-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gu007
aktív tag
Sziasztok! Szeretnék csinálni egy offset smokert amihez lenne itthon kezdésnek egy autó gáztartály aminek a belső átmérője kb 30 centi. Van értelme ilyen átmérőjű tartályból megcsinálni?
-
gu007
aktív tag
Köszi a linket! A belső átmérő 300 mm körül van, annak a negyede 75 mm ahova elméletileg a reverse plate kerülne. Erre a célra elég a 2-es lemez? Lemez fölé 30-40 milivel mehetne a rács? Mert akkor még viszonylag maradna hely a húsoknak. Kalkulátor szerint egy 300x300x300-as tűztér már 27%-al nagyobb mint az ajánlott. Lenne miben "tüzelni"
-
gu007
aktív tag
Kicsit felkerekítettem, azért írtam 300-as méretet. Online kalkulátorral számoltam az átváltást. Nagyjából kezd összeállni, hogy mit is szeretnék majd csinálni. Már csak hozzá kellene fogni beszerezni a hozzávaló anyagokat.
Leírást átnéztem amit linkeltél. Az összefoglalóban is benne van.
[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
"tűzteret" alsó levegő beáramlásúra szeretném építeni, vagyis a rács alatt kapná a levegőt. A kalkulátor által számolt méretnél a rács alatti rész az plusz legyen vagy csak rakjam fentebb a rácsot és jó lesz úgy is a kalkulált "tűztér"? Szerintem nem ilyennel számol a kalkulátor. Remélem érthető
[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
Tudom, hogy nem mondtad a felső ajtót. Én terveztem olyanra de a kosár jobb lesz. Szerintem úgy lesz, hogy a faszén tartó kosár alatt lesz 50 mm ahol kapja a levegőt és le tud hullani a hamu. Amúgy szerintem faszénnél nem számít annyira a magassága a kazánnak. Nem kell hely a tűznek, és fával sem fogok benne fűteni az biztos.
-
gu007
aktív tag
A kalkulátor szerinti tűztérméret meglesz. Kosaras lesz, alul 50mm légréssel és ennyivel magasabb lesz a kazán. Meg hagyok a kosár és a kazán fal között is hagyok majd légrést. Majdcsak jó lesz.
-
gu007
aktív tag
Sajnos nem nagyon sikerült előrejutnom a szmókerral. Berajzoltam a tartályt és annyi. A nagybendzsó bedöglött, munkahelyemen a darabolóban még nem vágták le a tűztér anyagát... Lehet ez a jel, hogy hagyjam
Szerintem ennek a Tesco-ban kapható szénnek a brikettje nagyon jó
[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
A tűztéren könnyebb lesz majd a kisebb nyílást kivágni, mert az lemezből készül. A tartályon a nyílás magassága a reverse plate helye, meg így a tűztér jobban illeszkedik majd szerintem. Szebb lesz a szemnek.
Az ajtóval lesz még egy kis melóm, nem csukódik rendesen, meg a belseje tiszta rozsda. Majd adok neki drótkoronggal -
gu007
aktív tag
Feldon kalkulátor szerint 68 cm² nyílás kell a tűztér és a sütőtér között. Ehhez képest tényleg jó nagy nyílást sikerült vágni. De ha megközelítőleg a kalkulátor szerint csinálom a kéményt is attól kellene a kéményre is szabályzó, hogy lehessen állítani a kiáramló füst mennyiségét?
-
gu007
aktív tag
Voltam olyan "ügyes", hogy kívül végig van hegesztve a laposvas az ajtóhoz. Ezen csak az erőszak segít. Volt olyan kép amin így volt csinálva de lehet az ajtó vastagabb anyagból készült ezért az nem vetemedett el. Kéményt én is középre gondoltam tenni mert abban a magasságban lesznek a húsok. Valahol ezt olvastam, hogy ott a lényeges az áramlás. Képeket majd csinálok. Remélem a tűztér anyaga is meglesz hétvégére.
Nyolcsszögletű tetőt pkazmával lenne a legegyszerűbb kivágni vagy lánggal
[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
Nem tenném rá a zárat ha lecsukódna rendesen az ajtó. De ezt egyszerűbb megoldásnak találtam mint új ajtót csinálni. Tömítés nem biztos, majd megnézem mit mutat a zárral az ajtó. Ennyire nem vagyok alapos mint Te. Első szmoker, próbának jó lesz így is, csak működjön. Ha beválik lehet lesz majd nagyobb, meg ha kicsi is lesz...
-
gu007
aktív tag
Kéményt középtájra tervezem. Rács alatt is húzza kicsit a füstöt. Jó ötlet lenne az előre gyártott elzáróval szerelt kémény de a 300-as átmérőjű szmokeremen nem lenne valami szép látvány a 120-as cső, ezért nekem is csinálni kell majd kalapot a cső végére.
200x100-ra vágnád a kéményed nyílását, ha nem is lenne jó, jól nézne ki -
gu007
aktív tag
Nekem is furcsa, hogy milyen kicsi nyílásokat javasolt a kalkulátor. 70 cm² a tűztér és a sütőtér között, a tűztér levegőnyílása is eléggé kicsinek tűnik. Majd úgy csinálom a tűzteret, hogy a rács alatti légrés az plusz lesz a kalkulátor által ajánlott mérethez képest. Nekem 280x280x280 ami kijött az ajánlott méretre de kicsit növeltem rajta. Ezért 330x300x300 lesz. Az átvezető nyílást meg ha kicsinek bizonyul akkor nagyobbítok rajta. Kéményt még nem tudom...
-
gu007
aktív tag
Nincs akkora a tartályom. 310xkb830. Az ajtót hasonló képpen csináltam én is. De már háromszor levágtam a zsanérokat de még nem az igazi. Megjött a zár hozzá majd az helyre húzza marad a reverse megoldás. Az első behyújtásnál majd kiderül, hogy mennyire válik be a kalkulátor...
-
gu007
aktív tag
Enyém sem valami vastag de majd megmérem ha arra járok. Ha belejövök a sütésbe és kedvem is lesz szeretném majd kipróbálni a szegyet is. Rá megy majd egy napom.
Nyárspolgáros videóban ha jól emlékszem a pitmester azt mondta, negyed óránként ellenőrzi a sütőt. Súly meg addig érdekes amíg nincs alatta kerék.
Tied nem reverse lesz?
Elméletből készülök: -
gu007
aktív tag
-
gu007
aktív tag
Ívek már egész jól állnak, az alja nem fekszik fel szépen ahogy kellene. Megnézem van-e spanifer és meghúzom majd azzal. Átvezető nyíláson gondolkodnom, lehet nagyra vágtam. Feldon szerint félkörből 132 mm kellene. Attól azért nagyobb lett a nyílás. Heftelek fel takaró lemezeket és ha nem bírom úgy felfűteni a sütőt akkor ki tudom törni. Sütőrácsot 4-es rozsdamentes elektródából csinálom majd, kb 10milis távolságokra pakolva egymástól.
Salakoló kalapácsok már megvannak, majd azoknak a nyeléből lesz a levegő szabályzó és a sütőtér ajtajának a fogantyúja.[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
Ma belehúztam. Már csak a rácsot, a tűztér ajtó rögzítőt és a faszén kosár kicsuszását gátló valamit kell csinálni. Rács lesz a legrosszabb. Rozsdamentes elektródáról leverni a bevonatot, megcsiszolni... Az analóg hőmérőt kellene még befúrni valahova, csak nem tudom hova. Mondjuk csak tájékoztató jellegű lesz mert van ilyen hőmérőm.
És akkor a csoda (nem ez nyeri majd a szépségversenyt )
[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
Co nem az erősségem, meg a gép sem valami stabilan adja az áramot. Nem mai darab szerencsétlen. Füstcső az obiban kapható kandalló kémény, egyszerűbbnek találtam így mint csinálni egyet. Az ajtón a szellőző nagyobb mint a feldon által ajánlott méret, de ha kicsi lesz van még lemez és milis korong. Az elktróda hozzájárulás a munkahelyemről
Tied jobban fog mutatni mint az enyém. -
gu007
aktív tag
Egyik linkelt képen látom, hogy zárható a szmóker. Szigetelés megvan az enyémhez (amit múltkor linkeltél ) majd felragasztom és leszorítom a zárral. Amikor lenyomtam az ajtót pár fokot emelkedett a hőmérséklet. A tűztér ajtót át kell alakítanom mert a hőtágulás kedvezőtlenül hatott rá. Konkrétan nem lehetett becsukni a nyílás amit vágtam a levegőnek a hőntartáshoz elég de felfűteni nyitott ajtónál kellett. De akkor szépen látszott, hogy a faszén lángja ment befelé a terelő lemez alá úgyhogy a kémény elégnek tűnik, főleg a hőntartás idején amikor el volt zárva a lemez ami benne van és a gyárilag hagyott rés elég volt. Az alsó szellőzőt elég volt állítani és változott a hőmérséklet. A fűtőanyag sem volt valami minőségi szén mert gyorsan hamu lett belőle. Azt még szerezni kell normálisat mert hétvégén indul élesben a sütő.
Jól sikerült a laposvas csavarásod, hatékony a kis kemence
-
gu007
aktív tag
Tűztér ajtót át kell alakítani teljesen. Ez a szögvasas megoldás nem vált be. Alig lehet becsukni az ajtót ha megmelegszik. Határozott erőszakot kell alkalmazni. Tömítés bevált, rátettem a zárat az ajtóra, szépen felfekszik mindenhol. Sütés idő volt vagy 3 óra, sikerült 110 fok körül beállítani a hőfokot a sütőben. Egy éjszakát töltöttek 5%-os sóoldatban a combok és annyi volt a fűszerezés. Meg a sütés vége felé megkentem szósszal. Vizes edény nem volt, de ha kell majd akkor öntök a terelő lemezre vizet Kukorica nekem sem jött be, többet nem is csinálok. Szénből fogyott kb 5 kiló de ebben benne van az is, hogy felfűtöttem 300° -ra az olajjal kezelés miatt. ez a megoldás nem jó a tűztér ajtónak
[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
Szén eléggé vegyes. Vannak nagyobb darabok meg egész aprók is. Talán nem poros. Jobbnak gondoltam ha már menő bbq helyeken is ilyennel sütnek. Alma füstölő fát használtam, ami hatékonyan működött. Az ajtót elmatekoltam de valószínűleg így marad. Ezt a szezont kihúzom ezzel a sütővel (télen nem hiszem, hogy sütök benne) és jövőre ha minden jól megy akkor szekrény szmóker. Majd ha kirepültek a fecskék akkor el is tudom kezdeni építeni. Sajnos ez kicsi lett. Szerintem kettő oldalas nem fér bele még állítva sem. Meg a kazán is nagyon belóg a sütőtérbe és nagy a hőmérséklet különbség a két vége között.
Húst nem tettem jeges vízbe. Estétől másnap délutánig hűtőben volt és ázott a sós vízben.
Első hozzászólásban lévő leírást én is elolvastam. Többször is. De valahogy ez az ajtó állt össze a fejemben. -
gu007
aktív tag
Első kerekek csak dizájn elem?
[Második pont miatt nem akarok briketett használni] -
gu007
aktív tag
A le nem vágott láb zavart meg.
Ha elfogy a faszén akkor lehet rápróbálok a brikettre. Mondjuk tervezek 20.a körül tarját sütni, ahhoz jobb lenne a brikett. Weber-ben majdcsak nincs semmi fölösleges anyag. Jövő hétvégén meg megyünk a fővárosba és sikerül összehozni akkor veszek pár zsák Black Rock-ot. Szekrény szmókeren még gondolkodom. Megkaptam a tervezőtől a 800 magas sütőterű rajzát. Abba már lehetne pakolni[ Szerkesztve ]
-
gu007
aktív tag
válasz kk831228 #882 üzenetére
Én is úgy érzem. Emlékszem, hogy valahol olvastam vagy YouTube videóban láttam, Nyárspolgár úgy csináltad a porkot, hogy egy éjszakára sós vízben áztatta a húst. Az 5%-os sóoldat sok volt, gondolom kevesebb só kell a vízbe. Szerintem majd így csinálom. 2-3%-os oldatban hagyom éjszakára. Majd a hosszú hétvégén tervezem sütni. A Zabáljcsak a Tűztér című műsorban azt mondta, hogy 73° csomagolás, 93°-on van kész.
-
gu007
aktív tag
Klasszisokkal jobban néz ki a szmókered mint az enyém. Jó volt az oldalas, csak a szmókring lett semmilyen. Ma vettem 6 zsák Black Rock-ot, egyenlőre nem foglalkozom a brikettel.
A tervező engedélyével a szekrény szmóker -
gu007
aktív tag
Nem csomagoltam. Nem azt mondom, hogy nem lett jó az oldalas csak nagyobb durranásra számítottam. De azért ízlett mindenkinek aki evett belőle. A rub a Suncity bbq pork rub volt. Majd egyszer lehet keverek magamnak de ez a rub már bizonyított
Szekrény szmóker egyenlőre elméleti szinten van, még az anyag szükségletet sem írtam ki...
A Black Rock 3200/zsák (10kg)