-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SoundON
tag
válasz gpbenedek #65407 üzenetére
Köszi az infókat! Nagyon szép darab. Majd a véleményedre is kíváncsi vagyok ha már használtad, mert nagyon rá vagyok pörögve a témára. Hőtartás ügyi az indíték, vagy neked is az plékanalas fémízű alubojlerből lett eleged? Én a NOORDA és BWT óta nem tudom kiírtani a gépemből a fémes ízt. A Gaggia tejsavas tisztítója után 1-2napig még tökéletes a kieresztett sima víz, de utána megint visszamászik a karcos fémíz. Már arra is gondoltam hogy a gőzöléskor a 120-160C fok miatt kezd visszajönni, nem tudom, de már elegem van hogy szuper kávékat veszek de még mindíg nem 100%os az otthoni kávém és nem gondolnám hogy a szinte zsír új Mazzer SJval lenne a gond.
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #65420 üzenetére
Szia Laci! Én sajnos nem értek hozzá, ezért hívtalak fel a témában téged előszőr, mert azon kívűl hogy Te pidelted meg rézcsövezted a GC omat, maximálisan bízom a szakértelmedben Nekem továbbra is csak annyi a legfőbb bajom az amúgy tökéletes GC gépemmel, hogy nem tudok vele 100%os kávét csapolni csak 90eset. Szinte minden héten megyek kóstolni presszókat Espresso Embassyba meg Madalba meg Ébresztőbe meg Tamp&Pullba és azt játszom, hogy ugyan azt a kávét megveszem és én is megpróbálom otthon olyanra lefőzni. Van hogy sikerül, sőt olyan is volt már hogy otthon jobbat csapoltam 1-1 kávéból, de legtöbbször simább, selymesebb és ízekben kicsit gazdagabb amiket ezekben a szuper kávézókban iszom, persze profiktól profi gépekből. Ezek után próbáltam ki, hogy a napi szinten patika tiszta gépből vajon milyen víz jön ki a kb 20perces gépmelegítés után, ha már Nordát meg BWT teszek bele. És sajnos fémes, kercos, kesernyés víz jön ki. Pont azokat az ízeket érzem a 'tiszta' vízben amivel karcosabb és fedettebb az otthoni kávém. Na itt jöttem rá hogy nálam MÁR "CSAK" EZ A VÍZ KÉRDÉS a mumus. Ezt szeretném megoldani valahogy. Biztos fontos a hőtartás, meg a beömlés is meg minden, de ameddig a tiszta víz is keserű a gépből addíg nem tudok kávé minőségben tovább lépni. Remélem ahogy beszéltük mihamarabb lesz rézbojler amit nekem is be tudsz majd szerelni Addig is gyűjtöm itt a hasznos infókat, hogy átvészeljem valahogy a következő pár hetet.
-
SoundON
tag
A gépemet Fragola tunningolta fel kb fél éve és akkor tökéletesnek találta az eredeti alubojlert. PIDet meg rézcsőtunningot csinált rá. Azóta is csak Norda vagy BWT vízzel használom, de Fragola tanácsára kb 3hónapja megint csak Nordával, szóval vízkő is kizárva. Amikor a vizet tesztelem még a kar sincs rajta csak a felső szűrő, persze mindez bemelegített gépből. Megvárom míg kihűl a lecsapolt víz és összehasonlítom azzal amit beletöltöttem. Óriási a különbség.
A korábbiakban többen mondták hogy felesleges a vízzel tökölés.
Én hiszek benne ha egyszer a presszóm 99,5% víz
Elvileg a gyümölcsös lime, áfonya, szőlőízeket, meg a virágos jegyeket, meg a narancslekvár aromákat, meg a tejcsokis ízeket, meg a lankákat meg a páracseppeken megcsillanó felkelő napsugarakat keresem a presszóban, szóval nem mindegy hogy alapból büntető keserű plékanál ízű a vízből csinálom vagy tökéletesen sima lágy vízből. -
SoundON
tag
-
SoundON
tag
válasz gpbenedek #65488 üzenetére
Nagyon jól néz ki. Látom a fűtőszálakkal nem spóroltál Így hány wattos lett? De mi az a két + furat (persze nem a gőzcsap középső és 2 csavarhelyére gondolok) a tetején? Gondolom az egyik a PID szenzornak, de a másik...? És azt sem látom hogy hol megy be a rézcső a bojlerbe.
Gratula, elég meggyőzően fest!
Majd ha teljesen kész leszel légyszi fotózd körbe. És majd várom a tapasztalatokat is, persze továbbra is víz ízügyi hivatalkén
-
SoundON
tag
Tisztelt Topiktársak!
Meddig tartja magát egy szemes kávé a mélyhűtőben?
Gondolom bőven vannak tapasztalatok erre.Én a pörkölést követő kb 10-15.napon kibontom az aroma zacsit, elkezdem inni a kávét, de rögtön a nyitást követően kb 5x20grammot, kis zárható tasakokba, levegőt kiszorítva beteszek magamnak a mélyhűtőbe, hogy a nagy kóstolgatások közepette később is le tudjak főzni 1-1fajtát.
A baj az hogy lassan tele a mélyhűtőm miközben meg folyamatosan veszem az új friss kévékat is
SZÓVAL MEDDIG VAN ÉRTELME MÉLYHŰTŐBEN TARTANI A KÁVÉT?
Előre is köszi a válaszokat.
-
SoundON
tag
Szia!
Fragolánál már én is érdeklődtem a szuper rézbojleréről, de azt mondta hogy nem próbálta és egyenlőre csak az az 1db van amit most tesztelgetsz, így hát Téged kérdezlek
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen vízzel használod és milyen vizet ad ki a gép tiszta állapotban, felmelegedés után. A már kihűlt, felső szűrőből csapolt víz ízre pontosan ugyan olyan mint amit beletettél? Nincs mellékíz?Használod gőzölésre is, tehát a bojler nem csak 88-94 C fok körül mozog hanem felmegy 162C fokra is?A száraz műszaki paramétereket hogy hány másodpercig tartja a beállított hőmérsékletet és mekkora az esetleges ingadozás stb stb majd a mérések után Fragola úgy is elmondja.
Előre is köszi a válaszokat!
-
SoundON
tag
Sziasztok!
Segítséget kérek Gaggia Classic - VST kosár használattal kapcsolatban.
Miért van az, hogy a VST 15g jelzésű kosárba szerintem kb 18-18,5g a megfelelő töltő mennyiség (persze különbségek mindig vannak termőterületek, fajták, farmok és pörkölések között is) a VST 18g jelzésűbe meg kb 21g? Ha így töltöm akkor a csapolás utáni pogácsa keményen és szárazon esik ki a karból, ami ránézésre egészséges.
Ha pedig annyit teszek bele amennyi rá van írva, akkor a pogácsa szétesős, puha és tocsog a benne maradt kávétől. Mindkét esetben kb 25-30másodperc lefolyásokkal készülnek a kávék, tehát a finomságot mindig hozzá állítom az adott töltőmennyiséghez.Kérdésem kinek mi a tapasztalata, hogy érdemes használni, melyik verzió az etalon? Melyik miért jobb?
Előre is köszi a válaszokat.
üdv,
dp[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #68301 üzenetére
Szia Laci, csak most látom milyen szépek... és már nagyon várom
-
SoundON
tag
Tapasztalataitok szerint tényleg fordítva működik a lefolyási sebesség és a nyomás növelés ahogyan ezt a https://www.home-barista.com/espresso-guide-better-extractions.html
oldal írja?
Tehát a bejegyzés szerint a nyomás növelésével a lefolyási sebességet csökkentjük és ugyan ez fordítva.
Én nagyon meglepődtem ezen, de lehet csak én vagyok a zöldfülű... -
SoundON
tag
válasz Deadzone41 #68980 üzenetére
Lehet bedobok 2 kiéheztetett guppit ha nincs jobb ötlet...
-
SoundON
tag
válasz leslie76 #69028 üzenetére
Ebben a PID, kazán, fejhő, kijövő víz témában én is méregettem a gépemet és azt vettem észre, hogy az idő elteltével egyre feljebb megy a kijövő vízhőmérséklet csúcsa annak ellenére, hogy végig 92C fokra van beállítva a PID. Azt sajnos nem tudom, hogy 92es PIDnél a kazánom hány fokos.
A fotókon is jól látszik hogy bekapcsolást követően 30perccel 50perccel és 90perccel mértem ezeket.
Lehet azt is ki kellene tapasztalnom, hogy pontosan hány perc elteltével válik a gépből kijövő vizem a beállított PIDel azonos hőmérsékletre? Es akkor kellene csapolnom? Ez jól van így? -
SoundON
tag
Gaggia Classic, RKC REX C100as PID, K hőelemes témában kérek segítséget.
Ezzel kapcsolatban már korábban is felraktam képeket.
Melyik paraméterrel lehet a baj, ha a PID által vezérelt kazánhőmérsékleténél magasabb hőfokú víz jön ki a gépből annak ellenére, hogy a PID fixen 92C fokot mutat? Kb 25-30percig még normál 92-94Cfokos a kijövő víz hőmérséklete, de a tapasztalatok alapján az idő előre haladtával ez egyre csak melegszik és 50-60perc után már 96-98C fokokat csapolok annak ellenére, hogy végig 92C fokon áll a PID.
Jelenleg ezek a REX C-100 beállításai:
_AL1 0150
_ATU 0000
___P 0035
___I 0019
___d 0004
__Ar 0011
___T 0002
__SC 0005
_LCK 1000
_Cod 0000
SL_1 0000
SL_2 0000
SL_3 0000
SL_4 0001
SL_5 0000
SL_6 0001
SL_7 0000
SL_8 0000
SL_9 0000
SL10 1001
SL11 0000
_Cod 0001
_SLH 0400
_SLL 0000
__oH 0002
_AH1 0002
__dF 0000 -
SoundON
tag
válasz gpbenedek #69160 üzenetére
Köszi még egyszer! Örülök, mert jó helyen kapiskálunk De fura, mert ha 0005ről 0000ra állítom a Gaggia Classic REXc100 SC értékét, akkor még melegebb (98-100C fok) a kijövő víz, azaz fölé lő a PID által beállított 92Cfokos értéknek. Amikor feltettem 0010re az SC értéket, akkor meg nem érte el a beállított hőmérsékletet és csak 88Cfokos vizet tudtam csapolni kb 10perc különbséggel. Lehet hogy nálam fordítva működik?
Elvileg ezek az SC értékek Cfokra vonatkoznak? Tehát a 0005 és a 0010között 5C fok a különbség?
Sajnos ma nem volt időm tovább tesztelgetni, de eddig ezeket tapasztaltam.
Ha van további jótanács azt is szívesen veszem -
SoundON
tag
válasz Hakai80 #69216 üzenetére
Köszi szépen a tanácsot! Akkor megpróbálom növelni a Gaggia Classic REX C-100 "T" értékét.
Veszteni valóm nincs, mert mint kiderült a mérésekből a PID külön életet él. Semmi sem igaz, csak annak látszik
De legalább tudom hogy mi a magyarázata annak, hogy a különböző CM, HB, PJ, AW kévénként, pörkölésenként precízen felírt készítési értékek (tized gramm betöltési, huszadpontos Mazzer SJ beállítás, felírt PID beállítás, másodperces csapolási és grammpontos kijövő mennyiség) mellett miért volt teljesen kiszámíthatatlan minden egyes csapolás végeredménye.
Továbbra is várok még hozzászólásokat, hátha valakinek szemet szúr egy érték, ami okozhatja ezt a folyamatos, lassú túlmelegedését a kijövő víznek:
_AL1 0150, _ATU 0000, ___P 0035, ___I 0019,___d 0004,__Ar 0011,___T 0002,__SC 0005
_LCK 1000, _Cod 0000, SL_1 0000, SL_2 0000, SL_3 0000, SL_4 0001, SL_5 0000, SL_6 0001, SL_7 0000, SL_8 0000, SL_9 0000, SL10 1001, SL11 0000, _Cod 0001, _SLH 0400, _SLL 0000
__oH 0002, _AH1 0002, __dF 0000 -
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #69345 üzenetére
Szupeeer
-
SoundON
tag
válasz Sic.Transit #69437 üzenetére
Kb 8-10kg körül lehet, mert az enyém piddel, rézcsövezéssel, réz vízterítővel, némi vízzel meg néhány pohárral 9,9kg.
[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Gondoltam hátha többeket is érint, így közzé teszek 3 saját Gaggia Classic fejlesztést, amiket a múlt héten fejeztem be:
1.Szintezhető gumilábak, hogy a gépet vízszintbe lehessen rakni még olyan ferde konyhapulton is mint az enyém, így a pogácsára sem féloldalasan érkezik a víz mint előtte és a dupla kifolyós karból is egyenletesen, mindkét csészébe azonos mennyiségben érkezik a lecsapolt kévé.
2. A gumilábak ellendarabjaként a konyhapultra tett alátét, amely megoldja hogy elforduljon a gép amikor a kart levesszük vagy feltesszük, így végre fél kézzel is hozzá tudunk nyúlni a géphez és nem kell minden esetben ellentartani a másikkal, ami igencsak ipari érzést ad a készítésnek.
3. A szintező lábaknak, némi alsó lemez átalakításnak és a csepptálca speciális lábainak köszönhetően a 0,1g pontos mérleget a karba őrölt kávéőrlemény lemérése után a gép alá tudom tolni és csapolás közben a lefolyó kávé súlyát is egyszerűen tudom mérni úgy, hogy a mérleg így elfér és nem lesz vizes vagy kávécseppes.
És nem utolsó sorban számomra szebben és iparibban néz ki a drága Gaggia Classicom ezekkel a nagy (gőzcsapgombbal megegyező méretű) gumilábakkal.
Akit érdekelnek még a részletek és a titkos hozzávalók, írjanak privátban
-
SoundON
tag
Én ezt vettem
http://bluecup.nl
a MTRM kávézóban, de sajnos csalódás volt, mert a gyári kapszula amúgy is röhej kevés 5grammjához képest ennél még kevesebb kb 4gramm fér bele. Utólag persze ránézésre is látszik, hogy ez kisebb mint az eredeti kapszula. Működik, meg környezetbarát, meg minden maszlag szép és jó csak a végeredmény még szarabb mint az eredeti, de túl sok energiát és kísérletezést nem öltem a témába.
Jótanács: hogyha veszel, legyen nálad egy gyári kapszula hogy lásd a méretet. -
SoundON
tag
válasz meander #69537 üzenetére
Egyrészt így sokkal több lett a gumifelület ami jobban megtartja a gépet, de egy kis ellendarab felcsavarozásával (aki nem sajnálja a konyhapultot) kb 5mm mélyen apró csavarral felfúrva, vagy felragasztva teljesen fix.
A gumiláb alu belsejébe pedig csak menetet kellett vágni.
Itt vannak még képek:
http://gofile.me/3jAt7/wBjvads8c[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #69707 üzenetére
jeeeeeeeeeee
-
SoundON
tag
válasz John3:16 #69709 üzenetére
Köszi szépen! Igen, közben már kinyomoztam, odamentem és haza is hoztam egy zacskóval
Nagyon kíváncsi vagyok milyenre sikerül az itthoni GC, SJ, kombóval... de ha tudsz kérlek segíts a bevált paraméterekben (milyen kosár, hány g betöltés, milyen hőmérséklet, esetleg előáztatás, hány másodperc lefolyás, hány g kijövő) hogy minél kevesebb vesszen kárba -
SoundON
tag
Már nem használom, de a skertonomat így fejlesztettem: egy tengely távtartóval amit vettem és egy dupla annyi furatos menetes tárcsával amit meg csináltam.
Az előbbi a tengely lötyögését, így az őrlemény szemek méretének kisebb szórását, az utóbbi a 2x finomabb állítási lehetőséget, így a pontosabb őrlemény beállítását biztosította. -
SoundON
tag
válasz yazoo1 #70230 üzenetére
Bár nem tudom mekkora a kosarad, meg hogy milyen pörkölésű a kávéd, de így látatlanban szerintem 18grammig simán felmehetsz a töltősúllyal és finomabban is tamperolhatsz. Nem feltétlen kell az a 15-25kgos nyomás amiket régen írtak, sőt...A még száraz pogi teteje (az itt tanultak alapján) kb 12miliméterre legyen a szűrő tetejétől. Ha a lefolyás így is 20-30 másodperc közé fog esni és a pogácsa is szépen, egyben kijön majd a csapolás után, akkor már nem leszel messze az igazitól.
Persze mindezek csak paraméterek, az íz a lényeg
Sok sikert! -
SoundON
tag
Colonna kapszulát keresek Budapesten. Tudtok segíteni merre induljak?
-
SoundON
tag
Sziasztok! Tapasztalt Brikkások tanácsait kérem.
Netes videókat nézve 60ml, 15g a kiindulás és nincs tömörítés. Kb 2:30-3:00 között kellene jönni a pukkanásnak, de nálam semmi ilyen nincs csak szép lassan kicsordogál valami buborékos, vékonyan 'brikkacremas' valami. Az előmelegített víz valóban levesz a kesernyés égett ízből ami érthető is, de mivel lassan és folyamatosan csordogál ki a kávélötty ezért a Brikka tovább fent marad a tűzön ami viszont tovább égeti az egészet, így az előmelegített víz hozadékát már el is bukom.
Szóval mit kell tennem hogy a netes videókban látott hirtelen pukkanás után egy határozott menetben jöjjön ki a kávégejzír és a kamucrema is jobban megmaradjon?
A fenti szelepet érdemes egy kicsit kitekerni, vagy maradjon teljesen betekert állapotban? -
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #70440 üzenetére
Odabasz a masina
-
SoundON
tag
Köszönöm szépen a Brikkás tippeket bluesfan, soldier2, Peti...(16v) topiktársaknak.
A pukkanás még mindíg elmarad, de a durvábbra darálás után tényleg szebben, habosabban jön le a kávé -
-
SoundON
tag
Megérkezett hozzám is a Fragola féle rézbojleres Gaggia Classic. Igen, a halálcsillag
Reggel kis PID állítgatás és kijövő víz méregetés után 2 fontos tapasztalatot tudtam szerezni:1. Kb 25perc melegedés után a kijövő víz hőfoka a csapolás elején 3-5 másodperc alatt eléri a maximumot, majd szinte végig ott marad a beállított értéken. Kb 10db 30másodperces 50milliliteres csapolást mértem meg 10perces közökkel. A legnagyobb hőmérséklet esés 0,3C fok volt az egyik csapolásom végére, ami a lófasznál is lófaszabb kategória Ha jól tudom a La Marzocco gépeknél is csak 0,5C fokos stabilitást garantál a gyártó. Persze lehet hogy ők sorozat csapolások alatt is, de igazából ez tök mindegy az én szempontomból.
Bátran kijelenthetem én is, hogy ez a gép BUTÁL HŐSTABIL!2. Felbontottam egy márc.16os pörkölésű CM kenyát, ami hát elég széplelkű kis finnyás egy kávé
Olyan dupla ristrettót húztam vele 92C fokos PID beállításnál, hogy boldogságomban össze vissza fostam magam Talán életem eddigi legjobb kávéját ittam itthon!Még egyszer köszönöm a gépet Fragolának!!!
Fragola for president!Na most meg megyek és jól kinyitom a fedelét, hogy megpillantsam a csodagyerek arcát is
-
SoundON
tag
Én mostanáig az alus, réztuningos, rézvízterítős, pides GCt használtam.
Ez a rézbojleres teljesen máshogy viselkedik!
A PID a réginél is ki volt szögelve csapolás közben, max 1fok esést mutatott a végére, de a valós kijövő víz kb 3 fokot is hült egy dupla 30mp 50ml alatt.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
A csapolás megkezdésekor jó ha a kar már meleg. Ez ok. Ezt értem.
De a gép korrekt felmelegedése, melegen tartása és a kijövő víz hőstabilitása szempontjából mi a jó?
Karral vagy kar nélkül melegítsük és tartsuk a gépet?
Ki hogy szokta? Pro, kontra?
Persze a kérdés GC otthoni használatánál értendő.[ Szerkesztve ]
-
SoundON
tag
Persze, a hideg kar lerántja a hőt a fejről, ezt értem. De nálam más a fejből kijövő vízhőfok a karos és a kar nélküli melegítésnél, pedig mindkét esetben felmelegített karral mértem ugyan olyan PID állásnál ugyan annyi bemelegedési idővel. Csak a kar nélküli verzióban a kart forró csapvízzel melegítettem fel mielőtt felraktam.
Ezért merült fel bennem ez az amúgy első nap az iskolában kérdéskör
Sajnos nálam még a jó kis kínai rkc c100 próbálja kiszámolni hogy mi a jó...
Várom én is az új Omront.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Yettel topik
- Milyen alaplapot vegyek?
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OTP Bank topic
- Ukrajnai háború
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!