-
IT café
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
farkasmisi
csendes tag
sziasztok
házimozim nem játszik le semmit
mi lehet a gond? HT 4550 samu
köszi a segítséget -
KTTech
veterán
válasz
MasterMark #46698 üzenetére
Igen... de nem házimozira
-
MasterMark
titán
Használ közületek valaki passzív sub-ot, külön végfokkal?
[ Szerkesztve ]
-
t-bali3
senior tag
válasz
Motion_Blur #46689 üzenetére
JYSK-es állvány?
Nekem is ilyen van, csak Denon 2808 szenved benne
Előbb-utóbb pénzt kell kerítenem egy jobbra.... -
kecsetif
aktív tag
Gondoltam, írok, hogy nálam öröm é' bódottáá'. Bár látom, hogy nagyon pörög a fórum, azóta sok víz lefolyt már a Dunán.
Aki nem emlékszik, volt egy drága (legalább is nekem=15ezerHUF) HDMI kábelem, 15 méteres, az erősítőről kicsit zajosan, a számgépről nagyon zajosan vitte át a képet.
Már a repeater is szóba került, de aztán hirtelen felindulásból rendeltem egy 10 méteres (már ez is elég) filléres, de jó minőségnek tünő kanócot (deltaco). És láss csodát. Teljesen hibátlan a kép, egy téves pixel sem látszik. Juhéjj!Vajon a 15 méter a kritikus hossz vagy csak hibás volt az első kábel?
(A kábelt visszaküldöm a boltba, hátha visszaveszik.)
[ Szerkesztve ]
-
Oldfighter
senior tag
válasz
Motion_Blur #46689 üzenetére
Uh, azokat a hangdobozokat húzd el a sarokból, de minimum a hátsó faltól.
Én ilyen melegben hanyagolom most a mozizást. Így is van vagy harminc fok a lakásban.
-
Goose-T
veterán
válasz
Motion_Blur #46685 üzenetére
Nekem is nagyon felforrósodik az Onkyo TX-SR501E erősítőm (régebbi darab), de eddig semmi probléma nem volt vele, pedig megvan már pár hónapja. Nálam szűk 7cm hely van felette, és mögötte ki van vágva a szekrény hátulja.
-
KTTech
veterán
válasz
95°C-ig nincs gond a diszkrét elemeken mérve - 90°C alatt nem éri el az üzemi hőmérsékletet se
- (de még 110°C is benne van a tűréshatárban).
[ Szerkesztve ]
-
gyurczy
őstag
válasz
Otthon a csapból is 50-60 fokos víz folyik, az alá sem tudod betenni a kezed. (Csak az asszonyok, de ők nem számítanak
)
-
Motion_Blur
félisten
-
gyurczy
őstag
válasz
ozzy711 #46683 üzenetére
Az Onkyo-k amúgy sem a hűvösségükről ismertek. A 606-osom eleve egy szedett-vedett darab, így nem okozott problémát a faragás, bele is tettem egy 20-as Thermaltake ventit, kábel a HDMI board-r ráforraszt, ha bekapcsolom a gépet, elindul a venti. Még puccos kék fény is van a gépből. Tiszta diszkós lett.
-
ozzy711
őstag
válasz
Motion_Blur #46680 üzenetére
A bútorlap hátsó része zárt vagy nyitott, mert úgy néz ki, hogy az erősítő felett nem nagyon cserélődik a levegő. Egyébként az a 4-5 cm nem túl sok, legalább 10 cm. kéne szerintem, de gondolom van benne hővédelem, így az működésbe lépne ha gond lenne. A készülékben a hűtőbordák hőmérséklete komoly használatnál akár 50-60 fok ( vagy még több ) is lehet, így célszerű jól szellőző helyre tenni!
-
Mikisys
őstag
válasz
vistyan #46664 üzenetére
Meg kell nézni a készülékek hátulján, hogy van-e S/P-DIF csatlakozó, vagyis egy darab RCA aljzat, ami a TV-készüléken digitális hangkimenet, a házi-mozi cuccon pedig, digitális hang bemenet.
Ha mindekettőn van, akkor kell venni, vagy csinálni, egy RCA dugó - koax kábel - RCA dugó kivitelű vezetéket és azzal összedugni a két készüléket. (S/P-DIF kábel)
A TV-ben érdemes lekapcsolni, vagy letiltani a belső hangszórókat, hogy azok ne zavarjanak bele a sokcsatornás hangba.
Ha mindeddig rendben, akkor a házi-mozi cuccon ki kell választani, hogy a digitális hang bemenetről lássa a jelet, ez lehet Ext-Dig. csatlakozó nevezetű, vagy CD/Digital, vagy S/P-DIF nevezetű üzemmód.
Lehet, hogy a TV menüjében meg kell adni az útvonalat, hogy mikor, honnan és hova kapcsolja a bejövő másik eszköz hangját, ez többé-kevésbé le van írva a kezelési útmutatójában.
(Ez a leírás nekem Philips TV-hez érthetetlen volt, az "irodalmár " fordító jóvoltából, mert fogalma sem volt a műszaki szöveg értelmezéséről, de hamar rájöttem, hogy mit hova és szidtam a fordítót és a gyártót is, egyszerre és egymás után is.)Üdv!
-
Motion_Blur
félisten
üdv!
Vásároltam egy Onkyo TX-SR 313 erősítőt, ilyen szettben: [link]
Minden nagyon szép és jó, csak az zavar hogy az erősítő teteje nagyon forró. Szinte éget. Ez normális? Nagyjából 4-5cm-el fölötte van a bútorlap. Nem áll a levegő mert a szobaventilátor nagyjából arra fúj. 30 fok van a szobában de nem hinném hogy ez lenne a gond.
Terhelve nincs.
Nyugtassatok meg, hogy ez normális
[ Szerkesztve ]
-
Peak
addikt
Végigolvastam a szöveges részt is, első oldalt, majdnem mindennel egyetértek a jellemzésekben.
Én ráadásul az CSi A4 centert a nagyobb A6osra cseréltem, és az RTi A1-es "surroundokat" szintén a nagyobb A3-asokra, Denon 2113 helyett meg az agresszivebb H/K AVR460at nyüstölöm. De összességében én nagyon de nagyon meg vagyok vele elégedve.Jó cikk. Osztom FB-n.
Még tudom szerkeszteni... de emlékszel, mikor írtam itt egy hozzászólást, hogy a Gyűrűk ura I. elején levő jelenetben, ahol Szauron ujját levágják, és ott robban egy nagyot, hozzá egy iszonyat LFE effektel... hogy ott a FRONTon a mélyhangban van egy beszakadás... egy az egyben ezt az ivet hallottam ki belőle.
Most egy picit büszke vagyok a fülemre.
[ Szerkesztve ]
-
Peak
addikt
Hibátlan a görbe, pont ugyan igy hallom én is azt a 40Hz környéki beszakadást.
K#&va jó ez a méréses cikk igy ebben a formában.
Mondjuk nem véletlen, hogy miért szemezek a 660as subbal.
De ettől még sub nélkül is ugyan olyan zavaró a szomszédoknak, vagy a konyhában a dübörgés. -
mcmike
őstag
válasz
Oldfighter #46670 üzenetére
Köszi mindenkinek a válaszokat, most megnyugtattatok hogy nem költekeztem felelőtlenül...
Akkor megmarad a Polk PSW-110-es, 40k-ért szereztem be, ami amúgy is barátinak mondható egy szinte új, dobozos, garanciális ládáért...
-
BBéci
legenda
Haveromnak A9 frontsugárzói vannak és össze nem lehet hasonlítani a házimozizás élményfaktorát, amikor be van kapcsolva a PSW 125 és amikor nincs. Ég és föld. Hiába irányít minden mélyhangot a frontokra, nem az igazi, ráadásul amiatt a 80 Hz fölötti tartomány hangminősége is romlik és nem csak a frontokon. Pedig csak 5 hangdobozt hajt a Pioneer SC-LX60.
Kötelező a szubláda, nincs értelme ezen elmélkedni!Nézd meg a méréseinket, 45-50 Hz alatt már csak jelzésértékű az RTi A7 hangnyomása. Egy jó mélyláda még 30-on is 85 dB-n van.
[ Szerkesztve ]
-
lemmy9
őstag
-
Peak
addikt
válasz
mcmike #46667 üzenetére
Egyértelműen mindenki azt fogja mondani, hogy kell a PSW110. Nem ismerem a Zensort, de nálam egyelőre nem érzem a hiányát a subnak. Igy is szétveri a házat a mély az A7esből. Ez persze nem riaszt el attól, hogy erősen szemezzek az új wifis polk 660w subládával
[ Szerkesztve ]
-
mcmike
őstag
Elhatároztam magam, hogy az erősítő után (Pioneer VSX-921-K) lecserélem a hangfalszettemet is. A jelenlegi HECO 5.0 szettről mennék Dali Zensor szettre szép folyamatosan. Igazából sokan ajánlottátok itt a Zensor szériát, meg gyakorlatilag a neten is orrba szájba dicsérik, sőt a sógoromnál is hallottam szólni.
Most igen jó áron jutok majd hozzá Dali Zensor 7 (front) hangfalpárhoz. Viszont a héten már lecsaptam egy Polkaudio PSW-110 mély ládára is, amit eredetileg a HECO mellé gondoltam.
A kérdésem: szerintetek érdemes a Dali Zensor 7-esek mellé a mély ládát megtartani? Vagy a Zensor 7-esek már tudnak olyan mélyet adni, ami nem indokolja a PSW-110-et?
Mert a pénzkeret természetesen véges. Szóval egyelőre most 2.1 lenne a régi 5.0 helyett, csak Dali-ból. De ha azt mondjátok hogy tök fölösleges a SUB, akkor inkább eladom még frissen, és belefektetem mondjuk Dali centerbe, vagy háttér sugárzókba...
Azt sem szeretném ha a SUB miatt nem lenne kihasználva a Zensor 7-esek mély kapacitása. Szerintetek?
[ Szerkesztve ]
-
vistyan
tag
válasz
MasterMark #46665 üzenetére
Értem, köszönöm szépen
És azt kössem a tévébe,a másik felét meg a hangrendszerbe?
-
vistyan
tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni,és remélem mind ezt jó topikban teszem.
Vettem egy ilyen házimozi rendszert, egy ilyen TV hez.
A problémám ott kezdődik,hogy hiába csatlakoztatom (HDMI,vagy audio kábelelel) a hangrendszert kizárólag a TV-hez,nem hajlandó megszólalni.
Csak és kizárólag akkor van hangja a hangrendszernek, ha a UPC álltlal kapott, boxhoz csatlakoztatom audio kábel segítségével.
Ez azért gond,mert pl egy gépet kötök a tévére,és onnan akarok zenét lejátszani,sajnos nem tudok,mert csak a tévéén szól a hang,és nem a hangrendszeren.- Ugyan ez a helyzet ha USB-t csatlakoztatok a tévére,hogy filmet játsszak le.
Ebben kérném a segítségeteket,hogy mi lehet a probléma,illetve a megoldás.
Segítőkész válaszotokat előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Warter
addikt
válasz
xtremetuning #46660 üzenetére
Úgyse hiszem el, hogy végig olvastad.
-
Toobee
veterán
válasz
xtremetuning #46660 üzenetére
A mellékest fotoszintézisből állítja elő.
-
BBéci
legenda
-
BBéci
legenda
válasz
adodaniel #46654 üzenetére
Pont olyan Onkyót hasonlítottunk a legkisebb NAD (315) sztereó erősítőhöz, akkor jött elő igazán, mennyire szerény annak a házimozi gépnek a hangminősége. Akciófilmekhez elfogadható, de ahhoz szeretni kell az erőszakos, nyomulós, döngetős stílust és nem szabad ügyelni a finom részletekre, mert azok alig vannak.
Ízlés és igény kérdése. -
adodaniel
őstag
Onkyo TX-SR608-ról mi a vélemény? Ezek a viszonylag újabb Onkyo-k sem ajánlottak még zenére, inkább házimozi?
-
ozzy711
őstag
válasz
#09634560 #46652 üzenetére
Értem, de mint mondtam kikísérleteztem mindenféle beállítást és ez jött be ( itt a legkomplexebb a tér, hátul is tökéletesen 3D-ben hallatszik minden, oldalról és körülöttem is megfelelően jönnek az effektek, ha kell körbejárja a szobát stb. ) Szerintem az ajánlás az egy fontos támpont, de mindig kompromisszumot kell kötni a szoba miatt.
-
törölt tag
válasz
ozzy711 #46650 üzenetére
Én nem értek ezzel egyet.. Az rendben van hogy neked tetszik és úgy használod ahogy szeretnéd, ebbe nem is szólok bele. De viszon a DSD ás a DVD A is ugyanez a szabvány alapján lett keverve-beállitva ami lényegében egy másik szabvány (ITU-R ajánlás) szerint készült, valamint THX is hasonlót alkotott.Mi is onnan (THX) vettük.
-
ozzy711
őstag
Értem, erről beszéltünk tegnap is, nálam is kb. így van. Itt is látszik, hogy nem a hallgatási pozícióval egy síkban van a háttér sugárzó!
Egyébként érdekes ez az egész: Ez most a dolby ajánlása. De van LPCM ( DVD A ), vagy DSD ( SACD ) is 5.1 ( nem házimozi ) formátumban rengeteg zene, aminek semmi köze a dolby-hoz vagy a THX-hez.
Jók ezek az ajánlások, de én maradok az általam kikísérletezett elrendezésnél! Végül is az a lényeg, hogy nekem tetsszen ugye....[ Szerkesztve ]
-
Peak
addikt
-
Elar
senior tag
Sziasztok ismét
Denon 1306 - Elég gyengén muzsikál a rádió. Mit tudok tenni azért, h jó legyen a minősége? Lehet ehhez másik antennát csatlakoztatni?
-
gyurczy
őstag
Eric Bibb and Habib Koité - We Don't Care
Eléggé adja most.
-
BBéci
legenda
válasz
Oldfighter #46624 üzenetére
Rendezvényeken elsősorban azért teszik hátra a surround dobozokat, mert nem egy, hanem több sorban ülnek az emberek. Másodsorban a kábelezés és a biztonság miatt.
Ma néztem a G.I.Joe-t, rengeteg effekt szólt mögülem és pontosan a fejem fölül. Például B.Willis garázsajtajának felcsapódása. Háromszor meghallgattam, annyira tetszett. A dobozok dipólok és a THX ajánlás szerint vannak elhelyezve. -
ozzy711
őstag
válasz
MasterMark #46634 üzenetére
Érdekes felvetés, majd egyszer lehet, hogy kipróbálom...
-
ozzy711
őstag
válasz
MasterMark #46632 üzenetére
A menüben állítható a távolság úgy emlékszem 1,5 méterig, tehát közel azonos, nálam is kb. 1,3 méterrre van.
Te a magasságra érted? Arról nincs a manuálban, úgy emlékszem normál magasságot ír ( mint a frontoknak ).
Ez nem dipól.[ Szerkesztve ]
-
Oldfighter
senior tag
válasz
MasterMark #46627 üzenetére
A 110 fokot szoktam én is javasolni. Nálam mondjuk ennél picivel hátrébb van. A 90 fok viszont értelmetlen, hacsak nem egy dipól hangdobozról beszélünk.
-
MasterMark
titán
válasz
Fokba mennyi? 110-nél azért hátrébb szerintem azok sincsenek.
ozzy711: De azért nálad is magasra vannak rakva nem? Nincs egy képed?
rappit4: Az avx-en 120 fokra vannak, a THX szerint max. 110 fok, bár ez nem akkora különbség.
[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz
-
Oldfighter
senior tag
válasz
MasterMark #46621 üzenetére
AZ oldalsó elhelyezés a dipól rendszerre utal. Általánosságban viszont elmondható, hogy 5.1-ben a háttérsugárzóknak nem közvetlenül melletted, hanem kicsivel mögötted kell lenni. Én ahány hm kiállításon csak jártam a hátterek bizony hátul voltak és nem oldalt közvetlenül.
-
rappit4
őstag
válasz
ozzy711 #46620 üzenetére
Én inkább a thxnek hiszek, mint ennek a hardware oc-nek, amúgy mi az, hogy ac3-hoz elrendezés, dts-hez már nem is lehet így elrendezni
? Nekem ez nem tűnik hitelesnek.
(#46622) ozzy711: Nyilván nem viszont nem véletlenül van megadva. Az a referencia, ez olyan, mint a tvnél a kalibrálás. Ha a fényképész csinál egy sárga képet, akkor azt sárgán kell, hogy megjelenítse a tv, ha te pirosra állítod a tv-t mert úgy jobban tetszik attól még az úgy nem jó. Egyébként én nem akarlak megtéríteni, ha úgy jó neked használd úgy.[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz
rappit4 #46619 üzenetére
Beszéltél már erről hangmérnökkel is?
Juj, itt valami félreértés van gyerekek, mindent visszaszívok, beledőlök a dugámba és azonnal oldalra rakom a dobozokat ( aminek semmi értelmét nem látom, mivel így hátulról tényleg nem hallanék semmit ), így tényleg jobb a 7.1, most már értem mire gondoltatok.
Persze ettől még én megtartom az eredeti elrendezést, mert nekem így komplex a tér...De azért kösz a segítséget!
Rappit:
Ez hitelesebb?[ Szerkesztve ]
-
rappit4
őstag
válasz
ozzy711 #46617 üzenetére
A hátsó dobozoknak nem a hátad mögött kéne lennie. (Kép: http://www.thx.com/files/2009/12/5-1-speaker-setup-400x300.jpg ) (Telóról nem tudok linkelni)
(#46620) ozzy711:
A hangmérnökök úgy keverik az 5.1-es hangokat, hogy úgy legyen optimális a hang, hogy a dobozok az oldaladnál vannak, így van kitalálva, attól még te rakhatod máshogy de nem úgy fog szólni ahogy a hangmérnök megálmodta 5.1-re.[ Szerkesztve ]
-
ozzy711
őstag
válasz
xtremetuning #46572 üzenetére
Értem, bár gondolom a te doboz méreteid nagyobb szobában is megfelelőek.....
-
ozzy711
őstag
A többit értem, de ezt a Star Wars-os példát nem, mivel az 5.1-ben a két hátsó doboz mögöttem van kb. 1 méterre a két oldalon precizen beállítva. Miért nem jönne ez hátulról? Majd kipróbálom, melyik részben van ( bocs. ha ez egyébként evidens )?
Szerintem is egyről beszélünk, csak nem egy rendszert hallgatunk...[ Szerkesztve ]
-
TVMaci
tag
-
TVMaci
tag
Egy gyors kérdést intéznék felétek.
Akárhány tesztlemezt hallgatok,figyelek, a dolby digital plus hangzás nekem ezerszer jobban tetszik. sokkal dinamikusabbnak és finomabbnak érzem, mint pl a Dolby True HD tesztjeleneteit.
Ezt csak én érzem így?
[ Szerkesztve ]
-
adodaniel
őstag
Notebook HDMI-vel van összekötve erősítővel. Foobar2000-et használok zenére (flac), és van amikor azt veszem észre, hogy elhalkul az egész, a foobarban szól a szám, de hang még sincs. Ha újra elindítom a számot akkor meg jó. Ez akkor fordul elő, amikor otthagyom a gépet és csak megy a zene. Mi lehet a gond?
-
Peak
addikt
http://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_Pro_Logic
Egyértelműen hamis hangteret állit elő pl. a ProLogic, noha elég meggyőző tud lenni.
De pl. ott a World of Warcraft játék. Ha HDMIn küldöm a hangot belőle, automatikusan detektálja a 7.1es rendszert, és minden surround és ambience hangeffektet valóban úgy kever ki a hangszórókra, ahogy a játéktérben a források elhelyezkednek a játékoshoz képest.
Tehát pl. mögöttem a kovács kalapálja az üllőt, akkor ott CSAK a Rear L/R szól... ha elfordulok 90 fokkal, akkor csak a helyes Surround hangfal szól, és igy tovább és igy tovább.[ Szerkesztve ]
-
Peak
addikt
válasz
MasterMark #46607 üzenetére
szerintem az algoritmustól függ, ami dolgozik a HMerősítő DSPjében.
pl. előszeretettel keverik rá a 7.1es rendszer fizikai Rear L/R hangszóróira a Surround L/R hangsávját, de -6-9 dB-el halkabban. ez pl. hamis térérezett csinál, mivel ami a film/jelenet szerint oldalról kellett volna szólnia, kicsit hátulról is szól.
ezért én pl. mindig kikapcsolom az ilyet, a HM rendszerem a nativ hangsáv szerint szól és kapcsol. 5.1 hangsáv esetén a Rear L/R tök néma. -
Peak
addikt
hogy gyakorlati példával éljek, egy 5.1es rendszeren a Star Wars elején beúszó/repülő űrhajó hangja nem hátulról jön elsőnek, hanem oldalról. nincs háta a térnek.
mig egy 7.1es rendszerben a két hátsó hangszóróval játszva közvetlenül a fejed mögött lép be a hangtérbe az űrhajó és szaggat el a fejed fölött... és még sok példa van a külömbségre.egyértelműen a 7.1es hangsáv egy 7.1es rendszerrel jobb térérzetet, élményt nyújt, mmint az 5.1es.
-
Peak
addikt
válasz
ozzy711 #46602 üzenetére
mert a valóságban körülötted 360 fokban végtelen forrásból kapsz hangot.
ha ezt mesterségesen szeretnéd leképezni, akkor minnél több hangfalat állitasz be, annál pontosabban közelithető a térhangzás. csak hogy a hangszóróknak megfelelő pozicióban rögzitett hangot is kell visszaadniuk. ebből következik az, hogy a fizikai 5.1 vs 7.1 csatából a többhangszórós a jobb, feltéve ha a kapott forrás is igazodik a fizikai leképzéshez.remélem egyről beszélgetünk
-
Lacz75
csendes tag
Sziasztok!
Egy Pioneer VSX-804 RDS házimozi erősítőhöz keresnék felhasználói kézikönyvet. A google csak szerelési rajzokat talál. A magyarországi hivatalos márkakereskedő szerint már nem elérhető sem nyomtatott, sem pdf formátumban sem.
Esetleg ha van valakinek és megosztaná ...
Előre is köszönöm! -
Peak
addikt
úúúú igaz! egy jó macifröccs ( málnaszörp, 3dl szóda, 2dl fehérbor ) jó sok jéggel... hmmm
Új hozzászólás Aktív témák
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MWC 2025: A ThinkPad notebookokról sem feledkezett meg Lenovo