- Nagyon zavarja a brit hatóságot az Apple Safari böngészője
- Gazdasági parazitizmus: a franciák is perelik a Metát az AI-tréningezés miatt
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- Beindultak a kínai startupok, a fejlesztőkért versenyez az OpenAI
- Indiaiak százait mentették ki a scamközpontokból
- Netflix
- Media Player Classic és Home Cinema (MPC-HC)
- Facebook és Messenger
- Hálózati / IP kamera
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Internet és kábel TV hálózatokról kötetlenül
- Manjaro Linux
- TP-LINK routerek
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Beperelték az Apple-t a karbonsemlegesnek mondott okosórák miatt
Új hozzászólás Aktív témák
-
zzola
titán
válasz
Thomboy83 #307 üzenetére
Ezért nem a legújabbat kell vásárolni. Senki nem kötelez, hogy megvedd a legdrágábbat/legújabbat. A csuklón mért pulzusmérés továbbra is csak tájékoztató jellegű, sportolásra mellkaspánt kell, persze csak azoknak, akik pulzus alapon sportolnak. Szerencsére a GT5 támogatja BT-on keresztül ezeket az eszközöket.
Vegyes hobby sportra tökéletes ez az óra, de ha valaki kimondottan futásra venné, nekik inkább a Garmin, Polar, Suunto a javasolt. Ezeknek a gyártóknak megvan a sok-sok éves tapasztalat, míg a Huawei-nek nincsen ezen a téren sok. -
osonte
őstag
válasz
Thomboy83 #294 üzenetére
Két hét múlva biztosan megveszem az órát. Most jöttem ki a kórházból, elkaptam egy durva tüdőgyulladást, még szerintem akkor sem leszek 100-as, a tüdőröntgen-en nem igazán volt fekete rész, az egész tüdőm világos volt, szerintem két hét múlva is még lassan fogok felépülni. Van még egy hétnyi antibiotikum is, szóval tudom majd tesztelgetni. Jelenleg harmatgyenge vagyok... Mindenesetre van egy OMRON M7-em, ahhoz kellene egy ugyanolyan márkájú pulzoximeter, de nem nagyon beszerezhető és akkor össze tudnám hasonlítani egymással. Fiatal hölgy az kardiológusom, meg tudom győzni, ha lát egy OMRON pulzoximetert és az órám, ami ugyanazt mutatja (legalábbis remélhetőleg).
Majd megírom hogy mennyire mér pontosan (van COPD, meg több kardiológiai probléma), szóval ha nálam átmegy a teszten akkor rendben van az óra. Amúgy meg sokszor pihenek napközben, azt az Apple Watch nem is érzékeli magától, annyiban az még rosszabb is.
-
zzola
titán
válasz
Thomboy83 #294 üzenetére
Értem.
Ugye ezek nem orvostechnikai eszközök, csak egy algoritmus számol. Egy része nyilván parasztvakítás, profi sportolók nem egy óra adataira hagyatkoznak. Nekem eddig minden Garmin jól mért (legalábbis szerintem) nyugalmi állapotban, Fénix3 óta használom a márkát. Amikor fontos a pulzus, akkor alap a mellkaspánt, vagy bizonyos esetekben Stryd.Ami a FB. csoportot illeti, ~25e tag van, talán ha 1%-ot érinti a hiba. Nyilván lehetnek hibás eszközök, de azért van user error is mögötte, akár egy bőrtípus vagy tetoválás a szenzor alatt.
Ott van pl. Csipi, biztosan tudod, hogy csak sportolás alkalmával hordja a Garminjait és akkor is pulzuskontroll nélkül fut.
Én a 80-as évek közepén kezdtem el sportolni, majd később versenyszerűen is. Évente 1x volt sportorvosi vizsgálat és ennyi. Felnőttünk, itt vagyunk, nem volt óra sem semmi.
Nem akarom védeni a Garmint, nekem is volt több eszközükkel hibám. Nem véletlen használok egy FR255 Music-ot. Tökéletesen megfelel a célnak és ennél még odafigyeltek az SW-re. Pedig megtehetném, hogy besétálok egy üzletbe és leakasztok a polcról egy Fénix8-at. De minek?
Ami a GT5 sorozatot illeti - hogy a témánál is maradjunk - szerintem ár/érték arányban egész jó eszköz, kár hogy zenelejátszó meg NFC nincsen benne illetve az adatok rögzítésénél valami nem stimmel, Strava ugye levágja néhány méterrel. Plusz a körtempó számolása nem az igazi.
-
zzola
titán
válasz
Thomboy83 #284 üzenetére
Én arra vagyok kíváncsi, hogy mit kezdesz azzal az adattal, hogy napközben mikor szundítottál illetve alvás időtartama alatt mikor milyen fázisokban voltál. Értelemszerűen a sportolók nem használnak optikai pulzusmérőt, mert nem elég gyors a pulzus lekövetése. A többség nem az optikai pulzusmérés miatt használ Garmint.
-
Parallaxis
addikt
válasz
Thomboy83 #284 üzenetére
Garmin az a GPSbe nagyon jó
Háát... Nekem nem éppen ez volt a tapasztalatom.
Semmivel nem volt pontosabb, mint bármelyik multiband GPS-el szerelt óra.Bent vagyok a Garmin csoportban és sorra olvasom hogy már rég felkelt az illető és nem észlelte hogy ébren van, és mindig úgy kell korrigálni a dolgokat
Ez így van, én is alátámaszthatom. Sőt, ha napközben szunyókálsz és nem állítod kézzel alvó módba az órát akkor 10-ből 8-szor nem is rögzíti azt alvásként, észre sem veszi.
Watch GT4-en amikor ébreszt akkor kinyomom és felülök az ágyban és már mutatja hogy kinyomom az alvó módot mert észleli hogy ébren vagyok és éjszaka ha felkelek akkor is észleli hogy hányszor keltem fel, hányszor ébredtem fel.
Nálam a Balance ami nagyon pontosan rögzíti ezeket.
Pl. ma is 4 után felébredtem és utána nem tudtam visszaaludni, reggel szépen ott volt az órán, hogy 04:03-kor felébredtem és véget is ért az alvásrögzítés. Azt hogy csak feküdtem az ágyban még kb. 1 órát teljesen helyesen nem rögzítette alvásnak.Mondjuk sokan örülnénk ha a Huaweiben lenne HRV statusz,vagy Body Battery vagy hasonló ami összképet mutat az ember állapotáról
Én ezek miatt nem térek egyelőre vissza a Huawei-hez, mert nagyon rámentek a fashion vonalra és a fontosabb fejlesztésekkel nagyon lassan haladnak (pedig tény, hogy a piac legszebb óráit ők gyártják).
Az Amazfit számomra megdöbbentő ütemben fejleszt. 6 hónapja van meg a Balance, de azóta két olyan frissítés is jött ami után olyan érzése volt az embernek, hogy új órája van, mert annyi új funkciót és tudást kapott.
Ilyen ütemű fejlődést és fejlesztést egyik konkurens gyártónál sem tapasztaltam még. -
osonte
őstag
válasz
Thomboy83 #278 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a hozzászólását, abban megerősítettek, hogy Androidos telefonhoz ez a legjobb választás, még ha el is marad valamennyire / nem annyira fogadják el az orvsok. Ahogy összefoglaltad a dolgot, abból még néhány budapesti orvos is tanulhatna.
Két ritka genetikai betegségem van, amely minden szervet érint, az egész szervezetet. Jól írtad a billentyűk nem zárnak jól, alacsony a teljesítőképessége a szívnek (EF), van vezetési probléma is stb... A lényeg, hogy pont ez van, hogy az egyik betegségre jellemző a hirtelen szívleállás, de bár a neve azt mondja, hogy hirtelen, mégis sokszor pár nappal előtte már lehet látni a jeleit. Néztem, hogy 160 ezer Ft körül meg van olyan orvosok által használt eszköz, ami több mint 100 ritmuszavart felismer és tappancsos. A vérnyomás nem fontos, mert az egyik betegségem alacsony vérnyomást okoz, a másik magasat és ebből az jön össze, hogy kb ugyanannyi általában. Akárhogy is számolom egy 16 Pro + Watch 10, az 755 ezer Ft lenne és a telefont nem tudnám használni, a szemem/fejem fájna tőle. Ezzel szemben Honor (Magic 7 Pro-t várom), Xiaomi telefonokat például tudom használni és szeretem sokat nyomogatni a telefont, szóval akkor hozzá egy ilyen óra és majd egy orvosi eszköz (azt biztos elfogadják). Mindenesetre, ha sikerül az óra, akkor megírom hogyan reagál erre a helyzetre. Amúgy régen a Huawei órák minden másodpercben mértek, sőt több gyártó is és utána jött ez az "intelligens" állandó mérés, gondolom akksi kímélés miatt...
Köszi mégegyszer mindenkinek a választ! -
Parallaxis
addikt
válasz
Thomboy83 #278 üzenetére
Szerintem erre a feladatra csak az Apple, vagy részben a drágább Garmin órák jók.
A többi azért nem, mert az akku spórolás miatt nem folyamatos a pulzus mérése.
A Huawei is percenként méri a pulzust és ha aktivitást észlel, akkor vált át folyamatos rögzítésre. Ez sportolásnál és átlagembereknél tökéletes megoldás, de egészségügyi monitorozásra szerintem emiatt alkalmatlan.A Garminoknál is az a gond, hogy elsősorban sportórák, így semmilyen egészségügyi monitorozásra nem jók (túl alacsony, vagy magas pulzust jeleznek, de csak akkor ha ez10 percig folyamatosan fennáll). Esésnél is csak akkor riasztanak, ha az sportolás közben történik amit az óra követ. Ha csak simán a kezeden van és elesel, azzal egyáltalán nem foglalkozik.
Szóval az Apple ökoszisztémáján kívül jelenleg nincs más ami ezt a problémát képes lenne a hétköznapokban lekövetni és riasztani, ha gond van.
-
osonte
őstag
válasz
Thomboy83 #273 üzenetére
Köszi a hosszú választ. Igazából van gond a szívemmel, ezért eléggé nehezen mérhető a pulzusom, főleg végtagon, mert pont az a kamra a szívben nagyon alulteljesít (illetve a tüdőt is az látja el), így nem megfelelő a keringés, van hogy a legdrágább Omron vérnyomásmérő nem tud mérni, hibát ír, néha 50 / 150 között ugrál a pulzus és ezt eddig egyedül Apple Watch tudta lekövetni, a Samsung Watch például fogászati kezelés után fél óráig nem tudott EKG-t mérni, annyira össze-vissza volt, amikor meg mért, akkor téves fibrillációt detektált (ami nem volt soha hivatalosan). Nálam sportolást nem kell mérnie, mert azt nem is tudok csinálok, simám intenzív terheléssel 10-15 perc alatt el tudom küldeni a pulzusom 200 fölé. Az Apple viszont ezekben a szituációkban pontosan tudott mérni, pulzus/oxigén/EKG és az orvos is elfogadja, sőt kérné is a kinyomtatott otthoni EKG-t amikor rosszul érzem magam. Illetve itt Pécsen ha jelez az óra, hogy menjek orvoshoz, akkor azt el is elfogadják. Attól félek, hogy ezeket a szituációkat nem fogja így kezelni a Huawei és az orvos/ügyelet sem foglalkozik vele, ha mondom milyen órám van. Maximum nekem több, mint a semmi és keveset téved. Egy valamiért azért haragszok az Apple órára is, ha leáll a szív (nem érzékel pulzust), akkor nem hív mentőt, pedig ez csak szoftveres kérdés, hiszen ha elesek, akkor hív mentőt. Amúgy ha bírná a szemem az iPhone-t, nekem nem lenne gond a reggel és este 15 perc töltés. Persze van céleszköz is ezekre 160-180 ezer Ft (pont a Huawei és az Apple óra között van), de az meg több macera (tappancsok, 12 óra üzemidő, annak meg nem 15 perc a töltése stb...), az óra esztétikusabb megoldás lenne. Majd még átrágom magam rajta.
-
Dominator
aktív tag
válasz
Thomboy83 #259 üzenetére
Súlyzós edzéshez, kardióhoz és túrázáshoz használom rendszeresen, eddig semmi karc nincs rajta. Sokkal pontosabb és gyorsabban reagál a pulzusváltozásokra, mint a korábbi Amazfit Bip 3 Pro. Az egyetlen nehezítés az, hogy nem minden sportot tölt fel alapból a Strava-ra, pl. a súlyzós edzést nem. Ezt egy plusz appal át lehet hidalni.
-
Ferenczi Áko
addikt
válasz
Thomboy83 #259 üzenetére
G5-öt használok szabadtéri sétához, edzőtermi súlyzós edzéshez.. Én szeretem.. Van rajta egy üvegfólia és egy szilikon tok, szóval nem kell a karcoktól tartani, de hetente egyszer kiveszem belőle és áttörlöm.. Az akksiidő nekem bőven megfelelő(kb 10 naponta töltöm)
Éjjel rajtam van, pontosan mutatja az elalvást/ébredést/nap közbeni szunyókálást
-
wwhy
veterán
válasz
Thomboy83 #199 üzenetére
Ilyen a PRO szürke szíjjal:
ha a sima változat is zafir üveges lenne és titán keret és a funkciók is meglenne az lenne az igazi számomra.
ezt nem igazán értem ... ha így lenne, akkor milyen kellene legyen / mivel kellene több legyen a PRO?Nem tudom, hogy mire gondolsz alis toldós szíj. Linkelj egyet, pls.
-
zzola
titán
válasz
Thomboy83 #162 üzenetére
Csak a külső miatt, de előtte megnéztem mindkettőt Media Markt-ban. A PRO 2 térkép file-t tölt le, a sima 1-et. A nagyobb file mérete ugyanaz, a pici meg azt hiszem ~12MB-os.
A PRO érfal mérés és EKG-val tud többet, illetve a titán ház + zafír üveg. Minden másban gyakorlatilag ugyanaz a kettő.
Hogy mennyire sérülékeny a matt fekete ház, nem tudom megmondani.
Terepen még nem futottam, de Pécs mellett már igen, nem volt térkép, mármint nem hozta az utcákat sem semmit, mint egy Garmin. Mecsekbe akarok felmenni, kíváncsi vagyok a turista útvonalak rajta vannak-e... -
Kobak 27
tag
válasz
Thomboy83 #152 üzenetére
A 22mm-es méret az stimmel, ezt több helyen leellenőriztem.
A Mediaban megnéztem az órát és ott tűnt fel, hogy a sima Gt5-höz biztos minden utángyártott szíj is jó, de a GT5 pro-nál kicsit más a szíj kialakítása, olyan, mintha folytatódna az óra. Nem is tud annak a tövénél mozogni a szíj.
Mindegy, ha megjön az óra, akkor majd kiderül mit lehet hozzá venni.
Köszönöm az infókat. -
Parallaxis
addikt
válasz
Thomboy83 #118 üzenetére
sok Huawei és egyéb gyártó van akinek az órája rendesen veri egyes jobb Garminokat
A Garminok egyáltalán nem pontosak (főleg az élettani méréseik gyatrák), de amit mérnek azzal következetesek, vagyis a mért adatokra lehet támaszkodni (az alvás kivételével, mert azt szerintem nagyjából hasraütésszerűen méri. Egyetlen más óránál sem kellett minden nap kézzel állítgatnom az elalvás és ébredés időpontját, mert egyszer sem találta el. Az éjszakai felébredéseket sem).
-
válasz
Thomboy83 #117 üzenetére
Amelyik felhasználó azt írja, hogy zafír üvegre fóliát kell tenni... hát attól én soha nem kérnék tanácsot semmire.
A korona nem érzékeny (GT4). Aki szerint érzékeny az minek tekergeti? Nem a korona érzékeny, hanem neki nem való koronás óra (futás közben tekergetí???) ahogy elefántot se viszünk porcelánboltba. Egyébként meg tökéletesen használható az óra korona tekergetés nélkül is, mert mindent meg lehet csinálni képernyő tapicskolással.
A titán pedig semmivel sem ellenállóbb mint az acél (van acél és titán órám is). A titán előnye, hogy sokkal könnyebb az acélnál, de ugyanúgy karcolódik mint az acél. -
zzola
titán
válasz
Thomboy83 #96 üzenetére
Egy picit elkanyarodtunk a milyen órát vegyek irányba.
Én fenix 3 megjelenése óta használok Garmint, viszonylag régi motoros vagyok. Garmin sportórát gyárt, nem okosórát. Azt kell eldönteni divatterméket akarsz vagy egy sportórát.
Valamire való futó mellkaspántot használ, vagy alkar/felkar, egy komolyabb pulzusmérőt, pl. Polart. Virtuális futóasstisztenst a Huawei is ad (Garminnál PacePRO (futásstratégia). Ha futsz terepen, jól jöhet az offline térkép (FR965/Fénix/EPIX). MIP vs. AMOLED vitába én nem szállok bele, személy szerint nem vennék MIP kijelzős órát. Ha kell zene futás közben, akkor FR255 music/FR265/FR965/Fénix/EPIX. Csuklóról futásdinamikát ad a Huawei is, függőleges oszilláció, talajérintési idő amit általában néznek a futók illetve a bal/jobb arány, ez utóbbit a Huawei tudja csuklóról, Garmin csak a PRO pánttal vagy POD-dal tudja.
A pontos GPS-t meg Huawei/Garmin is ad. Hibák mindkét oldalon vannak, érdemes az official fórumot követni Garminnál. Pihenést mindkét óra méri, de úgy sem az a lényeg, mit mért, hanem hogy hogyan érzed magad.Egyszóval ha vérbeli futóóra kell, akkor Garmin, egyértelműen. Nem pro/félprofi felhasználásra meg ott a Huawei.
Vannak más megoldások is, pl. Coros Pace 3, vagy Polarból pl. Vanteg v3/Grit X2PRO, vagy a Suunto Race/Race S.
Persze itt megkapod ~135e-ért a titán házat és zafír üveget, más gyártónál ezek vastagabb cédulával jönnek.
-
z0d1AK
nagyúr
válasz
Thomboy83 #96 üzenetére
Korábban Huawei órákat használtam a hétköznapi életben. Volt a legelső, 2015-ben megjelent Huawei WAtch, még Wear OS-szel, ez full fém szíjas volt, nem volt kényelmes sportra. Aztán volt az első Watch GT, Watch GT 2e, Watch GT 2 Pro is. Ekkor még ezeket napközben viseltem, futásra pedig egy Polar M400-at használtam.
A Garmin más akkor is más kávéház volt. Mostanra a készülékek közötti különbséges némileg csökkentek amiatt, hogy sok funkciót elérhetővé tett a Huawei. Nálam például hiányzott sokáig, hogy nem vihetek fel én edzéstervet és azt azt nem navigálja le az óra. Illetve volt korábban hogy az érintőképernyő elnyomódott mérés közben, leállt a tevékenység.
Én 2021-ben álltam át a Garminra, először egy Fenix 6 Sapphire-ra. Idén egy Fenix 7 Pro modellre. Azt tudni kell, hogy a nem AMOLED kijelződ modellek MIP technológiát használnak. Ezek 64 szín megjelenítésére alkalmas kijelzők és alapból nem világítanak, külön beépített fénye van a kijelzőnek, ami felemelésre, vagy gombnyomásra kapcsol csak. Illetve bár van érintőpanel, de teljes vezérlés van gombokkal is.
Emiatt egyrészt nem érdemes kijelzőt összehasonlítani. A Fenix rendkívül gagyinak hat egy bármelyik AMOLED mellett. Viszont nyáron, a legnagyobb melegben, délben, vakító napsütésben is minden szögből úgy olvashatók le az értékek, ahogy szinte egyik AMOLED-ről sem. Illetve sok AMOLED órát tesztelek, utálom azokat, amelyek éjszaka valamilyen okból fogva felvillannak és a sötétben kiégeti a retinám.
Én nem is használom az érintőpanel részét, kizárólag gombokkal vezérlem, erre állt rá a kezem, futás közben kényelmesebb. A MIP előnye üzemidőben van, veri az AMOLED-eket mindenképpen. Én heti 50-80 kilométer között futok, mellette vannak egyéb GPS-es tevékenységek, városban kerékpározás, vagy séta például. És így töltöm hetente egyszer, de igazából ráérnék 10 naponta is.Az én modellem nem Sapphire verzió, nem is Titan DLC bevonatos. Sima fém, illetve Gorilla Glass üveges. Január vége óta használom ezt, nincs semmi baja. Előtte a Fenix 7 Sapphire volt zafír üveges és Titan DLC bevonatos, nem volt gondja 2 év alatt annak sem.
Nyilván ezek az órák csúcsmodellek, 250 felett indulnak, ami nagyon, nagyon sok pénz.
Ami nálam számított, hogy van beépített offline térkép (és ez tényleg az), illetve Garmin Pay (mikor vettem, még Revolut volt a legnagyobb elérhető támogatott bank, mostanra több magyar bank is támogatja). Illetve a kijelző. Szóval én nem akartam AMOLED-et venni.
A törzserősítős edzésekre is használom, már amikor csinálok ilyet, szerintem azzal kb. pariban van a többi modellel.
Én egyébként csak úgy hivatkozok erre, mint a Garmin egyház. Olyan, mint telefonoknál az Apple. Baromi drága, de ha megveszed, nem enged. Nem igazán stravázok. A legtöbb futó ismerősöm Garmint használ, itt látjuk egymás edzéseit, tevékenységeit, itt vannak kihívásaink is. Nem is szívesen lépnél át más ökoszisztémába.
Ha az ár a kérdés, érdemes ránézned a Fenix 7 Sapphire-ra (nem a Pro verzió, egy évvel korábbi kiadás), az már olcsóbb ahol még elérhető és funkcionalitásban nem visszalépés összességében. De a Forerunner 955/965 (MIP/AMOLED verziók) sem feltétlenül rosszak, bár ebben kevesebb az edzőtermi lehetőség.
Az aktuális GT5 Próról nem tudok nyilatkozni, azt sajnos nem küldött tesztre a HUAWEI.
-
z0d1AK
nagyúr
válasz
Thomboy83 #92 üzenetére
Ha nagy átlagban vesszük a piacot, akik komolyabban veszik a sportolást, azok jellemzően Garmint vesznek. akik csak hobbifutók, hobbisportolók, valójában nem érdeklő őket a nagyon pontos adathalmaz, azoknak meg szinte mindegy, a pénztárca és a kinézet dönt sokszor.
Hozzáteszem, a legtöbb Garmin felhasználó sem használja ki a 200-500 ezer forintos Garmin óráját. Mondom ezt én, aki Garmin Fenix 7 Prót használ. Én sem használom ki teljeskörűen. Viszont ez a fene garmin rávett arra, hogy még komolyabban vegyem a sportot.
-
zzola
titán
válasz
Thomboy83 #90 üzenetére
Én csak Garmin Epix pro-hoz tudom hasonlítani. Ami furcsa, hogy elvileg ugyanakkora az megjelenítő, mégis a Garmin olvashatóbb, egyértelműen jobb benne az amoled panel. Ami ismét feltűnt, hogy a sport tevékenységek távolsága még mindig a "régi", Stravára szinkronizálva kevesebb a megtett távolság, szóval itt a mérés vagy a rögzítés pontossága nem éri el Garmin szintjét. A térképet még nem próbáltam, de iPhone-on is működik a letölthetőség és rákerül az órára is, igaz erről nem nyújt tájékoztatás sem az app, sem az óra, mármint hogy rámásolta a térképet az órára. Ha az idő engedi, elmegyek majd terepre futni, ott tudom megnézni, hogy mennyire részletes a térkép.
Jó, az Epix az alsó áron is 330e, ez meg volt 135e.
Összességében használható óra, még sportolásra is, tényleg a minősége rendben van, csak egy picit erősebb lehetne szoftverben.
Új hozzászólás Aktív témák
ma Prémium kivitel, pontosabb szenzorok, új egészségszolgáltatás, régi hiányosságok.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest