- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- DIGI kábel TV
- Hálózati / IP kamera
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Vírusirtó topic
- Milyen NAS-t vegyek?
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
Most nem jut eszembe neve, de víz hatására köt.
Ezzel bekenni vezetéket, de forrasztás nem, erre ráhúzni a zsugorcsövet és rázsugorítani, azután kinyomódó maradékot letörölni és vízezni, hogy megkössön.
Kész vízálló kötés.Én mosógépnél csináltam így és ez tartósabb volt, mint maga a vezeték.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
A kettő nem zárja ki egymást, a PC-portra értettem, hogy 3 ponton kell bekötni.
A leírásban szerepel, hogy nem szabad bekötni szintillesztő nélkül, azt alapnak vettem én is.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
csabyka666
veterán
Jajj nagyon elkeveredtek a kommentek...most nézem össze.
Szóval ha ez jó nekem, akkor ennél csak össze kell kötnöm az UART csatit az USB eszköz kivezetéseivel, és a Putty ezt úgy fogja látni, mintha soros portra dugnám rá? Emulálja?
pin 1: +3.3V >>> +3.3V lábra kötöm
pin 2: RX, a PC oldalon TX >>> a fordítást az eszköz elvégzi?
pin 3: TX, a PC oldalon RX >>> a fordítást az eszköz elvégzi?
pin 4: GND >>> GND lábra kötöm[ Szerkesztve ]
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
Akkor a lényeg, hogy első körben be kell szereznem egy ilyet, oké, ezt elindítom.
A leírás csak ennyit ír a bekötésről - a pin 1 - pin 4 pontok az UART csatin rendre:
pin 1: +3.3V
pin 2: RX, a PC oldalon TX
pin 3: TX, a PC oldalon RX
pin 4: GNDGondolom az 1-est rákötöm az USB eszköz +3,3V-os lábára (ugye?), a GND adja magát, a másik kettőt nem értem, mert ugye itt nem én kötöm be a PC oldalra, de gondolom az eszköz megfordítja, mert csak úgy tud kommunikálni, hogy ami itt TX az ott RX és fordítva.
De ha ezeket fel is cserélem, és nem lesz baj, akkor nem gáz.Meglépem ezt az USB eszközt, ennyit megér, nem kell forrasztgatni, főleg, hogy nem is igazán értek hozzá...
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
csabyka666
veterán
Akkor a lényeg, hogy első körben be kell szereznem egy ilyet, oké, ezt elindítom.
A leírás csak ennyit ír a bekötésről - a pin 1 - pin 4 pontok az UART csatin rendre:
pin 1: +3.3V
pin 2: RX, a PC oldalon TX
pin 3: TX, a PC oldalon RX
pin 4: GNDGondolom az 1-est rákötöm az USB eszköz 3V3-os lábára (ugye?), a GND adja magát, a másik kettőt nem értem, mert ugye itt nem én kötöm be a PC oldalra, de gondolom az eszköz megfordítja, mert csak úgy tud kommunikálni, hogy ami itt TX az ott RX és fordítva.
De ha ezeket fel is cserélem, és nem lesz baj, akkor nem gáz.Meglépem ezt az USB eszközt, ennyit megér, nem kell forrasztgatni, főleg, hogy nem is igazán értek hozzá...
-
csabyka666
veterán
Ja oké, túlgondoltam a dolgot. Korábban szó volt arról is, hogy a 3,3V-ot nem kell bekötni, de ezzel a kütyüvel gondolom azt is be kell, szóval mind a 4 vezeték az UART csatiról be lesz kötve.
-
Kernel
nagyúr
Azért az túlzás lenne, hogy direktben, azért (is) van a trafó, hogy galvanikusan elszigeteljen a hálózattól.
De minden ilyen tápegységben vannak zavarszűrő kapacitások, ami nagyon kevés, ártalmatlan áramot átvezet a primer és szekunder között, arra reagál a fázisceruza, ez természetes. A legkisebb teljesítményű dugasztápoktól eltekintve, minél nagyobb, annál nagyobb kapacitás, mivel a teljesítménnyel nő a zavarhatás.
Ki lehet próbálni egy dugasztáppal, hiába jelez rá a fázisceruza, az még nem jelent semmit. Bár a fényerő utalhat rá, hogy melyik a direkt fázis, melyik csak ártalmatlan kapacitív hatás. Éppen ezért a fázisceruza nem is mindig vehető komolyan, fenntartásokkal lehet használni, illetve ennél is tudni kell, mit csinál az ember.
Alapesetben a védőföld bekötése nélkül sem ráznak ilyen szerkezetek, például egy számítógép is működik anélkül. Mégsem lenne tanácsos úgy használni, mert meghibásodás esetén veszélyes lehetne. Még akkor is, ha ennek gyakorlati esélye nem nagy.
Meg egyéb vetülete is van ennek, a kapacitások kb. féltápra emelik fémház / GND-t, ami még mindig ártalmatlan az emberre (csak feszültség, jelentéktelen áramterhelhetőséggel, de ezt is indikálja a fázisceruza), de egy érzékeny HDMI-csatlakozást agyonvághat stb.
A szóban forgó billenőkapcsolók egy ágat szakítanak meg, ezek ilyenek. De normális esetben lényegtelen, hogyha véletlenül pont nem a fázis lesz az. Hiszen bekapcsolt állapotban sem szabad ráznia, érdekes lenne az olyan LED-szalag.
Van persze 115 / 230 V-os LED-szalag is, de az úgyis van szigetelve.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
mezis
félisten
Korábban írta itt darvinya, hogy MTK 2,5mm-el nem volt már problémája.
A 3. eret is mindenképp vidd át (érintésvédelmi FI relé ?) és ha még a garázs mellett is ki tudsz alakítani saját földelést, akkor az növeli a biztonságodat. (Az a bizonyos zöld sárga 3. ér is meg tud szakadni...)[ Szerkesztve ]
mezis
-
Ribi
nagyúr
Elvileg elég lehetne a 1.5-ős, bár 30m-re az már sok, szóval minimum 2.5-ös, de inkább adnék 4-est neki.
Szerintem felesleges az autóig vinni a földet. Nem is biztos túl szabályos lenne ott is csinálni egy földet.
De csak mint totál hozzá nem értő.Na akkor mégiscsak vigyél földet ?
mezis: 2kw gép az még csak 8.7A, szóval a 16A-hez egyre inkább szavazok a 4-esre.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Masodikra valaszolva, eszedbe ne jusson.
A 30 meter rezvezetek ellenallasanal rossz esetbe nagysagrandekkel nagyobb foldelesi erteket tudsz igy porodukalni, ez meg jo is ha erintesvedelmi relet (firele) hasznalsz,
de ha nincs ev rele hanem a nullaval egyesitett vedofoldelesi halozat van akkor jo esellyel egy sufnituning foldszonda amit te leversz a foldbe, annak vedelmi kepessege majdnem nulla. Plene nagyobb, 35A kismegszakito felett. Talan leviszi a foldzarlati feszultseget 10-20 volttal de a 200V is lazan agyoncsap barkit.
Korrekt foldelest kivitelezni nem egyszeru, maradjon a haromeres hosszabito inkabb.Allando, hosszabb ideju nagyobb terhelesnel megfontolando fix kotesekkel kivinni a garazsba, nem dugvillas megoldassal. Tapasztalatom szerint a dugvillanak 2,5kW a folyamatos legnagyobb terhelese, a munkahelyemen 1,8kW hosugarzo evek ota mukodik ugyanabba a konnektorba dugva, a mellette levo helyisegbe a 2,5kW hosugarzonal egy konnektor egy telet bir ki. Nem par perces terhelesrol hanem folyamatos uzemrol ez a tapasztalatom.
[ Szerkesztve ]
-
Attix70
aktív tag
Ha autó töltése a cél akkor javasolt a 3x2.5-ös, földelés jó a forráshelyről (elvileg csak akkor van használatba ha valami baj van, alap helyzetbe nincs). Van elég erős forrás is? Ha nincs akkor azt is ki kellene építeni. Konnektor aljzat is jó minőségű legyen (az se baj ha kerámia). Nálam nagy áramokra a villanyóraszekrénybe van konnektor.
(#63826) draco31 : ezeket keményen hűteni kell, majdnem az össz energia hővé alakul. Nagy hűtőborda kell. Led és az elekrtonika is disszipál (fűt).
[ Szerkesztve ]
Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni
-
Kernel
nagyúr
Használhatóság szempontjából nem teljesen mindegy a szint sem (tehát a végállásnál tapasztalható hangerő), mindenesetre beteszem ide is a képet. Ebből nem pont azt vonható le, ha jól értem.
Logaritmikus (B) követi jobban a hallás fiziológiai sajátosságát, C (antilog) szokott lenni a hangszínszabályzókhoz, lineáris (A) műszer, tápegység stb. alkalmazásokhoz.
Elektronikus szabályzónál az IC tervezésén múlik, ahogy az adatlapon leírják, illetve előírják.
[ Szerkesztve ]
-
kmisi99
addikt
Bekötöttem tök úgy mint azt amint már 1 éve használok. Szétszedtem átnéztem alaposan. Ugyan úgy vannak mostmár a kötések, az érzékelő szálak is ugyan azok a feszültség értékek jönnek ki az érzékelő szálakon mint a régin és mégse jó. Ugyan úgy tilt ha 2-3A nél többet vennék fel.
3S védelmi áramkör pedig, tök ugyan ez van az 1 éves akkumban is hibátlanul.
Kékkel jelöltem az újonnan bekötött kábelt. Tudom kesze kusza, de ezáltal olyan kötésű lett mint amit az első ábrámon csináltam, azaz kettesével párhuzamosítva majd azok sorba kötve. A barna pedig a feszültség érzékelő szál.
Tudom paraniás vagyok és magam is jól tudom hogy hülyeség, de már azon is gondolkodtam hogy itt is össze kellene kötni egy vezetékkel.
-
PHM
addikt
-
Teasüti
nagyúr
Tetszik ez a Yihua, ránézésre nagyon jó cuccaik vannak. Kinéztem a 853D-t, ebben már van 1A-es DC táp is.
Amúgy 898D vkinek leolvadt, épp Youtube-on néztem.szerk:
Mi lehet az oka ezeknek a hatalmas árkülönbségeknek?
Kínából kétszer annyiba kerül, mint helyben véve? Az olcsót is újnak tűntetik fel, de lehet kapni felújítottat kétszer annyiért is.
Amit látok különbség, hogy a kék színűn van egy USB port is és 2A-es a DC táp.[ Szerkesztve ]
-
terapeuta007
aktív tag
tanulmanyoztam a yamahát és a fejh. erosito modot kulon bekellene kapcsolni. ilyenkor átvalt AB osztalyra.van az ic-n belul egy kulon fejh erosito ha jol ertelmeztem
de nem hinném hogy ez combosabb mint 2db ne5532.amugy köszönök mindenkinek mindent.
meglett az optimális erosito.Jimi Hendrix-Purple Haze
-
Teasüti
nagyúr
Jobbnak látom inkább 2.1 mm-es panelt gyártatni. De megoldható akár az usb porton lévő két kis lemez rugó behajlítása is, hogy feszesebb legyen. De ha semmi nem használ, akkor jöhet a hello kittys matrica.
Mondjuk az vicces lenne, mert átfordítható panelt tervezek "izzó csere" esetére.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Nem gugliztam ssr ugyben, amikor 5-6 eve krealtam a csaladi hazunkba egy 3 csatornas futesi zonevezerlot+szivattyuk, akkor meg nagyon draga lett volna az 5 darab ssr. A MOC optotriakok +6 amperes triakok a 4 csatornahoz kijott kb. ketezerbol. Azota latom joval olcsobb lett az ssr.
-
darvinya
titán
Tesco-s hulladékok nem ragasztott készülékek, ez az egyik.
Másik, hogy már más beleturkált, akkor honnét tudod, hogy már nem szedte ki.Pl: Doogee Y300 készüléknél is ott volt kihúzó fül, pedig ez sem márka.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Dr. Szilikát
őstag
Szerintem a hőfokot is talán jobban tartja, nem tudom hogy az analógban a hőszabályzás milyen.
Ebben nincs semmi kihívás, amit analóg módon nem lehetne. Alábbi rajz ugyan páka, de ezen jól látszik a dolog egyszerűsége. Lényegileg így működnek a hőlégfúvók is, illetve magam is ilyen elven építettem.
A hőlégfúvóban is van egy K-típusú hőelem, melynek feszültségét százszorosra kell erősíteni. A kimenetet egy komparátor hasonlítja össze egy referenciával, itt állítjuk be a hőfokot. A főtőbetétet kapcsoló triac előtt beiktattam még egy nullátmenetes MOC3063 optocsatolót. Szabályosan be-ki kapcsolgat, tartja a hőfokot, semmi különös.
A digitális változatban ugyanúgy szerepel az előerősítő, csak utána egy processzor kapcsolgatja a fűtést, esetleg még előprogramozható háromféle hőfokra is, ami nélkülözhető. Mindkét változatban szerepel még a leállító / lehűtő funkció is természetesen, meg a 24 V-os ventilátor szabályzása.
Bemenetnél, ha megszakadna a hőelem áramköre, a szerkezet túlfűtene és kiéghet, de ilyen esetben az R5 felhúzza a feszültséget, így a fűtés leáll.
Kézi egység, ami a lényege, az EEVblogger szerint is használható: https://www.youtube.com/watch?v=vva2t21sOAs
Analóg változat: https://www.youtube.com/watch?v=3bprYJYZscQ
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
PID-szabályzásra nem tértem ki, mert hőlégfúvónál semmit nem befolyásol gyakorlatilag. Ahogy a második videóban linkeltem, ő is rájött, hogy voltaképpen a hőmérséklet pontos értéke sem nagyon értelmezhető, hiszen a távolsággal erősen csökken. Sokkal lényegesebb, hogy amit beállítunk, azt viszont stabilan tartsa.
Sajátomba építettem kijelzőt is, hiába analóg, ez könnyen megoldható. Egyszerűen a hőelem erősítőjét negatív a visszacsatolásban egy trimmerrel úgy szabályzom be, hogy pl. 300 °C esetén 3.00 V-ra álljon be a kimenet.
Itt már a vak is látja, ha rákötök egy digitális voltérő modult és a pontot elfelejtem, épp mutatja a hőfokot. Ez már ahhoz elegendő, hogy mégis ne vaktában állítgassam, teljesen megfelel célnak.
PTC "rezsókat" magam is említettem párszor, ez önmagát állítja be a PTC-elv alapján és tapasztalatom szerint pont jó hőfokra, de az egész panelt leolvasztja
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_88033-88033.html
Ha csak részleges előmelegítés a cél, arra nem az igazi.
-
aujjobba
addikt
Nincs fétis, csak azt gondolom a szabályzás/feedback ugyanaz mindkét esetben, csak a kijelzés más, de lehet tévedek.
Körülnézek a melegítő asztal témakörben, köszi a tippet.
Az biztosan látszik, hogy hagyományos pákával és kézben tartott fúróval ez semmiképp sem egy fáklyásmenet
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest