-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
waxos
csendes tag
-
waxos
csendes tag
QM 0650eshez keresek gyári kart. Ha valaki valami csoda folytán megválna a sajátjától vagy van neki elfekvőben egy, akkor vevő lennék rá. Ajánlatokat privátban pls.
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
Sikerült végül szerezni egy kart a QM-hez, viszont van rajta egy mozgatható nyelv, ott ahol a szár a fejhez csatlakozik. Néhány QM karnál (pl. SiD egyik régi gépe
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
válasz Deadzone41 #40343 üzenetére
De mi a baj a Nestle Vera-val?
-
waxos
csendes tag
Egy kezdő beszámolója, amihez elsősorban régi QM tulajok észrevételeit várom.
Szóval a gép egy QM 0650, őrlő egy használt SJ (nem eredeti, nem új késekkel, tengely nem tudom mennyire üthet). Ma volt a 7-8ik csapolás, ami végre már kezdett hasonlítani az általam elvártakhoz. A potit a max állásból egy kicsit visszavettem, úgy kb. 1 cm-t. A csapolási metódusért köszönet Tariati topiktársnak, ezzel észrevehetően javult az eredmény (addig híg löttyök erősen szőkülve, a szélükön vmi vékony crema-gyűrű szerűséggel). Az őrlőt az eddigieknél finomabbra állítottam, a szűrőt erősen megtöltöttem (ma nem használtam mérleget, de volt egy kis wdt is), felesleget lesimítottam, majd tömörítettem de kisebb erővel, mint korábban. Tariati javaslata alapján a második felfűtés után rövid hűtőcsapolás (inkább csak gőzt engedett) majd pár másodperc után rendes csapolás. Csöpögősen indult, majd az egyik kifolyón erősebben megindulva egérfarok, ami egy kicsit táncol (a másik ág kicsit később indult), de ma végre volt benne egy kis crema-folyam is, ízre aromás nem annyira híg, mint a korábbiak, tetején egybefüggő, de vékonyabb crema, jelenleg még tigrisminta nélkül. A színe is rendben lévőnek tűnt. A zaccpogácsa viszont kicsit vizesnek tűnt (a korábbiak érdekes módon szárazabbak). Ez mitől lehet? A QM-ek jól eltalált csapolásnál nem száraz zaccpogácsát produkálnak? Min kellene változtatni?
Hogy javíthatom a tömörítési technikámat? Videót egyelőre ne várjatok, a hardverállományom jelenleg nem teszi lehetővé (nem röhög!). Ja, a tesztalany 1 kg-os rioba gold 2016. 02. havi (tanuláshoz ezt gondoltam). Tudom-tudom a csapolás ideje is számít, ezt ma sajnos nem mértem, szőküléskor egyből leállítottam, mennyiség megfelelőnek tűnt.Bocsi, ha kicsit hosszú lett, csak meg akartam osztani, hogy talán végre látszik a fény az alagút végén!
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
Egy kis segítség kellene tömörítéshez a tapasztaltabbaktól. Az őrleményfinomság, a lefolyás ideje úgy tűnik már megvan, az egérfarok is egyre ritkábban táncol, viszont wdt ellenére is a zaccpogácsa egyik szélén kissé csatornásodik, ezért a tamperelésre gyanakszom. Nálatok mi vált be tömörítésnél? Egyáltalán mi a helyes technika? Csak felülről, vagy van aki körkörösen tömörít? Egy lépcsőben, vagy van aki előtömörít? Szóval nektek mi vált be?
-
waxos
csendes tag
Nem tudjátok, hogy a Danetti honlap miért nem engedi a regisztrációt? Kiírja, hogy ezzel az email címmel már regisztráltam (próbaként beírtam egy másikat is, annál szintén...), pedig ez volt az első próbálkozás.
-
waxos
csendes tag
QM0650-hez használ vki utángyártott duplaszűrőt? Hány grammal használjátok azt a szűrőt? Mi a jó módszer ennél a szűrőnél? Beletenni adott mennyiséget? Vagy telerakni méregetés nélkül, aztán a tetejéről lehúzni felesleget?
-
waxos
csendes tag
válasz vtechun #47435 üzenetére
Szerintem a Brikka bolti téglából (kimbo, tesco finest jawa) is tud értékelhető eredményt, de nyilván ez is frissen daráltból lesz az igazi. A kávé mennyiségét sosem mértem, csak jól megtöltöttem, és a felesleget lehúztam. Tömöríteni, lenyomkodni nem szabad. Vízből valamennyivel kevesebbet raktam bele, mint amit a H2O jelzés mutat. Forró vízzel nem volt annyira jó, ha hideggel használtam kicsit lassabban készült el, de jobb volt az ital íze. Nálam gázos tűzhely van, ott a legkisebb rózsán, de nagy fokozaton volt jó. Így használva rendben működött. Próbálgasd és előbb-utóbb meglesz az optimális beállítás.
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
válasz Bazsee71 #48635 üzenetére
Nálam 13-as van az SJ-hez, és szerintem szépen kitakarítja a garatot. Moddolni persze kellett egy kicsit, mivel gyári állapotában ez a pumpa egy kicsit hosszú és a vége is keskeny, nagyon összeszűkül, így nem illeszkedett pontosan, csak ha valami szélesebb gyűrűt még az őrlőre tettem, és csak utána jött a pumpa. Aztán konzultáltam Gáborral is, úgyhogy nyesegettem a végéből annyit, hogy azóta szépen illeszkedik is, és mintha a hatásfoka is javult volna. Szerintem nyugodtan lehet vágni a végéből, ezt Gábor is javasolta mikor rákérdeztem.
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
Srácok ilyet használ valaki?[link] Nemigen vagyok kibékülve a pulton tömörítéssel, és azt gondolnám, hogy valamilyen állvány segítene abban, hogy stabilan jobb legyen az eredmény. Láttam drágábbakat, meg fémből készültet is, de egyiket sem próbáltam, így nem tudom melyik lenne a jó a kis QM0650-hez.
-
waxos
csendes tag
válasz Gravity1234 #49199 üzenetére
Köszi srácok!
-
waxos
csendes tag
Nem tudtok valami forrást, ahonnan jó minőségű, vastag falú logózatlan, fehér cappuccinós csészét lehetne rendelni 1 (na jó max 2) darabot?
Az asszony nagy kapu-fogyasztó, neki lenne meglepi majd vmi felirattal. A brandós d'ancap tökéletes lett volna, de csak készletben rendelhető. -
waxos
csendes tag
Hát igen, ennél jóval vastagabb falú lenne a cél...Mondjuk a dallmayr-es presszós csészémet is jónak találtam, amíg bl4ze kolléga segítségével hozzá nem jutottam egy Moak szetthez. (Thx mégegyszer!).Zongorázni lehet a különbséget, mert az tényleg olyan, amilyennek egy presszós csészének lennie kell. Van benne anyag rendesen, ha átmelegszik, tartja rendesen a hőt. Ilyesmi minőséget keresnék cappuccinósban is.
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
válasz sz.zs. #49987 üzenetére
152-154g színtől függően. A fehér a könnyebb a fekete nehezebb. Legalábbis az enyém. Hogy aztán a felhasznált festék vagy az olasz "perfekcionizmus" sikerült ilyenre azt nem tudom. A jó dolgok ott többnyire úgysem a mindenre kiterjedő tervezés miatt lesznek jók, hanem egyszerűen így sikerültek.😁
-
waxos
csendes tag
válasz Potrien #50891 üzenetére
Szimplát nem tudom, 41-es tamper és tölcsér hiányában nem próbáltam. A duplát először 17g-al csináltam (nem hittem el, hogy sok lesz bele és emiatt csatornásodik...), de mára 15,6-15,7g kerül a szűrőbe (utángyártott duplaszűrő). Nálam ez adja a legjobb eredményt, és nem tűnt el a testesség sem. Tampert Fragolától vettem (talán egyedileg méretezve, mert azt mondta méretben van egy kis szórás a szűrők közt). Palm tamp nem tudom van-e méretben hozzávaló.
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
Az őrlemény eloszlása a szűrőben befolyással van a crema mennyiségére?
-
waxos
csendes tag
válasz jveres #58476 üzenetére
Azért érdekel, mert bő fél éve presszózok napi szinten, és ha vmi új dolgot tapasztalok, akkor arra próbálok magyarázatot találni. Nálam ez most úgy nézett ki, hogy az utóbbi időben rendszeresen azt tapasztaltam, hogy a crema már közvetlenül csapolás után sem alkot összefüggő felületet, és nagyon hamar el is illan, holott ugyanennél a kávénál (P&Y Indian choko)korábban nem így volt. Ízben viszont finomabbakat húzok, mint full kezdőként. Először ráfogtam a kávéra, hogy biztos hanyatlásnak indult, de ma reggel az utolsó adagot csapoltam belőle és levett vízhozammal is jött bőséggel, úgyhogy a kávén nem múlhatott, max az én bénaságomon. Ennyi a történet, nem több.
-
waxos
csendes tag
Ebay-es paypal fizetés kapcsán nemrég volt itt szó arról, hogy vhogy be lehet állítani azt, hogy ne a paypal váltson. Hol és hogyan? Privátba is jöhet nyugodtan.
-
waxos
csendes tag
Régi QM 0650-t használóktól kérdezném (akiknek még gyári pumpás, tehát OPV nélküli a gépük) hogy a zsíroldást hogyan csináljátok? Közben fent van a gépen a szűrőtartó kar vagy a külön gőzkar? Tudom az összefoglalóban is van néhány dolog, de erre pl. nem tér ki. Ráadásul az indexes fórumon régebben SiD- a gőzölést javasolta a poti maxra tekerésével. Akkor nem is átmosatni kell?
-
waxos
csendes tag
Nekem van Bialetti Tuttocrema és teszkós frenchpress is. A Bialetti volt meg korábban, abból szerintem csak 2 méret létezik, 3 és 6 csészés. Nekem a kisebbik van, 2-3 személynek ideális mennyiséget lehet vele csinálni. Előnye, hogy tűzhelyen melegíthető benne a tej, hátránya, hogy szerintem drága (én ajándékba kaptam), illetve nem tudom, hogy ez egyedi vagy típushiba-e, de a fémedény belső teflonbevonatát egy idő után elkezdte levakarni a mozgó műanyagtárcsa széle, mert enyhén sorjás. Illetve egy személyre nehéz volt eltalálni a tejmennyiséget is. Ezért később vettem egy teszkósat, ami üvegből van, emiatt itt külön melegíteni kellett a tejet, de legalább nem fogyasztom el apránként a belső teflonborítást... Abból is a kisebbet vettem, két embernek sztem ez is elég (cappuccinóhoz), árban is jobb, csak ennek a tárcsarészét nehezebb tisztítani a rárakódott tejtől.
-
waxos
csendes tag
válasz tariattila #66613 üzenetére
Hófehérben nem volt gyárilag?
-
waxos
csendes tag
Vasárnap kora délután a Nyugati környékén van vmi ajánlottabb kávézó? Van kb. másfél szabad órám, és a Bean Busters adná magát, de sajnos az ilyenkor zárva van. Specialty.hu-n kb. 4 van gyalogosan elérhető távolságban (Madal, Double Shot, Brew Brothers, Eco Cafe), melyikre érdemes rápróbálni?
-
waxos
csendes tag
válasz thomasrc #74935 üzenetére
A melóhelyen egy régi
Saeco technológiás gépet használok, és annál a gépnél a fűtés ideje alatt nem ég a lámpa. A zöld fény bekapcsolása elvileg azt jelenti, hogy a gép készen áll a csapolásra, de mivel a termosztát lekapcsolása után még emelkedik a hőmérséklet egy ideig, nem célszerű egyből csapolni, mert hőhiányos lehet a kávé. Az még rézbojleres gép, de gondolom a tiedre is igaz, hogy a hőstabilitás miatt érdemes több felfűtési ciklust is kivárni. Be van hőmérőzve, így látszik, hogy csapolás előtt még a gőzgombbal is érdemes rajta emelni a hőt. -
waxos
csendes tag
válasz qvik27 #74945 üzenetére
Akkor így lehet érthetőbb: zöld fény felkapcsolódik, ami azt jelentené, hogy a gép felfűtött, elérte az ideális hőfokot, lehetne csapolni, de a gyakorlatban a hőmérséklet ettől függetlenül még pár másodpercig emelkedik és csak ezután éri el a csúcsot. Az más kérdés, hogy csapolás előtt a saját gépemet még ezután is érdemes a gőzgombbal egy kicsit tovább fűteni.
-
waxos
csendes tag
Isomac Giada, Bazzar A2 iso, és a régi Solis karok is jók hozzá. A Giada karja biztos, hogy reszelgetés nélkül is jó, a Bazzarból csak a régebbi az 53-as (a röfi, az új talán már 57-es és csőrös). Az első 2 kar újként is beszerezhető, de nem biztos, hogy annyiért megéri. Használtként külön, fehér holló kategória mindegyik. Reszelgetéssel La Spaziale is felmegy, de úgy már macerásabb. Én egy régi Jura Rio-val jártam ezt végig (gyakorlatilag egy régi rézbojleres Saeco). Érdemes visszakeresni a kávéológián is, valaha téma volt.
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
Esetleg tehetsz egy próbát a fórumokon, hogy valakinek van-e feleslegben. Illetve emlékeim szerint a kávéológián pár hete szintén keresett valaki nyomifokis helyett normál kart. Ilyen [link] és ilyen [link] válasz volt a kérdésére. Ennyiért nem drága. Ha ez mégsem menne, de van jó esztergályosod, akkor olcsóbban kijön egy La Spaziale kar átalakítása, mint újonnan egy Giada vagy Bazzar szűrőtartó kar (úgy rémlik német webáruházból szállítással kb. 20e). Az átalakításról is volt ott szó pár éve [link].
[ Szerkesztve ]
-
waxos
csendes tag
Debrecenben vagy a környékén nincs valakinek esztergályos ismerőse, aki le tudna szedni egy La Spaziale karból, hogy jó legyen egy Saeco-alapú géphez? Csak a karból kellene levenni, a kartartó maradna az eredeti állapotában. Valami ilyesmi kellene [link] Ismerős ajánlott egy szakit, akinek odaadtam a kart és a gépet, de azt mondta nem tudja befogatni az esztergába, így elmaradt a farigcsálás. Másoknak mindenesetre ügyesebb volt az esztergályosa, mert jó néhányan meg tudták csináltatni.
-
waxos
csendes tag
válasz sz.zs. #86322 üzenetére
Nyomifoki nélküli új acél kar a tavasszal még volt a Cadynél. Esetleg Isomac Giada, régi 53-as Bazzar A2 Iso vagy régi Solis karok is jók lehetnek. Ezek már rézből vannak, de használtan ritkák, illetve az első kettő még újonnan is megvehető, de úgy már húzós az áruk. Vagy ha van esztergályosod, akkor egy LaSpaziale kar átalakítva a legjobb.
-
waxos
csendes tag
válasz sz.zs. #86333 üzenetére
48-as? Ez teljesen biztos? Az életben nem hallottam még ilyen méretű Saeco-ról, azt hittem az Aroma belül leginkább csak bojlerben változott (réz helyett acél). A Károlyé is 53-as volt. Általában ez a standard méretük. A Cadynél nem tudnád rápróbálni, hogy tényleg ekkora kell-e?
-
waxos
csendes tag
válasz sz.zs. #86365 üzenetére
Ez még a rézbojleres? Az én hasonló műszaki tartalmú rézbojleres gépemhez is ilyen kar volt gyárilag, azt később lecseréltem egy Isomac Giada röfikarra, de egy ideje már a LaSpazialéval iparival használom. Az Astoria kart nem próbáltam, de a LaSpaziale egy kis farigcsálás után jobb lett az összes korábbi karnál. Csapolás előtt egy kicsit még ráfűtök a gőzgombbal is, enélkül kicsit hőhiányosnak éreztem a kávékat.
-
waxos
csendes tag
-
waxos
csendes tag
válasz sz.zs. #86557 üzenetére
Én is majdnem így jártam, csak úgy látszik későn néztem be a fórumra, és mire szólhattam volna már megvetted...
Pufokaboka kolléga melyik karral és hogyan oldotta meg azt nem tudom, talán ha fotók is lennének az segítene. Annó én is kitaláltam, hogy lecserélem a gyári szűrőt egy nagyobb töltősúlyúra. Először óvatosságból csak egy expolys LaSpazialét vettem (Karcsi is ezt használta a Jurájához) az 53-as Isomac karhoz, de a végcél egy IMS lett volna. A pereméből egész sokat visszacsiszoltattam, de mivel a Saeco szűrő pereme vízszintes (mint a régi QM szűrők), és majdnem derékszöget zár be a szűrő oldalfalával, az ívesebb peremű LaSp még jelentősen leesztergálva sem feküdt fel teljesen a karra, olyan volt mintha rugózna benne egy kicsit. Ha nehezen is, de fel tudtam tenni a gépre, azonban a kipróbálásnál nem léptem tovább, mert a tömítésnél a furcsa illeszkedés miatt nem éreztem tökéletesnek.
Mikor az Isomac kar helyett jött a farigcsált ipari LaSp kar, megint elővettem a projektet, de kiderült, hogy az esztergályos valamiért a kar tetejéből is leesztergált 1-2 mm-t, így a LaSp szűrő felül kicsit kilóg a karból (pont ennyivel magasabb, mint a gyári), ezért nem lehet feltenni a gépre . Ha a körmökből levennék még egy kicsit, akkor talán már felmenne, így viszont odalenne a jól illeszkedő gyári szűrő lehetősége is, amit nem szeretnék.
Jelenleg finomakat csapolok ebben az állapotában is, így a projekt jegelve, de ha valaki tud egy jó módszert, az engem is érdekelne. Bár ahhoz lehet venni kellene egy másik ipari kart, és újrakezdeni az egész tortúrát az esztergálással...
-
waxos
csendes tag
válasz sz.zs. #86561 üzenetére
Azért előtte lehet érdemes lenne kipróbálnod az expolys utángyártott LaSpaziale szűrőt [link], az csak 700-800 Ft körül van, és lényegesen több kávé fér bele ránézésre is, mint a Saecoéba. Annak bele kell mennie a karba. Legfeljebb felül kilóg . Nem precíziós, mint az IMS, de csak pici péz, és a leírások alapján, már az is javított a csapolásokon. Ha ipari dolgokat keresgélsz hozzá, akkor inkább a La Spaziale környékén nézelődj, azok tényleg 53-asok.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Vadonat új, csomagolt O'neal kerékpáros termékek
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- Insportline Airbike Pro 2022 otthoni / edzőtermi szobakerékpár (air bike)