-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
Én bízom benne, hogy ha valami jó, akkor azt nem kell magyarázni.
Brikkával egészen presszószerű főzeteket lehet készíteni, nekem akkor tetszik legjobban ha nyitáskor majdhogynem akadozva jön ki a kávé, ilyenkor hamar eloszlik a buborékos hab, de marad valami crema-szerű. Legutóbb Illyvel próbáltam és kb. hozta a kocsmai La Cimbali szintjét, olyan 80 százalékban. Van benne mindig egy kis mokkás, kotyogós íz, de lehet hogy el lehet tüntetni valami trükkel.
Karos gépekkel lehet szörfölni, itt a betöltött víz hőfokával, főzőfelület hőfokával, mennyiségekkel lehet játszani.
Vannak kávék amik meghálálják a PID-et, Brikkával nehéz lehet eltalálni azt a hőtartományt ami kéne és szinte biztos hogy csak egy ideig sikerül a teljes folyamat során, a végeredmény olyan 80 százalék. Ha nem vacakolsz vele akkor is. -
konzumpro
senior tag
válasz zolnagy #83027 üzenetére
Nemrég volt róla szó, hogy ez az alkatrész döglik meg gyakorta ebben a típusban és nem nagyon van hozzá alkatrész. Hát csak ezért, gondoltam hátha van egy felhalmozott mágneskapcsoló készlet valahol. Mindenben van pusztuló alkatrész, nem probléma ha lehet pótolni, barkácsolni.
-
konzumpro
senior tag
válasz PpenoO #83136 üzenetére
Nekem bejön az IMS szűrő, annyi változott a főzési folyamatban, hogy legkisebb lángon főzöm, eddig kiért a láng az alsó rész pereméig. A crema kevesebb de legalább valódi. A megszokott durva őrleménnyel dudál egyet, kinyit a szelep és kifortyog. Finomabbal csak kifortyog. Ja és olyankor már veszem is le mikor indul és megy a csészékbe. 75ml szűrt vízzel indítom és Graeffel a szűrőbe őrlök egyből lazán 14g kávét miközben forgatom a szűrőt. Le is nyomkodom síkba, nem tömörítem, csak kocogtatom párszor aztán körkörösen rásimítva egyengetem.
Nemrég olvastam hogy a négyzetes cuccot is le lehet csavarni, azt is kitisztítottam, kicsit riasztó, hova tűnt a króm a réz cuccról. -
konzumpro
senior tag
válasz PpenoO #83136 üzenetére
Ja és persze mindig szétszedem, kiszárítom, ha nagyon sürgős akkor papírtörlővel áttörlöm és már mehet is a következő adag.
Még egy részlet, hogy gáztűzhelyen használom a legkisebb rózsán, cseréltem benne fúvókát, hogy kisebb vagyis normális legyen a láng. Furák itt a nyomásviszonyok, kétféle (városi és földgáz) fúvóka szett volt a tűzhelyhez, az egyikkel minden láng túl nagy, a másikkal meg elaludna. Az egyik közepes rózsához adott fúvókával pont jó lett. -
konzumpro
senior tag
válasz PpenoO #83145 üzenetére
Érdekes ez az IMS, ma kipróbáltam Illyvel, olyan őrlésfinomsággal amivel az automatát etetem befulladáshoz közeli állapotban. Nem robbant, nem sziszegett, komótosan lefőzte jó nagy habbal, ami el is tűnt hamar, viszont tökéletes cappuccino lett belőle. Ízre tökéletes.
Szerintem valami rugós golyós nyomásfokozóval lehetne hasonló álcrema a kotyogósokon, mint ami az automatákból kijön. A súlyszelep csak félig szolgálja ezt a célt, inkább csak eltolja a forrázás időpontját és ha jó a vízmennyiség, nem ég meg a kávé.
Off: Kóstolta már valaki crema nélkül (két kanállal leszedve) a jól bevált kávéját? Meglepő.
-
konzumpro
senior tag
Árban meddig? Mert felújítva elég változatos árakon van ENA5 és ha csak kávé kell (cappuccino nem) akkor jó lehet, de kb. ugyanannyiért már van J5, J7 is amivel talán tudsz tejet gőzölni is.
Újonnan a Philips/Saeco gépeket ajánlom ebben a 100-150e ársávban, ha csak egyedül iszol, mert 5-9 grammból készít egy adagot, ami szimplához éppen csak elég. Viszont könnyen tisztán tartható, kivehető a főzőegység. Jurában fél év alatt lerakódik annyi cucc a leeresztő szelep környékén hogy muszáj szétszedni, nem segít rajta a tabletta. -
konzumpro
senior tag
Itt már leírtam mindent, mert itt EDDIG nem értettek az automatákhoz és egy döglött fórumra kergettek mindenkit aki a témáról érdeklődött.
Számomra eddig bármelyik automata jobb volt mint bármelyik kapszulás. Az automata tejhabosítós automatákat én nem ajánlom, a nagybuborékos tejhab nemtom mire jó, dekorálni duplafalú üvegpohárba réteges kávéitalt csinálni, nézegetni jó, na de meginni megint más egy ilyet.
Maradok a gőzölt mikrobuborékos tejnél, amivel mintát lehet önteni, és a legolcsóbb pannarellos Philipsszel is lehet jól habosítani, csak meg kell találni a trükkjét, félidőben be kell fogni a szellőzőjét amin túl sok buborék kerülne be a tejbe. Ugyanígy működik a Sage Bambino, csak ott van egy külön levegőpumpa, meg hőérzékelő.
-
konzumpro
senior tag
Van egy eladó Graef CM702-m, egy éve vettem, keveset használtam, nem kell mert automatára váltottam és elég a kézi daráló a változatossághoz.
Eredeti doboza nincs már meg, de van még rá majdnem egy év gari. Van hozzá a kétféle kartámasz, kiskefe, őröltkávé doboz, három alátét, garijegy, eredeti számla.
Fórumtársnak 25e, megnézni Székesfehérváron lehet, posta vagy FP megoldható. -
konzumpro
senior tag
A Graef CM702 elboltolva, köszönöm!
-
konzumpro
senior tag
Ha automata, Philips Xsmall, nagyon jó, de nem tud őröltből csak szemesből főzni. A legolcsóbb Krups automata is nagyon jó kávét főz. Felújítottban a Jura gépek nagyon sokáig működnek, de félévente nagytakarítást igényelnek, szét kell hozzá szedni.
Ha nem kell sok koffein, inkább tejes finomság, akkor Philips/Saeco vonalon érdemes elindulni, mert ezek 8 grammból főznek szimplákat, a főzőegység kisebb, míg a Jurákkal inkább duplával lehet igazán jó risztrettonyi adagokat főzni, tehát nehezebb jó arányokat elérni, viszont a német caffé crema kedvelői szeretik. (A hosszúra engedett relatíve durvára őrölt kávé lefőzése nyomásfokozóval vagyis automata géppel, ez a caffé crema, emberiség ellen elkövetett bűn.) -
konzumpro
senior tag
válasz Bazsee71 #84892 üzenetére
Nálam most egy sarokban pihen a Jura (F90), kitisztítva. Nem jutott eszembe visszarakni a Philips (EP3510) után, főleg a tejgőzölési képességei miatt, amit az automata topicban is leírtam.
A beépített tisztítás nem elég, noha a főzőtér tényleg jól tisztán tartható nőgyógyász rutinnal, nem szöszölő zsebkendővel, kefével, porszívóval, de azért a leeresztő szelepnél szépen összeszedi a finom kávéport és cseppkőként lerakódik.
Philipsből jó kávét lehet kihozni, de 8-10 grammból csak 20ml-t kéne. Gyárilag 40-et akar lefőzni, persze hogy túlexponált, tipikus gépi lötty lesz. Nálam bevált a max hőfok és legfinomabb őrlés (ami még mindig durva az eszpresszóhoz képest). Viszont néha már alulexponált a legerősebb aroma állásban amikor kb. 10 grammot őröl, szóval lehet balanszírozni, ami már megfelel nekem cappuccinohoz. -
konzumpro
senior tag
A fentieket figyelembe véve, ha nem gond hogy nagy adagokat főz, jó lehet a Jura, nagyon is. Van egy eladó az automata kávégépek topikban 50-ért, egy E880.
Eladó az én F90-esem is, fel van újítva, hengerfejtömítés, őrlőkések, leeresztőszelep, meghajtómotor lett benne cserélve, de hogy ne lehessen azt mondani rám hogy vén geci vagyok, annyiért adom amennyiért vettem, 60e-ért.
-
konzumpro
senior tag
Kávéfőzőkre nézve életveszélyes tippeket adnak a feminán.
Ha lehetne szólnék, hogy ne tegyék. Bár lehet hogy így lesz valakinek új kávégépe.
Cikk -
konzumpro
senior tag
Ha nem kell nyomásfokozós kar, akkor van EC 146-os is 30-ért.
Ezekről a Delonghikról olvastam hogy inkább szimplázni jók, mivel kicsi a bojler és emiatt nem túl stabil egy duplához. És persze szörfölni kell hogy jó legyen a végeredmény.
Én nyomásfokozóst használtam egy hétig, elég is volt. Szép lassú egyébként, kicsi a vízhozama, illetve pont jó. Mindig az a baj az olcsó karosokkal hogy szűkítőzni kell, ennél nem kellett.
A tejhabosítóját tuningolni kell ahhoz, hogy használható legyen, vagy a lyukak csökkentésével vagy gőzcsőcserével.
Én inkább egy használt Xsmall-t vennék ennyiért, tudja azt amit a nyomásfokozós Delonghi és van benne egy nem is rossz őrlő. Nem beszélve a hihetetlenül egyszerűbb kezelésről, Delonghival csatatér volt mindig, pedig amúgy a műanyag csepptálcás verzió ötletesen elnyeli a hulladék vizet, de mégis, sokkal tisztább az automata. Na jó, nem győzködlek, van akinek a Brikka vált be Xsmall után. Lehet hogy rutin kérdése, nekem fárasztó a karossal vergődni. Hiszek a jól beállított automatikákban és elismerem a mérnöki teljesítményt.
-
-
konzumpro
senior tag
A mézesüveges kávéfagyasztással kapcsolatban itt van egy újabb őrült ötlet (tapasztalat?) James Hoffmanntól:
A lényeg hogy felforrósítja a kávészemeket 60 fokra, úgy őrli le, hagyja kihűlni 30 fok alá és mehet a mutatvány. Szignifikánsan gyorsabb a lefolyás de az ízek jobbak. Szerinte. Szerintetek? Egy próbát megér.
Bocsi ha vótmá.
-
konzumpro
senior tag
válasz soldier2 #85357 üzenetére
Azt kell mondjam, érdekes. Kétszer kipróbáltam, egyszer egy kisszériás tengerentúli, alapból kiegyensúlyozott blenddel, egyszer pedig teljesen kommersz bolti kávéval.
Mindkét esetben észrevehetően más, aromásabb, édesebb lett az eredmény mint alapból. Kicsit az újramelegített kenyérre emlékeztet a jelenség, ami egy fokkal ehetőbbé teszi a másnapos pékárút, de csak néhány percre.
Nem macerás amúgy, nálam 40-50 másodperc mikrózás tűnik jónak 9 grammra és őrlés.
-
konzumpro
senior tag
A harmadik próba is megvolt másik fajta bolti kávéval, ami eddig inkább csak fanyar ízeket produkált, erős markáns pézsma beütéssel (AXE dezodorba áztatott döglött macska), ami semmiképp sem nyerte el mindenki tetszését. Mikrózással kiült a babok felszínére a pára, leőrölve kihűtve lefőzve eltűnt ez a furcsa alulexponáltság és megint édes irányba tolódtak az ízek, több az észteres aroma, ami főzéskor nagyon konkrétan megcsapta az orrom.
Egy előnye mindenképp van ennek a játéknak, a frissen pörkölt kávéillat.
Szerintem komoly felhasználási területe lehetne a módszernek a hulladékkávé-hasznosító *nem-nevezem-meg* kávézókban..
Érdemes vigyázni az időtartammal, kigyulladhat a kávé ha túlhevül és a magnetron se szereti ha üresben kell járnia.
-
konzumpro
senior tag
válasz WaterWawe #85415 üzenetére
A caffé crema egy külön állatfaj, hosszúra engedett presszókávé, nincs rá szabály mikor jó, mert nem jó. Tej nincs benne.
Nincsenek benne törvényszerűségek, ezért barbarizmus. De a németek szeretik, ezért van alapból kb. két decire kalibrálva a kávégépekben a hosszú adag.
-
konzumpro
senior tag
Próbáltam hallgatni Daráló podcast-et (-ot?) és rájöttem, nem az én műfajom, textben ezerszer gyorsabban jön az input, gyorsolvasás, miegymás.
Foszlányokból elkaptam, hogy moddoltak egy kotyogóst ("kotyeszt"), kvázi előáztatást játszva előmelegített vízzel várnak az átázott pogácsával ("pogi"), és hogy jobban látszódjanak a szűrőn átfolyó kávé első cseppjei, kiszedték a középső csövet, meg gondolom a tartó lemezt is. Most tervezem én is kifűrészelni egy lemezkotyogóból ezt az alsó részt, esetleg megcsinálta-e már valaki innen?
Sajnos a podcasthoz csak Instagramon keresztül vezet az út, olyanom meg sose lesz, így nem tudom megkérdezni őket, vajon próbálták-e már a Hoffman-féle szemeskávé-mikrózást.
Vicces amúgy amikor rájönnek, feltalálták a biciklipumpás kotyogóst. Mikor is volt téma kávéológián? Jópár éve.
-
konzumpro
senior tag
válasz Koczó93 #85703 üzenetére
A telegram számomra emészthetetlen átirat nélkül, de ez a cucc izgalmas, miből készült, mi volt az alapanyag? Melyik kotyogósnak van üveg tartálya amiből így ki lehet vágni a csövet?
Mostanában próbálkozok fémtölcsérrel magas TDS-t elérni ugyanezen elv alapján de mindig égett íze van. -
konzumpro
senior tag
Pazar Coffee Company Balatonfüred, specialty kávézó, de meglepő módon teljes mértékben kihasználják a kávé adta teljes skálát, vagyis nem alulexponált a főzet amiből a cappuccino készül, megvan eleje, vége, sava és füstje. Nem tudnám megmondani, hogy ez most jót jelent vagy rosszat, nekem túl füstbe borult az etióp, lehet hogy így sikerült a pörkölés, na mindegy, ez inkább a tradícionális, majdnem olaszos út, nem az új hullámos, sokkal teljesebb. Aki ezt hiányolja annak tényleg pazar.
A chemex costa ricai az eddigi legjobb volt, nagyon tetszett.
Az előző véleményekhez - a kiszolgálás rendben volt, pedig egy férfi szolgált ki minket, semmi furát nem tapasztaltunk. -
konzumpro
senior tag
válasz fragola.6035 #85820 üzenetére
Oscarral van ilyen probléma?
-
konzumpro
senior tag
Miért nem vettél automatát? Azért elég közel tud lenni egy használt Saeco jól beállítva (agyontuningolva) egy karos szintjéhez. Kapszulásból nálam még nem jött elő ez a meglepetés eddig, csak egy beállítatlan, nyers automata szintjét hozza. Fejlődési lehetőség automatában van, bár ez az irány eltűnt mióta nem foglalkozik senki tuningokkal.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Eladó motoros kajak szett (Aqua Marina Tomahawk AIR-K 440+Epropulsion Vaquita)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Mata összteleszkópos kerékpár
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó