-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #1491 üzenetére
igen, ez egy újabb változó, amivel lehet játszani. igazából azt forszíroztam már a kávéológián is, hogy próbáljuk meg feltérképezni a kioldódás kémiáját. vizes vázis, olajos fázis, ezek hogyan reagálnak hőre és nyomásra, mikor milyen ízekért felelős vegyületek oldódnak ki. úgy legalább a totózás helyett/mellett azért lenne valamiféle guideline arra vonatkozóan, hogy mik az elérhető célok, eleve jobban tudnád egy adott kávé kóstolásakor, hogy merre totózz tovább.
az elektránál egyébként hogy csinálod meg? kiveszed a rugót? vagy egyszerűen ellentartasz, miközben emelkedik a kar?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #1509 üzenetére
a pavonira most bepöccentem, most a silvanót izzítom a sidamóhoz. amúgy gondolkodtam már én is, hogy lehetne állítható szivattyúval tuningolni, végülis csapolás alatti manométer van, elég valami csavargatható ellenállás a pumpához és le lehet húzni a teljesítményét, gondolom.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #6544 üzenetére
láttam én is hónapokon át azt a hirdetést, de ijesztően szét volt gányolva a gép. azt elhiszem, hogy a forgalmazó tud hozzá alkatrészeket keríteni, de szerintem halandóknak nem lett volna opció. én legalábbis erre jutottam vele kapcsolatban magamban.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz hifis50 #7757 üzenetére
Én már nagyon régóta próbálom cukor nélkül, de nem megy. ( Mellesleg eszméletlenül durván édesszájú vagyok! Nem is tudom, hogy volt-e nekem valaha olyan érzésem, hogy túl édes valami. )
Egyelőre túl drága kávéra nem futja, hogy esetleg amiatt lenne rossz érzésem, hogy vétek cukorral inni.
Meg mondom, ez már leredukálódott kb. 1 közepes kockacukornyi mennyiségre.
Az meg kell hozzá, hogy kiérezzem a kávéból, hogy szárítás közben milyen lábápolót használtak a gereblyések! -
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #7757 üzenetére
Ízlés, iskolázás, és szokás kérdése minden.
Az az étterem, ahol hétköznaponként ebédelni szoktam, nagyon jó konyhát visz, bár kicsit az ún. "magyaros" irányba tolódott el. Sok a pörkölt, főzelék, gulyás, stb. Nagyon ügyesek a szakácsok, jó a hangulat, szoktunk beszélgetni receptekről, miegymásról, több éve oda járok.
Időnként a buggyant tulaj fejébe beleáll egy balta, és tavasszal, ősszel tart egy-egy wellness-fitnesz hetet. A környékbeli irodákból ilyenkor megszaporodik a sok hipszter, éppen fogyizó ribanc, akik úgy kajálják ezt, mint gyöngytyúk a taknyot
Namost ilyenkor jön a lencsefasírt, bulgúr-valami, csirkehülyeség, és a sok szójanővérnekhogybefostam.
Ez még nem lenne baj, mert marad bőven jó kaja még az étlapon, és azon kívül, hogy azon a héten nincs csülökpörkölt és kacsa, meg a többi jófajta élelmiszer, egész tűrhetően elvegetálok ott. De amit már évek óta észrevettem, hogy ilyenkor a fiúk elfelejtenek főzni! Kicsit kevesebb bors, só, kicsit kevésbé van megpörkölve a sült. Valahogy minden olyan rossz értelemben sterillé válik, olyan "újhullámos" lesz.
Aztán ahogy elmúlik ez a hét, gyorsan visszaáll minden a normális kerékvágásba, és az ízek is helyreállnak.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #8060 üzenetére
Hát a történet úgy szól, hogy a tudós sorra kitépi a bolha lábait, miközben azt mondja neki: "Ugorj!" A bolha ugrik. Amikor az utolsó lábát is kitépi, a bolha már nem ugrik. Erre feljegyzi a noteszába: "Ha a bolhának kitépik az összes lábát, akkor megsüketül.". :-))
Viccet félretéve, lehet, hogy igazad van, lehet, hogy nem. Nekem persze ugyanúgy. Csak én még kísérletezgettem is. (Sorra kitépegettem a bolha lábát. :-)). )
Egyébként az ECM gyárilag csinál laposat is és konvexet is. Ők eszerint úgy gondolják, mindkettő jó...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #8063 üzenetére
De, Te egy nagyon fontos kérdésben foglaltál állást: azt állítottad, az a 4 tized az oka, hogy nem marad kávé a szűrő peremén. (Gondolom a zaccra értetted, mert én ezt feltételeztem.)
Erre írtam, hogy én más következtetésre jutottam, szintén helyzeti előnyömből fakadóan ;-)"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #8067 üzenetére
Két probléma van: a shot előtti és utáni szétkenődés E61-es fejnél. Az utáni az idegesítőbb.
A bajszos fórumon korábban (amikor még posztoltam oda) írtam már a kísérletemről.Te egyszerre két változót változtattál, ezzel elegánsan átugortad a problémát, mert valójában a lapos talp oldotta meg a shot utáni dolgot. Nálam az 58,5 mm-es szoruló konvex tampernél is szètrobbant a zacc körben a szélén.
És.... hát dühös leszel, amikor először szorulsz bele bizonyos kávékkal bizonyos szűrőkbe, na... :-))
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
bl4ze
veterán
válasz hifis50 #8440 üzenetére
Nehezen állt össze, és akkor is imbolyog : nem jó a tamperelés, és/vagy az őrlemény eloszlása. (WDT)
Picit próbáld megvilágítani a területet, úgy jobban látszik amit filmezel.
Egyébként guszta, rákóstolnék
Én most egy pod-ot toltam itt az irodában, egész jó csepegősre sikerült kézzel tamperelnem , ilyet :
.:. bl4ze .:.
-
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #8440 üzenetére
Valami nem stimmel. Miközben marha jól néz ki a kávé (különösen a 30-adik mp-től), imbolyog, nehezen áll össze. Gondolom, rotorszivattyús masinával nyomattad? Egy rezgőszivattyús már szétcincálta volna.
Ettől függetlenül valszeg nagyon finom kávét főzhettél..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #8440 üzenetére
a kioldódás biztos nem volt jó, látszik, hogy egyes részeken jóval több kávé (víz) jön át. próbáltad már, hogy átszitálod az őrleményt? próbáld ki, ha még nem, csak a kísérlet kedvéért. úgy jóval könnyebb tökéletes kioldódást csinálni, nem csak a rögmentesség miatt, hanem azért is, mert garantáltan azonos mennyiségű őrlemény van mindenhol tömörítés előtt (más esetben ez nem igaz, és ugyan tömörítés után egyenesnek tűnik a pogi, mégis lesz olyan része, ahova több, máshol meg kevesebb őrleményt tömörítettél. innentől nyilván vert helyzetből indulsz).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
válasz hifis50 #8449 üzenetére
Ebben az LM gépben fogaskerék szivattyú van. Ez tudja azt a kunsztot, hogy a fordulatszámával arányos nyomást tud produkálni, amit a fejen lévő karral lehet vezérelni. (A Korzós gépismertetőben ez is benne van.)
Szerintem ennél a csapolásnál a fő "gond" a túl finomra darálás volt. Annyira nem akart megindulni, hogy az is szép, hogy a végére ennyire felállt. Kivárni azért kellett a szőkülés ellenére (ami szerintem még nem vészes a végén), hogy összejöjjön valamennyi kávé. (20g őrleményből lett 27ml kávé.)
Az érdekes kérdés, hogy ha ennyire passzírozom a vizet, (és legalábbis szemre nem csatornásodott), hogy áll össze legalább ennyire a dolog. Hogy nem optimálisan, az nagyon valószínű. -
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #8451 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy erősen koncentrált kivonatolást csinálsz. A kb.27ml 20g-ból legalábbis elég töménynek tűnik. Ilyenkor erőlködik-erőlködik a masina, és amikor megindul, biztos talált (csinált) magának néhány csatornát. Gyakorlatilag a dupla ristretto rövid formáját nyomtad le vele. Persze ezt is bírnia kell a kávénak és a gépnek, csak ilyen körülmények között már nagyon érzékeny az előkészítésre.
Ha ízben elmozdult a savankás irányba (csapolás közben túlhűlt), akkor érdemesebb megkönyörülni rajta, és egy kicsit kevesebb koncentráltsággal lefőzni.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #8458 üzenetére
csak datee-t tudom tolmácsolni, aki pont a nyitott szűrős tapasztalatait idézte: ég és föld volt a szitált és a hústűzött őrlemény, az egyik tökéletesen egyenletesen indult meg mindenhol, a másik inkább a videóhoz hasonlatosan.
aztán persze az ember hanyaggá válik, de akkor már tudja, hogy mit miért
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #8669 üzenetére
@ "Van egy érdekes szituáció a kávéfőzőmnél, amire lehet, hogy sikerül megoldást találnom. Arról van szó, hogy ez a gép elég érzékeny az előkészítésre, és úgy tűnik, akkor korrekt a szűrő megpakolása, ha a tömörített kávé hozzáér a felső szűrőhöz. (Ez a gép profi használója, Nezvál Máté első és legfontosabb instrukciója volt, és úgy tűnik, valóban.)"
Na ezen most el fog indulni a negyedik iraki háború....
Én amióta a profi(bb) kávézás útjára léptem, mindenkitől azt hallom, kell lennie résnek a pogácsa és a felső szűrő között, különben
1) nem tud teríteni rendesen a zuhany, és
2) a nyomás ráadásakor szétveri a pogácsát a víz, és egyébként is
3) megég a kávé már az elején.Az 1) és 2)pontot ki tudod küszöbölni:
a) rezgő szivattyúval, mert ott fokozatosan épül fel a nyomás, és
b) előáztatással rotorszivattyúnál.A 3) ponton nem tudsz segíteni.
Na most én erről azt gondolom, hogy Nezvál Máté talán azért javasolja ezt, mert a vendéglátós gyakorlatban kisebb hiba jelentkezik a rossz tömörítés miatt, mert a felső szűrő csinál egy pót tömörítést, és összefogja a rosszul tömörített őrleményt, így összességében lehet, hogy működik.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- iPhone topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Übergyors Samsungnak próbál látszani egy hamisított NVMe SSD
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Miniképernyős, VIA-s Epomaker billentyűzet jött a kábelmentes szegmensbe
- YouTube
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Fender Squier Stratocaster + Marshal MG15 40W erösitö eladó
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!