-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
Ma a lányommal kiégettük a "smokit" legalább így leteszteltük mennyire vetemedik a hőtől, de semmi, minden szépen egyben maradt és nem hajlott meg az ajtó sem, megérte a plusz merevítés és hogy nem hegesztettem végig az ajtót Alaposan felfűtöttük, minden elkékült de a festék alig akart leégni, bitang jó anyaggal festették le harminc éve a gyárban.
Nagyon jól bevált a Franklin féle kémény csatlakozás, igaz sok meló volt vele de nagyon megérte. Gyönyörűen cirkulál benne a fűst, a második képen látható is kép 1. kép 2.
A Feldon calculator túlságosan alulméretezi a füstcső és a levegő járatokat, háromszoros keresztmetszetű és kétszer olyan hosszúságú füstcsövet raktam mint amit a calculátor számolt és így lett tökéletes. Aki offset smoker -t épít az figyeljen oda mert a kis méretezés komoly problémákat okozhat, persze ez a reversere is ugyan úgy vonatkozik.
Aki reverse flow építésre adja a fejét, annak érdemes hasonló kéménycsatlakozást készíteni, szerintem klasszisokkal jobb benne így a sütés, szépen körbe járja a fűst a húsokat.[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
Szuper! Jöhet az első sütés!
Ma lazac filét sütöttem az enyémben de katasztrófa ez a sütő. A két vége között (hosszú volt a hal) 30° különbség volt. Mostmár biztos, hogy nem volt jó ötlet a sütőteret a tűztérre ráültetni... Pedig terveztem komolyabb sütéseket is de szerintem elhalasztom. Ebben a kotlában nem sok értelme van[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Nem értem hogy mi a hiba nálad, mi van azzal a sütőtér tűztérre való ültetésével Ha nem is fényképet de legalább valami rajzot készíts már. Szerintem kitudunk okoskodni valamit, nem kell azért a sutba dobni azt a reverset Amúgy némi kis hőkülönbség így úgy is lesz, de szerintem letudnánk csökkenteni olyan 10 - 15 fok köré az eltérést és az már szerintem jó
Az enyém jól berozsdásodott a kiégetés és mosás után és maradt rajta festék is, pedig lekékült az acél úgy megmelegítettem Ma befújtam tűzhelytisztító habbal és utána forró ultrás vizes 60 -as csiszolópapírral kézzel átcsiszoltam a belsejét, így már tiszta. A végén gázperzselővel jól felmelegítettem és átkentem étolajjal, kívül belül. De majd az első sütéskor felmelegítem 300 fokra és bedörzsölöm marha fagyúval, mint a texasi pit masterek kép1. kép2. kép3.
Még messze az első sütés (füstölés) sajnos, de remélem grillként mihamarabb tudom majd használni. -
gu007
aktív tag
Teccik a sütőd!
Szerintem nagyon bent van a tűztér a sütőtérben.
Jól néz ki az enyém is de valamiért szimpatikusabb egy szekrény szmóker. Ezzel már nincs is kedvem nagyon foglalkozni. Tarját még megsütöm benne az elfér kis helyen és ott tudok hőmérsékletet stabilizálni. Tegnapi sütés csak szenvedés volt.
Eddig almafáva füstöltem tegnap meggyel. Érződik a különbség, ebből kevesebb is elég lett volna.[ Szerkesztve ]
-
-
Úgy rémlik te reverset építettél. Nincs túl közel a rács a platehoz? Használsz-e vizestálat? Probálj kisebb tüzet csinálni, és ha nem fával fűtöd végig, akkor füstölöfát csak az első másfél két órában használj.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Azt a 7-8 centit keveslem, a plate a kazánfelöli oldalon ott cirka süt. Franklin az ipari méretű offsetjeiben a sütő első harmadába nem pakol semmit, akkora ott a hő. Egyébként meg kb 130 fokon süt, ami még épp határeset. Bár ő tisztán fával fűti a nagy sütöit. Bár az mind csak offset. Probálj betenni a plate és a rács közé egy tál melegvizet.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Aha már értem és látom mi a gond, bakker az tényleg nagyon lent van De szerintem orvosolható, gondolom nem akarsz méregdrága perforált plat lemezt venni, amúgy szerintem nem ér annyit házilag jobbat csinál az ember. A platni és a rács közé tegyél még be egy plusz lemezt, nem kell végig max a közepéig, az szerintem megoldja a gondodat, ha kicsi a hely emeld meg egy kicsit a rácsot.
Valahogy így mint a képen, nem fontos fúrni, akár flexel is bevághatod
Én is hasonló faszéntartót akarok majd csinálni a grill funkcióhoz. -
lemmy71
Topikgazda
Igaz hogy a nagy átlag olyan mélyre teszi a fire box -t mint ahogy te tetted, de nálad szerintem a fő baj hogy maga a tartályod átmérője kicsi. Szerintem ha magasabbra tetted volna a fire box -t és a tetejétől számolva 5 - 7 centi mélyen vágtad volna ki a fűst alagutat akkor már jobb lenne a helyzet. Mert úgy nem kapná a tartályod azt a hirtelen hőt és lángot, én is így tervezem hagyok egy 5 centis részt ami felfogja majd a lángokat.
Tudom hogy kegyetlen meló, de ha van nagy flexed és jó pár korongod akkor én levágnám a dobozt és legalább a tartály feléig engedném és vagy betennék egy 5 - 7 centi széles acélt lángfogónak, vagy maga a platét alakítanám át hogy a belépő résznél lenne egy nagyobb szög hajtás. hasonlóan mint a képen.
Bár így utólag belegondolva, lehet hogy elég lenne csak a platé - d elejét kivágni és egy dobozt vagy egy lemezt cirka 45 fokos szögben behegeszteni, az megfogná a lángokat és a hirtelen hőt is. Talán ez egyszerűbb megoldás és nem látszódna az utólagos beavatkozás sem
Nem kell elkeseredni hogy elsőre nem sikerül a smoki, szerintem az enyém is alaposan pirítani fogja a húst és kell majd módosítani, de a végén csak összejön majd a tuti szerkezet -
gu007
aktív tag
Köszönöm a segítséget, de már elengedtem ezt a sütőt. Kisebb húsokat meg lehet benne sütni ezért ezt a szezont már kihúzom ezzel. Elkezdtem a szekrény szmókerral foglalkozni. Vizes edény már megvan hozzá leadtam a szükséges lemezekhez a rendelést. Vizes edény méretéből kiindulva elég lesz az 500 mm magas sütőterű is. Kis kompakt lesz 1méter magas (plusz kerék), könnyen lehet majd széken ülve szabályozni
-
-
gu007
aktív tag
Ezzel sem egyszerű a hőmérséklet tartás. Eléggé sokat kell állítgatni. Majd csinálok képeket.
Guru kb egy ventilátor ami szabályozza a beáramló levegő mennyiségét és ezáltal stabilan tartható a hőfok. Hosszú sütéseknél ideális. Meg kell buggyantani szénnel a tárolót (begyújtani ) és a többit intézi a guru. Hőmérő a sütőtérben és az alapján szabályozza a ventilátor sebességét. -
-
lemmy71
Topikgazda
Hát én teljesen másra gondoltam (magyarul ez egy termosztát ami szabályoz egy ventilátort) na de most már ezt is tudom, igaz én más néven láttam ilyen szerkezeteket (igaz így visszagondolva volt már szó a topikban erről a guru -ról )
Én megmaradok a klasszikus smokernél, semmi elektromos cucc nem lesz benne, max egy hőmérő, ha tele pakolnám minden kütyüvel akkor már ennyi erővel bent a sütőben is megsüthetném a húst[ Szerkesztve ]
-
-
Precorus
tag
Hali!
Elkezdtem szemezni az obis grillezővel.
Ezeknek kell valami rendszeres karbantartás? Arra emlékszem, hogy 1. alkalommal le kéne kenni olajjal a rácsot, de ezen kívűl valami? Örülnék ha kisegítenétek pár tippel/akiknek van, leírnák a tapasztalatokatKönyvtár == Old-school Netflix
-
-
Precorus
tag
Hmm. Még gondolkodom rajta, de egyre jobban hív magához
Zománcot én nem láttam benne. A felső zöldséges rács rozsdamentes, a faszén feletti pedig öntött. Ami ott állt (már pár éve gondolom) kirakva-összeszerelve, azon egy pár rozsdafolt(öntvény rácson) látszódott.
Faszén tartót nem nézegettem. Viszont a húsrács valahogy mintha vékonynak tűnne.
(A kéz méretaránynak van ott, megvizslattam a nagytesóját is. Azt hittem alig adnak valamit +20 rugóért, aztán francokat, hatalmas az a dög )Könyvtár == Old-school Netflix
-
bajnokpityu
félisten
válasz Precorus #925 üzenetére
nekem a váza oldalt rozsdál egy picit.
amúgy nekem is sok finomat sikerült rajta készitenem, igazából az a jó benne, hogy nem kell nagyon sok energiát beleölni, hogy oké legyen a kaja.lassú, kis hőfokos, stabil tüzet meg kvázi lehetetlen csinálni vele. szóval BBQ az kizárt, de szerencsére nem kamuznak, ez sima grill cucc.
eladó topping dac
-
válasz Precorus #925 üzenetére
Többen forgalmaznak kinézetre hasonlót, van amelyknél az öntvényrács zománzos. A felső rozsdamentes neve melegentartó rács. Az udsemben az 56cm-es rács kb olyan anyagból van mint a felső melegentartó rács. Ahhoz képest az az öntvény atom biztos.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
válasz bajnokpityu #926 üzenetére
Hát nézd, a legkissebb, tán 35 cm-es Tescos gömb grillben is tudok bbq-t sütni, nehogy már egy ekkora batárban ne lehetne. A tűzrakó egyik felébe rakod a faszenet rá a parazsat 2/3 szén - 1/3 parázs arányban, rá annyi füstölöfát ami az első 1-2 órában füstöl majd. Mellé egy akkora fém tepsit ami a maradék helyet kitölti. A sütörácsra a parázs fölé teszel egy vizestálat 2-3 liter forró vízzel. Az üres tepsi fölé meg rakod a berubozott húst. A lenti tepsi a lecsöpögö husnedvek összegyüjtésére kell. A levegövel és a parázstartó magasság állításával meg beállítasz egy 110 - 130° közti rácshőt. Szóval sima ügy a bbq setup.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
bajnokpityu
félisten
mármint aránylag kevés molyolással, aránylag stabil hőfokon.
az alapterület felére sztem nem fér fel sokkal több, mint fél kg szén, ami nem fog 4-5 órán át fix hőfokot adni. és ebbe a cuccba sütés közben még szopó is rátenni új szénadagot.de félre ne érts, grillezni nagyon baba.
eladó topping dac
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #925 üzenetére
Így már vágom hogy milyen is,azzal a vékony öntvény rácsal majd vigyáz, mert ha elejted akkor törik mint a ropi Azt felesleges "olajozni" első sütés előtt mosd le forró ultrás vízzel majd jól befűtesz és lehet rajta sütni. A rozsdafoltoktól nem kel megijedni az öntvényen előfordul ilyesmi, de első sütés után úgy is telemegy forró zsíros szafttal és utána már nincs esélye a rozsdának
Amúgy tényleg elég nagy, jó pár szelet tarja elfér majd rajta, voltam az obiban én is de itt csabán nincs most ilyen, úgy látszik elkapkodták -
Precorus
tag
Ja, nevekkel néha bajban vagyok, általános probléma hogy mást mondok , többiek meg néznek hogy 'wut?'
Akkor ezt az öntvény rácsot drótkefézni sem kell?Ez nagy? Mutatom a nagytesóját.(34 vs 55 ezres )
Hm, így képen nem is látszik. A szög is más, de csak mert ez olyan magas hogy nyújtózkodnom kellett már. Élőben nagyon markáns a különbség
Remélem kivehető nagyjából a vastagság.
Amit elfelejtettem kitalálni, hogy ebből hogy veszed ki a hamut? Lapátolni kell?
LIDL faszén(/brikett) beszerzésén gondolkodtam, 2,5 kg 6-700 FT. Csomagoláson keresztül úgy tűnt nagy darabok vannak benne. Valaki próbálta már?
Könyvtár == Old-school Netflix
-
válasz Precorus #931 üzenetére
Lidl faszenet biztos nem veszek jó ideig. Két hete vettem egy zsákkal volt benne nagy is de kb a fele az törmelék és por volt.
Van az a cég Pestlörincen, talán BlackRock névenen árul faszenet 10 kg/3700 Ft. Azt akarok majd venni.Amikor sütés után tisztitod nem árt egy fémdörzsi. Egybként több helyen árukják más néven más ráccsal más áron, nézz körül és amelyik jobban bejön.
A hamuról fogalmam nincs, tán oldal ajtó és seprű és lapát.
[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
válasz bajnokpityu #929 üzenetére
Miért? Leengeded a parázstartót kinyitod az oldalán az ajtót, és pakolod.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Ezt a fajtát vetted, nekem ezzel még nem volt gondom, aránylag nem is olyan kis darabos és elég sokáig ég. A jó múltkorában akciós volt, vettem is 5 csomaggal. Lehet valami gyártás végét fogtál ki amibe beleseperték a port is, én anno a tescossal jártam így szinte egy zacskó szénport kaptam, de a következő zacsi már jó volt.
(#931) Precorus
Én egy réz drótkefével szoktam megdörzsölni sütés után a rácsot, utána forró ultrás vízzel lemosom. Az öntvény rácsot az első pár sütés után finoman mosd hagy maradjon benne egy kis zsír, úgy tuti nem jön ki rajta a rozsda, de ha itt ott besárgul az sem vészes
Visszatérve a faszénre, én is lidlis használok a kis grilbe, eddig nem volt vele gondom
Bár az a BlackRock biztosan jobb de itt a közelemben nem árulnak, csak rendelésre van.
Úgy volt hogy én is kipróbálom a hosszú hétvégén de elfelejtettem megrendelni, úgy hogy marad a lidlis
kk831228 és gu007 fórumtárs is használt már blackrockot, úgy nyilatkoztak hogy jó az anyag. -
kk831228
addikt
válasz Precorus #931 üzenetére
Black Rock elég jó cucc, faszén nem brikett, vannak benne nagy darabok is de nagyon jól ég és tartja a hőt sokáig... Valamiért nekem befullad 6-7 óra után, de nem a szén miatt, nem kap elég levegőt a tűztérbe szerintem... Ahogy kiveszem, megkapargatom, kap levegőt egyből feltámad... Lehet úgy kellene begyújtani, hogy megfelezni a tűzkosarat és csak a felébe rakni a begyújtott parazsat, a másik felébe meg lenne a szén... Az a baj amikor leég valenmyi, akkor alulról már nem nagyon kap levegőt és hajlamos "befulladni... "
Olyat is láttam hogy a tűzkosár közepébe bele volt állítva egy kifúrkált vastagabb cső, lehet egy olyat kelleme megpróbálni... Mert akkor belülről is tudna levegő jutni a kosárba...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
Precorus
tag
aztamindenit, ezekkel már ölni lehet
Tegnap megvettük & összeraktam a jaxont, csak 1 alátét hiányzott az ajtónyitó karról, majd be kell szerezni. Ma meg is ejtettem a tesztet, jó ez a grillező
Csak nem vagyok rácsokhoz szokva. Meg kicsit korán raktam oda a húst, nagyon gyorsan megpirult. Bár én így szeretem, anya hangot adott annak, hogy ő meg szaftosan szereti
Az idei legnagyobb tervem asszem a marhahúspogácsa, és házi buci. Addig még kicsit ki kéne tapasztalni a működését.Könyvtár == Old-school Netflix
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Precorus #938 üzenetére
Dobhatsz majd egy két fotót működés közben
Visszatérve a húspogácsára, annak érdemes beszerezni egy vaslapot olyan 3 - 4 mm kazánlemezből és nem árt ha van egy kis pereme hogy ne folyjon le majd a szaft és a buci is úgy finom ha megmelegíted a forró szaftos vaslapon
Hasonlóan mint a képen, igaz nagyon sokan rácson készítik, de úgy száraz lesz a pogácsa és a finom szaft is lecsöpög.
Van egy új zélandi ismerősöm, ő mondta hogy ott nagy divat a tűzön sütött húspogácsa (angus) ott a sajtot füstölik faszénfelet az angus -t pedig keményfán nyílt tűzön sütik.[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
válasz Precorus #938 üzenetére
Ma sütöttem marhahúspogácsát, életemben először és szerencsére jól sikerült, jó szavtos maradt. Szénből annyi fogyott ami belefért a begyújtó kéménybe plusz pár darabot még tettem hozzá. Ezen kisütöttem 12 pogácsát, kettő csomag bacon-t , bucikat megpirítottam és még sajtot is bírtam sütni rajta. Jól bírja a black rock. De holnap lesz az igazi próba, pulled pork készül majd.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Egyszerűen csak a platére tetted a húst vagy a rácsra
Ja azt hittem hogy a smokiban csináltad
Te keverted a húspogácsát, nincs valami különleges recepted, te közel vagy a határhoz a szerbek nagyon értik ezt a pogácsát. Nekem a gyengéim a szerb grilles ételek, de lehetetlen kihúzni belőlük a recepteket[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Aki szereti fokhagymás ízesítést grillezve, annak ez ízleni fog borsos fokhagymás karaj ez is valami szerb nemzeti étel de az eredeti neve most nem ugrik be
-
gu007
aktív tag
Szmókit nem akartam felfűteni, de így utólag látva azt kellett volna. Sok lecsöpögő szaft kioltotta a faszenet. Sütés vége felé eléggé küzdelmes volt, hogy kész legyen minden. Legközelebb a platén sütök, köszi a tippet. Pogácsát készen vettem, járt felénk a Hortobágyi Angus autója. Minden pénzt megér az a pogácsa. Majd ha javul a vírus helyzet és kedvem is lesz, lehet átugrok a szerbekhez egy kis alapanyagért. Receptet nem tudok, de majd érdeklődök hátha tud valaki
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Ezt a "Hortobágyi Angus" autót nem ismerem még nem is hallottam hogy van ilyen, csak ezt a "fagyis" kocsit jelzi a kutyám már egy kilométeres távolságból
De majd érdeklődök a haveroktól hátha valaki ismeri, amúgy milyen húskeverékből van és hasonlóan árul mint a "fagyis" kocsiMost nyáron volt a lidl -ben amerikai hét, bbq és hambis cuccokat árultak. Vettem két zacskó hamburger húspogácsát, de valami förtelmes volt, csak a kutyám járt jól vele Ezért eg kicsit ódzkodok ezektől a fagyasztott cuccoktól
-
gu007
aktív tag
Hortobágy Angus
Nem tudom milyen volt, nem én vettem át. Vannak útvonalak amerre mennek és viszik. -
lemmy71
Topikgazda
Van ám ára ennyiért nagyon finomnak kell lennie, a 140 gramm/pogácsa pont megfelelő méret egy hambiba. Olyan szerb íz világ csak sóval és borssal ízesítve.
Majd próbából rendelek egy kisebb csomagot. Hála istennek van az ismeretségemben két hentes vállalkozó is, akinek saját vágóhídjuk van, nagy valószínűséggel majd onnan szerzem be az alapanyagot és ha megszerzem a tuti receptet akkor majd nekiállok sk. Legyártok egy jó adagot és megpróbálom majd lefagyasztani.
YankeeHotDog ezt nem próbáltad, árban jóval alatta van a másiknak és itt több fűszert használnak, igaz ahogy a képen látszik eléggé apróra van darálva. Súlyban nagyobb mint a másik, ezt ár vidáman lehet tortillába is tenni. -
-
lemmy71
Topikgazda
Szerintem én sem fogom kipróbálni a yankee -t, így képről ítélve olyan húspép jellegű. A hortobágy -i már a képen is eladja magát Most olvasom hogy Gyulára is jár a kocsi, egy tízes csomaggal berendelek amikor majd ezen az útvonalon járnak.
Amúgy kiolvasztva hasonlít arra mint ami a képen van, raktál rá plusz fűszert vagy csak simán sütötted?
Amúgy én régebben az ilyet vaslapon meg tárcsán sütöttem.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest