Aktív témák
-
biker
nagyúr
szerintem egy 100-as körüli tutter lesz a kettő. de miért kell kitenni a másikat?
lényeg, hogy indulj ki abból:
- szabványos mérőhely kialakítás (ez esetben 2db)
- 2x plombálás
- 2x igénylőlap kitöltés, egyebek
- 2x vezetékelés újra
én a régi mellé tennék egy dupla szekrényt, bele a két órát+kapcsolóórás vezérlő
aztán majd kiderül, hogy pl a kapcsolóórát neked kell e fizetni -
biker
nagyúr
ezen nincs mit érteni...
- ha egyszer hivatalosan lekötötték az órát, csak pénzért kötnek vissza hivatalosan
- ha azért mert életevszélyes, akkor bonyolultabb
- ha a felújítás meghaladja a hálózat 70%-át, az egészet fel kell újítani, és ÉV mérést kell végezni.
ez a hivatalos...
nem hivatalosan meg tudod te is -
biker
nagyúr
nézd, az elektromos vezetékek állapota nem viszonyul a komfortfokozathoz.
feltétele, hogy LEGYEN áram, ha nincs, nem lehet összkomfortos.
amugy rossz hír: ha kikötteték, mert életveszélyes, akkor most ki kell fizetned újra a bekötési díjat az ELMŰ-nek, aki természetesen csak és kizárólag akkor köt rá a hálózatra, ha azt a villanyszerelő cég a megfelelő nyomtatvnyon igényli, és aláírja, valamint egy érintésvédelmi mérés jegyzőkönyvét csatolja esetleg
ja, és ha kekeckedősek, akkor az uj szabványnak megfelelő méretű és kivitelű szekrényt szereltetnek fel majd az órának. -
biker
nagyúr
igen, a szólásból az jött le, hogy nem teszik be, mert jól van földelve.
bár megjegyzem, ezt gondolom méréssel nem támasztották alá, csak hogy a vezeték vége be van kötve
vagy jöttek egy vállra akasztható műszerrel, amit rákötöttek a betápra, és megmérték?
IP védelmi osztályokról keretekben beszélt a kolléga már
szóval arra figyelj, hogy a kád vagy zuhanytálca szélétől 60cmre, körben, és felfelé 2.25m-ig nem lehet sem kötésdoboz, sem dugalj, sem kapcsoló, kivétel a bojler csapfedeles IP44 dugalja.
ezen túl van a 3. zóna, ide már szerelhetnek több mindent is. -
hezso
aktív tag
Az IP az egy ilyen szabvány féle, a készulék védettségi fokozatáról ad információt.
valami ilyesmi a jelölése IPxy
ahol az x: szilárd testek elleni védettség, 0...6-ig, 0 az semmi védettség, még a 6-ba még a sima por sem tud bejutni.
ahol az y: folyadékok elleni védettség, 0...8-ig, 0 az semmi védelem, 1. az eső ellen véd, és így sorba. A 8-ast nyugodtan vízbe is rakhatod.
Tehát az IP20-as dugalj az védve van 12mm-nél nagyobb testektől, és eggyáltalán nincs védve víztől, vagy más folyadéktól. :) -
biker
nagyúr
ahha, értem, nincs kedvük betenni.
okés
utálom az ilyen barmokat.
kérdezd már meg tőlük, hogy ha minden jól le van földelve, akkor a zárlatos eszközt megérintve a jó földelés felé habtasteden átfolyó hibaáramot mi érzékeli, és oldja le?
mert a jó földelés csak a jó védöföldelésű eszköz jókis testzárlata ellen véd.
mert ekkor a zárlati áram direktben a földvezetéken távozik, leoldva a 10-16A megszakítót.
azonban egy kettős szigetelésű hajszárítón, ahol nincs föld, ha lenedvesedik, és kézbefogod, akkor rajtad keresztül záródik az áramkör, és 50mA-nél halálos, a bizti meg 10-16A, ami 10.000-16.000mA
mellesleg szólj nekik, hogy felújítás esetén, amennyiben a felújítás meghaladja a teljes hálózat 70%-át, új szerelésnek minősül, és teljes mértékben az új szabványok betartása kötelező.
és jelezd feléjük, hogy az MSZ 2364 előírása szerint a fürdőszobák 3.sávjában is csak olyan villamos berendezés szerelhető, amely maximum 30mA hibaáramú védőkapcsolóval védett.
a 2. sávba meg nagyjából villanybojleren kívül semmi (IP X4 vagy nagyobb védelem)
ha ezek a dolgok üveges szemekre találnak, sürgősen keress fel egy felülvizsgáló céget, aki ellenőrzi, nincsenek-e olyan kis hibák, mint nálunk pl, 2. sávban IP 20-as dugalj... bár legalább védőkapcsolót tettek hozzánk, szóval nem halnék meg, ha rálocsolok, de akkor is botrányosan hibás szerelés -
biker
nagyúr
nem, nem csoki
ez egy ügyi eszköz, kis pici elemek, mint egy kocka egy tábla csokiból, és egy körmös rugós elem van benne.
a vezetéket csak beledugod, és kész.
25A-ig jó az alapmodell, és kb 15G gyorsulást bír.
oldani csavargatással lehet.
van 1.5-2.5-4-6mm2-es vezetékhez, vegyeshez is, 2-8 elem mélységig.
boltban megmutatják majd. -
biker
nagyúr
szerintem, így hasra, megjegyzem, a lehető legkevesebbet kiviteleztem, inkább gépszerelésből, és ipari berendezésekből élek meg, jobban fizetik
ja, meg felülvizsgálok
lássuk:
- ezek textil szigetelésű vezetékek? akkor MINDET csere!
- igen, megéri elmenni kis-nagykerbe, áll. elektro profi tűrhető, meg a mile, de fene tudja.
kisvárosi villanyboltban a legjobb, ne restellj kimenni pl ide dunaharasztiba, soroksárin a BP tábla után 1000m a villanybolt, és olcsó.
- egy csupasz elosztótábla 2-4ezer, ebbe kell 2-3 kismegszakító, ~1000/db, FI relé nem tudom, párezer szintén. ja, meg nullasín és föld-sín
cakk pakk szerelve-sszereletlenül 15k körül.
- kapcsolók darabja típustól függ, 1000 alatt megúszható, vigyázz, prodaxnál 700.- a kapcsoló, +2-300 is lehet a keret! ez adja a színét.
védőcső métere, passz, ugy 150körül lehet szálja, ami ~2.5-3m
kötésdoboz 10.- tól a normális minőségű 250forintosig terjed.
dugaljak, javaslom a 10db duplát, a 20 szimpla helyett, mert a cső meg a vezeték is számít
3eres kábel felejtsd, max a boylert kötni jó lesz, nem ehhez találták ki.
50nm-re én kezdésnek vennék 150m fekete, és 100-100m kék és zöldsárga, 1.5-ös réz vezetéket, úgy 15ft lehet métere.
ha kimarad, jó lesz virághoz, ha kevés, mehetsz vissza
antennát mérd le, mert a jó koax métere sokszáz pénz, nem éri hasraütni
kell még valami? fene tudja, doboztető, gipsz, ugy 10kiló
ja igen, kötőelemek.
WAGO gáztömör kötőelem, darabja ugy 20Ft, 3-4-5-6-7-8 vezeték mehet bele, tehát jó, gyors, pontos, szép.
ne szigszalagozzatok.
üdv -
biker
nagyúr
a ''mi a teendő''-n azt értettem, hogy az első áramütés az ismeretlen új érzés, és jobban megijed, lemered, mint kéne.
akit meg már ért, az már akkor rántja a kezét, ha csak megszúrta a vezeték végén a sorja
remélem így jobb.
és igen, keresni kell egy dobozt, amiben van 2-3 biztosíték, mert kellene lennie.
csak az egyszobás bérgarzonokban spórolták le tudtommal.
bár ott is kötelező lenne...
és nem kell minden áramkörre, világításra senki nem tesz, csak dugaljra, fürdő áramkörére meg ma már kötelező tenni. -
biker
nagyúr
csak azért nem elég neki, mert sokkal vékonyabb a bőre, és nagyobb a víztartalma egy gyereknek, amitől jóval kisebb az ellenállása, ergó nagyobb áramok tudnak rajta folyni, ami elősegíti elhalálozását.
És mellé jóval érzékenyebb is rá
statisztikailag a legtöbb halálos áramütés az első áramütés, mert nem tudja, mit kell tenni
ha meg elvágja a vezetéket, szerencsés lehet, mert esetleg hamarabb zárlatol, mint agyonütné.
Mellesleg ha igazi borzalmakat akarsz, van egy olyan könyv, amit nekünk ajánlottak, 117 villamos baleset a címe, egész extrémek is voltak benne, mint a gyerek talált egy levágott MZSL (lapos zsinórvezeték, kvázi a kis kéteres lámakábel) dugvillával, és doktorbácsisat játszott. aztán meghalgatta a konnektort
SOHA nem mondhatod, hogy ''eléggé'' elővigyázatos vagy.
De ezt a kishúgod esete is bizonyítja, hiába a dugó, ha van egy olló -
biker
nagyúr
villanyóra egyfázisú, az oké, de akkor is kell egy elosztótok legyen, bár ősrégi bérházban, lehet, lespórolták.
akkor egy darab.
GYEREK MEGHAL TŐLE, NEM ELÉG VÉDELEM!!!
felejtsd el, vakdugó.
átlag ember 20-50mA tartós elviselésére maximumálisan limitált, már halált okozhat, de ze az eszköz 30mA-nél kevesebb mint 0.1 sec alatt lekapcsol, tehát megvéd.
De egy gyerek ettől már meghalhat! sokkal kevesebbet bír. -
spirit007
senior tag
Én a TV-be beraktam egy sima T elosztót (160ft) és az egyik végére rádugtam a falból kijövő kábelt (kb 2m) a másik végébe meg egy 12m-es darabot , amivel a konyhában nézzük a másik TV-t .
Ha a gerenda jó minőségű akkor én inkább felcsiszolnám , majd lelakkoznám .
A gipsz túl mállékony , hogy megmaradjon vékony rétegben . Vagy baromi vastag oszlopot kéne formáznod , az meg több 10Kg és randa ...
Aktív témák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Politika
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nők, nőügyek (18+)
- AliExpress tapasztalatok
- Gumi és felni topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- League of Legends
- További aktív témák...
- ZBook Power 15 G9 15.6" 4K IPS i7-12700H RTX A1000 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- DELL PowerEdge R620 10xSFF 128GB ECC RAM
- XPS 15 9530 15.6" FHD+ IPS i9-13900H RTX 4070 32GB 1TB NVMe ujjolv IR kam gar
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 7900XTX 24GB Videokártya!
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest