- Direct One (műholdas és online TV)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Netflix
- Windows 11
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qwertrt
tag
válasz
Sz.Albert #499 üzenetére
A lényeg, hogy a jel sosem elég
Mi is direkt úgy csináltuk, hogy az erősítőtől előre és vissza 3-3 oszlopközben húztuk a 1160-at, így raktuk fel a 14-11-8-as TAP-eket (az erősítő mellett 17-es). De eleve ugye az első kimeneten megy tovább a gerinc. A második és harmadik kimeneten jön ki a két 1160-as szakasz, ezek a kimenetek eleve -8 dB-t jelentenek. Ha tehát az erősítő -20-as mérőpontján 82 dB-t mérek, az erősítő melletti 17-es TAP-en már csak 77 dB van. Ezért kell minél rövidebb 1160-as szakaszokat húzni, és a lehető legkisebb értékű TAP-eket betenni.
-
Sz.Albert
csendes tag
Ezt igy látom én is! Ezért is irtam korábban, hogy 60-65 db bőven jó. Egy hozzászóló viszont 75 db-s (elnézést: decibellmikrovoltos) jelet jelölt meg szabványként. Mire én irtam, hogy nálunk a rendszerben annyit nem is tudnánk adni a felhasználóknak, mert akkor min. 110-en kéne ketyegniük az erősitőknek. Akkor viszont gerjednének már bőven. Szóval a szabványt nem tudom, a tapasztalat viszont a 60-65 db-s jelet igazolja.
-
BTO
őstag
válasz
joecontra #492 üzenetére
ha jóba vagy a szomszéddal és nem bazi nagy TV-je van cipelj át 1-t és néd meg.
lehet hogy mind 2 TV-d agc fokozata szart be , ami igen csak ritka eset lehet,de előferdülhet.
vagy ha van a közelbe adótorony akkor ha benyulsz a TV antennabemenetére max 10cm csavarhuzófémvégéval akkor kell kapnod képet.ha jó tükör kép van akkor tul érzékeny a TV-d ha nincs kép csak valami zavarszerü kép akkor érzékatlen a TV-d ha szemcsés és viszonylag jó a kép akkor valami igen furi antenna hiba van. -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #492 üzenetére
Elméletileg lehet olyan, hogy mind a 2 tv szar, de az tényleg ritka eset
Ismét csak a saját tapasztalataimat tudom leirni, és biztos lesz, aki kijavit, hogy mi a szabvány... Nálunk a régi képcsöves tévéken 60-62 db-nél is jó kép van, az LCD, plazma tv-k kicsit több jelet igényelnek (kb 65-67 db-t adunk nekik -ahol lehet). De van, ahol még ennyi sem jut a készülékeknek pl. negyedik oszlopról bekötve 8-as leágazóból, és házon belül 4 tv, rádió, net... Bizony láttam már 55 db-n is jó képet (régi philips tv volt). Bár azon magam is meglepődtem -
joecontra
addikt
válasz
Sz.Albert #491 üzenetére
Na majd megnézem.
Kicseréltek minden kötést, toldást az oszlopon is és nem lett jobb. Állításuk szerint az utcában zajtalanul vannak fenn kábelmodemek a hálón, szóval ezért állítják, hogy nem az ő hibájuk.
A szerelők kitalálták, hogy a mind a 2 tv-nk szar.Mennek a büdös...
Mennyit is kéne nekem csillapítanom? Egy majd 20 éves tévéről és egy alig 2 évesről beszélünk.
Üdv,
J -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #490 üzenetére
Ha megosztva rosszabb, akkor nem a csillapitás lesz a megoldás, mivel egy kettes osztó is kb 3.5dB-t csillapit. Bár számomra az megint csak érdekes, ha a 74-75-ös jelnél észrevehető egy kettes, vagy hármas osztás (mivel még akkor is bőven marad elég jel a tv-nek).
Egyébként rg6-os kábelre való csillapitást (azt hiszem attenuator-t ir a kis cuccon) lehet venni egy csomó elektronikai vagy antennás üzletben. Létezik különböző csillapitási értékekben. és magad is simán felteheted a toldásnál a kábelre. -
joecontra
addikt
Most hívjam megint ki őket? Már a múltkor is elég hülyének éreztem magam, hogy kirángattam őket, még az oszlopon is cserélték a kötést, meg a lakásban mindenhol.
Én nem tudom valamivel csillapítani a jelet?
Igaz, volt már megosztva is, de akkor még szarabb mind két tv-n.
Üdv,
J -
BTO
őstag
marhaság az elvárt 75dBuV a TV-éknél,akkora a lakásba beinduló jel szokott lenni az elosztótol.
erősitó-103dBuV jelszint köv elosztó 20-23 dB csillapitásu ha van visszirány a hálózaton,tehát max 80dBuV indul el,ahol nincs visszirány ott akár 26dB csillapitásu is lehet az erősitő utáni leosztó, és normál oszlop közönként -3dB vel kisebb következik ,légeshálózaton,de az alépitményesben is hasonló a helyzet mert az akna táv kb normál villanyoszlop táv. -
BTO
őstag
válasz
joecontra #487 üzenetére
75 dBuV néhány TV.nek sok és a tulvezérlődés nézhet ugy ki mint a kevés jel esetében.
próbálja meg a szerelő lecsökkenteni a jelet a TV-nél FAM-l pl FAM -10-l.
a szabványosság közelében 60dBuv a min a max 80dBuV amit a TV készülékekk AGC fokozatának le kell tudni szabályoznia.AGC =automatic gain control.
amugy csak jövöre veszi át a fibernetes hálózatokat az UPC,de nem mindet . -
joecontra
addikt
válasz
Gubek-Einste #486 üzenetére
Remélem. Kíváncsi leszek, hogy ha holnap kijön a szerelő, akkor éppen mi lesz oka nálam, hogy szemcsés az adás. Talán mert nem olvastam rá.
Majd mondom neki, hogy ne az eszközeimben keresse végre a hibát, hanem kezdjék el végre a hálózatot átnézni. Valahol csak felszedi azt a kib*ott zajt a kábel. Hozzám már a zajos adás jön kiváló jelszinttel.
A helyzet egyébként változatlan.
Üdv,
J -
-
Sz.Albert
csendes tag
Igen, azt értem, hogy a "sok" meg a "kevés" az relativ, viszont nem tudom hogyan lehet megoldani, hogy 75 db legyen minden tv-nél. Erre szerettem volna választ, mert ahogy én számolok, úgy inkább 60-65 db jön ki.
Ismét mondom, lehet én nem látok valamit jól, és kérlek, hogy javitsd ki!
Nálatok hogyan kapnak 75 db-t a tv-k mondjuk egy utcai bekötésről 11-es leválasztóból 3tv+net esetén (erősitőtöl indulva ha leirnád, ahogyan én irtam) ?
Sajnos nekem nem ez a végzettségem, csak a tapasztalataimra és mások segitségére számithatok! Viszont örülnék, ha tanulhatnék!
Üdv -
-
Sz.Albert
csendes tag
Köszönöm a pontosítást!
Viszont én a 75 db-t valahogy sokallom. Persze lehet, hogy a hálózat nálunk rosszul van beállitva, viszont a képminőségre általában nincs panasz.
Megköszönném, ha kijavitanád a gondolatmenetem, és leirnád, hogy lenne a helyes:
Nálunk az erősítőből kijövő erősség: 102 (teleste AC500 és CXE 202-esek vannak).
Ezt követi egy kültéri kettes splitter (-3,5 jelet levonhatunk), marad kb 98,5
Utána indulunk leosztókkal: egyik irány 17-es (egyből a kültéri kettes splitter után), 14-es (1.oszlopra az erősitőtől), 11-es (2.oszlopra), 8-as (3.oszlopra). A másik rányba 14-es (1 oszlopra), 11-es (2.oszlopra), 8-as (3.oszlopra).
Tehát mondjuk a 17-es leosztóból kijön 81 db.
Ez a 81 db mire beér a házba rg6-on 76db ( ez a padláson és osztás előtt van).
Legtöbb helyre megy 3 tv + net (+ rádió).
Ezért először egy multimediasplitter levesz a tv-k felé menő ágból 3-4 db-t
Ekkor marad 73 db. Erre még jön egy sima beltéri 3-as splitter (mivel 3 készülékre kell osztani). Ez a hármas splitter levesz még 6,5 db-t. Ekkor marad 66-67. Még mindig a padláson vagyunk.
És akkor még le kell húzni a padlásról a tv-ig belső trsh rg6-on. Ez még 2-3 db veszteség.
Ekkor a tv előtt megérkezünk 63-64 db-vel.Lehet teljesen rosszul csináljuk? Komolyan kérdezem!
Viszont ilyen jelerősséggel simán jó a kép lcd és plazma tv-ken is.
Előre is kösz a választ!Üdv
-
joecontra
addikt
Nálam nincs kábelmodem, és a jel sincs megosztva. Az oszlopról jön be a kábel a padlásra, onnan pedig F toldással a szobába a tv-hez.
rosszul szintezett erősítő keresztmodulálhat
Ezt tudom én ellensúlyozni valahogy? Úgy lesz rondább a kép, hogy nem esik le a jelszint és az snr? Hogyan?Üdv,
J -
bambano
titán
válasz
Sz.Albert #476 üzenetére
Pár dolog pontosításra szorul:
- a szabvány szerint 75 decibellmikrovolt az elvárt bejövő szint a tv-ken. A 74 az biztosan nem sok, hanem mérési hibán belül szabványos. A 60-65 már nagyon kevés, főleg, hogyha kábelmodem is van még a hálózaton.
- sosem értettem, miért hívják a node-ot nodnak... optikai csomópont, node.
- a legtöbb erősítőben van agc, tehát nem kellene jelszint változással reagálnia a hőmérséklet-változásra.
- 30 fok hőmérsékletváltozás az 10% is alig van, ennek semmi köze a hőtáguláshoz.
- a nyári-téli, de méginkább a déli-esti változást az okozza, hogy a kábelek impedanciája változik a hőmérséklet változásával. nem hőtágulás, hullámimepdanciaaz tényleg igaz,hogy rosszul szintezett erősítő keresztmodulálhat és ettől leesik a kábelmodem és/vagy rondább lesz a kép.
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #474 üzenetére
A DS MER-t talán lekinkább "előre irányú jel minőségének" forditanám. Attól, hogy jó a jel/zaj viszony, még lehet eleve rossz minőségű jel, és ez a DS MER értékből látszódik.
Gerjedés esetén szintén a szolgáltató dolga kijavitani a hibát. Oszlopon kell az erősitőt vagy az optikai nod-ot beállitani. Ez a gerjedéses dolog főleg olyan hfc hálózatokon jelentkezhet, ahol sok a koax rész az utcán, és olyan erősitőket használnak, amik nem a legjobban reagálnak a hideg-meleg változásokra. Amikor beköszönt a tél, és a levegő hőmérséklete mondjuk 30 fokkal a nyári alatt van, akkor akár 5-6-7 db-t is erősödhet a jel (mivel a koax kábelekben a fém részekre hőtágulás érvényes). Pl az erősitő be van állitva 102 db erősségre. Ilyenkor elszáll 110-re, és begerjed. Következmény: rossz kép.
Nem tudom mennyire érthető amit leirtam, de a lényeg, hogy a szolgáltató feladata megoldani az ilyen jellegű hibát is.
Én a helyedben jelezném nekik irásban, hogy rossz a szolgáltatás, és nem vagy hajlandó havi dijat fizetni, amig ki nem javitják. -
Ablakos
őstag
Mi a különbség a visszirányú antenna erősítő passzív illetv aktív módja között? Azt nem tudom mellik módba kell jumperolnom az eszközt.
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #472 üzenetére
Ez számomra érthetetlen. A 74 bejövő db inkább soknak mondható, mint kevésnek. És a 44 db SNR is bőven jó. Nálunk sokkal rosszabb paraméterekkel is hibátlan a tv és a net is. Pl bőven jónak számit (erre törekszünk) 60-65 db bejövő jel (a tv előtt mérve), és 40 db SNR.
Biztos, hogy " szemcsés " a kép, és nem "csikos" vagy " parkettás "? Mert ilyen paramétereknél inkább gerjedésre gyanakodnék, mint túl kevés jelre.
DS MER értéket nem emlitett véletlen a szerelő? -
joecontra
addikt
válasz
kábelbarát #471 üzenetére
Hali!
A jel/zaj viszony az 44 dB-nek lett lemérve. Beszóltam már az ügyfélszolgálatra, hogy nálam jók az értékek és mégis zajos a kép, de azóta se történt semmi.
Üdv,
J -
kábelbarát
csendes tag
válasz
joecontra #470 üzenetére
Ez a kép tényleg zajos kissé, ezért mivel a jelszint elegendő, a jel/zaj viszony valahol a hálózatban előrébb romlik le. Ezt a szolgáltató dolga kideríteni. Jel/zaj viszonyt mért a szaki?
Ránézésre szerintem 35 dB -nél nem több. Olyan 45 körül kellene lennie. Bár ez olyan, mint a szilvapálinka: minél több, annál jobb..... -
joecontra
addikt
válasz
kábelbarát #469 üzenetére
A tv-hez érő kábel végén mérte. Másik tv-n is áll a jelenség. Mindkét tv-n megnézte a képet.
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #464 üzenetére
Szerintem jelezd a szolgáltatódnak, hogy gond van, és majd ők megkeresik a hiba okát! Ha nincs semmi elosztásod, akkor bőven kéne 60 db-nek lennie a tv készüléknél a kábelben a leirtak alapján (feltéve, hogy a toldásnál is minden rendben). A szemcsés kép meg mondjuk 45 db-nél van, de mindenképp 50 db alatt.
Lehet a leválasztó ázott be az oszlopon a ház előtt, és azért van a tapasztalt hiba.
A szolgáltató ha kimegy, és jelet mér az oszlopon és bent nálad is, akkor 2 perc alatt megtalálja a hibát, és ki is javitja... -
joecontra
addikt
válasz
joecontra #464 üzenetére
Egy mintafájl arról, hogy miről beszélek.
-
joecontra
addikt
Hali!
A problémám az, hogy a kábel tv képe egy kicsit zajos, szemcsés. Mindegyik csatorna. Nem nagyon, tényleg csak egy egészen kicsit, de engem zavar.
A felállás a következő: oszlopról fekete koax a padlásra, ez F-csatlakozóval egy toldóra van kötve, a toldó másik felére egy fehér koax van F-csatlakozóval kötve. Ez a fehér koax megy a TV-be. Jelosztás nincs.Tehetek valamit, vagy az oszlopról eleve így jön az adás?
Üdv,
J -
BTO
őstag
válasz
hoffman_ #462 üzenetére
tehát koaxos hálózaton vagy.
a csillagpontos hálózat az azt jelentené hogy minden előfizetőhöz 1 külön kábel megy 1 központi elosztó szekrényből,akár különböző mennyiségü csatornával.
a digitális csatornákat a T -nél nem ismerem de lehet hogy ott is mint a DIGInél digitális tuneres TV készülék kell Mpeg-4 vevővel ellátott.
minőségi problémával meg a hibusbejelentőt kéne bombázni. -
hoffman_
nagyúr
Sziasztok!
Elég hülye porblémám van, hátha tudtok segíteni. T-Home előfizető vagyok, tőlük jön a kábelTV, de szeretném a netet is tűlük, egész frankónak tűnik a maximum csomagjuk. A meglévő TV mellé ez olyan 5k körülre ki is jönne, ami bőven jó lenne. A TV-vel viszont gondom van, szerintem át vagyunk vágva. Havi 6k-t fizetek, elvileg digitális csatornák vannak, szám szerint olyan 40db. Volt valamilyen átkötés, amikoris valami csillagportra való váltásról beszéltek, ami nekem új fogalom volt, azóta sem értem. Arról nem is beszélve, hogy ki se jött ide senki, csak a csekk drágult meg... Lényeg az, hogy ha már a netet is tőlük akarom, akkor szeretném, ha a TV is normális lenne, mivel olyan szinten szar minőségű, hogy az pofátlan, lehúzásnak érzem. Ezzel kapcsolatban hol induljak el? Azon kívül, hogy rá fogok feküdni az ügyfélszolgálatukra van valami ötletetek, hogy pl. ez a csillagport mi?
-
beginer1
csendes tag
Sziasztok.Analog kábelcsatlakozásom van, és DVB-T is szeretnék nézni.A TV-m tudja is,csak a két kábelt cserélgetni.Kézi antennaátkapcsolót találtam, dehát az se sokkal kényelmesebb.Valamilyen szűrőkkel nem lehet közösiteni az antennát és az analóg kábelt?Simán összedugva nagyon csíkos.
-
Sz.Albert
csendes tag
Sziasztok!
Tud valaki eladó használt cmts-t? Elsősorban motorola bsr1000 vagy bsr2000 érdekel, de más is számitásba jöhet hasonló árkategóriában!
-
-
ToBeY
nagyúr
Hello
Mostanában lehet olyat hallani hogy fizetős lesz az RTL Klub (meg talán a TV2 is) Nos akinek élő hűségnyilatkozata van,nyilván nem emelhet a szolgáltató.Akkor nem lesz RTL? Vagy önhatalmúlag szerződést módosít a szolgáltató és díjat emel? Netán plusz költséget a szolgáltató nyeli be?
-
Wandamme
tag
Sziasztok!
Egyik ismerősöméknek egy ideig ingyen volt júpíszís kábel tv-jük, nem tudják ők sem hogyan. Most az a probléma hogy beköttettek egy fiber 30as netet, és azóta eltűnt, de nem teljesen. A sport1 és a spektrum bejön, plusz keresésnél nagyon hangyásan a többi csatorna is. Egy ilyen van a kábelen: asheridge TVC-IT1W-6, a dupla kimenetes oldalon egyik in, a másik out, az egy kimenetes oldalon pedig TAP-0,6dB. Mi történhetett? Vissza lehet valahogy csinálni? Ha a net le van húzva akkor se jobb a helyzet. -
BTO
őstag
válasz
kábelbarát #453 üzenetére
az SNR értéke sajnos csatlakozási hibákból adódóan is lehet alacson,vagy árnyéksérulés miatt külső zavarok is beléphetnek a kábelrendszerbe, és mivel megsérült az árnyékolás felborul a hálózat 75 ohm impedanciája is.
-
kábelbarát
csendes tag
No, a helyzet a következő:
az SNR kábelmodemeknél (is) a hasznos jel/zaj arányát fejezi ki. Nekünk nyilván minél nagyobb hasznos jel kell minél kisebb zaj mellett, mert akkor a hibajavítással foglalkozó részleg édes semmittevésben tölti az időt, és az nekünk jó - cél tehát minél nagyobb legyen az SNR. A kábelmodemek által használt DOCSIS rendszereknél az előreirányú (letöltés) SNR minimális értéke függ az alkalmazott modulációtól, ez 64QAM esetén 28, 256 QAM esetén 32 dB. Ha ez alá csökken, az kb. 20 dB -ig még nem jelenti feltétlenül a kapcsolat teljes megszakadását, inkább csak csomagvesztéssel, ezáltal lassulással jár. Ez az érték nem túl sok dologtól függ, feltételezve, hogy a fejállomásról kifogástalan jel indul el, és a modemnél lévő jelszint megfelelő nagyságú, leginkább a közted és a fejállomás közötti szakasz aktív elemeinek (erősítők, optikai node, stb) hibája, esetleg ezek téves beállítása, vagy a rendszerszint helytelen megválasztása okozhat ilyen gondot. Nem tudom milyen gyakorisággal jelentkezik nálad a probléma, esetleg van -e valami rendszeresség (pl. napi, vagy időjárás) benne? Nem írtad, mennyi a vett jelszint, túl kicsi, vagy túl nagy jelszint is okozhatja. A koaxiális kábelek csillapítésa hőmérsékletfüggő, ezért ebből is lehet következtetni dolgokra. Ha túl kicsi a jel, az inkább napközben, hőségben jelentkezik, ilyenkor az analóg TV képe is zajos, hangyás, ha túl nagy, vagy erősítő túlvezérlésből adódó problémával állunk szambe akkor inkább éjjel, és hideg, esős időben nyavalyog, ekkor a TV képe is zavaros, csíkokkal tarkított lehet. Ezek azonban hosszabb időtartamban jelentkező, nem hirtelen változó jelenségek, mint a Te esetedben. Hoppá, most látom csak, elég bő lére ereszettem, bocs. Tehát: okozhatja még kábeltörés, rossz csatlakozás is, ebben az esetben azonban az SNR nem mérvadó, mert a visszirányú kapcsolat ilyenkor már akkor megszakad, amikor az előreirányon még alig látszik valami kis ingadozás. Lehet, hogy a Te esetedben is ez áll fenn. Összegzésül: nézz át minden csatlakozást, a csatlakozókat pedig húzd meg kulccsal, vagy legalább fogóval, aztán ha így is gond van, jelentsd be a hibát a szolgáltatódnál, és mondd el ezt az SNR -es dolgot is, azt is, ha egyidejűleg a TV -n is látsz valami problémát, mikor jelentkezik, stb. -ezek nagyon sokat segíthetnek az elhárításban!! -
Sanyix
őstag
Kábelmodem 116mhz-s letöltési sávon lóg. 33 és 35 dB-s snr-el.
Ezt néha elveszti, és rá is jöttem miért. Néha 30 sőt akár 23 dB-re esik az SNR pillanatokra, viszont van amikor akár 3/4 óráig is stabil. A bejövő kábel megy egy 1 éves telektronik 3mas elosztóba, ahonnan egy 1 éves rg6u kábel megy a kábelmodembe, és ezen a kábelen semmi más nincs.
A másik 2 ágon tv-k vannak, de ha ezeket lehúzom az elosztóról, akkor is esik az SNR, tehát úgy néz ki házon kívülről jön. De micsoda ez és honnan jön, és mi okozhatja? Vagy ezt így nem lehet megmondani? -
bluyoo
nagyúr
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem hátha valaki találkozott a gondommal.
Ip tévére váltottunk kb. egy hete a routert kiiktattuk a modemről megy a két gép működik is csak a cFosSpeed szerint valami routed nevű program szinte egyfolytában tölt valamit és gőzöm sincs hogy mi a fene lehet 239.1.1.124:2000 ezt a címet ill. portot használja.
Lehet a média box kikapcsolva is tol valamit a gépre?Ki lehet kapcsolni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű Asus Rog Ally Z1 Extreme 512Gb SSD+Ajándék tok!
- JBL PartyBox 200 használt bluetooth hangfal! Erőteljes hangzás!
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE A520 R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Beszámítás! Lenovo Legion 5 gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650Ti 4GB W10
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest