-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hifis50
csendes tag
Van egy érdekes friss topiktéma a Coffeegeek fórumon:
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/580293Ebben írja a témaindító fórumos, mit sikerült kihoznia a kávéból, ha a nyomásprofilt is képbe hozza a kávé elkészítésénél:
"I started the shot letting it build to full pressure long enough to fully saturate the puck (droplets just starting to appear at bottom of basket) and then dropped the pressure and as the shot began to pour, continued adjusting the pressure (keeping it pretty low) throughout the shot to keep the trickle extremely slow. I was able to bring out the chocolate and caramel of this coffee and pull a really great ristretto - the result was fantastic.
This particular coffee and roast works well as brew but as espresso has never worked at all (bright/grapefruit peel/too acidic - sink shot) ... using the variable pump control to start out full pressure and then back off to 2 bars or so for a few seconds and then just dial the pump gradually through the rest of the shot (I'm guessing between 4-6 bars most of the time after the initial 9 bars) to keep the shot barely trickling and very dark in color I was able to get a really interesting and great shot with a vibe pump machine."
A Pavonin összehozható egy ilyen csapolás. Az én karos - rugós Elektrámon is. Talán meg kéne próbálni.
[ Módosította: Parci ]
-
hifis50
csendes tag
Nyilván felvetni könnyű a dolgot, de kivitelezni (pláne nyomásmérő nélkül, csak úgy érzésre), már nem annyira. Itt már túl sok a paraméter. De mivel itt leírta, mit mikor, lehet, hogy egy közelítő próba legalább a tendenciát mutatja. Ezért valószínű ki fogom most a hosszú szünetben próbálni, mert a savanyú kávéhoz már tök hozzászoktam.
-
hifis50
csendes tag
Ami miatt belevágtam, az az ötlet, hogy a gyűrűt forgassuk, ne a kúpot. Ettől elegáns lesz a dolog, mert nem nyúlik ki semmi tengely a garatból, mint a HG One-nál és a Versalabnál. Hogy ez hogy sül el, még nem tudom, de éppen az alacsony fordulat miatt (a kézi darálás fordulatszámára van belőve), ez remélem, nem okozhat problémát.
-
hifis50
csendes tag
Ez még akkor tűnt ennyinek, amikor túl nagy motort akartam a gépbe rakni. Egy Conrados kisebb verzióval ez már más kategória. Sokat számít az alkatrész gyártatás. Ha van valakinek ilyen irányú kapcsolata, és ezt spórolósan abszolválja, szerintem kihozható jó áron. A keráruk végösszegét, ha már tudom, megadom, de ez nem lesz több nettó 80 90 ezer Ft-nál.
Ha a végeredmény sikeres, vagyis korrekten működik a cucc, a doksit felrakom az internetre. -
hifis50
csendes tag
A költséghatékonyságról még annyit, ez bbuffy ötlete volt, hogy lehetne akár kézzel hajtott is. Mivel a készüléknél a fej a lényeg, ez megoldható, és a motor, tápegység elmaradásával, az egyszerűbb vázzal ez már messze megéri, főleg a HG-One árát tekintve.
Ide kapcsolódik, vagyis ahhoz, hogy megéri-e belevágni, hogy lesz egy tesztpéldány is, amit nyilván szívesen odaadok a nálam sokkal tapasztaltabb fórumosoknak, hogy kiderüljön, tényleg megjelenik-e a kávé ízében a Robur kés minősége. -
hifis50
csendes tag
A Pharos egyik titka szerintem a nagyon kis hézagú csapágyazás, és a késpár szigorú egytengelyűsége. Ezeket ebben a konstrukcióban is próbálom összehozni. A többit a Robur késnek kell tudnia, de ez valószínű megvan, hiszen a nagyobb fordulatszámú gyári Roburt is nagyon dicsérik, akik megtehetik, hogy használják, és a HG One is népszerű a kézihajtányos fordulatszámával.
-
hifis50
csendes tag
válasz -HajTömeg- #4205 üzenetére
A telefonnal tényleg nem ment. Azzal kezdtem.
-
hifis50
csendes tag
válasz vendingo #4219 üzenetére
Nyitott szűrőtartót vagy gyárt a cég az adott kávéfőzőhöz, vagy nem. Ha igen, meg lehet venni külön. Ha nem, vagy egy csereszabatos másik típus jöhet szóba, de ez neccesebb, mert lehet, hogy csak vásárlás után derül ki, hogy mégsem annyira csereszabatos. A bajonett zárnál tizedmilliméteres eltérések is gondot okozhatnak.
A tutibb megoldás kiesztergálni egy szokásos, külön megvett gyári tartóból. Ebben, (mármint a kiesztergálásban), ha valakinek ez gondot okoz, tudok segíteni. -
hifis50
csendes tag
válasz -HajTömeg- #4544 üzenetére
http://www.mylittlemelbourne.hu
A Madách tér mellett.
Szuper hely szuper kávéfőzővel.
Ha inni akarsz egy jó espressót.
Venni is lehet itt jó kávét, de az nem olcsó.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Erre még azért korai az a válasz, hogy igen, mert ez a keverés a nyomásprofillal még számomra egy ismeretlen terület, tehát nem használom ki igazán azt, amiben ez a gép több, mint az eddigiek.
De persze az idő nem sürget, ezért írtam, hogy sokáig tud újat nyújtani.
Ami érdekes, hogy bár tényleg érzékenyen reagál az előkészítés eltéréseire, meglepően toleráns az "elcseszett" próbálkozásokra. Legalábbis ha lassabban jön le a kávé, mint kéne. A sűrű esszenciák is finomak. -
hifis50
csendes tag
Egyébként tényleg érdekes kérdés, és igérem, kipróbálom, hogy ahogy nézem pl. a Portaspresso honlapját, vagy a gépemhez kapott profilt, a 9 bar nem nagyon játszik. Vagyis a problémásabb esetekben a kíméletesebb 6 bar vajon mit hoz? Ezzel fogom kezdeni a kutakodást a nyomásprofil rejtelmeiben.
-
hifis50
csendes tag
válasz -HajTömeg- #5664 üzenetére
Budán van a Csészényi Kávézó, de közel a metró Déli pu-i végállomásától. Itt helyben pörkölt friss kávét vehetsz. 1013 Budapest, Krisztina krt. 34., H – P 08:00 – 22:00, SZ – V 10:00 – 20:00, 212-6571
-
hifis50
csendes tag
Még pár adat. A bolygóhajtóműves 12V-os DC motor indító árama az adatlapja szerint 30A is lehet, ezért egyrészt egy 10A-es tápot kellett hozzá venni, másrészt egy autós relén kersztül kapcsolgatható.
A daráló fordulatszáma 80/perc körül lesz, mintha kézzel darálnánk. -
hifis50
csendes tag
válasz TörökSzabi #5863 üzenetére
Itthon éppen nincs e-mailem, holnap a munkahelyen elolvasom. Mi lenne ez? Kávéfőző?
-
hifis50
csendes tag
Ma járt nálam Nezvál Máté egy kis fejtágításra profilügyileg. Egy mosott Etióp kávét hozott, aminek még ő sem találta ki az ideális kezelését, direkte hogy ez most és nálam jöjjön össze. Ez alapján mondhatom, hogy nem egy egyszerű feladat, és messze nem a fix 9 bar volt a nyerő. Továbbá egész kis bemenő paraméter változtatásokra meglepően eltérő ízek jöttek össze. (Volt egy húzása, aminél olyan tigrismintát mutatott a crema, hogy rajzolni sem lehet szebbet. Kár, hogy nem fényképeztem le. De nem ez volt a legfinomabb verzió.)
Valami ilyesmi görbe adta a legjobb eredményt: -
hifis50
csendes tag
válasz tariattila #6542 üzenetére
Pont ehhez a félkarhoz kapcsolódik egy érdekes sztori. A kecskeméti kávégépbolt a közelmúltban sokáig árult potom pénzért egy nagyon lepukkant és szétbarmolt, de első szériás La Marzocco GS-t, amiről kiderült, hogy még így is nagy kincs, mert nagyon keveset gyártottak belőle. Csak hát ezt a szituációt észre kell venni, így a forgalmazó, Nezvál Gergely vette meg. Ha rendbe hozza, bár nagy munka, de megoldható, a gyár állítólag ehhez minden segítséget megad. Így ez sokkal többet fog érni, mint egy új modell.
Valami ilyesmi példányról van szó: -
hifis50
csendes tag
Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok a kávésoknak!
-
hifis50
csendes tag
Abszolút egyetértve azzal, hogy mindenki úgy igya a kávét, ahogy neki a legjobb, azért egy saját tapasztalat arról, mi van, ha mégis erőltetjük a tej - cukor nélküli fogyasztást. Engem a paleo diéta hajkurászott bele az "üres" kávé fogyasztásba, mert az adalékok ugye itt tiltottak, de a kávéról nem akartam lemondani. Lényegében ez a felállás vezetett a home barista üzemmódba, mert az hamar kiderült, a meglévő automatából nagyon nem ok így a kávé. De a jól elkészített eszpresszót is szokni kell, ha előtte évekig tejes cukrot ittam kávé ízesítéssel. Már az elején is iható így a kávé, de nem mondanám, hogy húde finom volt. Kb 1 hónap után kezdtem azt érezni, hogy nem is olyan rossz. Most meg néha próbálom pici cukorral, de nem jobb, sőt, mint natúrban. (Ebben persze benne van, hogy édeset már csak max. gyümölcs formájában eszem, tehát az ízérzékelésem is valószínű módosult. Egy fagyi vagy egy sütemény most nagyon tömény íz nekem.)
Szóval az egészből a lényeg, ha valakiben nagy a buzgalom, hogy de mégis natúr presszó kell, lehet, hogy valamennyi kitartás után érik meglepetések. -
hifis50
csendes tag
válasz -HajTömeg- #7760 üzenetére
Azért a paleo mozgalom az általad jelzettnél szofisztikáltabb valami. De ahogy sok minden mást, ezt sem kötelező sem követni, sem figyelni, sem tudni róla, mi ez valójában.
(Nekem, lekopogom, csak a már nagyon szükséges, és előtte mindig sikertelen fogyás miatt került képbe. Egyenlőre működik. Sokaknak, ahogy olvasom, ennél komolyabb zűrökön is segít.)[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz -HajTömeg- #7772 üzenetére
Nyilván nem. :-) Az alul felül-t összecseréltem. Bocs.
-
hifis50
csendes tag
válasz ronin s8 #8062 üzenetére
Nekem úgy tűnik, semmit nem állítottam, csak mutatni akartam egy szerintem dizájnos tampert, amit a helyzeti előnyömet kihasználva le is tudtam magamnak gyártatni. Ebből következően nem igazán tudom, miben van igazam és miben nem. De ezek szerint valahogy úgy gondolkodtam, mint az ECM: nem árt, ha van mindkettő.
Egyébként, bár egy próba nem próba, a lapos tamperrel kevésbé ízlett a kávé, mint a gyári konvexxel. De ezt még ellenőrizni kell. -
hifis50
csendes tag
Igen, ez így van.
Így utólag elolvasva a tamperes "híradásomat", a félreértés talán az átmérős megjegyzésemből adódik. Ennek nincs köze ahhoz, hogy melyik tamperol jobban. Csak arról szól, hogy tényleg "tisztábban" dolgozik, tehát itt nincs feltapadó kávé a szűrőn, a pont 58mm-es gyárinál viszont van. Csak ennyi. Minden bizonnyal a konvex is ugyanezt tenné, ha 58,35mm-es lenne, mint pl. a VST. -
hifis50
csendes tag
válasz ronin s8 #8065 üzenetére
Akkor tényleg félreérthető voltam. Természetesen a tamperolás utáni (kávékészítés előtti) szituációról írtam.
Nem tudom, ti hogy vagytok ezzel, engem zavar a feltapadó kávé, ezért az ujjammal le szoktam ezt tisztogatni, mielőtt a gépre teszem. A nagyobb átmérőjűnél erre nem volt szükség. -
hifis50
csendes tag
De ha már a félreértések kiderültek, (a zacc eszembe sem jutott), csak furdal a kíváncsiság, hogy mi az a fontos dolog, amiben tudtomon kívül állást foglaltam?
-
hifis50
csendes tag
Szóban a körülbelüli méretek:
A talp 10mm vastag, innen indul a talp kúpos része, aminek a központi kúpszöge 130 - 140 fok körüli. Így a talp vastagsága 20 -25mm-re adódik.
A nyél alul 20 - 22mm, felül 35 - 40mm átmérőjű. A teljes magasság (talp + nyél) 80 - 90mm. M6-os, M8-as tőcsavarral lehet ezeket összecsavarni.
Ha vonalzóval eszerint lerajzolod, kiadódnak a méretek. -
hifis50
csendes tag
Az interneten ezt az egy oldalt találtam méretezett tamper rajzzal. (Collban, tehát át kell számolni.)
Ez egy szép darab, nem egyszerű megesztergálni, de kiindulásnak jó, ha az íveket egyenesekkel egyszerüsítve áttervezed.) Ha meg így ahogy van bevállalja az esztergályos, van egy szuper tampered.http://www.practicalmachinist.com/vb/manufacturing-resource/rfq-303-stainless-turnings-244928/
-
hifis50
csendes tag
Egyszerűbb megcsinálni, és emiatt valószínű pontosabb lett volna, ha 2 darabból készíti. Külön a talp, külön a nyél, és M6-os zsákfuratú menetekben tőcsavarral összeerősíteni. (A tőcsavart egy hosszabb menetű csavar menetes részét levágva a legkönnyebb összehozni.)
Az alábbi darabon kúpos a talp is, a nyél is, de ez sem kötelező, ugyanilyen jó, sőt lehet, hogy még jobban is néz ki, ha hengeres minden, és úgy még sokkal egyszerűbb lenne megesztergálni. -
hifis50
csendes tag
PY CM majdnem befulladt, ezért padlógázon 10 barral kipréselve. Lehet, hogy így a legjobb:
PY_CM -
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #8444 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- PlayStation 5
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen egeret válasszak?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Yettel topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...