- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen alaplapot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mini PC
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzso
veterán
Helló!
Azt ki lehet kalkulálni/mérni, hogy az DVB-C-ben elérhető tartományból mennyi van kihasználva a szolgáltató által? Kíváncsi lennék, hogy mennyi szabadult fel a Digi-nél azzal, dobták a HD csatornák SD verzióit és a HD csatornákat leredukálták.
Arra méginkább kíváncsi lennék, hogy mi értelme ennek, de szerintem ezt ők sem tudják. -
bambano
titán
válasz
kabelmania27 #2240 üzenetére
ha a splitter helyett tap-et rak be, akkor a modemet a tap kimenetre KELL kötni. mivel a szabvány szerint a modem elvárt jelszintje 10 db-vel van a tv jelszintje alatt, és a tap 9db-t szokott csillapítani, ezért a modemet a tap-re kell kötni.
ha ilyen bekötés mellett nem jók a modem jelszintjei, akkor a hálózat rendes javítást igényel rendes szerelő által.
-
kabelmania27
félisten
Üdv!
Üres kimentek ne legyenek, csak annyi felé oszd el a tévés ágat ahány tévé is van.
Ha jól értem két helyen lesz tévé, így az első osztó hpf utáni ágát ha nem kell tovább osztani akkor mehet a tv2, felesleges csillapítással dvb-c vételi probléma lehet.
A szobában ha tap osztót teszel a splitter helyett, a modemet az out kimenetbe kösd, hogy a feltöltési értékek 50 alatt legyenek. Amennyiben megmarad az elso tap way osztó ennek out kimenetre kösd a modemes szobát, hogy a modemértékek rendben legyenek. -
bambano
titán
a lakáskábelezést mindig úgy kell megcsinálni, hogy a legelső eszköz a bejövő kábelen egy kettes osztó vagy tap legyen, az egyik/tap lábára a modem, a másik lábára visszirányú szűrő és onnan osztani tovább a tv-knek.
tapet azért szoktak használni, mert az elvileg iránycsatolt, ezzel csökkenhet a modemet érő zavar.
annak érdekében, hogy a lakásból minél kevesebb zaj jusson vissza a hálózatra, a kábelezés minél nagyobb részét kell lezárni visszirányú szűrővel. egyébként a bejövő jelszint rendszerint két tv meghajtásához elég, több tévé esetén javasolt házerősítő beszerzése.
-
Denny
csendes tag
Sziasztok!
Apósnál módosítani kell a koax hálózatot, a meglévőt szeretném megérteni.
Miért lehet szükség TAP-re, ha azt a szolgáltató a modem irányába, a rövidebb kábelezésű szakaszra kötötte?
Konkrétan utcáról bejön a koax, majd osztódik. TAP kimeneten megy az A szobába, ahol Splitter1 osztja modemnek, majd szűrőn át TV1-nek. OUT kimenetet Splitter2 követi, mely egyik kimenete szűrő után TV2 B szobában, másik kimenete szűrő után TV1 C szobában, ha TV1 átkerül A szobából C szobába. Azaz mindig van egy lezáratlan végpont, sőt jelenleg nincs TV1 sem.Azért kérdezem, hogy ennek így mi értelme, mert a következők szerint kellene átalakítani a hálózatot:
Padlásra bejön a koax. Innen lehet osztani az emelet A, B, C szobájába (távolság kb azonos, legyen X1), illetve a földszint D és E szobáiba (padlás felől ezek is kb. azonos távok, legyen X2). X2 legfeljebb 2*X1 hosszú. A modemet az emeleti A szobában kell elhelyezni (ahogy most is van), meg kell maradjon az emeleti A, B, C szobai TV végpont és szükség lesz földszinti D, E TV végpontokra is (régi kábel megvan). A TV végpontok továbbra is opcionálisak lesznek, azaz határozatlan ideig csak TV2 lesz a B szobában, de a végpontokat ettől függetlenül ki kell építeni.Első körben ezt csináltam, mert ehhez volt anyag a fiókban:
bejövő koaxot kettes Spliterrel osztottam, egyik ág ment az A szobába, másik pedig szűrőn keresztül hármas Splitterbe.
Az A szobában Splitter után modem kötve, ill. szűrőn keresztül TV végpont.
A hármas Splitter OUT1-e megy B szoba TV végpontra, OUT2 megy D szoba TV végpontra, OUT3 megy kettes Splitterre, mely oszt C és E szoba TV végpontokra. Csak TV2 van bekötve B szoba végpontra, többi lezáratlan. TV és net is hibátlannak tűnik.
Helyes ez a topológia vagy csak szerencsém van jelen helyzetben? Kipróbálni készülékek híján nem tudtam, hogy mi történik, ha a többi TV végponton is van TV. -
Cableguy
tag
Sziasztok!
Szépen gyarapodnak a szakmai tartalmak a kábeltévés technológiáról a YouTube csatornámon. Ha valakit érdekel keressen rá a neve monoszkóp.
Mert gondolom azért ebben a topikban lesznek páran
Egyébként reklámmentes nem ártok vele senkinek nem veszek el nézettséget senkitől hiánypótló csatorna... -
mzso
veterán
Helló!
Ha a digi megszüntetné az analóg és SD digitális TV-k továbbítását a kábelhálózatán akkor mennyi HD csatornára szabadulna fel hely?
-
-
Cableguy
tag
válasz
Gubek-Einste #2230 üzenetére
Én inkább azt tudom elképzelni, hogy nem vadonat újat hanem már egy felújított, javított verziót kaptál. Gyári Cisco dobozban kaptad meg vagy újracsomagolt jelzés nélküli dobozt kaptál hozzá vagy semmilyet? Ez például nyomravezethet.
Én ezt nem máshol olvastam, hanem személyesen cseréltem le vagy 500 darabot emiatt a hiba miatt... -
-
-
Cableguy
tag
A CISCO EPC 3925 ös modemnek van egy tipushibája. Ha jó még a füled könnyen megtalálhatod. Minden ilyen modem eljut 2-4 év alatt arra a szintre, hogy kb 15 KHz-en halkan mint egy szunyog a füled mellett sípol. És ilyenkor már nincs ethernet adatforgalom, csak wifi. Ezt egy újraindítás ideig óráig megoldja, de a modem ettől már cserés!
Elő is lehet idézni ezt az állapotot szándékosan is, 5-10 gyors újraindítással... -
bambano
titán
válasz
Gubek-Einste #2226 üzenetére
régészkedünk, régészkedünk?
-
-
Cableguy
tag
-Gondolom az itt megszólalókat érdekli a KTV?
-
-Én egészen véletlenül pont ezt a témát dolgozom fel a youtube-on. Néha konyhanyelven, néha szakzsargonnal szinesítve a csak szakmai tartalmat. Ha van kedvetek kukkantsatok rá. Kérdezni a videók alatt lehet!https://youtu.be/Gf5rOzMOXRM
-
Raidon
őstag
Sziasztok! Olyan gondom lenne ,hogy koltozes miatt sajnos meg kellett valnom a UPC-s elofizetesemtol....
Ahova koltoztem ott csak GreenCom internetszolgaltato elerheto. Ezzel ugy nem is lenne nagy baj azonban jatek kozben eleg sokszor beakad a kep. Korabban UPC-s nettel nem volt semmi gaz. Az 500-as volt a mostani Greencomos az olyan 200Mb/s koruli. Cisco epc3925-os modemet adtak. Es hat szerintem nem a gyari tapegyseget hozza. Nem tudom mit lehetne tenni kerlek segitsetek. -
morfondőr
addikt
válasz
Gubek-Einste #2221 üzenetére
Köszi szépen!
-
-
morfondőr
addikt
Sziasztok!
Komplett ház felújítás előtt állok és el szeretnék tüntetni minden vezetéket. 3 helyiségbe menne kábel tv és arra kérnék tanácsot, hogyan lehetne ezt a lehető legjobb minőség megőrzéssel megoldani? A legízlésesebb dolognak hasonló koax fali csatlakozót tartanék, de kérdés, hogy ennél mennyi lenne a jelveszteség? Milyen minőségű kábelt kellene behúzni a falakba, illetve kellhet-e valamilyen jelerősítő, ha igen, akkor milyet ajánlotok?
Előre is köszönöm a tanácsokat! -
bambano
titán
válasz
#32577792 #2216 üzenetére
semmit nem fogsz tudni megmérni egy párezer forintos multiméterrel.
az első elosztónál a nagyfrekis kicsatoló agyonüti a mérési lehetőségeidet.azt tudod csinálni, hogy veszel/kölcsönkérsz kábelkeresőt, és azzal megkeresed a kábel első szakaszát (mindegy, hogy a tv felől keresed vagy a másik vége felől), azzal nyomonköveted a kábelt az első splitterig. ott kiveszed a splittert, átrakod a kábelkereső jelforrását a következő szakaszra, és mész tovább.
-
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #2217 üzenetére
6 órám ment el rá
Oktatási intézmény, új. Rajzok nélkül.
Helyi szolgáltató behúzta a kábelt, elvitte velük az Elios nevezetű cég egyik cége, 50m-re arrébb. Ott összekötötték a saját kábelükkel, visszamentek oda, ahol beálltak, majd elvitték még 30m-re, ahol rátették egy erősítőre. Innen 3 helyre vezették, kettő egy emelettel fentebb. Az emeleten megtaláltam a kábelt, de nem találom hol jön fel az emeletre, van-e szakadás vagy profán dolog, egyáltalán összekötötték-e?
Szóval ezért próbálok onnan kiindulni, ahol a TV-t csatlakoztatjuk.
Kicsit macerás az ügy és hát a szolgáltató tárja a kezét, hogy ők szolgáltatnak, a kivitelező meg nem is válaszol.Fázisceruza: ezt megnézem
-
-
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #2215 üzenetére
Milyen műszerrel azt is elárulod?
-
-
törölt tag
Sziasztok
Rossz helyre ment az eredeti kérdésem, ide lettem irányítva
Szóval ha adva van egy fali koax csatlakozó hely, azon nem talál a TV jelet, tudom-e mondjuk egy digitális multiméterrel ellenőrizni, hogy egyáltalán kap-e bármi jelet, feszültséget vagy mit tudom én mit?
-
dugynok
senior tag
válasz
bambano #2211 üzenetére
Oks, köszi. Törést kizàrnàm, a net teljes sàvszéllel megy alacsony pinggel. Mondjuk sokat nem értek hozzà, csak gondolom a net is megérezné, ha fizikai elvàltozàs lenne. 2-3 napja kezdte, pàr nap mulva melegebbet mondanak, talàn elolvad a kertbe a hó és rendbejön. Addig nem akarnàm bejelenteni. Sajna modem jelszintet nem tudok nézni, ki kell kérjel a jelszót a hgw-hez.
-
-
dugynok
senior tag
Üdv,
Digitàlis kàbel tv-nél (pr telecom) okozhatja egyes csatornàknàl a kockàsodàst és egyes csatornàknàl a "csak adatok" feliratot fekete képen, hogy az oszlopról a bejövő kàbel a földön jön végig és most ugye hó alatt van? Màs csatorna (hd is) meg szép.
Net megy szépen, 5-ös ping, sebesség maxon. -
woodworm
veterán
Sziasztok!
Kiépítési gondom van, ha valaki tudna rá válaszolni.
A upc technikus tetőárbócot kér a szereléshez, de jelentősen túlméretezettnek tartom a 2"-os csövet a koaxnak. A tető alatti utolsó feltámasztási pont és a vége között kb. 1m lenne, az oszlop kb. 12m-re. Nem felelne meg ennek 5/4-es vagy 6/4-es cső? Elnézve a helyi kábelszereléseket és a telefonvezetékeket, hasonló méreteket használnak. A régi kábel a szomszéd tetőről 20-30 m-ről jött és 5/4-es cső tartotta. Igaz, ott fele volt a kilógás. Szükség esetén csökkenteni tudom a feltámasztási pont és a vége közötti távolságot, de a padlástéri szerelés miatt kerülném.
Vélemény? -
válasz
spidersoft #2206 üzenetére
Ilyen kell.
-
spidersoft
senior tag
válasz
bambano #2205 üzenetére
Egyelőre kiveszem a szolgáltató splitterjét, ha az megoldja, akkor marad anélkül. Ha nem, akkor beszerzek hozzá egy lezárót (jelenleg ~700Ft-ért találtam legolcsóbban, környéken nemigen árulnak effélét -- ez a típus kell nekem egyáltalán?...). Ha az se oldja meg, akkor nincs mese, hívni kell a műszeres embert... de hogy ez így nem oké, az biztos. Ma kb. 3-4 órányi ideig volt, hogy a néhány mux néhány csatornája betördösött, más csatornákon nem tapasztaltam.
-
bambano
titán
válasz
spidersoft #2203 üzenetére
a netes frekitartomány soha nem zavarja a tv-t.
a rossz kábelezés zavarja a netjét mindenkinek, aki a környékeden él. tehát le kell zárni.
és az látszólag kimenet, valójában bemenet, ezért kell lezárni. -
válasz
spidersoft #2203 üzenetére
Vagy lezárót tegyél a netes ágra vagy cseréld le az osztót egy toldóra de semmiképpen se legyen üres kimenet a rendszerben.
Zaj betörés is lehetséges de ezt csak a szolgáltató tudja kimérni. -
spidersoft
senior tag
válasz
bambano #2202 üzenetére
Szerk2-höz: nincs net, csak üresben van a splitter azon ága. Ha kiveszem onnan, akkor nem fog a netes frekitartomány bezavarni a tévéknek? A hétvégén kikötöm, hátha. Mondjuk a tévé jelerősség részét nemigazán értem, az akkor is 100%-on van, ha teljesen elveszíti a jelet... ha kihúzom az antennakábelt, akkor persze leesik nullára
-
bambano
titán
válasz
spidersoft #2200 üzenetére
"A kábel vagy a splitter lehet érzékeny a napszakra?": konyhanyelven válaszolva: igen, szakmailag válaszolva: nem.
A kábel meg a splitter nem érzékeny napszakra. A kábel, csatlakozók és spiltterek szerelésében elkövetett hibáknál van olyan, ami azért tűnik úgy, hogy napszakra érzékeny, mert egyrészt napnyugtakor megváltoznak a terjedési feltételek, másrészt több lesz a rádió hallgatási csúcsidőben, amitől zavar keletkezik. Tehát a kábelezésben van valahol hiba, ami az alacsony zajszintnél nem kavar be, de amikor külső feltételek változása során megnő a zajszint, akkor a hibán keresztül bejutva a hálózatba taccsra teszi.
Mondjuk ez jellemzőbb a modem visszirányú frekvenciáinál, mint a digitális tv sávokban.
Szerk: elvileg az is előfordulhat, hogy az erősítők hőmérséklet érzékenyek, és amikor elkezd lehűlni a levegő, akkor változik az erősítésük.
Szerk2: "A netes ágon semmi nincs (nem kellene erre ellenállás/tekercs/bármi lezáró?)": ha nincs rajta net, akkor de, kellene. legegyszerűbb lenne kivenni, ha nincs rajta net. ha van rajta net, akkor a tv felé menő ágra kell felüláteresztő szűrő.
-
spidersoft
senior tag
válasz
spidersoft #2200 üzenetére
(letelt a szerk. idő, sry) A hálózat amúgy úgy van, hogy bejön a szolgáltatótól egy koax, azon van egy splitter, ami netre meg tévére oszt. A netes ágon semmi nincs (nem kellene erre ellenállás/tekercs/bármi lezáró?), a tévé ágról jön egy 2-way splitterbe, amiről megy egy tévé, illetve tovább megy egy másik ugyanolyanba, amiről még megy két tévé. Internetem a telefondróton jön, ADSL. Más nincs kötve koaxos rendszerre.
-
spidersoft
senior tag
válasz
bambano #2198 üzenetére
Az ő reszortjuk elvileg az első splitterig tart (tévé-net), onnan meg az enyém (kábelek a padláson, splitterek, amiből a tévék felé megy a jel). Megjavítják a padláson is, de azt kiszámlázzák jó vastagon fogó ceruzával, ezért kérdeztem, hogy mire gyanakodjak, illetve gyanakodjak-e egyáltalán arra, hogy valóban a házban van a hiba. Mivel általában tökéletes a vétel, és csak néha, jellemzően ugyanabban a napszakban jön elő a hiba (késő délutántól estig, éjjelre helyrejön, illetve nappal is legtöbbször jó), én inkább a rendszerre gyanakodtam.
(#2199) Gubek-Einste: jelszintre hogy tudok rámérni, van rá valami nem drága kütyü? Osztónak somogyis F splitter van feltéve, ha jól emlékszek, állítása szerint 5-1000MHz-et tud. Koaxból valami nem a legolcsóbb de nem is drága, illetve F csatlakozókkal van a padláson szerelve minden. A kábel vagy a splitter lehet érzékeny a napszakra? Cseréljem a csatlakozókat gumigyűrűsre, hátha valami pára viccelődik?
-
válasz
spidersoft #2197 üzenetére
Hogyan van kialakítva a koax hálózat?
Milyen osztók vannak használatban?
Van net előfizetésed? Ha igen akkor milyen modemmel/szolgáltatói eszközzel? Milyenek a jelszintek? -
bambano
titán
válasz
spidersoft #2197 üzenetére
szerintem a szolgáltatódnak kellene megtalálni a hibát, mert ha te elkezded babrálni, akkor annak hatása lehet a teljes hálózatra.
-
spidersoft
senior tag
Üdv! A helyi kábelszolgáltató szerint nála minden teljesen rendben van, a lakásban lesz a hiba, keressem meg. A hiba: az digitális adás betörik... van, hogy csak néha egy-egy csikkanás hallatszik, máskor darabosan jön 1-2 percig, aztán 10 percig nem hibázik, és ezt ismétli, máskor meg teljesen jó. Általában mindig délután kezd döglödezni és csak adott csatornák (nem frekvenciafüggő -- van, hogy lejjebbi mux produkálja, máskor magasabb frekvenciájú). A jelerősség a tévén nem esik 100% alá még akkor se, ha totál elveszik a jel, jelminőség jellemzően 100%, de néha leugrik 10-20% körülire, köztes (pl. 70-80%) soha nincs. Analóg vétel ilyenkor egyes csatornákon hangyás, másokon tükör... Három tévé van a házban, mind csinálja és ugyanazon csatornákkal. Hol keressem a hibát, mit cseréljek? Kábeleket, csatlakozókat, splittereket? Nem rég ellenőriztem a kábeleket, újrablankoltam a csatlakozóknál, hátha valami átmeneti ellenállás vicceskedik, de nem oldódott meg. Köszönöm az infót!
-
Bishi
tag
Lakás felújítás során szeretném a kábel tévés koax vezetéket is falban vezetni.
A TV-től induló szakaszhoz tettem egy 75 Ohmos RG6 3-szorosan árnyékolt, CCS koax kábelt - kevesebb mint 10 méter. A lakásba bejövő szakaszra raktam RG6 75 Ohmos 3-szorosan árnyékolt teljesen réz belső erű koaxot, mivel azt olvastam, hogy a tiszta réz kábel jobb minőségű és itt még a leválasztás előtt a kábeltévé és a net is jönne.
Sajnos ahogy jöttek további infók, azok megkevertek. Szeretném, ha időt álló lenne a kábelezés.
Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a kábelek megfelelőek így?
A válaszokat előre is köszönöm! -
zsoky
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #2193 üzenetére
Ki próbáltam a bejövő kábelen(póznától kb 8m) és nem produkálja ezt a hibát viszont ha rá kötök még 10m. akkor megint eldobálja. Gondolom ebből set top box lesz vagy egy új TV.
Érdekesség: teszt 2 nél 138,146Mhz jó viszont a 154 már nem
kellet a francnak venni a nagyanyámnak ilyen occó Tvét
-
-
zsoky
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #2191 üzenetére
A többi tv én rendben van. Nagyon ritkán lehet látni egy két nagyon kockát ami nem frissit.
Illetve ma ki próbáltam mit csinál ha bejövő vonalra kötöm a 2 es síplitert és úgy osztom de akkor is 138Mhz okés 146Mhz nem.
-
-
zsoky
csendes tag
Sziaszok!
A következő problémával fordulok hozzátok:
Adott egy nagyobb családi ház 5 db TV-el. Mindegyik DVB-C tuneres.
A bekötés:
Bejövő kábelen van egy 4 es elosztó 3 db tv-el egyikhez 15m másikhoz 5m a harmadikhoz 1m kábellel csatlakoznak a TVék.
A 4. aljzaton van egy PMA 116 os erősítő amiből 10m kábel után egy 2-es elosztóba megy a jel ebből 10m illetve 14 m kábel után csatlakozik a TV hez.
Sehol nincs sajnos aljzat csak simán a tv re van kötve a kábel.
Mindegyik kábel 3x árnyékolt 75 ohm.RG-6 illetve RG-6U
És a probléma a következő lenne:
Annál a TV nél ami a PMA 116 után van kötve és 2 elosztóval , hogy a 138 Mhz veszi viszont a 146 Mhz már nem. pedig a sávszél 8Mhz szimbólum s: 6875 mod: QAM 256
Adott 8Mhz szépen átjön viszont a következő nem.
Szerintetek a erősítő döglött meg vagy mi lehet a hiba illetve ti hogyan csinálnátok meg ezt a hálózatot.U.i: Volt már a PMA 116 az elosztó elött is de akkor is ez volt a hiba de csak a 2 splitter mögött (a splitter is cseréve lett) illetve a TV amin fenn ál a hiba egy Blunkp(fene se tudja le írni emlékezetből a nevét) TV.
-
El-Telya
csendes tag
válasz
kabelmania27 #2188 üzenetére
-
flexxx
tag
válasz
kabelmania27 #2185 üzenetére
A digitálissal nem feltétlen vannak gondjaim, csak olyan csatornák nem jönnek, amiket egyébként sem néznék, az analógra meg szükségem lenne az egyik tv-hez, és a második tv tuneremhez, de akkor erről valószínűleg lemondhatok. A digi-s topikot próbáltam többször is, de nem válaszolt senki. :/
-
kabelmania27
félisten
Analóggal már nem érdemes számolni csak ha régi tévéd van, digitálisba minden bennevan ami analógban jön.
Érdemes tájékozódni, hogy a környéken másoknál milyen a szolgáltatás, sajnos diginél előfordul analóg adásnál minőségi probléma.
Ha ont után jobb lenne írnám, hogy az aljzat és a tv közötti kábel árnyékolása rosszabb mint háromszoros és ezért vannak gondok és érdemes kivenni az aljzatokat mert javulni szokott a helyzet, ha látható helyen van belehet tenni ilyet ami gyakorlatilag F toldót, vagy kivágsz egy doboztetőt ahol kijön a kábel.
100Mhz-s tartományban vannak muxfrekik amelyek eléggé érzékenyek ha ont után ezek bejönnek akkor a fenti módosításokkal minden dvb-c adás elvileg működni fog.
Ebben a topikban tudsz a kábeles digi tv előfizetőktől megtudod kérdezni, hogy ők mit tapasztalnak. -
flexxx
tag
válasz
kabelmania27 #2182 üzenetére
Ezek szerint akkor bukó az analóg nálam? Pont azért választottam a digit, mert kódolatlan dvb-c-t adnak, meg van normális analóg csatornakínálatuk, de ez most így elég elszomorító. Nincs kiszedve a fali aljzat, minden be volt építve, mikor megvettük a lakást olyan 7-8 éve. Általában egyszerre 2-en nézzük, apám a nappaliban, én meg a digitális tunerrel, meg ha nem lenne az analóg sercegős, akkor még egy tv-n menne. Viszont mint mondtam, közvetlen az ONT-re dugva sem javult a helyzet, úgyhogy nem hiszem, hogy a lakáson belül lenne a hiba.
-
kabelmania27
félisten
Ez jófajta osztó, UPC-nél kb 26 adás kódolatlan, a többi valóban kódolt.
Ha jól látom 3x árnyékolású a koax, három tévét optikai bekötésnél simán elszokott bírni, valószínűleg a házban sokfelé van elosztva az optika ezért gyengébb a tévé jel, míg az internetnél kevésbé okoz problémát.
Szobákban kivannak szedve a fali aljzatok? -
flexxx
tag
válasz
kabelmania27 #2180 üzenetére
Kivadásztam onnan az osztót, amennyire csak tudtam.
Alternatívaként maximum UPC van, amit a kódolt DVB-C miatt nem szívesen választanék, vagy T-Home ADSL, amit vagy 4-5 évig használtam, és katasztrofális volt.
-
-
flexxx
tag
válasz
kabelmania27 #2178 üzenetére
Igen, az a baj, hogy a naiv fejemmel reggel csak örültem, hogy van internetünk, aztán feledésben maradt a dolog. A legnagyobb gond azzal van, hogy hiába hívnám ki a digit, valószínűleg ugyanazt a két barmot küldenék ki, akik így kötötték be, sokszor látom őket a környéken, vagy a házban, szóval gyanítom, hogy ezen a területen ők dolgoznak majdhogynem egyedül.
-
kabelmania27
félisten
-
flexxx
tag
válasz
kabelmania27 #2175 üzenetére
No, hát belenéztem az elosztó dobozunkba, amibe eddig még nem volt merszem, mert így is láttam, hogy tákolmány módon kötötték be az egészet, de ami ebben van, az valami rettenetesen béna.
Ki se mertem venni azt az elosztót onnan, féltem, hogy az RJ45-ös kábel egyenként összecelluxozott erei szétjönnek, ha ott megmozdítok valamit.
-
flexxx
tag
válasz
kabelmania27 #2175 üzenetére
Az a baj, hogy hiába veszem ki a T osztót, nem változtat sokat a helyzeten. :/ Mindjárt csinálok egy képet az osztóról.
-
kabelmania27
félisten
-
flexxx
tag
válasz
kabelmania27 #2173 üzenetére
Minden vissza van kötve, úgy, ahogy volt. Most jelenleg az ONT-ből megy a koax a falba, ott egy 3-mas elosztóba, annak az egyik kábele megy a nappaliban a TV-be, a másik kábel pedig a szobámba, ahol le van leosztva egy sima mezei Hama T elosztóval egy digitális, meg egy analóg tunerbe. A digitálissal is vannak gondok, jó pár csatorna vagy csak nagyon alacsony jelszinten, vagy egyáltalán nem jön. Az analóg a nappaliban úgy tűnik rendben van, de gyanítom, hogy TV függő a dolog, eleinte azt hittem, hogy a szobámba érkező kábel okozza a gondot, de kivittem az usb-s analóg tunert egy laptoppal az ONT mellé, az F csatira rácsavartam egy átalakítót, és direktbe rádugtam, de semmi nem változott. Egy Sony LCD tv-vel próbálkoztam, és két különböző analóg tunerrel, de mind ugyanazt produkálta.
-
kabelmania27
félisten
-
flexxx
tag
válasz
Gubek-Einste #2171 üzenetére
Köszi szépen, útba ejtettem ma a boltot, be is szereltem a cuccost, de sajnos nem segített.
-
flexxx
tag
válasz
Gubek-Einste #2169 üzenetére
Belváros általában, Keletitől Móriczig. De ha kicsit messzebb van Pesten belül, az sem feltétlen gond, ha van 1-2 óra kimaradásom két előadás közt, el tudok szaladni oda is gyorsan.
-
-
flexxx
tag
válasz
Gubek-Einste #2167 üzenetére
Rendben, köszi, akkor megpróbálkozom azzal. Tudsz ajánlani pesten boltot, ahol személyesen be tudok ugrani, és megvenni? Reggeltől estig sulizom, úgyhogy nem sűrűn vagyok itthon, nincs időm a postára se elmenni.
Egy nyerset feltöltök még ide, ahol nagyjából kivehető a képi zavar is, csak MPEG1-ben tudott a tunerem a régi driverével felvenni, így a minőség elég ergya. 2:00-hoz tekerve a hang is megmutatkozik.
-
-
flexxx
tag
Sziasztok!
Valakinek van esetleg valami tippje, hogy analóg tv-nél mi okozhatja ezt a hanghibát?
Diginél vagyunk, amióta be lett kötve, ez ilyen sajnos. Próbáltam direktbe rákötni a tunert az ONT-re, de az sem javított a helyzeten, ezen felül még ráadásul elég zajos is sok adónál a kép. Kábeleket cserélgettem, azzal sem jártam sikerrel.
fleX
-
bambano
titán
[link] de ehhez kell az, hogy a tv-d tudjon iptv-t.
"Írtad, hogy gond lehet a csillapítással, nem tudom melyik eszközre gondoltál, de pl az amazon-os kommentekben, volt aki jel erősítő bekötését javasolta.": hát ezért. nem szoktak olyan nagy jelszintet betolni a lakásba, hogy az osztásokat meg a 20db-s csillapítást elviselje.
-
veresp
tag
válasz
bambano #2162 üzenetére
Sajnos, kábel csere nem jöhet szóba, több szobán keresztül megy és van ahol összetekerték a kábeleket.
Pedig a legjobb megoldás a koax kábel lenne.Írtad, hogy gond lehet a csillapítással, nem tudom melyik eszközre gondoltál, de pl az amazon-os kommentekben, volt aki jel erősítő bekötését javasolta.
Írtad az IP tévét mint megoldás. 2 hét múlva köti be a lakásba a Digi az optikai kábelt, hagyományos digitális TV jelet fogok kapni koax-on. Arra gondolsz, hogy ebből én tudok otthonra IP TV-t csinálni? Mert ha ez így van elgondolkozok rajta. Abban tudnál segíteni milyen eszközök kellenek hozzá.
-
bambano
titán
ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogy kihúzod az egyik cat6a kábelt és azzal behúzod a koaxot.
"De ahogy a specifikációkból látom, ezek az eszközök nem igazán fedik le a teljes tartományt.": ezt nem tudom, hol láttad. a csillapítás nincs megmérve és közölve kisebb frekiken, de az nem gond, mivel láthatóan csökkenő a tendencia. de a magas frekiken az a majdnem 1db/m csillapítás az nagyon sok. 22 méteren nagyjából 20 db, az nagyon el tudja rontani a tv vétel.
miért nem csinálsz inkább iptv-t otthonra?
-
veresp
tag
Sziasztok!
Az alábbi megoldandó problémával szembesültem.
Ahol jelenleg a TV-t szeretnénk használni, sajnos nincs behúzva koax kábel. Utólagos behúzás nagyon macerás lenne. (Falbontás, tapétázás,..., de nem is ez a lényeg)
Viszont be van húzva a falba két darab cat6a kábel, kb.: 20-22m hosszú.
Ezen szeretném továbbítani kábel tv jelét (Digi).
Sokat olvasgattam milyen megoldás lenne lehetséges. Ahogy látom túl sok lehetőség nincsen.
Ezt a két eszközt találtam, ami működhet.Ezekről a termékekről csak specifikációt találtam. Forumokon nem igazán van tapasztalat.
A DIGI kábeltévé jele 114 Mhz-től 786 Mzh-ig terjed.
De ahogy a specifikációkból látom, ezek az eszközök nem igazán fedik le a teljes tartományt.
Illetve, van ahol azt olvastam, hogy jelerőssítővel lefedik/lefedhetik.
Szóval, ha van aki esetleg vágja a témát, megköszönném a hozzászólását. -
Hedgehanter
őstag
Sziasztok, vennek a Digi szolgaltatomhoz top boxot es erdekelne 1-2-nek a csatorna valtas menuje meg a musorujsag menu ha priviben kuldene valaki egy parat azt megkoszonnem.. a thompson thc 300-at nezegetem egyebkent..
-
mzso
veterán
Az ilyen f-csatlakozós elosztók mennyire bírják kint?
-
-
mzso
veterán
Van valami ajánlott hely ahonnan jó áron lehet beszerezni jó fajta kábelt,
Folyamatosan gondjaim vannak a Digi egyes csatornáival. -
mikung
aktív tag
Erről az aljzatról mi a véleményetek ?
Bejönne a koax, osztó egyik ága a modem, másik az aljzat felé.
-
jippa
aktív tag
köszi, akkor ezek szerint rosszul tudtam
valahogy át lehet alakítani az aljzatot, hogy a csillapítással ne legyen gond?
valaki esetleg el tudja mondani, hogy mit forrasszak be hova, hogy jó legyen végzárónak az egyébként pont ugyanolyan megjelenésű Pab-10
ez a madzagkilógatós dolog nem lenne túl esztétikus, inkább hajlandó vagyok forrasztani
köszi előre is
-
BTO
őstag
pab 4 az -4dB veszteség a pab 10 az -10dB veszteség.a pab 10 kimeneti ágát ajánlatos a test felé 75ohm-al lezárni,de valszinü a -10dB csillapitás miatt az analog tv szemcsés a digitalis + pixeles lesz.koax menet menet átmenet F csati toldó ,aljzat kiszed és a keretet visszacsavarozod és azon dugod ki a koaxot,sorolos dugaljaknák ellasztikus ragasztoval beragasztod a keretbe a fedlapot.
-
jippa
aktív tag
Tisztelt Urak!
Jól tudom-e, hogy átmenő fali aljzatot minden további nélkül be lehet tenni csillagpontos hálózatba végzáró helyett?
Pab-10-et használnék Pab-c4 helyett. Sajnos csak Pab-10-eseim vannak.
Köszi
-
mzso
veterán
Helló!
Olyan ONT létezik ami iptv szerverként is tud üzemelni, hogy gyakorlatilag bármely számítógépről is lehessen TV-t nézni?
(Digi kábellel lenne érdekes nekem. Ha végre-valahára eljutnak ide is.)
-
whappela
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #2139 üzenetére
Ja értem, kösz, végül is ma délelőtt sikerült megoldani a dolgot, tényleg a régi kábelszakasz volt a bűnös, azt kiiktatva kép és hang is tökéletes, jelerősség és jelminőség is 100-on. Az új kábel most ideiglenesen egy használaton kívüli kéményen megy le a padlásról, amíg Lajos bácsinak nem sikerül kölcsönkérnie valakitől fúrószárat, amivel át tudjuk fúrni a födémet... Mindenesetre így is nagy a boldogság, kaptam is cserébe Marika nénitől másfél kiló lekváros buktát.
Kösz mindkettőtöknek! Nem gondoltam volna, hogy koaxkábel és koaxkábel között ilyen különbség lehet.
-
-
whappela
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #2137 üzenetére
Ilyen. De a másik tévéhez is ebből megy és ott semmi gond nincs.
-
-
whappela
csendes tag
válasz
bambano #2135 üzenetére
OK, meggyőztél, felvállalom a macerát és hétvégén kicserélem nekik az egész kábelt, abból baj nem lehet. Végül is kedves emberek, megérdemlik. Viszont ha kiderül, hogy attól sem javult a helyzet, akkor mi lehet a következő lépés? Szóval a kábelen kívül érdemes-e még esetleg vennem valamit, ami akkor jól jöhet (de nem túl drága, tehát ha nem kell fölhasználni, akkor sem túl nagy pénzkidobás).
Azért kérdezem, mert ez egy kis falu, és nem közlekedek rendszeresen a közeli városokba, mivel itthonról dolgozom, tehát nem úgy van az, hogy bármikor el tudok ugrani alkatrészért. -
whappela
csendes tag
Üdv! Némi segítségre lenne szükségem. A Lajos bácsiéktól (szembeszomszéd) szinte mindennap kapok valami finomat, én pedig cserébe megszerelgetem náluk, amit tudok, de ezúttal problémába ütköztem.
Digitális kábelTV-előfizetésük van (PR-Telecom). Eddig crt tévéjük volt, de nemrég szert tettek két "lapostévére", az egyik az egyik szobába került, a másik a másik szobába. Az 1-es szobában az eddigi boxot kiiktattam, mivelhogy az új tévék DVB-C-képesek. A padláson a házba bejövő koaxkábelt egy splitterrel megosztottam, az egyik ág (kb. 8 méter) megy az 1-es szobába, a másik ág a 2-es szobába (kb. 20 méter, bizonyos okok miatt két toldással és egy jó nagy szakaszon ősrégen bevezetett kábel felhasználásával). Tévék behangolása megtörtént. Na mármost az 1-es szobában minden tökéletes. A 2-es szobában viszont bizonyos csatornáknál a kép kockásodik/hang bugyborékol stb. Az ottani tévé szerint (valami noname, asszem Blaupunkt) a jelerősség 93, a jelminőség viszont csak 50-60-(70) között ingadozik, tehát nyilvánvalóan ez a baj. (Az 1-es szobában, LG tv, nem tudom az értékeket, az a tévé nem árulja el, de ott mint említettem, nincs gond.)
Lényeg a lényeg: mit kéne tennem, hogyan lehet a jelminőséget följebb tornászni? Feltételezem (bár baromira nem értek hozzá), hogy ha a kábellel vagy a toldásokkal lenne baj, akkor az a jelerősségre lenne hatással, nem pedig a jelminőségre. Vagy tévedek?
Neten kutakodva azt találtam, hogy esetleg egy állítható csillapítót kéne beiktatni az ominózus tévé elé, aminek segítségével a jelerősséget csökkentve a jelminőséget följebb lehet tornászni. Ez volna a megoldás? Mit tanácsoltok, mit tegyek?
Csak úgy próba-szerencse alapon nem szeretnék sem csillapítóval próbálkozni, sem pedig teljes hosszában újrakábelezni toldások nélkül, mert ez utóbbi meg (itt most nem részletezett okok miatt) elég nagy macera lenne.
Előre is köszi!Ami még talán említésre méltó: az LG tv-n (amin jó az adás) az automatikus hangoláskor be tudtam állítani a PR-Telecom által előírt adatokat (frekvencia: 306 MHz; szimbólum sebesség: 6875; moduláció: QAM256), a másik tv-n viszont csak a szimbólumsebesség megadására volt mód, ott csak valami hálózati azonosítót lehetne ezen kívül állítani, ami alapértelmezetten 100-on áll.
-
-
Pubszon
veterán
válasz
Gubek-Einste #2131 üzenetére
Analóg adásnál így volt.
De digitálisnál ha holnap bemegyek és megmondom hogy kell az össze HBO akkor mire hazajövök (10 perc) már nem lesz kódolt. Tehát csak a gépen állítanak át valamit, szerelő nem cserél/vesz ki szűrőt. Olyan mint ha minden háztartásnak lenne egy egyedi azonosítója vagy nem tudom.Itt a szolgáltatói csatornakiosztás, egérrel aaz ikonra ráállva mutatja a frekvenciát stb.
A HBO csatorna 298MHz-en van, de ez bele esik az alap csomag sávjába, de mégis kódoltként jön ha nem fizet rá elő.MOD: A fentebb írtak miatt kizárnám a szűrőt, a lakásba meg nincs semmilyen aktív eszköz, esetleg az utcán lévő dobozba lenne?
-
-
Pubszon
veterán
Üdv.
Kábel DTV esetén hogy csinálják meg azt, hogy én nem látok bizonyos csatornákat (HBO például)?
De ha bemegyek és szerződést módosítok, akkor utána már jön, de fizikailag nem csinálnak semmit. Egyik TV-ben sincs kártya, sőt az egész házban sincs semmilyen eszköz, csak asszív elosztók, de még az utcán lévő elosztóba sem nyúlnak bele. -
BTO
őstag
válasz
tabletina #2126 üzenetére
a harmadik képen jól van kötve az elosztó? in=be out=kimenet kis csillapitás tap = helyi készülék nagyobb kimenetü csillapitás.
de mivel nehéz asszimetrikus kimenetü 3s osztót szerezni én az első 3s osztót 2db 2s osztóbol épiteném,és az első 2s osztó kimenetét küldeném a következő 3s osztóra,mert igy a 2s osztókbol épitett 3s osztásnak 1 ága csak kb 3.5dB csillapitásu lenne mig a két másik kimenet 7 dB csillapitás lenne amit rövidebb kábelszakaszra küldenék. -
tabletina
újonc
válasz
bambano #2123 üzenetére
Megszülettek az adatok:
zxhn dobozba optikai kábelen megy be a Digi jele
dobozból ki egy koax elosztva 3 felé:3-ból: egy a konyhai tv-be (ez jó)
egy a nappali tv-be (ez jó)
egy további 3 iránybaebből egy szétosztva kétfelé ezzel:
hátsó
hátsó szétosztva: settopboxba(ez jó) és tv-be (ez teljesen rossz)A nem jelzett készülékek jók)
-
bambano
titán
válasz
tabletina #2122 üzenetére
az elosztókra rá van írva. nyomonköveted a koaxkábelt, és minden elosztónál megnézed, hogy a kimeneti lába mennyit csillapít (sok elosztónál nem egyforma a kimenetek csillapítása).
a jelszint rendszerint egy osztáshoz biztosan, de gyakran kettőhöz is elég. ha ennél sokkal több van, akkor kell erősítő.
ha kész a lista, akkor kiderülhet, hogy a képminőség a csillapítással van-e összefüggésben vagy mással.
-
bambano
titán
válasz
tabletina #2118 üzenetére
az még mindig rengeteg. nem teljesen értem, hogy milyen cuccod van, de ha optikán megy a lakásba a jel és abból jön ki koaxon a tv, akkor kizártnak tartom, hogy akár egy decibellt is kelljen erősíteni rajta.
inkább azt hinném, hogy elromlott a dobozod, amibe az optika jön.
-
tabletina
újonc
Sziasztok! Mostvettem egy TERRA HA129R65 erősítőt és a leírása gyakorlatilag csak műszaki, nem pedig felhasználói.
Sajnos én nem vagyok ebben jártas.
Nálam Digikábel TV és internet van. A modemből kijövő koaxhoz tettem, azután vannak az elágazások.
Amikor rátettem sokkal rosszabb lett. Megpróbáltam a kapcsolót átállítani 36dB felé, de akkor egyáltalán nem volt jel. Aztán egy kicsit tekergettem a felsőt(csillapítás), de még mindig nem tökéletes. Kezdetben az internet is elment, de azt a jobb oldali erősítésével visszahoztam.
Igazából néhány szóban el tudnátok magyarázni, hogy melyiket mennyire kell tekergetni. Van-e összefüggés köztük? Már az összes leírást elolvastam, amit találtam, de erre nem térnek ki.Amennyiben esetleg arra is lenne valami ötlet, hogy a készülékhez tartozó kis műanyag szerszámot mivel lehetne helyettesíteni, mert már meg van csavarodva.
-
-
bambano
titán
válasz
Gubek-Einste #2112 üzenetére
csavaros f csatlakozó használata ellenjavallt.
-
wAfu
tag
válasz
kabelmania27 #2110 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ!
Még egy kérdésem lenne. Ezek után minden további nélkül beköthetem a kábelt egy fali Keystone aljzatba a tervezett RJ45 aljzat mellé vagy ellenjavallt a dolog és jobb ha csak simán áthúzom a kábelt direktben a falon?
-
kabelmania27
félisten
Üdv!
1221-en megtudod rendelni a +2 vételi hely kialakítást.
Ha saját kivitelezéssel szeretnéd megoldani akkor bejövőre kettes splitter egyik kimenet modem, másik kimenet hármas osztó utána tévék, 3x árnyékolású koaxot használ, osztóból 5-1000Mhz-set vegyél ami nem sárga színű, kábelvégekre F csatlakozó majd egy ilyen. -
wAfu
tag
Sziasztok!
Lakásfelújítás előtt állok és a meglévő otthoni UPC kábeltévé-hálózatot szeretném bővíteni. Digitális kábeltv-ről lenne szó + Fiberpower internetről. Jelenleg egy tévé van, de még kettőre szeretném megosztani a kábeltv-t a jelenlegi egy helyett. Az lenne a kérdésem, hogy ezzel a kérdéssel zargassam a UPC-t, hogy bővítést szeretnék, vagy inkább keressek valami szakembert, aki kiépíti ezt nekem rendesen? Ahogy így elnéztem a hozzászólásokat ez nem tűnik olyan egyszerűnek, hogy szerzek egy splittert és kihúzom a kábeleket a szomszédos szobákba és kész.
Köszönöm szépen a segítséget előre is!
-
-
-
buca84
őstag
válasz
Gubek-Einste #2104 üzenetére
Ha megint nem lesz jó, akkor megpróbálom megint ezt az IP-t. Mit kellene látnom, ha nem jók az értékek?
-
-
buca84
őstag
válasz
Gubek-Einste #2102 üzenetére
-
-
buca84
őstag
válasz
Gubek-Einste #2100 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- LEÁRAZVA Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/512 NVIDIA T1200 4GB FHD
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- ÚJ GAMER PC, INGYEN POSTA R5/RTX4060/32GB RAM/1TB SSD
- OnePlus Open 512GB / 16GB RAM Tökéletes állapot
- BESZÁMÍTÁS! Noctua NH-D15 chromax.black léghűtés garanciával hibátlan működéssel
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest