-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Brandynew #1201 üzenetére
Általában a "nem lepusztult" tűzrakóhelyeken is kiteszi az illetékes "erdőkerülő" a tízgyújtási tilalomra szóló figyelmeztetést.
Sokat járunk jávorkútra és a felvezető út mentén van egy két kisebb nagyobb irtás ahol padok és tűzrakó helyek is vannak. Ott tűzgyújtási tilalom idején kiteszik a tiltótáblákat kép. -
gu007
aktív tag
-
lemmy71
Topikgazda
Igen nem rossz és aránylag könnyedén elkészíthető. Bár én téglából csinálom a kemencét, már odáig eljutottam hogy kijelöltem a területet, tavasszal kezdem az alap betonozását
Szerintem egy ilyen fém pizza sütőt egy 80 literes bojler tartályból már ki lehet hozni, bár inkább a gázbojlerek alakja jobb lenne, azok inkább hosszúkásak mint ducik
Itt egy kis segédlet a pizza sütőhöz [link] -
Peetta14
tag
sziasztok, tudtok ajánlani olyan mobil eszközt, amit ha nincs használatban el lehet tenni, nem tűzrakó tál (ami alatt kiég a fű), és bográcsozásra, és akár grillezésre is lehet használni?
Valami ilyesmit keresnék: [link] csak nem 300-400k Ft-ért
Van grill kocsim, így a bogrács lenne a fő szempont, illetve, hog ykisgyerekek mellől el lehessen tenni. Rakéta tűzhely nem tetszik, azon nem lehet szalonnázni
Köszi -
lemmy71
Topikgazda
válasz Peetta14 #1206 üzenetére
Nem régen láttam hogy egy régi kisméretű sparhelt -et alakítottak át mobil tüzérnek bográcsozásra stb. 4 kerék volt alatta könnyen így mozgatható. Na ,majd ha újra látom akkor bedobom ide.
Én anno párszáz forintért a helyi ocskavas telepről hoztam pár kiló vasat, itthon összehegesztettem és kész is a mobil tűzrakó, bár igazából nem használom de hát legyen egy ilyen is kép1 kép2 kép3 nem ég ki alatta a fű -
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Peetta14 #1211 üzenetére
Nem égeti ki, 3 -as lemezből van alatta egy hamufogó, a második képen látszódik is. Talán egyszer használtam a szülői háznál nincs épített bográcsozó hely oda készült
-
bandi0000
nagyúr
Sziasztok
Öntöttvas grill lapon gondolkodok, pl [ilyen]
szerintetek ez a 2 vs 4 centi vastagság miatt érdemesebb kb 2-szer annyit fizetni?
Illetve mit ajánlatok, van itthon 56cm átmérőjű sütögető, oda szeretném ezt, persze annyira nem hosszú, hogy rá tudjam fektetni, így kellene valamit csinálni, amivel lehet esetleg állítható magasságban felfüggeszteni, és eléggé strapa is, hogy ne mozogjon, de nem tudom milyen szerkezetet csinálni ,amit egy laikus is össze tud dobniXbox One: bandymnc
-
-
bandi0000
nagyúr
-
-
lemmy71
Topikgazda
válasz bandi0000 #1218 üzenetére
Én egy 8 mili vastag kazánlemezen sütöm az ilyesmit, körbe a szélére gátervasat hegesztettem hogy ne folyjon le róla a szaft - zsír. Fával vagy faszénnel tüzelek alatta, először rádobok egy pár szalonnát és annak a zsírjában sütöm a hamburger vagy tortilla húst, a végén megtunkolom a forró szaftban a bucit is. Az sem egy norbi updete
-
lemmy71
Topikgazda
válasz bandi0000 #1221 üzenetére
Az elején a hagyományos húsos szalonnából sütök kakastaréjokat és az abból kisült zsírra mehet a húspogácsa, abból is rengeteg szaft kisül még. A kisült kakastaréjokat általában friss kenyérrel rögtön be is vágom A végén a hambihoz vagy a tortillához, kolozsvári vagy angol szalonnát sütök. Amúgy nekem jobban bejön ilyenekhez a sima vaslap, lehet az akár öntvény is, van egy kisebb bordás öntvény lapom is de nekem szárazra sültek rajta a húsok.
-
Madoc
veterán
válasz Flowtation #1223 üzenetére
[ Szerkesztve ]
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
lemmy71
Topikgazda
-
bandi0000
nagyúr
Mivel lehetne lefesteni egy keretet amit a grill lapomnak csinálnék? Kipufogó festék az hőàlló, az jó lehetne?
Xbox One: bandymnc
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Bogrács állványt ebbe hogy raknátok? https://www.praktiker.hu/kert/grill/tuzrako/330429-semmelrock-tuzrako-voros-erdes-landhaus-m-40cm-atm-70/105cm-1db94tegla#fndtn-panel2-1
Egy magasat vegyek és az állvány három lába kívül legyen vagy állványostól tegyem bele a tűz köré?
-
lemmy71
Topikgazda
-
mirci18
addikt
válasz Brandynew #1231 üzenetére
Ilyenre gondoltam.
De ezt fillérekből lehet csinálni.
Mi is így dobtuk össze.
Amúgy meg be kell verni vagy bentre vagy kintre a nyársalón kívül.
Én pl tavaly vettem egy óriás nyársalót. Stabil alap Nehéz mint a föld.
Sok helyen nézelődtünk de ár érték arányban a legolcsóbb az volt hogy egy sírkövestől vettem.
Ami nem is meglepő hiszen a sírkövesek gyakran öntenek ki sírköveket egyéb dolgokat s ez is egy bevétel forrás a számukra. 60 e ft-volt
Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH
-
lemmy71
Topikgazda
válasz Brandynew #1235 üzenetére
50 -60 centi mélyre levered az már nem borul ki és cirka 15 centi van beledugva az akasztófa állványból. Kimész a helyi vastelepere (MÉH) és ott fillérekből megvan hozzá minden, még tűztértálca anyagot is össze tudsz szedni. Utána csak körberakod azzal a praktikeres kővel, de amúgy a "kéménytéglát" is szépen kilehet rakni vágás nélkül is
Sok helyen a mezei kerítés oszlopok is olyan 60 centire vannak le ásva és azokat sem döntöd ki -
lemmy71
Topikgazda
-
lrobertoc
tag
Sziasztok,
agyag (deroma) virágcserépból próbáltam összepattintani egy hasonló kerámia grillezőt:
link
A cserépbe tettem egy másik cserepet is "tűzkosárnak" + a jobb hótartó képesség miatt, azonban mind a külső cserép, mind a "tűzkosár" elrepedt...Próbálkozott már valaki hasonlóval? Miért reped meg az agyagcserép?
Egyébként ilyen lett:
-
lemmy71
Topikgazda
válasz lrobertoc #1239 üzenetére
Szerintem rossz minőségű a cserép, ki tudja hogy mostanság miből is csinálják ezeket. Egy régi békebeli cserép biztos bírta volna. A csempekályhák belsejébe is csak régi hazai cserepeket tesznek, az jól bírja a magas hőt.
Pofás jól néz ki Amúgy mi lett volna pizza sütő?
De ha csak az alsó csereped repedt el, akkor szerintem ha vékony samottlappal körberakod akkor bírni fogja, esetleg samott lisztes agyaggal is kikenheted a tűzteret. -
lrobertoc
tag
válasz lemmy71 #1240 üzenetére
Nem feltétlenpizzasütő, hanem amolyan terracotta "kamado". Grilleztem is már benne, meg készült pulled pork is.
Első körben csak a belső cserép repedt, azt cseréltem. Mikor a pizza setupot próbáltam és felpattintottam 400 fokra, a külső cserép is eltört...kb ugyan úgy, mint a belső, azaz kb leszakadt a fele...Azt nem értem, hogy ezek égetett cserepek, bírniuk kellene a hőt..
Én is gondolkodtam, hogy talán ki kellene kenni, de nem tudom mivel. ..
-
lemmy71
Topikgazda
válasz lrobertoc #1241 üzenetére
Ez szerintem anyaghibából tört el, rossz minőségű agyag stb. Csak pl. nak mondom hogy hasonlíts össze egy pataki tálat és egy nagy virágcserepet, egyből érezhető a súlyukból a különbség.
Az egyik barátom "hasonlóan" járt mint te, ő egy nagy köcsögben akart tyúkhús leves főzni kemencében és a tűzforró kemencében elrepedt a köcsög, volt ám nagy öröm
Később készítettet egy hódmezővásárhelyi iparművész keramikussal egy cirka 10 literes agyag köcsögöt ami jól bírja a közel 8 - 10 órás állandó hőt a kemencében. A fácán levest szokta olyan hosszan főzni, megkóstoltam nagyon finom, a töltött káposztáról nem is beszélve Lényeg hogy neki mondta a keramikus, hogy ezek a mai bolti kerámia cserepek, tele vannak fűrészportól kezdve minden kutyafülével és azért nem bírják a magas hőmérsékletet. -
lrobertoc
tag
válasz lemmy71 #1242 üzenetére
Most hétvégén tesztelgettem, a belső részt összreagasztotta valalmi hőálló ragasztóval és össze is drótoztam...
egy sütést bírt.Más.
A kerti konyhába téglába van építve egy sparhelt lap, viszont sajnos a fugák már kitöredeztek. Ezt korábban kályha tömítővel próbáltam javítani, de most tavasszal a teljes fugát kiszedtem.Milyen hőálló anyaggal tudom ezt visszafugázni??
-
lemmy71
Topikgazda
válasz lrobertoc #1243 üzenetére
Samott por agyag és egy kevés vízüveg keverékével fugázd ki, hasonlóan mint a csempekályhákat. Öreg kőműves szakiknak tuti van otthon agyagjuk hozzá, samott port és vízüveget bármelyik tüzében kapsz. Ha az agyag kőkeményre kivan száradva az nem baj, egy két napra egy kis tálkában be kell áztatni és jó lesz. Nekem is így vannak itthon az agyagtégláim, kőkeményre kiszáradva.
"Most hétvégén tesztelgettem, a belső részt összreagasztotta valalmi hőálló ragasztóval és össze is drótoztam... egy sütést bírt."
Hát azzal nem tudom mit tudnál csinálni, ott szerintem maga a cserép alapanyaga rossz, ahogy már írtam.
Ha nem haltak volna ki, akkor a házaló Drótostótok tudnák neked megjavítani, bocsi de ezt nem tudtam kihagyni[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz vinacarlos #1245 üzenetére
Virágcserépnek jó
Viccet félretéve nagyon kicsi .Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
lemmy71
Topikgazda
válasz vinacarlos #1245 üzenetére
Egy - két embernek ha nem esznek sokat akkor elég, ha grillezel benn akkor két három szelet tarja is ráfér.
De ha grill párti vagy akkor szerintem egy ilyesmi jobb választás, tavaly vett egy ilyet az egyik fórumtárs és elégedetten nyilatkozott. Füstölőfát vagy füstölődobozt ebbe is beletehetsz. -
vinacarlos
tag
válasz lemmy71 #1249 üzenetére
Pont egy ilyen grill mellé jönne, azzal elég nagy társaságot ki lehet szolgálni. Szerintem is jó választás volt, de például 350-400C°ra nem tudtam normálisan felfűteni, hogy pizzát lehessen benne sütni. Ez inkább a kíváncsiság miatt érdekel, meg ha csak ketten vagyunk, akár elég is lehetne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen autót vegyek?
- MasterDeeJay: Volta a bányából azaz CMP 100-210 kisteszt (Tesla V100 mining)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- 205/55 R16 5x112 alufelni michelin nyári gumival
- Ikea falilámpa
- Kibernetik Mobil klíma, 3,5kW légkondi, légkondícionáló
- LAICA Genova HYDROSMART rendszerű csapra szerelhető mikroplasztik-stop vízszűrő + ajándék LAICA fém
- Eladò Philips Series 2000 LatteGo automata kávégèp tejhabosìtòval ùjszerű àllapotban