- Hatalmas hiány lesz a Nintendo Switch 2-ből, rengetegen vinnék
- Vacsora az elnökkel: kilőtt Trump mémcoinja
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Az ausztrálok kitartanak a közösségi média életkori korlátozása mellett
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A Microsoft beszállt a világ legnagyobb karbonmentesítő projektjébe
- Microsoft Excel topic
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- Windows 10
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tényleg készül az OpenAI-féle X-rivális
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sz.Albert
csendes tag
Sajnos nincs jó hirem!
A legtöbb admin programban a modemek HFC MAC cimét is rögzitik, amit tudtommal nem lehet átirni. Egy routernek megadhatod azt a MAC cimet, amit klónozni akarsz, de modemnél ilyet még nem láttam, pedig ismerem a legelterjedtebb típusokat (motorola 5101, thomson tcm420, arris450, webstar epc, epx széria...).
Persze nem mondom, hogy kizárt megoldani, de egyszerűbb venned egy másik modemet, amit biztos beregisztrálnak a kérésedre a szolgáltatónál (ha már ők nem képesek adni másikat). Használt jó modemet lehet szerezni 3-4 ezer körül, újat pedig 6-10 ezer közt.
Üdv -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
kabelmania27 #591 üzenetére
Akkor OK!
Így nyertél pár bónusz db-t! Bár ha a tv felé volt a nagyobb csillapitással rendelkező ág, akkor azt elrontották a szerelők, amikor csinálták! -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
kabelmania27 #587 üzenetére
Az asszimetrikus osztó valószinűleg tartalmazott beépitett visszirány szűrőt is, ezért ha kicserélted sima kettes elosztásra, akkor a tv ágra tegyél egy visszirány szűrőt, mert előfordulhat, hogy a tv-d bezavarhat az internet vissziránynak. Ráadásul nem csak nálad, hanem a környékben lakóknál is.
Ha emiatt a szerelőknek hibakereséssel kell foglalkozniuk, és a végén nálad csöngetnek, akkor elég morcosak lesznek, miután megtalálják a sima kettes osztót!A sima kettes osztó mindkét ágra 3,5-öt csillapít.
Ha TAP-ról van szó, akkor egyik ág 3,5 a másik változó lehet (de nagyobb érték, mint 3,5). Láttam már 6-ost és 8-ast is, de biztos létezik más értékkel is.
A nagyobb csillapítású ág felé megy a modem, mert annak elég kevesebb jel is, mint a tv-nek.Azokon az osztókon - amikben van visszirány szűrő is - fel van tüntetve, hogy melyik ág megy a tv és melyik a net felé.
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
kabelmania27 #587 üzenetére
Hogy nálam hogyan van, az nem mérvadó
Kábeltévé kiépitéssel és üzemeltetéssel foglalkozunk évek óta, szóval hidd el, jó az úgy, ahogy a leirtak alapján áll!A lényeg az, hogy a bejövő vonalról legyen leválasztva először a modem, és utána a másik ág osztódik a többi tv készülék felé. Multimedia splitterrel is lehet, vagy sima splitter+HPF-el (visszirány szűrő).
Ha túl sok elosztás van a lakáson vagy épületen belül, akkor fel kell szerelni egy erősítőt házon belül., mert minden osztással veszik a jel erőssége, általában 3,5db-t a kettes osztóval, hármas osztóból van szimmetrikus és aszimmetrikus osztó is. A 4-es osztó gyakorlatilag ugyan az mintha egy kettes osztó mindkét ágát még két felé osztod (tehát kb 7db a veszteség) és igy tovább...
A gyakorlat nálunk az, hogy a net ágon kivül 4 tv készülékig még nem kell erősitő házon belül. Ha ennél több leosztás van, akkor a vonal végi felhasnzálóknál ajánlatos a házi erősítő.Üdv
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
kabelmania27 #585 üzenetére
Jól van elosztva a kábelezés! A jel-zaj viszony is jó.
És az is normális jelenség, hogy télen más erősséggel ad a modem, és más erősségű jelet is kap, mint nyáron. Ez mindenhol igy van, ha nem megy be optika egészen az épületbe.Üdv
-
Sz.Albert
csendes tag
Szia!
Szólj az UPC szerelőinek, és szerintem ingyen megoldják!
Kár ezzel otthon vesződni, mert több kárt tudsz okozni a szolgáltatónak, mint ami hasznod lenne belőle!Egyébként elosztható a következő módon:
Kell egy 2-es beltéri osztó, aminek mindkét ágán 3,5 db csillapitás van.
Leveszed a 10db-s folytást, a helyére felteszed ezt a kettes osztót.
A tv felé vezető ágra teszel egy HPF szűrőt, ami meggátolja, hogy a tv készüléked bezavarjon az internet visszirány ágának.
A modem felé vezető ágra pedig teszel egy 6 db-s folytást.Igy a modem ugyan olyan jelet fog kapni, mint jelenleg.
Amire szükséged lesz még az a pár méter koax kábel (tipusa rg6 trishield), és két csavaros F konnektor rg6-ra való.Remélem segitett a válaszom!
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
Firedaddy #574 üzenetére
Elképzelhető az is, hogy egyáltalán nem lenne net, de előfordulhat az is, hogy csak a reakcióidő nőne meg. Vagy néha lenne net, néha nem... Szóval erre nincs egyértelmű válasz, esete válogatja. Előfordulhat az is, hogy csak az SNR értéket csökkentené, és ezért a modem a zajosabb környezetben nehezebben kommunikálna a cmts-el. Ilyenkor a veled 1 upstreamon levő felhasználóknál is mindnél csökkenhet az SNR, és másoknál is romolhat a net minősége, nem csak nálad... Szóval sok mindennek okozhat gondot akár 1 szűrő elfelejtése is!
Én továbbra is kitartok az mellett, hogy szólj a szolgáltatódnak, és főleg nekik az érdekük, hogy jó legyen a hálózat -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
Firedaddy #572 üzenetére
Ha a főágra tették volna a leosztások elé, akkor nem működne az interneted, mert a modem jó eséllyel nem tudna online-ba állni. Szóval ha a neted működik, akkor tuti nincs előtte HPF.
Vannak olyan osztók (kinézetre ugyan olyan, mint egy sima splitter), amibe gyárilag benne van ez a szűrő, viszont annak az egyik kimenetén DATA felirat szerepel, a másikon pedig TV. A leirtak alapján viszont nem ilyen osztó van nálad (az első osztás egy TAP, utána pedig egy kettes osztó a 2 tv-nek). -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
Firedaddy #569 üzenetére
Szokás még felüláteresztő szűrőnek (High Pass Filter - HPF) is nevezni.
A lényege, hogy 85MHz alatt nem enged át semmit, és felette pedig mindent átenged. Ezért a tv csatornáknak nem zavar, de az internet visszirány tartományba nem enged át esetleges zajokat.
Szerintem az eladó tudni fogja, hogy mit keresel, ha elmondod, hogy mire kell! Bár ennek a beszerzése, és felszerelése a szolgáltatód dolga lenne... -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
Firedaddy #567 üzenetére
Ha minden jól működik, akkor "nem kell" a visszirány szűrő. Ha viszont egyszer gondok kezdődnek, akkor érdemes lesz ezzel kezdeni a hibakeresést!
Igen, a sima kettes osztó IN részéhez lehetne feltenni, vagy még inkább az első TAP-os osztásnál a tv-k felé irányuló kivezetésre. Szerintem antenna üzletekben lehet kapni, vagy a szolgáltatód is felszereli, ha szólsz, hogy elfelejtették. Pár száz forintos tétel, szerintem nem éri meg kispórolni, mert a szolgáltatónak később sokkal nehezebb lesz a zaj forrását megtalálnia, ha itt-ott elfelejti felrakni a HPF szűrőket... -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
Firedaddy #565 üzenetére
Visszirány szűrőt egyből az első leosztás után kellene a tv-k felé menő ágra tenni. Ez megakadályozza, hogy a tv készüléktől zavarás kerüljön vissza a hálózatba. Van, amikor egy tv egyáltalán nem zavar a hálózatnak szűrő nélkül sem, de van olyan is, hogy az egész utcátokban ki tudná ütni az összes modemet.
Így néz ki:http://www.maksat.com.mk/sliki/produkti/teletronik-hpf85M_web.jpg
Hagyományos tv-nek valóban elég a gyengébb jel is, én csak a tapasztalatomat irtam le jó szándékkal
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
Firedaddy #561 üzenetére
Szerintem nem jó, mert:
1: nem látok visszirány-szűrőt a tv ág felé, így a tv-k bezavarhatnak a házózaton található többi modemnek is
2: miért nem a modem irányába van a tap kimenet a kevesebb jellel? A tv készülékek jobban szeretik a magasabb jel szintet, főleg a plazmák vagy lcd-k. Modem még vígan elmegy 50db-vel, a tv-k meg 60db alatt már nem szeretnek szép képet adniA többi dolog jó szerintem.
Üdv
-
Sz.Albert
csendes tag
Ami a UPC-s splitter után van, az nem csillapitó, hanem HPF (szűrő az internet visszirány védelmére). Ezt a szűrőt nem érdemes kivenni, áttenni... mert jó esélyel hazavághatod a netet az egész körzetedben!
A problémádat a tv képminőségére a következő okozhatja:
1. Rossz osztót vettél (pl nem két ágra oszt szimmetrikusan 3.5-3.5db-t, hanem egyik ágra csillapít többet).
2. Valamit mégis rosszul raktál össze (pl zárlatos az F-csatlakozónál...)Szerintem is legegyszerűbb szólni a szolgáltatónak, és ők megoldják!
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
zekehilda #549 üzenetére
Hagyományos analóg kábeltévénél ha csak tv bekötés volt, akkor nem. Ha net is volt, és pl a modem még próbálna bejelentkezni a cmts-re, az észrevehető lenne.
Egyébként ezt a visszakötést nem javasolom senkinek! Akit mi ilyenen rajtakaptunk, azt az ügyet bíróságra vittük! Gondolom más szolgáltató se szereti, ha megkárosítják... -
Sz.Albert
csendes tag
Sziasztok!
Tudom, hogy ez nem az adás-vétel téma, de félek, hogy ott elkallódna a sok apróság közt, viszont itt érdekes lehet, ezért ide is irom:
Bővités miatt eladó használt motorola bsr1000 és szintén használt cisco ubr7246vxr kártyákkal együtt. A cisco MC kártyák igény esetén külön is eladók. Számlaképesek, garanciával. Érdeklődni privátban!
Üdv
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #541 üzenetére
Ha csak a piros kör résznél lehet hozzányúlni, akkor nem lesz jó sehogy (illetve használható lesz, de nem tökéletes), mivel már előtte is vannak osztások, amiket nem lehet bántani (a laírás alapján falban vannak)...
Akkor lehet esetleg jó, ha a bejövő kábel direkt elmegy a piros körig, és onnan van legalább még egy kábel visszahúzva a bejövő kábel mellett a falban.
Röviden ennyi a válasz. Hosszabban pedig megirta BTO.
3 tv+ net esetén még elfogadható jelnek kell lenni külön erősítő nélkül is.Összefoglalva: működhet így is (szerintem), ahogy rajzoltad, de nem lesz tökéletes, és a tv-k közti jel erősségnél éltérés lesz az osztások asszimetriája miatt.
Üdv
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #524 üzenetére
Te is meg tudod csinálni, ha van pl egy unaohm műszered, szeretsz oszlopra mászni, és tudsz erősitőt szintezni
Komolyra forditva a szót, a szerelők feladata jól beállitani a renszert.
Az is lehet, hogy az egyik tv-d érzékenyebb, mint a másik, és azért vehető észre, de ha a másik tv-n nem látszik, akkor még az is lehet, hogy a tv tuner részével van baj. Ha mindkét tv-n látszódik, csak az egyiken kevésbé, akkor tuti a rendszerben van valami hiba. Gondolom én... -
Sz.Albert
csendes tag
-
Sz.Albert
csendes tag
Nálunk a node-ok kb 700-800 méterre vannak egymástól, 10.000 lakosú településen van 12 node-unk. Nálunk bőven elég gerincnek az 540-es, és Telesteket használunk node-oknak és erősitőknek is. Persze a nagyok megengedhetnek maguknak jobb- és drágább felszereléseket is, de ez már más téma. Egy motorola vagy harmonic cucc simán a duplájába is kerülhet. Mi abból épitkezünk, amire fussa
-
Sz.Albert
csendes tag
-
Sz.Albert
csendes tag
Mi is ugyan igy rakjuk a TAP-eket! Azzal a különbséggel, hogy két kimenetes erősitőket használunk, egyik kimenet a gerinc, a másikra meg megy a kültéri splitter. A végeredmény szerintem ugyan az!
Mi a gerincet 540-es kábelen vezetjük, a TAP-ek köztik vonalat pedig rg11-es kábelen. És kb 35 méterenként vannak az oszlopok.
Általában csak a vonal végeken van problémánk akkor, ha sok házon belüli osztást kérnek. Az előfizetői szerződésben 2 tv + net osztásig vállaljuk a "jó" minőséget. 67 analóg csatornát adunk, c57 az utolsó (ha gond van a vonal végeken, akkor kb c53-c54-től érződik a szemcsésedés - ismét mondom, ha sok az osztás). Vissziránnyal nem szokott gondunk lenni, max 4 erősitő megy kaszkádba, de ott is jellemzőbb a 3 erősitő.
Viszont a vonal végeken sok osztásnál jól jönne még néha 5 db
Olyankor volt rá példa, hogy ha nincs az utolsó TAP-ről több 1-2 bekötésnél, akkor 2 kimenetes 4db-t csillapitó TAP-et teszünk fel. Ha nagyon kritikus, akkor pedig helyi táplálású házi erősitőt. -
Sz.Albert
csendes tag
Ezt igy látom én is! Ezért is irtam korábban, hogy 60-65 db bőven jó. Egy hozzászóló viszont 75 db-s (elnézést: decibellmikrovoltos) jelet jelölt meg szabványként. Mire én irtam, hogy nálunk a rendszerben annyit nem is tudnánk adni a felhasználóknak, mert akkor min. 110-en kéne ketyegniük az erősitőknek. Akkor viszont gerjednének már bőven. Szóval a szabványt nem tudom, a tapasztalat viszont a 60-65 db-s jelet igazolja.
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #492 üzenetére
Elméletileg lehet olyan, hogy mind a 2 tv szar, de az tényleg ritka eset
Ismét csak a saját tapasztalataimat tudom leirni, és biztos lesz, aki kijavit, hogy mi a szabvány... Nálunk a régi képcsöves tévéken 60-62 db-nél is jó kép van, az LCD, plazma tv-k kicsit több jelet igényelnek (kb 65-67 db-t adunk nekik -ahol lehet). De van, ahol még ennyi sem jut a készülékeknek pl. negyedik oszlopról bekötve 8-as leágazóból, és házon belül 4 tv, rádió, net... Bizony láttam már 55 db-n is jó képet (régi philips tv volt). Bár azon magam is meglepődtem -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #490 üzenetére
Ha megosztva rosszabb, akkor nem a csillapitás lesz a megoldás, mivel egy kettes osztó is kb 3.5dB-t csillapit. Bár számomra az megint csak érdekes, ha a 74-75-ös jelnél észrevehető egy kettes, vagy hármas osztás (mivel még akkor is bőven marad elég jel a tv-nek).
Egyébként rg6-os kábelre való csillapitást (azt hiszem attenuator-t ir a kis cuccon) lehet venni egy csomó elektronikai vagy antennás üzletben. Létezik különböző csillapitási értékekben. és magad is simán felteheted a toldásnál a kábelre. -
Sz.Albert
csendes tag
Igen, azt értem, hogy a "sok" meg a "kevés" az relativ, viszont nem tudom hogyan lehet megoldani, hogy 75 db legyen minden tv-nél. Erre szerettem volna választ, mert ahogy én számolok, úgy inkább 60-65 db jön ki.
Ismét mondom, lehet én nem látok valamit jól, és kérlek, hogy javitsd ki!
Nálatok hogyan kapnak 75 db-t a tv-k mondjuk egy utcai bekötésről 11-es leválasztóból 3tv+net esetén (erősitőtöl indulva ha leirnád, ahogyan én irtam) ?
Sajnos nekem nem ez a végzettségem, csak a tapasztalataimra és mások segitségére számithatok! Viszont örülnék, ha tanulhatnék!
Üdv -
Sz.Albert
csendes tag
Köszönöm a pontosítást!
Viszont én a 75 db-t valahogy sokallom. Persze lehet, hogy a hálózat nálunk rosszul van beállitva, viszont a képminőségre általában nincs panasz.
Megköszönném, ha kijavitanád a gondolatmenetem, és leirnád, hogy lenne a helyes:
Nálunk az erősítőből kijövő erősség: 102 (teleste AC500 és CXE 202-esek vannak).
Ezt követi egy kültéri kettes splitter (-3,5 jelet levonhatunk), marad kb 98,5
Utána indulunk leosztókkal: egyik irány 17-es (egyből a kültéri kettes splitter után), 14-es (1.oszlopra az erősitőtől), 11-es (2.oszlopra), 8-as (3.oszlopra). A másik rányba 14-es (1 oszlopra), 11-es (2.oszlopra), 8-as (3.oszlopra).
Tehát mondjuk a 17-es leosztóból kijön 81 db.
Ez a 81 db mire beér a házba rg6-on 76db ( ez a padláson és osztás előtt van).
Legtöbb helyre megy 3 tv + net (+ rádió).
Ezért először egy multimediasplitter levesz a tv-k felé menő ágból 3-4 db-t
Ekkor marad 73 db. Erre még jön egy sima beltéri 3-as splitter (mivel 3 készülékre kell osztani). Ez a hármas splitter levesz még 6,5 db-t. Ekkor marad 66-67. Még mindig a padláson vagyunk.
És akkor még le kell húzni a padlásról a tv-ig belső trsh rg6-on. Ez még 2-3 db veszteség.
Ekkor a tv előtt megérkezünk 63-64 db-vel.Lehet teljesen rosszul csináljuk? Komolyan kérdezem!
Viszont ilyen jelerősséggel simán jó a kép lcd és plazma tv-ken is.
Előre is kösz a választ!Üdv
-
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #474 üzenetére
A DS MER-t talán lekinkább "előre irányú jel minőségének" forditanám. Attól, hogy jó a jel/zaj viszony, még lehet eleve rossz minőségű jel, és ez a DS MER értékből látszódik.
Gerjedés esetén szintén a szolgáltató dolga kijavitani a hibát. Oszlopon kell az erősitőt vagy az optikai nod-ot beállitani. Ez a gerjedéses dolog főleg olyan hfc hálózatokon jelentkezhet, ahol sok a koax rész az utcán, és olyan erősitőket használnak, amik nem a legjobban reagálnak a hideg-meleg változásokra. Amikor beköszönt a tél, és a levegő hőmérséklete mondjuk 30 fokkal a nyári alatt van, akkor akár 5-6-7 db-t is erősödhet a jel (mivel a koax kábelekben a fém részekre hőtágulás érvényes). Pl az erősitő be van állitva 102 db erősségre. Ilyenkor elszáll 110-re, és begerjed. Következmény: rossz kép.
Nem tudom mennyire érthető amit leirtam, de a lényeg, hogy a szolgáltató feladata megoldani az ilyen jellegű hibát is.
Én a helyedben jelezném nekik irásban, hogy rossz a szolgáltatás, és nem vagy hajlandó havi dijat fizetni, amig ki nem javitják. -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #472 üzenetére
Ez számomra érthetetlen. A 74 bejövő db inkább soknak mondható, mint kevésnek. És a 44 db SNR is bőven jó. Nálunk sokkal rosszabb paraméterekkel is hibátlan a tv és a net is. Pl bőven jónak számit (erre törekszünk) 60-65 db bejövő jel (a tv előtt mérve), és 40 db SNR.
Biztos, hogy " szemcsés " a kép, és nem "csikos" vagy " parkettás "? Mert ilyen paramétereknél inkább gerjedésre gyanakodnék, mint túl kevés jelre.
DS MER értéket nem emlitett véletlen a szerelő? -
Sz.Albert
csendes tag
válasz
joecontra #464 üzenetére
Szerintem jelezd a szolgáltatódnak, hogy gond van, és majd ők megkeresik a hiba okát! Ha nincs semmi elosztásod, akkor bőven kéne 60 db-nek lennie a tv készüléknél a kábelben a leirtak alapján (feltéve, hogy a toldásnál is minden rendben). A szemcsés kép meg mondjuk 45 db-nél van, de mindenképp 50 db alatt.
Lehet a leválasztó ázott be az oszlopon a ház előtt, és azért van a tapasztalt hiba.
A szolgáltató ha kimegy, és jelet mér az oszlopon és bent nálad is, akkor 2 perc alatt megtalálja a hibát, és ki is javitja... -
Sz.Albert
csendes tag
Sziasztok!
Tud valaki eladó használt cmts-t? Elsősorban motorola bsr1000 vagy bsr2000 érdekel, de más is számitásba jöhet hasonló árkategóriában!
Új hozzászólás Aktív témák
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Politika
- OLED TV topic
- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- BestBuy topik
- Formula-1
- SSD kibeszélő
- Autós topik
- További aktív témák...
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- BONTATLAN ÚJ iPad Pro 2022 2024 M2 M4 Chip 11 és 12,9 128-2000 Deák Térnél Azonnal ÁTVEHETŐ
- ÚJ Bontatlan Apple Macbook AIR M2 , M3 , M4 Legújabb magyar billentyűzet 1 év Garancia Deák Térnél.
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Air 13,6 M4 10CPU/10GPU 16GB/512GB SSD TOUCH ID - Magyar Azonnal Deák tér
- BONTATLAN Új Magyar Magic Keyboard és Smart Keyboard iPad Pro 12.9 Azonnal Átvehető DEÁK Térnél Átve
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Beszámítás! Lenovo Legion 5 gamer notebook - R7 4800H 16GB RAM 256GB SSD 1TB HDD GTX 1650Ti 4GB W10
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest