-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
soldi3r
veterán
válasz lemmy71 #1597 üzenetére
Ha végighegeszted és máshol elvágod, akkor több feszültséget viszel bele, mint ha csak 70-70mm-t hegesztenél.
Ez a videó szimpatikus, egy dolgot csinálnék csak másképp, nálam a sütőtér és a tűztér közötti lemez 1db-ból lenne, egyszerübb.
1250-es hosszt jóval olcsóbban fognak csinálni, azt a palástot kiad egy közepes tábla lemez. 1300-nál már a nagy kell és lesz egy 20 centis csík hulladék. Előbbi kisker ára kb 90000+vágás+hengerlés, utóbbi pedig 110000+vágás+hengerlés.
Most nézem, 508*8-as cső 43180Ft/méter.
Én egy 1500/500-ast szeretnék egyszer összerakni, de tavasszal előbb egy kamadót fogok csinálni.#1601lemmy71, Olyan egyedi fútót kell csinálni, amire rácsavarozható a felépítmény.
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
lemmy71
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1604 üzenetére
Nekem jó árban ezt dobta ki a google Buda Vasáruda itt ugyan arra 508X8 -as spirálvarratos csőre, bruttó 25.200ft/fm -t ír. Most vagy az oldal régi, vagy ekkora különbségek lennének
-
lemmy71
Topikgazda
válasz bandi0000 #1607 üzenetére
Hát azt hogy milyen a belseje és mekkora a tartály falvastagsága, azt csak a jó isten tudja Ha még nem vetted meg akkor esetleg a típusa alapján, megtudod keresni a neten hogy mik a paraméterei. Sajnos ezekbe nehéz csak így belelátni, millió gyártó millió paraméterekkel készíti ezeket a bojlereket. De alakra és méretre szerintem jó
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Ittnemaz #1611 üzenetére
A légtartályok is 3,5mm között vannak, egy normális bojlernek is annyi a falvastagsága. Persze vannak vékonyabbak is, de a légtartályok is lehetnek vékonyabbak. A régi békebeli 2 - 300 liternél nagyobb tartályok már olyan 5 - 7 mm lemezből vannak, de olyat manapság találni, egyenlő a lottó ötössel, vagy megfizethetetlen.
bandi0000
Bojlerek közül méretre és formára ez a legideálisabb amit most linkeltél, ennél jobbat bojlerből nem fogsz találni.
Ha meg full profi smokert akarsz építeni, akkor egy kisebb vagyonért lehengerelteted 6 - 8 as kazánlemezből. Vagy amiről már beszéltünk, veszel méterre 559x8 spirálvarratos acélcsövet itt most 30.000ft/fm az ára.
Ha itt lennél a szomszédban akkor én azt a gázbojlert szó nélkül átvenném tőled[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz soldi3r #1614 üzenetére
Határ esett a 400 átmérő de még elmegy, abba simán belefér egy 380X800 rács, arra meg lehet már pakolni.
gu007 fórumtárs kisebb tartályból csinálta a reverset némi fűtési gyakorlat után jó dolgokat sütött benne.
De készít belőle egy pöpecc grillt vagy tepsis sütőt[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Emlékszem rá hogy jól működött, talán az elején a tűztér felől égetted meg egy kicsit első sütésnél. A szekrény smokered tervét odaadtam egy barátomnak, neki is kezdett az építésnek pontosan a tervek méretei alapján. Kíváncsi leszek rá majd ha készen lesz, persze neki könnyű mert a helyi lakatos cégnél dolgozik, minden adott az építésre
Pizza sütő projected milyen fázisban van, vagy jegeltetted az elszabadult vasárak miatt Én nem régen lettem készen egy vasfelni grillel, az egyik barátomnak csináltam igaz tavaszra ígértem, hát egy kicsit megcsúszott A saját sütőszigetemnek még csak az alapját tudtam lebetonozni, pedig az év végére azt is felakartam falazni -
lemmy71
Topikgazda
Emberes darab Csinálj belőle egy b@zi nagy wokkot a tűztér meg lehetne a csőben.
Amúgy ezzel a "wokkal" beleültetted a bogarat a fülembe, egy duci bojler tetjét ha levágjuk meg is van egy pöpecc családi wok Én szeretem a hagymás lecsós dolgokat, abban meg jól meglehet csinálni és lehet tálalni a sült oldalas vagy tarja mellé.
#1619 Essejó
Az a baj hogy a felette lévő tetővel még nem vagyok teljesen készen és addig nem akarok alatta falazni. Amúgy kálcidúrt ilyen kemencékbe stb. be nem szabad tenni, max ha dísznek csinálod Ezt egy öreg szaki mondta nekem olyan 25 - 30 évvel ezelőtt, csak hagyományos anyagokkal szabad dolgozni Samottos agyaggal akarom csinálni és azzal is akarom majd tapasztani, a nappalimban lévő csempekályhát is úgy rakták anno és még mindig bírja.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1623 üzenetére
Grillnek tökéletes donor lesz ez a tartály Az ajtó kivágásnál figyelj oda hogy vágás elött legyen felheftelve a zsanér, mert úgy megspórolsz sok időt és ideget
Érdemes ¼ -s ajtó nyílást vágni hogy kényelmesen középre essen a sütőrács, amit egy komolyabb acél kihúzhatós fióksínre tennék. A kihúzhatós ráccsal könnyebb boldogulni és egyszerűbb a faszén utánpótlás is. Jöhetnek majd az építésről a kommentek -
pvt.peter
őstag
válasz lemmy71 #1624 üzenetére
Szia.
A "zsanérra" egy fordított megoldást szeretnék majd alkalmazni, egész konkrétan ennek a fordítottját.
A félköríves dolog, nem kívül lenne, hanem belül, így amikor felnyitom, akkor a "körív" ütközéséig nyílna ki az ajtó. (A körív belsejével ütközne a tartály pereme.)
Szerintem kivitelezhető, csak kikell méricskélni pontosan.
Persze nem butaság felhegeszteni ideiglenesen néhány zsanért, ameddig a "belső" végleges zsanér nem készül el.Igen, 1/4 -es bevágás jónak tűnik sztem is.
Kihúzhatós rács is szimpatikus, de ezt függőleges irányban is szeretném majd valamilyen mértékben mozgatni, ahogy pl. ebben a videóban is látszódik.
Ebben az esetben viszont az tartály átmérője és a rács szélessége eléggé bekorlátozza azt, hogy függőleges irányban mennyire lehet majd mozgatni a rácsot.
Egy ilyen funkciót sokkal jobban meglehetne valósítani egy téglatest alakú dobozban.[ Szerkesztve ]
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1625 üzenetére
Én anno direkt kívülre terveztem hogy jól látszódjon és így nem akadályoz belül semmit. Akár egy felső pihentető rács is kényelmesen elfér még, az grillezésnél pozitív dolog, mert melegen tartja a húsokat.
Persze lehet belülre is tenni, ha egy letisztult külső felületet akarsz. Én nagyon nem is agyalnák rajta, mert egy sima félköríves zsanér szerintem nem lesz jó Én valami excenteres kivetőpántban gondolkoznék, akár egy autó bontóban megnéznék egy két autó zsanért. pl. az A6 -s audinak excenteres a zsanérja ha jól emlékszem, ráadásul van rajta egy erős rugó rásegítés is, az a típus van bőven a bontókban.
De van eltolós ajtó is, azt hiszem anno be is linkeltem a fórumba, az is érdekes egy megoldás. -
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1627 üzenetére
Majd rákeresek, de nem olyan bonyolult. 'v' alakban oldalanként két laposvason csuklik az ajtó. Bár szerintem nem egy jó megoldás, mert belül útban lesz a kar és nem is zár tökéletesen, mindenhol füstölni fog. Igaz ez nem egy smoker hogy tökéletesen zárjon, annyira nem vészes csak esztétikailag ronda Nem tudom milyen a falvastagsága a tartályodnak, de ha 3,5 mm körül van akkor ha csuszkásra akarod csinálni akkor megoldható másképpen is. Oldalanként egy egy laposvasat hegesztenék belülre és abban csúsztatnám az ajtót, annyi hogy a kivágott függőleges oldalakra is hegesztenék egy egy laposvasat hogy tökéletesen zárjon. Ha jól leköszörülöd a varratott akkor meg sem látszódok a toldás, nem hinném hogy a meleg majd meghúzná, szerintem működne a dolog
-
pvt.peter
őstag
válasz lemmy71 #1628 üzenetére
Oksa, igazából csak azt akartam elkerülni, hogy az ajtó szegélyét megkelljen vágni.
Szebb ha egyben marad végig és nem megy rajta keresztül semmi se, de végülis nem annyira vészes ha mégiscsak a "hagyományos" módon oldom meg
Ez a megoldás is tetszik.Esetleg van olyan aki hőálló üveget is fabrikált az ajtóra?
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1629 üzenetére
Az a sima klasszikus megoldás amit linkeltél, csak kicsit gagyi változatban
"igazából csak azt akartam elkerülni, hogy az ajtó szegélyét megkelljen vágni"
ezt nem értemAmúgy meg nem kell ezt túlzásba vinni, úgy is lesz vele meló ha igényesen akarod megoldani.
De keresel valami kikukázott tűzhelyet és abból kiszeded a hőálló üveget, azt csak valami üvegessel szépen méretre kell vágni. Viszont az üveg kéretett egy laposvassal meg kell erősíteni mert a hőtágulástól az első sütésnél szétrobban. Én szerintem nem sok értelme van mert tuti nem fogsz látni semmit sem a belső részből, max pár percig az izzó faszenet
Lepárásodik, utána meg szépen ráragad a fűst, a grill ajtót lehet nyitogatni az nem smoker hogy vigyázni keljen a hőfokra.
-
pvt.peter
őstag
válasz lemmy71 #1630 üzenetére
Az nyitható ajtó széle mivel körbe lesz hegesztve laposvassal, a zsanér csatlakozása kérdéses ilyenkor, hogy hova kerül hegesztésre.
Vagy a laposvasra, vagy a laposvason átnyúlva kerül hegesztésre az ajtóra.Köszi az infót az üvegről, én is hasonlóképpen gondolom.
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1631 üzenetére
Ez egyszerű mint a faék, zsanért és vagy kivető pántot is a laposvas szegőhöz kell hegeszteni. Én is úgy csináltam, plusz tettem a zsanérok vonalába egy merevítést az ajtóra, így nem húzza el a hő
Amúgy lehetne szegő nélküli is az ajtót is csinálni belső rejtett szegővel, ahogy Franklin master csinálja az offsetteket. De oda minimum 6 - 8mm kazánlemez kell, hogy ne húzza el a hő Amúgy nekem is az a fajta megoldás tetszik -
pvt.peter
őstag
válasz lemmy71 #1632 üzenetére
Értem.
Az én tartályom kb. 8-10 mm lehet, van súlya rendesenAmikor hoztam el, nem volt kikötve a csomagtartóban... kanyarban érezni lehetett, hogy amikor gurult a tartály, mintha kicsit arrébb rakná a kocsi hátulját
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1633 üzenetére
Jó lesz az max 3,5mm -k is
Anno a 80 -as évek végén, otthon okosban foglalkoztam Zsigulik Polskik gázüzemesítésében. Jugoszláv szetteket építettem be, pár tartály megfordult a kezemben de egyik sem volt 3 - 4mm -él vastagabb anyagból
Egy 8mm -is falvastagságú 80 literes tartályt, egyedül fel sem emelsz (az több mint 100 kiló) ha csak nem vagy egy svájcinéger -
pvt.peter
őstag
Értem.
Nem feltétlenül csak a felénél lehet a rács, ugyanis ha nem negyedet vágok ki, akkor a rácsot értelemszerűn lejjebb kell tenni.
Ennek az előnye az lenne, hogy közelebb lenne a rács a hőforráshoz, legyen az szén, fa, stb.
Persze amennyiben függőlegesen (is) mozgatható a rács, így ebben az esetben nem releváns, hogy mekkorát vágok ki.Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1639 üzenetére
A negyedes ajtót cirka 4 - 5 centivel csúsztasd lefelé hogy a rácsod pont középre essen így a legnagyobb a sütőfelület és nyitáskor valamivel több hő marad a tartályban. A sütőrácsot mindenféleképpen kihúzhatósra csináld, úgy egyszerűbb a faszén utánpótlás. A felső harmadban meg lehet tenni egy úgynevezett pihentető melegentartó rácsot, ami szélességben sütőrácsnak az egyharmada szokott lenni. A faszén vagy brikett tartó platnit minimum 4 es kazánlemezből csináld ha nincs öntvény rácsod. 8 - 10mm fúróval oldalanként megfúrod és 2mm -is flexkoronggal keresztbe vágod. Így szép egyenletes lesz a huzat, a platnit kicsit megívelik vagy szögben meghajtod, amcsi oldalakon láttam ilyen tűztér kialakításokat és ott istenítették ezt a megoldást a grill mesterek
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1643 üzenetére
Szívesen Amúgy szerintem ez a legegyszerűbb platni gyártás, azért nézz körül a helyi fémhulladék telepen (MÉH) néha szoktak lenni össze vissza vagdosott kazánlemezek, szenes platninak vagy akár még sütőrácsnak is jók lehetnek.
Az ajtó kivágásnál sokan előre felhegesztik a zsanért, úgy könnyebb és nem kell annyit matekozni. Én utólag tettem fel a zsanért, 30 éves volt a tartály, már nem volt benne olyan nagy feszültség. Mágnesekkel állítgattam be az ajtó falcokat.
A kémény helyét és méretét is jól gondold át, ha okosan tervezed akkor smokerként is használhatod a grilled
Dobok linket és képet ha érdekel. -
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1645 üzenetére
Én a kéményt Franklin master leírása alapján készítettem. Nem gondolton hogy beválik, de pontosan úgy üzemel ahogy leírta, a fűst (forró levegő) spirális alakban megy végig. Maga a kémény 110X2 mm -s saválló csőből van, a kéménytartó talpakat 5mm -s kazánlemezből vágtam így jobban tartja a hőt az a összeszűkített fordítórész. Ólőszőr keskenyre vágtam a füstnyílást de utána szélesítettem. A kép nem adja vissza de élőben amikor teszteltem, a fűst szépen spirális alakban húz felfelé, mintha valami ventilátor nyomná ki.
-
pvt.peter
őstag
válasz lemmy71 #1646 üzenetére
Jól néz ki.
Nem túl nagy egy kicsit?
Bocsi a triviális kérdésért, de honnét kapja az "üzemanyagot", az oxigént? Ha jól gondolom, akkor nem smokerként használod, tehát relatíve zárt a teljes rendszer, nem?Kicsit vastagnak tűnik a kémény, indokolt ez a szélesség?
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1647 üzenetére
Ekkora tartályhoz kell a minimum 100 -as kémény Amit a feldoncalculator ír a méretezésről az nagyon karcsú, még a smokernek is, nem hogy egy grillnek. Sokan panaszkodtak az alulméretezés miatt akik pontosan a terv alapján készítették a "sütőket"
Én alulról a tisztítónyílásból és a be nem fejezett oldaláról adom neki a levegőt, annyi hogy a régen kivágott darabot visszaillesztem egy ideiglenes zsanérral. Majd egyszer oda megy a tűztér ha elkészülök vele
De ha te csak grilt akarsz akkor a kéményfelöli oldalra tegyél minimum akkora állítható szellőzőnyílást mint a kémény keresztmetszete és alulra sem árt egy tisztító szabályozható tisztítónyílás.
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Ki milyen hőmérséklet kijelzőt ajánl a grillező tetejére?
Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz pvt.peter #1649 üzenetére
Hogy áll a tartályos grill? Ha nem sürgős akkor egy ilyen no name órából veszel kettőt és az sokáig elég lesz. Vagy veszel egy minőségi Tel-Tru -t, Franklin mester is ilyet használ szóval nem egy gagyi.