- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Facebook és Messenger
- Direct One (műholdas és online TV)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Netflix
Aktív témák
-
DrSoul
őstag
Hallottam vmi FI reléről, ami sok balesetet megelőz (haleleseteket), mit pl. nem üt agyon az áram, ha beleesik a hajszárító a kádba stb.
Hol lehet ilyet kapni, és mennyibe kerül? -
DrSoul
őstag
válasz
spirit007 #47 üzenetére
Ami a gerendát illeti: lehet, hogy igazad van, én is gondoltam ilyesmire, de akkor is kell vami gipsz dísz az átmenetre... de olyat már biztos kapok.
Viszont lehet látni az ilyen luxus lakásokban (bár én nem azt akarok) ilyen áloszlopokat. Azok miből vannak? Nem muszály, hogy gipsz legyen, de mondjuk PVC se. Tehát vmi olyan burkolo anyag, cső szerű, amit rá tudok tenni a fára és fehérre festeni. Szerintem szép lenne.
Ami a kábeltz illeti: itt legalább 50m-rről lenne szó. Most is a Satelit kábele a tetőről így a 4. emeltre kb 10-20m-t vesz igénybe (régi belvárosi lakás). Akkor képzeld a 2-ig, úgy, hogy a belső függőfolyosó felén végig kell vezetnem... Nem tudom, megéri-e próbálkozni, vagy jobb a másik tetőre tenni. Ott is sok kábel kell, de talán nem annyi. Sőt, belóg az utcai ablakból vmi, olyan, mint a parabola kábele, de nem tudom, van-e benne jel. Mert akkor ideiglenesen rendbe lenne (hisz ez a kábel meg az épület homlokzatán megy végig...))
-
spirit007
senior tag
Én a TV-be beraktam egy sima T elosztót (160ft) és az egyik végére rádugtam a falból kijövő kábelt (kb 2m) a másik végébe meg egy 12m-es darabot , amivel a konyhában nézzük a másik TV-t .
Ha a gerenda jó minőségű akkor én inkább felcsiszolnám , majd lelakkoznám .
A gipsz túl mállékony , hogy megmaradjon vékony rétegben . Vagy baromi vastag oszlopot kéne formáznod , az meg több 10Kg és randa ... -
DrSoul
őstag
NA, srácok: én is lakásfelújításnál vagyok. Nem tartozik pont a topic címéhez, de nem kartam újat nyitni.
Mivel a 4. emeltről leköltözöm a 2.-ra, a parabolaantenna nem teljesen ugyanott van (pont a társashát másik oldalán). Tehát: nem tudom, hogy szereltessem újra, vagy hosszabbítsam meg a jelenlegi kábelt. Mennyit bít egy ilyen koax kábel? Már mint hosszban, komoly minőségvesztés nélkül?
Más: építünk galériát. Ennek ugyebár fa tartólábai lesznek. De mivel a galéria oldala/alja burkolva lesz gipszkartonnal (ilyen boltívesen a tartólábak között), ezért nem mutat túl jól, hogy kilóg a fehér felületből a fa gerenda. Beburkolnám a tartó gerendákat(amin áll a galéria). LÉehetne azt is gipszkartonnal, de ugye hasáb lenne (mert ugye szögletes ez a fa gerenda). Szerintem úgy nem szép, jó lenne, ha gömböjű lenne (tehát olyan igazi ''oszlopos''), tehát henger alakú. Nem láttam ilyen burkoló gipszet, amiből egy oszlopot ki lehetne rakni(ráillesztve a fára). Nem is tudom, hogyan lehetne jól ráilleszteni. Be kéne vonni fémdróttall a fát, és ráönteni a gipszet? Vagy venni egy hasáb mintát a gerendából, azt kiönteni gipszből, majd darabonként összerakni (nagyon bonyolult...). Van ötletetek?
Nem tudom, mennyire érthető -
Crion
aktív tag
Simán csinálj egy jo nagy keresztmetszetü kábelcsatornát a falba, oszt kész
-
-
Bazsiii
tag
bocsánat: Bobojsza
-
Bazsiii
tag
Bobijsza:
csak annyit akarok mondani, nem tom mennyi pénzed van, de ha mindenfelé vésetsz a falba, akkor legyen sok, mert egy plain konnektort 2 méterre kétezerért visz el a vszerelő, és ha ide-oda viszed a drótot, akkor jól megkéri majd az árát. Ha adhatok egy tanécsot zsírkrétával rajzold fel a falra mit akarsz, mert a szerelő úgyis elfelejti.
Aztán kalkuláld bele hogy a faladban mennek a víz/csatorna/kémény is, úgyhogy arra is figyeljen a csávó. Nem tudom milye öreg a ház, de ha nagyon, akkor nem ártana tudnod, hogy rabichálós-e a fal (ált. belső válaszfalak), mert akkor aba nem tudsz semmit rakni.
üdv
BAzsiii -
Szalma
őstag
(Kompozik kábel a nevük. Épület automatizálási cuccok környékén kell keresni őket, bár mi Németországból hoztuk (Belden Electronics kábelt). Imhol pár link: http://www.broadbandutopia.com/composite.html, http://www.hometech.com/techwire/combo.html.
Ha minőségi kialakítás kell, egy-két határátlépés nem jelenthet akadályt, de szerintem már itthon is beszerezhetőek.)
Szeretettel:
Szalma -
Szalma
őstag
(WLAN nem túl hibatűrő. Több gép esetén erősen belassul, bár nem munkahelyen ez nem feltétlenül zavaró. Ha van most pénz kábelezésre, kábeleztess.
Villanyszerelőnek: rakja jó messzire a kommunikációs csövet a nagyfeszültségűtől és ha keresztezniük kell egymást mindenképp, akkor csakis merőlegesen tegyék azt. Párhuzamosan 1cm-t se fussanak lehetőleg!)
Szeretettel:
Szalma -
Den
veterán
sztem utp-vel nem érdemes szarakodni, arra ott a wlan, így hogy a falba építteted az utp-t még drágábnak sem mondható a wlan és sokkal rugalmasabb. adsl bekötés kábeleit nem tudod előre beköti, de nem is kell, majd amikor kötik a bekötési ponthoz legközellebb elhelyezed a dsl modemet és a wlan routert.
-
dnacrew
tag
Ha tudod melyik szobában lesz a gép amin megy a net, akkor abba szobába mindeképpen vezettess egy Telefon vagy Koax kábelt. Hogy melyik az attól függ, hogy ADSL(tel.) vagy Kábelnet(Koax) lesz. Ha van másik gép amivel kell hálózat akkor ahhoz ahol lesz vezetess UTP(CAT-5)-s halózati kábelt. Télleg ne rakasd 220V mellé! Ilyen kábelt bármely számtech boltban kapsz és nem is drága. Megszerelik neked olyan hosszúra mint szeretnéd.
Szóval :
-gépek közötti hálózat(netmegosztás) UTP(CAT-5) számtechbolt. Mérd le mert csak spéci (crimpelő fogóval) rakod rá a dugót.
-bejövö kábel:
-ADSL-nél telefonkábel bárhol beszerezhető, érdemes lemérni merre mennyi mert otthon célszerszám nélkül nem egyszerű szerelni.
-Kábelnetnél koax műszaki boltokban beszerzhető, otthon szerelhető dugasz
Koax kell a TV-nek, Rádiónak ezt figyelembe kellene venni!
WLAN: kényelmes, drága (de ez ugye pénztárcafüggő) De ha csak egy géped van akkor semmi értelme, mert az (ADSL vagy Kábel) modemet odarakatod a gép mellé és egy rövid kábellel összekötöd. Ha több gép van akkor van értelme, de ha ugyis csövezik a lakást akkor már inkább vezeték. Feltétele amúgy az eszközök megvásárlása. (wlan-nal nem volt még dolgom hülyeséget meg nem akarok írni)
Szerintem ennyi.... -
j.bravo
addikt
Szalma, te tudsz valamit
Komolyan, le a kalappal. Ezentúl ha kérdezek itt a fórumon valamit, lehet hogy elküldöm emilben is, hátha a topikot véletlenül pont nem látnádHa nem baj.
Komolyan, ez a patch-szekrény a 230V-ra is pofonegyszerű - és mégsem jutott eszembe. És éppen ezért zseniális, ha valakinek mégis eszébe jut!
Tervezek lakásfelújítani már egy ideje (bár mindig tolódik sajna kül. okok miatt); és ezt muszáj lesz nekem is így csinálnom
Nem az enyém a topik, de köszönöm én is! -
Szalma
őstag
(Tehát: csillártól nem a kapcsolóig megy a cső a vezetékkel, hanem egy patch szekrényig. Konnektor/kapcsoló is. Ott aztán úgy kötözi az ember, ahogy szeretné (akár házilag is). Sajnos több cső és kábel kell hozzá, valamit 1-2 plussz alkatrész (pl. patch szekrény).
Kommunikációs hálózatban ugyanez: minden szoba 2 átellenes sarkába rakatsz 3-4 (TV/rádió, UTP, telefon/ISDN, hangfal, stb.) ajzat helyet, kombinált kábelt húzatsz a patch szekrényig és majd ott szétosztod a TV jelét, oda teszed az ISDN alközpontot/NT-t, a szervert, stb.
Az áramot, kommunikációs végpontok bekötését a szolgáltatóhoz előre ki lehet építeni, majd csatlakoznak rá.
Értelemszerűen érdemes sok-sok fali kiállást csinálni a világításnak (középre 1-2, fal mellé falanként 1-2, stb.) és akkor nem fog gondot okozni egy-egy lokális világítási probléma megoldása sem.
Nem kell buta kábelcsatornát bámulni a MATÁV vagy kábeltévé bekötése után.
Stb.
Érthető volt?)
Szeretettel:
Szalma -
Szalma
őstag
(Hát, ha van pénz rá, akkor egy csillagpontos/patch szekrényes elektromos/kommunikációs kábelezést javasolnék. Iszonyúan megéri az árát, ha később máshogy akarod a világítást/konnektorokat elhelyezni/konfigurálni.
De ez drágább a hagyományoshoz képest (x1.5-2).
A kombinált kábeleket (UTP, koax + pár jelvezeték plusszban (riasztó/telefon/stb.)) pedig ajánlom figyelmedbe.)
Szeretettel:
Szalma -
L3zl13
nagyúr
UTP= Unshielded Twisted Pair
FTP= Foil screened Twisted Pair
Szóval az FTP kábel az UTP árnyékolt verziója. Mivel árnyékolt ezért védettebb a külső elektromágneses interferenciától.
Ez elég indoklás ''banyek''?
Vehetsz STP-t (SFTP) is, de az sokkal drágább. (Itt fém fólia helyett fém ''szoknya'' szolgáltatja az árnyékolást.)
Falba vegyél fali kábelt. Ne patch kábelt, mert az sokkal drágább.
A fali kábel nem olyan hajlékony, ezért érzékenyebb, de falba ez is jó.
Márkából az AMP-t ajánlom. Típusból Cat5E-t. CHS-ben ez 5 év garóval 53+FA/m szemben az UTP 36+FA/m-ével. Kisker árat nem tudok. -
L3zl13
nagyúr
UTP helyett tetess FTP-t, az véd valamelyest az elektromos kábelekből és eszközökből származó interferenciától.
-
Pötyi
őstag
Én öreg, rutinos versenyző vagyok én már csak üvegszálat tennék be a falba... Amennyiben üvegszálas tapétával feded be a falat, akkor még gyorsabb is lesz a hálózatod!
-
bkiss
csendes tag
na es ha lehet ne tegye a 220V halozat melle, tudtom szerint a biztonsagi eloirasok 20 cm irnak elo... sem a kabeltevenek nem tesznek jot es az utp kabelnek sem. Na de ha nincs mas kiut akkor muszaly mellertenni, de akkor kell figyelni hogy azt az aramkort ami mellett mennek a kabelek ne nagyon terheljed ...
-
rog
addikt
asl-hez meg a kábelnethez is kell egy egy doboz. (modem) az adsl-hez/isdn-hez kell mégegy, ami neked szépen leossza kétfelé a kintről jövő cuccost. egy az analóg telefonoknak egy meg a modemnek. csinálhatod azt, hogy az előszobából kezdve utp kábelt húzol ki és az összes cuccos ott figyel majd. adslmodem. esetleg a tűzfalgép is
-
bkiss
csendes tag
tegyen be egy UTP kabelt, es egy koaxot... mindenszobabol mindenszobaba
es igy biztos lehetsz hogy adsl, telefon, kabelteve-s internet is el tud majd menni
-
Celszeru ket-harom UTP kabelt kihuzni.
1.:internetnek
2: ha majd valamikor kell, kozponti audiorendszernek. -
vlaci79
senior tag
udv
attol hogy meg nem tudod mi lesz a csoveket be tudja rakni csak azt mond meg neki honnan hova vigye dobozt rak a cso vegere es max uresen marad de jobb mintha kesobb valamit is bantani kene.
adsl a telefonvezeteken jon kabel meg a tv tabelt vinni tovabb ahol lesz a geped -
Bobojsza
aktív tag
Surgos segfitsegre lenne szuksegem.
Holnap jon a villanyszerelo es becsovezi a lakast, oszt huzkodja a kabeleket.
Kerdesem:
Ha internetete akarok es nem telefon, akkor ugye adsl vagy kabelTV.
Ezek milyen kabeleken futnak? Hogy jon be a lakasba? Erdemes-e wlan-t csinlni ? Ennek mi az igenye? Mert akkor ugye nem kene kabelezni.
Elore is koszi'
Aktív témák
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Subaru topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Lightyear - befektetési app
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Újszerű Asus Rog Ally Z1 Extreme 512Gb SSD+Ajándék tok!
- JBL PartyBox 200 használt bluetooth hangfal! Erőteljes hangzás!
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- Az összes minőségi RTX GAMER laptop megtekintéséhez nézzen be hozzánk! Eredeti licencek, antivírusok
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest