-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
Hogy jött ki az a 300x300x300 doboz, biztos jól váltottad át a számokat, mert a 27% kal nagyobb tűztér elég nagy eltérés Amúgy meg az a kalkulátor egy iránymutató, rengeteg építést és kész offset smokert néztem már a neten, de szinte mind más és más arányban építi a tűzteret, magyarul halál pontos méret nincs Magyar oldalon a [nyárspolgár] a smoker tartálynak 40% -ka volt a tűztér mérete, de általában 1/3 arányban érdemes gondolkozni. A tűzteret legalább 3mm lemezből készítsd.
[Itt] találsz magyar leírást, lehet hogy valahol már a topikban is megosztotta Essejó, de én most nem keresgetek.
Én egy [ehez hasonló offset grill kombóban] gondolkodom, ennek a tűztérdobozára egy wokkot vagy egy kisebb bográcsot is felrakhatsz. 90x45 tartályom van erre a célra 6 - 7 főre elég ahogy számolom, cirka 15 szelet tarja elfér majd a rácson[ Szerkesztve ]
-
Essejó
Topikgazda
Jó a kép! És igen mindenképp alulról add a levegőt neki. Szerintem csinálj egy hasonló tűzkosarat, és azt tedd a rácsra, ez itt a képen kb 10-15 cm magas, ha alatta hagysz 5 cm et a levegőnek és a pernyének az szvsz elég kell legyen, és még van 10 cm-ed felfelé. De akár rá is számolhatsz + 10 cm-et a tűztér magasságához és akkor tuti.
a kép a: Közel a Tűzhöz
Verseny-BBQ Team Szekrény smoker – Így építettük mi oldaláról származik.[ Szerkesztve ]
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
Jó a tűztér elgondolás, de hagynák a két szélén levegőjáratot így ís szépen keveredne a levegő és jobb a huzat is
Így is meg lesz bőven a kellő hőmérséklet.Az a tűzkosár amit Essejó linkelt az teljesen felesleges neked, azok a terelőlemezek semmit sem érnek ha alul lesz a kosár, tök felesleges Az akkor érne valamit ha a kosár egyszintiben lenne a kéménnyel és oldalirányban kapná a huzatot, bér akkor is csak úgy tudnám elképzelni a működését hogy csak az elejét gyújtanám be és fokozatosan izzana fel a többi faszén. A levegő így úgy gyorsan keresztül megy át rajta mivel nem egy zárt rendszer, szóval maga levegő hömérségletett nem nagyon befolyásolja.
Én nem sokat kínlódnak vele a helyedben a jó múltkorában készítettem egy próba tűzteret. 10 -es köracélból készítettem egy rácsot 3 centis hézagokkal és arra egy kibelezett mosógép perforált acéldobjának egy darabját raktam, Gyönyörűen égett rajta a faszén, a rozsdamentes mosógép dob gyönyörűen bírta, annyi hogy elszíneződőt. -
lemmy71
Topikgazda
Én egy szóval sem mondtam hogy felülről pakold a szenet vagy a fát valamit félre értettél. Az alsó oldalsó megoldás tökéletes egy tüzér ajtóval vagy esetleg egy kihúzhatós fiókkal ami maga a tűzkosár is egyben. A felső ajtót a linkelt videóban azért ajánlottam hogy oda egy wokkot vagy más edényt is tehetsz, én biztosan olyanra csinálom a tűzteremet, ha már egyszer van akkor ne csak tüzelésre legyen jó hanem főzésre is
A rács melletti rés szükséges a megfelelő huzatnak, de lehet feljebb is tenni mint ahogy Essejó linkelte de szerintem lent az optimális. Azzal tisztában vagyok hogy alulról kapott levegővel tökéletes az égés, de ez nem egy kohó és itt az a cél hogy hosszan tartsuk a viszonylagos magas hőmérsékletet ezért jó ha oldalt elcsalunk némi levegőt, legalábbis én szerintem.
A tűzkosárban azok a terelő lemezek nagyon szépen hangzanak és ennyi. Én biztosan nem kínlódnák azzal hogy a forró izzó szenet ott kapargassam egyik helyről a másikra sütés közben Az akkor érne valamit ha körben zárt lenne és csak végig menne rajta a levegő, amikor egy cellában leég pótolod a faszenet, a másik szépen begyújtaná. -
Essejó
Topikgazda
Azért némi füstölőfa kell majd, egyébként a tisztán fatüzeléses a leg autentikusabb. Csak hát egy méretes offsetben egy komolyabb sütés alkalmával elfűthetsz jó pár ezer Ft-nyi fát.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
lemmy71
Topikgazda
A amit én ajánlottam azt is megoldható kosaras formában is alatta kell hely, különben nem kap alulról levegőt, bár ha egy öntvény lapra teszed a faszenet ott is ég izzik csak egy kicsit nehezebben indul be, viszont tovább bírja Azért a tűztered ne legyen nagyon kicsi, igaz a füstölőfa úgy is befér mert nem mázsás rönköket raksz bele úgysem de az egészséges tűznek kell némi hely, és sosem tudhatod hogy a jövőben mivel is fűtesz majd benne.
Én mindenféleképpen ilyen tűzteret készítek, ha már időt és energiát szánok rá akkor ne csak "szép" de praktikus is legyen
Igaz ezt egy kicsit bonyolultabb elkészíteni, a tetejét izmosabb anyagból min 4 -s kazánlemezből csinálom hogy ne húzza el a hő. -
-
lemmy71
Topikgazda
Ne add fel ilyen könnyen Én is ott tartok valahol mint te, van egyéb meló is a ház körül, de nem adom fel ha már behurcoltam a telephelyről az anyagokat Nekem még a sütőszigetet is meg kellene építeni ha már haza cipeltem cirka 2000 bontott téglát, bár van aki ennyiből garázst épít Most tél végén és tavasz elején a haveroknak csináltam két grillt, egyet lábon állót felniből és egy kis 70 literes tartályost, úgy hogy most már az enyém jön, csak legyen hozzá erőm
Nekem ez is nagyon tetszik, egyszerű mint egy háromszög
Én nagyon kedvelem a tömény zsírban sült húsokat. Vajon ilyenben pizzát is lehetne sütni
Ha lesz még egy tartályom akkor ez lesz a következő áldozat, bár a család már megjegyezte hogy egy kicsit grill függő vagyok -
lemmy71
Topikgazda
Ej ha, úgy látom egy rugóra jár az agyunk, én is ma kezdtem hozzá
Nem lett egy kicsit nagy a tűztér betápláló nyílás, vagy majd maga tűztér dobozt vágod kisebbre
Lucifer Project
A tartály 3,5mm lemezből van, a belseje olyan mint az új gyönyörű a festése, egy apró hiba sincs rajta, anno kívül ette meg a só a tartópántoknál 30 éves, minőségi munkát csináltak akkor a németek. 5X40 -es rozsdakráteres laposvasból csináltam az ajtó szegőt, jó meló volt megívelni majd holnap még átköszörülöm a gérhegesztéseket, én kívülről 5 centinként fogattam meg a laposvasat. Milis koronggal vágtam ki az ajtót így ha belül hegesztem akkor már nem csukódik, leköszörülni meg nem akartam a hegesztést. Bár így utólag belegondolva 5 centinként kifúrhattam volna az ajtót és rejtett hegesztéssel is odalehetett volna sercinteni, de rohadt meleg volt ma, elég volt ezzel is elbarkácsolni. Holnap nekiállok a csuklopántnak az is négyes vagy ötös lemezből lesz, van itthon 12 -es csepp alakú diópántom de azt akarom hogy nyitáskor egy kicsit kiemelkedjen az ajtó.
Beállítva mint a Rolls-Royce ajtó
Simán elektródával sercintettem, nem volt kedvem kivinni a telepre és co val hegeszteni, majd a hőálló matt fekete eltakarja[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Én majd valamilyen összekötő csövet vagy még nem tudom mit teszek a tűztér és a tartály közé, mivel én grillezni is akarok vele plusz a tűztéren főzni így kell valami pillangó szelepet vagy valamilyen elzáró szerkezetet készítenem a tüzér után.
Szerintem neked kivágás után megvetemedett az ajtód, lehet hogy magától a feszültségtől vagy amikor hegesztetted rá a szegőt és a hő elhúzta.
Én direkt úgy vágtam ki hogy, a gyári hegesztés és a tartály szélének az anyaga benne legyen az ajtóban, az add neki egy plusz merevítést. És az 5 millis békebeli lapos vas is keményen tartja. Ha grillezek akkor lesz ott cirka 200 fok, az meg már meglibbentené a lemez ajtót, de így stabil marad, bár mocskos nehéz volt kivágni a hegesztésnél
Az hogy rozsdás a tiédnek a belseje az nem olyan vészes, raksz benne egy jó nagy tüzet és kész, max utána át drótkefézed. Nekem nehezebb lesz mert nagyon jó a gyári festése még 30 év után isMa vasárnap tiszteletére nem zörögtem elkészítettem papírból a zsanér pánt sablonját és a nagyapám bő száz évvel ezelőtti patkó csavarjaiból lesznek a zsanér stiftek némi átalakítással, anno még ő kovácsolta Próbálok minél több régi dolgot beépíteni
Az ajtó fogantyú tartó is ilyen félköríves lesz és közte egy hengeres keményfát tervezek.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Pedig te nem is hegesztetted olyan sűrün mint én, ahogy nézem Max egy két helyen vágd el a hefteléseket milis koronggal, hátha magától kiugrik.
Majd ahogy haladsz dobj egy két képet, én is töltögetek de nekem is lassan halad, van más is mit csinálni. És még a fejemben is képlékeny a dolog, ahogy haladok úgy jönnek az ötletek Nyolcszögletű nyitható tetős tűzteret szeretnék, de hogy fogom összehozni az még kérdés És meg vagyok lőve a kéménnyel, mekkora és milyen magas is legyen, az már biztos hogy középre teszem, úgy körkörösen spirálisan húzza a meleget a tartályban, elméletileg.
Ilyen megoldásra gondoltam -
lemmy71
Topikgazda
Akkor meg van miért hajlott el. Ilyet nem szabad csinálni hogy fúllra végig varrod ha 5- ös anyagból lett volna akkor is megtekeredik Nem érdemes vele kínlódni, keres egy akkora lemezt és szépen a tartályon íveld meg, majd apránként 5 - 10 centinként pöttyentsd oda a laposvashoz.
A tűztértetőt majd flexel kivágom 5 -ös kazánlemezből lesz, van plazmám de azután is köszörülni kell sajnos, úgy hogy marad a flex Maga a nyolcszögletű palástot két részből lehajtatom és majd összehegesztem. Azt még nem tudom hogy maga a faszéntartó kosarat melyen vastag expandált lemezből hajtassam le, talán a 3 milis jó lesz Keretnek meg 30X30 -as rozsdamentes szögvasat gondoltam, valami kihúzható fiók szerűség lenne. Úgy hogy ha kiveszem a kosarat, bent megmaradna egy "fix" fa tűzrakó hely.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Nálam jó a zsanér de holnap levágom Tudom már mit csesztem el, az ajtó szegőkeretét nem átlóztam ki és azért áll kinyitva csálén, amúgy nagyon jól zár. De holnap az egyik hosszú szegőt is visszabontom és arrébb rakom ki átlózva, úgy már pofásan fog állni az egész, de ez plusz 3 óra munka lesz Nekem az ajtó így is bitang nehéz, de pluszba még holnap teszek rá keresztbe két darab ívelt 5X40 -es laposvasat, az még nyom rajta
De láttam már ellensúlyt is smoker ajtón ami lenyomja becsukott állapotban és könnyebb ki is nyitni vele, de nekem az nem igazán tetszik.
Vannak ilyen [hőálló tömítések] ha a tökéletes zárást akarsz, szerintem én is teszek majd egy 2 milist de zárat nem.
A fogantyút érdemes úgy felrakni hogy az ajtó aljától lejjebb legyen úgy majd könnyebb megfogni becsukáskor
Valahogy így, csak nekem ez a gömbvas nem igazán jön be[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Szétvágtam ma az ajtó felső részét 5mili volt benne, fogalmam sincs hogy tudtam így benézni az átlót
Most összetűztem, szépen nyílik és jól is áll, holnap beállítom az ütközőket és fixre hegesztek mindent. Jó kis lecke volt, ráment a késő délutánom. Ahogy néztem a felső szegővas és a tartály közt olyan 2 - 3 milis hézag van de majd holnap adok neki a samuval és akkor patentül fog záródni, a többi három oldal tökéletesen zár. -
lemmy71
Topikgazda
Ááá dehogy, én sem vagyok lakatos csak ragadt rám valami Meg az a kajszaság nagyon feltűnő volt hiába záródott jól, ha úgy hagytam volna akkor midíg hallgathatnám a haverok kritikáját, azt még több sör sem oldja meg egy grill partin Amúgy ma megcsináltam az ajtót, egy kicsit meghúzta a meleg de azt holnap könnyedén vissza nyomom, ma már nagyon rám esteledett nem akartam éjszakáig bele menni a lakatolásba.
Szerencsém van mert pont jó helyen támaszkodik fel a kivetőpánt (zsanér) így nem kell még az ütközővel kínlódnom.
Holnap ha lesz időm akkor a nyitó fogantyút csinálom, utána pihi mert elég sok kerti munka gyűlt össze.A kémény kivágásánál bizonytalan vagyok, a kalkulátor nekem nem tetszik, olvastam egykét smoker készítőtől hogy inkább csak viszonyítási alap a kalkulátor és nem szent írás. 400 -as átmérőjű a tartályom erre kellene valami jó kivágási méretett találni hogy szépen körkörösen cirkuláljon a fűst a tartályban.
125 milis rozsdamentes cső lesz a kémény, lesz húzás persze leszek bele majd valamilyen pillangó szelepet is.Akkor a tiéd is offset verzió lesz? Azt írják a "nagyok" hogy az offsetben nem egyforma a hőeloszlás, de szerintem ezzel a kéménybekötéssel jó lesz
A nyarspolgar.hu olvastam az offset smoker építésénél egy kommentet sulthal -tól, heat management plate magyarul egy lyukacsos lemezt tesznek be hasonlóan a reverseben.
Én a füstölő tartályt grillezésre is akarom használni, már fejben megvan a faszéntartó lemez amit akár füstölésnél is lehet használni hőterelőként, ha érdekel akkor majd vázolom azt a lemez elgondolásomat, nem bonyolult otthon könnyedén elkészíthető.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Van szinte minden méretben kémény sapka, én is teszek majd rá mert úgy pofásabb Csak még nem tudom hogyan is hajlítsam meg kúposra, az ilyen dolgokat nem igazán vágom de majd lesz valahogy, készen nem akarok venni mert mindent "sk" akarok elkészíteni Én majd egy pillangószelepet faragok valahogy a kémény csőbe. Két rácsot teszek majd a tartályba, lesz egy középen 700X380 -as és egy felette 700X120 -as ezt kihúzhatóra tervezem, majd valamilyen kihúzható sütősínt vagy valami golyóscsapágyas bútorfiók sínt használok hozzá. A keskenyebb rács grillezésnél lesz jó, olyan húspihentetőnek, vagy melegen tartónak.
Végre kész az ajtó, nehéz szülés volt legközelebb jobban odafigyelek Frankon kiegyengettem és mindenhol fixre hegesztettem most már nem kell félnem hogy használat közben elhúzza a hő. Tökéletesen zár és jó nehéz is lett, így nem kell rá zárat tennem, esetleg majd kap körbe két vagy három milis hőálló öntapadós tömítést. -
lemmy71
Topikgazda
Érdekes, pedig ha jól emlékszem neked is 100 liter körüli a tartályod, mint az enyém csak a tiéd keskenyebb és hosszabb Így nem értem hogy neked 70cm2 nekem 45cm2 számolt a calkulátor, ez egy kicsit nagy eltérés szerintem. Na majd ma este újra számolom és megnézek egy két más építőt is. Hengeres formában gondolkodom vagy is nyolc szögben olyan 400X330 -as méretben, bár egy szögletes tégla testet könnyebb lenne összehozni. Ma kirajzoltam a kémény kivágást, 260X85 re lesz kivágva, 3 -as kazán lemezből egy gyengén szűkülő "koporsó" forma lesz és abba megy majd a kémény cső. Holnap kivágom és kartonból megcsinálom a sablont.
-
lemmy71
Topikgazda
Figyeld csak meg alaposan a srácot hogy hogyan is készítette el az ajtót, hogy ne húzza el a hő
Érdekes ebben a videóban nem látok terelő lemezt a tűztér nyilasnál, de viszont nagyon tetszik az a grill megoldás a fireboxon
Itt a videó nyolcadik percében rakja be a hőtérélő lemezt.
Egy kicsit hezitáltam ma este hogy talán mégis egy reverse flow -t kellene építeni, de ezek a videók teljes mértékben meggyőztek hogy a pit offset legyen a befutó.
Még annyi ami kérdéses, hogy a tartályban lecsapódó zsírt és vizet hogyan vezessem el, mert a reverse ben egyszerű, a hőterelő lemez csatornáján szépen lecsordogál, de itt nem igazán látom hogyan is van ez megoldva. Pedig van valami mert a vedrek ott lógnak a smoker alatt[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Nem is baj hogy nem egyformát készítünk, így legalább lesz mindkét fajtáról infó Szerintem ami majd gondot okozhat mindkettőnknél az a tartály falvastagsága, az enyém 3,5mm lemez ahogy olvasgattam a 6 - 8 lemez az ideális anyagvastagság, bár az már bitang nehéz cucc. Olvastam "sülthal" posztjait ő 4mm. lemezből "hengereltette" a tartályt de ő is panaszkodik hogy a 4 - 5 óránál hosszabb sütésnél már nagyon instabil a smoker hőtartása.
Bár én nem tervezek maratoni sütéseket, elsősorban oldalas amit nagyon szeretünk az meg 4 - 5 óra alatt megvan ahogy olvasgattam.
Érdekes a nyárspolgár írása, hogy náluk kiválóan teljesít az épített reverse, pedig ahogy néztem azok a víztartályok sem lehetnek 3 max 4 mm. lemezből vastagabbak. Hosszú maratoni sütésről viszont nincs beszámolójuk. -
lemmy71
Topikgazda
Majd én is utána nézek a bbq szakirodalomnak, van itthon egy két könyvem amiben vannak receptek és praktikák, de ezeket a könyveket én is beszerzem majd.
Hát igen a súly, én a múltkor olyan 80 kilóra saccoltam az egészet, de ma lemérte a gyerkőc a tartályt a füstcsövet, terelő lemezt és a kéménycsatlakozó anyagát, így 48 kiló. Hol van még a rács a tűztér váz stb. szerintem ütni fogja a mázsát vidáman, de majd a vaskerék elbírja
Én nem reverse -t készítek, hosszú hezitálás után a pit offset mellett tettem le a voksot Remélem beválik, teszek bele egy kis hőterelő lemezt amit a tegnap linkelt videóban is beépítenek. Azt a módszert nem nagyon láttam kimondott offset építésnél és ez a "tölcséres" kéménykivezetés szerintem megoldja a megfelelő és egyenletes hőáramlatot.
Ma kivágtam a tartály végét 260X100 és készítettem egy karton sablont. 5milis kor anyagból vágom ki majd, a cső pedig 90milis kor cső lesz 70 centi hosszan, ez bőven öblösebb mint a calculátor által ajánlott 70 milis és űrmértékben is bő duplája. De nekem nem tetszik az a vékony vacak, ez az öblös sokkal pofásabb max teszek bele egy szűkítő csövet ha mégsem lenne jó. Így is szerencsém volt mert 125 -ös csövem volt de találtam egy hetvencentis 90 -es darabot, 5 mili a falvastagsága örök élet meg egy nap
Ahol a karton belsejét megjelöltem abban a vonalban lesznek a húsok a rácson, így elméletileg szépen körkörösen spirálisan cirkulál majd a levegő a húsok körül, legalább is ez a terv. A tűztérből belépő forró levegőt 30 fokban megtöröm egy cirka 15 centis acéllemezzel, ilyen megoldásokat láttam egy két amerikai videón, csak sehol nem sincs szó a pontos szögről és lemez méretről, úgy hogy ez megint csak sacc lesz
Szerintem ők is saccra rakják be azt a lemezt -
lemmy71
Topikgazda
Én tudod hogy állítottam be az ajtót, kinyitottam tettem egy egy raklap talpat az ív közepéhez és így csuktam be. Majd átkötöttem egy 10 tonnás kamion spaniferrel és elkezdtem szorítani, gyönyörűen hajlott ahogy akartam. Amikor a samuval ütöttem mindig visszarugózót.
Essejó kolléga kicsinyelte a kémény kiömlő nyílást, lehet hogy jó lett volna úgy is de ha már szóvá tette és a kezemben volt a flex, gyorsan kiszélesítettem négy négy centivel mind két oldalon. Max majd a kéménysapkán és a huzatszabályzókkal játszadozok
Ma nem vittem túlzásba a munkálatokat mert volt más tennivaló is bőven, de azért zörögtem egy kicsit és a szélesítésen kívül vágtam a tartály aljára egy 80X140 -es lyukat, ott lesz majd a tisztító nyílás és mivel én faszenezni is akarok a tartályban így könnyebb lesz ott kiseperni a hamut, meg a levegőt is ott kapja majd a faszén. Majd egy elhúzható jól záró zsalut (suber) -t tervezek oda. Csak még a mozgató mechanikát kell kiagyalnom, valami karos megoldáson agyalok. A feldon calculátor által megadott szellőző, tűztérösszekötő és kémény méretek, bő duplájával számolok, a tűztér is a duplája lesz Amúgy a feldonos méretekkel eléggé idétlenül nézet volna ki a szerkezet.
Anno amikor évekkel ezelőtt eltettem ezt a tartályt, homokfúvattam majd telibe gittelem és alapoztam, most egy borzalom drótkorongozni ezt a tízéves 2K -s gittet, szépen előjönnek a régi rozsda kráterek, na de nem baj úgy is ratt stílusú lesz
Amúgy miből készíted a rácsot, expandált lemez vagy nyolcas köracélból, a köracélt könnyebb tisztítani, én még a gátervason is gondolkodom élre állítva hegesztve
Ajtó kilincsre neked is ajánlom a kamion dobfék visszahúzó rugót, 3 - 4 száz forint darabja, könnyedén rátudod húzni egy 8 -as gömbacélra.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
A "takaró" lemezt valahogy így oldom meg, hasonlóan mint a képen, szerintem ötletes megoldás
Outdoor Cooking With The Smoker King -
lemmy71
Topikgazda
Az amcsiknál is divat a salakoló kalapács
-
lemmy71
Topikgazda
Gratulálok szépen alakul, mint púpos gyerek a prés alatt Látom bent a csap is, következő képen már ott vigyorog a rácson az oldalas
Én ma a kéménnyel szorgoskodtam, mivel nincs még meg a kazántesthez az anyag így valamivel el kellett foglalni magamat. Jövő héten kinézek a MÉH telepre hátha találok 4 - 5 ös kazánlemez darabokat és akkor neki állok a tűztérnek, ma találtam a telepen 12 -es gátervasból egy marha nagy polcot, valami kovácsszerszámokat tároltak rajta, az bőven kiadja majd a tűztér rácsot.
A kémény végül is 110 -es kór csőből lett 2,5 falvastagsággal 70 centi hosszan, az alsó és felső talpat 5mm -is kór lemezből vágtam, iszonyatos volt kivágni flexel Az oldalát majd a csőből kimaradt anyagból belemezelem. Lesz hőtartása és huzata a kéménynek rendesen, a záró kupak is kész találtam hozzá egy több mint százéves bronz ablakkilincset -
lemmy71
Topikgazda
Szerintem annyira nem vészes, a 4 - 5 órás sütésekhez ez a falvastagság még elmegy, én amúgy sem terveztem maratoni sütéseket Enyém se sokkal vastagabb 3.5mm, de ahogy nézem a nyárspolgár féle szmókert az sem vastagabb 3 milinél A cikkben én nem láttam volna hogy van adat a falvastagságról csak az űrméretre emlékszem ha nekik ez így bevált akkor szerintem a miénk is jó lesz. Egy jó pár amerikai építésnél szerepelnek a méretek és az átlag 100 - 200 literes szmókerek ott is 1/8 ″ Inch 3.175 mm falvastagsággal készülnek, persze vannak 6 - 8 mm kazánlemezből is de azok már ipari cuccok
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Én most így állok, nekem is lassan halad Befejeztem a kéményt teljesen, kívül belül végig hegesztettem, olyan lett mint a chokito ronda és finom de legalább atom biztos A százéves fakanálból elkészült a fogantyú is, kényelmes nyitáskor és ezzel a hosszabbra engedett pánttal becsukásnál sem süti meg a lemez éle a csuklómat Lecsiszoltam kívülről a festéket és átkentem olajjal az egészet, a belsejét majd gázperzselővel kiégetem. Sajnos a tűztérhez még nincs meg a kazánlemezem, de van még mit gépészkedni a tartályon. Szerintem megcsinálom a keretet (állványt) kerekekkel mert kezd nehézkes lenni. Egy méter magasságban lesz majd a sütőrács a földtől, nem akarok nagyon hajolgatni amikor a tűzre kell tenni
-
lemmy71
Topikgazda
Mizu hogy áll a "mozdony"
Én nem nagyon haladtam szinte semmire, az alsó takarító ajtót "tákoltam" meg. Egy pillangó szelepet csináltam 5 -s kazánlemezből és hozzá 10 -s gömbvasból a tengelyt ami kapott egy békebeli reszelő nyelet Atom biztos és aránylag jól zár, azért nem golyós csapot raktam mert én a faszenes grillként is akarom majd használni a füstölő tartályt, így több levegőt kap és könnyebb takarítani. Esetleg ha nagyon szelelne bbq közben akkor körberagasztom alu szalaggal. Legalább az alja készen van, még egy vedertartó kampót kap, utána a tartó keret jön a kerekekkel mert nagyon nehézkes már mozgatni.
Találtam pár darab 35 éve felvágott kőris deszkát, abból lesz egy lenyithatós kis asztalka (75X27cm) sörnek és a tányéroknak, már az asztalos cimborám dolgozik a tömbösítésen -
lemmy71
Topikgazda
Jó lesz az Látom egy pillangó szelepet tettél a kéménybe, én is filóztam rajta de nem találtam olyan méretű rozsdamentes korongot így maradt a tető kupak. De ahogy látom a kémény méretét te sem a feldon calculator alapján választottad, azt a virsli kéményméretet én sem értettem, meg eléggé bénán is mutatott volna rajta Úgynézem egy kicsit fröcskölt a co -d mert elég sok a flex nyom Már bánom hogy én trafóval hefteltem de lusta voltam kijárkálni a telepre hogy co val varjam, azzal szebb lett volna, de a lényeg hogy így is mocskos erős lett Nem lesz egy kicsit szűk az a szellőző nyílás, bár azon utólag lehet majd alakítani. A drága rozsdamentes elektródát elpazarolod a rácsra Én sima húzott 8 -as köracélból csinálom úgy mint a videón a srác van egy szál 10X10 -es zártszelvényem abból lesz majd a keret, egy fél disznót is megbír. Elől a forgattyúnak, találtam 20X8 laposvasat holnap tüzet rakok faszénből és felmelegítem utána megcsavarom hogy valami pofája legyen, kíváncsi leszek hogy sikerül majd, ilyet még sosem csináltam
Néztem én s hasonló hőmérőket az alin, de még nem tudtam dönteni, de egy analóg órát azért felszerelek, találtam egy nagy rozsdás lópatkót majd annak a közepében lesz az óra[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Látom már fel is fűtötted Én még nem tudom hogy hová teszem az órát, középre vagy szélre. Sok megoldást láttam, de lehet hogy kettőt veszek és mindkét szélére rakok fillérekért van az alin, egy két offsetre kettőt hármat is tesznek . Belső húshőmérőnek valami ehhez hasonlóra gondoltam.
Én is tüzeskedtem ma egy kicsit, gyorsan összedobtam egy mini kohót és sikeresen megcsavartam a laposvasat
-
lemmy71
Topikgazda
Vékony a tartály anyaga és a laposvas keret az ajtókörül, ezért húzta el a hő. Én emiatt tettem 5x40 -s laposvas szegőt és a plusz két pántot, ráadásul a gyári hegesztés után vágtam ki, így az a perem is tart valamit, de majd kiderül ha egyszer begyújtok. Szigetelő csíkot én is fogok azért tenni az ajtóra, biztos ami biztos.
Valami izmosabb laposvassal erősítsd meg az ajtót, plusz pántokkal mint ahogy én, hátha úgy jobban bírja majd a hőt. De ha ráteszed a kapcsokat annak már le kellene húzni. -
-
lemmy71
Topikgazda
Azt akartam is a múltkor írni hogy a kazántér ajtóddal gondod adódhatnak. Én két centivel beljebb vágom majd ki az ajtót és magára az ajtóra körbe egy vastag laposvasat teszek. Láttam amcsi megoldásoknál hogy az ajtó belsejére keresztbe hegesztenek T acélt X alakban, azzal jobban bírja a hőt.
Valami ehhez hasonlóra gondoltam, bár ebbe nem rakott merevítést az ember.
Az a sós pác, csak sós víz, vagy mi -
Essejó
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
Nem rossz az, szépen megsültek a csirkecombok Fér oda oldalas is bőven, ráadásul teheted állítva is és kisebb darabokra vágod az oldalast
Enyém se lesz valami óriási 700X390 re terveztem a rácsot, 8 - 10 fős baráti társaságot remélem hogy kiszolgál majd, akinek meg nem jut az átballag az utca végére a pecsenyesütőhöz
Nincs az a kazántest annyira bent, szerintem jó helyre tetted, de ha találsz nagyobb tartályt akkor ezt a kazánt átépítheted, nem kis munka de megéri mint hogy kidobd.
Az ajtót meg megmerevítheted ahogy javasoltam, plusz a kazántestbe belülre hegeszthetsz körbe 20X20 szögvasat ha elfér, az már jól megmerevíti
Nekem nagyon lassan halad, ma elkészítettem a lábakat a kerekkel, hátul nagy kerék elől egy pár centivel kisebb, 20X40 -s zártszelvény lábak 32 centis terpesztéssel de a kerekek még 8 - 8 centit kijjebb jönnek, remélem nem lesz borulos Mára az asztalos barátom megcsinálta a kőris deszkák tömbösítését, az a fa is van vagy cirka 40 - 50 éves vagy több, a smóker minden egyes darabja valami régi anyag "emlékből készül" minden része egyedi, ezért is halad ilyen lassan -
lemmy71
Topikgazda
Ma összedobtam az "alvázat" atom biztos ez is, 12 -es periodikus acélt tettem a közepébe rácsnak, valami ősrégi virágtartó állvány volt Holnap behegesztem a küllőket a kerékbe, ma lehajtottam 4 centivel kisebb mint a hátsó, bitang nehéz volt satuban ezt az 5 mm laposvasat megívelni ha lesz hozzá erőm akkor forgó tengelyes lesz és utána fixre ráhegesztem a tartályt. 90 centi magasan lesz így a rács, kényelmes nem kel majd hajolgatni, csak ha a tűzre kell tenni.
-
lemmy71
Topikgazda
Alakul csak rettentő lassan, ma meglettek az első kerekek és a tengely, kerék biztosításnak huszonkettes koronás anyát tettem porsche dizájn Hétvégén fixre hegesztem a tartály beállítom a lábat, lecsiszolom a festéket és ha lesz még erőm akkor neki állok a sütőrácsnak. Azzal is eltelik majd az idő millió lyukat kell majd fúrnom a zártszelvényekre
Faszén brikett nem próbálod ki, ott nagyobb a kalória, én még sosem használtam de lehet egy Tescost vagy ezt a Weber -t az obiból gondolom ez már minőségi Van választék mint égen a csillag.
Talán ez segít egy kicsit A nagy brikett teszt
Ahogy nézegettem a briketthez komoly anyagból készítik a tűzkosarat, 10 - 12 -es köracélból vannak a bobozok oldalai és egy 50X50 -es vastagfalú szögvasból van a keret, az expandált lemezt ki is hagyom a projektből. Ha komolyan bekongat az ember brikettel, akkor vörösen izzik a kazántest oldala -
Ittnemaz
aktív tag
teljesen elfogadott a brikett használat, csak kérdés miből van...
-
lemmy71
Topikgazda
Nem dizájn elem a kerék, tökéletesen forog és bitang erős, a koronás anyát átalakítottam az biztosítja a kereket, szerintem téged a le nem vágott zártszelvény zavart meg, ma már azt is méretre szabtam Kell is a négy kerék mert így a szerkezet már 60 kiló körül van és még messze vagyok a végétől, grill rács, tűztér stb. szerintem mázsa felett lesz a végén
A brikettre visszatérve, olvastam én is azt amit linkeltél. Anno még rá is csodálkoztam mivel ők is árulnak brikettet. Sokszor látni hogy brikettet használnak, grillen vagy smokeren . Majd én is kipróbálom, persze valami minőségi brikettet veszek.
Nagyon kíváncsi vagyok hogy majd az én konstrukcióm hogyan szerepel, de ha bejön és rákapok az ízére akkor tuti építek egy Franklin típusút, nagyon tetszenek amit ő csinál, egyszerű letisztult forma persze az már minimum 8 -as kazánlemezből lesz és szigorúan csak CO -val hegesztem -
kk831228
addikt
Nem olyan egyszerű ez a "téma" mint gondoltam, nekem se... Hétvégén próbáltam pork-ot de nem lett jó az állag, szárazabb lett sokkal mint kellene... Mindig egy kicsit jobb, de kell azért jó pár alkalom, hogy az ember kitapasztalja nagyjábból hogy kellene... Nekem is probléma még az áramlás, tűzkosár alját át kell alakítani, kell füstölőfa csonk, mert csak kis darabos van ami 3 m@sodperc alatt elég...
Van hova fejlődni...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
Új hozzászólás Aktív témák
- Bluetooth-headsetekről általában
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Sorozatok
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Facebook és Messenger
- Hobby rádiós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Aliens: Dark Descent beszámoló
- Politika
- További aktív témák...
- Új Bestway medence vizforgatóval akciós áron
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000
- Költségmentes! 61xxx KM, Jaguar XE L4D Prestige 2.0D Automata.
- Időjárás állomás - keress napi 5 dollárt!
- profi traffipax és lézer detektor + blokkoló Kiyo Ultimate AP4 GPS komplett rendszer