- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Milyen routert?
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Mikrotik routerek
- ASUS routerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szabász
csendes tag
Sziasztok!
Kapucziner től Húsvéti Top Blend, kellemes enyhe gyümölcsös ízvilág, igényli a magasabb hőfokot! Alapvetően a sötétebb, étcsokis ízvilágot kedvelőknek is ajánlom, nem citromlé !
[kép] [kép]
skoos: Ahogy a kolléga írja valószínű a kávéd elöregedett. A Rancilio Silvia hoz kis iránymutatás, kazánja 86C kapcsol be, és 103C kapcsol ki. Kikapcsolás után felmegy a hőmérséklet 110C-ig ha a készülék üzem meleg állapotban van, kb 30 perc a bemelegedési ideje. Sötétebb pörkölésű kávéknál érdemes várni a kazán kikapcsolása után 5-6 percet és úgy csapolni. -
Peti...(16v)
tag
válasz SoundON #92300 üzenetére
Szerintem ha méretre vágod, akkor pont elveszti a lényegét, mert a kávés víz vissza tud szivárogni a pereme mentén a fej felé. Így a felkunkorodó papír beül a kosár széle és a felsőszűrő közé és így segít tisztántartani a fejet. Nekem beáztatva nagyon könnyen felmegy a helyére, nem érzem szükségét, hogy méretpontos legyen. Flairhez mondjuk már tényleg nagy, de ott nincs is akkora jelentősége sztem.
-
radi8tor
MODERÁTOR
⭐ Stella
-
hifis50
csendes tag
válasz SoundON #92300 üzenetére
Műszergyártó cégnél dolgozom, esztergálásból visszamaradt anyagok "gyűjteményéből" vettem ki. Tehát a forma (pláne a hasíték) véletlenül ilyen. De a méretei annyira találnak, hogyha újra gyártanám, erről venném le a méreteit. A külső átmérő valamint a perem vékonysága számít, és az, hogy lukas legyen, hogy az ujjammal a helyén tartsam a szűrőpapírt, amikor kiemelem a gyűrűt a szűrőből.
-
hifis50
csendes tag
válasz SoundON #92300 üzenetére
Szerintem is a méretre vágás, túl azon, hogy macerás, bizonytalan eredményt ad. Nem csak a visszaszivárgás, de a rések miatt a kávékészítés közbeni csatornásodás is gond lehet.
A tamper több szempontból sem jó. Nincs helye a szélén a papírnak, és még ha sikerül is vele benyomnod, kiemelésnél tuti jön vele a szűrőpapír is. -
otamas
csendes tag
Sziasztok!
A GC gépem pár hete kezdte, hogy bekapcsolás után szinte egyből folyamatosan, és elég hangosan szürcsögő hangokat ad ki. A bal oldalon bekarikázott résznél eddig csak csöpögött a víz, amire annyira nagyon nem törődtem, mondván "olasz technika", belefér. Viszont ma reggel a jobb oldali résznél zaccos víz jött ki (víztócsa a pulton), ez gondolom nem jó jel.
Mit érdemes tennem?
A rendszeres tisztításon (hetente vakszűrőzés, havonta a felsőszűrőig szedem szét) nem szoktam vele mókolni.[ Szerkesztve ]
-
D@niel
addikt
Sziasztok,
bialetti brikkához milyen kávét ajánlanátok, 100% arabicán belül? A karamellás íz világot szeretem, viszont többet is tervezek rendelni a kavetarsasag.hu-ról, hiszen innen lesz rendelve a főző is. Tejet és cukrot is szoktam mellé rakni. 150 grammos lenne a jó, hiszen keresem az ízeket.
Köszönöm𝕧𝕒𝕡𝕖 bemutatók, kedvezmények: facebook.com/Dan1el1031
-
skoos
őstag
válasz hifis50 #92296 üzenetére
Ej, nagyon komoly a felszerelésed!
ez a műanyag gyűrű miben segít?a kávé kapucziner, elvileg marcius 17-i pörkölés ‘Velencei gondolások’
tegnap vettem ki a fagyasztóból dupla aromazáró csomagolásbólUtána vettem csak észre, hogy picit elcsúszott a papír:
legfinomabbra állítva az őrlőt:
A lehúzás így is kb 10msp alatt megvolt:
18g kávéból egy simpla presszó.
2 perc mulva a crema:
-
RetepNyaraB
veterán
Tegyél be egy alátétet a Graefbe (a gyárit). Akkor mindjárt be tudod fullasztani 4-6-os táján - bár ez kávéfüggő is... Ha 18g lejön 10 sec alatt, az szimplán nem elég finom őrlemény.
Más:
GC-t érdemes vízkőtleníteni akkor is, ha DM kotyvasztott vízzel használom? Ha igen, a vacak alu kazánja miatt valami spéci szer kell, hogy ne marja meg; vagy az első tabletta, ami szembe jön a polcon jó lesz?"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #92314 üzenetére
itt a klubban nem illik olyat mondani a szeretett masinánkra,hogy bármely része is vacak lenne
-
Rush77
aktív tag
Mostanában elkezdett foglalkoztatni megint a DB gép.
Mióta itthon vagyok meg a feleségem is visszatért korábbi kávézási szokásaihoz (3-4 latte naponta) egyre jobbanfoglalkoztat a gondolat, hogy még mielőtt lezúznám a GC-t a gőzöléssel, valami DB gépbe kéne beruházni. (vagy valami olyanba ami bírja a relatív sok gőzt)Nyílván most nem mérvadó de rajtam kívül mindenki tejes italokat iszik és bármilyen vendég jön akkor meg már nem elég a GC
Namármost DB-ből nem nagy a relatív megfizethető gép (értsd x<1400EUR).
Sage
Esetleg Expobar
Használtan (már ha felbukkan) R58 (Esetleg használtan mire kell figyelni egy R58 vásárlásánál?)
Lelit Elizabeth ??Ha meg nem DB akkor mit javasolnátok amivel nem kell elpacsálnom egy raklap vizet, hogy esetlegesen a fej ne legyen túl meleg.
Vagy veszek külön gőzölőt de az annyiból problémás mert az +1 kütyü a pulton.
-
zolnagy
őstag
válasz Rush77 #92318 üzenetére
Sztem a QM Silvano jó lehet erre is (kár, hogy eladtam). A gőze ugyan nem nagy szám, de egy 3,5 dl kancsóhoz elég (2 capu). Gyári állapotban viszont nem a legjobb a vízterítése. A jolti félével viszont kiváló volt.
Újonnan viszont drága 1000 EUR-ért. Én ennek kb a feléért adtam felpimpelve(szűkítő, vízterítő, gőzölés hőmérő.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz RetepNyaraB #92314 üzenetére
Akkor kell csak igazán! A kotyvasztott vizeknél sokszor gond hogy nem tud igazán feloldódni a vízben a só, még akkor sem ha a sókat először 2dl 80C fokos vízben oldod és csak utána teszed az 5L-hez.
Az sem mindegy hogy miket teszel a vízbe.
Én most szedtem szét kb fél év (tisztításmentes időszak után) után a kazánomat és hát nem volt szép látvány.
Citromsavas víz egészen jól feloldja ezeket a lerakódásokat. Szerintem érdemes lehet akár 2havonta rá szánni azt a 15percet. -
bbuffy
senior tag
Valami nem az igazi ott, a lefolyast nezve. Finomabb őrleményt kíván.
Rush77:
R58 használtan is 500 kb. De volt nálam anno, arra mire kell tökéletes. Sztem normál használattal, kinyirhatatlan. Mint a fehér holló kb.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Rush77
aktív tag
Ezt itt hagyom hátha nem volt még.
~187000 EUR -
vicces1
aktív tag
válasz otamas #92309 üzenetére
Szökik a nyomás. Kazántömítés lehet, ki kellene szedni és cserélni.
Vagy átadni egy hozzáértőnek, még a fejben lehet probléma, remélhetően nem repedt meg.
Csapolás közben jöt a zaccos víz?
Egy ilyen őrlő mellett illik leszervizelni a Classicot!Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
skoos
őstag
válasz RetepNyaraB #92314 üzenetére
Köszi!
esetleg van valakinek ilyen? Megvenném, de a graef.hu csak kiszallitassal vallalja 3e-ért, ez azért lopás.
budapesten, ha van valakinek, elfutnék érte.Ti hogyan tudtok karba őrölni “fröcsögésmentesen”?
vagy hogyan tudjátok karba tölteni? Nekem minden módszerrel mellémegy kb 1/3-1/2 g.
-
vicces1
aktív tag
Kell lenni alátétnek a dobozban, egy pici műanyagzacskóba van becsomózva, de csavarboltban vehetsz hasonlót. cirka 4 ft, annyit is ér, a gyári is, mert ez egy semmi cucc.
A Graef hivatalos üzletébe bemennék és két marékkal behajítanék az ajtón, hogy szedjék össze és küldjék el annak aki kér. (Bohócok)Ha nem jön össze egy borítékba elküldök postán.
Mikor befullad majd onnan menj felfelé, jó lesz az!
Szűrőmagasító nem árt a töltéshez, a másik meg hogy vizezd a babokat mert rohadtul sztatikus a graef őrlés közben, de pici vizet spriccelsz rá abszolút megszűnik.
De próbál meg pohárba őrölni és néha hátbaverni az őrlőt! akkor kiad néha többet is mint amit beletöltesz.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
RetepNyaraB
veterán
válasz vicces1 #92329 üzenetére
Mekkora tudást osztottál meg basszus! Aszittem ez ilyen, mármint az őrületes feltöltődés. Feltapad a pohár falára az egész őrlet, mint a szar. Tehát spriccolok rá kézzel kis vizet darálás előtt, vagy valami bonyolultabb?
Az alátétnél azért érdekes lehet a pontos vastagság, nekem nincs tolómérőm, de akinek valn, megoszthatná. Amúgy egy szutyok alátét, semmi több.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
konzumpro
senior tag
válasz RetepNyaraB #92331 üzenetére
Nekem háromféle volt, 0.15, 0.2, 0.25 talán. Meg gyárilag benne kettő.
-
vicces1
aktív tag
válasz RetepNyaraB #92331 üzenetére
Valami kis pumpás flakon kell, finoman porlasztva rá a vizet.
Nem én fedeztem fel. 😄Persze ezek ilyen pár tizedes alátétet, de a lényeg, hogy a zéró pont meglegyen az őrlőn, onnan felfelé a lépteket már nem lehet befolyásolni, csak amit a technika ad
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
bbuffy
senior tag
válasz RetepNyaraB #92331 üzenetére
Én mokkas pohárban teszek a gép melle vizet, belemártom a kiskanalat, átkeverem a babot és mehet a darálóba. Naponta vizcsere. De ha van műa kis parfümös flakkon akkor abból wgy spricc.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
skoos
őstag
válasz vicces1 #92329 üzenetére
Jó tanácsok, köszi!
sajna a gyári alkatrészek nincsenek meg, az őrlőpohár sem.
megnézem a szerszámosban az alátétet.ahol befullad az a nulla pont? Vagy mi a definíció erre?
egyébként a tamper széle és a kosár fala közt van kb 1.5mm hely. Így 2 helyen is rá szoktam nyomni...
-
vicces1
aktív tag
De! Le kell menni odáig, hogy befullad, vagy rohadtul nehezen enged át a pogi. Pl. fél percig csak alig pár csepp. Lényeg, hogy nagyon nehezen enged át. A naked kar jól megmutatja.
Aztán onnan felfelé 1katt.
Akkora szórás azért nincsen a fajták közt, presszónál a Graef - al. Max. 2 kattintás.
Legyen az világos etióp, vagy sötét klasszik.
Meg az előkészítés, őrlemény mennyiség a kosárhoz megfelelő, a tamperelés nem olyan lényegi, bár az elég szar, ha másfél mm-el kisebb. Tehát használj 58,5 körülit.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
verti1
tag
Az őrlőn az a “0” pont amikor összeérnek a kések.
-
vicces1
aktív tag
presszó tartományról beszélünk, nem nehéz rájönni.
A 702-ön 25 fokozat van, elég ránézni egy képen, meg se kell venni hozzá, a 802-n 40fokozat, itt finomabb a lépték.
Eddig még a kényesebb világosabb pörkölőkre is be tudtam lőni a 702-őt is, a 18gr-os kosár ideálisabb ehhez, mint pl. nálam a 15-ös, ott már érzékenyebb az vékonyabb pogácsa miatt.De egyik őrlőnél se állítasz óriási, széles fokozatokban presszónál.
Pl. nálam a Jollyn 8,4 - 8,7 ig megvan az összes létező (ami eddig átment rajta)
Had ne soroljam fel, de több tucat, a világostól a totál sötétig.
Feltételezve, hogy friss, nem döglött cucc.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Rush77 #92323 üzenetére
Ez nem házi, hanem ipari, nyilván.
Amúgy pedig megaf@szom
Düsseldorfban néztem egy olasznál (persze német olasz) az arany árú, kézzel lehelt retkedék masináiról készült werkvideókat, "hogyan készült", kifordult szemmel és ájult gyönyörben foganva és ezek mind 5000 euro felett kezdődnek, bár ilyen nevetséges árképzést valóban nem láttam még. Egy kv főző azért alapvetően nagyon egyszerű elvű szerkezet, amit lehet persze optimalizálni és el is kérik érte a jó kis pénzt, mert a szellemi innováció nem kubikméterben értendő, hanem agyban és azt fizeted ki, hogy neki van, neked nincs. De amikor bevakítják a parasztot a cnc-vel, meg a lézerhegesztéssel ( a burkolatról beszélünk, ami netttó dizájn, nulla hozzáadott technológia), meg a Húsvét Szigetek-i Yeti fülszőréből készült ecsettel polírozott kifolyócsővel, akkor azért újra érzem, hogy pusztulásra érett a művelt Nyugat
No offense[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
iatti
aktív tag
válasz RetepNyaraB #92343 üzenetére
az egész rendszer amit fogyasztói társadalomnak hívunk.már kapjuk a figyelmeztető jeleket a természettől,de a mókuskerék pörög tovább,nincs megállás.itt ez az idei "szép tavasz".már minden második évben elfagynak a barackfáim,most meg kezd megint szárazság lenni.semmi csapadék.egy két száraz év,azt nem azon kell gondolkodnunk hogy milyen kávét vegyünk,hanem lesz e mit ennünk.esetleg jön valami még keményebb járvány,azt úgy járunk mint a középkorban.
-
konzumpro
senior tag
Nem értitek az egészet, ez alkímia, nem a zabálásról meg luxusról szól, felőlem biciklipumpás alukotyogóval is lehet pörkölt makkot főzni ha van dinamikája, hiszterézise, balansza, csak tanítson az átkozott, mint eddig minden valamirevaló gépmester ami vendégségben itt járt.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Autós topik
- Vicces képek
- További aktív témák...