Új hozzászólás Aktív témák
-
OPiiPO
veterán
"sokkal jobban megéri a cégnek is egy már "betanított" és ismert embernek megadni amit amúgyis megadna ha pótolni szeretné a munkaerőt."
- ez így is logikus, azonban soxor láttam már 5-10% emelési igényre nemet mondani, és hagyni hogy a tapasztalt munkaerő elmenjen - majd utána felvenni nála magasabb bérért újat, akinek aztán hónapokba telt mire képbe került"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
EQMontoya
veterán
Sokkal jobban megéri a cégnek is egy már "betanított" és ismert embernek megadni amit amúgyis megadna ha pótolni szeretné a munkaerőt.
Ez igaz szerintem is, a gyakorlatban mégsem láttam kb. senkit, akit így megtartottak volna.
A 110% elég durva - gyanítom, vicc fizuval kezdtél. Mert azért azt is sejtem, hogy 2 év tapasztalattal sem mentél mondjuk nettó 400 fölé.Same rules apply!
-
tehPwnerer
csendes tag
Ilyen feltételek mellett visszalépés szerintem nem lesz az életszínvonaladban, így ha valóban nem a többletpénz mennyisége az elsődleges, akkor nyugodtan belevághatsz. Aztán hogy azt mire költöd, már csak rajtad áll
Meg ugye ettől (valószínűleg) csak fölfelé van, idővel emelkedik a fizetésed kint is, meg akármerre indulhatsz még onnan később.
Ha van kedved, majd írd meg, hogyan döntöttél. -
pantomas
csendes tag
csirkemellet nem vásárolok, de a bio termékek nem drágábbak, sőt inkább talán még valamivel olcsóbbak, és lényegesen nagyobb belőlük a kínálat, mert ausztriában nagyobb rájuk a fizetőképes kereslet.
lehet, hogy magasabb az osztrák árszínvonal, de a termékek minőségi színvonala is. mondok egy példát: egyrétegű WC-papírt nem fogsz tudni bécsben vásárolni, itt a legolcsóbb fajta is háromrétegű. ezért ha azt kérdezed, mennyibe kerül a legolcsóbb papír, akkor ausztriában háromszorosába. de ha azt kérdezed, hogy ugyanolyan minőségű mennyibe kerül, akkor az árkülönbség viszonylag csekély, 10-20%.
dupla pénzből biztosan nem fogsz rosszabbul élni, úgyhogy ha van kedv hozzá, mindenképp érdemes külföldi tapasztalatot, plusz nyelvtudást szerezni.
ha a pénz lényeges, és a távolság nem gond, akkor megfontolandó svájc is, ott jóval magasabb az életszínvonal. (majdnem akkora a különbség a reálbérekben svájc és ausztria viszonylatában, mint ausztria és magyarország között.)egyébként 12 vagy 14x4200? éves bért érdemes inkább összehasonlítani, mert ausztriában sztenderd az évi 14 havi bér.
bluebird az ajánlattevőd?
[ Szerkesztve ]
-
tehPwnerer
csendes tag
Személyesen nem vagyok érintett, így első kézből nem tudok információval szolgálni, csak ismerős útján, bocs ha így nem érdekel.
A lényeg az, hogy ha Budapesten keresel X pénzt, Bécsben meg 2X-et, akkor kb ugyan azt az életszínvonalat tudod elérni, max egy hangya-lábujjkörömnyivel jobbat. Ezt úgy, ha egyedülálló vagy. Ja és a kézhez kapott pénz értendő ezalatt, nem a levonások előtti, mert azok különbözhetnek, meg általában egyénfüggő is.
Ha mondjuk asszonnyal mész, lehet, hogy neki időbe telik állást találni, így őt is el kell tartani. Arról se feledkezz meg, hogy a legritkább esetben fordul elő az, hogy egy kész kis életbe csöppensz bele, berendezett lakással, stb. Az indulás mindig pénzigényes, lakásra kaució, bútorok, mindenféle hivatali ügyintézés költsége, meg amit még el tudsz képzelni. Így egy darabig mindenképpen mínuszos leszel, az itthonról vitt megtakarításaidból élsz.
Ezzel mindenképpen számolni kell, az általad emlegetett "bónusz" hónapokkal, évekkel később jelentkezik csak (ha azt vesszük, hogy előbb vissza akarod termelni a megtakarításaidból befektetett összeget), ne hidd, hogy abból hirtelen sportautók meg világkörüli utak lesznek. (Tudom, nem hitted ezt, csak úgy mondom ) -
vzozo
senior tag
De hát erre írtam, hogy minden eset egyedi.
Ha koncertekre, színházba szeretsz járni, akkor lehet egy nyugati nagyvárossal jobban jársz, mert több előadó, előadás jön "helybe", mint pl. Budapestre.
Ha bulizni szeretsz, akkor nyilván a magyar vidéken a legolcsóbb a sör-bor-feles, aztán Budapest, majd végül nyugaton azért már jelentős érvágás lesz ez az életmód.
Ha kirándulni, utazni szeretsz, akkor kb. mindegy, de talán jobb ajánlatokat csíphetsz meg egy német-osztrák utazási irodával, mint egy magyarral.
A példákat lehetne a végtelenségig sorolni, de kezded már kapisgálni, hogy miről beszélek?
A dupla fizut pedig sohasem abszolútértékben kell kezelni, hanem úgy, hogy mi marad a hónap végén. Azzal lehet utána sakkozni.
-
vzozo
senior tag
Akkor lehet táblázatokat nézni, olvasni vásárlóerő-paritásról, rezsiköltségekről meg minden egyébről ami ilyenkor szóba jöhet.
Németországban helytől függően ennyibe simán kerül a csirkemell, szerintem többe is. Nem szoktam nézni, ha kell, megveszem. Pl. amikor 2011-ben Svájcban éltem, akkor 40 CHF körül volt egy kiló csirkemell,
Amiket meg kell tudnod a célországról / városról mielőtt bármire igent mondasz:
- Adózás, TB: mennyi lesz a nettód, kell-e külön egészségbiztosítás, az privát vagy állami, és mi mennyibe kerül
- Lakhatás: milyen a bérlakás piac, mennyire könnyű lakást találni, közvetítői díjat, kauciót, lakberendezést neked kell-e állnod és a igen, akkor ezek mennyit tesznek ki + rezsi
- Egyéb nice to have biztosítások: autó, felelősség, jogi, élet, utazási, etc.
- Közlekedés, autófenntartás költsége
- Jövőre gondolva: bölcsi, óvoda, gyerekvállalás költségei
- Napi megélhetés, kaja, éttermek, mozi, színház, szórakozásNah ha ezek megvannak, akkor már azt is látod, hogy mennyit tudsz félretenni. Ha még mindig megéri, akkor uccu neki, hajrá.
-
axioma
veterán
Adodik a trivialis kerdes: ha abba a csapatba munkatarsat keresnetek, beleirnatok az adott (vagy valamely) framework ismeretet mint elvarast (nem csak elonynek)?
Egyebkent lehet hogy nem annak szantad, elnezest ha rosszul ertelmezem, de nekem a leirasod alapjan ugy tunik, mintha csak a 20%-ot tartanad magas szintu munkanak... -
addikt
Ez ennyi, pénz miatt alig van értelme kimenni bárhova is. A legtöbb ismerősöm aki csak a pénz miatt ment, mind itthon vannak már, Angliából meg USA-ból is. Amúgy a pozíció semmi extra, szoftverfejlesztő, C#, 3-4 év tapasztalat. Van 13-14. havi fizetés, de ugye ez alap mindenhol.
-
Pikkolo^^
addikt
-
axioma
veterán
41 eves no vagyok (ez azert a piaci allashelyek ugy 60-80%-nal iszonyat nagy minusz pont, itt nem), es van ket lanyom 10+12 evesek. Lakunk Pomazon, dolgozok B.kalaszon, gyerekek szeptembertol jarnak Bekasmegyerre (eddig Pomaz majd fele-fele). Ha be kene mennem Nagyfalu kozepere vagy tulso vegere, akkor ugy 2 oraval minuszban lennek... Plusz jo a feladat es jo a ceg-munkatarsak, csak a 7 evvel ezelotti nettomnal vagyok ilyen-olyan okokbol (ami akkor jelentosen jobb volt a multi cegnel ahonnan eljottem, mondjuk ott mar a 3 ev gyas-gyed miatt es nem nekem illo feladat + reszleges tavmunka miatt is elegge parkolopalyan voltam fizubol).
Amugy meg a ferjem fizujahoz amit az elte-n kap oktatokent me'g igy is bo 2.5 szorzo... es o is 2 diplomas csak mas szakokbol.[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
Akkor leirom meg egyszer: NEM azert ettem naponta egyszer es jartam gyalog mert nem volt penzem masra hanem mert EZT AKARTAM. Direkt, szandekosan, onszantambol.
Es nem, egyaltalan nem egeszsegtelen a napi egyszeri eves. A vilaghaboru ota folyamatosan azt nyomatjak mindenhol hogy folyton enni kell, meg is latszik az eredmenye, manapsag az egyik leggyakoribb halalok az elhizas miatti keringesi es egyeb megbetegedesek... A lenyeg hogy annyit egyel amennyit ledolgozol. Napi 5 vagy meg tobb evessel ezt nem, vagy csak nehezen lehet kontrollalni (gondolj bele hogy egy sima menut, amit en vacsorara megeszek, elosztod 5-6-7 reszre, es azt eszed idonkent, gyakorlatilag nehany orankent 1-2 falat lenne, ennyi).
A napi egy kajalassal jol erzem magam, egesz nap fitt es energikus vagyok.
Egyebkent meg lejjebb volt az igazsag, mindenki mashogy mukodik. 10 eve kimondottan vezna voltam pedig rengeteget ettem. Most keveset kajalok, megis koverebb vagyok - oregszem, ez vanAz 'orvosi teny'-rol meg annyit, hogy kb. az osszes letezo, egymasnak teljesen ellentmondo dietas modszer mukodese 'orvosi teny'.
-
syl5
őstag
Úgy szánalom az egész mai magyar társadalom, ahogy van...
Az ilyen idiótáktól, a beledet kidolgoztató munkamániásokig, a nyusziktól az idegbeteg tesztoszteronbombákig, a köcsög vénemberektől a pofátlan öreg szatyrokig, az útról leszorító autósokon keresztül a szabálytalan biciklisekig, a nyerészkedőkig, a tv-ben páváskodó egész életében nem dolgozó médiaszemélyiségeken át, a te kérsz elnézést a boltban, hogy egyáltalán be mertél merészkedni vásárolni eladókon át, az összes lehúzó, legszarabb dolgot pofátlanul drágán áruló cégig, államig, politikusokig.[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
Miert ne lenne eleg?
En pl. mikor tavaly-tavalyelott Budapesten meloztam kb. folyamatosan, reggel bementem az irodaba (1 ora gyaloglas, ingyen van), este hazamentem (1 ora gyaloglas, ingyen van), hazauton vettem valami kajat, pl. kinainal elvitelre (600-800 forint korul volt a nagy adag). Mas napi rendszeres kiadasom nem volt, es akkor meg napi egy ezresnel sem tartunk. Itt videken kimondottan nagy es finom napi menuket kapsz 800-900 forintert. Ha magadnak csinalsz kajat, akkor meg ennel is sokkal olcsobban megoldod a mindennapi fott etelt. Ruhazkodas megint csak nem egy vagyon, cipot nem veszel minden honapban, ruhabol sem kell minden heten masik (raadasul hasznaltruha-boltokban fillerekert kapsz nagyon jo alig hasznalt ruhakat). Havi 1-2 rendes szorakozas is boven belefer ha esszel csinalja az ember.
Persze ha az elethez feltetlenul nelkulozhetetlennek tartod hogy minden hetvegen 10-20ezreket elbulizzon valaki, akkor mar keves lesz, de azert ezt hadd rohogjem kigghrtz:
Latom meg mindig nem erted...
Nem azt mondtam hogy dogoljon ehen, hanem ne varjon szazezreket egy olyan munkaert, amit barmelyik utcarol beesett csavargo is megcsinal olcsobban.
De ha meg igy sem esik le, akkor mondd meg neki hogy menjen be a munkahelyere es kozolje a fonokevel hogy mostantol netto 100ezres fizetest ker. Aztan mikor rohogve kirugjak es masnap mar mas fog minimalberert takaritani helyette, akkor talan majd megerted hogy hogyan mukodik (a munkaeropiacon is) a kereslet es a kinalat.[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Azért ez elég merész kijelentés. Önmagában a nagyon széles és mély tudás is tudja ütni egymást.. az adott területen egy elég határozott osztó számmal eltudom persze képzelni, amit írsz. Ha a 4 évet Android területén töltötte el a környezeted még el is tudom képzelni, hogy ilyeneket képzelnek
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
OhAi27
tag
"Az ertelmezo olvasast nem egyetemen tantjak."
Latom...
Idezek sajat magamtol:
"Leirtam az elejen is, hogy adok magamra mind kulsoleg mind a munkaim soran. Igyekszem mindig az igenyessegre torekedni es maximalisan odafigyelni a dolgokra. Nalam egy motivacios level vagy egy cv nem 1 ora, hanem minden munkahelyhez kulon igazitom. Van, hogy egy-ket napig irok egy a4-es motivacios levelet."
mondjuk gondolom ez neked kimeriti a 'spameles' fogalmat
[ Szerkesztve ]
-
OhAi27
tag
koszi a tanacsokat!
btw szepites megvan, de tul nagyot 'szepiteni' nem merek. Gondolkoztam mar azon, h beirok random cegeket, h itt ezt meg ezt csinaltam de paraztam, h utananeznek...
a szurkevel valszeg igazatok van, habar nemi plagium van a dologban ugyanis magat a cv mintat egy masik cv-rol mintaztam. (van egy ceg ami ilyenekkel foglalkozik, oda is kerestek par honapja embert - gondoltam legyartom nekik ugyanazt ami az egyik referencia termekuk volt - nem lett eleg ). Mint mondtam van tobb cv-m is, egy kesz packot kuldok altalaban, szoval nem hiszem, h ezen bukott volna a dolog.
Valaki irta, h ne ugyanazt a sablont kuldjem. Nos soha nem kuldtem se sablon cv-t se sablon motivacios levelet. Mindegyiket allasra szabom (perpill ugy tekintek ezekre mintha ez lenne a munkam) szoval napi 8-10 oraban cv-t igazitok es motivacios levelet irok, atlagban naponta 4-et 5-ot. Ugy erzem ezekbol kihozom a maximumot, a motivacios leveleimen persze van meg mit javitani.
Egyebkent a kerdes meg mindig nyitott!! Mennyit is kerjek akkor a fenymasolotol?
-
modder
aktív tag
Soak jól írja.
Szerintem segítsünk kitalálni, hogy mit csináltál 1,5 évigSzerintem kint dolgoztál angliában.
Külföldi rokonnál/családi barátnál voltál gyerekekre vigyázni, és kényelmes volt, mert jól meg is fizették.
Szegény {random rokon}-ra kellett vigyáznod, mióta agyvérzése volt az öröksége cserébe.
Könyvet írtál.
Indiában kerested önmagad.
Bebélyegeztél, és most jöttél le róla
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
pedig éves átlagban ennyi jött ki havonta...
de tuti nincs 75 rugó a kaja fejenként.Jó, ha húst hússal eszel és elmegy napi fél kg fejenként, akkor csak a hús 50k...Most nem testépítésről volt szó, hanem normál egészséges étkezésről
pont most találtam egy albit, ahova hó végén költözöm.
30m2, tetőtéri manzárdos, rengeteg fa belsővel
bérleti díj: 180k huf, áram van benne
fűtés havi 10-15k huf (nem vicc)
parkoló: 11k (kinti) - 35k(garázs) huf per hóMost a sulira gyűjtök, mert elég húzós lesz az a 3 év, így még határeset ez a költségszint...
-
search123
csendes tag
Paraméterek:
-8 server mindegyik IBM termék,ezek mindegyikén Windows server 2003 r2,frissítések,beállítások kezelése,
-240 db számítógép mind DELL termék,ezeken windows 7 home 32 bit op.rendszer
-10 db notebook mind DELL,windows 7 32 bit op.rendszer
-4 db iPhone 4S ha ezt platformnak lehet venni,hajam égnek állt sokszor iOS-től..
-IBM serverek AS/400-asak ezekre kaptam képzés még amikor beléptem,az IBM profi szakembere jött ki és oktatott,mentés,konfig,beállítások témakörben
-Active Directory,policyk,domain megtartása,változások kezelése
-az Oracle Financials & Sales Analyzer használata,telepítése,frissítése,beállítása
-Eset server frissítés,ellenőrzés,informatikai jegyzőkönyv készítés
--TCP/IP, LAN/WAN, switching, routing hálózati technológiák ismerete, használata, fizikai kábelezés;
-PDA eszközök karbantartása, szoftver fejlesztése, frissítése,
-IBM Tivoli Backup és a Symantec Backup szoftver használata
-informatikai beszállítókkal kapcsolattartás, tevékenységük koordinálása, felügyelete, a kiszervezett feladatok rendszeres auditja;
-vállalati rendszer felmerülő IT projectek levégzése (megvalósíthatóság,tervezés,információk megosztása,létrehozási folyamat,ellenőrzés,befejezés) szándékosan nem írom le,hogy milyen projectek voltak,mert abból kitalálható a cég is, Nem vallom magam project vezetőnek,mert ahhoz még szerintem nagyon friss az ilyenkörű tudásom és rálátásom,de affinitásom szerintem van hozzá,junior kategóriát betudnám tölteni. -
orvil
tag
a szerzodeses kollegaknak mindig van egy kozvetito ugynoksege, az ugynokseg pedig kiszervezi oket kepessegeik szerint/az ugyfel igenyei szerint. van aki 10 eve szerzodeseskent dolgozik UA helyen UA pozicioban fel eves szerzodesekkel allando hosszabitassal.
--> szoval mar ugy mesz egy helyre, hogy profi vagy abban, amit kernek. olyanrol meg nem hallottam, hogy itt egy uj nyelv tanuld be 2 honapod van, mert ez baromsag, ebbol lesznek a bug-ok. adott nyelven(eken) sokeves tapasztalat, ezt keresi a piac. elvetve van olyan pl, hogy ez az uj interface xml-ben fogja kuldeni az adatot, irj ra valamit ami atnyomja abba formatumba, ergo az xml-t nem art kozelebbrol is megismerni, de olyan hogy pl 10 eve C es tarsai, majd holnaptol Java es par heted van, az igazi ongol lenne, foleg olyan cegnel, mint a mienk, 1 bug, 1 fals adat es mar repult is ki az ablakon sok millio fontocska .... ezt termeszetesen nem engedheti meg maganak egy komoly ceg, max a Pista es tarsa Bt, aki nem akarja kirugni Tibi bacsit, aki 22 eve naluk melozik es marha jo Pascalban, de a kov app mar Java alapu... a megoldas, hogy kirakjak az egesz csapatot mikor kifut a jelenlegi app, a kovetkezot pedig kulsos ceg szallitja, teszteles folyamatban. mondanom sem kell, a ketto kozott eg es fold. -
doc
nagyúr
nem erted mire gondolok
a jo programozot nem az hatarozza meg hogy hany prog.nyelven 'beszel'
hanem (tobbek kozott) a rugalmassag
tehat ha holnap reggel azt mondjak hogy itt a kovetkezo project amin dolgozni kell, a Bilifule Corporation sajat, belso fejlesztesu, Crappy nevu nyelven kell fejleszteni, itt a specifikacio, akkor te ket nap mulva Crappy nyelven irod a programot (erre gondoltam betanulasi ido alatt)
egy 'nem jo' programozonak ilyenkor legorbul a szaja hogy 'dehat azt a nyelvet en nem ismerem' (aztan nekiall bujni a spec.-et, es egy het mulva is csak egy enyhen tovabbfejlesztett Hello worldnel tart)egyebkent meg betanulasi ido mindenhol van, a szoftverfejlesztes nem egy olyan egzakt, jol specifikalt terulet ahol ha egy tokidegen ceg parmillio soros tokidegen forraskodja ele leulsz, akkor azonnal tudod mi hol van benne. tobbek kozott ezert is kell megbecsulni a mar 'betanult' fejlesztot, mert ha elmegy, akkor az utodjanak az azonos szintre hozasa hatalmas osszegekbe kerul (aztan lehet hogy meg sem eri, mert kiderul idovel hogy nem is olyan jo, akkor meg lehet kezdeni elolrol)
nemreg probaltak egy masik ceghez elcsabitani, ott azt mondta a HR-es, hogy naluk az atlagos betanulasi ido egy uj fejleszto eseten 6-9 honap
[ Szerkesztve ]
-
orvil
tag
adott egy jo nagy applikacio, kismillio interface csatlakozik kismillio masik kicsi applikaciohoz, aztan C es kulonbozo arnyalataiban ami belefer, aztan bug es fix, patch ... szivroham, es kezdodik ujra (10 eves a cucc, most lesz csere). nem art, ha jo csapatjatekos az ember, mivel az OS es DBA csapattal kell egyutt melozni, plusz end-user-bol is van kismillio. programozni kell tudni durvan, kell jo problemamegoldo kepesseg, stb, pont amit az allaskereso portalok irnak es az ember elsiklik felettuk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elindult az Awesome Games Done Quick 2025
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- Steam topic
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Synology NAS
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Digitális Állampolgárság Program
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest