-
IT café
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
Topikgazda
Tisztelt fórumtársak!
Ebben a topicban megoszthatjuk egymás közt, a kerti grillel, kemencével bográcsozóval és egyéb a szabadban használatos főző-sütő szerkezetek, építésével és használatával kapcsolatos információkat. Ezenkívül lehetőség van a jobbnál jobb receptek és a főző-sütő technikák megosztására. Várok még, minél olcsóbb újra hasznosított (lom, ócskavas, bontott építőanyag, stb.) anyagokból készített építményeket és szerkezeteket, fényképes illusztrációval.
Mindenkinek kellemes időtöltést és jó étvágyat kívánok! -
lemmy71
Topikgazda
válasz hegegabi80 #3 üzenetére
Én ehhez a vastelepen (MÉH) szereztem be mindent,cirka 1500 forintot fizettem a sok ócskavasért, otthon nekiálltam flexel és egy mezei villanyhegesztővel, pik pak készen is volt. Van még hozzá egy leszúrhatós bográcstartó ami persze forgatható, és egy perforált lemezmagasító a tűztérhez ha nagy lenne a szél, de ezeket most nem találtam, valószínűleg a telephelyen van a többi kacatommal együtt, de majd valamikor előásom őket. Régen használtam mivel már van épített tűzrakóm, ez csak a szomszéd kedvéért van itt ő szokta néha kölcsönkérni Lehet vele grillezni is, telerakod faszénnel a peremre rakod a rácsot és már mehet rá a hús. A hamu és a salak nem esik ki mert van alatta egy fix hamu tálca így a füvet nem bántja. tűztér, hamutálca, felette a tárcsa
-
lemmy71
Topikgazda
Ahogy neked könnyebb, szerintem ne bonyolítsuk túl, legyen egyszerű és átlátható. Lehet hogy az lenne a legjobb ha mindenki saját maga töltené fel névvel a recepteket (elkészítési módot stb), a topicban pedig meg lehetne vitatni, hozzászólni reagálni. De akár ide is jöhetnek élesben, legfeljebb visszaolvasunk.
-
lemmy71
Topikgazda
Egyszerű könnyedén és gyorsan elkészíthető pácolási recept mustár és majonéz nélkül, kezdő grillezőknek ajánlom. Természetesen felhasználhatók más fűszerek is, az ízeknek csak a fantázia szab határt.
Hozzávalók
8 – 10 szelet cirka 1.5 - 2 centi vastag csontos tarja én a zsírosabbakat kedvelem
3 fej vörös hagyma
1 db erős zöldpaprika
2 csomag magyaaros varázspác
1 csomag flekken fűszerkeverék
fél csomag grill páckeverék
fél csomag barbecue fűszersó
1 citrom
0.5 liter étolaj
Elkészítés
A felszeletelt tarjákat átmosom, majd egy olyan edényre teszem amin lecsöpög a véres víz. A hagymát megpucolom és vékony karikákra szelem, akár tehetünk közé egy lilahagymát is, a megmosott zöldpaprikát is vékony szeletekre szeljük a magot és a belső részt benne hagyjuk. A por alakú pácokat egy tálkába öntjük és összekeverjük, majd hozzá adjuk a varázspácot és jól elkeverjük, először egy kicsit csomós de alapos keverés után egy kellemes masszát kapunk. A lecsöpögött húsokat kés fokával átütögetjük egyszer, nem klopfoljuk. Kevés citromlevet csöpögtetünk a húsokra és kézzel átdörzsöljük, majd ezután a megkevert masszából egy diónyit teszünk a hússzeletre és jól bedörzsöljük mindkét oldalát. Keresünk egy edényt, amiben a húsok kettesével hármasával emeletesen elférnek, én erre egy kiürült nápolyis műanyag vedret használok. Az edénybe teszek hagymakarikákat majd rá a bekent húst arra jöhet húsonként 2 – 3 szelet zöldpaprika utána egy kis olaj, majd megint hagymakarikák hús és így tovább. Amikor bent az összes hús egy kicsit megnyomkodhatjuk hogy az olaj feljöjjön. A zöldpaprikától nem kell megijedni, nem lesz tőle erős csípős a hús. Majd alaposan lefedjük és mehet a hűtőbe, 2 – 3 óra múlva már süthető, akár faszénen tárcsán vaslapon vagy serpenyőben esetleg tepsiben. Amikor kiveszem a húst a pácból akkor a sűrű pácanyagot hagymát paprikát egy villával lehúzom hogy ne égjen rá. A leszűrt pác olaját is használhatjuk sütésre. Ha nem fogy el egy sütésre, a páclében a nyers hús a hűtőben 3 – 4 napig eláll.
Aki az extra puha omlós husit szereti annak ajánlom hogy tepsiben a sütőben süsse meg. A tepsibe óntök egy kis leszűrt pácolajat majd szorosan egymás mellé a húsokat teszem, arra vastagon szeletelt hagymakarikákat teszek, utána fél centire vágott krumpli karikákat megforgatok a maradék pácoljban és azzal befedem a húsokat és a hagymát. A maradék olajat rácsorgatom és az egészet befedem szeletelt bacon szalonnával, majd a tepsit jól lefedem alufóliával, cirka 1 orráig sütöm 230 fok körül az utolsó 5 – 10 percre leveszem a fóliát hogy piruljon a szalonna.
Jó étvágyat[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Érdekes írás volt. Akkor ahogy értelmezem ilyen "sütési" módnál nem csinálunk nedves pácolást, csak "RUB" "barnacukros" szárazpácot viszünk fel a húsra, gondolom bedörzsöléssel. És egy gyorsabb az átlagosnál magasabb hőfokon sütjük, így kapjuk meg a kérges kűlső réteget és a belső vöröses szint kicsit angolosan.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Ilyet én is szoktam csinálni, de a bucit én nem teszem egyből a faszén fölé. Van egy kis öntöttvas lapom amit a rácsra teszek, ezen elfér két darab félbevágott buci (öntött vas híján egy 4 - 5mm kazánlemez is megfelel amit egy vasas cégtől fillérekért megkapsz). Legutóbb a lid -ben vásárolt szezámmag nélküli hamburgerzsemléből készítettem a hambit. Amikor jól átmelegszik a vaslap a rácson, ráteszem egy kicsit a félig sült húspogácsákat hogy a lap is zsíros legyen, de néha teszek rá egy egy csík bacont is, amikor már jó zsíros szaftos a lap akkor mehetnek rá a félbe vágott bucik. Közben megnyomogatom őket hogy jól felszívják a szaftot, olyan lesz mint ha most jött volna ki a kemencéből.
-
lemmy71
Topikgazda
Talán zsírkő, csak az a kérdés hogy hol árulnak akkora méretben Nagyon jó a hővezető képessége és gyorsan le is adja. Kandallók és szaunáknál is használják, Amerikában nagy divat, komplett konyhapultokat munkalapokat készítenek belőle. Esetleg vaslapban nem gondolkodtál, 3 - 4mm kazánlemezből (vagy öntvényből, bár annak húzós az ára) csináltatsz egy tepsit 4 - 5cm oldallal, alá meg 2 - 3 centis samott lapot teszel, így a hő szép egységesen eloszlik, bár ha faszénnel melegítesz alatta akkor a samott felesleges. Esetleg valami hasonló mint Pista bácsi vasplatnija.
-
lemmy71
Topikgazda
Sütött ott azért az öreg rendesen, ahogy néztem a tarját a platnikon, 20 szelet az meg több mint három kiló, plusz a csirke a hal a gomba és az a rengeteg lecsós hagyma vagy micsoda. De ha megfigyelted az öregnek az egyik tepsije igencsak profi volt, ahogy néztem valami öntény, a másik meg olyan 3mm lemezből lehetett.Talán aki a blogot írta azt megkapta egy kicsit a nap vagy sok volt a házi pálesz, előfordul az ilyen, társasági eseményeknél
Nálunk is 3 fős a család, de 8 - 10 szelet hús alatt én sem szoktam nekikezdeni pácolni, még ha csak magunknak is csinálom.[ Szerkesztve ]
-
-
lemmy71
Topikgazda
Hát a gránit sem lesz valami olcsó megoldás. Esetleg néz körbe kőkereskedőknél, néha szoktak lenni elég nagy darabok is. Vigyázz hogy nehogy valami műmárványt vagy műkövet adjon a sírköves, mert az a tűz felett olyan mint egy időzített bomba. Az öntvény lap nagyon jó, minél vastagabb annál jobb
-
lemmy71
Topikgazda
Kis költségvetésű BBQ és Grill [építése] "duplafalú puffertartályból", nekem elég praktikusnak tűnik hogy még egy kis tűzhelyet is kialakított a mester A smokernél a füstjárat építése mint ha kimaradt volna
-
lemmy71
Topikgazda
A bekötő részt láttam, maga a smokerben nem mutatta a füstjáratot, de elképzelhető hogy nincs is benne. Az hogy lefestette itt ott belülről azt én sem értem, de úgy is az első használat előtt az ilyet ki kell égetni. Amúgy szerintem nem rossz, olcsó hulladék anyagokból hozta össze, kivéve a két kereket. A grillnél pedig a csavart hústűt azt nagyon eltalálta, rettentő egyszerű és praktikus
Így utólag belegondolva, lehet azért festette belülről az ajtót, mert bemutatónak szánta és csak jobban mutat így, mint rozsdásan.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Én siklottam el a járat felet, igen van benne hasonló mint a grillnél egy ívelt acéllemez bevagdosva, csak a gyors képváltás miatt nem vettem észre. Én is valami hasonló füstjáraton gondolkodom bár még képlékeny a dolog. Ezért jó hogy beszélünk róla, mire az építésre kerül a sor addigra szeretnék toppon lenni A fekvő tartályos változatot szeretném elkészíteni, nekem az szimpatikusabb. Még két dolog amit érdekesnek találtam a képeken, az egyik a felső képen a faszén vagy a fa a tűzrács alatt van, az alsón pedig rajta a tűzrácson szerintem az utóbbi a jó mert így tökéletes az égés. A második a lenti képen a kéményen a "felső szellőző" jelzés, az nem egy pillangószelep lenne elméletileg.
-
lemmy71
Topikgazda
Jó lesz az Tegyél a belsejébe egy autó felnit hegesztett lábbal, abba mehet a faszén és a fa is nyugodtan, annyi hogy a közepén az agyfuratot hegeszd be egy két köracél darabbal hogy ne essen ki a parázs. Ajtónak meg vagy lomizól vagy a jófogáson találsz csempekályha ajtót, szellőző szemmel.
-
lemmy71
Topikgazda
Talán ez a [tömítő szalag] megoldaná a problémádat.
-
lemmy71
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
A videón az emberünk nem a precizitásáról híres, a furat jelöléstől legalább másfél centire fúrt
Belülről könnyű kiégetni a hordót, kívülről meg gázperzselővel rálehet segíteni, utána jöhet a kisflex drótkoronggal, de ha van kompresszor akkor érdemes venni egy obis kézi [homokszórót] és egy zsák fugázó kvarchomokot valamelyik tüzépen és az szépen megtisztítja.
Az UDS kétoldalán az 5/4'' - 6/4'' csövek hosszának van valamilyen szerepe azonkívül hogy ne kelljen hajolgatni a csapok zárásánál Esetleg tudnál linkelni egy metszett képet vagy valamilyen rajzott amin jól látszódik a belső szerkezeti rész.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Rat Minion grill projekt
Összedobtam egy kis grillt a lányomnak hogy ő is tudjon külön sütögetni A villanyáramon, flexkorongon és a hegesztő elektródán kívül, teljesen költségmentes a szerkezet, minden alkotóeleme hulladék fémből van A pontos méretezésre és a hegesztésre nem fordítottam nagy hangsúlyt, mivel a cél a rat stílus volt Alkotó részei, kibelezett kompresszor tartály, automata mosógép dob, egy pár rozsdás köracél és laposvas egyéb csődarabok. A belső parázstartó 12 -s köracélból van és vágtam rá egy darab mosógép dobot hogy a faszén ne essen le a rács közt. A szemüvege 6/4 -s rozsdás cső darab, mögötte a perforált rács egy Budapest rádióból van. Húsütőrács 7 -s rozsdamentes köracél, valami öntözési segéd anyag volt fénykorában [1, donor] [2, terv] [3, kivágva] [4, nyelv] [5, szemek] [6, fogak] [7, fejpánt] [8, lábak] [9, haj] [10, tűztér] [11, kezek] [12, állítható sütőrács] [13, helloween] [15, használatra készen][ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Ha kinyitom a fejét 'sapkáját' akkor olyan mint egy kémény és felfelé húzza a hőt de becsukot állapotban is felfelé kellene menni a meleg áramlatnak, a szemét azért csináltam perforált lemezből hogy meglegyen a kellő huzat. A szája és a sütőrács közé tervben van egy kis oldalra nyíló ajtócska, csak nem volt már kéznél 3milis lemezem meg lesz még egy nadrág szíj és egy húzentrogli is rajta, majd jövő héten át dúrom a telepen az ócskavasat
-
lemmy71
Topikgazda
Ezt én tettem fel két hónapja még témának felhoztam a füstjáratot mert arról nagyon keveset látni belőle a videón. De nem baj hogy újra beszúrtad, mert ez egy nagyon jó kis építési videó, nekem is ez adott ihletett a grillhez Nagyon sok faszenes grillt néztem már, nekem ez jön be igazán, praktikus és könnyedén megépíthető minimális anyagköltség mellett
-
lemmy71
Topikgazda
Szia!
Én már sütöttem egyszer nyílt faszénsütőn oldalast, ízre nem is volt rossz de nagyon kiszáradt, bár lehet nagyon száraz volt már maga az oldalas magyarul zsírmentes Én igazán faszénen a jó zsíros csontos tarja szeleteket szeretem, bár ha nagyon vékonyra szeled az is képes kiszáradni. Szerintem tárcsán tömény zsírban jobban járnál az oldalassal és akkor közben süthetsz vele szinte egyszerre szalonnát és krumplit is. [Ez] tarja nem oldalas, de ugyan így akár az oldalast is sütheted és persze amikor jó félig megsült az oldalas mehet rá a karikára vágott krumpli hagymakarikákkal és az egészet letakarod szalonnával. Ezzel a módszerrel tepsiben is sokszor sütöttem, bár ott mindent egyszerre pakoltam a jól kizsírozott tepsibe (egy réteg hús arra rá a félceti vastagságúra vágott krumpli amit a hús olajos pác levében átforgattam, utána a vastag hagymakarikák és végül lefedtem az egészet bacon szalonnával, a megmaradt páclét a tetejére locsoltam majd az egészet alufolival alaposan lefedtem, 50 percig 230 fokon sütöttem majd még tíz percig fólia nélkül sütöttem).
Ez pedig borsos fokhagymás rövid karaj, két szeltet klopfolt húst borssal fokhagymával bedörzsölök plusz só, (de mehet rá valamilyen hús pác is ki hogy szereti) a húsra citromlevet facsarunk és a két hús közé kemény trappista szeletet teszünk, majd az egészet disznó hashártyába csomagolom és hústűvel átszúrom. Egy délvidéki szabadkai barátom ajánlotta ezt a receptet anno, de lehet többféle sajtot is tenni vagy akár gombát a belsejébe.
Elnézést ha egy kicsit elkanyarodtam az oldalastól -
lemmy71
Topikgazda
Anno 6 éven keresztül szállítottam a Kőér utcai nagyvásártelepre a húst és a különböző felvágottakat a Békéscsabai barneváltól éjszakánként, azok a régi szép idők
Nem tudom milyen a német vion -nak a termékei, egy ismerősöm Hollandiában Boxtel -ben dolgozik a vion -nál, azt mondja hogy néha borzalmas húsokat dolgoznak fel, pedig ott van helyben a vágás is.[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Ezeket a viszonylag olcsó grilleket nem igazán érdemes átalakítani, én már próbáltam egy havernak a nagy gömb grillt "átfaragni" nem egy egyszerű történet, ez a vékony anyagában préselt lemez amikor vágod és hegeszted össze vissza vetemedik.
Ha egyszer BBQ félét szeretne a fórumtárs ebből a grillből akkor én [így] oldanám meg. Ez gyors és egyszerű és maga a sütő is érintetlen maradna, maximum a két jobboldali huzatszabályzót kellene eltávolítani. Szinte minden beszerezhető egy fémhulladék telepről pár száz forintért. Közvetlenül az alsó sütőrács alá tennék egy 1,5 - 2 milli vastag acél lemezt, 5 - 6 centis füstjáratot hagynák a bal szélén a szabad áramlásnak. A tűzteret 5kg acél gáztartályból vagy egy kidobott 20 - 25 literes acél kompresszor légtartályból készíteném kopoltyús huzatszabályzóval. Vastag falú cirka 10milis átmérőjű acél füstcsővel kötném össze a grill alsó jobb alsó huzatszabályzó nyílással, kéménynek elég valami lemez kémény egy pillangó szeleppel a teteje közelében, lényeg hogy akkora legyen a cső keresztmetszete mint az összekötő cső. Így megmaradna grillnek, de ha mellé teszik a tűzteret kész a rögtönzött smóker[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Centit akartam de mire észrevettem már, kicsúsztam a szerkesztésből persze jobb lenne egy 120 - 140 es keresztmetszet de akkor tuti hogy faragni kell a grillt is. Olvastam hogy nincs meg a megfelelő szerszám és egyebek, azért is nem neki írtam. Amúgy szerintem működne a dolog ha folyamatosan táplálná a "tüzet". Na mindegy ez csak egy kósza ötlet volt, hátha valakinek ad némi ihletet.
-
lemmy71
Topikgazda
Ez biztos nem lehet rossz, ráadásul én [szeretem a babos ételeket] de ez már hasonlít egy jó kis sűrű csülkös bableveshez
Igényes ez a PIT BOX smóker is, szívesen megízlelném valami bemutatón hogy milyen is a végeredmény. Esetleg valami kóstolóval egybekötött rendezvényen, lehet velük valahol találkozni
Ha már tube-s videók akkor én is linkelek egyet. [Kadir Barcin] -t régóta figyelem, tetszik amiket csinálgat, pár éve jártam azon a vidéken és volt szerencsém megkóstolni egy két hegyi faluban a helyi ételeket, annyit mondhatok hogy az 5 csillagos ottani szállodai éttermek és a hazánkban megkóstolt török kebabosok a kanyarban sincsenek ahhoz amit ott az ütött kopott tűzhelyen készíttetek -
lemmy71
Topikgazda
Télre már be van tervezve két grill gyártás a haveroknak, már ide is hordták a sok rozsdás vasat alapanyagnak lesz egy cirka hat-nyolc szeletes ami egy lábon álló vasfelniből lesz, annyi volt az extra kérés hogy a talp is felniből legyen és abba rakjak egy kis elektromos ventilátort ami rásegít majd a faszénre, ezen még agyalnom kell A másiknak egy cirka 100 literes acél tartályt hoztak, az egyszerű lesz csak az a bibi hogy a kinai plazma vágom feladta a harcot most keresem az utódját az alin de így lesz időm legyártani a sütőrácsot, azt 12 -s köracélból hegesztem össze, örökös lesz mint a nyomorúság Tavasszal meg nekikezdek a sütőszigetnek, ebből a közel kétezer darab összeharácsolt kis és nagyméretű téglából Ráadásul a lányom is kitalálta hogy az emeletre költözik és alakítsam át neki a szobát Szóval ha ezekkel megvagyok akkor jöhet a smóker
Tetszik amit linkeltél, ez a sok vas vas hátán a gyengém ahogy néztem árban sincsenek elszállva. Egyetlen egy ami szúrta a szemem, az a "kamu szegecs" utánzat, ezen a szinten már hagyományos hőkezelt szegecscsel kellett volna összerakni a "vasat", mint ahogy a hidakat vagy a titanicot szegecselték Más szempontból le a kalappal a srácok előtt -
lemmy71
Topikgazda
Igen valami hasonló turbó vagy keskeny csőventilátorra gondoltam én is, hőfokszabályzás nem lesz majd kapcsolgatja a gazda ügyesen a kezével Egy vasfelni lesz a talpa és egy 65 mm rozsdamentes acélcsővel lesz összekötve a felső felni, a csövön keresztül menne a levegő, felülre egy tetőformára hajlított bevagdalt acél lemezre gondoltam amiből szépen jönne a huzat a faszénnek. 95 centi magasra terveztem az szerintem kényelmes. Azon agyaltam még hogy az alsó felnire kellene egy gumit rakatni, jól mutatna
-
lemmy71
Topikgazda
Hát igen az alin vannak nyomott árak rendesen és sok silány termék is sajnos Hőfokmérő órákat majd én is onnan akarok venni, remélem "nem nyúlok nagyon mellé"
A gömbgrill smókeresítése, hát nem tudom nekem biztos nem érne közel 20 ezret az a vizestál, egy két ezres egy rozsdamentes kutyatányér Az a vékony bili acél amiből ezek a gömbgrillek készülnek, a vizestál max arra lenne jó hogy ne száradjon ki a hús.
Ha már smóker akkor itt van [Texas íze Németországból] érdemes megnézni az összes részt
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Na ez erről beszéltem egy vérbeli barkács ember magának is megcsinálja, amúgy kitudnám fizetni meg még ha olcsóbb lenne akkor sem kellene, nekem az jelenti a kihívást ha magam csinálom, olyan érzés ez nekem mint egy narkósnak egy szippantás Félre téve a viccet egy kartonból megcsinálod a sablont, átrajzolod a lemezre és kivágod, egy ilyet egy combosabb szögvason meg is tudod hajlítani.
Hát igen ezekkel a kisebb elektronikai cuccokkal nem érdemes bajlódni, 500 forintért tokkal vonóval veszel kettőt hármat, a kis kínai egy tálka rizs áráért, egy zsákkal gyárt ilyeneket naponta
Lomtalanítás volt egy háznál és egy ilyet találtam [öntöttvas grill] haza is hoztam, agyalok rajta hogy mibe is tudnám beépíteni olyan 40 centi a rács átmérője, talán egyszer használták[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Így kérte a haver vagy is így szeretné Amúgy én úgy szoktam begyújtani a grillt hogy keményfából tüzet rakok a tűztérben és ráöntök egy félzsák szenet, majd leülök mellé egy sörrel a kezemben vagy kettővel és egy óra hosszáig előmelegítem a sütőt, legalábbis a nejemnek ezt mondom amikor megkérdezi hogy mit ücsörgök a sütő mellett na ilyenkor néha nekem is jól jönne egy ventilátor, szeretem nyugodtan meginni a sörömet . Magamnak is építek majd egy nagyobb sütőt tavasz folyamán és lesz benne ventilátor vagy valami kovács fújtató. Ezzel a decemberi két gill építéssel nagyon elvagyok havazva, azon kívül hogy méretre szabtam az anyagokat és homokfújattam két acél felnit, sehol nem tartok, hátha az új év új erőt ad
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
420 ezret ezért az [offset szmókerért] max 250 - 300 körül lenne a reális ára anyaggal munkával együtt.
-
lemmy71
Topikgazda
Ahogy már írtam én is sokallom az árát, de azért nem úgy van hogy egy nap alatt összedobod, még ha profi lakatos vagy és megvan minden szerszámod hozzá. Max ha előtte mindent profin összevágtál lehajlítottál megterveztél stb. de még akkor is necces egy ekkora szmókernél. Arról meg ne is beszéljünk hogy ha az első prototípust készíted, hiába van kész terved mindig közbe jön valami és akkor lehet agyalni hogy is tovább. Az meg ha kezedben egy tervel elmész egy lakatos műhelybe legyártatni egy "sütőt" nem az anyag ártól dobsz egy hátast hanem a munkadíj lesz horror. Egyszóval ha nem tudod megadnak összehozni akkor mélyen zsebbenyúlós a játék, de hát ez a luxus ára
-
lemmy71
Topikgazda
[ Szerkesztve ]
-
lemmy71
Topikgazda
Kemence fanok figyelem
Akinek egyéb okokból nincs lehetősége egy épített tapasztott vagy tégla kemencére, azoknak itt a megoldás. Tetszőleges acél tartály, légtartály bojler stb. lényeg hogy a falvastagság minimum 3mm legyen. Ahogy a képen is látható az egyik végét levágjuk ami majd ajtóként funkcionál. A képen nincs de ajánlatos 3 - 4mm lemezből 5 centi széles csíkot vágni, amiből pántokat készítünk, az egyik pántot a levágott tartályunk végébe tesszük belülről és belehegesztjük apró kis varratokkal, ezzel merevvé tesszük a tartályt így kisebb eséllyel vetemedik a későbbiekben a hőtől, a másikat a levágott végre hegesztjük kívülről, így kapunk egy záró perem részt. A tartály belsejébe hosszirányban 30X30X3 -as szögvasat érdemes hegeszteni amin könnyedén csúszik majd a tepsink. Egy lakatos műhelyben pedig acéllemezből lehajlíttatunk hozzá egy tepsit, a széleit awi -val vagy co -val le varjuk. Ha igazán finomat akarunk sütni benne akkor ne saválló anyagot válasszunk, sima acél lemezt használjunk nagyon finom lesz benne az étel először alaposan ki kell égetni "sütni" mint a bográcsokat, utána kedvünkre sütkérezhetünk benne. A tepsit 1,5 - 2 mm lemezből készítsük az oldalfal magasság 6 - 8 centi legyen
Üveg ablakot és lábakat mindenki tetszőlegesen készíthet bár én nem igazán tennék rá ablakot főleg nem akkorát, ha vetemedik a tartály könnyedén elpattanhat, amúgy egy kiszuperált sütőből érdemes kivenni és méretre vágatni az üveget, mert amúgy elég drága a hőálló üveg. -
lemmy71
Topikgazda
Kinek mi, ízlés és korgó gyomor kérdése az egész Én pl. minden evő vagyok hal szárnyas lábas jószág jöhet minden, lényeg hogy jól legyen elkészítve. Az oldalassal úgy vagyok hogy másnap szeretem, amikor alaposan kihűlt és kicsapódott rajta a zsír, plusz mellé egy kis "gyilkos" zöldpaprika a csülköt meg ropogós bőrrel.
-
lemmy71
Topikgazda
Igazából nálam is a tarja és a csülök viszi a prímet, de ahogy írtam nem vetek meg mást sem Mostanság rászoktam a csülökre roston vagy faszénen, veszek egy egész 1 - 1,5 kg füstölt csülköt és azt még a hentesnél szalagfűrésszel szépen 1,5 - 2 centis darabokra szeleteltetem csontostól, na az az igazi csemege
-
lemmy71
Topikgazda
Samottozni egy USD vagy gömb grillt értelmetlen, azt maximum kikenni lehetne, agyag samott tört H cserép és vízüveg keverékéből, de az első komolyabb felfűtésnél ledobná az acél magáról a rákent anyagot mint a huszonegy, ha meg tégláznád akkor inkább építs egy fix rakott vagy tapasztott kemencét
Abban igazad van hogy maga az acél nem rendelkezik hőszigetelő tulajdonsággal, de az 1mm és az 5mm lemez közt hőtartásban igen komoly különbség van.
Én ha USD készítenék, akkor tennék a hordóra kívülről egy hőszigetelő héjazatot, 10cm üveg vagy kőzetgyapot amit beborítanák egy 0.8 -s lemez palásttal. -
lemmy71
Topikgazda
A kasírozott szivacsos szigetelőket amit soldi3r fórumtárs is felvetett felejtsétek el, ezek nem ilyen felhasználásra valók. A kerámiapaplan és a kálciumszilikát tábla pedig tűzterek belsejébe való. Aki mindenáron hőtükrös anyaggal szeretne kívülről szigetelni, az használjon [kasírozott kőzet vagy üveggyapotot] nagyon sok méretben kapható. Lényeg hogy a felhasználáskor nagyon ne nyomjuk össze, maradjon meg a természetes rugalmassága. A manapság divatos tégla [pizza kemencéket] is hasonló anyaggal szigetelik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Időjárás állomás - keress napi 5 dollárt!
- profi traffipax és lézer detektor + blokkoló Kiyo Ultimate AP4 GPS komplett rendszer
- Keresek! Motorkerékpár
- Csúcsminőségű biztonsági kültéri okoskamera félár alatt
- Részletfizetés. Bontatlan. noblechairs EPIC székek azonnal . 24 / 36 hónap garancia . +36301300000