Új hozzászólás Aktív témák

  • saen

    veterán

    válasz freelanced #65119 üzenetére

    Orsókról általában:
    25-30k-s orsók azok jellemzően elég vackok, vagy nagyon vackok attól függően, hogy mit választasz. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet olyat venni amivel elboldogulsz, inkább arra szeretnék rávilágítani, hogy ebben a kategóriában csodákat nem kell várni. A jó hír az, hogy az orsók terén 20-30 éve nem volt komoly innováció, csak apró hasznos fejlesztések, illetve kisérletezések új anyagokkal. Ez olyan szempontból előnyös, hogy minden orsógyártó tud már használható orsót gyártani ha akar, mert egy egyszerű alap szerkezet titka mindenki előtt ismert. Lehet kicsit nehéz lesz, lehet nem fut olyan simán, mint egy nullával többe kerülő társa, de működni fog. A probléma ott szokott kezdődni, hogy sok gyártó nem akar tartós szerkezetet építeni és sok orsót nem csinálnak meg rendesen. Ezeket kell valahogy kikerülni, de ma már rengeteg gyártó van, folyamatosan változik a termékkínálat, egy orsó max 2-3 évet van a piacon, borzasztó nehéz követni, hogy melyik vacak és melyik nem.
    Nyeletőfék: én személy szerint nagyon utálom több okból is. Egyrészt sokat ad a súlyhoz, másrészt a bonyolultsága nagyon megnehezíti a karbantartást. Emellett az összes olcsóbb tipusra jellemző egy bizonyos alkatrész ami hajlamos törni, mert silány minőség, szervizesek szoktak erre nagyon panaszkodni. Emellett szerintem tök felesleges, mert egy sima első fékes orsónak is ki tudod engedni a fékjét ha erre van szükséged.

    Bot ajánlás: mivel kezdő vagy, szinte kizárt hogy olyan cuccot tudjál venni ami hosszú távon is bejön, mindenképp olyan márkát/tipust ajánlanék amik nagyon népszerűek. Ezeket később ha már pontosabban tudod mit akarsz simán el tudod adni minimális buktával, illetve nyugodtan vehetsz használtan is. Volt már sok konkrét ajánlat, ezekkel szerintem nehéz mellélőni. Kerüld az exotikus tipusokat, mint pl okuma feeder, mivel nagyon kevesen ismerik.

    Orsó ajánlás: én nagy híve vagyok az aliexpresses orsóknak, legolcsóbb használható megoldás feederre a Tsurinoya NA 5000. Ez egy 30 USD-s orsó, korrekt belsővel, ezzel el lehet horgászni minden probléma nélkül, max egy kis hézagolás és átkenés kell neki ha kifogsz egy kevésbé jól összerakott példányt. Itthon is lehet időnként kapni easyfeedernél, kicsit drágábban, cserébe nem kell várni sokáig a postást. Ha semmiképpen sem szeretnél kínai márkát akkor én az angol márkákat javaslom, többen elég jól ismerik a kínálatot itt. Ők is kínában gyártatnak, de talán kiválogatják a normálisakat, de ezt cserébe felárért teszik... A Daiwát amit említettél nem ajánlom, Daiwa orsót olyan 100k alatt meg se érdemes nézni... Ők nem tudnak normális olcsó orsót gyártani, drágát meg ne vegyél kezdésnek.

Új hozzászólás Aktív témák