhez is. Linuxon hamarabb elkezdték ezt, gondolom így tesztelik a dolgokat. Elvileg ősszel már Windows-on is ez lesz.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
eames
tag
Újratelepíteném a linuxot (Mint 17.1 mate). Külön van root és home, meg swap. Telepítés közben tudok törölni minden létező partíciót, és újakat létrehozni mint windowsnál?
-
Anakin007
aktív tag
Sziasztok!
Egy régi dolog java plugin installban kérnék némi segítséget. Linux mint rebeca, 64 bit, legfrissebb 64-bites opera, az opera.com-ról letöltve, jre binárisból, "gyári", de abban nem találtam plugint. Letöltöttem a java.com -on lévő 64bites legfrissebb verziót, kicsomagoltam, etc., de nem találtam a system-wide opera dir-ben plugins nevű mappát, se a ~/.config/opera alatt, ahol lennie kéne. Létrehoztam a dir-t, abban ln -s /usr/local/java/lib/amd64/libnpjp2.so ~/.config/opera/plugins/, de nem működik sehogysem. Ugyanezt az állományt symlink-el, a /usr/lib/mozilla/plugins alá, hibátlanul működik a java firefox-ban. Opera-ban kéne, azt használom, de nem találtam sehol a megoldást (linixmint, opera, java fórumokon). Van vkinek esetleg ötlete?
Ha Isten létezne, hinnék benne.
-
camillus
tag
Slackware tapasztalatok?
Más:hogy lehet közvetlenül a kernelt betölteni, bootloader nélkül? Gondolom ugrik a multiboot lehetősége, de gyorsabb.http://i.imgur.com/Ea58ASu.jpg
-
Fenyő
őstag
válasz agy73p #37105 üzenetére
Az beállításbeli különbség lesz, Xfce-es disztrók közül a Manjaro indít el automatikusan a legtöbb dolgot, ill. a panelre is elég sok alkalmazás kerül ami egy gyengébb gépen simán érezhető, de ha ugyanúgy állítgatod be őket és a kernel, X és egyebek is ua, akkor szinte mérhetetlen a különbség az egyes disztrók között, egyedül talán a Debain stable alapúak esznek egy leheletnyivel kevesebb ramot, viszont cserébe a vga-t meg kicsit rosszabbul kezelik, de kb ezek is alig érzékelhetőek, inkább a DE az alkalmazások és beállításik számítanak.
CityBoy007: +1 az antiX-ra, abból is icewm-es verziót nézz, 13.2 (Debian7 alapú) vagy 15 beta3 (Debian 8 alapú) ilyen.Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Tim82
félisten
Akkor sem fog tudni feltenni 64 bites, PAE-only disztrókat egy 32 bites, PAE-t nem támogató CPU-s gépre.
Amúgy csodálatos mindent ennyire szó szerint venni. Még a lehetőséget sem akarjuk megadni, hogy másra is használható legyen az a szerencsétlen noti?
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Vladi
nagyúr
Ha ténlyeg csak letölt, akkor szinte mindegy mit tesz fel. Persze bootoljon be rajta. 1x elindítja, utána gondolom nem áll le napokig, hetekig.
Modnjuk én megkérdezném az illetőt, hogy milyen fájlrendszerre?
De terminálos használat is opció, sőt hosszú távon azzal jár jobban.
-
-
ElGatto
aktív tag
Hi!
Megpróbálom itt is.
15.04 - es ubi van fent a laposon ismerkedési szándékkal...
Érdeklődnék, hogy bekapcsolás után kéri a wifi jelszót majd automatikusan megszakítja a hálózatot. Ez miért jó? Hogy lehet megoldani, hogy ne is kérjen jelszót vagy megadás után ne kapcsoljon szét?
thx -
Tim82
félisten
válasz CityBoy007 #37109 üzenetére
Csak 32 bites és non-PAE procit támogató disztrókat nézz.
A "kb. bármi elmegy rajta" nem egyenlő az "élvezhető használattal". Én legfőképpen az AntiX-ot nézném meg, az eleve 10-15 éves gépekre van kitalálva. Debian-alapú, annak tárolóit is használja, ha jól rémlik.
Ha más disztró, akkor mindenképpen XFCE vagy LXDE felülettel ajánlott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz CityBoy007 #37109 üzenetére
Mennyi memória van benne?
Amúgy kb. az Ubuntut kivéve bármelyiket, egyik se túl erőforrás igényes.
-
CityBoy007
csendes tag
Sziasztok!
Van egy régi IBM T41 laptopom, amit csak letöltésre használok, és az lenne a kérdésem, hogy erre a laptopra melyik Linux-ot lehetne fel telepíteni. -
joecontra
addikt
válasz joecontra #32919 üzenetére
Kis kutakodás után meglett a megoldás.
Az /etc/modprobe.d/ mappába létrehoztam egy forcedeth.conf fájlt az alábbi tartalommal:
options forcedeth msix=1Majd újraindítottam a gépet és a modemet is és úgy tűnik működik ez a módszer.
Aki rákeresne annak kulcsszavak: dhcp, kábelmodem, ubuntu, linux
Üdv,
J -
Attesz
aktív tag
Sziasztok!
Quota állításban kérném egy hozzáértő segítségét.
Köszönöm
Üdv
-
Vladi
nagyúr
válasz Smithy87 #37095 üzenetére
Bármi, ami 5000 fornt és a felett megvehető. Monsjuk 64 bites cpu-t nézz. 1-2 giga ram elég, akármekkora sata hdd. Monitor bill nyilván ami akad.
A tanuláshoz már megteszi, max xfce,lxde,mate felületek közül választasz bármilyen nagyobb disztrót.
-
agy73p
senior tag
Még egy válasz van kérdésedre. Én - teljesen szubjektíven - azt vettm észre, hogy régi gépeimen a legkevesebb "kerregéssel", tehát lemezhasználattal az OpenSuse megy.
Régebben ezt gondoltam, úgy éreztem, hogy a Manjaro villámgyors, de aztán tettem egy próbát, a Kororával hasonlítottam össze, és az simábban futott. Egyszerű teszt volt: naprakész frissítésekkel természetesen - bekapcsoltam a gépet, az oprendszer kiválasztása után rányomtam a stopperre, megvártam amíg betöltött az XFCE, beléptem, Firefox és Chrome/ium elindít, legörgettem a legalsó cikkre, elindítottam a videót és stopper állj. Majd ugyanezt, ugyanazon a gépen a másik oprendszerrel is megtettem, lemértem azt is. Korora és Manjaro is pár másodperc különbséggel megtette ugyanazt a műveletsort, de a Manjaro sokkal akadozottabban hozta ugyanazokat honlapokat, míg a Korora finoman, simán gördült...
Na, és ezek után az OpenSuse-t még egy kicsit finomabbnak érzem, kevesebb kerregés jön a vinyó felől.Gondolom, hogy bizonyos beállításokkal ezen lehet állítani, de én nem értek hozzá és már látom, hogy nagyon mélyen nem is fogok érteni hozzá. Csak használom, ahogy telik tőlem alapból úgy, ahogy azt alapból felkínálja a gép.
Ja, tegnap óta a Razor ED-t használom, tök jó.... és tegnapig még nem is hallottam róla.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz spammer #37101 üzenetére
Ezt értem, de arra voltam kíváncsi, hogy akkor mit csinál, ha mindenféle belépés és pontos kimenet nélkül megadom a parancsot. Amit a fórumtárs meg is válaszolt, de azért köszönöm.
(#37102) bob.zxr : vagyis gondolom a saját mappám, home könyvtár. Köszönöm.
(#37103) colomb2 : csak 1x akartam törölni. De köszönöm az ötletet, ez majd még jól jöhet.
Igen azt tudom, frissen nyitott terminálra gondoltam, ami alapértelmezésben a home, ha jól tudom.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz King Unique #37097 üzenetére
Azt akarod hogy ne is naplozzon vagy csak egyszer akartad torolni? Elobbi esetben ez kell neked, nullara allitva semmit nem jegyez meg. ~/.bashrc-ben egyszerien igy tudod fixalni: HISTSIZE=0
(#37104) King Unique: Csak akkor a sajat mappad ha ott vagy, a ./ az a jelenlegi helyzeted jelenti. Homera igy szoktak hivatkozni: ~ (tilde)
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
BoB
veterán
válasz King Unique #37100 üzenetére
Ez így konkrétan annyit csinál hogy létrehoz egy 1GB méretű fájlt csupa nulla tartalommal abban a könyvtárban ahonnan kiadod a parancsot.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
spammer
veterán
válasz King Unique #37100 üzenetére
Nem kell belépni hozzá, de akkor az of-nál (azaz a kimenetnél) meg kell adnod a pontos elérési utat, hogy hova írja a nullákat.
Például:
of=/media/valami/tempfile
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Forza Horizon 4 Ultimate Edition -t keresek PC-re
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Új, bontatlan Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition PC ELADÓ
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest